Library / Tipiṭaka / திபிடக • Tipiṭaka / இதிவுத்தகபாளி • Itivuttakapāḷi

    6. மானஸுத்தங்

    6. Mānasuttaṃ

    6. வுத்தஞ்ஹேதங் ப⁴க³வதா, வுத்தமரஹதாதி மே ஸுதங் –

    6. Vuttañhetaṃ bhagavatā, vuttamarahatāti me sutaṃ –

    ‘‘ஏகத⁴ம்மங், பி⁴க்க²வே, பஜஹத²; அஹங் வோ பாடிபோ⁴கோ³ அனாகா³மிதாய. கதமங் ஏகத⁴ம்மங்? மானங், பி⁴க்க²வே, ஏகத⁴ம்மங் பஜஹத²; அஹங் வோ பாடிபோ⁴கோ³ அனாகா³மிதாயா’’தி. ஏதமத்த²ங் ப⁴க³வா அவோச. தத்தே²தங் இதி வுச்சதி –

    ‘‘Ekadhammaṃ, bhikkhave, pajahatha; ahaṃ vo pāṭibhogo anāgāmitāya. Katamaṃ ekadhammaṃ? Mānaṃ, bhikkhave, ekadhammaṃ pajahatha; ahaṃ vo pāṭibhogo anāgāmitāyā’’ti. Etamatthaṃ bhagavā avoca. Tatthetaṃ iti vuccati –

    ‘‘யேன மானேன மத்தாஸே, ஸத்தா க³ச்ச²ந்தி து³க்³க³திங்;

    ‘‘Yena mānena mattāse, sattā gacchanti duggatiṃ;

    தங் மானங் ஸம்மத³ஞ்ஞாய, பஜஹந்தி விபஸ்ஸினோ;

    Taṃ mānaṃ sammadaññāya, pajahanti vipassino;

    பஹாய ந புனாயந்தி, இமங் லோகங் குதா³சன’’ந்தி.

    Pahāya na punāyanti, imaṃ lokaṃ kudācana’’nti.

    அயம்பி அத்தோ² வுத்தோ ப⁴க³வதா, இதி மே ஸுதந்தி. ச²ட்ட²ங்.

    Ayampi attho vutto bhagavatā, iti me sutanti. Chaṭṭhaṃ.







    Related texts:



    அட்ட²கதா² • Aṭṭhakathā / ஸுத்தபிடக (அட்ட²கதா²) • Suttapiṭaka (aṭṭhakathā) / கு²த்³த³கனிகாய (அட்ட²கதா²) • Khuddakanikāya (aṭṭhakathā) / இதிவுத்தக-அட்ட²கதா² • Itivuttaka-aṭṭhakathā / 6. மானஸுத்தவண்ணனா • 6. Mānasuttavaṇṇanā


    © 1991-2023 The Titi Tudorancea Bulletin | Titi Tudorancea® is a Registered Trademark | Terms of use and privacy policy
    Contact