Library / Tipiṭaka / திபிடக • Tipiṭaka / ஸங்யுத்தனிகாய • Saṃyuttanikāya |
10. மானதி³ன்னஸுத்தங்
10. Mānadinnasuttaṃ
396. தங்யேவ நிதா³னங். தேன கோ² பன ஸமயேன மானதி³ன்னோ க³ஹபதி ஆபா³தி⁴கோ ஹோதி து³க்கி²தோ பா³ள்ஹகி³லானோ. அத² கோ² மானதி³ன்னோ க³ஹபதி அஞ்ஞதரங் புரிஸங் ஆமந்தேஸி – ‘‘ஏஹி த்வங், அம்போ⁴ புரிஸ…பே॰… ந மே, ப⁴ந்தே, க²மனீயங் ந யாபனீயங். பா³ள்ஹா மே து³க்கா² வேத³னா அபி⁴க்கமந்தி, நோ படிக்கமந்தி; அபி⁴க்கமோஸானங் பஞ்ஞாயதி, நோ படிக்கமோதி. ஏவரூபாய சாஹங், ப⁴ந்தே, து³க்கா²ய வேத³னாய பு²ட்டோ² ஸமானோ காயே காயானுபஸ்ஸீ விஹராமி ஆதாபீ ஸம்பஜானோ ஸதிமா, வினெய்ய லோகே அபி⁴ஜ்ஜா²தோ³மனஸ்ஸங்; வேத³னாஸு…பே॰… சித்தே…பே॰… த⁴ம்மேஸு த⁴ம்மானுபஸ்ஸீ விஹராமி ஆதாபீ ஸம்பஜானோ ஸதிமா, வினெய்ய லோகே அபி⁴ஜ்ஜா²தோ³மனஸ்ஸங். யானி சிமானி, ப⁴ந்தே, ப⁴க³வதா பஞ்சோரம்பா⁴கி³யானி ஸங்யோஜனானி தே³ஸிதானி, நாஹங், ப⁴ந்தே, தேஸங் கிஞ்சி அத்தனி அப்பஹீனங் ஸமனுபஸ்ஸாமீ’’தி. ‘‘லாபா⁴ தே, க³ஹபதி, ஸுலத்³த⁴ங் தே, க³ஹபதி! அனாகா³மிப²லங் தயா, க³ஹபதி, ப்³யாகத’’ந்தி. த³ஸமங்.
396. Taṃyeva nidānaṃ. Tena kho pana samayena mānadinno gahapati ābādhiko hoti dukkhito bāḷhagilāno. Atha kho mānadinno gahapati aññataraṃ purisaṃ āmantesi – ‘‘ehi tvaṃ, ambho purisa…pe… na me, bhante, khamanīyaṃ na yāpanīyaṃ. Bāḷhā me dukkhā vedanā abhikkamanti, no paṭikkamanti; abhikkamosānaṃ paññāyati, no paṭikkamoti. Evarūpāya cāhaṃ, bhante, dukkhāya vedanāya phuṭṭho samāno kāye kāyānupassī viharāmi ātāpī sampajāno satimā, vineyya loke abhijjhādomanassaṃ; vedanāsu…pe… citte…pe… dhammesu dhammānupassī viharāmi ātāpī sampajāno satimā, vineyya loke abhijjhādomanassaṃ. Yāni cimāni, bhante, bhagavatā pañcorambhāgiyāni saṃyojanāni desitāni, nāhaṃ, bhante, tesaṃ kiñci attani appahīnaṃ samanupassāmī’’ti. ‘‘Lābhā te, gahapati, suladdhaṃ te, gahapati! Anāgāmiphalaṃ tayā, gahapati, byākata’’nti. Dasamaṃ.
ஸீலட்டி²திவக்³கோ³ ததியோ.
Sīlaṭṭhitivaggo tatiyo.
தஸ்ஸுத்³தா³னங் –
Tassuddānaṃ –
ஸீலங் டி²தி பரிஹானங், ஸுத்³த⁴ங் ப்³ராஹ்மணபதே³ஸங்;
Sīlaṃ ṭhiti parihānaṃ, suddhaṃ brāhmaṇapadesaṃ;
ஸமத்தங் லோகோ ஸிரிவட்³டோ⁴, மானதி³ன்னேன தே த³ஸாதி.
Samattaṃ loko sirivaḍḍho, mānadinnena te dasāti.
Related texts:
அட்ட²கதா² • Aṭṭhakathā / ஸுத்தபிடக (அட்ட²கதா²) • Suttapiṭaka (aṭṭhakathā) / ஸங்யுத்தனிகாய (அட்ட²கதா²) • Saṃyuttanikāya (aṭṭhakathā) / 8-10. லோகஸுத்தாதி³வண்ணனா • 8-10. Lokasuttādivaṇṇanā
டீகா • Tīkā / ஸுத்தபிடக (டீகா) • Suttapiṭaka (ṭīkā) / ஸங்யுத்தனிகாய (டீகா) • Saṃyuttanikāya (ṭīkā) / 8-10. லோகஸுத்தாதி³வண்ணனா • 8-10. Lokasuttādivaṇṇanā