Library / Tipiṭaka / திபிடக • Tipiṭaka / இதிவுத்தகபாளி • Itivuttakapāḷi

    8. மானபரிஞ்ஞாஸுத்தங்

    8. Mānapariññāsuttaṃ

    8. வுத்தஞ்ஹேதங் ப⁴க³வதா, வுத்தமரஹதாதி மே ஸுதங் –

    8. Vuttañhetaṃ bhagavatā, vuttamarahatāti me sutaṃ –

    ‘‘மானங், பி⁴க்க²வே, அனபி⁴ஜானங் அபரிஜானங் தத்த² சித்தங் அவிராஜயங் அப்பஜஹங் அப⁴ப்³போ³ து³க்க²க்க²யாய . மானஞ்ச கோ², பி⁴க்க²வே, அபி⁴ஜானங் பரிஜானங் தத்த² சித்தங் விராஜயங் பஜஹங் ப⁴ப்³போ³ து³க்க²க்க²யாயா’’தி. ஏதமத்த²ங் ப⁴க³வா அவோச. தத்தே²தங் இதி வுச்சதி –

    ‘‘Mānaṃ, bhikkhave, anabhijānaṃ aparijānaṃ tattha cittaṃ avirājayaṃ appajahaṃ abhabbo dukkhakkhayāya . Mānañca kho, bhikkhave, abhijānaṃ parijānaṃ tattha cittaṃ virājayaṃ pajahaṃ bhabbo dukkhakkhayāyā’’ti. Etamatthaṃ bhagavā avoca. Tatthetaṃ iti vuccati –

    ‘‘மானுபேதா அயங் பஜா, மானக³ந்தா² ப⁴வே ரதா;

    ‘‘Mānupetā ayaṃ pajā, mānaganthā bhave ratā;

    மானங் அபரிஜானந்தா, ஆக³ந்தாரோ புனப்³ப⁴வங்.

    Mānaṃ aparijānantā, āgantāro punabbhavaṃ.

    ‘‘யே ச மானங் பஹந்த்வான, விமுத்தா மானஸங்க²யே;

    ‘‘Ye ca mānaṃ pahantvāna, vimuttā mānasaṅkhaye;

    தே மானக³ந்தா²பி⁴பு⁴னோ, ஸப்³ப³து³க்க²முபச்சகு³’’ந்தி 1.

    Te mānaganthābhibhuno, sabbadukkhamupaccagu’’nti 2.

    அயம்பி அத்தோ² வுத்தோ ப⁴க³வதா, இதி மே ஸுதந்தி. அட்ட²மங்.

    Ayampi attho vutto bhagavatā, iti me sutanti. Aṭṭhamaṃ.







    Footnotes:
    1. ஸப்³ப³து³க்க²ங் உபச்சகு³ந்தி (பீ॰), ஸப்³ப³ங் து³க்க²ங் உபச்சகு³ந்தி (அட்ட²கதா²)
    2. sabbadukkhaṃ upaccagunti (pī.), sabbaṃ dukkhaṃ upaccagunti (aṭṭhakathā)



    Related texts:



    அட்ட²கதா² • Aṭṭhakathā / ஸுத்தபிடக (அட்ட²கதா²) • Suttapiṭaka (aṭṭhakathā) / கு²த்³த³கனிகாய (அட்ட²கதா²) • Khuddakanikāya (aṭṭhakathā) / இதிவுத்தக-அட்ட²கதா² • Itivuttaka-aṭṭhakathā / 8. மானபரிஞ்ஞாஸுத்தவண்ணனா • 8. Mānapariññāsuttavaṇṇanā


    © 1991-2023 The Titi Tudorancea Bulletin | Titi Tudorancea® is a Registered Trademark | Terms of use and privacy policy
    Contact