Library / Tipiṭaka / திபிடக • Tipiṭaka / தே²ரகா³தா²பாளி • Theragāthāpāḷi

    5. மாலுக்யபுத்தத்தே²ரகா³தா²

    5. Mālukyaputtattheragāthā

    399.

    399.

    ‘‘மனுஜஸ்ஸ பமத்தசாரினோ, தண்ஹா வட்³ட⁴தி மாலுவா விய;

    ‘‘Manujassa pamattacārino, taṇhā vaḍḍhati māluvā viya;

    ஸோ ப்லவதீ 1 ஹுரா ஹுரங், ப²லமிச்ச²ங்வ வனஸ்மி வானரோ.

    So plavatī 2 hurā huraṃ, phalamicchaṃva vanasmi vānaro.

    400.

    400.

    ‘‘யங் ஏஸா ஸஹதே 3 ஜம்மீ, தண்ஹா லோகே விஸத்திகா;

    ‘‘Yaṃ esā sahate 4 jammī, taṇhā loke visattikā;

    ஸோகா தஸ்ஸ பவட்³ட⁴ந்தி, அபி⁴வட்ட²ங்வ 5 பீ³ரணங்.

    Sokā tassa pavaḍḍhanti, abhivaṭṭhaṃva 6 bīraṇaṃ.

    401.

    401.

    ‘‘யோ சேதங் ஸஹதே 7 ஜம்மிங், தண்ஹங் லோகே து³ரச்சயங்;

    ‘‘Yo cetaṃ sahate 8 jammiṃ, taṇhaṃ loke duraccayaṃ;

    ஸோகா தம்ஹா பபதந்தி, உத³பி³ந்தூ³வ பொக்க²ரா.

    Sokā tamhā papatanti, udabindūva pokkharā.

    402.

    402.

    ‘‘தங் வோ வதா³மி ப⁴த்³த³ங் வோ, யாவந்தெத்த² ஸமாக³தா;

    ‘‘Taṃ vo vadāmi bhaddaṃ vo, yāvantettha samāgatā;

    தண்ஹாய மூலங் க²ணத², உஸீரத்தோ²வ பீ³ரணங்;

    Taṇhāya mūlaṃ khaṇatha, usīratthova bīraṇaṃ;

    மா வோ நளங்வ ஸோதோவ, மாரோ ப⁴ஞ்ஜி புனப்புனங்.

    Mā vo naḷaṃva sotova, māro bhañji punappunaṃ.

    403.

    403.

    ‘‘கரோத² பு³த்³த⁴வசனங், க²ணோ வோ மா உபச்சகா³;

    ‘‘Karotha buddhavacanaṃ, khaṇo vo mā upaccagā;

    க²ணாதீதா ஹி ஸோசந்தி, நிரயம்ஹி ஸமப்பிதா.

    Khaṇātītā hi socanti, nirayamhi samappitā.

    404.

    404.

    ‘‘பமாதோ³ ரஜோ பமாதோ³ 9, பமாதா³னுபதிதோ ரஜோ;

    ‘‘Pamādo rajo pamādo 10, pamādānupatito rajo;

    அப்பமாதே³ன விஜ்ஜாய, அப்³ப³ஹே ஸல்லமத்தனோ’’தி.

    Appamādena vijjāya, abbahe sallamattano’’ti.

    … மாலுக்யபுத்தோ 11 தே²ரோ….

    … Mālukyaputto 12 thero….







    Footnotes:
    1. ப்லவதி (ஸீ॰ பீ॰ க॰), பரிப்லவதி (ஸ்யா॰)
    2. plavati (sī. pī. ka.), pariplavati (syā.)
    3. ஸஹதி (பீ॰ க॰)
    4. sahati (pī. ka.)
    5. அபி⁴வுட்ட²ங்வ (ஸ்யா॰), அபி⁴வட்³ட⁴ங்வ (க॰)
    6. abhivuṭṭhaṃva (syā.), abhivaḍḍhaṃva (ka.)
    7. ஸஹதி (பீ॰ க॰)
    8. sahati (pī. ka.)
    9. ஸப்³ப³தா³ (ஸீ॰ க॰), ஸுத்தனிபாதட்ட²கதா²யங் உட்டா²னஸுத்தவண்ணனா ஓலோகேதப்³பா³
    10. sabbadā (sī. ka.), suttanipātaṭṭhakathāyaṃ uṭṭhānasuttavaṇṇanā oloketabbā
    11. மாலுங்க்யபுத்தோ (ஸீ॰ ஸ்யா॰ பீ॰)
    12. māluṅkyaputto (sī. syā. pī.)



    Related texts:



    அட்ட²கதா² • Aṭṭhakathā / ஸுத்தபிடக (அட்ட²கதா²) • Suttapiṭaka (aṭṭhakathā) / கு²த்³த³கனிகாய (அட்ட²கதா²) • Khuddakanikāya (aṭṭhakathā) / தே²ரகா³தா²-அட்ட²கதா² • Theragāthā-aṭṭhakathā / 5. மாலுக்யபுத்தத்தே²ரகா³தா²வண்ணனா • 5. Mālukyaputtattheragāthāvaṇṇanā


    © 1991-2023 The Titi Tudorancea Bulletin | Titi Tudorancea® is a Registered Trademark | Terms of use and privacy policy
    Contact