Library / Tipiṭaka / திபிடக • Tipiṭaka / ஸுத்தனிபாத-அட்ட²கதா² • Suttanipāta-aṭṭhakathā

    நமோ தஸ்ஸ ப⁴க³வதோ அரஹதோ ஸம்மாஸம்பு³த்³த⁴ஸ்ஸ

    Namo tassa bhagavato arahato sammāsambuddhassa

    கு²த்³த³கனிகாயே

    Khuddakanikāye

    ஸுத்தனிபாத-அட்ட²கதா²

    Suttanipāta-aṭṭhakathā

    (து³தியோ பா⁴கோ³)

    (Dutiyo bhāgo)

    2. சூளவக்³கோ³

    2. Cūḷavaggo

    4. மங்க³லஸுத்தவண்ணனா

    4. Maṅgalasuttavaṇṇanā

    ஏவங் மே ஸுதந்தி மங்க³லஸுத்தங். கா உப்பத்தி? ஜம்பு³தீ³பே கிர தத்த² தத்த² நக³ரத்³வாரஸந்தா²கா³ரஸபா⁴தீ³ஸு மஹாஜனா ஸன்னிபதித்வா ஹிரஞ்ஞஸுவண்ணங் த³த்வா நானப்பகாரங் ஸீதாஹரணாதி³பா³ஹிரககத²ங் கதா²பெந்தி, ஏகேகா கதா² சதுமாஸச்சயேன நிட்டா²தி. தத்த² ஏகதி³வஸங் மங்க³லகதா² ஸமுட்டா²ஸி – ‘‘கிங் நு கோ² மங்க³லங், கிங் தி³ட்ட²ங் மங்க³லங், ஸுதங் மங்க³லங், முதங் மங்க³லங், கோ மங்க³லங் ஜானாதீ’’தி?

    Evaṃme sutanti maṅgalasuttaṃ. Kā uppatti? Jambudīpe kira tattha tattha nagaradvārasanthāgārasabhādīsu mahājanā sannipatitvā hiraññasuvaṇṇaṃ datvā nānappakāraṃ sītāharaṇādibāhirakakathaṃ kathāpenti, ekekā kathā catumāsaccayena niṭṭhāti. Tattha ekadivasaṃ maṅgalakathā samuṭṭhāsi – ‘‘kiṃ nu kho maṅgalaṃ, kiṃ diṭṭhaṃ maṅgalaṃ, sutaṃ maṅgalaṃ, mutaṃ maṅgalaṃ, ko maṅgalaṃ jānātī’’ti?

    அத² தி³ட்ட²மங்க³லிகோ நாமேகோ புரிஸோ ஆஹ – ‘‘அஹங் மங்க³லங் ஜானாமி, தி³ட்ட²ங் லோகே மங்க³லங், தி³ட்ட²ங் நாம அபி⁴மங்க³லஸம்மதங் ரூபங். ஸெய்யதி²த³ங் – இதே⁴கச்சோ காலஸ்ஸேவ வுட்டா²ய சாதகஸகுணங் வா பஸ்ஸதி, பே³லுவலட்டி²ங் வா க³ப்³பி⁴னிங் வா குமாரகே வா அலங்கதபடியத்தே புண்ணக⁴டங் வா அல்லரோஹிதமச்ச²ங் வா ஆஜஞ்ஞங் வா ஆஜஞ்ஞரத²ங் வா உஸப⁴ங் வா கா³விங் வா கபிலங் வா, யங் வா பனஞ்ஞம்பி கிஞ்சி ஏவரூபங் அபி⁴மங்க³லஸம்மதங் ரூபங் பஸ்ஸதி, இத³ங் வுச்சதி தி³ட்ட²மங்க³ல’’ந்தி. தஸ்ஸ வசனங் ஏகச்சே அக்³க³ஹேஸுங், ஏகச்சே நாக்³க³ஹேஸுங். யே நாக்³க³ஹேஸுங், தே தேன ஸஹ விவதி³ங்ஸு.

    Atha diṭṭhamaṅgaliko nāmeko puriso āha – ‘‘ahaṃ maṅgalaṃ jānāmi, diṭṭhaṃ loke maṅgalaṃ, diṭṭhaṃ nāma abhimaṅgalasammataṃ rūpaṃ. Seyyathidaṃ – idhekacco kālasseva vuṭṭhāya cātakasakuṇaṃ vā passati, beluvalaṭṭhiṃ vā gabbhiniṃ vā kumārake vā alaṅkatapaṭiyatte puṇṇaghaṭaṃ vā allarohitamacchaṃ vā ājaññaṃ vā ājaññarathaṃ vā usabhaṃ vā gāviṃ vā kapilaṃ vā, yaṃ vā panaññampi kiñci evarūpaṃ abhimaṅgalasammataṃ rūpaṃ passati, idaṃ vuccati diṭṭhamaṅgala’’nti. Tassa vacanaṃ ekacce aggahesuṃ, ekacce nāggahesuṃ. Ye nāggahesuṃ, te tena saha vivadiṃsu.

    அத² ஸுதமங்க³லிகோ நாமேகோ புரிஸோ ஆஹ – ‘‘சக்கு² நாமேதங், போ⁴, ஸுசிம்பி அஸுசிம்பி பஸ்ஸதி, ததா² ஸுந்த³ரம்பி அஸுந்த³ரம்பி, மனாபம்பி அமனாபம்பி. யதி³ தேன தி³ட்ட²ங் மங்க³லங் ஸியா, ஸப்³ப³ம்பி மங்க³லங் ஸியா, தஸ்மா ந தி³ட்ட²ங் மங்க³லங், அபிச கோ² பன ஸுதங் மங்க³லங், ஸுதங் நாம அபி⁴மங்க³லஸம்மதோ ஸத்³தோ³. ஸெய்யதி²த³ங் – இதே⁴கச்சோ காலஸ்ஸேவ வுட்டா²ய வட்³டா⁴தி வா வட்³ட⁴மானாதி வா புண்ணாதி வா பு²ஸ்ஸாதி வா ஸுமனாதி வா ஸிரீதி வா ஸிரிவட்³டா⁴தி வா அஜ்ஜ ஸுனக்க²த்தங் ஸுமுஹுத்தங் ஸுதி³வஸங் ஸுமங்க³லந்தி ஏவரூபங் வா யங்கிஞ்சி அபி⁴மங்க³லஸம்மதங் ஸத்³த³ங் ஸுணாதி, இத³ங் வுச்சதி ஸுதமங்க³ல’’ந்தி. தஸ்ஸபி வசனங் ஏகச்சே அக்³க³ஹேஸுங், ஏகச்சே நாக்³க³ஹேஸுங். யே நாக்³க³ஹேஸுங், தே தேன ஸஹ விவதி³ங்ஸு.

    Atha sutamaṅgaliko nāmeko puriso āha – ‘‘cakkhu nāmetaṃ, bho, sucimpi asucimpi passati, tathā sundarampi asundarampi, manāpampi amanāpampi. Yadi tena diṭṭhaṃ maṅgalaṃ siyā, sabbampi maṅgalaṃ siyā, tasmā na diṭṭhaṃ maṅgalaṃ, apica kho pana sutaṃ maṅgalaṃ, sutaṃ nāma abhimaṅgalasammato saddo. Seyyathidaṃ – idhekacco kālasseva vuṭṭhāya vaḍḍhāti vā vaḍḍhamānāti vā puṇṇāti vā phussāti vā sumanāti vā sirīti vā sirivaḍḍhāti vā ajja sunakkhattaṃ sumuhuttaṃ sudivasaṃ sumaṅgalanti evarūpaṃ vā yaṃkiñci abhimaṅgalasammataṃ saddaṃ suṇāti, idaṃ vuccati sutamaṅgala’’nti. Tassapi vacanaṃ ekacce aggahesuṃ, ekacce nāggahesuṃ. Ye nāggahesuṃ, te tena saha vivadiṃsu.

    அத² முதமங்க³லிகோ நாமேகோ புரிஸோ ஆஹ – ‘‘ஸோதம்பி ஹி நாமேதங் போ⁴ ஸாது⁴ம்பி அஸாது⁴ம்பி மனாபம்பி அமனாபம்பி ஸுணாதி. யதி³ தேன ஸுதங் மங்க³லங் ஸியா, ஸப்³ப³ம்பி மங்க³லங் ஸியா, தஸ்மா ந ஸுதங் மங்க³லங், அபிச கோ² பன முதங் மங்க³லங், முதங் நாம அபி⁴மங்க³லஸம்மதங் க³ந்த⁴ரஸபொ²ட்ட²ப்³ப³ங். ஸெய்யதி²த³ங் – இதே⁴கச்சோ காலஸ்ஸேவ வுட்டா²ய பது³மக³ந்தா⁴தி³புப்ப²க³ந்த⁴ங் வா கா⁴யதி, பு²ஸ்ஸத³ந்தகட்ட²ங் வா கா²த³தி, பத²விங் வா ஆமஸதி, ஹரிதஸஸ்ஸங் வா அல்லகோ³மயங் வா கச்ச²பங் வா திலவாஹங் வா புப்ப²ங் வா ப²லங் வா ஆமஸதி, பு²ஸ்ஸமத்திகாய வா ஸம்மா லிம்பதி, பு²ஸ்ஸஸாடகங் வா நிவாஸேதி, பு²ஸ்ஸவேட²னங் வா தா⁴ரேதி, யங் வா பனஞ்ஞம்பி கிஞ்சி ஏவரூபங் அபி⁴மங்க³லஸம்மதங் க³ந்த⁴ங் வா கா⁴யதி, ரஸங் வா ஸாயதி, பொ²ட்ட²ப்³ப³ங் வா பு²ஸதி, இத³ங் வுச்சதி முதமங்க³ல’’ந்தி. தஸ்ஸபி வசனங் ஏகச்சே அக்³க³ஹேஸுங், ஏகச்சே நாக்³க³ஹேஸுங்.

    Atha mutamaṅgaliko nāmeko puriso āha – ‘‘sotampi hi nāmetaṃ bho sādhumpi asādhumpi manāpampi amanāpampi suṇāti. Yadi tena sutaṃ maṅgalaṃ siyā, sabbampi maṅgalaṃ siyā, tasmā na sutaṃ maṅgalaṃ, apica kho pana mutaṃ maṅgalaṃ, mutaṃ nāma abhimaṅgalasammataṃ gandharasaphoṭṭhabbaṃ. Seyyathidaṃ – idhekacco kālasseva vuṭṭhāya padumagandhādipupphagandhaṃ vā ghāyati, phussadantakaṭṭhaṃ vā khādati, pathaviṃ vā āmasati, haritasassaṃ vā allagomayaṃ vā kacchapaṃ vā tilavāhaṃ vā pupphaṃ vā phalaṃ vā āmasati, phussamattikāya vā sammā limpati, phussasāṭakaṃ vā nivāseti, phussaveṭhanaṃ vā dhāreti, yaṃ vā panaññampi kiñci evarūpaṃ abhimaṅgalasammataṃ gandhaṃ vā ghāyati, rasaṃ vā sāyati, phoṭṭhabbaṃ vā phusati, idaṃ vuccati mutamaṅgala’’nti. Tassapi vacanaṃ ekacce aggahesuṃ, ekacce nāggahesuṃ.

    தத்த² ந தி³ட்ட²மங்க³லிகோ ஸுதமுதமங்க³லிகே அஸக்கி² ஸஞ்ஞாபேதுங். ந தேஸங் அஞ்ஞதரோ இதரே த்³வே. தேஸு ச மனுஸ்ஸேஸு யே தி³ட்ட²மங்க³லிகஸ்ஸ வசனங் க³ண்ஹிங்ஸு, தே ‘‘தி³ட்ட²ங்யேவ மங்க³ல’’ந்தி க³தா. யே ஸுதமுதமங்க³லிகானங் வசனங் க³ண்ஹிங்ஸு, தே ‘‘ஸுதங்யேவ முதங்யேவ மங்க³ல’’ந்தி க³தா. ஏவமயங் மங்க³லகதா² ஸகலஜம்பு³தீ³பே பாகடா ஜாதா.

    Tattha na diṭṭhamaṅgaliko sutamutamaṅgalike asakkhi saññāpetuṃ. Na tesaṃ aññataro itare dve. Tesu ca manussesu ye diṭṭhamaṅgalikassa vacanaṃ gaṇhiṃsu, te ‘‘diṭṭhaṃyeva maṅgala’’nti gatā. Ye sutamutamaṅgalikānaṃ vacanaṃ gaṇhiṃsu, te ‘‘sutaṃyeva mutaṃyeva maṅgala’’nti gatā. Evamayaṃ maṅgalakathā sakalajambudīpe pākaṭā jātā.

    அத² ஸகலஜம்பு³தீ³பே மனுஸ்ஸா கு³ம்ப³கு³ம்பா³ ஹுத்வா ‘‘கிங் நு கோ² மங்க³ல’’ந்தி மங்க³லானி சிந்தயிங்ஸு . தேஸங் மனுஸ்ஸானங் ஆரக்க²தே³வதா தங் கத²ங் ஸுத்வா ததே²வ மங்க³லானி சிந்தயிங்ஸு. தாஸங் தே³வதானங் பு⁴ம்மதே³வதா மித்தா ஹொந்தி, அத² ததோ ஸுத்வா பு⁴ம்மதே³வதாபி ததே²வ மங்க³லானி சிந்தயிங்ஸு. தாஸம்பி தே³வதானங் ஆகாஸட்ட²தே³வதா மித்தா ஹொந்தி, ஆகாஸட்ட²தே³வதானங் சாதுமஹாராஜிகதே³வதா. ஏதேனேவ உபாயேன யாவ ஸுத³ஸ்ஸீதே³வதானங் அகனிட்ட²தே³வதா மித்தா ஹொந்தி, அத² ததோ ஸுத்வா அகனிட்ட²தே³வதாபி ததே²வ கு³ம்ப³கு³ம்பா³ ஹுத்வா மங்க³லானி சிந்தயிங்ஸு. ஏவங் த³ஸஸஹஸ்ஸசக்கவாளேஸு ஸப்³ப³த்த² மங்க³லசிந்தா உத³பாதி³. உப்பன்னா ச ஸா ‘‘இத³ங் மங்க³லங் இத³ங் மங்க³ல’’ந்தி வினிச்சி²யமானாபி அப்பத்தா ஏவ வினிச்ச²யங் த்³வாத³ஸ வஸ்ஸானி அட்டா²ஸி. ஸப்³பே³ மனுஸ்ஸா ச தே³வா ச ப்³ரஹ்மானோ ச ட²பெத்வா அரியஸாவகே தி³ட்ட²ஸுதமுதவஸேன திதா⁴ பி⁴ன்னா. ஏகோபி ‘‘இத³மேவ மங்க³ல’’ந்தி யதா²பு⁴ச்சதோ நிட்ட²ங்க³தோ நாஹோஸி, மங்க³லகோலாஹலங் லோகே உப்பஜ்ஜி.

    Atha sakalajambudīpe manussā gumbagumbā hutvā ‘‘kiṃ nu kho maṅgala’’nti maṅgalāni cintayiṃsu . Tesaṃ manussānaṃ ārakkhadevatā taṃ kathaṃ sutvā tatheva maṅgalāni cintayiṃsu. Tāsaṃ devatānaṃ bhummadevatā mittā honti, atha tato sutvā bhummadevatāpi tatheva maṅgalāni cintayiṃsu. Tāsampi devatānaṃ ākāsaṭṭhadevatā mittā honti, ākāsaṭṭhadevatānaṃ cātumahārājikadevatā. Eteneva upāyena yāva sudassīdevatānaṃ akaniṭṭhadevatā mittā honti, atha tato sutvā akaniṭṭhadevatāpi tatheva gumbagumbā hutvā maṅgalāni cintayiṃsu. Evaṃ dasasahassacakkavāḷesu sabbattha maṅgalacintā udapādi. Uppannā ca sā ‘‘idaṃ maṅgalaṃ idaṃ maṅgala’’nti vinicchiyamānāpi appattā eva vinicchayaṃ dvādasa vassāni aṭṭhāsi. Sabbe manussā ca devā ca brahmāno ca ṭhapetvā ariyasāvake diṭṭhasutamutavasena tidhā bhinnā. Ekopi ‘‘idameva maṅgala’’nti yathābhuccato niṭṭhaṅgato nāhosi, maṅgalakolāhalaṃ loke uppajji.

    கோலாஹலங் நாம பஞ்சவித⁴ங் – கப்பகோலாஹலங், சக்கவத்திகோலாஹலங், பு³த்³த⁴கோலாஹலங், மங்க³லகோலாஹலங், மோனெய்யகோலாஹலந்தி. தத்த² காமாவசரதே³வா முத்தஸிரா விகிண்ணகேஸா ருத³ம்முகா² அஸ்ஸூனி ஹத்தே²ஹி புஞ்ச²மானா ரத்தவத்த²னிவத்தா² அதிவிய விரூபவேஸதா⁴ரினோ ஹுத்வா, ‘‘வஸ்ஸஸதஸஹஸ்ஸஸ்ஸ அச்சயேன கப்புட்டா²னங் ப⁴விஸ்ஸதி. அயங் லோகோ வினஸ்ஸிஸ்ஸதி, மஹாஸமுத்³தோ³ ஸுஸ்ஸிஸ்ஸதி, அயஞ்ச மஹாபத²வீ ஸினேரு ச பப்³ப³தராஜா உட்³ட⁴ய்ஹிஸ்ஸதி வினஸ்ஸிஸ்ஸதி, யாவ ப்³ரஹ்மலோகா லோகவினாஸோ ப⁴விஸ்ஸதி. மெத்தங், மாரிஸா, பா⁴வேத², கருணங் முதி³தங் உபெக்க²ங், மாரிஸா, பா⁴வேத², மாதரங் உபட்ட²ஹத², பிதரங் உபட்ட²ஹத², குலே ஜெட்டா²பசாயினோ ஹோத², ஜாக³ரத² மா பமாத³த்தா²’’தி மனுஸ்ஸபதே² விசரித்வா ஆரோசெந்தி. இத³ங் கப்பகோலாஹலங் நாம.

    Kolāhalaṃ nāma pañcavidhaṃ – kappakolāhalaṃ, cakkavattikolāhalaṃ, buddhakolāhalaṃ, maṅgalakolāhalaṃ, moneyyakolāhalanti. Tattha kāmāvacaradevā muttasirā vikiṇṇakesā rudammukhā assūni hatthehi puñchamānā rattavatthanivatthā ativiya virūpavesadhārino hutvā, ‘‘vassasatasahassassa accayena kappuṭṭhānaṃ bhavissati. Ayaṃ loko vinassissati, mahāsamuddo sussissati, ayañca mahāpathavī sineru ca pabbatarājā uḍḍhayhissati vinassissati, yāva brahmalokā lokavināso bhavissati. Mettaṃ, mārisā, bhāvetha, karuṇaṃ muditaṃ upekkhaṃ, mārisā, bhāvetha, mātaraṃ upaṭṭhahatha, pitaraṃ upaṭṭhahatha, kule jeṭṭhāpacāyino hotha, jāgaratha mā pamādatthā’’ti manussapathe vicaritvā ārocenti. Idaṃ kappakolāhalaṃ nāma.

    காமாவசரதே³வாயேவ ‘‘வஸ்ஸஸதஸ்ஸச்சயேன சக்கவத்திராஜா லோகே உப்பஜ்ஜிஸ்ஸதீ’’தி மனுஸ்ஸபதே² விசரித்வா ஆரோசெந்தி. இத³ங் சக்கவத்திகோலாஹலங் நாம.

    Kāmāvacaradevāyeva ‘‘vassasatassaccayena cakkavattirājā loke uppajjissatī’’ti manussapathe vicaritvā ārocenti. Idaṃ cakkavattikolāhalaṃ nāma.

    ஸுத்³தா⁴வாஸா பன தே³வா ப்³ரஹ்மாப⁴ரணேன அலங்கரித்வா ப்³ரஹ்மவேட²னங் ஸீஸே கத்வா பீதிஸோமனஸ்ஸஜாதா பு³த்³த⁴கு³ணவாதி³னோ ‘‘வஸ்ஸஸஹஸ்ஸஸ்ஸ அச்சயேன பு³த்³தோ⁴ லோகே உப்பஜ்ஜிஸ்ஸதீ’’தி மனுஸ்ஸபதே² விசரித்வா ஆரோசெந்தி. இத³ங் பு³த்³த⁴கோலாஹலங் நாம.

    Suddhāvāsā pana devā brahmābharaṇena alaṅkaritvā brahmaveṭhanaṃ sīse katvā pītisomanassajātā buddhaguṇavādino ‘‘vassasahassassa accayena buddho loke uppajjissatī’’ti manussapathe vicaritvā ārocenti. Idaṃ buddhakolāhalaṃ nāma.

    ஸுத்³தா⁴வாஸா ஏவ தே³வா மனுஸ்ஸானங் சித்தங் ஞத்வா ‘‘த்³வாத³ஸன்னங் வஸ்ஸானங் அச்சயேன ஸம்மாஸம்பு³த்³தோ⁴ மங்க³லங் கதெ²ஸ்ஸதீ’’தி மனுஸ்ஸபதே² விசரித்வா ஆரோசெந்தி. இத³ங் மங்க³லகோலாஹலங் நாம.

    Suddhāvāsā eva devā manussānaṃ cittaṃ ñatvā ‘‘dvādasannaṃ vassānaṃ accayena sammāsambuddho maṅgalaṃ kathessatī’’ti manussapathe vicaritvā ārocenti. Idaṃ maṅgalakolāhalaṃ nāma.

    ஸுத்³தா⁴வாஸா ஏவ தே³வா ‘‘ஸத்தன்னங் வஸ்ஸானங் அச்சயேன அஞ்ஞதரோ பி⁴க்கு² ப⁴க³வதா ஸத்³தி⁴ங் ஸமாக³ம்ம மோனெய்யபடிபத³ங் புச்சி²ஸ்ஸதீ’’தி மனுஸ்ஸபதே² விசரித்வா ஆரோசெந்தி. இத³ங் மோனெய்யகோலாஹலங் நாம. இமேஸு பஞ்சஸு கோலாஹலேஸு தி³ட்ட²மங்க³லாதி³வஸேன திதா⁴ பி⁴ன்னேஸு தே³வமனுஸ்ஸேஸு இத³ங் மங்க³லகோலாஹலங் லோகே உப்பஜ்ஜி.

    Suddhāvāsā eva devā ‘‘sattannaṃ vassānaṃ accayena aññataro bhikkhu bhagavatā saddhiṃ samāgamma moneyyapaṭipadaṃ pucchissatī’’ti manussapathe vicaritvā ārocenti. Idaṃ moneyyakolāhalaṃ nāma. Imesu pañcasu kolāhalesu diṭṭhamaṅgalādivasena tidhā bhinnesu devamanussesu idaṃ maṅgalakolāhalaṃ loke uppajji.

    அத² தே³வேஸு ச மனுஸ்ஸேஸு ச விசினித்வா விசினித்வா மங்க³லானி அலப⁴மானேஸு த்³வாத³ஸன்னங் வஸ்ஸானங் அச்சயேன தாவதிங்ஸகாயிகா தே³வதா ஸங்க³ம்ம ஸமாக³ம்ம ஏவங் ஸமசிந்தேஸுங் – ‘‘ஸெய்யதா²பி நாம, மாரிஸா, க⁴ரஸாமிகோ அந்தோக⁴ரஜனானங், கா³மஸாமிகோ கா³மவாஸீனங், ராஜா ஸப்³ப³மனுஸ்ஸானங், ஏவமேவங் அயங் ஸக்கோ தே³வானமிந்தோ³ அம்ஹாகங் அக்³கோ³ ச ஸெட்டோ² ச யதி³த³ங் புஞ்ஞேன தேஜேன இஸ்ஸரியேன பஞ்ஞாய த்³வின்னங் தே³வலோகானங் அதி⁴பதி. யங்னூன மயங் ஸக்கங் தே³வானமிந்த³ங் ஏதமத்த²ங் புச்செ²ய்யாமா’’தி. தா ஸக்கஸ்ஸ ஸந்திகங் க³ந்த்வா ஸக்கங் தே³வானமிந்த³ங் தங்க²ணானுரூபனிவாஸனாப⁴ரணஸஸ்ஸிரிகஸரீரங் அட்³ட⁴தெய்யகோடிஅச்ச²ராக³ணபரிவுதங் பாரிச்ச²த்தகமூலே பண்டு³கம்ப³லவராஸனே நிஸின்னங் அபி⁴வாதெ³த்வா ஏகமந்தங் ட²த்வா ஏதத³வோசுங் – ‘‘யக்³கே⁴, மாரிஸ, ஜானெய்யாஸி, ஏதரஹி மங்க³லபஞ்ஹா ஸமுட்டி²தா, ஏகே தி³ட்ட²ங் மங்க³லந்தி வத³ந்தி, ஏகே ஸுதங் மங்க³லந்தி வத³ந்தி, ஏகே முதங் மங்க³லந்தி வத³ந்தி. தத்த² மயஞ்ச அஞ்ஞே ச அனிட்ட²ங்க³தா, ஸாது⁴ வத நோ த்வங் யாதா²வதோ ப்³யாகரோஹீ’’தி. தே³வராஜா பகதியாபி பஞ்ஞவா ‘‘அயங் மங்க³லகதா² கத்த² பட²மங் ஸமுட்டி²தா’’தி ஆஹ. ‘‘மயங் தே³வ சாதுமஹாராஜிகானங் அஸ்ஸும்ஹா’’தி ஆஹங்ஸு. ததோ சாதுமஹாராஜிகா ஆகாஸட்ட²தே³வதானங், ஆகாஸட்ட²தே³வதா பு⁴ம்மதே³வதானங், பு⁴ம்மதே³வதா மனுஸ்ஸாரக்க²தே³வதானங், மனுஸ்ஸாரக்க²தே³வதா ‘‘மனுஸ்ஸலோகே ஸமுட்டி²தா’’தி ஆஹங்ஸு.

    Atha devesu ca manussesu ca vicinitvā vicinitvā maṅgalāni alabhamānesu dvādasannaṃ vassānaṃ accayena tāvatiṃsakāyikā devatā saṅgamma samāgamma evaṃ samacintesuṃ – ‘‘seyyathāpi nāma, mārisā, gharasāmiko antogharajanānaṃ, gāmasāmiko gāmavāsīnaṃ, rājā sabbamanussānaṃ, evamevaṃ ayaṃ sakko devānamindo amhākaṃ aggo ca seṭṭho ca yadidaṃ puññena tejena issariyena paññāya dvinnaṃ devalokānaṃ adhipati. Yaṃnūna mayaṃ sakkaṃ devānamindaṃ etamatthaṃ puccheyyāmā’’ti. Tā sakkassa santikaṃ gantvā sakkaṃ devānamindaṃ taṅkhaṇānurūpanivāsanābharaṇasassirikasarīraṃ aḍḍhateyyakoṭiaccharāgaṇaparivutaṃ pāricchattakamūle paṇḍukambalavarāsane nisinnaṃ abhivādetvā ekamantaṃ ṭhatvā etadavocuṃ – ‘‘yagghe, mārisa, jāneyyāsi, etarahi maṅgalapañhā samuṭṭhitā, eke diṭṭhaṃ maṅgalanti vadanti, eke sutaṃ maṅgalanti vadanti, eke mutaṃ maṅgalanti vadanti. Tattha mayañca aññe ca aniṭṭhaṅgatā, sādhu vata no tvaṃ yāthāvato byākarohī’’ti. Devarājā pakatiyāpi paññavā ‘‘ayaṃ maṅgalakathā kattha paṭhamaṃ samuṭṭhitā’’ti āha. ‘‘Mayaṃ deva cātumahārājikānaṃ assumhā’’ti āhaṃsu. Tato cātumahārājikā ākāsaṭṭhadevatānaṃ, ākāsaṭṭhadevatā bhummadevatānaṃ, bhummadevatā manussārakkhadevatānaṃ, manussārakkhadevatā ‘‘manussaloke samuṭṭhitā’’ti āhaṃsu.

    அத² தே³வானமிந்தோ³ ‘‘ஸம்மாஸம்பு³த்³தோ⁴ கத்த² வஸதீ’’தி புச்சி². ‘‘மனுஸ்ஸலோகே, தே³வா’’தி ஆஹங்ஸு. ‘‘தங் ப⁴க³வந்தங் கோசி புச்சீ²’’தி ஆஹ. ‘‘ந கோசி தே³வா’’தி. ‘‘கிங் நு கோ² நாம தும்ஹே மாரிஸா அக்³கி³ங் ச²ட்³டெ³த்வா க²ஜ்ஜோபனகங் உஜ்ஜாலேத², யே அனவஸேஸமங்க³லதே³ஸகங் தங் ப⁴க³வந்தங் அதிக்கமித்வா மங் புச்சி²தப்³ப³ங் மஞ்ஞத²? ஆக³ச்ச²த², மாரிஸா, தங் ப⁴க³வந்தங் புச்சா²ம, அத்³தா⁴ ஸஸ்ஸிரிகங் பஞ்ஹப்³யாகரணங் லபி⁴ஸ்ஸாமா’’தி ஏகங் தே³வபுத்தங் ஆணாபேஸி – ‘‘த்வங் ப⁴க³வந்தங் புச்சா²’’தி. ஸோ தே³வபுத்தோ தங்க²ணானுரூபேன அலங்காரேன அத்தானங் அலங்கரித்வா விஜ்ஜுரிவ விஜ்ஜோதமானோ தே³வக³ணபரிவுதோ ஜேதவனமஹாவிஹாரங் ஆக³ந்த்வா ப⁴க³வந்தங் அபி⁴வாதெ³த்வா ஏகமந்தங் ட²த்வா மங்க³லபஞ்ஹங் புச்ச²ந்தோ கா³தா²ய அஜ்ஜ²பா⁴ஸி. ப⁴க³வா தஸ்ஸ தங் பஞ்ஹங் விஸ்ஸஜ்ஜெந்தோ இமங் ஸுத்தமபா⁴ஸி.

    Atha devānamindo ‘‘sammāsambuddho kattha vasatī’’ti pucchi. ‘‘Manussaloke, devā’’ti āhaṃsu. ‘‘Taṃ bhagavantaṃ koci pucchī’’ti āha. ‘‘Na koci devā’’ti. ‘‘Kiṃ nu kho nāma tumhe mārisā aggiṃ chaḍḍetvā khajjopanakaṃ ujjāletha, ye anavasesamaṅgaladesakaṃ taṃ bhagavantaṃ atikkamitvā maṃ pucchitabbaṃ maññatha? Āgacchatha, mārisā, taṃ bhagavantaṃ pucchāma, addhā sassirikaṃ pañhabyākaraṇaṃ labhissāmā’’ti ekaṃ devaputtaṃ āṇāpesi – ‘‘tvaṃ bhagavantaṃ pucchā’’ti. So devaputto taṅkhaṇānurūpena alaṅkārena attānaṃ alaṅkaritvā vijjuriva vijjotamāno devagaṇaparivuto jetavanamahāvihāraṃ āgantvā bhagavantaṃ abhivādetvā ekamantaṃ ṭhatvā maṅgalapañhaṃ pucchanto gāthāya ajjhabhāsi. Bhagavā tassa taṃ pañhaṃ vissajjento imaṃ suttamabhāsi.

    தத்த² ஏவங் மே ஸுதந்திஆதீ³னமத்தோ² ஸங்கே²பதோ கஸிபா⁴ரத்³வாஜஸுத்தவண்ணனாயங் வுத்தோ, வித்தா²ரங் பன இச்ச²ந்தேஹி பபஞ்சஸூத³னியா மஜ்ஜி²மட்ட²கதா²யங் வுத்தனயேன க³ஹேதப்³போ³. கஸிபா⁴ரத்³வாஜஸுத்தே ‘‘மக³தே⁴ஸு விஹரதி த³க்கி²ணாகி³ரிஸ்மிங் ஏகனாளாயங் ப்³ராஹ்மணகா³மே’’தி வுத்தங், இத⁴ ‘‘ஸாவத்தி²யங் விஹரதி ஜேதவனே அனாத²பிண்டி³கஸ்ஸ ஆராமே’’தி. தஸ்மா ‘‘ஸாவத்தி²ய’’ந்தி இமங் பத³ங் ஆதி³ங் கத்வா இத⁴ அபுப்³ப³பத³வண்ணனங் கரிஸ்ஸாம.

    Tattha evaṃ me sutantiādīnamattho saṅkhepato kasibhāradvājasuttavaṇṇanāyaṃ vutto, vitthāraṃ pana icchantehi papañcasūdaniyā majjhimaṭṭhakathāyaṃ vuttanayena gahetabbo. Kasibhāradvājasutte ca ‘‘magadhesu viharati dakkhiṇāgirismiṃ ekanāḷāyaṃ brāhmaṇagāme’’ti vuttaṃ, idha ‘‘sāvatthiyaṃ viharati jetavane anāthapiṇḍikassa ārāme’’ti. Tasmā ‘‘sāvatthiya’’nti imaṃ padaṃ ādiṃ katvā idha apubbapadavaṇṇanaṃ karissāma.

    ஸெய்யதி²த³ங், ஸாவத்தி²யந்தி ஏவங்னாமகே நக³ரே. தங் கிர ஸவத்த²ஸ்ஸ நாம இஸினோ நிவாஸட்டா²னங் அஹோஸி. தஸ்மா யதா² குஸம்ப³ஸ்ஸ நிவாஸோ கோஸம்பீ³, காகண்ட³ஸ்ஸ நிவாஸோ காகண்டீ³தி, ஏவங் இத்தி²லிங்க³வஸேன ‘‘ஸாவத்தீ²’’தி வுச்சதி. போராணா பன வண்ணயந்தி – யஸ்மா தஸ்மிங் டா²னே ஸத்த²ஸமாயோகே³ ‘‘கிங்ப⁴ண்ட³மத்தீ²’’தி புச்சி²தே ‘‘ஸப்³ப³மத்தீ²’’தி ஆஹங்ஸு, தஸ்மா தங் வசனமுபாதா³ய ‘‘ஸாவத்தீ²’’தி வுச்சதி. தஸ்ஸங் ஸாவத்தி²யங். ஏதேனஸ்ஸ கோ³சரகா³மோ தீ³பிதோ ஹோதி. ஜேதோ நாம ராஜகுமாரோ, தேன ரோபிதஸங்வட்³டி⁴தத்தா தஸ்ஸ ஜேதஸ்ஸ வனந்தி ஜேதவனங், தஸ்மிங் ஜேதவனே. அனாதா²னங் பிண்டோ³ ஏதஸ்மிங் அத்தீ²தி அனாத²பிண்டி³கோ, தஸ்ஸ அனாத²பிண்டி³கஸ்ஸ. அனாத²பிண்டி³கேன க³ஹபதினா சதுபண்ணாஸகோடிபரிச்சாகே³ன நிட்டா²பிதாராமேதி அத்தோ². ஏதேனஸ்ஸ பப்³ப³ஜிதானுரூபனிவாஸோகாஸோ தீ³பிதோ ஹோதி.

    Seyyathidaṃ, sāvatthiyanti evaṃnāmake nagare. Taṃ kira savatthassa nāma isino nivāsaṭṭhānaṃ ahosi. Tasmā yathā kusambassa nivāso kosambī, kākaṇḍassa nivāso kākaṇḍīti, evaṃ itthiliṅgavasena ‘‘sāvatthī’’ti vuccati. Porāṇā pana vaṇṇayanti – yasmā tasmiṃ ṭhāne satthasamāyoge ‘‘kiṃbhaṇḍamatthī’’ti pucchite ‘‘sabbamatthī’’ti āhaṃsu, tasmā taṃ vacanamupādāya ‘‘sāvatthī’’ti vuccati. Tassaṃ sāvatthiyaṃ. Etenassa gocaragāmo dīpito hoti. Jeto nāma rājakumāro, tena ropitasaṃvaḍḍhitattā tassa jetassa vananti jetavanaṃ, tasmiṃ jetavane. Anāthānaṃ piṇḍo etasmiṃ atthīti anāthapiṇḍiko, tassa anāthapiṇḍikassa. Anāthapiṇḍikena gahapatinā catupaṇṇāsakoṭipariccāgena niṭṭhāpitārāmeti attho. Etenassa pabbajitānurūpanivāsokāso dīpito hoti.

    அதா²தி அவிச்சே²த³த்தே², கோ²தி அதி⁴காரந்தரனித³ஸ்ஸனத்தே² நிபாதோ. தேன அவிச்சி²ன்னேயேவ தத்த² ப⁴க³வதோ விஹாரே ‘‘இத³மதி⁴காரந்தரங் உத³பாதீ³’’தி த³ஸ்ஸேதி. கிங் தந்தி? அஞ்ஞதரா தே³வதாதிஆதி³. தத்த² அஞ்ஞதராதி அனியமிதனித்³தே³ஸோ. ஸா ஹி நாமகொ³த்ததோ அபாகடா, தஸ்மா ‘‘அஞ்ஞதரா’’தி வுத்தா. தே³வோ ஏவ தே³வதா, இத்தி²புரிஸஸாதா⁴ரணமேதங். இத⁴ பன புரிஸோ ஏவ ஸோ தே³வபுத்தோ, கிந்து ஸாதா⁴ரணனாமவஸேன ‘‘தே³வதா’’தி வுத்தோ.

    Athāti avicchedatthe, khoti adhikārantaranidassanatthe nipāto. Tena avicchinneyeva tattha bhagavato vihāre ‘‘idamadhikārantaraṃ udapādī’’ti dasseti. Kiṃ tanti? Aññatarā devatātiādi. Tattha aññatarāti aniyamitaniddeso. Sā hi nāmagottato apākaṭā, tasmā ‘‘aññatarā’’ti vuttā. Devo eva devatā, itthipurisasādhāraṇametaṃ. Idha pana puriso eva so devaputto, kintu sādhāraṇanāmavasena ‘‘devatā’’ti vutto.

    அபி⁴க்கந்தாய ரத்தியாதி எத்த² அபி⁴க்கந்தஸத்³தோ³ க²யஸுந்த³ராபி⁴ரூபஅப்³ப⁴னுமோத³னாதீ³ஸு தி³ஸ்ஸதி. தத்த² ‘‘அபி⁴க்கந்தா, ப⁴ந்தே, ரத்தி, நிக்க²ந்தோ பட²மோ யாமோ, சிரனிஸின்னோ பி⁴க்கு²ஸங்கோ⁴. உத்³தி³ஸது, ப⁴க³வா பி⁴க்கூ²னங் பாதிமொக்க²’’ந்தி ஏவமாதீ³ஸு (சூளவ॰ 383; அ॰ நி॰ 8.20; உதா³॰ 45) க²யே தி³ஸ்ஸதி. ‘‘அயங் இமேஸங் சதுன்னங் புக்³க³லானங் அபி⁴க்கந்ததரோ ச பணீததரோ சா’’தி ஏவமாதீ³ஸு (அ॰ நி॰ 4.100) ஸுந்த³ரே.

    Abhikkantāyarattiyāti ettha abhikkantasaddo khayasundarābhirūpaabbhanumodanādīsu dissati. Tattha ‘‘abhikkantā, bhante, ratti, nikkhanto paṭhamo yāmo, ciranisinno bhikkhusaṅgho. Uddisatu, bhagavā bhikkhūnaṃ pātimokkha’’nti evamādīsu (cūḷava. 383; a. ni. 8.20; udā. 45) khaye dissati. ‘‘Ayaṃ imesaṃ catunnaṃ puggalānaṃ abhikkantataro ca paṇītataro cā’’ti evamādīsu (a. ni. 4.100) sundare.

    ‘‘கோ மே வந்த³தி பாதா³னி, இத்³தி⁴யா யஸஸா ஜலங்;

    ‘‘Ko me vandati pādāni, iddhiyā yasasā jalaṃ;

    அபி⁴க்கந்தேன வண்ணேன, ஸப்³பா³ ஓபா⁴ஸயங் தி³ஸா’’தி. (வி॰ வ॰ 857) –

    Abhikkantena vaṇṇena, sabbā obhāsayaṃ disā’’ti. (vi. va. 857) –

    ஏவமாதீ³ஸு அபி⁴ரூபே. ‘‘அபி⁴க்கந்தங், போ⁴ கோ³தம, அபி⁴க்கந்தங், போ⁴ கோ³தமா’’தி ஏவமாதீ³ஸு (அ॰ நி॰ 2.16; பாரா॰ 15) அப்³ப⁴னுமோத³னே. இத⁴ பன க²யே. தேன அபி⁴க்கந்தாய ரத்தியா, பரிக்கீ²ணாய ரத்தியாதி வுத்தங் ஹோதி.

    Evamādīsu abhirūpe. ‘‘Abhikkantaṃ, bho gotama, abhikkantaṃ, bho gotamā’’ti evamādīsu (a. ni. 2.16; pārā. 15) abbhanumodane. Idha pana khaye. Tena abhikkantāya rattiyā, parikkhīṇāya rattiyāti vuttaṃ hoti.

    அபி⁴க்கந்தவண்ணாதி எத்த² அபி⁴க்கந்தஸத்³தோ³ அபி⁴ரூபே, வண்ணஸத்³தோ³ பன ச²விது²திகுலவக்³க³காரணஸண்டா²னப்பமாணரூபாயதனாதீ³ஸு தி³ஸ்ஸதி. தத்த² ‘‘ஸுவண்ணவண்ணோஸி ப⁴க³வா’’தி ஏவமாதீ³ஸு (ம॰ நி॰ 2.399; ஸு॰ நி॰ 553) ச²வியங். ‘‘கதா³ ஸஞ்ஞூள்ஹா பன தே, க³ஹபதி, இமே ஸமணஸ்ஸ கோ³தமஸ்ஸ வண்ணா’’தி ஏவமாதீ³ஸு (ம॰ நி॰ 2.77) து²தியங். ‘‘சத்தாரோமே, போ⁴ கோ³தம, வண்ணா’’தி ஏவமாதீ³ஸு (தீ³॰ நி॰ 3.115) குலவக்³கே³. ‘‘அத² கேன நு வண்ணேன, க³ந்த⁴த்தே²னோதி வுச்சதீ’’தி ஏவமாதீ³ஸு (ஸங்॰ நி॰ 1.234) காரணே. ‘‘மஹந்தங் ஹத்தி²ராஜவண்ணங் அபி⁴னிம்மினித்வா’’தி ஏவமாதீ³ஸு (ஸங்॰ நி॰ 1.138) ஸண்டா²னே. ‘‘தயோ பத்தஸ்ஸ வண்ணா’’தி ஏவமாதீ³ஸு பமாணே. ‘‘வண்ணோ க³ந்தோ⁴ ரஸோ ஓஜா’’தி ஏவமாதீ³ஸு ரூபாயதனே. ஸோ இத⁴ ச²வியங் த³ட்ட²ப்³போ³. தேன அபி⁴க்கந்தவண்ணா அபி⁴ரூபச்ச²வீதி வுத்தங் ஹோதி.

    Abhikkantavaṇṇāti ettha abhikkantasaddo abhirūpe, vaṇṇasaddo pana chavithutikulavaggakāraṇasaṇṭhānappamāṇarūpāyatanādīsu dissati. Tattha ‘‘suvaṇṇavaṇṇosi bhagavā’’ti evamādīsu (ma. ni. 2.399; su. ni. 553) chaviyaṃ. ‘‘Kadā saññūḷhā pana te, gahapati, ime samaṇassa gotamassa vaṇṇā’’ti evamādīsu (ma. ni. 2.77) thutiyaṃ. ‘‘Cattārome, bho gotama, vaṇṇā’’ti evamādīsu (dī. ni. 3.115) kulavagge. ‘‘Atha kena nu vaṇṇena, gandhatthenoti vuccatī’’ti evamādīsu (saṃ. ni. 1.234) kāraṇe. ‘‘Mahantaṃ hatthirājavaṇṇaṃ abhinimminitvā’’ti evamādīsu (saṃ. ni. 1.138) saṇṭhāne. ‘‘Tayo pattassa vaṇṇā’’ti evamādīsu pamāṇe. ‘‘Vaṇṇo gandho raso ojā’’ti evamādīsu rūpāyatane. So idha chaviyaṃ daṭṭhabbo. Tena abhikkantavaṇṇā abhirūpacchavīti vuttaṃ hoti.

    கேவலகப்பந்தி எத்த² கேவலஸத்³தோ³ அனவஸேஸயேபு⁴ய்யஅப்³யாமிஸ்ஸஅனதிரேகத³ள்ஹத்த²விஸங்யோகா³தி³அனேகத்தோ². ததா² ஹிஸ்ஸ ‘‘கேவலபரிபுண்ணங் பரிஸுத்³த⁴ங் ப்³ரஹ்மசரிய’’ந்தி ஏவமாதீ³ஸு (தீ³॰ நி॰ 1.255; பாரா॰ 1) அனவஸேஸதா அத்தோ². ‘‘கேவலகப்பா ச அங்க³மாக³தா⁴ பஹூதங் கா²த³னீயங் போ⁴ஜனீயங் ஆதா³ய உபஸங்கமிஸ்ஸந்தீ’’தி ஏவமாதீ³ஸு (மஹாவ॰ 43) யேபு⁴ய்யதா. ‘‘கேவலஸ்ஸ து³க்க²க்க²ந்த⁴ஸ்ஸ ஸமுத³யோ ஹோதீ’’தி ஏவமாதீ³ஸு (விப⁴॰ 225) அப்³யாமிஸ்ஸதா. ‘‘கேவலங் ஸத்³தா⁴மத்தகங் நூன அயமாயஸ்மா’’தி ஏவமாதீ³ஸு (மஹாவ॰ 244) அனதிரேகதா. ‘‘ஆயஸ்மதோ ப⁴ந்தே அனுருத்³த⁴ஸ்ஸ பா³ஹிகோ நாம ஸத்³தி⁴விஹாரிகோ கேவலகப்பங் ஸங்க⁴பே⁴தா³ய டி²தோ’’தி ஏவமாதீ³ஸு (அ॰ நி॰ 4.243) த³ள்ஹத்த²தா. ‘‘கேவலீ வுஸிதவா உத்தமபுரிஸோதி வுச்சதீ’’தி ஏவமாதீ³ஸு (ஸங்॰ நி॰ 3.57) விஸங்யோகோ³. இத⁴ பனஸ்ஸ அனவஸேஸதோ அத்தோ² அதி⁴ப்பேதோ.

    Kevalakappanti ettha kevalasaddo anavasesayebhuyyaabyāmissaanatirekadaḷhatthavisaṃyogādianekattho. Tathā hissa ‘‘kevalaparipuṇṇaṃ parisuddhaṃ brahmacariya’’nti evamādīsu (dī. ni. 1.255; pārā. 1) anavasesatā attho. ‘‘Kevalakappā ca aṅgamāgadhā pahūtaṃ khādanīyaṃ bhojanīyaṃ ādāya upasaṅkamissantī’’ti evamādīsu (mahāva. 43) yebhuyyatā. ‘‘Kevalassa dukkhakkhandhassa samudayo hotī’’ti evamādīsu (vibha. 225) abyāmissatā. ‘‘Kevalaṃ saddhāmattakaṃ nūna ayamāyasmā’’ti evamādīsu (mahāva. 244) anatirekatā. ‘‘Āyasmato bhante anuruddhassa bāhiko nāma saddhivihāriko kevalakappaṃ saṅghabhedāya ṭhito’’ti evamādīsu (a. ni. 4.243) daḷhatthatā. ‘‘Kevalī vusitavā uttamapurisoti vuccatī’’ti evamādīsu (saṃ. ni. 3.57) visaṃyogo. Idha panassa anavasesato attho adhippeto.

    கப்பஸத்³தோ³ பனாயங் அபி⁴ஸத்³த³ஹனவோஹாரகாலபஞ்ஞத்திசே²த³னவிகப்பலேஸஸமந்தபா⁴வாதி³அனேகத்தோ². ததா² ஹிஸ்ஸ ‘‘ஓகப்பனியமேதங் போ⁴தோ கோ³தமஸ்ஸ, யதா தங் அரஹதோ ஸம்மாஸம்பு³த்³த⁴ஸ்ஸா’’தி ஏவமாதீ³ஸு (ம॰ நி॰ 1.387) அபி⁴ஸத்³த³ஹனமத்தோ². ‘‘அனுஜானாமி, பி⁴க்க²வே, பஞ்சஹி ஸமணகப்பேஹி ப²லங் பரிபு⁴ஞ்ஜிது’’ந்தி ஏவமாதீ³ஸு (சூளவ॰ 250) வோஹாரோ. ‘‘யேன ஸுத³ங் நிச்சகப்பங் விஹராமீ’’தி ஏவமாதீ³ஸு (ம॰ நி॰ 1.387) காலோ. ‘‘இச்சாயஸ்மா கப்போ’’தி ஏவமாதீ³ஸு (ஸு॰ நி॰ 1098; சூளனி॰ கப்பமாணவபுச்சா² 117) பஞ்ஞத்தி. ‘‘அலங்கதோ கப்பிதகேஸமஸ்ஸூ’’தி ஏவமாதீ³ஸு (ஜா॰ 2.22.1368) சே²த³னங். ‘‘கப்பதி த்³வங்கு³லகப்போ’’தி ஏவமாதீ³ஸு (சூளவ॰ 446) விகப்போ. ‘‘அத்தி² கப்போ நிபஜ்ஜிது’’ந்தி ஏவமாதீ³ஸு (அ॰ நி॰ 8.80) லேஸோ. ‘‘கேவலகப்பங் வேளுவனங் ஓபா⁴ஸெத்வா’’தி ஏவமாதீ³ஸு (ஸங்॰ நி॰ 1.94) ஸமந்தபா⁴வோ. இத⁴ பனஸ்ஸ ஸமந்தபா⁴வோ அத்தோ²தி அதி⁴ப்பேதோ. யதோ கேவலகப்பங் ஜேதவனந்தி எத்த² அனவஸேஸங் ஸமந்ததோ ஜேதவனந்தி ஏவமத்தோ² த³ட்ட²ப்³போ³.

    Kappasaddo panāyaṃ abhisaddahanavohārakālapaññattichedanavikappalesasamantabhāvādianekattho. Tathā hissa ‘‘okappaniyametaṃ bhoto gotamassa, yatā taṃ arahato sammāsambuddhassā’’ti evamādīsu (ma. ni. 1.387) abhisaddahanamattho. ‘‘Anujānāmi, bhikkhave, pañcahi samaṇakappehi phalaṃ paribhuñjitu’’nti evamādīsu (cūḷava. 250) vohāro. ‘‘Yena sudaṃ niccakappaṃ viharāmī’’ti evamādīsu (ma. ni. 1.387) kālo. ‘‘Iccāyasmā kappo’’ti evamādīsu (su. ni. 1098; cūḷani. kappamāṇavapucchā 117) paññatti. ‘‘Alaṅkato kappitakesamassū’’ti evamādīsu (jā. 2.22.1368) chedanaṃ. ‘‘Kappati dvaṅgulakappo’’ti evamādīsu (cūḷava. 446) vikappo. ‘‘Atthi kappo nipajjitu’’nti evamādīsu (a. ni. 8.80) leso. ‘‘Kevalakappaṃ veḷuvanaṃ obhāsetvā’’ti evamādīsu (saṃ. ni. 1.94) samantabhāvo. Idha panassa samantabhāvo atthoti adhippeto. Yato kevalakappaṃ jetavananti ettha anavasesaṃ samantato jetavananti evamattho daṭṭhabbo.

    ஓபா⁴ஸெத்வாதி ஆபா⁴ய ப²ரித்வா, சந்தி³மா விய ஸூரியோ விய ச ஏகோபா⁴ஸங் ஏகபஜ்ஜோதங் கரித்வாதி அத்தோ².

    Obhāsetvāti ābhāya pharitvā, candimā viya sūriyo viya ca ekobhāsaṃ ekapajjotaṃ karitvāti attho.

    யேன ப⁴க³வா தேனுபஸங்கமீதி பு⁴ம்மத்தே² கரணவசனங், யதோ யத்த² ப⁴க³வா, தத்த² உபஸங்கமீதி ஏவமெத்த² அத்தோ² த³ட்ட²ப்³போ³. யேன வா காரணேன ப⁴க³வா தே³வமனுஸ்ஸேஹி உபஸங்கமிதப்³போ³, தேனேவ காரணேன உபஸங்கமீதி ஏவம்பெத்த² அத்தோ² த³ட்ட²ப்³போ³. கேன ச காரணேன ப⁴க³வா உபஸங்கமிதப்³போ³? நானப்பகாரகு³ணவிஸேஸாதி⁴க³மாதி⁴ப்பாயேன ஸாது³ப²லூபபோ⁴கா³தி⁴ப்பாயேன தி³ஜக³ணேஹி நிச்சப²லிதமஹாருக்கோ² விய. உபஸங்கமீதி ச க³தாதி வுத்தங் ஹோதி. உபஸங்கமித்வாதி உபஸங்கமனபரியோஸானதீ³பனங். அத² வா ஏவங் க³தா ததோ ஆஸன்னதரங் டா²னங் ப⁴க³வதோ ஸமீபஸங்கா²தங் க³ந்த்வாதிபி வுத்தங் ஹோதி. ப⁴க³வந்தங் அபி⁴வாதெ³த்வாதி ப⁴க³வந்தங் வந்தி³த்வா பணமித்வா நமஸ்ஸித்வா.

    Yena bhagavā tenupasaṅkamīti bhummatthe karaṇavacanaṃ, yato yattha bhagavā, tattha upasaṅkamīti evamettha attho daṭṭhabbo. Yena vā kāraṇena bhagavā devamanussehi upasaṅkamitabbo, teneva kāraṇena upasaṅkamīti evampettha attho daṭṭhabbo. Kena ca kāraṇena bhagavā upasaṅkamitabbo? Nānappakāraguṇavisesādhigamādhippāyena sāduphalūpabhogādhippāyena dijagaṇehi niccaphalitamahārukkho viya. Upasaṅkamīti ca gatāti vuttaṃ hoti. Upasaṅkamitvāti upasaṅkamanapariyosānadīpanaṃ. Atha vā evaṃ gatā tato āsannataraṃ ṭhānaṃ bhagavato samīpasaṅkhātaṃ gantvātipi vuttaṃ hoti. Bhagavantaṃ abhivādetvāti bhagavantaṃ vanditvā paṇamitvā namassitvā.

    ஏகமந்தந்தி பா⁴வனபுங்ஸகனித்³தே³ஸோ, ஏகோகாஸங் ஏகபஸ்ஸந்தி வுத்தங் ஹோதி. பு⁴ம்மத்தே² வா உபயோக³வசனங். அட்டா²ஸீதி நிஸஜ்ஜாதி³படிக்கே²போ, டா²னங் கப்பேஸி, டி²தா அஹோஸீதி அத்தோ².

    Ekamantanti bhāvanapuṃsakaniddeso, ekokāsaṃ ekapassanti vuttaṃ hoti. Bhummatthe vā upayogavacanaṃ. Aṭṭhāsīti nisajjādipaṭikkhepo, ṭhānaṃ kappesi, ṭhitā ahosīti attho.

    கத²ங் டி²தா பன ஸா ஏகமந்தங் டி²தா அஹூதி?

    Kathaṃ ṭhitā pana sā ekamantaṃ ṭhitā ahūti?

    ‘‘ந பச்ச²தோ ந புரதோ, நாபி ஆஸன்னதூ³ரதோ;

    ‘‘Na pacchato na purato, nāpi āsannadūrato;

    ந கச்சே² நோபி படிவாதே, ந சாபி ஓணதுண்ணதே;

    Na kacche nopi paṭivāte, na cāpi oṇatuṇṇate;

    இமே தோ³ஸே விவஜ்ஜெத்வா, ஏகமந்தங் டி²தா அஹூ’’தி.

    Ime dose vivajjetvā, ekamantaṃ ṭhitā ahū’’ti.

    கஸ்மா பனாயங் அட்டா²ஸி ஏவ, ந நிஸீதீ³தி? லஹுங் நிவத்திதுகாமதாய. தே³வதா ஹி கஞ்சிதே³வ அத்த²வஸங் படிச்ச ஸுசிபுரிஸோ விய வச்சட்டா²னங் மனுஸ்ஸலோகங் ஆக³ச்ச²ந்தி. பகதியா பனேதாஸங் யோஜனஸததோ பபு⁴தி மனுஸ்ஸலோகோ து³க்³க³ந்த⁴தாய படிகூலோ ஹோதி, ந தத்த² அபி⁴ரமந்தி. தேன ஸா ஆக³தகிச்சங் கத்வா லஹுங் நிவத்திதுகாமதாய ந நிஸீதி³. யஸ்ஸ ச க³மனாதி³இரியாபத²பரிஸ்ஸமஸ்ஸ வினோத³னத்த²ங் நிஸீத³ந்தி, ஸோ தே³வானங் பரிஸ்ஸமோ நத்தி², தஸ்மாபி ந நிஸீதி³. யே ச மஹாஸாவகா ப⁴க³வந்தங் பரிவாரெத்வா டி²தா, தே பதிமானேஸி, தஸ்மாபி ந நிஸீதி³. அபிச ப⁴க³வதி கா³ரவேனேவ ந நிஸீதி³. தே³வானஞ்ஹி நிஸீதி³துகாமானங் ஆஸனங் நிப்³ப³த்ததி, தங் அனிச்ச²மானா நிஸஜ்ஜாய சித்தம்பி அகத்வா ஏகமந்தங் அட்டா²ஸி.

    Kasmā panāyaṃ aṭṭhāsi eva, na nisīdīti? Lahuṃ nivattitukāmatāya. Devatā hi kañcideva atthavasaṃ paṭicca sucipuriso viya vaccaṭṭhānaṃ manussalokaṃ āgacchanti. Pakatiyā panetāsaṃ yojanasatato pabhuti manussaloko duggandhatāya paṭikūlo hoti, na tattha abhiramanti. Tena sā āgatakiccaṃ katvā lahuṃ nivattitukāmatāya na nisīdi. Yassa ca gamanādiiriyāpathaparissamassa vinodanatthaṃ nisīdanti, so devānaṃ parissamo natthi, tasmāpi na nisīdi. Ye ca mahāsāvakā bhagavantaṃ parivāretvā ṭhitā, te patimānesi, tasmāpi na nisīdi. Apica bhagavati gāraveneva na nisīdi. Devānañhi nisīditukāmānaṃ āsanaṃ nibbattati, taṃ anicchamānā nisajjāya cittampi akatvā ekamantaṃ aṭṭhāsi.

    ஏகமந்தங் டி²தா கோ² ஸா தே³வதாதி ஏவங் இமேஹி காரணேஹி ஏகமந்தங் டி²தா கோ² ஸா தே³வதா. ப⁴க³வந்தங் கா³தா²ய அஜ்ஜ²பா⁴ஸீதி ப⁴க³வந்தங் கா³தா²ய அக்க²ரபத³னியமிதக³ந்தி²தேன வசனேன அபா⁴ஸீதி அத்தோ².

    Ekamantaṃ ṭhitā kho sā devatāti evaṃ imehi kāraṇehi ekamantaṃ ṭhitā kho sā devatā. Bhagavantaṃ gāthāya ajjhabhāsīti bhagavantaṃ gāthāya akkharapadaniyamitaganthitena vacanena abhāsīti attho.

    261. தத்த² ப³ஹூதி அனியமிதஸங்க்²யானித்³தே³ஸோ. தேன அனேகஸதா அனேகஸஹஸ்ஸா அனேகஸதஸஹஸ்ஸாதி வுத்தங் ஹோதி. தி³ப்³ப³ந்தீதி தே³வா, பஞ்சஹி காமகு³ணேஹி கீளந்தி, அத்தனோ வா ஸிரியா ஜோதந்தீதி அத்தோ². அபிச திவிதா⁴ தே³வா ஸம்முதிஉபபத்திவிஸுத்³தி⁴வஸேன. யதா²ஹ –

    261. Tattha bahūti aniyamitasaṅkhyāniddeso. Tena anekasatā anekasahassā anekasatasahassāti vuttaṃ hoti. Dibbantīti devā, pañcahi kāmaguṇehi kīḷanti, attano vā siriyā jotantīti attho. Apica tividhā devā sammutiupapattivisuddhivasena. Yathāha –

    ‘‘தே³வாதி தயோ தே³வா ஸம்முதிதே³வா, உபபத்திதே³வா, விஸுத்³தி⁴தே³வா. தத்த² ஸம்முதிதே³வா நாம ராஜானோ, தே³வியோ, ராஜகுமாரா. உபபத்திதே³வா நாம சாதுமஹாராஜிகே தே³வே உபாதா³ய தது³த்தரிதே³வா. விஸுத்³தி⁴தே³வா நாம அரஹந்தோ வுச்சந்தீ’’தி (சூளனி॰ தோ⁴தகமாணவபுச்சா²னித்³தே³ஸ 32, பாராயனானுகீ³திகா³தா²னித்³தே³ஸ 119).

    ‘‘Devāti tayo devā sammutidevā, upapattidevā, visuddhidevā. Tattha sammutidevā nāma rājāno, deviyo, rājakumārā. Upapattidevā nāma cātumahārājike deve upādāya taduttaridevā. Visuddhidevā nāma arahanto vuccantī’’ti (cūḷani. dhotakamāṇavapucchāniddesa 32, pārāyanānugītigāthāniddesa 119).

    தேஸு இத⁴ உபபத்திதே³வா அதி⁴ப்பேதா. மனுனோ அபச்சாதி மனுஸ்ஸா. போராணா பன ப⁴ணந்தி – மனஸ்ஸ உஸ்ஸன்னதாய மனுஸ்ஸா. தே ஜம்பு³தீ³பகா, அபரகோ³யானகா, உத்தரகுருகா, புப்³ப³விதே³ஹகாதி சதுப்³பி³தா⁴. இத⁴ ஜம்பு³தீ³பகா அதி⁴ப்பேதா. மங்க³லந்தி இமேஹி ஸத்தாதி மங்க³லானி, இத்³தி⁴ங் வுத்³தி⁴ஞ்ச பாபுணந்தீதி அத்தோ². அசிந்தயுந்தி சிந்தேஸுங். ஆகங்க²மானாதி இச்ச²மானா பத்த²யமானா பிஹயமானா. ஸொத்தா²னந்தி ஸொத்தி²பா⁴வங், ஸப்³பே³ஸங் தி³ட்ட²த⁴ம்மிகஸம்பராயிகானங் ஸோப⁴னானங் ஸுந்த³ரானங் கல்யாணானங் த⁴ம்மானமத்தி²தந்தி வுத்தங் ஹோதி. ப்³ரூஹீதி தே³ஸேஹி பகாஸேஹி ஆசிக்க² விவர விப⁴ஜ உத்தானீகரோஹி. மங்க³லந்தி இத்³தி⁴காரணங் வுத்³தி⁴காரணங் ஸப்³ப³ஸம்பத்திகாரணங். உத்தமந்தி விஸிட்ட²ங் பவரங் ஸப்³ப³லோகஹிதஸுகா²வஹந்தி அயங் கா³தா²ய அனுபுப்³ப³பத³வண்ணனா.
