Sănătate |
Maltratarea în copilărie are impact asupra sănătății mintale și fizice până la vârsta adultă
Persoanele care au suferit maltratări în copilărie – cum ar fi abuzul emoțional, fizic și sexual sau neglijarea emoțională și fizică – sunt predispuse să dezvolte boli mintale pe parcursul întregii vieți, risc ce persistă decenii după maltratare.
Oamenii de știință de la Universitatea din Cambridge și de la Universitatea Leiden au descoperit că creierul adulților continuă să fie afectat de maltratarea din copilăriei și aceste experiențe fac ca indivizii să aibă mai multe șanse de a dezvolta obezitate, inflamație și evenimente traumatice, care la rândul lor afectează structura creierului și, respectiv, sănătatea acestuia.
Cercetătorii au examinat scanări RMN ale creierului de la aproximativ 21000 de adulți cu vârsta cuprinsă între 40 și 70 de ani în UK Biobank, precum și informații despre indicele de masă corporală (un indicator al sănătății metabolice), CRP (un marker de sânge al inflamației) și experiențele de maltratare în copilărie și traume adulte.
Ei au ajuns la concluzia că persoanele care au suferit abuzuri sau neglijare în copilărie pot continua să se confrunte cu probleme de sănătate mintală mult timp până la vârsta adultă și că experiențele lor pot cauza, de asemenea, probleme pe termen lung pentru creier, sistemul imunitar și sistemul metabolic, care controlează în cele din urmă sănătatea inimii sau predispoziția la diabet.
Folosind un tip de modelare statistică care le-a permis să determine cum funcționează aceste interacțiuni, cercetătorii au concluzionat că maltratarea în copilărie a făcut ca indivizii să aibă un indice de masă corporală crescut (sau obezitate) și să experimenteze rate mai mari de traume la vârsta adultă.
Persoanele cu istoric de maltratare au avut tendința de a prezenta semne de disfuncție a sistemului lor imunitar, iar cercetătorii au arătat că această disfuncție este produsul obezității și expunerii repetate la evenimente traumatice.
Cercetătorii au extins modelele pentru a include măsurile RMN ale creierului adultului și au arătat că creșterile și scăderile pe scară largă ale grosimii și volumului creierului asociate cu un indice de masă corporală mai mare, inflamații și traume, sunt datorate maltratării din copilărie.