Library / Tipiṭaka / திபிடக • Tipiṭaka / ஜாதக-அட்ட²கதா² • Jātaka-aṭṭhakathā |
[253] 3. மணிகண்ட²ஜாதகவண்ணனா
[253] 3. Maṇikaṇṭhajātakavaṇṇanā
மமன்னபானந்தி இத³ங் ஸத்தா² ஆளவிங் நிஸ்ஸாய அக்³கா³ளவே சேதியே விஹரந்தோ குடிகாரஸிக்கா²பத³ங் (பாரா॰ 342) ஆரப்³ப⁴ கதே²ஸி. ஆளவகா ஹி பி⁴க்கூ² ஸஞ்ஞாசிகாய குடியோ காரயமானா யாசனப³ஹுலா விஞ்ஞத்திப³ஹுலா விஹரிங்ஸு ‘‘புரிஸங் தே³த², புரிஸத்த²கரங் தே³தா²’’திஆதீ³னி வத³ந்தா. மனுஸ்ஸா உபத்³து³தா யாசனாய உபத்³து³தா விஞ்ஞத்தியா பி⁴க்கூ² தி³ஸ்வா உப்³பி³ஜ்ஜிங்ஸுபி உத்தஸிங்ஸுபி பலாயிங்ஸுபி. அதா²யஸ்மா மஹாகஸ்ஸபோ ஆளவிங் உபஸங்கமித்வா பிண்டா³ய பாவிஸி, மனுஸ்ஸா தே²ரம்பி தி³ஸ்வா ததே²வ படிபஜ்ஜிங்ஸு. ஸோ பச்சா²ப⁴த்தங் பிண்ட³பாதபடிக்கந்தோ பி⁴க்கூ² ஆமந்தெத்வா ‘‘புப்³பா³யங், ஆவுஸோ, ஆளவீ ஸுலப⁴பிண்டா³, இதா³னி கஸ்மா து³ல்லப⁴பிண்டா³ ஜாதா’’தி புச்சி²த்வா தங் காரணங் ஸுத்வா ப⁴க³வதி ஆளவிங் ஆக³ந்த்வா அக்³கா³ளவசேதியே விஹரந்தே ப⁴க³வந்தங் உபஸங்கமித்வா ஏதமத்த²ங் ஆரோசேஸி. ஸத்தா² ஏதஸ்மிங் காரணே பி⁴க்கு²ஸங்க⁴ங் ஸன்னிபாதாபெத்வா ஆளவகே பி⁴க்கூ² படிபுச்சி² – ‘‘ஸச்சங் கிர தும்ஹே, பி⁴க்க²வே, ஸஞ்ஞாசிகாய குடியோ காரேதா²’’தி. ‘‘ஸச்சங், ப⁴ந்தே’’தி வுத்தே தே பி⁴க்கூ² க³ரஹித்வா ‘‘பி⁴க்க²வே, யாசனா நாமேஸா ஸத்தரதனபரிபுண்ணே நாக³ப⁴வனே வஸந்தானங் நாகா³னம்பி அமனாபா, பகே³வ மனுஸ்ஸானங், யேஸங் ஏகங் கஹாபணகங் உப்பாதெ³ந்தானங் பாஸாணதோ மங்ஸங் உப்பாடனகாலோ விய ஹோதீ’’தி வத்வா அதீதங் ஆஹரி.
Mamannapānanti idaṃ satthā āḷaviṃ nissāya aggāḷave cetiye viharanto kuṭikārasikkhāpadaṃ (pārā. 342) ārabbha kathesi. Āḷavakā hi bhikkhū saññācikāya kuṭiyo kārayamānā yācanabahulā viññattibahulā vihariṃsu ‘‘purisaṃ detha, purisatthakaraṃ dethā’’tiādīni vadantā. Manussā upaddutā yācanāya upaddutā viññattiyā bhikkhū disvā ubbijjiṃsupi uttasiṃsupi palāyiṃsupi. Athāyasmā mahākassapo āḷaviṃ upasaṅkamitvā piṇḍāya pāvisi, manussā therampi disvā tatheva paṭipajjiṃsu. So pacchābhattaṃ piṇḍapātapaṭikkanto bhikkhū āmantetvā ‘‘pubbāyaṃ, āvuso, āḷavī sulabhapiṇḍā, idāni kasmā dullabhapiṇḍā jātā’’ti pucchitvā taṃ kāraṇaṃ sutvā bhagavati āḷaviṃ āgantvā aggāḷavacetiye viharante bhagavantaṃ upasaṅkamitvā etamatthaṃ ārocesi. Satthā etasmiṃ kāraṇe bhikkhusaṅghaṃ sannipātāpetvā āḷavake bhikkhū paṭipucchi – ‘‘saccaṃ kira tumhe, bhikkhave, saññācikāya kuṭiyo kārethā’’ti. ‘‘Saccaṃ, bhante’’ti vutte te bhikkhū garahitvā ‘‘bhikkhave, yācanā nāmesā sattaratanaparipuṇṇe nāgabhavane vasantānaṃ nāgānampi amanāpā, pageva manussānaṃ, yesaṃ ekaṃ kahāpaṇakaṃ uppādentānaṃ pāsāṇato maṃsaṃ uppāṭanakālo viya hotī’’ti vatvā atītaṃ āhari.
அதீதே பா³ராணஸியங் ப்³ரஹ்மத³த்தே ரஜ்ஜங் காரெந்தே போ³தி⁴ஸத்தோ மஹாவிப⁴வே ப்³ராஹ்மணகுலே நிப்³ப³த்தி. தஸ்ஸ ஆதா⁴வித்வா பரிதா⁴வித்வா விசரணகாலே அஞ்ஞோபி புஞ்ஞவா ஸத்தோ தஸ்ஸ மாது குச்சி²ஸ்மிங் நிப்³ப³த்தி. தே உபோ⁴பி பா⁴தரோ வயப்பத்தா மாதாபிதூனங் காலகிரியாய ஸங்விக்³க³ஹத³யா இஸிபப்³ப³ஜ்ஜங் பப்³ப³ஜித்வா க³ங்கா³தீரே பண்ணஸாலங் மாபெத்வா வஸிங்ஸு. தேஸு ஜெட்ட²ஸ்ஸ உபரிக³ங்கா³ய பண்ணஸாலா அஹோஸி, கனிட்ட²ஸ்ஸ அதோ⁴க³ங்கா³ய. அதே²கதி³வஸங் மணிகண்டோ² நாம நாக³ராஜா நாக³ப⁴வனா நிக்க²மித்வா க³ங்கா³தீரே மாணவகவேஸேன விசரந்தோ கனிட்ட²ஸ்ஸ அஸ்ஸமங் க³ந்த்வா வந்தி³த்வா ஏகமந்தங் நிஸீதி³, தே அஞ்ஞமஞ்ஞங் ஸம்மோத³னீயகத²ங் கதெ²த்வா விஸ்ஸாஸிகா அஹேஸுங், வினா வத்திதுங் நாஸக்கி²ங்ஸு. மணிகண்டோ² அபி⁴ண்ஹங் கனிட்ட²தாபஸஸ்ஸ ஸந்திகங் ஆக³ந்த்வா கதா²ஸல்லாபேன நிஸீதி³த்வா க³மனகாலே தாபஸே ஸினேஹேன அத்தபா⁴வங் விஜஹித்வா போ⁴கே³ஹி தாபஸங் பரிக்கி²பந்தோ பரிஸ்ஸஜித்வா உபரிமுத்³த⁴னி மஹந்தங் ப²ணங் தா⁴ரெத்வா தோ²கங் வஸித்வா தங் ஸினேஹங் வினோதெ³த்வா ஸரீரங் வினிவேடெ²த்வா தாபஸங் வந்தி³த்வா ஸகட்டா²னமேவ க³ச்ச²தி. தாபஸோ தஸ்ஸ ப⁴யேன கிஸோ அஹோஸி லூகோ² து³ப்³ப³ண்ணோ உப்பண்டு³ப்பண்டு³கஜாதோ த⁴மனிஸந்த²தக³த்தோ.
Atīte bārāṇasiyaṃ brahmadatte rajjaṃ kārente bodhisatto mahāvibhave brāhmaṇakule nibbatti. Tassa ādhāvitvā paridhāvitvā vicaraṇakāle aññopi puññavā satto tassa mātu kucchismiṃ nibbatti. Te ubhopi bhātaro vayappattā mātāpitūnaṃ kālakiriyāya saṃviggahadayā isipabbajjaṃ pabbajitvā gaṅgātīre paṇṇasālaṃ māpetvā vasiṃsu. Tesu jeṭṭhassa uparigaṅgāya paṇṇasālā ahosi, kaniṭṭhassa adhogaṅgāya. Athekadivasaṃ maṇikaṇṭho nāma nāgarājā nāgabhavanā nikkhamitvā gaṅgātīre māṇavakavesena vicaranto kaniṭṭhassa assamaṃ gantvā vanditvā ekamantaṃ nisīdi, te aññamaññaṃ sammodanīyakathaṃ kathetvā vissāsikā ahesuṃ, vinā vattituṃ nāsakkhiṃsu. Maṇikaṇṭho abhiṇhaṃ kaniṭṭhatāpasassa santikaṃ āgantvā kathāsallāpena nisīditvā gamanakāle tāpase sinehena attabhāvaṃ vijahitvā bhogehi tāpasaṃ parikkhipanto parissajitvā uparimuddhani mahantaṃ phaṇaṃ dhāretvā thokaṃ vasitvā taṃ sinehaṃ vinodetvā sarīraṃ viniveṭhetvā tāpasaṃ vanditvā sakaṭṭhānameva gacchati. Tāpaso tassa bhayena kiso ahosi lūkho dubbaṇṇo uppaṇḍuppaṇḍukajāto dhamanisanthatagatto.
ஸோ ஏகதி³வஸங் பா⁴து ஸந்திகங் அக³மாஸி. அத² நங் ஸோ புச்சி² – ‘‘கிஸ்ஸ, த்வங் போ⁴, கிஸோ லூகோ² து³ப்³ப³ண்ணோ உப்பண்டு³ப்பண்டு³கஜாதோ த⁴மனிஸந்த²தக³த்தோ’’தி. ஸோ தஸ்ஸ தங் பவத்திங் ஆரோசெத்வா ‘‘கிங் பன, த்வங் போ⁴, தஸ்ஸ நாக³ராஜஸ்ஸ ஆக³மனங் இச்ச²ஸி, ந இச்ச²ஸீ’’தி புட்டோ² ‘‘ந இச்சா²மீ’’தி வத்வா ‘‘ஸோ பன நாக³ராஜா தவ ஸந்திகங் ஆக³ச்ச²ந்தோ கிங் பிளந்த⁴னங் பிளந்தி⁴த்வா ஆக³ச்ச²தீ’’தி வுத்தே ‘‘மணிரதன’’ந்தி ஆஹ. தேன ஹி த்வங் தஸ்மிங் நாக³ராஜே தவ ஸந்திகங் ஆக³ந்த்வா அனிஸின்னேயேவ ‘‘மணிங் மே தே³ஹீ’’தி யாச, ஏவங் ஸோ நாகோ³ தங் போ⁴கே³ஹி அபரிக்கி²பித்வாவ க³மிஸ்ஸதி. புனதி³வஸே அஸ்ஸமபத³த்³வாரே ட²த்வா ஆக³ச்ச²ந்தமேவ நங் யாசெய்யாஸி, ததியதி³வஸே க³ங்கா³தீரே ட²த்வா உத³கா உம்முஜ்ஜந்தமேவ நங் யாசெய்யாஸி, ஏவங் ஸோ தவ ஸந்திகங் புன ந ஆக³மிஸ்ஸதீதி.
So ekadivasaṃ bhātu santikaṃ agamāsi. Atha naṃ so pucchi – ‘‘kissa, tvaṃ bho, kiso lūkho dubbaṇṇo uppaṇḍuppaṇḍukajāto dhamanisanthatagatto’’ti. So tassa taṃ pavattiṃ ārocetvā ‘‘kiṃ pana, tvaṃ bho, tassa nāgarājassa āgamanaṃ icchasi, na icchasī’’ti puṭṭho ‘‘na icchāmī’’ti vatvā ‘‘so pana nāgarājā tava santikaṃ āgacchanto kiṃ piḷandhanaṃ piḷandhitvā āgacchatī’’ti vutte ‘‘maṇiratana’’nti āha. Tena hi tvaṃ tasmiṃ nāgarāje tava santikaṃ āgantvā anisinneyeva ‘‘maṇiṃ me dehī’’ti yāca, evaṃ so nāgo taṃ bhogehi aparikkhipitvāva gamissati. Punadivase assamapadadvāre ṭhatvā āgacchantameva naṃ yāceyyāsi, tatiyadivase gaṅgātīre ṭhatvā udakā ummujjantameva naṃ yāceyyāsi, evaṃ so tava santikaṃ puna na āgamissatīti.
தாபஸோ ‘‘ஸாதூ⁴’’தி படிஸ்ஸுணித்வா அத்தனோ பண்ணஸாலங் க³ந்த்வா புனதி³வஸே நாக³ராஜானங் ஆக³ந்த்வா டி²தமத்தமேவ ‘‘ஏதங் அத்தனோ பிளந்த⁴னமணிங் மே தே³ஹீ’’தி யாசி, ஸோ அனிஸீதி³த்வாவ பலாயி. அத² நங் து³தியதி³வஸே அஸ்ஸமபத³த்³வாரே ட²த்வா ஆக³ச்ச²ந்தமேவ ‘‘ஹிய்யோ மே மணிரதனங் நாதா³ஸி, அஜ்ஜ தா³னங் லத்³து⁴ங் வட்டதீ’’தி ஆஹ. நாகோ³ அஸ்ஸமபத³ங் அபவிஸித்வாவ பலாயி. ததியதி³வஸே உத³கதோ உம்முஜ்ஜந்தமேவ நங் ‘‘அஜ்ஜ மே ததியோ தி³வஸோ யாசந்தஸ்ஸ, தே³ஹி தா³னி மே ஏதங் மணிரதன’’ந்தி ஆஹ. நாக³ராஜா உத³கே ட²த்வாவ தாபஸங் படிக்கி²பந்தோ த்³வே கா³தா² ஆஹ –
Tāpaso ‘‘sādhū’’ti paṭissuṇitvā attano paṇṇasālaṃ gantvā punadivase nāgarājānaṃ āgantvā ṭhitamattameva ‘‘etaṃ attano piḷandhanamaṇiṃ me dehī’’ti yāci, so anisīditvāva palāyi. Atha naṃ dutiyadivase assamapadadvāre ṭhatvā āgacchantameva ‘‘hiyyo me maṇiratanaṃ nādāsi, ajja dānaṃ laddhuṃ vaṭṭatī’’ti āha. Nāgo assamapadaṃ apavisitvāva palāyi. Tatiyadivase udakato ummujjantameva naṃ ‘‘ajja me tatiyo divaso yācantassa, dehi dāni me etaṃ maṇiratana’’nti āha. Nāgarājā udake ṭhatvāva tāpasaṃ paṭikkhipanto dve gāthā āha –
7.
7.
‘‘மமன்னபானங் விபுலங் உளாரங், உப்பஜ்ஜதீமஸ்ஸ மணிஸ்ஸ ஹேது;
‘‘Mamannapānaṃ vipulaṃ uḷāraṃ, uppajjatīmassa maṇissa hetu;
தங் தே ந த³ஸ்ஸங் அதியாசகோஸி, ந சாபி தே அஸ்ஸமமாக³மிஸ்ஸங்.
Taṃ te na dassaṃ atiyācakosi, na cāpi te assamamāgamissaṃ.
8.
8.
‘‘ஸுஸூ யதா² ஸக்க²ரதோ⁴தபாணீ, தாஸேஸிமங் ஸேலங் யாசமானோ;
‘‘Susū yathā sakkharadhotapāṇī, tāsesimaṃ selaṃ yācamāno;
தங் தே ந த³ஸ்ஸங் அதியாசகோஸி, ந சாபி தே அஸ்ஸமமாக³மிஸ்ஸ’’ந்தி.
Taṃ te na dassaṃ atiyācakosi, na cāpi te assamamāgamissa’’nti.
தத்த² மமன்னபானந்தி மம யாகு³ப⁴த்தாதி³தி³ப்³ப³போ⁴ஜனங் அட்ட²பானகபே⁴த³ஞ்ச தி³ப்³ப³பானங். விபுலந்தி ப³ஹு. உளாரந்தி ஸெட்ட²ங் பணீதங். தங் தேதி தங் மணிங் துய்ஹங். அதியாசகோஸீதி காலஞ்ச பமாணஞ்ச அதிக்கமித்வா அஜ்ஜ தீணி தி³வஸானி மய்ஹங் பியங் மனாபங் மணிரதனங் யாசமானோ அதிக்கம்ம யாசகோஸி. ந சாபி தேதி ந கேவலங் ந த³ஸ்ஸங், அஸ்ஸமம்பி தே நாக³மிஸ்ஸங். ஸுஸூ யதா²தி யதா² நாம யுவா தருணமனுஸ்ஸோ. ஸக்க²ரதோ⁴தபாணீதி ஸக்க²ராய தோ⁴தபாணி, தேலேன பாஸாணே தோ⁴தஅஸிஹத்தோ². தாஸேஸிமங் ஸேலங் யாசமானோதி இமங் மணிங் யாசந்தோ த்வங் கஞ்சனத²ருக²க்³க³ங் அப்³பா³ஹித்வா ‘‘ஸீஸங் தே சி²ந்தா³மீ’’தி வத³ந்தோ தருணபுரிஸோ விய மங் தாஸேஸி.
Tattha mamannapānanti mama yāgubhattādidibbabhojanaṃ aṭṭhapānakabhedañca dibbapānaṃ. Vipulanti bahu. Uḷāranti seṭṭhaṃ paṇītaṃ. Taṃ teti taṃ maṇiṃ tuyhaṃ. Atiyācakosīti kālañca pamāṇañca atikkamitvā ajja tīṇi divasāni mayhaṃ piyaṃ manāpaṃ maṇiratanaṃ yācamāno atikkamma yācakosi. Na cāpi teti na kevalaṃ na dassaṃ, assamampi te nāgamissaṃ. Susū yathāti yathā nāma yuvā taruṇamanusso. Sakkharadhotapāṇīti sakkharāya dhotapāṇi, telena pāsāṇe dhotaasihattho. Tāsesimaṃ selaṃ yācamānoti imaṃ maṇiṃ yācanto tvaṃ kañcanatharukhaggaṃ abbāhitvā ‘‘sīsaṃ te chindāmī’’ti vadanto taruṇapuriso viya maṃ tāsesi.
ஏவங் வத்வா ஸோ நாக³ராஜா உத³கே நிமுஜ்ஜித்வா அத்தனோ நாக³ப⁴வனமேவ க³ந்த்வா ந பச்சாக³ஞ்சி². அத² ஸோ தாபஸோ தஸ்ஸ த³ஸ்ஸனீயஸ்ஸ நாக³ராஜஸ்ஸ அத³ஸ்ஸனேன பி⁴ய்யோஸோமத்தாய கிஸோ அஹோஸி லூகோ² து³ப்³ப³ண்ணோ உப்பண்டு³ப்பண்டு³கஜாதோ த⁴மனிஸந்த²தக³த்தோ. அத² ஜெட்ட²தாபஸோ ‘‘கனிட்ட²ஸ்ஸ பவத்திங் ஜானிஸ்ஸாமீ’’தி தஸ்ஸ ஸந்திகங் ஆக³ந்த்வா தங் பி⁴ய்யோஸோமத்தாய பண்டு³ரோகி³னங் தி³ஸ்வா ‘‘கிங் நு கோ², போ⁴, த்வங் பி⁴ய்யோஸோமத்தாய பண்டு³ரோகீ³ ஜாதோ’’தி வத்வா ‘‘தஸ்ஸ த³ஸ்ஸனீயஸ்ஸ நாக³ராஜஸ்ஸ அத³ஸ்ஸனேனா’’தி ஸுத்வா ‘‘அயங் தாபஸோ நாக³ராஜானங் வினா வத்திதுங் ந ஸக்கோதீ’’தி ஸல்லக்கெ²த்வா ததியங் கா³த²மாஹ –
Evaṃ vatvā so nāgarājā udake nimujjitvā attano nāgabhavanameva gantvā na paccāgañchi. Atha so tāpaso tassa dassanīyassa nāgarājassa adassanena bhiyyosomattāya kiso ahosi lūkho dubbaṇṇo uppaṇḍuppaṇḍukajāto dhamanisanthatagatto. Atha jeṭṭhatāpaso ‘‘kaniṭṭhassa pavattiṃ jānissāmī’’ti tassa santikaṃ āgantvā taṃ bhiyyosomattāya paṇḍuroginaṃ disvā ‘‘kiṃ nu kho, bho, tvaṃ bhiyyosomattāya paṇḍurogī jāto’’ti vatvā ‘‘tassa dassanīyassa nāgarājassa adassanenā’’ti sutvā ‘‘ayaṃ tāpaso nāgarājānaṃ vinā vattituṃ na sakkotī’’ti sallakkhetvā tatiyaṃ gāthamāha –
9.
9.
‘‘ந தங் யாசே யஸ்ஸ பியங் ஜிகீ³ஸே, தெ³ஸ்ஸோ ஹோதி அதியாசனாய;
‘‘Na taṃ yāce yassa piyaṃ jigīse, desso hoti atiyācanāya;
நாகோ³ மணிங் யாசிதோ ப்³ராஹ்மணேன, அத³ஸ்ஸனங்யேவ தத³ஜ்ஜ²க³மா’’தி.
Nāgo maṇiṃ yācito brāhmaṇena, adassanaṃyeva tadajjhagamā’’ti.
தத்த² ந தங் யாசேதி தங் ப⁴ண்ட³ங் ந யாசெய்ய. யஸ்ஸ பியங் ஜிகீ³ஸேதி யங் ப⁴ண்ட³ங் அஸ்ஸ புக்³க³லஸ்ஸ பியந்தி ஜானெய்ய. தெ³ஸ்ஸோ ஹோதீதி அப்பியோ ஹோதி. அதியாசனாயாதி பமாணங் அதிக்கமித்வா வரப⁴ண்ட³ங் யாசந்தோ தாய அதியாசனாய. அத³ஸ்ஸனங்யேவ தத³ஜ்ஜ²க³மாதி ததோ பட்டா²ய அத³ஸ்ஸனமேவ க³தோதி.
Tattha na taṃ yāceti taṃ bhaṇḍaṃ na yāceyya. Yassa piyaṃ jigīseti yaṃ bhaṇḍaṃ assa puggalassa piyanti jāneyya. Desso hotīti appiyo hoti. Atiyācanāyāti pamāṇaṃ atikkamitvā varabhaṇḍaṃ yācanto tāya atiyācanāya. Adassanaṃyeva tadajjhagamāti tato paṭṭhāya adassanameva gatoti.
ஏவங் பன தங் வத்வா ‘‘இதோ தா³னி பட்டா²ய மா ஸோசீ’’தி ஸமஸ்ஸாஸெத்வா ஜெட்ட²பா⁴தா அத்தனோ அஸ்ஸமமேவ க³தோ. அதா²பரபா⁴கே³ தே த்³வேபி பா⁴தரோ அபி⁴ஞ்ஞா ச ஸமாபத்தியோ ச நிப்³ப³த்தெத்வா ப்³ரஹ்மலோகபராயணா அஹேஸுங்.
Evaṃ pana taṃ vatvā ‘‘ito dāni paṭṭhāya mā socī’’ti samassāsetvā jeṭṭhabhātā attano assamameva gato. Athāparabhāge te dvepi bhātaro abhiññā ca samāpattiyo ca nibbattetvā brahmalokaparāyaṇā ahesuṃ.
ஸத்தா² ‘‘ஏவங், பி⁴க்க²வே, ஸத்தரதனபரிபுண்ணே நாக³ப⁴வனே வஸந்தானங் நாகா³னம்பி யாசனா நாம அமனாபா, கிமங்க³ங் பன மனுஸ்ஸான’’ந்தி இமங் த⁴ம்மதே³ஸனங் ஆஹரித்வா ஜாதகங் ஸமோதா⁴னேஸி – ‘‘ததா³ கனிட்டோ² ஆனந்தோ³ அஹோஸி, ஜெட்டோ² பன அஹமேவ அஹோஸி’’ந்தி.
Satthā ‘‘evaṃ, bhikkhave, sattaratanaparipuṇṇe nāgabhavane vasantānaṃ nāgānampi yācanā nāma amanāpā, kimaṅgaṃ pana manussāna’’nti imaṃ dhammadesanaṃ āharitvā jātakaṃ samodhānesi – ‘‘tadā kaniṭṭho ānando ahosi, jeṭṭho pana ahameva ahosi’’nti.
மணிகண்ட²ஜாதகவண்ணனா ததியா.
Maṇikaṇṭhajātakavaṇṇanā tatiyā.
Related texts:
திபிடக (மூல) • Tipiṭaka (Mūla) / ஸுத்தபிடக • Suttapiṭaka / கு²த்³த³கனிகாய • Khuddakanikāya / ஜாதகபாளி • Jātakapāḷi / 253. மணிகண்ட²ஜாதகங் • 253. Maṇikaṇṭhajātakaṃ