Library / Tipiṭaka / திபிடக • Tipiṭaka / கு²த்³த³கபாட²-அட்ட²கதா² • Khuddakapāṭha-aṭṭhakathā |
5. மங்க³லஸுத்தவண்ணனா
5. Maṅgalasuttavaṇṇanā
நிக்கே²பப்பயோஜனங்
Nikkhepappayojanaṃ
இதா³னி குமாரபஞ்ஹானந்தரங் நிக்கி²த்தஸ்ஸ மங்க³லஸுத்தஸ்ஸ அத்த²வண்ணனாக்கமோ அனுப்பத்தோ, தஸ்ஸ இத⁴ நிக்கே²பப்பயோஜனங் வத்வா அத்த²வண்ணனங் கரிஸ்ஸாம. ஸெய்யதி²த³ங் – இத³ஞ்ஹி ஸுத்தங் இமினா அனுக்கமேன ப⁴க³வதா அவுத்தம்பி ய்வாயங் ஸரணக³மனேஹி ஸாஸனோதாரோ, ஸிக்கா²பத³த்³வத்திங்ஸாகாரகுமாரபஞ்ஹேஹி ச ஸீலஸமாதி⁴பஞ்ஞாப்பபே⁴த³னயோ த³ஸ்ஸிதோ, ஸப்³போ³பேஸ பரமமங்க³லபூ⁴தோ, யதோ மங்க³லத்தி²கேன எத்தே²வ அபி⁴யோகோ³ காதப்³போ³, ஸோ சஸ்ஸ மங்க³லபா⁴வோ இமினா ஸுத்தானுஸாரேன வேதி³தப்³போ³தி த³ஸ்ஸனத்த²ங் வுத்தங்.
Idāni kumārapañhānantaraṃ nikkhittassa maṅgalasuttassa atthavaṇṇanākkamo anuppatto, tassa idha nikkhepappayojanaṃ vatvā atthavaṇṇanaṃ karissāma. Seyyathidaṃ – idañhi suttaṃ iminā anukkamena bhagavatā avuttampi yvāyaṃ saraṇagamanehi sāsanotāro, sikkhāpadadvattiṃsākārakumārapañhehi ca sīlasamādhipaññāppabhedanayo dassito, sabbopesa paramamaṅgalabhūto, yato maṅgalatthikena ettheva abhiyogo kātabbo, so cassa maṅgalabhāvo iminā suttānusārena veditabboti dassanatthaṃ vuttaṃ.
இத³மஸ்ஸ இத⁴ நிக்கே²பப்பயோஜனங்.
Idamassa idha nikkhepappayojanaṃ.
பட²மமஹாஸங்கீ³திகதா²
Paṭhamamahāsaṅgītikathā
ஏவங் நிக்கி²த்தஸ்ஸ பனஸ்ஸ அத்த²வண்ணனத்த²ங் அயங் மாதிகா –
Evaṃ nikkhittassa panassa atthavaṇṇanatthaṃ ayaṃ mātikā –
‘‘வுத்தங் யேன யதா³ யஸ்மா, சேதங் வத்வா இமங் விதி⁴ங்;
‘‘Vuttaṃ yena yadā yasmā, cetaṃ vatvā imaṃ vidhiṃ;
ஏவமிச்சாதி³பாட²ஸ்ஸ, அத்த²ங் நானப்பகாரதோ.
Evamiccādipāṭhassa, atthaṃ nānappakārato.
‘‘வண்ணயந்தோ ஸமுட்டா²னங், வத்வா யங் யத்த² மங்க³லங்;
‘‘Vaṇṇayanto samuṭṭhānaṃ, vatvā yaṃ yattha maṅgalaṃ;
வவத்த²பெத்வா தங் தஸ்ஸ, மங்க³லத்தங் விபா⁴வயே’’தி.
Vavatthapetvā taṃ tassa, maṅgalattaṃ vibhāvaye’’ti.
தத்த² ‘‘வுத்தங் யேன யதா³ யஸ்மா, சேதங் வத்வா இமங் விதி⁴’’ந்தி அயங் தாவ அத்³த⁴கா³தா² யதி³த³ங் ‘‘ஏவங் மே ஸுதங் ஏகங் ஸமயங் ப⁴க³வா…பே॰… ப⁴க³வந்தங் கா³தா²ய அஜ்ஜ²பா⁴ஸீ’’தி, இத³ங் வசனங் ஸந்தா⁴ய வுத்தா. இத³ஞ்ஹி அனுஸ்ஸவவஸேன வுத்தங், ஸோ ச ப⁴க³வா ஸயம்பூ⁴ அனாசரியகோ, தஸ்மா நேத³ங் தஸ்ஸ ப⁴க³வதோ வசனங் அரஹதோ ஸம்மாஸம்பு³த்³த⁴ஸ்ஸ. யதோ வத்தப்³ப³மேதங் ‘‘இத³ங் வசனங் கேன வுத்தங் , கதா³, கஸ்மா ச வுத்த’’ந்தி. வுச்சதே – ஆயஸ்மதா ஆனந்தே³ன வுத்தங், தஞ்ச பட²மமஹாஸங்கீ³திகாலே.
Tattha ‘‘vuttaṃ yena yadā yasmā, cetaṃ vatvā imaṃ vidhi’’nti ayaṃ tāva addhagāthā yadidaṃ ‘‘evaṃ me sutaṃ ekaṃ samayaṃ bhagavā…pe… bhagavantaṃ gāthāya ajjhabhāsī’’ti, idaṃ vacanaṃ sandhāya vuttā. Idañhi anussavavasena vuttaṃ, so ca bhagavā sayambhū anācariyako, tasmā nedaṃ tassa bhagavato vacanaṃ arahato sammāsambuddhassa. Yato vattabbametaṃ ‘‘idaṃ vacanaṃ kena vuttaṃ , kadā, kasmā ca vutta’’nti. Vuccate – āyasmatā ānandena vuttaṃ, tañca paṭhamamahāsaṅgītikāle.
பட²மமஹாஸங்கீ³தி சேஸா ஸப்³ப³ஸுத்தனிதா³னகோஸல்லத்த²மாதி³தோ பபு⁴தி ஏவங் வேதி³தப்³பா³. த⁴ம்மசக்கப்பவத்தனஞ்ஹி ஆதி³ங் கத்வா யாவ ஸுப⁴த்³த³பரிப்³பா³ஜகவினயனா, கதபு³த்³த⁴கிச்சே குஸினாராயங் உபவத்தனே மல்லானங் ஸாலவனே யமகஸாலானமந்தரே விஸாக²புண்ணமதி³வஸே பச்சூஸஸமயே அனுபாதி³ஸேஸாய நிப்³பா³னதா⁴துயா பரினிப்³பு³தே, ப⁴க³வதி லோகனாதே² ப⁴க³வதோ பரினிப்³பா³னே ஸன்னிபதிதானங் ஸத்தன்னங் பி⁴க்கு²ஸதஸஹஸ்ஸானங் ஸங்க⁴த்தே²ரோ ஆயஸ்மா மஹாகஸ்ஸபோ ஸத்தாஹபரினிப்³பு³தே ப⁴க³வதி ஸுப⁴த்³தே³ன வுட்³ட⁴பப்³ப³ஜிதேன ‘‘அலங், ஆவுஸோ, மா ஸோசித்த², மா பரிதே³வித்த², ஸுமுத்தா மயங் தேன மஹாஸமணேன, உபத்³து³தா ச ஹோம ‘இத³ங் வோ கப்பதி இத³ங் வோ ந கப்பதீ’தி, இதா³னி பன மயங் யங் இச்சி²ஸ்ஸாம தங் கரிஸ்ஸாம, யங் ந இச்சி²ஸ்ஸாம ந தங் கரிஸ்ஸாமா’’தி (சூளவ॰ 437; தீ³॰ நி॰ 2.232) வுத்தவசனமனுஸ்ஸரந்தோ ‘‘டா²னங் கோ² பனேதங் விஜ்ஜதி யங் பாபபி⁴க்கூ² ‘அதீதஸத்து²கங் பாவசன’ந்தி மஞ்ஞமானா பக்க²ங் லபி⁴த்வா ந சிரஸ்ஸேவ ஸத்³த⁴ம்மங் அந்தரதா⁴பெய்யுங். யாவ ச த⁴ம்மவினயோ திட்ட²தி, தாவ அனதீதஸத்து²கமேவ பாவசனங் ஹோதி. யதா²ஹ ப⁴க³வா –
Paṭhamamahāsaṅgīti cesā sabbasuttanidānakosallatthamādito pabhuti evaṃ veditabbā. Dhammacakkappavattanañhi ādiṃ katvā yāva subhaddaparibbājakavinayanā, katabuddhakicce kusinārāyaṃ upavattane mallānaṃ sālavane yamakasālānamantare visākhapuṇṇamadivase paccūsasamaye anupādisesāya nibbānadhātuyā parinibbute, bhagavati lokanāthe bhagavato parinibbāne sannipatitānaṃ sattannaṃ bhikkhusatasahassānaṃ saṅghatthero āyasmā mahākassapo sattāhaparinibbute bhagavati subhaddena vuḍḍhapabbajitena ‘‘alaṃ, āvuso, mā socittha, mā paridevittha, sumuttā mayaṃ tena mahāsamaṇena, upaddutā ca homa ‘idaṃ vo kappati idaṃ vo na kappatī’ti, idāni pana mayaṃ yaṃ icchissāma taṃ karissāma, yaṃ na icchissāma na taṃ karissāmā’’ti (cūḷava. 437; dī. ni. 2.232) vuttavacanamanussaranto ‘‘ṭhānaṃ kho panetaṃ vijjati yaṃ pāpabhikkhū ‘atītasatthukaṃ pāvacana’nti maññamānā pakkhaṃ labhitvā na cirasseva saddhammaṃ antaradhāpeyyuṃ. Yāva ca dhammavinayo tiṭṭhati, tāva anatītasatthukameva pāvacanaṃ hoti. Yathāha bhagavā –
‘‘யோ வோ, ஆனந்த³, மயா த⁴ம்மோ ச வினயோ ச தே³ஸிதோ பஞ்ஞத்தோ, ஸோ வோ மமச்சயேன ஸத்தா²’’தி (தீ³॰ நி॰ 2.216).
‘‘Yo vo, ānanda, mayā dhammo ca vinayo ca desito paññatto, so vo mamaccayena satthā’’ti (dī. ni. 2.216).
‘‘யங்னூனாஹங் த⁴ம்மஞ்ச வினயஞ்ச ஸங்கா³யெய்யங், யத²யித³ங் ஸாஸனங் அத்³த⁴னியங் அஸ்ஸ சிரட்டி²திகங்’’.
‘‘Yaṃnūnāhaṃ dhammañca vinayañca saṅgāyeyyaṃ, yathayidaṃ sāsanaṃ addhaniyaṃ assa ciraṭṭhitikaṃ’’.
யஞ்சாஹங் ப⁴க³வதா –
Yañcāhaṃ bhagavatā –
‘‘தா⁴ரெஸ்ஸஸி பன மே த்வங், கஸ்ஸப, ஸாணானி பங்ஸுகூலானி நிப்³ப³ஸனானீ’’தி வத்வா சீவரே ஸாதா⁴ரணபரிபோ⁴கே³ன சேவ –
‘‘Dhāressasi pana me tvaṃ, kassapa, sāṇāni paṃsukūlāni nibbasanānī’’ti vatvā cīvare sādhāraṇaparibhogena ceva –
‘‘அஹங், பி⁴க்க²வே, யாவதே³ ஆகங்கா²மி விவிச்சேவ காமேஹி…பே॰… பட²மங் ஜா²னங் உபஸம்பஜ்ஜ விஹராமி, கஸ்ஸபோபி, பி⁴க்க²வே, யாவதே³வ ஆகங்க²தி விவிச்சேவ காமேஹி…பே॰… பட²மங் ஜா²னங் உபஸம்பஜ்ஜ விஹரதீ’’தி –
‘‘Ahaṃ, bhikkhave, yāvade ākaṅkhāmi vivicceva kāmehi…pe… paṭhamaṃ jhānaṃ upasampajja viharāmi, kassapopi, bhikkhave, yāvadeva ākaṅkhati vivicceva kāmehi…pe… paṭhamaṃ jhānaṃ upasampajja viharatī’’ti –
ஏவமாதி³னா நயேன நவானுபுப்³ப³விஹாரச²ளபி⁴ஞ்ஞாப்பபே⁴தே³ உத்தரிமனுஸ்ஸத⁴ம்மே அத்தனா ஸமஸமட்ட²பனேன ச அனுக்³க³ஹிதோ, தஸ்ஸ மே கிமஞ்ஞங் ஆணண்யங் ப⁴விஸ்ஸதி? ‘‘நனு மங் ப⁴க³வா ராஜா விய ஸககவசஇஸ்ஸரியானுப்பதா³னேன அத்தனோ குலவங்ஸப்பதிட்டா²பகங் புத்தங் ‘ஸத்³த⁴ம்மவங்ஸப்பதிட்டா²பகோ மே அயங் ப⁴விஸ்ஸதீ’தி மந்த்வா இமினா அஸாதா⁴ரணேன அனுக்³க³ஹேன அனுக்³க³ஹேஸீ’’தி சிந்தயந்தோ த⁴ம்மவினயஸங்கா³யனத்த²ங் பி⁴க்கூ²னங் உஸ்ஸாஹங் ஜனேஸி? யதா²ஹ –
Evamādinā nayena navānupubbavihārachaḷabhiññāppabhede uttarimanussadhamme attanā samasamaṭṭhapanena ca anuggahito, tassa me kimaññaṃ āṇaṇyaṃ bhavissati? ‘‘Nanu maṃ bhagavā rājā viya sakakavacaissariyānuppadānena attano kulavaṃsappatiṭṭhāpakaṃ puttaṃ ‘saddhammavaṃsappatiṭṭhāpako me ayaṃ bhavissatī’ti mantvā iminā asādhāraṇena anuggahena anuggahesī’’ti cintayanto dhammavinayasaṅgāyanatthaṃ bhikkhūnaṃ ussāhaṃ janesi? Yathāha –
‘‘அத² கோ² ஆயஸ்மா மஹாகஸ்ஸபோ பி⁴க்கூ² ஆமந்தேஸி – ஏகமிதா³ஹங், ஆவுஸோ, ஸமயங் பாவாய குஸினாரங் அத்³தா⁴னமக்³க³ப்படிபன்னோ மஹதா பி⁴க்கு²ஸங்கே⁴ன ஸத்³தி⁴ங் பஞ்சமத்தேஹி பி⁴க்கு²ஸதேஹீ’’தி (தீ³॰ நி॰ 2.231; சூளவ॰ 437) ஸப்³ப³ங் ஸுப⁴த்³த³கண்ட³ங் வித்தா²ரேதப்³ப³ங்.
‘‘Atha kho āyasmā mahākassapo bhikkhū āmantesi – ekamidāhaṃ, āvuso, samayaṃ pāvāya kusināraṃ addhānamaggappaṭipanno mahatā bhikkhusaṅghena saddhiṃ pañcamattehi bhikkhusatehī’’ti (dī. ni. 2.231; cūḷava. 437) sabbaṃ subhaddakaṇḍaṃ vitthāretabbaṃ.
ததோ பரங் ஆஹ –
Tato paraṃ āha –
‘‘ஹந்த³ மயங், ஆவுஸோ, த⁴ம்மஞ்ச வினயஞ்ச ஸங்கா³யெய்யாம, புரே அத⁴ம்மோ தி³ப்பதி, த⁴ம்மோ படிபா³ஹிய்யதி, அவினயோ தி³ப்பதி, வினயோ படிபா³ஹிய்யதி, புரே அத⁴ம்மவாதி³னோ ப³லவந்தோ ஹொந்தி, த⁴ம்மவாதி³னோ து³ப்³ப³லா ஹொந்தி, அவினயவாதி³னோ ப³லவந்தோ ஹொந்தி, வினயவாதி³னோ து³ப்³ப³லா ஹொந்தீ’’தி (சூளவ॰ 437).
‘‘Handa mayaṃ, āvuso, dhammañca vinayañca saṅgāyeyyāma, pure adhammo dippati, dhammo paṭibāhiyyati, avinayo dippati, vinayo paṭibāhiyyati, pure adhammavādino balavanto honti, dhammavādino dubbalā honti, avinayavādino balavanto honti, vinayavādino dubbalā hontī’’ti (cūḷava. 437).
பி⁴க்கூ² ஆஹங்ஸு ‘‘தேன ஹி, ப⁴ந்தே, தே²ரோ பி⁴க்கூ² உச்சினதூ’’தி. தே²ரோ ஸகலனவங்க³ஸத்து²ஸாஸனபரியத்தித⁴ரே புது²ஜ்ஜனஸோதாபன்னஸகதா³கா³மிஅனாகா³மிஸுக்க²விபஸ்ஸககீ²ணாஸவபி⁴க்கூ² அனேகஸதே அனேகஸஹஸ்ஸே ச வஜ்ஜெத்வா திபிடகஸப்³ப³பரியத்திப்பபே⁴த³த⁴ரே படிஸம்பி⁴தா³ப்பத்தே மஹானுபா⁴வே யேபு⁴ய்யேன ப⁴க³வதா ஏதத³க்³க³ங் ஆரோபிதே தேவிஜ்ஜாதி³பே⁴தே³ கீ²ணாஸவபி⁴க்கூ²யேவ ஏகூனபஞ்சஸதே பரிக்³க³ஹேஸி. யே ஸந்தா⁴ய இத³ங் வுத்தங் ‘‘அத² கோ² ஆயஸ்மா மஹாகஸ்ஸபோ ஏகேனூனபஞ்சஅரஹந்தஸதானி உச்சினீ’’தி (சூளவ॰ 437).
Bhikkhū āhaṃsu ‘‘tena hi, bhante, thero bhikkhū uccinatū’’ti. Thero sakalanavaṅgasatthusāsanapariyattidhare puthujjanasotāpannasakadāgāmianāgāmisukkhavipassakakhīṇāsavabhikkhū anekasate anekasahasse ca vajjetvā tipiṭakasabbapariyattippabhedadhare paṭisambhidāppatte mahānubhāve yebhuyyena bhagavatā etadaggaṃ āropite tevijjādibhede khīṇāsavabhikkhūyeva ekūnapañcasate pariggahesi. Ye sandhāya idaṃ vuttaṃ ‘‘atha kho āyasmā mahākassapo ekenūnapañcaarahantasatāni uccinī’’ti (cūḷava. 437).
கிஸ்ஸ பன தே²ரோ ஏகேனூனமகாஸீதி? ஆயஸ்மதோ ஆனந்த³த்தே²ரஸ்ஸ ஓகாஸகரணத்த²ங். தேன ஹாயஸ்மதா ஸஹாபி வினாபி ந ஸக்கா த⁴ம்மஸங்கீ³தி காதுங். ஸோ ஹாயஸ்மா ஸேகோ² ஸகரணீயோ, தஸ்மா ஸஹ ந ஸக்கா, யஸ்மா பனஸ்ஸ கிஞ்சி த³ஸப³லதே³ஸிதங் ஸுத்தகெ³ய்யாதி³கங் ப⁴க³வதோ அஸம்முகா² படிக்³க³ஹிதங் நாம நத்தி², தஸ்மா வினாபி ந ஸக்கா. யதி³ ஏவங் ஸேகோ²பி ஸமானோ த⁴ம்மஸங்கீ³தியா ப³ஹூகாரத்தா தே²ரேன உச்சினிதப்³போ³ அஸ்ஸ, அத² கஸ்மா ந உச்சினிதோதி? பரூபவாத³விவஜ்ஜனதோ . தே²ரோ ஹி ஆயஸ்மந்தே ஆனந்தே³ அதிவிய விஸ்ஸத்தோ² அஹோஸி. ததா² ஹி நங் ஸிரஸ்மிங் பலிதேஸு ஜாதேஸுபி ‘‘ந வாயங் குமாரகோ மத்தமஞ்ஞாஸீ’’தி (ஸங்॰ நி॰ 2.154) குமாரகவாதே³ன ஓவத³தி. ஸக்யகுலப்பஸுதோ சாயங் ஆயஸ்மா ததா²க³தஸ்ஸ பா⁴தா சூளபிது புத்தோ, தத்ர பி⁴க்கூ² ச²ந்தா³க³மனங் விய மஞ்ஞமானா ‘‘ப³ஹூ அஸேக²படிஸம்பி⁴தா³ப்பத்தே பி⁴க்கூ² ட²பெத்வா ஆனந்த³ங் ஸேக²படிஸம்பி⁴தா³ப்பத்தங் தே²ரோ உச்சினீ’’தி உபவதெ³ய்யுங். தங் பரூபவாத³ங் பரிவிவஜ்ஜெந்தோ ‘‘ஆனந்த³ங் வினா ஸங்கீ³தி ந ஸக்கா காதுங், பி⁴க்கூ²னங்யேவ அனுமதியா க³ஹெஸ்ஸாமீ’’தி ந உச்சினி.
Kissa pana thero ekenūnamakāsīti? Āyasmato ānandattherassa okāsakaraṇatthaṃ. Tena hāyasmatā sahāpi vināpi na sakkā dhammasaṅgīti kātuṃ. So hāyasmā sekho sakaraṇīyo, tasmā saha na sakkā, yasmā panassa kiñci dasabaladesitaṃ suttageyyādikaṃ bhagavato asammukhā paṭiggahitaṃ nāma natthi, tasmā vināpi na sakkā. Yadi evaṃ sekhopi samāno dhammasaṅgītiyā bahūkārattā therena uccinitabbo assa, atha kasmā na uccinitoti? Parūpavādavivajjanato . Thero hi āyasmante ānande ativiya vissattho ahosi. Tathā hi naṃ sirasmiṃ palitesu jātesupi ‘‘na vāyaṃ kumārako mattamaññāsī’’ti (saṃ. ni. 2.154) kumārakavādena ovadati. Sakyakulappasuto cāyaṃ āyasmā tathāgatassa bhātā cūḷapitu putto, tatra bhikkhū chandāgamanaṃ viya maññamānā ‘‘bahū asekhapaṭisambhidāppatte bhikkhū ṭhapetvā ānandaṃ sekhapaṭisambhidāppattaṃ thero uccinī’’ti upavadeyyuṃ. Taṃ parūpavādaṃ parivivajjento ‘‘ānandaṃ vinā saṅgīti na sakkā kātuṃ, bhikkhūnaṃyeva anumatiyā gahessāmī’’ti na uccini.
அத² ஸயமேவ பி⁴க்கூ² ஆனந்த³ஸ்ஸத்தா²ய தே²ரங் யாசிங்ஸு. யதா²ஹ –
Atha sayameva bhikkhū ānandassatthāya theraṃ yāciṃsu. Yathāha –
‘‘பி⁴க்கூ² ஆயஸ்மந்தங் மஹாகஸ்ஸபங் ஏதத³வோசுங் – ‘அயங், ப⁴ந்தே, ஆயஸ்மா ஆனந்தோ³ கிஞ்சாபி ஸேகோ², அப⁴ப்³போ³ ச²ந்தா³ தோ³ஸா மோஹா ப⁴யா அக³திங் க³ந்துங், ப³ஹு சானேன ப⁴க³வதோ ஸந்திகே த⁴ம்மோ ச வினயோ ச பரியத்தோ, தேன ஹி, ப⁴ந்தே, தே²ரோ ஆயஸ்மந்தம்பி ஆனந்த³ங் உச்சினதூ’தி. அத² கோ² ஆயஸ்மா மஹாகஸ்ஸபோ ஆயஸ்மந்தம்பி ஆனந்த³ங் உச்சினீ’’தி (சூளவ॰ 437).
‘‘Bhikkhū āyasmantaṃ mahākassapaṃ etadavocuṃ – ‘ayaṃ, bhante, āyasmā ānando kiñcāpi sekho, abhabbo chandā dosā mohā bhayā agatiṃ gantuṃ, bahu cānena bhagavato santike dhammo ca vinayo ca pariyatto, tena hi, bhante, thero āyasmantampi ānandaṃ uccinatū’ti. Atha kho āyasmā mahākassapo āyasmantampi ānandaṃ uccinī’’ti (cūḷava. 437).
ஏவங் பி⁴க்கூ²னங் அனுமதியா உச்சினிதேன தேனாயஸ்மதா ஸத்³தி⁴ங் பஞ்சதே²ரஸதானி அஹேஸுங்.
Evaṃ bhikkhūnaṃ anumatiyā uccinitena tenāyasmatā saddhiṃ pañcatherasatāni ahesuṃ.
அத² கோ² தே²ரானங் பி⁴க்கூ²னங் ஏதத³ஹோஸி – ‘‘கத்த² நு கோ² மயங் த⁴ம்மஞ்ச வினயஞ்ச ஸங்கா³யெய்யாமா’’தி. அத² கோ² தே²ரானங் பி⁴க்கூ²னங் ஏதத³ஹோஸி ‘‘ராஜக³ஹங் கோ² மஹாகோ³சரங் பஹூதஸேனாஸனங், யங்னூன மயங் ராஜக³ஹே வஸ்ஸங் வஸந்தா த⁴ம்மஞ்ச வினயஞ்ச ஸங்கா³யெய்யாம, நஞ்ஞே பி⁴க்கூ² ராஜக³ஹே வஸ்ஸங் உபக³ச்செ²ய்யு’’ந்தி. கஸ்மா பன நேஸங் ஏதத³ஹோஸி? இத³ங் அம்ஹாகங் தா²வரகம்மங், கோசி விஸபா⁴க³புக்³க³லோ ஸங்க⁴மஜ்ஜ²ங் பவிஸித்வா உக்கோடெய்யாதி. அதா²யஸ்மா மஹாகஸ்ஸபோ ஞத்திது³தியேன கம்மேன ஸாவேஸி. தங் ஸங்கீ³திக்க²ந்த⁴கே (சூளவ॰ 437) வுத்தனயேனேவ ஞாதப்³ப³ங்.
Atha kho therānaṃ bhikkhūnaṃ etadahosi – ‘‘kattha nu kho mayaṃ dhammañca vinayañca saṅgāyeyyāmā’’ti. Atha kho therānaṃ bhikkhūnaṃ etadahosi ‘‘rājagahaṃ kho mahāgocaraṃ pahūtasenāsanaṃ, yaṃnūna mayaṃ rājagahe vassaṃ vasantā dhammañca vinayañca saṅgāyeyyāma, naññe bhikkhū rājagahe vassaṃ upagaccheyyu’’nti. Kasmā pana nesaṃ etadahosi? Idaṃ amhākaṃ thāvarakammaṃ, koci visabhāgapuggalo saṅghamajjhaṃ pavisitvā ukkoṭeyyāti. Athāyasmā mahākassapo ñattidutiyena kammena sāvesi. Taṃ saṅgītikkhandhake (cūḷava. 437) vuttanayeneva ñātabbaṃ.
அத² ததா²க³தஸ்ஸ பரினிப்³பா³னதோ ஸத்தஸு ஸாது⁴கீளனதி³வஸேஸு ஸத்தஸு ச தா⁴துபூஜாதி³வஸேஸு வீதிவத்தேஸு ‘‘அட்³ட⁴மாஸோ அதிக்கந்தோ, இதா³னி கி³ம்ஹானங் தி³யட்³டோ⁴ மாஸோ ஸேஸோ, உபகட்டா² வஸ்ஸூபனாயிகா’’தி மந்த்வா மஹாகஸ்ஸபத்தே²ரோ ‘‘ராஜக³ஹங், ஆவுஸோ, க³ச்சா²மா’’தி உபட்³ட⁴ங் பி⁴க்கு²ஸங்க⁴ங் க³ஹெத்வா ஏகங் மக்³க³ங் க³தோ. அனுருத்³த⁴த்தே²ரோபி உபட்³ட⁴ங் க³ஹெத்வா ஏகங் மக்³க³ங் க³தோ, ஆனந்த³த்தே²ரோ பன ப⁴க³வதோ பத்தசீவரங் க³ஹெத்வா பி⁴க்கு²ஸங்க⁴பரிவுதோ ஸாவத்தி²ங் க³ந்த்வா ராஜக³ஹங் க³ந்துகாமோ யேன ஸாவத்தி², தேன சாரிகங் பக்காமி. ஆனந்த³த்தே²ரேன க³தக³தட்டா²னே மஹாபரிதே³வோ அஹோஸி, ‘‘ப⁴ந்தே ஆனந்த³, குஹிங் ஸத்தா²ரங் ட²பெத்வா ஆக³தோஸீ’’தி? அனுபுப்³பே³ன ஸாவத்தி²ங் அனுப்பத்தே தே²ரே ப⁴க³வதோ பரினிப்³பா³னஸமயே விய மஹாபரிதே³வோ அஹோஸி.
Atha tathāgatassa parinibbānato sattasu sādhukīḷanadivasesu sattasu ca dhātupūjādivasesu vītivattesu ‘‘aḍḍhamāso atikkanto, idāni gimhānaṃ diyaḍḍho māso seso, upakaṭṭhā vassūpanāyikā’’ti mantvā mahākassapatthero ‘‘rājagahaṃ, āvuso, gacchāmā’’ti upaḍḍhaṃ bhikkhusaṅghaṃ gahetvā ekaṃ maggaṃ gato. Anuruddhattheropi upaḍḍhaṃ gahetvā ekaṃ maggaṃ gato, ānandatthero pana bhagavato pattacīvaraṃ gahetvā bhikkhusaṅghaparivuto sāvatthiṃ gantvā rājagahaṃ gantukāmo yena sāvatthi, tena cārikaṃ pakkāmi. Ānandattherena gatagataṭṭhāne mahāparidevo ahosi, ‘‘bhante ānanda, kuhiṃ satthāraṃ ṭhapetvā āgatosī’’ti? Anupubbena sāvatthiṃ anuppatte there bhagavato parinibbānasamaye viya mahāparidevo ahosi.
தத்ர ஸுத³ங் ஆயஸ்மா ஆனந்தோ³ அனிச்சதாதி³படிஸங்யுத்தாய த⁴ம்மியா கதா²ய தங் மஹாஜனங் ஸஞ்ஞாபெத்வா ஜேதவனங் பவிஸித்வா த³ஸப³லேன வஸிதக³ந்த⁴குடியா த்³வாரங் விவரித்வா மஞ்சபீட²ங் நீஹரித்வா பப்போ²டெத்வா க³ந்த⁴குடிங் ஸம்மஜ்ஜித்வா மிலாதமாலாகசவரங் ச²ட்³டெ³த்வா மஞ்சபீட²ங் அதிஹரித்வா புன யதா²டா²னே ட²பெத்வா ப⁴க³வதோ டி²தகாலே கரணீயங் வத்தங் ஸப்³ப³மகாஸி. அத² தே²ரோ ப⁴க³வதோ பரினிப்³பா³னதோ பபு⁴தி டா²னநிஸஜ்ஜப³ஹுலத்தா உஸ்ஸன்னதா⁴துகங் காயங் ஸமஸ்ஸாஸேதுங் து³தியதி³வஸே கீ²ரவிரேசனங் பிவித்வா விஹாரேயேவ நிஸீதி³, யங் ஸந்தா⁴ய ஸுபே⁴ன மாணவேன பஹிதங் மாணவகங் ஏதத³வோச –
Tatra sudaṃ āyasmā ānando aniccatādipaṭisaṃyuttāya dhammiyā kathāya taṃ mahājanaṃ saññāpetvā jetavanaṃ pavisitvā dasabalena vasitagandhakuṭiyā dvāraṃ vivaritvā mañcapīṭhaṃ nīharitvā papphoṭetvā gandhakuṭiṃ sammajjitvā milātamālākacavaraṃ chaḍḍetvā mañcapīṭhaṃ atiharitvā puna yathāṭhāne ṭhapetvā bhagavato ṭhitakāle karaṇīyaṃ vattaṃ sabbamakāsi. Atha thero bhagavato parinibbānato pabhuti ṭhānanisajjabahulattā ussannadhātukaṃ kāyaṃ samassāsetuṃ dutiyadivase khīravirecanaṃ pivitvā vihāreyeva nisīdi, yaṃ sandhāya subhena māṇavena pahitaṃ māṇavakaṃ etadavoca –
‘‘அகாலோ கோ², மாணவக, அத்தி² மே அஜ்ஜ பே⁴ஸஜ்ஜமத்தா பீதா, அப்பேவ நாம ஸ்வேபி உபஸங்கமெய்யாமா’’தி (தீ³॰ நி॰ 1.447).
‘‘Akālo kho, māṇavaka, atthi me ajja bhesajjamattā pītā, appeva nāma svepi upasaṅkameyyāmā’’ti (dī. ni. 1.447).
து³தியதி³வஸே சேதகத்தே²ரேன பச்சா²ஸமணேன க³ந்த்வா ஸுபே⁴ன மாணவேன புட்டோ² தீ³க⁴னிகாயே ஸுப⁴ஸுத்தங் நாம த³ஸமங் ஸுத்தமபா⁴ஸி.
Dutiyadivase cetakattherena pacchāsamaṇena gantvā subhena māṇavena puṭṭho dīghanikāye subhasuttaṃ nāma dasamaṃ suttamabhāsi.
அத² கோ² தே²ரோ ஜேதவனே விஹாரே க²ண்ட³பு²ல்லப்படிஸங்க²ரணங் காராபெத்வா உபகட்டா²ய வஸ்ஸூபனாயிகாய ராஜக³ஹங் க³தோ. ததா² மஹாகஸ்ஸபத்தே²ரோ அனுருத்³த⁴த்தே²ரோ ச ஸப்³ப³ங் பி⁴க்கு²ஸங்க⁴ங் க³ஹெத்வா ராஜக³ஹமேவ க³தா.
Atha kho thero jetavane vihāre khaṇḍaphullappaṭisaṅkharaṇaṃ kārāpetvā upakaṭṭhāya vassūpanāyikāya rājagahaṃ gato. Tathā mahākassapatthero anuruddhatthero ca sabbaṃ bhikkhusaṅghaṃ gahetvā rājagahameva gatā.
தேன கோ² பன ஸமயேன ராஜக³ஹே அட்டா²ரஸ மஹாவிஹாரா ஹொந்தி. தே ஸப்³பே³பி ச²ட்³டி³தபதிதஉக்லாபா அஹேஸுங். ப⁴க³வதோ ஹி பரினிப்³பா³னே ஸப்³பே³ பி⁴க்கூ² அத்தனோ அத்தனோ பத்தசீவரங் க³ஹெத்வா விஹாரே ச பரிவேணே ச ச²ட்³டெ³த்வா அக³மங்ஸு. தத்த² தே²ரா ப⁴க³வதோ வசனபூஜனத்த²ங் தித்தி²யவாத³பரிமோசனத்த²ஞ்ச ‘‘பட²மங் மாஸங் க²ண்ட³பு²ல்லப்படிஸங்க²ரணங் கரோமா’’தி சிந்தேஸுங். தித்தி²யா ஹி வதெ³ய்யுங் ‘‘ஸமணஸ்ஸ கோ³தமஸ்ஸ ஸாவகா ஸத்த²ரி டி²தேயேவ விஹாரே படிஜக்³கி³ங்ஸு, பரினிப்³பு³தே ச²ட்³டே³ஸு’’ந்தி. தேஸங் வாத³பரிமோசனத்த²ஞ்ச சிந்தேஸுந்தி வுத்தங் ஹோதி. வுத்தம்பி சேதங் –
Tena kho pana samayena rājagahe aṭṭhārasa mahāvihārā honti. Te sabbepi chaḍḍitapatitauklāpā ahesuṃ. Bhagavato hi parinibbāne sabbe bhikkhū attano attano pattacīvaraṃ gahetvā vihāre ca pariveṇe ca chaḍḍetvā agamaṃsu. Tattha therā bhagavato vacanapūjanatthaṃ titthiyavādaparimocanatthañca ‘‘paṭhamaṃ māsaṃ khaṇḍaphullappaṭisaṅkharaṇaṃ karomā’’ti cintesuṃ. Titthiyā hi vadeyyuṃ ‘‘samaṇassa gotamassa sāvakā satthari ṭhiteyeva vihāre paṭijaggiṃsu, parinibbute chaḍḍesu’’nti. Tesaṃ vādaparimocanatthañca cintesunti vuttaṃ hoti. Vuttampi cetaṃ –
‘‘அத² கோ² தே²ரானங் பி⁴க்கூ²னங் ஏதத³ஹோஸி – ப⁴க³வதா கோ², ஆவுஸோ, க²ண்ட³பு²ல்லப்படிஸங்க²ரணங் வண்ணிதங், ஹந்த³ மயங், ஆவுஸோ, பட²மங் மாஸங் க²ண்ட³பு²ல்லப்படிஸங்க²ரணங் கரோம, மஜ்ஜி²மங் மாஸங் ஸன்னிபதித்வா த⁴ம்மஞ்ச வினயஞ்ச ஸங்கா³யிஸ்ஸாமா’’தி (சூளவ॰ 438).
‘‘Atha kho therānaṃ bhikkhūnaṃ etadahosi – bhagavatā kho, āvuso, khaṇḍaphullappaṭisaṅkharaṇaṃ vaṇṇitaṃ, handa mayaṃ, āvuso, paṭhamaṃ māsaṃ khaṇḍaphullappaṭisaṅkharaṇaṃ karoma, majjhimaṃ māsaṃ sannipatitvā dhammañca vinayañca saṅgāyissāmā’’ti (cūḷava. 438).
தே து³தியதி³வஸே க³ந்த்வா ராஜத்³வாரே அட்ட²ங்ஸு. அஜாதஸத்து ராஜா ஆக³ந்த்வா வந்தி³த்வா ‘‘அஹங், ப⁴ந்தே, கிங் கரோமி, கேனத்தோ²’’தி பவாரேஸி. தே²ரா அட்டா²ரஸமஹாவிஹாரப்படிஸங்க²ரணத்தா²ய ஹத்த²கம்மங் படிவேதே³ஸுங். ‘‘ஸாது⁴, ப⁴ந்தே’’தி ராஜா ஹத்த²கம்மகாரகே மனுஸ்ஸே அதா³ஸி. தே²ரா பட²மங் மாஸங் ஸப்³ப³விஹாரே படிஸங்க²ராபேஸுங்.
Te dutiyadivase gantvā rājadvāre aṭṭhaṃsu. Ajātasattu rājā āgantvā vanditvā ‘‘ahaṃ, bhante, kiṃ karomi, kenattho’’ti pavāresi. Therā aṭṭhārasamahāvihārappaṭisaṅkharaṇatthāya hatthakammaṃ paṭivedesuṃ. ‘‘Sādhu, bhante’’ti rājā hatthakammakārake manusse adāsi. Therā paṭhamaṃ māsaṃ sabbavihāre paṭisaṅkharāpesuṃ.
அத² ரஞ்ஞோ ஆரோசேஸுங் – ‘‘நிட்டி²தங், மஹாராஜ, விஹாரப்படிஸங்க²ரணங் , இதா³னி த⁴ம்மவினயஸங்க³ஹங் கரோமா’’தி. ‘‘ஸாது⁴, ப⁴ந்தே, விஸ்ஸத்தா² கரோத², மய்ஹங் ஆணாசக்கங், தும்ஹாகங் த⁴ம்மசக்கங் ஹோது. ஆணாபேத², ப⁴ந்தே, கிங் கரோமீ’’தி? ‘‘த⁴ம்மஸங்க³ஹங் கரொந்தானங் பி⁴க்கூ²னங் ஸன்னிஸஜ்ஜட்டா²னங் மஹாராஜா’’தி. ‘‘கத்த² கரோமி, ப⁴ந்தே’’தி? ‘‘வேபா⁴ரபப்³ப³தபஸ்ஸே ஸத்தபண்ணிகு³ஹாத்³வாரே காதுங் யுத்தங் மஹாராஜா’’தி. ‘‘ஸாது⁴, ப⁴ந்தே’’தி கோ², ராஜா அஜாதஸத்து, விஸ்ஸகம்முனா நிம்மிதஸதி³ஸங் ஸுவிப⁴த்தபி⁴த்தித²ம்ப⁴ஸோபானங் நானாவித⁴மாலாகம்மலதாகம்மவிசித்ரங் மஹாமண்ட³பங் காராபெத்வா விவித⁴குஸுமதா³மஓலம்ப³கவினிக்³க³லந்தசாருவிதானங் ரதனவிசித்ரமணிகொட்டிமதலமிவ ச நங் நானாபுப்பூ²பஹாரவிசித்ரங் ஸுபரினிட்டி²தபூ⁴மிகம்மங் ப்³ரஹ்மவிமானஸதி³ஸங் அலங்கரித்வா தஸ்மிங் மஹாமண்ட³பே பஞ்சஸதானங் பி⁴க்கூ²னங் அனக்³கா⁴னி பஞ்சகப்பியபச்சத்த²ரணஸதானி பஞ்ஞாபெத்வா த³க்கி²ணபா⁴க³ங் நிஸ்ஸாய உத்தராபி⁴முக²ங் தே²ராஸனங், மண்ட³பமஜ்ஜே² புரத்தா²பி⁴முக²ங் பு³த்³த⁴ஸ்ஸ ப⁴க³வதோ ஆஸனாரஹங் த⁴ம்மாஸனங் பஞ்ஞாபெத்வா த³ந்தக²சிதங் சித்தபீ³ஜனிஞ்செத்த² ட²பெத்வா பி⁴க்கு²ஸங்க⁴ஸ்ஸ ஆரோசாபேஸி ‘‘நிட்டி²தங், ப⁴ந்தே, கிச்ச’’ந்தி.
Atha rañño ārocesuṃ – ‘‘niṭṭhitaṃ, mahārāja, vihārappaṭisaṅkharaṇaṃ , idāni dhammavinayasaṅgahaṃ karomā’’ti. ‘‘Sādhu, bhante, vissatthā karotha, mayhaṃ āṇācakkaṃ, tumhākaṃ dhammacakkaṃ hotu. Āṇāpetha, bhante, kiṃ karomī’’ti? ‘‘Dhammasaṅgahaṃ karontānaṃ bhikkhūnaṃ sannisajjaṭṭhānaṃ mahārājā’’ti. ‘‘Kattha karomi, bhante’’ti? ‘‘Vebhārapabbatapasse sattapaṇṇiguhādvāre kātuṃ yuttaṃ mahārājā’’ti. ‘‘Sādhu, bhante’’ti kho, rājā ajātasattu, vissakammunā nimmitasadisaṃ suvibhattabhittithambhasopānaṃ nānāvidhamālākammalatākammavicitraṃ mahāmaṇḍapaṃ kārāpetvā vividhakusumadāmaolambakaviniggalantacāruvitānaṃ ratanavicitramaṇikoṭṭimatalamiva ca naṃ nānāpupphūpahāravicitraṃ supariniṭṭhitabhūmikammaṃ brahmavimānasadisaṃ alaṅkaritvā tasmiṃ mahāmaṇḍape pañcasatānaṃ bhikkhūnaṃ anagghāni pañcakappiyapaccattharaṇasatāni paññāpetvā dakkhiṇabhāgaṃ nissāya uttarābhimukhaṃ therāsanaṃ, maṇḍapamajjhe puratthābhimukhaṃ buddhassa bhagavato āsanārahaṃ dhammāsanaṃ paññāpetvā dantakhacitaṃ cittabījaniñcettha ṭhapetvā bhikkhusaṅghassa ārocāpesi ‘‘niṭṭhitaṃ, bhante, kicca’’nti.
பி⁴க்கூ² ஆயஸ்மந்தங் ஆனந்த³ங் ஆஹங்ஸு ‘‘ஸ்வே, ஆவுஸோ ஆனந்த³, ஸங்க⁴ஸன்னிபாதோ, த்வஞ்ச ஸேகோ² ஸகரணீயோ, தேன தே ந யுத்தங் ஸன்னிபாதங் க³ந்துங், அப்பமத்தோ ஹோஹீ’’தி. அத² கோ² ஆயஸ்மா ஆனந்தோ³ ‘‘ஸ்வே ஸன்னிபாதோ, ந கோ² பன மேதங் பதிரூபங், ய்வாஹங் ஸேகோ² ஸமானோ ஸன்னிபாதங் க³ச்செ²ய்ய’’ந்தி ப³ஹுதே³வ ரத்திங் காயக³தாய ஸதியா வீதினாமெத்வா ரத்தியா பச்சூஸஸமயே சங்கமா ஓரோஹித்வா விஹாரங் பவிஸித்வா ‘‘நிபஜ்ஜிஸ்ஸாமீ’’தி காயங் ஆவஜ்ஜேஸி. த்³வே பாதா³ பூ⁴மிதோ முத்தா, அப்பத்தஞ்ச ஸீஸங் பி³ம்போ³ஹனங், ஏதஸ்மிங் அந்தரே அனுபாதா³ய ஆஸவேஹி சித்தங் விமுச்சி. அயஞ்ஹி ஆயஸ்மா சங்கமேன ப³ஹி வீதினாமெத்வா விஸேஸங் நிப்³ப³த்தேதுங் அஸக்கொந்தோ சிந்தேஸி ‘‘நனு மங் ப⁴க³வா ஏதத³வோச – ‘கதபுஞ்ஞோஸி த்வங், ஆனந்த³, பதா⁴னமனுயுஞ்ஜ, கி²ப்பங் ஹோஹிஸி அனாஸவோ’தி (தீ³॰ நி॰ 2.207). பு³த்³தா⁴னஞ்ச கதா²தோ³ஸோ நாம நத்தி², மம பன அச்சாரத்³த⁴ங் வீரியங், தேன மே சித்தங் உத்³த⁴ச்சாய ஸங்வத்ததி, ஹந்தா³ஹங் வீரியஸமதங் யோஜேமீ’’தி சங்கமா ஓரோஹித்வா பாத³தோ⁴வனட்டா²னே ட²த்வா பாதே³ தோ⁴வித்வா விஹாரங் பவிஸித்வா மஞ்சகே நிஸீதி³த்வா ‘‘தோ²கங் விஸ்ஸமிஸ்ஸாமீ’’தி காயங் மஞ்சகே உபனாமேஸி. த்³வே பாதா³ பூ⁴மிதோ முத்தா, ஸீஸஞ்ச பி³ம்போ³ஹனமஸம்பத்தங், ஏதஸ்மிங் அந்தரே அனுபாதா³ய ஆஸவேஹி சித்தங் விமுச்சி. சதுஇரியாபத²விரஹிதங் தே²ரஸ்ஸ அரஹத்தங். தேன ‘‘இமஸ்மிங் ஸாஸனே அனிஸின்னோ அனிபன்னோ அட்டி²தோ அசங்கமந்தோ கோ பி⁴க்கு² அரஹத்தங் பத்தோ’’தி வுத்தே ‘‘ஆனந்த³த்தே²ரோ’’தி வத்துங் வட்டதி.
Bhikkhū āyasmantaṃ ānandaṃ āhaṃsu ‘‘sve, āvuso ānanda, saṅghasannipāto, tvañca sekho sakaraṇīyo, tena te na yuttaṃ sannipātaṃ gantuṃ, appamatto hohī’’ti. Atha kho āyasmā ānando ‘‘sve sannipāto, na kho pana metaṃ patirūpaṃ, yvāhaṃ sekho samāno sannipātaṃ gaccheyya’’nti bahudeva rattiṃ kāyagatāya satiyā vītināmetvā rattiyā paccūsasamaye caṅkamā orohitvā vihāraṃ pavisitvā ‘‘nipajjissāmī’’ti kāyaṃ āvajjesi. Dve pādā bhūmito muttā, appattañca sīsaṃ bimbohanaṃ, etasmiṃ antare anupādāya āsavehi cittaṃ vimucci. Ayañhi āyasmā caṅkamena bahi vītināmetvā visesaṃ nibbattetuṃ asakkonto cintesi ‘‘nanu maṃ bhagavā etadavoca – ‘katapuññosi tvaṃ, ānanda, padhānamanuyuñja, khippaṃ hohisi anāsavo’ti (dī. ni. 2.207). Buddhānañca kathādoso nāma natthi, mama pana accāraddhaṃ vīriyaṃ, tena me cittaṃ uddhaccāya saṃvattati, handāhaṃ vīriyasamataṃ yojemī’’ti caṅkamā orohitvā pādadhovanaṭṭhāne ṭhatvā pāde dhovitvā vihāraṃ pavisitvā mañcake nisīditvā ‘‘thokaṃ vissamissāmī’’ti kāyaṃ mañcake upanāmesi. Dve pādā bhūmito muttā, sīsañca bimbohanamasampattaṃ, etasmiṃ antare anupādāya āsavehi cittaṃ vimucci. Catuiriyāpathavirahitaṃ therassa arahattaṃ. Tena ‘‘imasmiṃ sāsane anisinno anipanno aṭṭhito acaṅkamanto ko bhikkhu arahattaṃ patto’’ti vutte ‘‘ānandatthero’’ti vattuṃ vaṭṭati.
அத² தே²ரா பி⁴க்கூ² து³தியதி³வஸே ப⁴த்தகிச்சங் கத்வா பத்தசீவரங் படிஸாமெத்வா த⁴ம்மஸபா⁴யங் ஸன்னிபதிதா. ஆனந்த³த்தே²ரோ பன அத்தனோ அரஹத்தப்பத்திங் ஞாபேதுகாமோ பி⁴க்கூ²ஹி ஸத்³தி⁴ங் ந க³தோ. பி⁴க்கூ² யதா²வுட்³ட⁴ங் அத்தனோ அத்தனோ பத்தாஸனே நிஸீத³ந்தா ஆனந்த³த்தே²ரஸ்ஸ ஆஸனங் ட²பெத்வா நிஸின்னா. தத்த² கேஹிசி ‘‘ஏதமாஸனங் கஸ்ஸா’’தி வுத்தே ஆனந்த³ஸ்ஸாதி. ‘‘ஆனந்தோ³ பன குஹிங் க³தோ’’தி. தஸ்மிங் ஸமயே தே²ரோ சிந்தேஸி ‘‘இதா³னி மய்ஹங் க³மனகாலோ’’தி. ததோ அத்தனோ ஆனுபா⁴வங் த³ஸ்ஸெந்தோ பத²வியங் நிமுஜ்ஜித்வா அத்தனோ ஆஸனேயேவ அத்தானங் த³ஸ்ஸேஸி. ஆகாஸேனாக³ந்த்வா நிஸீதீ³திபி ஏகே.
Atha therā bhikkhū dutiyadivase bhattakiccaṃ katvā pattacīvaraṃ paṭisāmetvā dhammasabhāyaṃ sannipatitā. Ānandatthero pana attano arahattappattiṃ ñāpetukāmo bhikkhūhi saddhiṃ na gato. Bhikkhū yathāvuḍḍhaṃ attano attano pattāsane nisīdantā ānandattherassa āsanaṃ ṭhapetvā nisinnā. Tattha kehici ‘‘etamāsanaṃ kassā’’ti vutte ānandassāti. ‘‘Ānando pana kuhiṃ gato’’ti. Tasmiṃ samaye thero cintesi ‘‘idāni mayhaṃ gamanakālo’’ti. Tato attano ānubhāvaṃ dassento pathaviyaṃ nimujjitvā attano āsaneyeva attānaṃ dassesi. Ākāsenāgantvā nisīdītipi eke.
ஏவங் நிஸின்னே தஸ்மிங் ஆயஸ்மந்தே மஹாகஸ்ஸபத்தே²ரோ பி⁴க்கூ² ஆமந்தேஸி, ‘‘ஆவுஸோ, கிங் பட²மங் ஸங்கா³யாம த⁴ம்மங் வா வினயங் வா’’தி? பி⁴க்கூ² ஆஹங்ஸு, ‘‘ப⁴ந்தே மஹாகஸ்ஸப, வினயோனாமபு³த்³த⁴ஸாஸனஸ்ஸ ஆயு, வினயே டி²தே ஸாஸனங் டி²தங் ஹோதி, தஸ்மா பட²மங் வினயங் ஸங்கா³யாமா’’தி. ‘‘கங் து⁴ரங் கத்வா வினயோ ஸங்கா³யிதப்³போ³’’தி? ‘‘ஆயஸ்மந்தங் உபாலி’’ந்தி . ‘‘கிங் ஆனந்தோ³ நப்பஹோதீ’’தி? ‘‘நோ நப்பஹோதி, அபிச கோ² பன ஸம்மாஸம்பு³த்³தோ⁴ த⁴ரமானோயேவ வினயபரியத்திங் நிஸ்ஸாய ஆயஸ்மந்தங் உபாலிங் ஏதத³க்³கே³ ட²பேஸி – ‘ஏதத³க்³க³ங், பி⁴க்க²வே, மம ஸாவகானங் பி⁴க்கூ²னங் வினயத⁴ரானங் யதி³த³ங் உபாலீ’’’தி (அ॰ நி॰ 1.228). தஸ்மா உபாலித்தே²ரங் புச்சி²த்வா வினயங் ஸங்கா³யாமாதி. ததோ தே²ரோ வினயங் புச்ச²னத்தா²ய அத்தனாவ அத்தானங் ஸம்மன்னி. உபாலித்தே²ரோபி விஸ்ஸஜ்ஜனத்தா²ய ஸம்மன்னி. தத்ராயங் பாளி –
Evaṃ nisinne tasmiṃ āyasmante mahākassapatthero bhikkhū āmantesi, ‘‘āvuso, kiṃ paṭhamaṃ saṅgāyāma dhammaṃ vā vinayaṃ vā’’ti? Bhikkhū āhaṃsu, ‘‘bhante mahākassapa, vinayonāmabuddhasāsanassa āyu, vinaye ṭhite sāsanaṃ ṭhitaṃ hoti, tasmā paṭhamaṃ vinayaṃ saṅgāyāmā’’ti. ‘‘Kaṃ dhuraṃ katvā vinayo saṅgāyitabbo’’ti? ‘‘Āyasmantaṃ upāli’’nti . ‘‘Kiṃ ānando nappahotī’’ti? ‘‘No nappahoti, apica kho pana sammāsambuddho dharamānoyeva vinayapariyattiṃ nissāya āyasmantaṃ upāliṃ etadagge ṭhapesi – ‘etadaggaṃ, bhikkhave, mama sāvakānaṃ bhikkhūnaṃ vinayadharānaṃ yadidaṃ upālī’’’ti (a. ni. 1.228). Tasmā upālittheraṃ pucchitvā vinayaṃ saṅgāyāmāti. Tato thero vinayaṃ pucchanatthāya attanāva attānaṃ sammanni. Upālittheropi vissajjanatthāya sammanni. Tatrāyaṃ pāḷi –
அத² கோ² ஆயஸ்மா மஹாகஸ்ஸபோ ஸங்க⁴ங் ஞாபேஸி –
Atha kho āyasmā mahākassapo saṅghaṃ ñāpesi –
‘‘ஸுணாது மே, ஆவுஸோ, ஸங்கோ⁴, யதி³ ஸங்க⁴ஸ்ஸ பத்தகல்லங், அஹங் உபாலிங் வினயங் புச்செ²ய்ய’’ந்தி.
‘‘Suṇātu me, āvuso, saṅgho, yadi saṅghassa pattakallaṃ, ahaṃ upāliṃ vinayaṃ puccheyya’’nti.
ஆயஸ்மாபி உபாலி ஸங்க⁴ங் ஞாபேஸி –
Āyasmāpi upāli saṅghaṃ ñāpesi –
‘‘ஸுணாது மே, ப⁴ந்தே, ஸங்கோ⁴, யதி³ ஸங்க⁴ஸ்ஸ பத்தகல்லங், அஹங் ஆயஸ்மதா மஹாகஸ்ஸபேன வினயங் புட்டோ² விஸ்ஸஜ்ஜெய்ய’’ந்தி.
‘‘Suṇātu me, bhante, saṅgho, yadi saṅghassa pattakallaṃ, ahaṃ āyasmatā mahākassapena vinayaṃ puṭṭho vissajjeyya’’nti.
ஏவங் அத்தனாவ அத்தானங் ஸம்மன்னித்வா ஆயஸ்மா, உபாலி, உட்டா²யாஸனா ஏகங்ஸங் சீவரங் கத்வா தே²ரே பி⁴க்கூ² வந்தி³த்வா த⁴ம்மாஸனே நிஸீதி³ த³ந்தக²சிதங் பீ³ஜனிங் க³ஹெத்வா. ததோ மஹாகஸ்ஸபத்தே²ரோ உபாலித்தே²ரங் பட²மபாராஜிகங் ஆதி³ங் கத்வா ஸப்³ப³ங் வினயங் புச்சி², உபாலித்தே²ரோ விஸ்ஸஜ்ஜேஸி. ஸப்³பே³ பஞ்சஸதா பி⁴க்கூ² பட²மபாராஜிகஸிக்கா²பத³ங் ஸனிதா³னங் கத்வா ஏகதோ க³ணஸஜ்ஜா²யமகங்ஸு. ஏவங் ஸேஸானிபீதி ஸப்³ப³ங் வினயட்ட²கதா²ய க³ஹேதப்³ப³ங். ஏதேன நயேன ஸஉப⁴தோவிப⁴ங்க³ங் ஸக²ந்த⁴கபரிவாரங் ஸகலங் வினயபிடகங் ஸங்கா³யித்வா உபாலித்தே²ரோ த³ந்தக²சிதங் பீ³ஜனிங் நிக்கி²பித்வா த⁴ம்மாஸனா ஓரோஹித்வா வுட்³டே⁴ பி⁴க்கூ² வந்தி³த்வா அத்தனோ பத்தாஸனே நிஸீதி³.
Evaṃ attanāva attānaṃ sammannitvā āyasmā, upāli, uṭṭhāyāsanā ekaṃsaṃ cīvaraṃ katvā there bhikkhū vanditvā dhammāsane nisīdi dantakhacitaṃ bījaniṃ gahetvā. Tato mahākassapatthero upālittheraṃ paṭhamapārājikaṃ ādiṃ katvā sabbaṃ vinayaṃ pucchi, upālitthero vissajjesi. Sabbe pañcasatā bhikkhū paṭhamapārājikasikkhāpadaṃ sanidānaṃ katvā ekato gaṇasajjhāyamakaṃsu. Evaṃ sesānipīti sabbaṃ vinayaṭṭhakathāya gahetabbaṃ. Etena nayena saubhatovibhaṅgaṃ sakhandhakaparivāraṃ sakalaṃ vinayapiṭakaṃ saṅgāyitvā upālitthero dantakhacitaṃ bījaniṃ nikkhipitvā dhammāsanā orohitvā vuḍḍhe bhikkhū vanditvā attano pattāsane nisīdi.
வினயங் ஸங்கா³யித்வா த⁴ம்மங் ஸங்கா³யிதுகாமோ ஆயஸ்மா மஹாகஸ்ஸபத்தே²ரோ பி⁴க்கூ² புச்சி² – ‘‘த⁴ம்மங் ஸங்கா³யந்தேஹி கங் புக்³க³லங் து⁴ரங் கத்வா த⁴ம்மோ ஸங்கா³யிதப்³போ³’’தி? பி⁴க்கூ² ‘‘ஆனந்த³த்தே²ரங் து⁴ரங் கத்வா’’தி ஆஹங்ஸு.
Vinayaṃ saṅgāyitvā dhammaṃ saṅgāyitukāmo āyasmā mahākassapatthero bhikkhū pucchi – ‘‘dhammaṃ saṅgāyantehi kaṃ puggalaṃ dhuraṃ katvā dhammo saṅgāyitabbo’’ti? Bhikkhū ‘‘ānandattheraṃ dhuraṃ katvā’’ti āhaṃsu.
அத² கோ² ஆயஸ்மா மஹாகஸ்ஸபோ ஸங்க⁴ங் ஞாபேஸி –
Atha kho āyasmā mahākassapo saṅghaṃ ñāpesi –
‘‘ஸுணாது மே, ஆவுஸோ, ஸங்கோ⁴, யதி³ ஸங்க⁴ஸ்ஸ பத்தகல்லங், அஹங் ஆனந்த³ங் த⁴ம்மங் புச்செ²ய்ய’’ந்தி.
‘‘Suṇātu me, āvuso, saṅgho, yadi saṅghassa pattakallaṃ, ahaṃ ānandaṃ dhammaṃ puccheyya’’nti.
அத² கோ² ஆயஸ்மா ஆனந்தோ³ ஸங்க⁴ங் ஞாபேஸி –
Atha kho āyasmā ānando saṅghaṃ ñāpesi –
‘‘ஸுணாது மே, ப⁴ந்தே, ஸங்கோ⁴, யதி³ ஸங்க⁴ஸ்ஸ பத்தகல்லங், அஹங் ஆயஸ்மதா மஹாகஸ்ஸபேன த⁴ம்மங் புட்டோ² விஸ்ஸஜ்ஜெய்ய’’ந்தி.
‘‘Suṇātu me, bhante, saṅgho, yadi saṅghassa pattakallaṃ, ahaṃ āyasmatā mahākassapena dhammaṃ puṭṭho vissajjeyya’’nti.
அத² கோ² ஆயஸ்மா ஆனந்தோ³ உட்டா²யாஸனா ஏகங்ஸங் சீவரங் கத்வா தே²ரே பி⁴க்கூ² வந்தி³த்வா த⁴ம்மாஸனே நிஸீதி³ த³ந்தக²சிதங் பீ³ஜனிங் க³ஹெத்வா. அத² மஹாகஸ்ஸபத்தே²ரோ ஆனந்த³த்தே²ரங் த⁴ம்மங் புச்சி² – ‘‘ப்³ரஹ்மஜாலங், ஆவுஸோ ஆனந்த³, கத்த² பா⁴ஸித’’ந்தி? ‘‘அந்தரா ச, ப⁴ந்தே, ராஜக³ஹங் அந்தரா ச நாளந்த³ங் ராஜாகா³ரகே அம்ப³லட்டி²காய’’ந்தி. ‘‘கங் ஆரப்³பா⁴’’தி ? ‘‘ஸுப்பியஞ்ச பரிப்³பா³ஜகங் ப்³ரஹ்மத³த்தஞ்ச மாணவக’’ந்தி. அத² கோ² ஆயஸ்மா மஹாகஸ்ஸபோ ஆயஸ்மந்தங் ஆனந்த³ங் ப்³ரஹ்மஜாலஸ்ஸ நிதா³னம்பி புச்சி², புக்³க³லம்பி புச்சி². ‘‘ஸாமஞ்ஞப²லங்; பனாவுஸோ ஆனந்த³, கத்த² பா⁴ஸித’’ந்தி? ‘‘ராஜக³ஹே, ப⁴ந்தே, ஜீவகம்ப³வனே’’தி. ‘‘கேன ஸத்³தி⁴’’ந்தி? ‘‘அஜாதஸத்துனா வேதே³ஹிபுத்தேன ஸத்³தி⁴’’ந்தி. அத² கோ² ஆயஸ்மா மஹாகஸ்ஸபோ ஆயஸ்மந்தங் ஆனந்த³ங் ஸாமஞ்ஞப²லஸ்ஸ நிதா³னம்பி புச்சி², புக்³க³லம்பி புச்சி². ஏதேனேவ உபாயேன பஞ்சபி நிகாயே புச்சி², புட்டோ² புட்டோ² ஆயஸ்மா ஆனந்தோ³ விஸ்ஸஜ்ஜேஸி. அயங் பட²மமஹாஸங்கீ³தி பஞ்சஹி தே²ரஸதேஹி கதா –
Atha kho āyasmā ānando uṭṭhāyāsanā ekaṃsaṃ cīvaraṃ katvā there bhikkhū vanditvā dhammāsane nisīdi dantakhacitaṃ bījaniṃ gahetvā. Atha mahākassapatthero ānandattheraṃ dhammaṃ pucchi – ‘‘brahmajālaṃ, āvuso ānanda, kattha bhāsita’’nti? ‘‘Antarā ca, bhante, rājagahaṃ antarā ca nāḷandaṃ rājāgārake ambalaṭṭhikāya’’nti. ‘‘Kaṃ ārabbhā’’ti ? ‘‘Suppiyañca paribbājakaṃ brahmadattañca māṇavaka’’nti. Atha kho āyasmā mahākassapo āyasmantaṃ ānandaṃ brahmajālassa nidānampi pucchi, puggalampi pucchi. ‘‘Sāmaññaphalaṃ; panāvuso ānanda, kattha bhāsita’’nti? ‘‘Rājagahe, bhante, jīvakambavane’’ti. ‘‘Kena saddhi’’nti? ‘‘Ajātasattunā vedehiputtena saddhi’’nti. Atha kho āyasmā mahākassapo āyasmantaṃ ānandaṃ sāmaññaphalassa nidānampi pucchi, puggalampi pucchi. Eteneva upāyena pañcapi nikāye pucchi, puṭṭho puṭṭho āyasmā ānando vissajjesi. Ayaṃ paṭhamamahāsaṅgīti pañcahi therasatehi katā –
‘‘ஸதேஹி பஞ்சஹி கதா, தேன பஞ்சஸதாதி ச;
‘‘Satehi pañcahi katā, tena pañcasatāti ca;
தே²ரேஹேவ கதத்தா ச, தே²ரிகாதி பவுச்சதீ’’தி.
Thereheva katattā ca, therikāti pavuccatī’’ti.