Library / Tipiṭaka / திபிடக • Tipiṭaka / வினயாலங்கார-டீகா • Vinayālaṅkāra-ṭīkā

    17. மஞ்சபீடா²தி³ஸங்கி⁴கஸேனாஸனேஸுபடிபஜ்ஜிதப்³ப³வினிச்ச²யகதா²

    17. Mañcapīṭhādisaṅghikasenāsanesupaṭipajjitabbavinicchayakathā

    82. ஏவங் ஸஹஸெய்யவினிச்ச²யங் கதெ²த்வா இதா³னி ஸங்கி⁴கே விஹாரே ஸெய்யாஸு கத்தப்³ப³வினிச்ச²யங் கதே²துங் ‘‘விஹாரே ஸங்கி⁴கே ஸெய்ய’’ந்த்யாதி³மாஹ. தத்த² ஸமக்³க³ங் கம்மங் ஸமுபக³ச்ச²தீதி ஸங்கோ⁴, அயமேவ வசனத்தோ² ஸப்³ப³ஸங்க⁴ஸாதா⁴ரணோ. ஸங்க⁴ஸ்ஸ தி³ன்னோ ஸங்கி⁴கோ, விஹரதி எத்தா²தி விஹாரோ, தஸ்மிங். ஸயந்தி எத்தா²தி ஸெய்யா, தங். அஸந்த²ரீதி ஸந்த²ரித்வான. பக்கமனங் பக்கமோ, க³மனந்தி அத்தோ². ‘‘விஹாரே ஸங்கி⁴கே ஸெய்யங், ஸந்த²ரித்வான பக்கமோ’’தி இமஸ்ஸ உத்³தே³ஸபாட²ஸ்ஸ ஸங்கி⁴கே விஹாரே…பே॰… பக்கமனந்தி அத்தோ² த³ட்ட²ப்³போ³தி யோஜனா. தத்ராதி தஸ்மிங் பக்கமனே அயங் ஈதி³ஸோ மயா வுச்சமானோ வினிச்ச²யோ வேதி³தப்³போ³தி அத்தோ². கதமோ ஸோ வினிச்ச²யோதி ஆஹ ‘‘ஸங்கி⁴கே…பே॰… பாசித்திய’’ந்தி. அபரிக்கி²த்தஸ்ஸ உபசாரோ நாம ஸேனாஸனதோ த்³வே லெட்³டு³பாதா. பாசித்தியந்தி பட²மங் பாத³ங் அதிக்காமெந்தஸ்ஸ து³க்கடங், து³தியாதிக்கமே பாசித்தியங். கத²ங் விஞ்ஞாயதிச்சாஹ ‘‘யோ பன பி⁴க்கு²…பே॰… வசனதோ’’தி.

    82. Evaṃ sahaseyyavinicchayaṃ kathetvā idāni saṅghike vihāre seyyāsu kattabbavinicchayaṃ kathetuṃ ‘‘vihāre saṅghike seyya’’ntyādimāha. Tattha samaggaṃ kammaṃ samupagacchatīti saṅgho, ayameva vacanattho sabbasaṅghasādhāraṇo. Saṅghassa dinno saṅghiko, viharati etthāti vihāro, tasmiṃ. Sayanti etthāti seyyā, taṃ. Asantharīti santharitvāna. Pakkamanaṃ pakkamo, gamananti attho. ‘‘Vihāre saṅghike seyyaṃ, santharitvāna pakkamo’’ti imassa uddesapāṭhassa saṅghike vihāre…pe… pakkamananti attho daṭṭhabboti yojanā. Tatrāti tasmiṃ pakkamane ayaṃ īdiso mayā vuccamāno vinicchayo veditabboti attho. Katamo so vinicchayoti āha ‘‘saṅghike…pe… pācittiya’’nti. Aparikkhittassa upacāro nāma senāsanato dve leḍḍupātā. Pācittiyanti paṭhamaṃ pādaṃ atikkāmentassa dukkaṭaṃ, dutiyātikkame pācittiyaṃ. Kathaṃ viññāyaticcāha ‘‘yo pana bhikkhu…pe… vacanato’’ti.

    தத்த² ஸங்கி⁴கோ விஹாரோ பாகடோ, ஸெய்யா அபாகடா, ஸா கதிவிதா⁴இச்சாஹ ‘‘ஸெய்யா நாம…பே॰… த³ஸவிதா⁴’’தி. தத்தா²பி கதமா பி⁴ஸி, கதமா சிமிலிகாத³யோதி ஆஹ ‘‘தத்த² பி⁴ஸீதி…பே॰… ஏஸ நயோ பண்ணஸந்தா²ரே’’தி. தத்த² மஞ்சே அத்த²ரிதப்³பா³தி மஞ்சகபி⁴ஸி, ஏவங் இதரத்ர, வண்ணானுரக்க²ணத்த²ங் கதாதி படக²ண்டா³தீ³ஹி ஸிப்³பி³த்வா கதா. பூ⁴மியங் அத்த²ரிதப்³பா³தி சிமிலிகாய ஸதி தஸ்ஸா உபரி, அஸதி ஸுத்³த⁴பூ⁴மியங் அத்த²ரிதப்³பா³. ஸீஹத⁴ம்மாதீ³னங் பரிஹரணே ஏவ படிக்கே²போதி இமினா மஞ்சபீடா²தீ³ஸு அத்த²ரித்வா புன ஸங்ஹரித்வா ட²பனாதி³வஸேன அத்தனோ அத்தா²ய பரிஹரணமேவ ந வட்டதி, பூ⁴மத்த²ரணாதி³வஸேன பரிபோ⁴கோ³ பன அத்தனோ பரிஹரணங் ந ஹோதீதி த³ஸ்ஸேதி. க²ந்த⁴கே ஹி ‘‘அந்தோபி மஞ்சே பஞ்ஞத்தானி ஹொந்தி, ப³ஹிபி மஞ்சே பஞ்ஞத்தானி ஹொந்தீ’’தி ஏவங் அத்தனோ அத்தா²ய மஞ்சாதீ³ஸு பஞ்ஞபெத்வா பரிஹரணவத்து²ஸ்மிங் ‘‘ந, பி⁴க்க²வே, மஹாசம்மானி தா⁴ரேதப்³பா³னி ஸீஹசம்மங் ப்³யக்³க⁴சம்மங் தீ³பிசம்மங், யோ தா⁴ரெய்ய, ஆபத்தி து³க்கடஸ்ஸா’’தி (மஹாவ॰ 255) படிக்கே²போ கதோ, தஸ்மா வுத்தனயேனேவெத்த² அதி⁴ப்பாயோ த³ட்ட²ப்³போ³. ஸாரத்த²தீ³பனியங் (ஸாரத்த²॰ டீ॰ பாசித்திய 3.112) பன ‘‘யதி³ ஏவங் ‘பரிஹரணேயேவ படிக்கே²போ’தி இத³ங் கஸ்மா வுத்தந்தி சோத³னங் கத்வா ‘அனுஜானாமி, பி⁴க்க²வே, ஸப்³ப³ங் பாஸாத³பரிபோ⁴க³’ந்தி (சூளவ॰ 320) வசனதோ புக்³க³லிகேபி ஸேனாஸனே ஸேனாஸனபரிபோ⁴க³வஸேன நியமிதங் ஸுவண்ணக⁴டாதி³கங் பரிபு⁴ஞ்ஜிதுங் வட்டமானம்பி கேவலங் அத்தனோ ஸந்தகங் கத்வா பரிபு⁴ஞ்ஜிதுங் ந வட்டதி. ஏவமித³ங் பூ⁴மத்த²ரணவஸேன பரிபு⁴ஞ்ஜிதுங் வட்டமானம்பி அத்தனோ ஸந்தகங் கத்வா தங் தங் விஹாரங் ஹரித்வா பரிபு⁴ஞ்ஜிதுங் ந வட்டதீதி த³ஸ்ஸனத்த²ங் பரிஹரணேயேவ படிக்கே²போ வேதி³தப்³போ³’’தி வுத்தங்.

    Tattha saṅghiko vihāro pākaṭo, seyyā apākaṭā, sā katividhāiccāha ‘‘seyyā nāma…pe… dasavidhā’’ti. Tatthāpi katamā bhisi, katamā cimilikādayoti āha ‘‘tattha bhisīti…pe… esa nayo paṇṇasanthāre’’ti. Tattha mañce attharitabbāti mañcakabhisi, evaṃ itaratra, vaṇṇānurakkhaṇatthaṃ katāti paṭakhaṇḍādīhi sibbitvā katā. Bhūmiyaṃ attharitabbāti cimilikāya sati tassā upari, asati suddhabhūmiyaṃ attharitabbā. Sīhadhammādīnaṃ pariharaṇe evapaṭikkhepoti iminā mañcapīṭhādīsu attharitvā puna saṃharitvā ṭhapanādivasena attano atthāya pariharaṇameva na vaṭṭati, bhūmattharaṇādivasena paribhogo pana attano pariharaṇaṃ na hotīti dasseti. Khandhake hi ‘‘antopi mañce paññattāni honti, bahipi mañce paññattāni hontī’’ti evaṃ attano atthāya mañcādīsu paññapetvā pariharaṇavatthusmiṃ ‘‘na, bhikkhave, mahācammāni dhāretabbāni sīhacammaṃ byagghacammaṃ dīpicammaṃ, yo dhāreyya, āpatti dukkaṭassā’’ti (mahāva. 255) paṭikkhepo kato, tasmā vuttanayenevettha adhippāyo daṭṭhabbo. Sāratthadīpaniyaṃ (sārattha. ṭī. pācittiya 3.112) pana ‘‘yadi evaṃ ‘pariharaṇeyeva paṭikkhepo’ti idaṃ kasmā vuttanti codanaṃ katvā ‘anujānāmi, bhikkhave, sabbaṃ pāsādaparibhoga’nti (cūḷava. 320) vacanato puggalikepi senāsane senāsanaparibhogavasena niyamitaṃ suvaṇṇaghaṭādikaṃ paribhuñjituṃ vaṭṭamānampi kevalaṃ attano santakaṃ katvā paribhuñjituṃ na vaṭṭati. Evamidaṃ bhūmattharaṇavasena paribhuñjituṃ vaṭṭamānampi attano santakaṃ katvā taṃ taṃ vihāraṃ haritvā paribhuñjituṃ na vaṭṭatīti dassanatthaṃ pariharaṇeyeva paṭikkhepo veditabbo’’ti vuttaṃ.

    பாவாரோ கோஜவோதி பச்சத்த²ரணத்தா²யேவ ட²பிதா உக்³க³தலோமா அத்த²ரணவிஸேஸா. எத்தகமேவ வுத்தந்தி அட்ட²கதா²ஸு (பாசி॰ அட்ட²॰ 116) வுத்தங். ‘‘இத³ங் அட்ட²கதா²ஸு ததா²வுத்தபா⁴வத³ஸ்ஸனத்த²ங் வுத்தங், அஞ்ஞம்பி தாதி³ஸங் மஞ்சபீடே²ஸு அத்த²ரிதப்³ப³ங் அத்த²ரணமேவா’’தி தீஸுபி க³ண்டி²பதே³ஸு வுத்தங். மாதிகாட்ட²கதா²யங் (கங்கா²॰ அட்ட²॰ து³தியஸேனாஸனஸிக்கா²பத³வண்ணனா) பன ‘‘பச்சத்த²ரணங் நாம பாவாரோ கோஜவோ’’தி நியமெத்வா வுத்தங், தஸ்மா க³ண்டி²பதே³ஸு வுத்தங் இமினா ந ஸமேதி, ‘‘வீமங்ஸித்வா க³ஹேதப்³ப³’’ந்தி ஸாரத்த²தீ³பனியங் (ஸாரத்த²॰ டீ॰ பாசித்திய 3.116) வுத்தங். வீமங்ஸிதே பன ஏவமதி⁴ப்பாயோ பஞ்ஞாயதி – மாதிகாட்ட²கதா²பி அட்ட²கதா²யேவ, தஸ்மா மஹாஅட்ட²கதா²தீ³ஸு வுத்தனயேன ‘‘பாவாரோ கோஜவோ’’தி நியமெத்வா வுத்தங், ஏவங் நியமனே ஸதிபி யதா² ‘‘லத்³தா⁴தபத்தோ ராஜகுமாரோ’’தி ஆதபத்தஸ்ஸ லத்³த⁴பா⁴வேயேவ நியமெத்வா வுத்தேபி நித³ஸ்ஸனநயவஸேன ராஜககுத⁴ப⁴ண்ட³ஸாமஞ்ஞேன ஸமானா வாலபீ³ஜனாத³யோபி வுத்தாயேவ ஹொந்தி, ஏவங் ‘‘பாவாரோ கோஜவோ’’தி நியமெத்வா வுத்தேபி நித³ஸ்ஸனநயவஸேன தேஹி மஞ்சபீடே²ஸு அத்த²ரிதப்³ப³பா⁴வஸாமஞ்ஞேன ஸமானா அஞ்ஞே அத்த²ரணாபி வுத்தாயேவ ஹொந்தி, தஸ்மா க³ண்டி²பதே³ஸு வுத்தவசனங் அட்ட²கதா²வசனஸ்ஸ படிலோமங் ந ஹோதி, அனுலோமமேவாதி த³ட்ட²ப்³ப³ங்.

    Pāvāro kojavoti paccattharaṇatthāyeva ṭhapitā uggatalomā attharaṇavisesā. Ettakameva vuttanti aṭṭhakathāsu (pāci. aṭṭha. 116) vuttaṃ. ‘‘Idaṃ aṭṭhakathāsu tathāvuttabhāvadassanatthaṃ vuttaṃ, aññampi tādisaṃ mañcapīṭhesu attharitabbaṃ attharaṇamevā’’ti tīsupi gaṇṭhipadesu vuttaṃ. Mātikāṭṭhakathāyaṃ (kaṅkhā. aṭṭha. dutiyasenāsanasikkhāpadavaṇṇanā) pana ‘‘paccattharaṇaṃ nāma pāvāro kojavo’’ti niyametvā vuttaṃ, tasmā gaṇṭhipadesu vuttaṃ iminā na sameti, ‘‘vīmaṃsitvā gahetabba’’nti sāratthadīpaniyaṃ (sārattha. ṭī. pācittiya 3.116) vuttaṃ. Vīmaṃsite pana evamadhippāyo paññāyati – mātikāṭṭhakathāpi aṭṭhakathāyeva, tasmā mahāaṭṭhakathādīsu vuttanayena ‘‘pāvāro kojavo’’ti niyametvā vuttaṃ, evaṃ niyamane satipi yathā ‘‘laddhātapatto rājakumāro’’ti ātapattassa laddhabhāveyeva niyametvā vuttepi nidassananayavasena rājakakudhabhaṇḍasāmaññena samānā vālabījanādayopi vuttāyeva honti, evaṃ ‘‘pāvāro kojavo’’ti niyametvā vuttepi nidassananayavasena tehi mañcapīṭhesu attharitabbabhāvasāmaññena samānā aññe attharaṇāpi vuttāyeva honti, tasmā gaṇṭhipadesu vuttavacanaṃ aṭṭhakathāvacanassa paṭilomaṃ na hoti, anulomamevāti daṭṭhabbaṃ.

    இமஸ்மிங் பன டா²னே ‘‘யேன விஹாரோ காரிதோ, ஸோ விஹாரஸ்ஸாமிகோ’’தி பாட²ங் நிஸ்ஸாய ஏகச்சே வினயத⁴ரா ‘‘ஸங்கி⁴கவிஹாரஸ்ஸ வா புக்³க³லிகவிஹாரஸ்ஸ வா விஹாரதா³யகோயேவ ஸாமிகோ, ஸோயேவ இஸ்ஸரோ, தஸ்ஸ ருசியா ஏவ வஸிதுங் லப⁴தி, ந ஸங்க⁴க³ணபுக்³க³லானங் ருசியா’’தி வினிச்ச²யங் கரொந்தி, ஸோ வீமங்ஸிதப்³போ³, கத²ங் அயங் பாடோ² கிமத்த²ங் ஸாதே⁴தி இஸ்ஸரத்த²ங் வா ஆபுச்சி²தப்³ப³த்த²ங் வாதி? ஏவங் வீமங்ஸிதே ‘‘பி⁴க்கு²ம்ஹி ஸதி பி⁴க்கு² ஆபுச்சி²தப்³போ³’’திஆதி³வசனதோ ஆபுச்சி²தப்³ப³த்த²மேவ ஸாதே⁴தி, ந இஸ்ஸரத்த²ந்தி விஞ்ஞாயதி.

    Imasmiṃ pana ṭhāne ‘‘yena vihāro kārito, so vihārassāmiko’’ti pāṭhaṃ nissāya ekacce vinayadharā ‘‘saṅghikavihārassa vā puggalikavihārassa vā vihāradāyakoyeva sāmiko, soyeva issaro, tassa ruciyā eva vasituṃ labhati, na saṅghagaṇapuggalānaṃ ruciyā’’ti vinicchayaṃ karonti, so vīmaṃsitabbo, kathaṃ ayaṃ pāṭho kimatthaṃ sādheti issaratthaṃ vā āpucchitabbatthaṃ vāti? Evaṃ vīmaṃsite ‘‘bhikkhumhi sati bhikkhu āpucchitabbo’’tiādivacanato āpucchitabbatthameva sādheti, na issaratthanti viññāyati.

    அத² ஸியா ‘‘ஆபுச்சி²தப்³ப³த்தே² ஸித்³தே⁴ இஸ்ஸரத்தோ² ஸித்³தோ⁴யேவ ஹோதி. இஸ்ஸரபா⁴வதோயேவ ஹி ஸோ ஆபுச்சி²தப்³போ³’’தி. தத்தே²வங் வத்தப்³ப³ங் – ‘‘ஆபுச்ச²ந்தேன ச பி⁴க்கு²ம்ஹி ஸதி பி⁴க்கு² ஆபுச்சி²தப்³போ³, தஸ்மிங் அஸதி ஸாமணேரோ, தஸ்மிங் அஸதி ஆராமிகோ’’திஆதி³வசனதோ ஆயஸ்மந்தானங் மதேன பி⁴க்கு²பி ஸாமணேரோபி ஆராமிகோபி விஹாரகாரகோபி தஸ்ஸ குலே யோ கோசி புக்³க³லோபி இஸ்ஸரோதி ஆபஜ்ஜெய்ய, ஏவங் விஞ்ஞாயமானேபி பி⁴க்கு²ம்ஹி வா ஸாமணேரே வா ஆராமிகே வா ஸதி தேயேவ இஸ்ஸரா, ந விஹாரகாரகோ. தேஸு ஏகஸ்மிம்பி அஸதியேவ விஹாரகாரகோ இஸ்ஸரோ ஸியாதி. இமஸ்மிங் பன அதி⁴காரே ஸங்கி⁴கங் ஸேனாஸனங் ரக்க²ணத்தா²ய ஆபுச்சி²தப்³ப³ங்யேவ வத³தி, ந இஸ்ஸரபா⁴வதோ ஆபுச்சி²தப்³ப³ங். வுத்தஞ்ஹி அட்ட²கதா²யங் (பாசி॰ அட்ட²॰ 116) ‘‘அனாபுச்ச²ங் வா க³ச்செ²ய்யாதி எத்த² பி⁴க்கு²ம்ஹி ஸதி பி⁴க்கு² ஆபுச்சி²தப்³போ³’’திஆதி³.

    Atha siyā ‘‘āpucchitabbatthe siddhe issarattho siddhoyeva hoti. Issarabhāvatoyeva hi so āpucchitabbo’’ti. Tatthevaṃ vattabbaṃ – ‘‘āpucchantena ca bhikkhumhi sati bhikkhu āpucchitabbo, tasmiṃ asati sāmaṇero, tasmiṃ asati ārāmiko’’tiādivacanato āyasmantānaṃ matena bhikkhupi sāmaṇeropi ārāmikopi vihārakārakopi tassa kule yo koci puggalopi issaroti āpajjeyya, evaṃ viññāyamānepi bhikkhumhi vā sāmaṇere vā ārāmike vā sati teyeva issarā, na vihārakārako. Tesu ekasmimpi asatiyeva vihārakārako issaro siyāti. Imasmiṃ pana adhikāre saṅghikaṃ senāsanaṃ rakkhaṇatthāya āpucchitabbaṃyeva vadati, na issarabhāvato āpucchitabbaṃ. Vuttañhi aṭṭhakathāyaṃ (pāci. aṭṭha. 116) ‘‘anāpucchaṃ vā gaccheyyāti ettha bhikkhumhi sati bhikkhu āpucchitabbo’’tiādi.

    அதா²பி ஏவங் வதெ³ய்ய ‘‘ந ஸகலஸ்ஸ வாக்யபாட²ஸ்ஸ அதி⁴ப்பாயத்த²ங் ஸந்தா⁴ய அம்ஹேஹி வுத்தங், அத² கோ² ‘விஹாரஸ்ஸாமிகோ’தி ஏதஸ்ஸ பத³த்த²ங்யேவ ஸந்தா⁴ய வுத்தங். கத²ங்? ஸங் ஏதஸ்ஸ அத்தீ²தி ஸாமிகோ, விஹாரஸ்ஸ ஸாமிகோ விஹாரஸ்ஸாமிகோ. ‘கோ விஹாரஸ்ஸாமிகோ நாமா’தி வுத்தே ‘யேன விஹாரோ காரிதோ, ஸோ விஹாரஸ்ஸாமிகோ நாமா’தி வத்தப்³போ³, தஸ்மா விஹாரகாரகோ தா³யகோ விஹாரஸ்ஸாமிகோ நாமாதி விஞ்ஞாயதி, ஏவங் விஞ்ஞாயமானே ஸதி ஸாமிகோ நாம ஸஸ்ஸ த⁴னஸ்ஸ இஸ்ஸரோ, தஸ்ஸ ருசியா ஏவ அஞ்ஞே லப⁴ந்தி, தஸ்மா விஹாரஸ்ஸாமிகபூ⁴தஸ்ஸ தா³யகஸ்ஸ ருசியா ஏவ பி⁴க்கூ² வஸிதுங் லப⁴ந்தி, ந ஸங்க⁴க³ணபுக்³க³லானங் ருசியாதி இமமத்த²ங் ஸந்தா⁴ய வுத்த’’ந்தி. தே ஏவங் வத்தப்³பா³ – மா ஆயஸ்மந்தோ ஏவங் அவசுத்த², யதா² நாம ‘‘க⁴டிகாரோ ப்³ரஹ்மா’’தி வுத்தோ ஸோ ப்³ரஹ்மா இதா³னி க⁴டங் ந கரோதி, புரிமத்தபா⁴வே பன கரோதி, தஸ்மா ‘‘க⁴டங் கரோதீ’’தி வசனத்தே²ன ‘‘க⁴டிகாரோ’’தி நாமங் லப⁴தி. இதி புப்³பே³ லத்³த⁴னாமத்தா புப்³ப³வோஹாரவஸேன ப்³ரஹ்மபூ⁴தோபி ‘‘க⁴டிகாரோ’’இச்சேவ வுச்சதி, ஏவங் ஸோ விஹாரகாரகோ பி⁴க்கூ²னங் பரிச்சத்தகாலதோ பட்டா²ய விஹாரஸ்ஸாமிகோ ந ஹோதி வத்து²பரிச்சாக³லக்க²ணத்தா தா³னஸ்ஸ, புப்³பே³ பன அபரிச்சத்தகாலே விஹாரஸ்ஸ காரகத்தா விஹாரஸ்ஸாமிகோ நாம ஹோதி, ஸோ ஏவங் புப்³பே³ லத்³த⁴னாமத்தா புப்³ப³வோஹாரவஸேன ‘‘விஹாரஸ்ஸாமிகோ’’தி வுச்சதி, ந, பரிச்சத்தஸ்ஸ விஹாரஸ்ஸ இஸ்ஸரபா⁴வதோ. தேனேவ ஸம்மாஸம்பு³த்³தே⁴ன ‘‘விஹாரதா³யகானங் ருசியா பி⁴க்கூ² வஸந்தூ’’தி அவத்வா ஸேனாஸனபஞ்ஞாபகோ அனுஞ்ஞாதோதி த³ட்ட²ப்³போ³. ததா² ஹி வுத்தங் விமதிவினோத³னியங் (வி॰ வி॰ டீ॰ மஹாவக்³க³ 2.295) ‘‘தேஸங் கே³ஹானீதி எத்த² பி⁴க்கூ²னங் வாஸத்தா²ய கதம்பி யாவ ந தெ³ந்தி, தாவ தேஸங் ஸந்தகங்யேவ ப⁴விஸ்ஸதீதி த³ட்ட²ப்³ப³’’ந்தி, தேன தி³ன்னகாலதோ பட்டா²ய தேஸங் ஸந்தகானி ந ஹொந்தீதி த³ஸ்ஸேதி. அயங் பன கதா² பாட²ஸ்ஸ ஸம்முகீ²பூ⁴தத்தா இமஸ்மிங் டா²னே கதி²தா. விஹாரவினிச்ச²யோ பன சதுபச்சயபா⁴ஜனவினிச்ச²யே (வி॰ ஸங்க³॰ அட்ட²॰ 194 ஆத³யோ) ஆவி ப⁴விஸ்ஸதி. யோ கோசீதி ஞாதகோ வா அஞ்ஞாதகோ வா யோ கோசி. யேன மஞ்சங் பீட²ங் வா வினந்தி, தங் மஞ்சபீட²கவானங்.

    Athāpi evaṃ vadeyya ‘‘na sakalassa vākyapāṭhassa adhippāyatthaṃ sandhāya amhehi vuttaṃ, atha kho ‘vihārassāmiko’ti etassa padatthaṃyeva sandhāya vuttaṃ. Kathaṃ? Saṃ etassa atthīti sāmiko, vihārassa sāmiko vihārassāmiko. ‘Ko vihārassāmiko nāmā’ti vutte ‘yena vihāro kārito, so vihārassāmiko nāmā’ti vattabbo, tasmā vihārakārako dāyako vihārassāmiko nāmāti viññāyati, evaṃ viññāyamāne sati sāmiko nāma sassa dhanassa issaro, tassa ruciyā eva aññe labhanti, tasmā vihārassāmikabhūtassa dāyakassa ruciyā eva bhikkhū vasituṃ labhanti, na saṅghagaṇapuggalānaṃ ruciyāti imamatthaṃ sandhāya vutta’’nti. Te evaṃ vattabbā – mā āyasmanto evaṃ avacuttha, yathā nāma ‘‘ghaṭikāro brahmā’’ti vutto so brahmā idāni ghaṭaṃ na karoti, purimattabhāve pana karoti, tasmā ‘‘ghaṭaṃ karotī’’ti vacanatthena ‘‘ghaṭikāro’’ti nāmaṃ labhati. Iti pubbe laddhanāmattā pubbavohāravasena brahmabhūtopi ‘‘ghaṭikāro’’icceva vuccati, evaṃ so vihārakārako bhikkhūnaṃ pariccattakālato paṭṭhāya vihārassāmiko na hoti vatthupariccāgalakkhaṇattā dānassa, pubbe pana apariccattakāle vihārassa kārakattā vihārassāmiko nāma hoti, so evaṃ pubbe laddhanāmattā pubbavohāravasena ‘‘vihārassāmiko’’ti vuccati, na, pariccattassa vihārassa issarabhāvato. Teneva sammāsambuddhena ‘‘vihāradāyakānaṃ ruciyā bhikkhū vasantū’’ti avatvā senāsanapaññāpako anuññātoti daṭṭhabbo. Tathā hi vuttaṃ vimativinodaniyaṃ (vi. vi. ṭī. mahāvagga 2.295) ‘‘tesaṃ gehānīti ettha bhikkhūnaṃ vāsatthāya katampi yāva na denti, tāva tesaṃ santakaṃyeva bhavissatīti daṭṭhabba’’nti, tena dinnakālato paṭṭhāya tesaṃ santakāni na hontīti dasseti. Ayaṃ pana kathā pāṭhassa sammukhībhūtattā imasmiṃ ṭhāne kathitā. Vihāravinicchayo pana catupaccayabhājanavinicchaye (vi. saṅga. aṭṭha. 194 ādayo) āvi bhavissati. Yo kocīti ñātako vā aññātako vā yo koci. Yena mañcaṃ pīṭhaṃ vā vinanti, taṃ mañcapīṭhakavānaṃ.

    83. ஸிலுச்சயலேணந்தி ஸிலுச்சயே லேணங், பப்³ப³தகு³ஹாதி அத்தோ². ‘‘ஸேனாஸனங் உபசிகாஹி கா²யித’’ந்தி இமஸ்மிங் வத்து²ஸ்மிங் பஞ்ஞத்தத்தா வத்து²அனுரூபவஸேன அட்ட²கதா²யங் உபசிகாஸங்காய அபா⁴வேன அனாபத்தி வுத்தா. வத்தக்க²ந்த⁴கே (சூளவ॰ 360 ஆத³யோ) க³மிகவத்தங் பஞ்ஞாபெந்தேன ‘‘ஸேனாஸனங் ஆபுச்சி²தப்³ப³’’ந்தி வுத்தத்தா கேவலங் இதிகத்தப்³ப³தாமத்தத³ஸ்ஸனத்த²ங் ‘‘ஆபுச்ச²னங் பன வத்த’’ந்தி வுத்தங் , ந பன வத்தபே⁴தே³ து³க்கடந்தி த³ஸ்ஸனத்த²ங், தேனேவ அந்த⁴கட்ட²கதா²யங் ‘‘ஸேனாஸனங் ஆபுச்சி²தப்³ப³’’ந்தி எத்த² ‘‘யங் பாஸாணபிட்டி²யங் வா பாஸாணத்த²ம்பே⁴ஸு வா கதஸேனாஸனங் யத்த² உபசிகா நாரோஹந்தி, தங் அனாபுச்ச²ந்தஸ்ஸபி அனாபத்தீ’’தி வுத்தங். தஸ்மா யங் வுத்தங் க³ண்டி²பதே³ ‘‘தாதி³ஸே ஸேனாஸனே அனாபுச்சா² க³ச்ச²ந்தஸ்ஸ பாசித்தியங் நத்தி², க³மிகவத்தே ஸேனாஸனங் அனாபுச்சா² க³ச்ச²ந்தோ வத்தபே⁴தோ³ ஹோதி, தஸ்மா து³க்கடங் ஆபஜ்ஜதீ’’தி, தங் ந க³ஹேதப்³ப³ங்.

    83.Siluccayaleṇanti siluccaye leṇaṃ, pabbataguhāti attho. ‘‘Senāsanaṃ upacikāhi khāyita’’nti imasmiṃ vatthusmiṃ paññattattā vatthuanurūpavasena aṭṭhakathāyaṃ upacikāsaṅkāya abhāvena anāpatti vuttā. Vattakkhandhake (cūḷava. 360 ādayo) gamikavattaṃ paññāpentena ‘‘senāsanaṃ āpucchitabba’’nti vuttattā kevalaṃ itikattabbatāmattadassanatthaṃ ‘‘āpucchanaṃ pana vatta’’nti vuttaṃ , na pana vattabhede dukkaṭanti dassanatthaṃ, teneva andhakaṭṭhakathāyaṃ ‘‘senāsanaṃ āpucchitabba’’nti ettha ‘‘yaṃ pāsāṇapiṭṭhiyaṃ vā pāsāṇatthambhesu vā katasenāsanaṃ yattha upacikā nārohanti, taṃ anāpucchantassapi anāpattī’’ti vuttaṃ. Tasmā yaṃ vuttaṃ gaṇṭhipade ‘‘tādise senāsane anāpucchā gacchantassa pācittiyaṃ natthi, gamikavatte senāsanaṃ anāpucchā gacchanto vattabhedo hoti, tasmā dukkaṭaṃ āpajjatī’’ti, taṃ na gahetabbaṃ.

    பச்சி²மஸ்ஸ ஆபோ⁴கே³ன முத்தி நத்தீ²தி தஸ்ஸ பச்ச²தோ க³ச்ச²ந்தஸ்ஸ அஞ்ஞஸ்ஸ அபா⁴வதோ வுத்தங். ஏகங் வா பேஸெத்வா ஆபுச்சி²தப்³ப³ந்தி எத்த² க³மனசித்தஸ்ஸ உப்பன்னட்டா²னதோ அனாபுச்சி²த்வா க³ச்ச²ந்தே து³தியபாது³த்³தா⁴ரே பாசித்தியங். மண்ட³பே வாதி ஸாகா²மண்ட³பே வா பத³ரமண்ட³பே வா. ருக்க²மூலேதி யஸ்ஸ கஸ்ஸசி ருக்க²ஸ்ஸ ஹெட்டா². பலுஜ்ஜதீதி வினஸ்ஸதி.

    Pacchimassa ābhogena mutti natthīti tassa pacchato gacchantassa aññassa abhāvato vuttaṃ. Ekaṃ vā pesetvā āpucchitabbanti ettha gamanacittassa uppannaṭṭhānato anāpucchitvā gacchante dutiyapāduddhāre pācittiyaṃ. Maṇḍape vāti sākhāmaṇḍape vā padaramaṇḍape vā. Rukkhamūleti yassa kassaci rukkhassa heṭṭhā. Palujjatīti vinassati.

    84. மஜ்ஜே² ஸங்கி²த்தங் பணவஸண்டா²னங் கத்வா ப³த்³த⁴ந்தி ஏரகபத்தாதீ³ஹி வேணிங் கத்வா தாய வேணியா உபோ⁴ஸு பஸ்ஸேஸு வித்த²தட்டா²னே ப³ஹுங் வேடெ²த்வா ததோ பட்டா²ய யாவ மஜ்ஜ²ட்டா²னங், தாவ அந்தோஆகட்³ட⁴னவஸேன வேடெ²த்வா மஜ்ஜே² ஸங்கி²பித்வா தத்த² தத்த² ப³ந்தி⁴த்வா கதங். யத்த² காகா வா குலலா வா ந ஊஹத³ந்தீதி யத்த² து⁴வனிவாஸேன குலாவகே கத்வா வஸமானா ஏதே காககுலலா, அஞ்ஞே வா ஸகுணா தங் ஸேனாஸனங் ந ஊஹத³ந்தி, தாதி³ஸே ருக்க²மூலே நிக்கி²பிதுங் அனுஜானாமீதி அத்தோ².

    84.Majjhesaṃkhittaṃ paṇavasaṇṭhānaṃ katvā baddhanti erakapattādīhi veṇiṃ katvā tāya veṇiyā ubhosu passesu vitthataṭṭhāne bahuṃ veṭhetvā tato paṭṭhāya yāva majjhaṭṭhānaṃ, tāva antoākaḍḍhanavasena veṭhetvā majjhe saṃkhipitvā tattha tattha bandhitvā kataṃ. Yattha kākā vā kulalā vā na ūhadantīti yattha dhuvanivāsena kulāvake katvā vasamānā ete kākakulalā, aññe vā sakuṇā taṃ senāsanaṃ na ūhadanti, tādise rukkhamūle nikkhipituṃ anujānāmīti attho.

    85. நவவாயிமோதி அது⁴னா ஸுத்தேன வீதகச்சே²ன பலிவேடி²தமஞ்சோ. ஓனத்³தோ⁴தி கப்பியசம்மேன ஓனத்³தோ⁴, ஸோவ ஓனத்³த⁴கோ ஸகத்தே² க-பச்சயவஸேன. தேன ஹி வஸ்ஸேன ஸீக⁴ங் ந நஸ்ஸதி. உக்கட்ட²அப்³போ⁴காஸிகோதி இத³ங் தஸ்ஸ ஸுக²படிபத்தித³ஸ்ஸனமத்தங் , உக்கட்ட²ஸ்ஸாபி பன சீவரகுடி வட்டதேவ. காயானுக³திகத்தாதி பி⁴க்கு²னோ தத்தே²வ நிஸின்னபா⁴வங் தீ³பேதி, தேன ச வஸ்ஸப⁴யேன ஸயங் அஞ்ஞத்த² க³ச்ச²ந்தஸ்ஸ ஆபத்திங் த³ஸ்ஸேதி. அப்³போ⁴காஸிகானங் அதேமனத்தா²ய நியமெத்வா தா³யகேஹி தி³ன்னம்பி அத்தானங் ரக்க²ந்தேன ரக்கி²தப்³ப³மேவ. ‘‘யஸ்மா பன தா³யகேஹி தா³னகாலேயேவ ஸதஸஹஸ்ஸக்³க⁴னகம்பி கம்ப³லங் ‘பாத³புஞ்ச²னிங் கத்வா பரிபு⁴ஞ்ஜதா²’தி தி³ன்னங் ததே²வ பரிபு⁴ஞ்ஜிதுங் வட்டதி, தஸ்மா இத³ம்பி மஞ்சபீடா²தி³ஸேனாஸனங் ‘அஜ்ஜோ²காஸேபி யதா²ஸுக²ங் பரிபு⁴ஞ்ஜதா²’தி தா³யகேஹி தி³ன்னங் சே, ஸப்³ப³ஸ்மிம்பி காலே அஜ்ஜோ²காஸே நிக்கி²பிதுங் வட்டதீதி வத³ந்தீ’’தி ஸாரத்த²தீ³பனியங் (ஸாரத்த²॰ டீ॰ பாசித்திய 3.108-110) வுத்தங். பேஸெத்வா க³ந்தப்³ப³ந்தி எத்த² ‘‘யோ பி⁴க்கு² இமங் டா²னங் ஆக³ந்த்வா வஸதி, தஸ்ஸ தே³தா²’’தி வத்வா பேஸேதப்³ப³ங்.

    85.Navavāyimoti adhunā suttena vītakacchena paliveṭhitamañco. Onaddhoti kappiyacammena onaddho, sova onaddhako sakatthe ka-paccayavasena. Tena hi vassena sīghaṃ na nassati. Ukkaṭṭhaabbhokāsikoti idaṃ tassa sukhapaṭipattidassanamattaṃ , ukkaṭṭhassāpi pana cīvarakuṭi vaṭṭateva. Kāyānugatikattāti bhikkhuno tattheva nisinnabhāvaṃ dīpeti, tena ca vassabhayena sayaṃ aññattha gacchantassa āpattiṃ dasseti. Abbhokāsikānaṃ atemanatthāya niyametvā dāyakehi dinnampi attānaṃ rakkhantena rakkhitabbameva. ‘‘Yasmā pana dāyakehi dānakāleyeva satasahassagghanakampi kambalaṃ ‘pādapuñchaniṃ katvā paribhuñjathā’ti dinnaṃ tatheva paribhuñjituṃ vaṭṭati, tasmā idampi mañcapīṭhādisenāsanaṃ ‘ajjhokāsepi yathāsukhaṃ paribhuñjathā’ti dāyakehi dinnaṃ ce, sabbasmimpi kāle ajjhokāse nikkhipituṃ vaṭṭatīti vadantī’’ti sāratthadīpaniyaṃ (sārattha. ṭī. pācittiya 3.108-110) vuttaṃ. Pesetvā gantabbanti ettha ‘‘yo bhikkhu imaṃ ṭhānaṃ āgantvā vasati, tassa dethā’’ti vatvā pesetabbaṃ.

    வலாஹகானங் அனுட்டி²தபா⁴வங் ஸல்லக்கெ²த்வாதி இமினா கி³ம்ஹானேபி மேகே⁴ உட்டி²தே அப்³போ⁴காஸே நிக்கி²பிதுங் ந வட்டதீதி தீ³பேதி. தத்ர தத்ராதி சேதியங்க³ணாதி³கே தஸ்மிங் தஸ்மிங் அப்³போ⁴காஸே நியமெத்வா நிக்கி²த்தா. மஜ்ஜ²தோ பட்டா²ய பாத³ட்டா²னாபி⁴முகா²தி யத்த² ஸமந்ததோ ஸம்மஜ்ஜித்வா அங்க³ணமஜ்ஜே² ஸப்³ப³தா³ கசவரஸ்ஸ ஸங்கட்³ட⁴னேன மஜ்ஜே² வாலிகா ஸஞ்சிதா ஹோதி, தத்த² கத்தப்³ப³விதி⁴த³ஸ்ஸனத்த²ங் வுத்தங், உச்சவத்து²பாத³ட்டா²னாபி⁴முக²ங், பி⁴த்திபாத³ட்டா²னாபி⁴முக²ங் வா வாலிகா ஹரிதப்³பா³தி அத்தோ². ‘‘யத்த² வா பன கோணேஸு வாலிகா ஸஞ்சிதா, தத்த² ததோ பட்டா²ய அபரதி³ஸாபி⁴முகா² ஹரிதப்³பா³’’தி கேசி அத்த²ங் வத³ந்தி. கேசி பன ‘‘ஸம்மட்ட²ட்டா²னஸ்ஸ பத³வலஞ்ஜேன அவிகோபனத்தா²ய ஸயங் அஸம்மட்ட²ட்டா²னே ட²த்வா அத்தனோ பாதா³பி⁴முக²ங் வாலிகா ஹரிதப்³பா³தி வுத்த’’ந்தி வத³ந்தி. தத்த² ‘‘மஜ்ஜ²தோ பட்டா²யா’’தி வசனஸ்ஸ பயோஜனங் ந தி³ஸ்ஸதி. ஸாரத்த²தீ³பனியங் பன ‘‘பாத³ட்டா²னாபி⁴முகா²தி நிஸீத³ந்தானங் பாத³ட்டா²னாபி⁴முக²ந்தி கேசி, ஸம்மஜ்ஜந்தஸ்ஸ பாத³ட்டா²னாபி⁴முக²ந்தி அபரே, ப³ஹிவாலிகாய அக³மனநிமித்தங் பாத³ட்டா²னாபி⁴முகா² ஹரிதப்³பா³தி வுத்தந்தி ஏகே’’தி வுத்தங். கசவரங் ஹத்தே²ஹி க³ஹெத்வா ப³ஹி ச²ட்³டே³தப்³ப³ந்தி இமினா ‘‘கசவரங் ச²ட்³டெ³ஸ்ஸாமீ’’தி வாலிகா ந ச²ட்³டே³தப்³பா³தி தீ³பேதி.

    Valāhakānaṃ anuṭṭhitabhāvaṃ sallakkhetvāti iminā gimhānepi meghe uṭṭhite abbhokāse nikkhipituṃ na vaṭṭatīti dīpeti. Tatra tatrāti cetiyaṅgaṇādike tasmiṃ tasmiṃ abbhokāse niyametvā nikkhittā. Majjhato paṭṭhāya pādaṭṭhānābhimukhāti yattha samantato sammajjitvā aṅgaṇamajjhe sabbadā kacavarassa saṅkaḍḍhanena majjhe vālikā sañcitā hoti, tattha kattabbavidhidassanatthaṃ vuttaṃ, uccavatthupādaṭṭhānābhimukhaṃ, bhittipādaṭṭhānābhimukhaṃ vā vālikā haritabbāti attho. ‘‘Yattha vā pana koṇesu vālikā sañcitā, tattha tato paṭṭhāya aparadisābhimukhā haritabbā’’ti keci atthaṃ vadanti. Keci pana ‘‘sammaṭṭhaṭṭhānassa padavalañjena avikopanatthāya sayaṃ asammaṭṭhaṭṭhāne ṭhatvā attano pādābhimukhaṃ vālikā haritabbāti vutta’’nti vadanti. Tattha ‘‘majjhato paṭṭhāyā’’ti vacanassa payojanaṃ na dissati. Sāratthadīpaniyaṃ pana ‘‘pādaṭṭhānābhimukhāti nisīdantānaṃ pādaṭṭhānābhimukhanti keci, sammajjantassa pādaṭṭhānābhimukhanti apare, bahivālikāya agamananimittaṃ pādaṭṭhānābhimukhā haritabbāti vuttanti eke’’ti vuttaṃ. Kacavaraṃ hatthehi gahetvā bahi chaḍḍetabbanti iminā ‘‘kacavaraṃ chaḍḍessāmī’’ti vālikā na chaḍḍetabbāti dīpeti.

    86. கப்பங் லபி⁴த்வாதி ‘‘க³ச்சா²’’தி வுத்தவசனேன கப்பங் லபி⁴த்வா. தே²ரஸ்ஸ ஹி ஆணத்தியா க³ச்ச²ந்தஸ்ஸ அனாபத்தி. புரிமனயேனேவாதி ‘‘நிஸீதி³த்வா ஸயங் க³ச்ச²ந்தோ’’திஆதி³னா புப்³பே³ வுத்தனயேனேவ.

    86.Kappaṃ labhitvāti ‘‘gacchā’’ti vuttavacanena kappaṃ labhitvā. Therassa hi āṇattiyā gacchantassa anāpatti. Purimanayenevāti ‘‘nisīditvā sayaṃ gacchanto’’tiādinā pubbe vuttanayeneva.

    அஞ்ஞத்த² க³ச்ச²தீதி தங் மக்³க³ங் அதிக்கமித்வா அஞ்ஞத்த² க³ச்ச²தி. லெட்³டு³பாதுபசாரதோ ப³ஹி டி²தத்தா ‘‘பாது³த்³தா⁴ரேன காரேதப்³போ³’’தி வுத்தங், அஞ்ஞத்த² க³ச்ச²ந்தஸ்ஸ பட²மபாது³த்³தா⁴ரே து³க்கடங், து³தியபாது³த்³தா⁴ரே பாசித்தியந்தி அத்தோ². பாகதிகங் அகத்வாதி அபடிஸாமெத்வா. அந்தரஸன்னிபாதேதி அந்தரந்தரா ஸன்னிபாதே.

    Aññattha gacchatīti taṃ maggaṃ atikkamitvā aññattha gacchati. Leḍḍupātupacārato bahi ṭhitattā ‘‘pāduddhārena kāretabbo’’ti vuttaṃ, aññattha gacchantassa paṭhamapāduddhāre dukkaṭaṃ, dutiyapāduddhāre pācittiyanti attho. Pākatikaṃ akatvāti apaṭisāmetvā. Antarasannipāteti antarantarā sannipāte.

    87. ஆவாஸிகானங்யேவ பலிபோ³தோ⁴தி எத்த² ஆக³ந்துகேஸு ஆக³ந்த்வா கிஞ்சி அவத்வா தத்த² நிஸின்னேஸுபி நிஸீதி³த்வா ‘‘ஆவாஸிகாயேவ உத்³த⁴ரிஸ்ஸந்தீ’’தி க³தேஸுபி ஆவாஸிகானமேவ பலிபோ³தோ⁴. மஹாபச்சரிவாதே³ பன ‘‘இத³ங் அம்ஹாக’’ந்தி வத்வாபி அவத்வாபி நிஸின்னானமேவாதி அதி⁴ப்பாயோ. மஹாஅட்ட²கதா²வாதே³ ‘‘ஆபத்தீ’’தி பாசித்தியமேவ வுத்தங். மஹாபச்சரியங் பன ஸந்த²ராபனே பாசித்தியேன ப⁴விதப்³ப³ந்தி அனாணத்தியா பஞ்ஞத்தத்தா து³க்கடங் வுத்தங். உஸ்ஸாரகோதி ஸரபா⁴ணகோ. ஸோ ஹி உத்³த⁴ங்உத்³த⁴ங் பாளிபாட²ங் ஸாரேதி பவத்தேதீதி ‘‘உஸ்ஸாரகோ’’தி வுச்சதி. ‘‘இத³ங் உஸ்ஸாரகஸ்ஸ, இத³ங் த⁴ம்மகதி²கஸ்ஸா’’தி விஸுங் பஞ்ஞத்தத்தா அனாணத்தியா பஞ்ஞத்தேபி பாசித்தியேனேவ ப⁴விதப்³ப³ந்தி அதி⁴ப்பாயேன ‘‘தஸ்மிங் ஆக³ந்த்வா நிஸின்னே தஸ்ஸ பலிபோ³தோ⁴’’தி வுத்தங். கேசி பன வத³ந்தி ‘‘அனாணத்தியா பஞ்ஞத்தேபி த⁴ம்மகதி²கஸ்ஸ அனுட்டா²பனீயத்தா பாசித்தியேன ப⁴விதப்³ப³ங், ஆக³ந்துகஸ்ஸ பன பச்சா² ஆக³தேஹி வுட்³ட⁴தரேஹி உட்டா²பனீயத்தா து³க்கடங் வுத்த’’ந்தி.

    87.Āvāsikānaṃyeva palibodhoti ettha āgantukesu āgantvā kiñci avatvā tattha nisinnesupi nisīditvā ‘‘āvāsikāyeva uddharissantī’’ti gatesupi āvāsikānameva palibodho. Mahāpaccarivāde pana ‘‘idaṃ amhāka’’nti vatvāpi avatvāpi nisinnānamevāti adhippāyo. Mahāaṭṭhakathāvāde ‘‘āpattī’’ti pācittiyameva vuttaṃ. Mahāpaccariyaṃ pana santharāpane pācittiyena bhavitabbanti anāṇattiyā paññattattā dukkaṭaṃ vuttaṃ. Ussārakoti sarabhāṇako. So hi uddhaṃuddhaṃ pāḷipāṭhaṃ sāreti pavattetīti ‘‘ussārako’’ti vuccati. ‘‘Idaṃ ussārakassa, idaṃ dhammakathikassā’’ti visuṃ paññattattā anāṇattiyā paññattepi pācittiyeneva bhavitabbanti adhippāyena ‘‘tasmiṃ āgantvā nisinne tassa palibodho’’ti vuttaṃ. Keci pana vadanti ‘‘anāṇattiyā paññattepi dhammakathikassa anuṭṭhāpanīyattā pācittiyena bhavitabbaṃ, āgantukassa pana pacchā āgatehi vuḍḍhatarehi uṭṭhāpanīyattā dukkaṭaṃ vutta’’nti.

    88. பாத³புஞ்ச²னீ நாம ரஜ்ஜுகேஹி வா பிலோதிகாய வா பாத³புஞ்ச²னத்த²ங் கதா. ப²லகபீட²ங் நாம ப²லகமயங் பீட²ங். அத² வா ப²லகஞ்சேவ தா³ருமயபீட²ஞ்ச. தா³ருமயபீட²ந்தி ச ப²லகமயமேவ பீட²ங் வேதி³தப்³ப³ங். பாத³கட²லிகந்தி அதோ⁴தபாத³ட்டா²பனகங். அஜ்ஜோ²காஸே ரஜனங் பசித்வா …பே॰… படிஸாமேதப்³ப³ந்தி எத்த² தே²வே அஸதி ரஜனகம்மே நிட்டி²தே படிஸாமேதப்³ப³ங். ‘‘பி⁴க்கு² வா ஸாமணேரோ வா ஆராமிகோ வா லஜ்ஜீ ஹோதீதி வுத்தத்தா அலஜ்ஜிங் ஆபுச்சி²த்வா க³ந்துங் ந வட்டதீ’’தி வத³ந்தி. ஓதாபெந்தோ…பே॰… க³ச்ச²தீதி எத்த² ‘‘கிஞ்சாபி ‘எத்தகங் தூ³ரங் க³ந்தப்³ப³’ந்தி பரிச்சே²தோ³ நத்தி², ததா²பி லெட்³டு³பாதங் அதிக்கம்ம நாதிதூ³ரங் க³ந்தப்³ப³’’ந்தி வத³ந்தி.

    88.Pādapuñchanī nāma rajjukehi vā pilotikāya vā pādapuñchanatthaṃ katā. Phalakapīṭhaṃ nāma phalakamayaṃ pīṭhaṃ. Atha vā phalakañceva dārumayapīṭhañca. Dārumayapīṭhanti ca phalakamayameva pīṭhaṃ veditabbaṃ. Pādakaṭhalikanti adhotapādaṭṭhāpanakaṃ. Ajjhokāse rajanaṃ pacitvā …pe… paṭisāmetabbanti ettha theve asati rajanakamme niṭṭhite paṭisāmetabbaṃ. ‘‘Bhikkhu vā sāmaṇero vā ārāmiko vā lajjī hotīti vuttattā alajjiṃ āpucchitvā gantuṃ na vaṭṭatī’’ti vadanti. Otāpento…pe… gacchatīti ettha ‘‘kiñcāpi ‘ettakaṃ dūraṃ gantabba’nti paricchedo natthi, tathāpi leḍḍupātaṃ atikkamma nātidūraṃ gantabba’’nti vadanti.

    இதி வினயஸங்க³ஹஸங்வண்ணனாபூ⁴தே வினயாலங்காரே

    Iti vinayasaṅgahasaṃvaṇṇanābhūte vinayālaṅkāre

    மஞ்சபீடா²தி³ஸங்கி⁴கஸேனாஸனேஸுபடிபஜ்ஜிதப்³ப³-

    Mañcapīṭhādisaṅghikasenāsanesupaṭipajjitabba-

    வினிச்ச²யகதா²லங்காரோ நாம

    Vinicchayakathālaṅkāro nāma

    ஸத்தரஸமோ பரிச்சே²தோ³.

    Sattarasamo paricchedo.





    © 1991-2023 The Titi Tudorancea Bulletin | Titi Tudorancea® is a Registered Trademark | Terms of use and privacy policy
    Contact