Library / Tipiṭaka / திபிடக • Tipiṭaka / வினயஸங்க³ஹ-அட்ட²கதா² • Vinayasaṅgaha-aṭṭhakathā |
17. மஞ்சபீடா²தி³ஸங்கி⁴கஸேனாஸனேஸு படிபஜ்ஜிதப்³ப³வினிச்ச²யகதா²
17. Mañcapīṭhādisaṅghikasenāsanesu paṭipajjitabbavinicchayakathā
82. விஹாரே ஸங்கி⁴கே ஸெய்யங், ஸந்த²ரித்வான பக்கமோதி ஸங்கி⁴கே விஹாரே ஸெய்யங் ஸந்த²ரித்வான அஞ்ஞத்த² வஸிதுகாமதாய விஹாரதோ பக்கமனங். தத்ராயங் வினிச்ச²யோ –
82.Vihāresaṅghike seyyaṃ, santharitvāna pakkamoti saṅghike vihāre seyyaṃ santharitvāna aññattha vasitukāmatāya vihārato pakkamanaṃ. Tatrāyaṃ vinicchayo –
‘‘யோ பன பி⁴க்கு² ஸங்கி⁴கே விஹாரே ஸெய்யங் ஸந்த²ரித்வா வா ஸந்த²ராபெத்வா வா தங் பக்கமந்தோ நேவ உத்³த⁴ரெய்ய ந உத்³த⁴ராபெய்ய அனாபுச்ச²ங் வா க³ச்செ²ய்ய, பாசித்திய’’ந்தி (பாசி॰ 115) –
‘‘Yo pana bhikkhu saṅghike vihāre seyyaṃ santharitvā vā santharāpetvā vā taṃ pakkamanto neva uddhareyya na uddharāpeyya anāpucchaṃ vā gaccheyya, pācittiya’’nti (pāci. 115) –
வசனதோ ஸங்கி⁴கே விஹாரே ஸெய்யங் ஸயங் ஸந்த²ரித்வா அஞ்ஞேன வா ஸந்த²ராபெத்வா உத்³த⁴ரணாதீ³னி அகத்வா பரிக்கி²த்தஸ்ஸ ஆராமஸ்ஸ பரிக்கே²பங், அபரிக்கி²த்தஸ்ஸ உபசாரங் அதிக்கமந்தஸ்ஸ பாசித்தியங்.
Vacanato saṅghike vihāre seyyaṃ sayaṃ santharitvā aññena vā santharāpetvā uddharaṇādīni akatvā parikkhittassa ārāmassa parikkhepaṃ, aparikkhittassa upacāraṃ atikkamantassa pācittiyaṃ.
தத்த² ஸெய்யா நாம பி⁴ஸி சிமிலிகா உத்தரத்த²ரணங் பூ⁴மத்த²ரணங் தட்டிகா சம்மக²ண்டோ³ நிஸீத³னங் பச்சத்த²ரணங் திணஸந்தா²ரோ பண்ணஸந்தா²ரோதி த³ஸவிதா⁴. தத்த² பி⁴ஸீதி மஞ்சகபி⁴ஸி வா பீட²கபி⁴ஸி வா. சிமிலிகா நாம ஸுதா⁴தி³பரிகம்மகதாய பூ⁴மியா வண்ணானுரக்க²ணத்த²ங் கதா, தங் ஹெட்டா² பத்த²ரித்வா உபரி கடஸாரகங் பத்த²ரந்தி. உத்தரத்த²ரணங் நாம மஞ்சபீடா²னங் உபரி அத்த²ரிதப்³ப³கபச்சத்த²ரணங். பூ⁴மத்த²ரணங் நாம பூ⁴மியங் அத்த²ரிதப்³பா³ கடஸாரகாதி³விகதி. தட்டிகா நாம தாலபண்ணேஹி வா வாகேஹி வா கததட்டிகா. சம்மக²ண்டோ³ நாம ஸீஹப்³யக்³க⁴தீ³பிதரச்ச²சம்மாதீ³ஸுபி யங் கிஞ்சி சம்மங். அட்ட²கதா²ஸு ஹி ஸேனாஸனபரிபோ⁴கே³ படிக்கி²த்தசம்மங் ந தி³ஸ்ஸதி, தஸ்மா ஸீஹப்³யக்³க⁴சம்மாதீ³னங் பரிஹரணேயேவ படிக்கே²போ வேதி³தப்³போ³. நிஸீத³னந்தி ஸத³ஸங் வேதி³தப்³ப³ங். பச்சத்த²ரணந்தி பாவாரோ கோஜவோதி எத்தகமேவ வுத்தங். திணஸந்தா²ரோதி யேஸங் கேஸஞ்சி திணானங் ஸந்தா²ரோ. ஏஸ நயோ பண்ணஸந்தா²ரேபி. ஏவங் பன இமங் த³ஸவித⁴ங் ஸெய்யங் ஸங்கி⁴கே விஹாரே ஸந்த²ரித்வா வா ஸந்த²ராபெத்வா வா பக்கமந்தேன ஆபுச்சி²த்வா பக்கமிதப்³ப³ங், ஆபுச்ச²ந்தேன ச பி⁴க்கு²ம்ஹி ஸதி பி⁴க்கு² ஆபுச்சி²தப்³போ³, தஸ்மிங் அஸதி ஸாமணேரோ, தஸ்மிங் அஸதி ஆராமிகோ, தஸ்மிங் அஸதி யேன விஹாரோ காரிதோ, ஸோ விஹாரஸாமிகோ, தஸ்ஸ வா குலே யோ கோசி ஆபுச்சி²தப்³போ³, தஸ்மிம்பி அஸதி சதூஸு பாஸாணேஸு மஞ்சங் ட²பெத்வா மஞ்சே அவஸேஸமஞ்சபீடா²னி ஆரோபெத்வா உபரி பி⁴ஸிஆதி³கங் த³ஸவித⁴ம்பி ஸெய்யங் ராஸிங் கத்வா தா³ருப⁴ண்ட³ங் மத்திகாப⁴ண்ட³ங் படிஸாமெத்வா த்³வாரவாதபானானி பித³ஹித்வா க³மியவத்தங் பூரெத்வா க³ந்தப்³ப³ங்.
Tattha seyyā nāma bhisi cimilikā uttarattharaṇaṃ bhūmattharaṇaṃ taṭṭikā cammakhaṇḍo nisīdanaṃ paccattharaṇaṃ tiṇasanthāro paṇṇasanthāroti dasavidhā. Tattha bhisīti mañcakabhisi vā pīṭhakabhisi vā. Cimilikā nāma sudhādiparikammakatāya bhūmiyā vaṇṇānurakkhaṇatthaṃ katā, taṃ heṭṭhā pattharitvā upari kaṭasārakaṃ pattharanti. Uttarattharaṇaṃ nāma mañcapīṭhānaṃ upari attharitabbakapaccattharaṇaṃ. Bhūmattharaṇaṃ nāma bhūmiyaṃ attharitabbā kaṭasārakādivikati. Taṭṭikā nāma tālapaṇṇehi vā vākehi vā katataṭṭikā. Cammakhaṇḍo nāma sīhabyagghadīpitaracchacammādīsupi yaṃ kiñci cammaṃ. Aṭṭhakathāsu hi senāsanaparibhoge paṭikkhittacammaṃ na dissati, tasmā sīhabyagghacammādīnaṃ pariharaṇeyeva paṭikkhepo veditabbo. Nisīdananti sadasaṃ veditabbaṃ. Paccattharaṇanti pāvāro kojavoti ettakameva vuttaṃ. Tiṇasanthāroti yesaṃ kesañci tiṇānaṃ santhāro. Esa nayo paṇṇasanthārepi. Evaṃ pana imaṃ dasavidhaṃ seyyaṃ saṅghike vihāre santharitvā vā santharāpetvā vā pakkamantena āpucchitvā pakkamitabbaṃ, āpucchantena ca bhikkhumhi sati bhikkhu āpucchitabbo, tasmiṃ asati sāmaṇero, tasmiṃ asati ārāmiko, tasmiṃ asati yena vihāro kārito, so vihārasāmiko, tassa vā kule yo koci āpucchitabbo, tasmimpi asati catūsu pāsāṇesu mañcaṃ ṭhapetvā mañce avasesamañcapīṭhāni āropetvā upari bhisiādikaṃ dasavidhampi seyyaṃ rāsiṃ katvā dārubhaṇḍaṃ mattikābhaṇḍaṃ paṭisāmetvā dvāravātapānāni pidahitvā gamiyavattaṃ pūretvā gantabbaṃ.
ஸசே பன ஸேனாஸனங் ஓவஸ்ஸதி, ச²த³னத்த²ஞ்ச திணங் வா இட்ட²கா வா ஆனீதா ஹொந்தி, ஸசே உஸ்ஸஹதி, சா²தே³தப்³ப³ங். நோ சே ஸக்கோதி, யோ ஓகாஸோ அனோவஸ்ஸகோ, தத்த² மஞ்சபீடா²தீ³னி நிக்கி²பித்வா க³ந்தப்³ப³ங். ஸசே ஸப்³ப³ம்பி ஓவஸ்ஸதி, உஸ்ஸஹந்தேன அந்தோகா³மே உபாஸகானங் க⁴ரே ட²பேதப்³ப³ங். ஸசே தேபி ‘‘ஸங்கி⁴கங் நாம, ப⁴ந்தே, பா⁴ரியங், அக்³கி³தா³ஹாதீ³னங் பா⁴யாமா’’தி ந ஸம்படிச்ச²ந்தி, அப்³போ⁴காஸேபி பாஸாணானங் உபரி மஞ்சங் ட²பெத்வா ஸேஸங் புப்³பே³ வுத்தனயேனேவ நிக்கி²பித்வா திணேஹி ச பண்ணேஹி ச படிச்சா²தெ³த்வா க³ந்துங் வட்டதி. யஞ்ஹி தத்த² அங்க³மத்தம்பி அவஸிஸ்ஸதி, தங் அஞ்ஞேஸங் தத்த² ஆக³தபி⁴க்கூ²னங் உபகாரங் ப⁴விஸ்ஸதீதி. உத்³த⁴ரித்வா க³ச்ச²ந்தேன பன மஞ்சபீட²கவாடங் ஸப்³ப³ங் அபனெத்வா ஸங்ஹரித்வா சீவரவங்ஸே லக்³கெ³த்வாவ க³ந்தப்³ப³ங். பச்சா² ஆக³ந்த்வா வஸனகபி⁴க்கு²னாபி புன மஞ்சபீட²ங் ட²பயித்வா க³ச்ச²ந்தேன ததே²வ காதப்³ப³ங். அந்தோகுட்டதோ ஸெய்யங் ப³ஹிகுட்டே பஞ்ஞபெத்வா வஸந்தேன க³மனகாலே புன க³ஹிதட்டா²னேயேவ படிஸாமேதப்³ப³ங். உபரிபாஸாத³தோ ஓரோபெத்வா ஹெட்டா²பாஸாதே³ வஸந்தஸ்ஸபி ஏஸேவ நயோ. ரத்திட்டா²னதி³வாட்டா²னேஸு மஞ்சபீட²ங் பஞ்ஞபெத்வா ப³ஹிக³மனகாலே புன க³ஹிதட்டா²னேயேவ ட²பேதப்³ப³ங்.
Sace pana senāsanaṃ ovassati, chadanatthañca tiṇaṃ vā iṭṭhakā vā ānītā honti, sace ussahati, chādetabbaṃ. No ce sakkoti, yo okāso anovassako, tattha mañcapīṭhādīni nikkhipitvā gantabbaṃ. Sace sabbampi ovassati, ussahantena antogāme upāsakānaṃ ghare ṭhapetabbaṃ. Sace tepi ‘‘saṅghikaṃ nāma, bhante, bhāriyaṃ, aggidāhādīnaṃ bhāyāmā’’ti na sampaṭicchanti, abbhokāsepi pāsāṇānaṃ upari mañcaṃ ṭhapetvā sesaṃ pubbe vuttanayeneva nikkhipitvā tiṇehi ca paṇṇehi ca paṭicchādetvā gantuṃ vaṭṭati. Yañhi tattha aṅgamattampi avasissati, taṃ aññesaṃ tattha āgatabhikkhūnaṃ upakāraṃ bhavissatīti. Uddharitvā gacchantena pana mañcapīṭhakavāṭaṃ sabbaṃ apanetvā saṃharitvā cīvaravaṃse laggetvāva gantabbaṃ. Pacchā āgantvā vasanakabhikkhunāpi puna mañcapīṭhaṃ ṭhapayitvā gacchantena tatheva kātabbaṃ. Antokuṭṭato seyyaṃ bahikuṭṭe paññapetvā vasantena gamanakāle puna gahitaṭṭhāneyeva paṭisāmetabbaṃ. Uparipāsādato oropetvā heṭṭhāpāsāde vasantassapi eseva nayo. Rattiṭṭhānadivāṭṭhānesu mañcapīṭhaṃ paññapetvā bahigamanakāle puna gahitaṭṭhāneyeva ṭhapetabbaṃ.
83. ஸேனாஸனேஸு பன அயங் ஆபுச்சி²தப்³பா³னாபுச்சி²தப்³ப³வினிச்ச²யோ – யா தாவ பூ⁴மியங் தீ³க⁴ஸாலா வா பண்ணஸாலா வா ஹோதி, யங் வா ருக்க²த்த²ம்பே⁴ஸு கதகே³ஹங் உபசிகானங் உட்டா²னட்டா²னங் ஹோதி, ததோ பக்கமந்தேன தாவ ஆபுச்சி²த்வாவ பக்கமிதப்³ப³ங். தஸ்மிஞ்ஹி கதிபயானி தி³வஸானி அஜக்³கி³யமானே வம்மிகாவ ஸந்திட்ட²ந்தி. யங் பன பாஸாணபிட்டி²யங் வா பாஸாணத்த²ம்பே⁴ஸு வா கதஸேனாஸனங் ஸிலுச்சயலேணங் வா ஸுதா⁴லித்தஸேனாஸனங் வா, யத்த² யத்த² உபசிகாஸங்கா நத்தி², ததோ பக்கமந்தஸ்ஸ ஆபுச்சி²த்வாபி அனாபுச்சி²த்வாபி க³ந்துங் வட்டதி, ஆபுச்ச²னங் பன வத்தங். ஸசே தாதி³ஸேபி ஸேனாஸனே ஏகேன பஸ்ஸேன உபசிகா ஆரோஹந்தி, ஆபுச்சி²த்வாவ க³ந்தப்³ப³ங். யோ பன ஆக³ந்துகோ பி⁴க்கு² ஸங்கி⁴கஸேனாஸனங் க³ஹெத்வாவ ஸந்தங் பி⁴க்கு²ங் அனுவத்தந்தோ அத்தனோ ஸேனாஸனங் அக்³க³ஹெத்வா வஸதி, யாவ ஸோ ந க³ண்ஹாதி, தாவ தங் ஸேனாஸனங் புரிமபி⁴க்கு²ஸ்ஸேவ பலிபோ³தோ⁴. யதா³ பன ஸோ ஸேனாஸனங் க³ஹெத்வா அத்தனோ இஸ்ஸரியேன வஸதி, ததோ பட்டா²ய ஆக³ந்துகஸ்ஸேவ பலிபோ³தோ⁴. ஸசே உபோ⁴பி விப⁴ஜித்வா க³ண்ஹந்தி, உபி⁴ன்னம்பி பலிபோ³தோ⁴.
83. Senāsanesu pana ayaṃ āpucchitabbānāpucchitabbavinicchayo – yā tāva bhūmiyaṃ dīghasālā vā paṇṇasālā vā hoti, yaṃ vā rukkhatthambhesu katagehaṃ upacikānaṃ uṭṭhānaṭṭhānaṃ hoti, tato pakkamantena tāva āpucchitvāva pakkamitabbaṃ. Tasmiñhi katipayāni divasāni ajaggiyamāne vammikāva santiṭṭhanti. Yaṃ pana pāsāṇapiṭṭhiyaṃ vā pāsāṇatthambhesu vā katasenāsanaṃ siluccayaleṇaṃ vā sudhālittasenāsanaṃ vā, yattha yattha upacikāsaṅkā natthi, tato pakkamantassa āpucchitvāpi anāpucchitvāpi gantuṃ vaṭṭati, āpucchanaṃ pana vattaṃ. Sace tādisepi senāsane ekena passena upacikā ārohanti, āpucchitvāva gantabbaṃ. Yo pana āgantuko bhikkhu saṅghikasenāsanaṃ gahetvāva santaṃ bhikkhuṃ anuvattanto attano senāsanaṃ aggahetvā vasati, yāva so na gaṇhāti, tāva taṃ senāsanaṃ purimabhikkhusseva palibodho. Yadā pana so senāsanaṃ gahetvā attano issariyena vasati, tato paṭṭhāya āgantukasseva palibodho. Sace ubhopi vibhajitvā gaṇhanti, ubhinnampi palibodho.
மஹாபச்சரியங் பன வுத்தங் – ஸசே த்³வே தயோ ஏகதோ ஹுத்வா பஞ்ஞபெந்தி, க³மனகாலே ஸப்³பே³ஹி ஆபுச்சி²தப்³ப³ங். தேஸு சே பட²மங் க³ச்ச²ந்தோ ‘‘பச்சி²மோ ஜக்³கி³ஸ்ஸதீ’’தி ஆபோ⁴க³ங் கத்வா க³ச்ச²தி, வட்டதி , பச்சி²மஸ்ஸ ஆபோ⁴கே³ன முத்தி நத்தி². ப³ஹூ ஏகங் பேஸெத்வா ஸந்த²ராபெந்தி, க³மனகாலே ஸப்³பே³ஹி வா ஆபுச்சி²தப்³ப³ங், ஏகங் வா பேஸெத்வா ஆபுச்சி²தப்³ப³ங். அஞ்ஞதோ மஞ்சபீடா²தீ³னி ஆனெத்வா அஞ்ஞத்ர வஸித்வா க³மனகாலே தத்தே²வ நேதப்³பா³னி. ஸசே அஞ்ஞதோ ஆனெத்வா வஸமானஸ்ஸ அஞ்ஞோ வுட்³ட⁴தரோ ஆக³ச்ச²தி, ந படிபா³ஹிதப்³போ³ , ‘‘மயா, ப⁴ந்தே, அஞ்ஞாவாஸதோ ஆனீதங், பாகதிகங் கரெய்யாதா²’’தி வத்தப்³ப³ங். தேன ‘‘ஏவங் கரிஸ்ஸாமீ’’தி ஸம்படிச்சி²தே இதரஸ்ஸ க³ந்துங் வட்டதி. ஏவங் அஞ்ஞத்த² ஹரித்வாபி ஸங்கி⁴கபரிபோ⁴கே³ன பரிபு⁴ஞ்ஜந்தஸ்ஸ ஹி நட்ட²ங் வா ஜிண்ணங் வா சோரேஹி வா ஹடங் கீ³வா நேவ ஹோதி, புக்³க³லிகபரிபோ⁴கே³ன பரிபு⁴ஞ்ஜந்தஸ்ஸ பன கீ³வா ஹோதி. அஞ்ஞஸ்ஸ மஞ்சபீட²ங் பன ஸங்கி⁴கபரிபோ⁴கே³ன வா புக்³க³லிகபரிபோ⁴கே³ன வா பரிபு⁴ஞ்ஜந்தஸ்ஸ நட்ட²ங் கீ³வாயேவ. அந்தோவிஹாரே ஸெய்யங் ஸந்த²ரித்வா ‘‘அஜ்ஜேவ ஆக³ந்த்வா படிஜக்³கி³ஸ்ஸாமீ’’தி ஏவங் ஸாபெக்கோ² நதீ³பாரங் கா³மந்தரங் வா க³ந்த்வா யத்த²ஸ்ஸ க³மனசித்தங் உப்பன்னங், தத்தே²வ டி²தோ கஞ்சி பேஸெத்வா ஆபுச்ச²தி, நதீ³பூரராஜசோராதீ³ஸு வா கேனசி பலிபோ³தோ⁴ ஹோதி உபத்³து³தோ, ந ஸக்கோதி பச்சாக³ந்துங், ஏவங்பூ⁴தஸ்ஸ அனாபத்தி.
Mahāpaccariyaṃ pana vuttaṃ – sace dve tayo ekato hutvā paññapenti, gamanakāle sabbehi āpucchitabbaṃ. Tesu ce paṭhamaṃ gacchanto ‘‘pacchimo jaggissatī’’ti ābhogaṃ katvā gacchati, vaṭṭati , pacchimassa ābhogena mutti natthi. Bahū ekaṃ pesetvā santharāpenti, gamanakāle sabbehi vā āpucchitabbaṃ, ekaṃ vā pesetvā āpucchitabbaṃ. Aññato mañcapīṭhādīni ānetvā aññatra vasitvā gamanakāle tattheva netabbāni. Sace aññato ānetvā vasamānassa añño vuḍḍhataro āgacchati, na paṭibāhitabbo , ‘‘mayā, bhante, aññāvāsato ānītaṃ, pākatikaṃ kareyyāthā’’ti vattabbaṃ. Tena ‘‘evaṃ karissāmī’’ti sampaṭicchite itarassa gantuṃ vaṭṭati. Evaṃ aññattha haritvāpi saṅghikaparibhogena paribhuñjantassa hi naṭṭhaṃ vā jiṇṇaṃ vā corehi vā haṭaṃ gīvā neva hoti, puggalikaparibhogena paribhuñjantassa pana gīvā hoti. Aññassa mañcapīṭhaṃ pana saṅghikaparibhogena vā puggalikaparibhogena vā paribhuñjantassa naṭṭhaṃ gīvāyeva. Antovihāre seyyaṃ santharitvā ‘‘ajjeva āgantvā paṭijaggissāmī’’ti evaṃ sāpekkho nadīpāraṃ gāmantaraṃ vā gantvā yatthassa gamanacittaṃ uppannaṃ, tattheva ṭhito kañci pesetvā āpucchati, nadīpūrarājacorādīsu vā kenaci palibodho hoti upadduto, na sakkoti paccāgantuṃ, evaṃbhūtassa anāpatti.
விஹாரஸ்ஸ உபசாரே பன உபட்டா²னஸாலாய வா மண்ட³பே வா ருக்க²மூலே வா ஸெய்யங் ஸந்த²ரித்வா வா ஸந்த²ராபெத்வா வா தங் பக்கமந்தோ நேவ உத்³த⁴ரதி ந உத்³த⁴ராபேதி அனாபுச்ச²ங் வா க³ச்ச²தி, து³க்கடங். வுத்தப்பகாரஞ்ஹி த³ஸவித⁴ங் ஸெய்யங் அந்தோக³ப்³பா⁴தி³ம்ஹி கு³த்தட்டா²னே பஞ்ஞபெத்வா க³ச்ச²ந்தஸ்ஸ யஸ்மா ஸெய்யாபி ஸேனாஸனம்பி உபசிகாஹி பலுஜ்ஜதி, வம்மிகராஸியேவ ஹோதி, தஸ்மா பாசித்தியங் வுத்தங். ப³ஹி பன உபட்டா²னஸாலாதீ³ஸு பஞ்ஞபெத்வா க³ச்ச²ந்தஸ்ஸ ஸெய்யாமத்தமேவ நஸ்ஸெய்ய டா²னஸ்ஸ அகு³த்ததாய, ந ஸேனாஸனங், தஸ்மா எத்த² து³க்கடங் வுத்தங். மஞ்சபீட²ங் பன யஸ்மா ந ஸக்கா ஸஹஸா உபசிகாஹி கா²யிதுங், தஸ்மா தங் விஹாரேபி ஸந்த²ரித்வா க³ச்ச²ந்தஸ்ஸ து³க்கடங். விஹாரஸ்ஸூபசாரே உபட்டா²னஸாலாயங் மண்ட³பே ருக்க²மூலேபி ஸந்த²ரித்வா பக்கமந்தஸ்ஸ து³க்கடமேவ.
Vihārassa upacāre pana upaṭṭhānasālāya vā maṇḍape vā rukkhamūle vā seyyaṃ santharitvā vā santharāpetvā vā taṃ pakkamanto neva uddharati na uddharāpeti anāpucchaṃ vā gacchati, dukkaṭaṃ. Vuttappakārañhi dasavidhaṃ seyyaṃ antogabbhādimhi guttaṭṭhāne paññapetvā gacchantassa yasmā seyyāpi senāsanampi upacikāhi palujjati, vammikarāsiyeva hoti, tasmā pācittiyaṃ vuttaṃ. Bahi pana upaṭṭhānasālādīsu paññapetvā gacchantassa seyyāmattameva nasseyya ṭhānassa aguttatāya, na senāsanaṃ, tasmā ettha dukkaṭaṃ vuttaṃ. Mañcapīṭhaṃ pana yasmā na sakkā sahasā upacikāhi khāyituṃ, tasmā taṃ vihārepi santharitvā gacchantassa dukkaṭaṃ. Vihārassūpacāre upaṭṭhānasālāyaṃ maṇḍape rukkhamūlepi santharitvā pakkamantassa dukkaṭameva.
84. ‘‘யோ பன பி⁴க்கு² ஸங்கி⁴கங் மஞ்சங் வா பீட²ங் வா பி⁴ஸிங் வா கொச்ச²ங் வா அஜ்ஜோ²காஸே ஸந்த²ரித்வா வா ஸந்த²ராபெத்வா வா தங் பக்கமந்தோ நேவ உத்³த⁴ரெய்ய ந உத்³த⁴ராபெய்ய அனாபுச்ச²ங் வா க³ச்செ²ய்ய, பாசித்திய’’ந்தி (பாசி॰ 109) வசனதோ ஸங்கி⁴கானி பன மஞ்சபீடா²தீ³னி சத்தாரி அஜ்ஜோ²காஸே ஸந்த²ரித்வா வா ஸந்த²ராபெத்வா வா உத்³த⁴ரணாதீ³னி அகத்வா ‘‘அஜ்ஜேவ ஆக³மிஸ்ஸாமீ’’தி க³ச்ச²ந்தஸ்ஸபி தா²மமஜ்ஜி²மஸ்ஸ புரிஸஸ்ஸ லெட்³டு³பாதாதிக்கமே பாசித்தியங். எத்த² கொச்ச²ங் நாம வாகமயங் வா உஸீரமயங் வா முஞ்ஜமயங் வா பப்³ப³ஜமயங் வா ஹெட்டா² ச உபரி ச வித்த²தங் மஜ்ஜே² ஸங்கி²த்தங் பணவஸண்டா²னங் கத்வா ப³த்³த⁴ங். தங் கிர மஜ்ஜே² ஸீஹப்³யக்³க⁴சம்மபரிக்கி²த்தம்பி கரொந்தி, அகப்பியசம்மங் நாமெத்த² நத்தி². ஸேனாஸனஞ்ஹி ஸோவண்ணமயம்பி வட்டதி, தஸ்மா தங் மஹக்³க⁴ங் ஹோதி.
84. ‘‘Yo pana bhikkhu saṅghikaṃ mañcaṃ vā pīṭhaṃ vā bhisiṃ vā kocchaṃ vā ajjhokāse santharitvā vā santharāpetvā vā taṃ pakkamanto neva uddhareyya na uddharāpeyya anāpucchaṃ vā gaccheyya, pācittiya’’nti (pāci. 109) vacanato saṅghikāni pana mañcapīṭhādīni cattāri ajjhokāse santharitvā vā santharāpetvā vā uddharaṇādīni akatvā ‘‘ajjeva āgamissāmī’’ti gacchantassapi thāmamajjhimassa purisassa leḍḍupātātikkame pācittiyaṃ. Ettha kocchaṃ nāma vākamayaṃ vā usīramayaṃ vā muñjamayaṃ vā pabbajamayaṃ vā heṭṭhā ca upari ca vitthataṃ majjhe saṃkhittaṃ paṇavasaṇṭhānaṃ katvā baddhaṃ. Taṃ kira majjhe sīhabyagghacammaparikkhittampi karonti, akappiyacammaṃ nāmettha natthi. Senāsanañhi sovaṇṇamayampi vaṭṭati, tasmā taṃ mahagghaṃ hoti.
‘‘அனுஜானாமி, பி⁴க்க²வே, அட்ட² மாஸே அவஸ்ஸிகஸங்கேதே மண்ட³பே வா ருக்க²மூலே வா யத்த² காகா வா குலலா வா ந ஊஹத³ந்தி, தத்த² ஸேனாஸனங் நிக்கி²பிது’’ந்தி (பாசி॰ 110) வசனதோ பன வஸ்ஸிகவஸ்ஸானமாஸாதி ஏவங் அபஞ்ஞாதே சத்தாரோ ஹேமந்திகே, சத்தாரோ கி³ம்ஹிகேதி அட்ட² மாஸே ஸாகா²மண்ட³பே வா பத³ரமண்ட³பே வா ருக்க²மூலே வா நிக்கி²பிதுங் வட்டதி. யஸ்மிங் பன காகா வா குலலா வா அஞ்ஞே வா ஸகுந்தா து⁴வனிவாஸேன குலாவகே கத்வா வஸந்தி, தஸ்ஸ ருக்க²ஸ்ஸ மூலே ந நிக்கி²பிதப்³ப³ங். ‘‘அட்ட² மாஸே’’தி வசனதோ யேஸு ஜனபதே³ஸு வஸ்ஸகாலே ந வஸ்ஸதி, தேஸு சத்தாரோ மாஸே நிக்கி²பிதுங் ந வட்டதியேவ. ‘‘அவஸ்ஸிகஸங்கேதே’’தி வசனதோ யத்த² ஹேமந்தே தே³வோ வஸ்ஸதி, தத்த² ஹேமந்தேபி அஜ்ஜோ²காஸே நிக்கி²பிதுங் ந வட்டதி. கி³ம்ஹே பன ஸப்³ப³த்த² விக³தவலாஹகங் விஸுத்³த⁴ங் நதங் ஹோதி, ஏவரூபே காலே கேனசிதே³வ கரணீயேன அஜ்ஜோ²காஸே மஞ்சபீட²ங் நிக்கி²பிதுங் வட்டதி.
‘‘Anujānāmi, bhikkhave, aṭṭha māse avassikasaṅkete maṇḍape vā rukkhamūle vā yattha kākā vā kulalā vā na ūhadanti, tattha senāsanaṃ nikkhipitu’’nti (pāci. 110) vacanato pana vassikavassānamāsāti evaṃ apaññāte cattāro hemantike, cattāro gimhiketi aṭṭha māse sākhāmaṇḍape vā padaramaṇḍape vā rukkhamūle vā nikkhipituṃ vaṭṭati. Yasmiṃ pana kākā vā kulalā vā aññe vā sakuntā dhuvanivāsena kulāvake katvā vasanti, tassa rukkhassa mūle na nikkhipitabbaṃ. ‘‘Aṭṭha māse’’ti vacanato yesu janapadesu vassakāle na vassati, tesu cattāro māse nikkhipituṃ na vaṭṭatiyeva. ‘‘Avassikasaṅkete’’ti vacanato yattha hemante devo vassati, tattha hemantepi ajjhokāse nikkhipituṃ na vaṭṭati. Gimhe pana sabbattha vigatavalāhakaṃ visuddhaṃ nataṃ hoti, evarūpe kāle kenacideva karaṇīyena ajjhokāse mañcapīṭhaṃ nikkhipituṃ vaṭṭati.
85. அப்³போ⁴காஸிகேனபி வத்தங் ஜானிதப்³ப³ங். தஸ்ஸ ஹி ஸசே புக்³க³லிகமஞ்சகோ அத்தி², தத்தே²வ ஸயிதப்³ப³ங். ஸங்கி⁴கங் க³ண்ஹந்தேன வெத்தேன வா வாகேன வா வீதமஞ்சகோ க³ஹேதப்³போ³, தஸ்மிங் அஸதி புராணமஞ்சகோ க³ஹேதப்³போ³, தஸ்மிங் அஸதி நவவாயிமோ வா ஓனத்³த⁴கோ வா க³ஹேதப்³போ³. க³ஹெத்வா பன ‘‘அஹங் உக்கட்ட²ருக்க²மூலிகோ உக்கட்ட²அப்³போ⁴காஸிகோ’’தி சீவரகுடிம்பி அகத்வா அஸமயே அஜ்ஜோ²காஸே வா ருக்க²மூலே வா பஞ்ஞபெத்வா நிபஜ்ஜிதுங் ந வட்டதி. ஸசே பன சதுக்³கு³ணேனபி சீவரேன கதா குடி அதேமெந்தங் ரக்கி²துங் ந ஸக்கோதி, ஸத்தாஹவத்³த³லிகாதீ³னி ப⁴வந்தி, பி⁴க்கு²னோ காயானுக³திகத்தா வட்டதி. அரஞ்ஞே பண்ணகுடீஸு வஸந்தானங் ஸீலஸம்பதா³ய பஸன்னசித்தா மனுஸ்ஸா நவங் மஞ்சபீட²ங் தெ³ந்தி ‘‘ஸங்கி⁴கபரிபோ⁴கே³ன பரிபு⁴ஞ்ஜதா²’’தி, வஸித்வா க³ச்ச²ந்தேஹி ஸாமந்தவிஹாரே ஸபா⁴க³பி⁴க்கூ²னங் பேஸெத்வா க³ந்தப்³ப³ங், ஸபா⁴கா³னங் அபா⁴வேன அனோவஸ்ஸகே நிக்கி²பித்வா க³ந்தப்³ப³ங், அனோவஸ்ஸகே அஸதி ருக்கே² லக்³கெ³த்வா க³ந்தப்³ப³ங். சேதியங்க³ணே ஸம்மஜ்ஜனிங் க³ஹெத்வா போ⁴ஜனஸாலங்க³ணங் வா உபோஸதா²கா³ரங்க³ணங் வா பரிவேணதி³வாட்டா²னஅக்³கி³ஸாலாதீ³ஸு வா அஞ்ஞதரங் ஸம்மஜ்ஜித்வா தோ⁴வித்வா புன ஸம்மஜ்ஜனிமாளகேயேவ ட²பேதப்³பா³. உபோஸதா²கா³ராதீ³ஸு அஞ்ஞதரஸ்மிங் க³ஹெத்வா அவஸேஸானி ஸம்மஜ்ஜந்தஸ்ஸபி ஏஸேவ நயோ.
85. Abbhokāsikenapi vattaṃ jānitabbaṃ. Tassa hi sace puggalikamañcako atthi, tattheva sayitabbaṃ. Saṅghikaṃ gaṇhantena vettena vā vākena vā vītamañcako gahetabbo, tasmiṃ asati purāṇamañcako gahetabbo, tasmiṃ asati navavāyimo vā onaddhako vā gahetabbo. Gahetvā pana ‘‘ahaṃ ukkaṭṭharukkhamūliko ukkaṭṭhaabbhokāsiko’’ti cīvarakuṭimpi akatvā asamaye ajjhokāse vā rukkhamūle vā paññapetvā nipajjituṃ na vaṭṭati. Sace pana catugguṇenapi cīvarena katā kuṭi atementaṃ rakkhituṃ na sakkoti, sattāhavaddalikādīni bhavanti, bhikkhuno kāyānugatikattā vaṭṭati. Araññe paṇṇakuṭīsu vasantānaṃ sīlasampadāya pasannacittā manussā navaṃ mañcapīṭhaṃ denti ‘‘saṅghikaparibhogena paribhuñjathā’’ti, vasitvā gacchantehi sāmantavihāre sabhāgabhikkhūnaṃ pesetvā gantabbaṃ, sabhāgānaṃ abhāvena anovassake nikkhipitvā gantabbaṃ, anovassake asati rukkhe laggetvā gantabbaṃ. Cetiyaṅgaṇe sammajjaniṃ gahetvā bhojanasālaṅgaṇaṃ vā uposathāgāraṅgaṇaṃ vā pariveṇadivāṭṭhānaaggisālādīsu vā aññataraṃ sammajjitvā dhovitvā puna sammajjanimāḷakeyeva ṭhapetabbā. Uposathāgārādīsu aññatarasmiṃ gahetvā avasesāni sammajjantassapi eseva nayo.
யோ பன பி⁴க்கா²சாரமக்³க³ங் ஸம்மஜ்ஜந்தோ க³ந்துகாமோ ஹோதி, தேன ஸம்மஜ்ஜித்வா ஸசே அந்தராமக்³கே³ ஸாலா அத்தி², தத்த² ட²பேதப்³பா³. ஸசே நத்தி², வலாஹகானங் அனுட்டி²தபா⁴வங் ஸல்லக்கெ²த்வா ‘‘யாவாஹங் கா³மதோ நிக்க²மாமி, தாவ ந வஸ்ஸிஸ்ஸதீ’’தி ஜானந்தேன யத்த² கத்த²சி நிக்கி²பித்வா புன பச்சாக³ச்ச²ந்தேன பாகதிகட்டா²னே ட²பேதப்³பா³. ‘‘ஸசே வஸ்ஸிஸ்ஸதீதி ஜானந்தோ அஜ்ஜோ²காஸே ட²பேதி, து³க்கட’’ந்தி மஹாபச்சரியங் வுத்தங். ஸசே பன தத்ர தத்ரேவ ஸம்மஜ்ஜனத்தா²ய ஸம்மஜ்ஜனீ நிக்கி²த்தா ஹோதி, தங் தங் டா²னங் ஸம்மஜ்ஜித்வா தத்ர தத்ரேவ நிக்கி²பிதுங் வட்டதி, ஆஸனஸாலங் ஸம்மஜ்ஜந்தேன வத்தங் ஜானிதப்³ப³ங். தத்ரித³ங் வத்தங் – மஜ்ஜ²தோ பட்டா²ய பாத³ட்டா²னாபி⁴முகா² வாலிகா ஹரிதப்³பா³, கசவரங் ஹத்தே²ஹி க³ஹெத்வா ப³ஹி ச²ட்³டே³தப்³ப³ங்.
Yo pana bhikkhācāramaggaṃ sammajjanto gantukāmo hoti, tena sammajjitvā sace antarāmagge sālā atthi, tattha ṭhapetabbā. Sace natthi, valāhakānaṃ anuṭṭhitabhāvaṃ sallakkhetvā ‘‘yāvāhaṃ gāmato nikkhamāmi, tāva na vassissatī’’ti jānantena yattha katthaci nikkhipitvā puna paccāgacchantena pākatikaṭṭhāne ṭhapetabbā. ‘‘Sace vassissatīti jānanto ajjhokāse ṭhapeti, dukkaṭa’’nti mahāpaccariyaṃ vuttaṃ. Sace pana tatra tatreva sammajjanatthāya sammajjanī nikkhittā hoti, taṃ taṃ ṭhānaṃ sammajjitvā tatra tatreva nikkhipituṃ vaṭṭati, āsanasālaṃ sammajjantena vattaṃ jānitabbaṃ. Tatridaṃ vattaṃ – majjhato paṭṭhāya pādaṭṭhānābhimukhā vālikā haritabbā, kacavaraṃ hatthehi gahetvā bahi chaḍḍetabbaṃ.
86. ஸசே வுத்தப்பகாரங் சதுப்³பி³த⁴ம்பி ஸங்கி⁴கங் ஸேனாஸனங் அஜ்ஜோ²காஸே வா ருக்க²மூலே வா மண்ட³பே வா அனுபஸம்பன்னேன ஸந்த²ராபேதி, யேன ஸந்த²ராபிதங், தஸ்ஸ பலிபோ³தோ⁴. ஸசே பன உபஸம்பன்னேன ஸந்த²ராபேதி, யேன ஸந்த²தங், தஸ்ஸ பலிபோ³தோ⁴. தத்ராயங் வினிச்ச²யோ (பாசி॰ அட்ட²॰ 111) – தே²ரோ போ⁴ஜனஸாலாயங் ப⁴த்தகிச்சங் கத்வா த³ஹரங் ஆணாபேதி ‘‘க³ச்ச² தி³வாட்டா²னே மஞ்சபீட²ங் பஞ்ஞபேஹீ’’தி. ஸோ ததா² கத்வா நிஸின்னோ, தே²ரோ யதா²ருசி விசரித்வா தத்த² க³ந்த்வா த²விகங் வா உத்தராஸங்க³ங் வா ட²பேதி, ததோ பட்டா²ய தே²ரஸ்ஸ பலிபோ³தோ⁴. நிஸீதி³த்வா ஸயங் க³ச்ச²ந்தோ நேவ உத்³த⁴ரதி ந உத்³த⁴ராபேதி, லெட்³டு³பாதாதிக்கமே பாசித்தியங். ஸசே பன தே²ரோ தத்த² த²விகங் வா உத்தராஸங்க³ங் வா அட்ட²பெத்வா சங்கமந்தோவ த³ஹரங் ‘‘க³ச்ச² த்வ’’ந்தி ப⁴ணதி, தேன ‘‘இத³ங், ப⁴ந்தே, மஞ்சபீட²’’ந்தி ஆசிக்கி²தப்³ப³ங். ஸசே தே²ரோ வத்தங் ஜானாதி, ‘‘த்வங் க³ச்ச², அஹங் பாகதிகங் கரிஸ்ஸாமீ’’தி வத்தப்³ப³ங். ஸசே பா³லோ ஹோதி அனுக்³க³ஹிதவத்தோ, ‘‘க³ச்ச², மா இத⁴ திட்ட², நேவ நிஸீதி³துங் ந நிபஜ்ஜிதுங் தே³மீ’’தி த³ஹரங் தஜ்ஜேதியேவ. த³ஹரேன ‘‘ப⁴ந்தே, ஸுக²ங் ஸயதா²’’தி கப்பங் லபி⁴த்வா வந்தி³த்வா க³ந்தப்³ப³ங். தஸ்மிங் க³தே தே²ரஸ்ஸேவ பலிபோ³தோ⁴, புரிமனயேனேவ சஸ்ஸ ஆபத்தி வேதி³தப்³பா³.
86. Sace vuttappakāraṃ catubbidhampi saṅghikaṃ senāsanaṃ ajjhokāse vā rukkhamūle vā maṇḍape vā anupasampannena santharāpeti, yena santharāpitaṃ, tassa palibodho. Sace pana upasampannena santharāpeti, yena santhataṃ, tassa palibodho. Tatrāyaṃ vinicchayo (pāci. aṭṭha. 111) – thero bhojanasālāyaṃ bhattakiccaṃ katvā daharaṃ āṇāpeti ‘‘gaccha divāṭṭhāne mañcapīṭhaṃ paññapehī’’ti. So tathā katvā nisinno, thero yathāruci vicaritvā tattha gantvā thavikaṃ vā uttarāsaṅgaṃ vā ṭhapeti, tato paṭṭhāya therassa palibodho. Nisīditvā sayaṃ gacchanto neva uddharati na uddharāpeti, leḍḍupātātikkame pācittiyaṃ. Sace pana thero tattha thavikaṃ vā uttarāsaṅgaṃ vā aṭṭhapetvā caṅkamantova daharaṃ ‘‘gaccha tva’’nti bhaṇati, tena ‘‘idaṃ, bhante, mañcapīṭha’’nti ācikkhitabbaṃ. Sace thero vattaṃ jānāti, ‘‘tvaṃ gaccha, ahaṃ pākatikaṃ karissāmī’’ti vattabbaṃ. Sace bālo hoti anuggahitavatto, ‘‘gaccha, mā idha tiṭṭha, neva nisīdituṃ na nipajjituṃ demī’’ti daharaṃ tajjetiyeva. Daharena ‘‘bhante, sukhaṃ sayathā’’ti kappaṃ labhitvā vanditvā gantabbaṃ. Tasmiṃ gate therasseva palibodho, purimanayeneva cassa āpatti veditabbā.
அத² பன ஆணத்திக்க²ணேயேவ த³ஹரோ ‘‘மய்ஹங் ப⁴ண்டே³ ப⁴ண்ட³தோ⁴வனாதி³ கிஞ்சி கரணீயங் அத்தீ²’’தி வத³தி, தே²ரோ பன தங் ‘‘பஞ்ஞபெத்வா க³ச்சா²ஹீ’’தி வத்வா போ⁴ஜனஸாலதோ நிக்க²மித்வா அஞ்ஞத்த² க³ச்ச²தி, பாது³த்³தா⁴ரேன காரேதப்³போ³ . ஸசே தத்தே²வ க³ந்த்வா நிஸீத³தி, புரிமனயேனேவ சஸ்ஸ லெட்³டு³பாதாதிக்கமே ஆபத்தி. ஸசே பன தே²ரோ ஸாமணேரங் ஆணாபேதி, ஸாமணேரே தத்த² மஞ்சபீட²ங் பஞ்ஞபெத்வா நிஸின்னேபி போ⁴ஜனஸாலதோ அஞ்ஞத்த² க³ச்ச²ந்தோ பாது³த்³தா⁴ரேன காரேதப்³போ³. க³ந்த்வா நிஸின்னோ புன க³மனகாலே லெட்³டு³பாதாதிக்கமே ஆபத்தியா காரேதப்³போ³. ஸசே பன ஆணாபெந்தோ ‘‘மஞ்சபீட²ங் பஞ்ஞபெத்வா தத்தே²வ நிஸீதா³’’தி ஆணாபேதி, யத்ரிச்ச²தி, தத்ர க³ந்த்வா ஆக³ந்துங் லப⁴தி. ஸயங் பன பாகதிகங் அகத்வா க³ச்ச²ந்தஸ்ஸ லெட்³டு³பாதாதிக்கமே பாசித்தியங். அந்தரஸன்னிபாதே மஞ்சபீடா²தீ³னி பஞ்ஞபெத்வா நிஸின்னேஹி க³மனகாலே ஆராமிகானங் ‘‘இத³ங் படிஸாமேதா²’’தி வத்தப்³ப³ங், அவத்வா க³ச்ச²ந்தானங் லெட்³டு³பாதாதிக்கமே ஆபத்தி.
Atha pana āṇattikkhaṇeyeva daharo ‘‘mayhaṃ bhaṇḍe bhaṇḍadhovanādi kiñci karaṇīyaṃ atthī’’ti vadati, thero pana taṃ ‘‘paññapetvā gacchāhī’’ti vatvā bhojanasālato nikkhamitvā aññattha gacchati, pāduddhārena kāretabbo . Sace tattheva gantvā nisīdati, purimanayeneva cassa leḍḍupātātikkame āpatti. Sace pana thero sāmaṇeraṃ āṇāpeti, sāmaṇere tattha mañcapīṭhaṃ paññapetvā nisinnepi bhojanasālato aññattha gacchanto pāduddhārena kāretabbo. Gantvā nisinno puna gamanakāle leḍḍupātātikkame āpattiyā kāretabbo. Sace pana āṇāpento ‘‘mañcapīṭhaṃ paññapetvā tattheva nisīdā’’ti āṇāpeti, yatricchati, tatra gantvā āgantuṃ labhati. Sayaṃ pana pākatikaṃ akatvā gacchantassa leḍḍupātātikkame pācittiyaṃ. Antarasannipāte mañcapīṭhādīni paññapetvā nisinnehi gamanakāle ārāmikānaṃ ‘‘idaṃ paṭisāmethā’’ti vattabbaṃ, avatvā gacchantānaṃ leḍḍupātātikkame āpatti.
87. மஹாத⁴ம்மஸ்ஸவனங் நாம ஹோதி, தத்த² உபோஸதா²கா³ரதோபி போ⁴ஜனஸாலதோபி ஆஹரித்வா மஞ்சபீடா²னி பஞ்ஞபெந்தி, ஆவாஸிகானங்யேவ பலிபோ³தோ⁴. ஸசே ஆக³ந்துகா ‘‘இத³ங் அம்ஹாகங் உபஜ்ஜா²யஸ்ஸ, இத³ங் ஆசரியஸ்ஸா’’தி க³ண்ஹந்தி, ததோ பட்டா²ய தேஸங் பலிபோ³தோ⁴. க³மனகாலே பாகதிகங் அகத்வா லெட்³டு³பாதங் அதிக்கமந்தானங் ஆபத்தி. மஹாபச்சரியங் பன வுத்தங் ‘‘யாவ அஞ்ஞே ந நிஸீத³ந்தி, தாவ யேஹி பஞ்ஞத்தங், தேஸங் பா⁴ரோ, அஞ்ஞேஸு ஆக³ந்த்வா நிஸின்னேஸு நிஸின்னகானங் பா⁴ரோ. ஸசே தே அனுத்³த⁴ரித்வா வா அனுத்³த⁴ராபெத்வா வா க³ச்ச²ந்தி, து³க்கடங். கஸ்மா? அனாணத்தியா பஞ்ஞபிதத்தா’’தி. த⁴ம்மாஸனே பஞ்ஞத்தே யாவ உஸ்ஸாரகோ வா த⁴ம்மகதி²கோ வா நாக³ச்ச²தி, தாவ பஞ்ஞாபகானங் பலிபோ³தோ⁴. தஸ்மிங் ஆக³ந்த்வா நிஸின்னே தஸ்ஸ பலிபோ³தோ⁴. ஸகலங் அஹோரத்தங் த⁴ம்மஸ்ஸவனங் ஹோதி, அஞ்ஞோ உஸ்ஸாரகோ வா த⁴ம்மகதி²கோ வா உட்டா²தி, அஞ்ஞோ நிஸீத³தி, யோ யோ ஆக³ந்த்வா நிஸீத³தி, தஸ்ஸ தஸ்ஸேவ பா⁴ரோ. உட்ட²ஹந்தேன பன ‘‘இத³மாஸனங் தும்ஹாகங் பா⁴ரோ’’தி வத்வா க³ந்தப்³ப³ங். ஸசேபி இதரஸ்மிங் அனாக³தே பட²மங் நிஸின்னோ உட்டா²ய க³ச்ச²தி, தஸ்மிஞ்ச அந்தோஉபசாரட்டே²யேவ இதரோ ஆக³ந்த்வா நிஸீத³தி, உட்டா²ய க³தோ ஆபத்தியா ந காரேதப்³போ³. ஸசே பன இதரஸ்மிங் அனாக³தேயேவ பட²மங் நிஸின்னோ உட்டா²யாஸனா லெட்³டு³பாதங் அதிக்கமதி, ஆபத்தியா காரேதப்³போ³. ‘‘ஸப்³ப³த்த² லெட்³டு³பாதாதிக்கமே பட²மபாதே³ து³க்கடங், து³தியபாதே³ பாசித்திய’’ந்தி அயங் நயோ மஹாபச்சரியங் வுத்தோதி.
87. Mahādhammassavanaṃ nāma hoti, tattha uposathāgāratopi bhojanasālatopi āharitvā mañcapīṭhāni paññapenti, āvāsikānaṃyeva palibodho. Sace āgantukā ‘‘idaṃ amhākaṃ upajjhāyassa, idaṃ ācariyassā’’ti gaṇhanti, tato paṭṭhāya tesaṃ palibodho. Gamanakāle pākatikaṃ akatvā leḍḍupātaṃ atikkamantānaṃ āpatti. Mahāpaccariyaṃ pana vuttaṃ ‘‘yāva aññe na nisīdanti, tāva yehi paññattaṃ, tesaṃ bhāro, aññesu āgantvā nisinnesu nisinnakānaṃ bhāro. Sace te anuddharitvā vā anuddharāpetvā vā gacchanti, dukkaṭaṃ. Kasmā? Anāṇattiyā paññapitattā’’ti. Dhammāsane paññatte yāva ussārako vā dhammakathiko vā nāgacchati, tāva paññāpakānaṃ palibodho. Tasmiṃ āgantvā nisinne tassa palibodho. Sakalaṃ ahorattaṃ dhammassavanaṃ hoti, añño ussārako vā dhammakathiko vā uṭṭhāti, añño nisīdati, yo yo āgantvā nisīdati, tassa tasseva bhāro. Uṭṭhahantena pana ‘‘idamāsanaṃ tumhākaṃ bhāro’’ti vatvā gantabbaṃ. Sacepi itarasmiṃ anāgate paṭhamaṃ nisinno uṭṭhāya gacchati, tasmiñca antoupacāraṭṭheyeva itaro āgantvā nisīdati, uṭṭhāya gato āpattiyā na kāretabbo. Sace pana itarasmiṃ anāgateyeva paṭhamaṃ nisinno uṭṭhāyāsanā leḍḍupātaṃ atikkamati, āpattiyā kāretabbo. ‘‘Sabbattha leḍḍupātātikkame paṭhamapāde dukkaṭaṃ, dutiyapāde pācittiya’’nti ayaṃ nayo mahāpaccariyaṃ vuttoti.
88. ஸசே பன வுத்தப்பகாரஸேனாஸனதோ அஞ்ஞங் ஸங்கி⁴கங் சிமிலிகங் வா உத்தரத்த²ரணங் வா பூ⁴மத்த²ரணங் வா தட்டிகங் வா சம்மக²ண்ட³ங் வா பாத³புஞ்ச²னிங் வா ப²லகபீட²ங் வா அஜ்ஜோ²காஸே ஸந்த²ரித்வா வா ஸந்த²ராபெத்வா வா தங் பக்கமந்தோ நேவ உத்³த⁴ரதி ந உத்³த⁴ராபேதி அனாபுச்ச²ங் வா க³ச்ச²தி, து³க்கடங். ஆதா⁴ரகங் பத்தபிதா⁴னகங் பாத³கட²லிகங் தாலவண்டங் பீ³ஜனிபத்தகங் யங் கிஞ்சி தா³ருப⁴ண்ட³ங் அந்தமஸோ பானீயஉளுங்கங் பானீயஸங்க²ங் அஜ்ஜோ²காஸே நிக்கி²பித்வா க³ச்ச²ந்தஸ்ஸபி து³க்கடங். அஜ்ஜோ²காஸே ரஜனங் பசித்வா ரஜனபா⁴ஜனங் ரஜனஉளுங்கோ ரஜனதோ³ணிகாதி ஸப்³ப³ங் அக்³கி³ஸாலாய படிஸாமேதப்³ப³ங். ஸசே அக்³கி³ஸாலா நத்தி², அனோவஸ்ஸகே பப்³பா⁴ரே நிக்கி²பிதப்³ப³ங். தஸ்மிம்பி அஸதி யத்த² ஓலோகெந்தா பி⁴க்கூ² பஸ்ஸந்தி, தாதி³ஸே டா²னே ட²பெத்வா க³ந்துங் வட்டதி. அஞ்ஞபுக்³க³லிகே பன மஞ்சபீடா²தி³ஸேனாஸனேபி து³க்கடமேவ. எத்த² பன ‘‘யஸ்மிங் விஸ்ஸாஸக்³கா³ஹோ ந ருஹதி, தஸ்ஸ ஸந்தகே து³க்கடங். யஸ்மிங் பன விஸ்ஸாஸக்³கா³ஹோ ருஹதி, தஸ்ஸ ஸந்தகங் அத்தனோ புக்³க³லிகமேவ ஹோதீ’’தி மஹாபச்சரியாதீ³ஸு வுத்தங். அத்தனோ புக்³க³லிகே பன அனாபத்தியேவ. யோ பி⁴க்கு² வா ஸாமணேரோ வா ஆராமிகோ வா லஜ்ஜீ ஹோதி, அத்தனோ பலிபோ³த⁴ங் விய மஞ்ஞதி, ததா²ரூபங் அனாபுச்சி²த்வா க³ச்ச²ந்தஸ்ஸபி அனாபத்தி. யோ பன ஆதபே ஓதாபெந்தோ ‘‘ஆக³ந்த்வா உத்³த⁴ரிஸ்ஸாமீ’’தி க³ச்ச²தி, தஸ்ஸபி அனாபத்தி.
88. Sace pana vuttappakārasenāsanato aññaṃ saṅghikaṃ cimilikaṃ vā uttarattharaṇaṃ vā bhūmattharaṇaṃ vā taṭṭikaṃ vā cammakhaṇḍaṃ vā pādapuñchaniṃ vā phalakapīṭhaṃ vā ajjhokāse santharitvā vā santharāpetvā vā taṃ pakkamanto neva uddharati na uddharāpeti anāpucchaṃ vā gacchati, dukkaṭaṃ. Ādhārakaṃ pattapidhānakaṃ pādakaṭhalikaṃ tālavaṇṭaṃ bījanipattakaṃ yaṃ kiñci dārubhaṇḍaṃ antamaso pānīyauḷuṅkaṃ pānīyasaṅkhaṃ ajjhokāse nikkhipitvā gacchantassapi dukkaṭaṃ. Ajjhokāse rajanaṃ pacitvā rajanabhājanaṃ rajanauḷuṅko rajanadoṇikāti sabbaṃ aggisālāya paṭisāmetabbaṃ. Sace aggisālā natthi, anovassake pabbhāre nikkhipitabbaṃ. Tasmimpi asati yattha olokentā bhikkhū passanti, tādise ṭhāne ṭhapetvā gantuṃ vaṭṭati. Aññapuggalike pana mañcapīṭhādisenāsanepi dukkaṭameva. Ettha pana ‘‘yasmiṃ vissāsaggāho na ruhati, tassa santake dukkaṭaṃ. Yasmiṃ pana vissāsaggāho ruhati, tassa santakaṃ attano puggalikameva hotī’’ti mahāpaccariyādīsu vuttaṃ. Attano puggalike pana anāpattiyeva. Yo bhikkhu vā sāmaṇero vā ārāmiko vā lajjī hoti, attano palibodhaṃ viya maññati, tathārūpaṃ anāpucchitvā gacchantassapi anāpatti. Yo pana ātape otāpento ‘‘āgantvā uddharissāmī’’ti gacchati, tassapi anāpatti.
இதி பாளிமுத்தகவினயவினிச்ச²யஸங்க³ஹே
Iti pāḷimuttakavinayavinicchayasaṅgahe
மஞ்சபீடா²தி³ஸங்கி⁴கஸேனாஸனேஸு
Mañcapīṭhādisaṅghikasenāsanesu
படிபஜ்ஜிதப்³ப³வினிச்ச²யகதா² ஸமத்தா.
Paṭipajjitabbavinicchayakathā samattā.