Library / Tipiṭaka / திபிடக • Tipiṭaka / ஜாதக-அட்ட²கதா² • Jātaka-aṭṭhakathā |
[258] 8. மந்தா⁴துஜாதகவண்ணனா
[258] 8. Mandhātujātakavaṇṇanā
யாவதா சந்தி³மஸூரியாதி இத³ங் ஸத்தா² ஜேதவனே விஹரந்தோ ஏகங் உக்கண்டி²தபி⁴க்கு²ங் ஆரப்³ப⁴ கதே²ஸி. ஸோ கிர ஸாவத்தி²ங் பிண்டா³ய சரமானோ ஏகங் அலங்கதபடியத்தங் இத்தி²ங் தி³ஸ்வா உக்கண்டி². அத² நங் பி⁴க்கூ² த⁴ம்மஸப⁴ங் ஆனெத்வா ‘‘அயங், ப⁴ந்தே, பி⁴க்கு² உக்கண்டி²தோ’’தி ஸத்து² த³ஸ்ஸேஸுங். ஸத்தா² ‘‘ஸச்சங் கிர த்வங், பி⁴க்கு², உக்கண்டி²தோ’’தி புச்சி²த்வா ‘‘ஸச்சங், ப⁴ந்தே’’தி வுத்தே ‘‘கதா³ த்வங் , பி⁴க்கு², அகா³ரங் அஜ்ஜா²வஸமானோ தண்ஹங் பூரேதுங் ஸக்கி²ஸ்ஸஸி, காமதண்ஹா ஹி நாமேஸா ஸமுத்³தோ³ விய து³ப்பூரா, போராணகராஜானோ த்³விஸஹஸ்ஸபரித்ததீ³பபரிவாரேஸு சதூஸு மஹாதீ³பேஸு சக்கவத்திரஜ்ஜங் காரெத்வா மனுஸ்ஸபரிஹாரேனேவ சாதுமஹாராஜிகதே³வலோகே ரஜ்ஜங் காரெத்வா தாவதிங்ஸதே³வலோகே ச²த்திங்ஸாய ஸக்கானஞ்ச வஸனட்டா²னே தே³வரஜ்ஜங் காரெத்வாபி அத்தனோ காமதண்ஹங் பூரேதுங் அஸக்கொந்தாவ காலமகங்ஸு, த்வங் பனேதங் தண்ஹங் கதா³ பூரேதுங் ஸக்கி²ஸ்ஸஸீ’’தி வத்வா அதீதங் ஆஹரி.
Yāvatā candimasūriyāti idaṃ satthā jetavane viharanto ekaṃ ukkaṇṭhitabhikkhuṃ ārabbha kathesi. So kira sāvatthiṃ piṇḍāya caramāno ekaṃ alaṅkatapaṭiyattaṃ itthiṃ disvā ukkaṇṭhi. Atha naṃ bhikkhū dhammasabhaṃ ānetvā ‘‘ayaṃ, bhante, bhikkhu ukkaṇṭhito’’ti satthu dassesuṃ. Satthā ‘‘saccaṃ kira tvaṃ, bhikkhu, ukkaṇṭhito’’ti pucchitvā ‘‘saccaṃ, bhante’’ti vutte ‘‘kadā tvaṃ , bhikkhu, agāraṃ ajjhāvasamāno taṇhaṃ pūretuṃ sakkhissasi, kāmataṇhā hi nāmesā samuddo viya duppūrā, porāṇakarājāno dvisahassaparittadīpaparivāresu catūsu mahādīpesu cakkavattirajjaṃ kāretvā manussaparihāreneva cātumahārājikadevaloke rajjaṃ kāretvā tāvatiṃsadevaloke chattiṃsāya sakkānañca vasanaṭṭhāne devarajjaṃ kāretvāpi attano kāmataṇhaṃ pūretuṃ asakkontāva kālamakaṃsu, tvaṃ panetaṃ taṇhaṃ kadā pūretuṃ sakkhissasī’’ti vatvā atītaṃ āhari.
அதீதே பட²மகப்பிகேஸு மஹாஸம்மதோ நாம ராஜா அஹோஸி. தஸ்ஸ புத்தோ ரோஜோ நாம, தஸ்ஸ புத்தோ வரரோஜோ நாம, தஸ்ஸ புத்தோ கல்யாணோ நாம, தஸ்ஸ புத்தோ வரகல்யாணோ நாம, தஸ்ஸ புத்தோ உபோஸதோ² நாம, தஸ்ஸ புத்தோ மந்தா⁴து நாம அஹோஸி. ஸோ ஸத்தஹி ரதனேஹி சதூஹி ச இத்³தீ⁴ஹி ஸமன்னாக³தோ சக்கவத்திரஜ்ஜங் காரேஸி. தஸ்ஸ வாமஹத்த²ங் ஸமஞ்ஜித்வா த³க்கி²ணஹத்தே²ன அப்போ²டிதகாலே ஆகாஸா தி³ப்³ப³மேகோ⁴ விய ஜாணுப்பமாணங் ஸத்தரதனவஸ்ஸங் வஸ்ஸதி, ஏவரூபோ அச்ச²ரியமனுஸ்ஸோ அஹோஸி. ஸோ சதுராஸீதி வஸ்ஸஸஹஸ்ஸானி குமாரகீளங் கீளி. சதுராஸீதி வஸ்ஸஸஹஸ்ஸானி ஓபரஜ்ஜங் காரேஸி, சதுராஸீதி வஸ்ஸஸஹஸ்ஸானி சக்கவத்திரஜ்ஜங் காரேஸி, ஆயுப்பமாணங் அஸங்க்²யெய்யங் அஹோஸி.
Atīte paṭhamakappikesu mahāsammato nāma rājā ahosi. Tassa putto rojo nāma, tassa putto vararojo nāma, tassa putto kalyāṇo nāma, tassa putto varakalyāṇo nāma, tassa putto uposatho nāma, tassa putto mandhātu nāma ahosi. So sattahi ratanehi catūhi ca iddhīhi samannāgato cakkavattirajjaṃ kāresi. Tassa vāmahatthaṃ samañjitvā dakkhiṇahatthena apphoṭitakāle ākāsā dibbamegho viya jāṇuppamāṇaṃ sattaratanavassaṃ vassati, evarūpo acchariyamanusso ahosi. So caturāsīti vassasahassāni kumārakīḷaṃ kīḷi. Caturāsīti vassasahassāni oparajjaṃ kāresi, caturāsīti vassasahassāni cakkavattirajjaṃ kāresi, āyuppamāṇaṃ asaṅkhyeyyaṃ ahosi.
ஸோ ஏகதி³வஸங் காமதண்ஹங் பூரேதுங் அஸக்கொந்தோ உக்கண்டி²தாகாரங் த³ஸ்ஸேஸி. அதா²மச்சா ‘‘கிங் நு கோ², தே³வ, உக்கண்டி²தோஸீ’’தி புச்சி²ங்ஸு. ‘‘மய்ஹங் புஞ்ஞப³லே ஓலோகியமானே இத³ங் ரஜ்ஜங் கிங் கரிஸ்ஸதி, கதரங் நு கோ² டா²னங் ரமணீய’’ந்தி? ‘‘தே³வலோகோ, மஹாராஜா’’தி. ஸோ சக்கரதனங் அப்³பு⁴க்கிரித்வா ஸத்³தி⁴ங் பரிஸாய சாதுமஹாராஜிகதே³வலோகங் அக³மாஸி. அத²ஸ்ஸ சத்தாரோ மஹாராஜானோ தி³ப்³ப³மாலாக³ந்த⁴ஹத்தா² தே³வக³ணபரிவுதா பச்சுக்³க³மனங் கத்வா தங் ஆதா³ய சாதுமஹாராஜிகதே³வலோகங் க³ந்த்வா தே³வரஜ்ஜங் அத³ங்ஸு. தஸ்ஸ ஸகபரிஸாய பரிவாரிதஸ்ஸேவ தஸ்மிங் ரஜ்ஜங் காரெந்தஸ்ஸ தீ³கோ⁴ அத்³தா⁴ வீதிவத்தோ.
So ekadivasaṃ kāmataṇhaṃ pūretuṃ asakkonto ukkaṇṭhitākāraṃ dassesi. Athāmaccā ‘‘kiṃ nu kho, deva, ukkaṇṭhitosī’’ti pucchiṃsu. ‘‘Mayhaṃ puññabale olokiyamāne idaṃ rajjaṃ kiṃ karissati, kataraṃ nu kho ṭhānaṃ ramaṇīya’’nti? ‘‘Devaloko, mahārājā’’ti. So cakkaratanaṃ abbhukkiritvā saddhiṃ parisāya cātumahārājikadevalokaṃ agamāsi. Athassa cattāro mahārājāno dibbamālāgandhahatthā devagaṇaparivutā paccuggamanaṃ katvā taṃ ādāya cātumahārājikadevalokaṃ gantvā devarajjaṃ adaṃsu. Tassa sakaparisāya parivāritasseva tasmiṃ rajjaṃ kārentassa dīgho addhā vītivatto.
ஸோ தத்தா²பி தண்ஹங் பூரேதுங் அஸக்கொந்தோ உக்கண்டி²தாகாரங் த³ஸ்ஸேஸி, சத்தாரோ மஹாராஜானோ ‘‘கிங் நு கோ², தே³வ, உக்கண்டி²தோஸீ’’தி புச்சி²ங்ஸு. ‘‘இமம்ஹா தே³வலோகா கதரங் டா²னங் ரமணீய’’ந்தி. ‘‘மயங், தே³வ, பரேஸங் உபட்டா²கபரிஸா, தாவதிங்ஸதே³வலோகோ ரமணீயோ’’தி. மந்தா⁴தா சக்கரதனங் அப்³பு⁴க்கிரித்வா அத்தனோ பரிஸாய பரிவுதோ தாவதிங்ஸாபி⁴முகோ² பாயாஸி. அத²ஸ்ஸ ஸக்கோ தே³வராஜா தி³ப்³ப³மாலாக³ந்த⁴ஹத்தோ² தே³வக³ணபரிவுதோ பச்சுக்³க³மனங் கத்வா தங் ஹத்தே² க³ஹெத்வா ‘‘இதோ ஏஹி, மஹாராஜா’’தி ஆஹ. ரஞ்ஞோ தே³வக³ணபரிவுதஸ்ஸ க³மனகாலே பரிணாயகரதனங் சக்கரதனங் ஆதா³ய ஸத்³தி⁴ங் பரிஸாய மனுஸ்ஸபத²ங் ஓதரித்வா அத்தனோ நக³ரமேவ பாவிஸி. ஸக்கோ மந்தா⁴துங் தாவதிங்ஸப⁴வனங் நெத்வா தே³வதா த்³வே கொட்டா²ஸே கத்வா அத்தனோ தே³வரஜ்ஜங் மஜ்ஜே² பி⁴ந்தி³த்வா அதா³ஸி. ததோ பட்டா²ய த்³வே ராஜானோ ரஜ்ஜங் காரேஸுங். ஏவங் காலே க³ச்ச²ந்தே ஸக்கோ ஸட்டி² ச வஸ்ஸஸதஸஹஸ்ஸானி திஸ்ஸோ ச வஸ்ஸகோடியோ ஆயுங் கே²பெத்வா சவி, அஞ்ஞோ ஸக்கோ நிப்³ப³த்தி. ஸோபி தே³வரஜ்ஜங் காரெத்வா ஆயுக்க²யேன சவி. ஏதேனூபாயேன ச²த்திங்ஸ ஸக்கா சவிங்ஸு, மந்தா⁴தா பன மனுஸ்ஸபரிஹாரேன தே³வரஜ்ஜங் காரேஸியேவ.
So tatthāpi taṇhaṃ pūretuṃ asakkonto ukkaṇṭhitākāraṃ dassesi, cattāro mahārājāno ‘‘kiṃ nu kho, deva, ukkaṇṭhitosī’’ti pucchiṃsu. ‘‘Imamhā devalokā kataraṃ ṭhānaṃ ramaṇīya’’nti. ‘‘Mayaṃ, deva, paresaṃ upaṭṭhākaparisā, tāvatiṃsadevaloko ramaṇīyo’’ti. Mandhātā cakkaratanaṃ abbhukkiritvā attano parisāya parivuto tāvatiṃsābhimukho pāyāsi. Athassa sakko devarājā dibbamālāgandhahattho devagaṇaparivuto paccuggamanaṃ katvā taṃ hatthe gahetvā ‘‘ito ehi, mahārājā’’ti āha. Rañño devagaṇaparivutassa gamanakāle pariṇāyakaratanaṃ cakkaratanaṃ ādāya saddhiṃ parisāya manussapathaṃ otaritvā attano nagarameva pāvisi. Sakko mandhātuṃ tāvatiṃsabhavanaṃ netvā devatā dve koṭṭhāse katvā attano devarajjaṃ majjhe bhinditvā adāsi. Tato paṭṭhāya dve rājāno rajjaṃ kāresuṃ. Evaṃ kāle gacchante sakko saṭṭhi ca vassasatasahassāni tisso ca vassakoṭiyo āyuṃ khepetvā cavi, añño sakko nibbatti. Sopi devarajjaṃ kāretvā āyukkhayena cavi. Etenūpāyena chattiṃsa sakkā caviṃsu, mandhātā pana manussaparihārena devarajjaṃ kāresiyeva.
தஸ்ஸ ஏவங் காலே க³ச்ச²ந்தே பி⁴ய்யோஸோமத்தாய காமதண்ஹா உப்பஜ்ஜி, ஸோ ‘‘கிங் மே உபட்³ட⁴ரஜ்ஜேன, ஸக்கங் மாரெத்வா ஏகரஜ்ஜமேவ கரிஸ்ஸாமீ’’தி சிந்தேஸி. ஸக்கங் மாரேதுங் நாம ந ஸக்கா, தண்ஹா நாமேஸா விபத்திமூலா, தேனஸ்ஸ ஆயுஸங்கா²ரோ பரிஹாயி, ஜரா ஸரீரங் பஹரி. மனுஸ்ஸஸரீரஞ்ச நாம தே³வலோகே ந பி⁴ஜ்ஜதி, அத² ஸோ தே³வலோகா ப⁴ஸ்ஸித்வா உய்யானே ஓதரி. உய்யானபாலோ தஸ்ஸ ஆக³தபா⁴வங் ராஜகுலே நிவேதே³ஸி. ராஜகுலங் ஆக³ந்த்வா உய்யானேயேவ ஸயனங் பஞ்ஞபேஸி. ராஜா அனுட்டா²னஸெய்யாய நிபஜ்ஜி. அமச்சா ‘‘தே³வ, தும்ஹாகங் பரதோ கிந்தி கதே²மா’’தி புச்சி²ங்ஸு. ‘‘மம பரதோ தும்ஹே இமங் ஸாஸனங் மஹாஜனஸ்ஸ கதெ²ய்யாத² – ‘மந்தா⁴துமஹாராஜா த்³விஸஹஸ்ஸபரித்ததீ³பபரிவாரேஸு சதூஸு மஹாதீ³பேஸு சக்கவத்திரஜ்ஜங் காரெத்வா தீ³க⁴ரத்தங் சாதுமஹாராஜிகேஸு ரஜ்ஜங் காரெத்வா ச²த்திங்ஸாய ஸக்கானங் ஆயுப்பமாணேன தே³வலோகே ரஜ்ஜங் காரெத்வா தண்ஹங் அபூரெத்வா காலமகாஸீ’’’தி. ஸோ ஏவங் வத்வா காலங் கத்வா யதா²கம்மங் க³தோ.
Tassa evaṃ kāle gacchante bhiyyosomattāya kāmataṇhā uppajji, so ‘‘kiṃ me upaḍḍharajjena, sakkaṃ māretvā ekarajjameva karissāmī’’ti cintesi. Sakkaṃ māretuṃ nāma na sakkā, taṇhā nāmesā vipattimūlā, tenassa āyusaṅkhāro parihāyi, jarā sarīraṃ pahari. Manussasarīrañca nāma devaloke na bhijjati, atha so devalokā bhassitvā uyyāne otari. Uyyānapālo tassa āgatabhāvaṃ rājakule nivedesi. Rājakulaṃ āgantvā uyyāneyeva sayanaṃ paññapesi. Rājā anuṭṭhānaseyyāya nipajji. Amaccā ‘‘deva, tumhākaṃ parato kinti kathemā’’ti pucchiṃsu. ‘‘Mama parato tumhe imaṃ sāsanaṃ mahājanassa katheyyātha – ‘mandhātumahārājā dvisahassaparittadīpaparivāresu catūsu mahādīpesu cakkavattirajjaṃ kāretvā dīgharattaṃ cātumahārājikesu rajjaṃ kāretvā chattiṃsāya sakkānaṃ āyuppamāṇena devaloke rajjaṃ kāretvā taṇhaṃ apūretvā kālamakāsī’’’ti. So evaṃ vatvā kālaṃ katvā yathākammaṃ gato.
ஸத்தா² இமங் அதீதங் ஆஹரித்வா அபி⁴ஸம்பு³த்³தோ⁴ ஹுத்வா இமா கா³தா² அவோச –
Satthā imaṃ atītaṃ āharitvā abhisambuddho hutvā imā gāthā avoca –
22.
22.
‘‘யாவதா சந்தி³மஸூரியா, பரிஹரந்தி தி³ஸா ப⁴ந்தி விரோசனா;
‘‘Yāvatā candimasūriyā, pariharanti disā bhanti virocanā;
ஸப்³பே³வ தா³ஸா மந்தா⁴து, யே பாணா பத²விஸ்ஸிதா.
Sabbeva dāsā mandhātu, ye pāṇā pathavissitā.
23.
23.
‘‘ந கஹாபணவஸ்ஸேன, தித்தி காமேஸு விஜ்ஜதி;
‘‘Na kahāpaṇavassena, titti kāmesu vijjati;
அப்பஸ்ஸாதா³ து³கா² காமா, இதி விஞ்ஞாய பண்டி³தோ.
Appassādā dukhā kāmā, iti viññāya paṇḍito.
24.
24.
‘‘அபி தி³ப்³பே³ஸு காமேஸு, ரதிங் ஸோ நாதி⁴க³ச்ச²தி;
‘‘Api dibbesu kāmesu, ratiṃ so nādhigacchati;
தண்ஹக்க²யரதோ ஹோதி, ஸம்மாஸம்பு³த்³த⁴ஸாவகோ’’தி.
Taṇhakkhayarato hoti, sammāsambuddhasāvako’’ti.
தத்த² யாவதாதி பரிச்சே²த³வசனங். பரிஹரந்தீதி யத்தகேன பரிச்சே²தே³ன ஸினேருங் பரிஹரந்தி. தி³ஸா ப⁴ந்தீதி த³ஸஸு தி³ஸாஸு பா⁴ஸந்தி பபா⁴ஸந்தி. விரோசனாதி ஆலோககரணதாய விரோசனஸபா⁴வா. ஸப்³பே³வ தா³ஸா மந்தா⁴து, யே பாணா பத²விஸ்ஸிதாதி எத்தகே பதே³ஸே யே பத²வினிஸ்ஸிதா பாணா ஜனபத³வாஸினோ மனுஸ்ஸா, ஸப்³பே³வ தே ‘‘தா³ஸா மயங் ரஞ்ஞோ மந்தா⁴துஸ்ஸ, அய்யகோ நோ ராஜா மந்தா⁴தா’’தி ஏவங் உபக³தத்தா பு⁴ஜிஸ்ஸாபி ஸமானா தா³ஸாயேவ.
Tattha yāvatāti paricchedavacanaṃ. Pariharantīti yattakena paricchedena sineruṃ pariharanti. Disā bhantīti dasasu disāsu bhāsanti pabhāsanti. Virocanāti ālokakaraṇatāya virocanasabhāvā. Sabbeva dāsā mandhātu, ye pāṇā pathavissitāti ettake padese ye pathavinissitā pāṇā janapadavāsino manussā, sabbeva te ‘‘dāsā mayaṃ rañño mandhātussa, ayyako no rājā mandhātā’’ti evaṃ upagatattā bhujissāpi samānā dāsāyeva.
ந கஹாபணவஸ்ஸேனாதி தேஸங் தா³ஸபூ⁴தானங் மனுஸ்ஸானங் அனுக்³க³ஹாய யங் மந்தா⁴தா அப்போ²டெத்வா ஸத்தரதனவஸ்ஸங் வஸ்ஸாபேதி, தங் இத⁴ ‘‘கஹாபணவஸ்ஸ’’ந்தி வுத்தங். தித்தி காமேஸூதி தேனாபி கஹாபணவஸ்ஸேன வத்து²காமகிலேஸகாமேஸு தித்தி நாம நத்தி², ஏவங் து³ப்பூரா ஏஸா தண்ஹா. அப்பஸ்ஸாதா³ து³கா² காமாதி ஸுபினகூபமத்தா காமா நாம அப்பஸ்ஸாதா³ பரித்தஸுகா², து³க்க²மேவ பனெத்த² ப³ஹுதரங். தங் து³க்க²க்க²ந்த⁴ஸுத்தபரியாயேன தீ³பேதப்³ப³ங். இதி விஞ்ஞாயாதி ஏவங் ஜானித்வா.
Na kahāpaṇavassenāti tesaṃ dāsabhūtānaṃ manussānaṃ anuggahāya yaṃ mandhātā apphoṭetvā sattaratanavassaṃ vassāpeti, taṃ idha ‘‘kahāpaṇavassa’’nti vuttaṃ. Titti kāmesūti tenāpi kahāpaṇavassena vatthukāmakilesakāmesu titti nāma natthi, evaṃ duppūrā esā taṇhā. Appassādā dukhā kāmāti supinakūpamattā kāmā nāma appassādā parittasukhā, dukkhameva panettha bahutaraṃ. Taṃ dukkhakkhandhasuttapariyāyena dīpetabbaṃ. Iti viññāyāti evaṃ jānitvā.
தி³ப்³பே³ஸூதி தே³வதானங் பரிபோ⁴கே³ஸு ரூபாதீ³ஸு. ரதிங் ஸோதி ஸோ விபஸ்ஸகோ பி⁴க்கு² தி³ப்³பே³ஹி காமேஹி நிமந்தியமானோபி தேஸு ரதிங் நாதி⁴க³ச்ச²தி ஆயஸ்மா ஸமித்³தி⁴ விய. தண்ஹக்க²யரதோதி நிப்³பா³னரதோ. நிப்³பா³னஞ்ஹி ஆக³ம்ம தண்ஹா கீ²யதி, தஸ்மா தங் ‘‘தண்ஹக்க²யோ’’தி வுச்சதி. தத்த² ரதோ ஹோதி அபி⁴ரதோ. ஸம்மாஸம்பு³த்³த⁴ஸாவகோதி பு³த்³த⁴ஸ்ஸ ஸவனந்தே ஜாதோ ப³ஹுஸ்ஸுதோ யோகா³வசரபுக்³க³லோ.
Dibbesūti devatānaṃ paribhogesu rūpādīsu. Ratiṃ soti so vipassako bhikkhu dibbehi kāmehi nimantiyamānopi tesu ratiṃ nādhigacchati āyasmā samiddhi viya. Taṇhakkhayaratoti nibbānarato. Nibbānañhi āgamma taṇhā khīyati, tasmā taṃ ‘‘taṇhakkhayo’’ti vuccati. Tattha rato hoti abhirato. Sammāsambuddhasāvakoti buddhassa savanante jāto bahussuto yogāvacarapuggalo.
ஏவங் ஸத்தா² இமங் த⁴ம்மதே³ஸனங் ஆஹரித்வா ஸச்சானி பகாஸெத்வா ஜாதகங் ஸமோதா⁴னேஸி, ஸச்சபரியோஸானே உக்கண்டி²தபி⁴க்கு² ஸோதாபத்திப²லே பதிட்ட²ஹி, அஞ்ஞே பன ப³ஹூ ஸோதாபத்திப²லாதீ³னி பாபுணிங்ஸு. ‘‘ததா³ மந்தா⁴துராஜா அஹமேவ அஹோஸி’’ந்தி.
Evaṃ satthā imaṃ dhammadesanaṃ āharitvā saccāni pakāsetvā jātakaṃ samodhānesi, saccapariyosāne ukkaṇṭhitabhikkhu sotāpattiphale patiṭṭhahi, aññe pana bahū sotāpattiphalādīni pāpuṇiṃsu. ‘‘Tadā mandhāturājā ahameva ahosi’’nti.
மந்தா⁴துஜாதகவண்ணனா அட்ட²மா.
Mandhātujātakavaṇṇanā aṭṭhamā.
Related texts:
திபிடக (மூல) • Tipiṭaka (Mūla) / ஸுத்தபிடக • Suttapiṭaka / கு²த்³த³கனிகாய • Khuddakanikāya / ஜாதகபாளி • Jātakapāḷi / 258. மந்தா⁴துஜாதகங் • 258. Mandhātujātakaṃ