Library / Tipiṭaka / திபிடக • Tipiṭaka / ஸங்யுத்தனிகாய • Saṃyuttanikāya |
5. மானத்த²த்³த⁴ஸுத்தங்
5. Mānatthaddhasuttaṃ
201. ஸாவத்தி²னிதா³னங் . தேன கோ² பன ஸமயேன மானத்த²த்³தோ⁴ நாம ப்³ராஹ்மணோ ஸாவத்தி²யங் படிவஸதி. ஸோ நேவ மாதரங் அபி⁴வாதே³தி, ந பிதரங் அபி⁴வாதே³தி, ந ஆசரியங் அபி⁴வாதே³தி, ந ஜெட்ட²பா⁴தரங் அபி⁴வாதே³தி. தேன கோ² பன ஸமயேன ப⁴க³வா மஹதியா பரிஸாய பரிவுதோ த⁴ம்மங் தே³ஸேதி. அத² கோ² மானத்த²த்³த⁴ஸ்ஸ ப்³ராஹ்மணஸ்ஸ ஏதத³ஹோஸி – ‘‘அயங் கோ² ஸமணோ கோ³தமோ மஹதியா பரிஸாய பரிவுதோ த⁴ம்மங் தே³ஸேதி. யங்னூனாஹங் யேன ஸமணோ கோ³தமோ தேனுபஸங்கமெய்யங். ஸசே மங் ஸமணோ கோ³தமோ ஆலபிஸ்ஸதி, அஹம்பி தங் ஆலபிஸ்ஸாமி. நோ சே மங் ஸமணோ கோ³தமோ ஆலபிஸ்ஸதி, அஹம்பி நாலபிஸ்ஸாமீ’’தி. அத² கோ² மானத்த²த்³தோ⁴ ப்³ராஹ்மணோ யேன ப⁴க³வா தேனுபஸங்கமி; உபஸங்கமித்வா துண்ஹீபூ⁴தோ ஏகமந்தங் அட்டா²ஸி. அத² கோ² ப⁴க³வா தங் நாலபி. அத² கோ² மானத்த²த்³தோ⁴ ப்³ராஹ்மணோ – ‘நாயங் ஸமணோ கோ³தமோ கிஞ்சி ஜானாதீ’தி ததோவ புன நிவத்திதுகாமோ அஹோஸி. அத² கோ² ப⁴க³வா மானத்த²த்³த⁴ஸ்ஸ ப்³ராஹ்மணஸ்ஸ சேதஸா சேதோபரிவிதக்கமஞ்ஞாய மானத்த²த்³த⁴ங் ப்³ராஹ்மணங் கா³தா²ய அஜ்ஜ²பா⁴ஸி –
201. Sāvatthinidānaṃ . Tena kho pana samayena mānatthaddho nāma brāhmaṇo sāvatthiyaṃ paṭivasati. So neva mātaraṃ abhivādeti, na pitaraṃ abhivādeti, na ācariyaṃ abhivādeti, na jeṭṭhabhātaraṃ abhivādeti. Tena kho pana samayena bhagavā mahatiyā parisāya parivuto dhammaṃ deseti. Atha kho mānatthaddhassa brāhmaṇassa etadahosi – ‘‘ayaṃ kho samaṇo gotamo mahatiyā parisāya parivuto dhammaṃ deseti. Yaṃnūnāhaṃ yena samaṇo gotamo tenupasaṅkameyyaṃ. Sace maṃ samaṇo gotamo ālapissati, ahampi taṃ ālapissāmi. No ce maṃ samaṇo gotamo ālapissati, ahampi nālapissāmī’’ti. Atha kho mānatthaddho brāhmaṇo yena bhagavā tenupasaṅkami; upasaṅkamitvā tuṇhībhūto ekamantaṃ aṭṭhāsi. Atha kho bhagavā taṃ nālapi. Atha kho mānatthaddho brāhmaṇo – ‘nāyaṃ samaṇo gotamo kiñci jānātī’ti tatova puna nivattitukāmo ahosi. Atha kho bhagavā mānatthaddhassa brāhmaṇassa cetasā cetoparivitakkamaññāya mānatthaddhaṃ brāhmaṇaṃ gāthāya ajjhabhāsi –
‘‘ந மானங் ப்³ராஹ்மண ஸாது⁴, அத்தி²கஸ்ஸீத⁴ ப்³ராஹ்மண;
‘‘Na mānaṃ brāhmaṇa sādhu, atthikassīdha brāhmaṇa;
யேன அத்தே²ன ஆக³ச்சி², தமேவமனுப்³ரூஹயே’’தி.
Yena atthena āgacchi, tamevamanubrūhaye’’ti.
அத² கோ² மானத்த²த்³தோ⁴ ப்³ராஹ்மணோ – ‘‘சித்தங் மே ஸமணோ கோ³தமோ ஜானாதீ’’தி தத்தே²வ ப⁴க³வதோ பாதே³ஸு ஸிரஸா நிபதித்வா ப⁴க³வதோ பாதா³னி முகே²ன ச பரிசும்ப³தி பாணீஹி ச பரிஸம்பா³ஹதி, நாமஞ்ச ஸாவேதி – ‘‘மானத்த²த்³தா⁴ஹங், போ⁴ கோ³தம, மானத்த²த்³தா⁴ஹங், போ⁴ கோ³தமா’’தி. அத² கோ² ஸா பரிஸா அப்³பு⁴தசித்தஜாதா 1 அஹோஸி – ‘அச்ச²ரியங் வத போ⁴, அப்³பு⁴தங் வத போ⁴! அயஞ்ஹி மானத்த²த்³தோ⁴ ப்³ராஹ்மணோ நேவ மாதரங் அபி⁴வாதே³தி, ந பிதரங் அபி⁴வாதே³தி, ந ஆசரியங் அபி⁴வாதே³தி, ந ஜெட்ட²பா⁴தரங் அபி⁴வாதே³தி; அத² ச பன ஸமணே கோ³தமே ஏவரூபங் பரமனிபச்சகாரங் கரோதீ’தி. அத² கோ² ப⁴க³வா மானத்த²த்³த⁴ங் ப்³ராஹ்மணங் ஏதத³வோச – ‘‘அலங், ப்³ராஹ்மண , உட்டே²ஹி, ஸகே ஆஸனே நிஸீத³. யதோ தே மயி சித்தங் பஸன்ன’’ந்தி. அத² கோ² மானத்த²த்³தோ⁴ ப்³ராஹ்மணோ ஸகே ஆஸனே நிஸீதி³த்வா ப⁴க³வந்தங் கா³தா²ய அஜ்ஜ²பா⁴ஸி –
Atha kho mānatthaddho brāhmaṇo – ‘‘cittaṃ me samaṇo gotamo jānātī’’ti tattheva bhagavato pādesu sirasā nipatitvā bhagavato pādāni mukhena ca paricumbati pāṇīhi ca parisambāhati, nāmañca sāveti – ‘‘mānatthaddhāhaṃ, bho gotama, mānatthaddhāhaṃ, bho gotamā’’ti. Atha kho sā parisā abbhutacittajātā 2 ahosi – ‘acchariyaṃ vata bho, abbhutaṃ vata bho! Ayañhi mānatthaddho brāhmaṇo neva mātaraṃ abhivādeti, na pitaraṃ abhivādeti, na ācariyaṃ abhivādeti, na jeṭṭhabhātaraṃ abhivādeti; atha ca pana samaṇe gotame evarūpaṃ paramanipaccakāraṃ karotī’ti. Atha kho bhagavā mānatthaddhaṃ brāhmaṇaṃ etadavoca – ‘‘alaṃ, brāhmaṇa , uṭṭhehi, sake āsane nisīda. Yato te mayi cittaṃ pasanna’’nti. Atha kho mānatthaddho brāhmaṇo sake āsane nisīditvā bhagavantaṃ gāthāya ajjhabhāsi –
‘‘கேஸு ந மானங் கயிராத², கேஸு சஸ்ஸ ஸகா³ரவோ;
‘‘Kesu na mānaṃ kayirātha, kesu cassa sagāravo;
க்யஸ்ஸ அபசிதா அஸ்ஸு, க்யஸ்ஸு ஸாது⁴ ஸுபூஜிதா’’தி.
Kyassa apacitā assu, kyassu sādhu supūjitā’’ti.
‘‘மாதரி பிதரி சாபி, அதோ² ஜெட்ட²ம்ஹி பா⁴தரி;
‘‘Mātari pitari cāpi, atho jeṭṭhamhi bhātari;
ஆசரியே சதுத்த²ம்ஹி,
Ācariye catutthamhi,
தேஸு ந மானங் கயிராத²;
Tesu na mānaṃ kayirātha;
தேஸு அஸ்ஸ ஸகா³ரவோ,
Tesu assa sagāravo,
த்யஸ்ஸ அபசிதா அஸ்ஸு;
Tyassa apacitā assu;
த்யஸ்ஸு ஸாது⁴ ஸுபூஜிதா.
Tyassu sādhu supūjitā.
‘‘அரஹந்தே ஸீதீபூ⁴தே, கதகிச்சே அனாஸவே;
‘‘Arahante sītībhūte, katakicce anāsave;
நிஹச்ச மானங் அத²த்³தோ⁴, தே நமஸ்ஸே அனுத்தரே’’தி.
Nihacca mānaṃ athaddho, te namasse anuttare’’ti.
ஏவங் வுத்தே, மானத்த²த்³தோ⁴ ப்³ராஹ்மணோ ப⁴க³வந்தங் ஏதத³வோச – ‘‘அபி⁴க்கந்தங், போ⁴ கோ³தம…பே॰… உபாஸகங் மங் ப⁴வங் கோ³தமோ தா⁴ரேது அஜ்ஜதக்³கே³ பாணுபேதங் ஸரணங் க³த’’ந்தி.
Evaṃ vutte, mānatthaddho brāhmaṇo bhagavantaṃ etadavoca – ‘‘abhikkantaṃ, bho gotama…pe… upāsakaṃ maṃ bhavaṃ gotamo dhāretu ajjatagge pāṇupetaṃ saraṇaṃ gata’’nti.
Footnotes:
Related texts:
அட்ட²கதா² • Aṭṭhakathā / ஸுத்தபிடக (அட்ட²கதா²) • Suttapiṭaka (aṭṭhakathā) / ஸங்யுத்தனிகாய (அட்ட²கதா²) • Saṃyuttanikāya (aṭṭhakathā) / 5. மானத்த²த்³த⁴ஸுத்தவண்ணனா • 5. Mānatthaddhasuttavaṇṇanā
டீகா • Tīkā / ஸுத்தபிடக (டீகா) • Suttapiṭaka (ṭīkā) / ஸங்யுத்தனிகாய (டீகா) • Saṃyuttanikāya (ṭīkā) / 5. மானத்த²த்³த⁴ஸுத்தவண்ணனா • 5. Mānatthaddhasuttavaṇṇanā