Library / Tipiṭaka / திபிடக • Tipiṭaka / ஸங்யுத்தனிகாய (அட்ட²கதா²) • Saṃyuttanikāya (aṭṭhakathā)

    9. மானகாமஸுத்தவண்ணனா

    9. Mānakāmasuttavaṇṇanā

    9. நவமே மானகாமஸ்ஸாதி மானங் காமெந்தஸ்ஸ இச்ச²ந்தஸ்ஸ. த³மோதி ஏவரூபஸ்ஸ புக்³க³லஸ்ஸ ஸமாதி⁴பக்கி²கோ த³மோ நத்தீ²தி வத³தி. ‘‘ஸச்சேன த³ந்தோ த³மஸா உபேதோ, வேத³ந்தகூ³ வுஸிதப்³ரஹ்மசரியோ’’தி (ஸங்॰ நி॰ 1.195) எத்த² ஹி இந்த்³ரியஸங்வரோ த³மோதி வுத்தோ. ‘‘யதி³ ஸச்சா த³மா சாகா³, க²ந்த்யா பி⁴ய்யோத⁴ விஜ்ஜதீ’’தி (ஸங்॰ நி॰ 1.246; ஸு॰ நி॰ 191) எத்த² பஞ்ஞா. ‘‘தா³னேன த³மேன ஸங்யமேன ஸச்சவஜ்ஜேன அத்தி² புஞ்ஞங், அத்தி² புஞ்ஞஸ்ஸ ஆக³மோ’’தி (ஸங்॰ நி॰ 4.365) எத்த² உபோஸத²கம்மங். ‘‘ஸக்கி²ஸ்ஸஸி கோ² த்வங், புண்ண, இமினா த³மூபஸமேன ஸமன்னாக³தோ ஸுனாபரந்தஸ்மிங் ஜனபதே³ விஹரிது’’ந்தி (ஸங்॰ நி॰ 4.88; ம॰ நி॰ 3.396) எத்த² அதி⁴வாஸனக²ந்தி. இமஸ்மிங் பன ஸுத்தே த³மோதி ஸமாதி⁴பக்கி²கத⁴ம்மானங் ஏதங் நாமங். தேனேவாஹ – ‘‘ந மோனமத்தி² அஸமாஹிதஸ்ஸா’’தி. தத்த² மோனந்தி சதுமக்³க³ஞாணங், தஞ்ஹி முனாதீதி மோனங், சதுஸச்சத⁴ம்மே ஜானாதீதி அத்தோ². மச்சுதெ⁴ய்யஸ்ஸாதி தேபூ⁴மகவட்டஸ்ஸ. தஞ்ஹி மச்சுனோ பதிட்டா²னட்டே²ன மச்சுதெ⁴ய்யந்தி வுச்சதி. பாரந்தி தஸ்ஸேவ பாரங் நிப்³பா³னங். தரெய்யாதி படிவிஜ்ஜெ²ய்ய பாபுணெய்ய வா. இத³ங் வுத்தங் ஹோதி – ஏகோ அரஞ்ஞே விஹரந்தோ பமத்தோ புக்³க³லோ மச்சுதெ⁴ய்யஸ்ஸ பாரங் ந தரெய்ய ந படிவிஜ்ஜெ²ய்ய ந பாபுணெய்யாதி.

    9. Navame mānakāmassāti mānaṃ kāmentassa icchantassa. Damoti evarūpassa puggalassa samādhipakkhiko damo natthīti vadati. ‘‘Saccena danto damasā upeto, vedantagū vusitabrahmacariyo’’ti (saṃ. ni. 1.195) ettha hi indriyasaṃvaro damoti vutto. ‘‘Yadi saccā damā cāgā, khantyā bhiyyodha vijjatī’’ti (saṃ. ni. 1.246; su. ni. 191) ettha paññā. ‘‘Dānena damena saṃyamena saccavajjena atthi puññaṃ, atthi puññassa āgamo’’ti (saṃ. ni. 4.365) ettha uposathakammaṃ. ‘‘Sakkhissasi kho tvaṃ, puṇṇa, iminā damūpasamena samannāgato sunāparantasmiṃ janapade viharitu’’nti (saṃ. ni. 4.88; ma. ni. 3.396) ettha adhivāsanakhanti. Imasmiṃ pana sutte damoti samādhipakkhikadhammānaṃ etaṃ nāmaṃ. Tenevāha – ‘‘na monamatthi asamāhitassā’’ti. Tattha monanti catumaggañāṇaṃ, tañhi munātīti monaṃ, catusaccadhamme jānātīti attho. Maccudheyyassāti tebhūmakavaṭṭassa. Tañhi maccuno patiṭṭhānaṭṭhena maccudheyyanti vuccati. Pāranti tasseva pāraṃ nibbānaṃ. Tareyyāti paṭivijjheyya pāpuṇeyya vā. Idaṃ vuttaṃ hoti – eko araññe viharanto pamatto puggalo maccudheyyassa pāraṃ na tareyya na paṭivijjheyya na pāpuṇeyyāti.

    மானங் பஹாயாதி அரஹத்தமக்³கே³ன நவவித⁴மானங் பஜஹித்வா. ஸுஸமாஹிதத்தோதி உபசாரப்பனாஸமாதீ⁴ஹி ஸுட்டு² ஸமாஹிதத்தோ. ஸுசேதஸோதி ஞாணஸம்பயுத்ததாய ஸுந்த³ரசித்தோ. ஞாணவிப்பயுத்தசித்தேன ஹி ஸுசேதஸோதி ந வுச்சதி, தஸ்மா ஞாணஸம்பயுத்தேன ஸுசேதஸோ ஹுத்வாதி அத்தோ². ஸப்³ப³தி⁴ விப்பமுத்தோதி ஸப்³பே³ஸு க²ந்தா⁴யதனாதீ³ஸு விப்பமுத்தோ ஹுத்வா. தரெய்யாதி எத்த² தேபூ⁴மகவட்டங் ஸமதிக்கமந்தோ நிப்³பா³னங் படிவிஜ்ஜ²ந்தோ தரதீதி படிவேத⁴தரணங் நாம வுத்தங். இதி இமாய கா³தா²ய திஸ்ஸோ ஸிக்கா² கதி²தா ஹொந்தி. கத²ங் – மானோ நாமாயங் ஸீலபே⁴த³னோ, தஸ்மா ‘‘மானங் பஹாயா’’தி இமினா அதி⁴ஸீலஸிக்கா² கதி²தா ஹோதி. ‘‘ஸுஸமாஹிதத்தோ’’தி இமினா அதி⁴சித்தஸிக்கா². ‘‘ஸுசேதஸோ’’தி எத்த² சித்தேன பஞ்ஞா த³ஸ்ஸிதா, தஸ்மா இமினா அதி⁴பஞ்ஞாஸிக்கா² கதி²தா. அதி⁴ஸீலஞ்ச நாம ஸீலே ஸதி ஹோதி, அதி⁴சித்தங் சித்தே ஸதி, அதி⁴பஞ்ஞா பஞ்ஞாய ஸதி. தஸ்மா ஸீலங் நாம பஞ்சபி த³ஸபி ஸீலானி, பாதிமொக்க²ஸங்வரோ அதி⁴ஸீலங் நாமாதி வேதி³தப்³ப³ங். அட்ட² ஸமாபத்தியோ சித்தங், விபஸ்ஸனாபாத³கஜ்ஜா²னங் அதி⁴சித்தங். கம்மஸ்ஸகதஞாணங் பஞ்ஞா, விபஸ்ஸனா அதி⁴பஞ்ஞா. அனுப்பன்னேபி ஹி பு³த்³து⁴ப்பாதே³ பவத்ததீதி பஞ்சஸீலங் த³ஸஸீலங் ஸீலமேவ, பாதிமொக்க²ஸங்வரஸீலங் பு³த்³து⁴ப்பாதே³யேவ பவத்ததீதி அதி⁴ஸீலங். சித்தபஞ்ஞாஸுபி ஏஸேவ நயோ. அபிச நிப்³பா³னங் பத்த²யந்தேன ஸமாதி³ன்னங் பஞ்சஸீலம்பி த³ஸஸீலம்பி அதி⁴ஸீலமேவ. ஸமாபன்னா அட்ட² ஸமாபத்தியோபி அதி⁴சித்தமேவ. ஸப்³ப³ம்பி வா லோகியஸீலங் ஸீலமேவ, லோகுத்தரங் அதி⁴ஸீலங். சித்தபஞ்ஞாஸுபி ஏஸேவ நயோதி. இதி இமாய கா³தா²ய ஸமோதா⁴னெத்வா திஸ்ஸோ ஸிக்கா² ஸகலஸாஸனங் கதி²தங் ஹோதீதி.

    Mānaṃ pahāyāti arahattamaggena navavidhamānaṃ pajahitvā. Susamāhitattoti upacārappanāsamādhīhi suṭṭhu samāhitatto. Sucetasoti ñāṇasampayuttatāya sundaracitto. Ñāṇavippayuttacittena hi sucetasoti na vuccati, tasmā ñāṇasampayuttena sucetaso hutvāti attho. Sabbadhi vippamuttoti sabbesu khandhāyatanādīsu vippamutto hutvā. Tareyyāti ettha tebhūmakavaṭṭaṃ samatikkamanto nibbānaṃ paṭivijjhanto taratīti paṭivedhataraṇaṃ nāma vuttaṃ. Iti imāya gāthāya tisso sikkhā kathitā honti. Kathaṃ – māno nāmāyaṃ sīlabhedano, tasmā ‘‘mānaṃ pahāyā’’ti iminā adhisīlasikkhā kathitā hoti. ‘‘Susamāhitatto’’ti iminā adhicittasikkhā. ‘‘Sucetaso’’ti ettha cittena paññā dassitā, tasmā iminā adhipaññāsikkhā kathitā. Adhisīlañca nāma sīle sati hoti, adhicittaṃ citte sati, adhipaññā paññāya sati. Tasmā sīlaṃ nāma pañcapi dasapi sīlāni, pātimokkhasaṃvaro adhisīlaṃ nāmāti veditabbaṃ. Aṭṭha samāpattiyo cittaṃ, vipassanāpādakajjhānaṃ adhicittaṃ. Kammassakatañāṇaṃ paññā, vipassanā adhipaññā. Anuppannepi hi buddhuppāde pavattatīti pañcasīlaṃ dasasīlaṃ sīlameva, pātimokkhasaṃvarasīlaṃ buddhuppādeyeva pavattatīti adhisīlaṃ. Cittapaññāsupi eseva nayo. Apica nibbānaṃ patthayantena samādinnaṃ pañcasīlampi dasasīlampi adhisīlameva. Samāpannā aṭṭha samāpattiyopi adhicittameva. Sabbampi vā lokiyasīlaṃ sīlameva, lokuttaraṃ adhisīlaṃ. Cittapaññāsupi eseva nayoti. Iti imāya gāthāya samodhānetvā tisso sikkhā sakalasāsanaṃ kathitaṃ hotīti.

    மானகாமஸுத்தவண்ணனா நிட்டி²தா.

    Mānakāmasuttavaṇṇanā niṭṭhitā.







    Related texts:



    திபிடக (மூல) • Tipiṭaka (Mūla) / ஸுத்தபிடக • Suttapiṭaka / ஸங்யுத்தனிகாய • Saṃyuttanikāya / 9. மானகாமஸுத்தங் • 9. Mānakāmasuttaṃ

    டீகா • Tīkā / ஸுத்தபிடக (டீகா) • Suttapiṭaka (ṭīkā) / ஸங்யுத்தனிகாய (டீகா) • Saṃyuttanikāya (ṭīkā) / 9. மானகாமஸுத்தவண்ணனா • 9. Mānakāmasuttavaṇṇanā


    © 1991-2023 The Titi Tudorancea Bulletin | Titi Tudorancea® is a Registered Trademark | Terms of use and privacy policy
    Contact