Library / Tipiṭaka / திபிடக • Tipiṭaka / ஜாதக-அட்ட²கதா² • Jātaka-aṭṭhakathā |
5. பஞ்சகனிபாதோ
5. Pañcakanipāto
1. மணிகுண்ட³லவக்³கோ³
1. Maṇikuṇḍalavaggo
[351] 1. மணிகுண்ட³லஜாதகவண்ணனா
[351] 1. Maṇikuṇḍalajātakavaṇṇanā
ஜீனோ ரத²ஸ்ஸங் மணிகுண்ட³லே சாதி இத³ங் ஸத்தா² ஜேதவனே விஹரந்தோ கோஸலரஞ்ஞோ அந்தேபுரே ஸப்³ப³த்த²ஸாத⁴கங் பது³ட்டா²மச்சங் ஆரப்³ப⁴ கதே²ஸி. வத்து² ஹெட்டா² வித்தா²ரிதமேவ. இத⁴ பன போ³தி⁴ஸத்தோ பா³ராணஸிராஜா அஹோஸி. பது³ட்டா²மச்சோ கோஸலராஜானங் ஆனெத்வா காஸிரஜ்ஜங் கா³ஹாபெத்வா பா³ராணஸிராஜானங் ப³ந்தா⁴பெத்வா ப³ந்த⁴னாகா³ரே பக்கி²பாபேஸி. ராஜா ஜா²னங் உப்பாதெ³த்வா ஆகாஸே பல்லங்கேன நிஸீதி³, சோரரஞ்ஞோ ஸரீரே டா³ஹோ உப்பஜ்ஜி. ஸோ பா³ராணஸிராஜானங் உபஸங்கமித்வா பட²மங் கா³த²மாஹ –
Jīnorathassaṃ maṇikuṇḍale cāti idaṃ satthā jetavane viharanto kosalarañño antepure sabbatthasādhakaṃ paduṭṭhāmaccaṃ ārabbha kathesi. Vatthu heṭṭhā vitthāritameva. Idha pana bodhisatto bārāṇasirājā ahosi. Paduṭṭhāmacco kosalarājānaṃ ānetvā kāsirajjaṃ gāhāpetvā bārāṇasirājānaṃ bandhāpetvā bandhanāgāre pakkhipāpesi. Rājā jhānaṃ uppādetvā ākāse pallaṅkena nisīdi, corarañño sarīre ḍāho uppajji. So bārāṇasirājānaṃ upasaṅkamitvā paṭhamaṃ gāthamāha –
1.
1.
‘‘ஜீனோ ரத²ஸ்ஸங் மணிகுண்ட³லே ச, புத்தே ச தா³ரே ச ததே²வ ஜீனோ;
‘‘Jīno rathassaṃ maṇikuṇḍale ca, putte ca dāre ca tatheva jīno;
ஸப்³பே³ஸு போ⁴கே³ஸு அஸேஸகேஸு, கஸ்மா ந ஸந்தப்பஸி ஸோககாலே’’தி.
Sabbesu bhogesu asesakesu, kasmā na santappasi sokakāle’’ti.
தத்த² ஜீனோ ரத²ஸ்ஸங் மணிகுண்ட³லே சாதி மஹாராஜ, த்வங் ரத²ஞ்ச அஸ்ஸஞ்ச மணிகுண்ட³லானி ச ஜீனோ, ‘‘ஜீனோ ரத²ஸ்ஸே ச மணிகுண்ட³லே சா’’திபி பாடோ². அஸேஸகேஸூதி நிஸ்ஸேஸகேஸு.
Tattha jīno rathassaṃ maṇikuṇḍale cāti mahārāja, tvaṃ rathañca assañca maṇikuṇḍalāni ca jīno, ‘‘jīno rathasse ca maṇikuṇḍale cā’’tipi pāṭho. Asesakesūti nissesakesu.
தங் ஸுத்வா போ³தி⁴ஸத்தோ இமா த்³வே கா³தா² அபா⁴ஸி –
Taṃ sutvā bodhisatto imā dve gāthā abhāsi –
2.
2.
‘‘புப்³பே³வ மச்சங் விஜஹந்தி போ⁴கா³, மச்சோ வா தே புப்³ப³தரங் ஜஹாதி;
‘‘Pubbeva maccaṃ vijahanti bhogā, macco vā te pubbataraṃ jahāti;
அஸஸ்ஸதா போ⁴கி³னோ காமகாமி, தஸ்மா ந ஸோசாமஹங் ஸோககாலே.
Asassatā bhogino kāmakāmi, tasmā na socāmahaṃ sokakāle.
3.
3.
‘‘உதே³தி ஆபூரதி வேதி சந்தோ³, அத்த²ங் தபெத்வான பலேதி ஸூரியோ;
‘‘Udeti āpūrati veti cando, atthaṃ tapetvāna paleti sūriyo;
விதி³தா மயா ஸத்துக லோகத⁴ம்மா, தஸ்மா ந ஸோசாமஹங் ஸோககாலே’’தி.
Viditā mayā sattuka lokadhammā, tasmā na socāmahaṃ sokakāle’’ti.
தத்த² புப்³பே³வ மச்சந்தி மச்சங் வா போ⁴கா³ புப்³பே³வ பட²மதரஞ்ஞேவ விஜஹந்தி, மச்சோ வா தே போ⁴கே³ புப்³ப³தரங் ஜஹாதி. காமகாமீதி சோரராஜானங் ஆலபதி. அம்போ⁴, காமே காமயமான காமகாமி போ⁴கி³னோ நாம லோகே அஸஸ்ஸதா, போ⁴கே³ஸு வா நட்டே²ஸு ஜீவமானாவ அபோ⁴கி³னோ ஹொந்தி, போ⁴கே³ வா பஹாய ஸயங் நஸ்ஸந்தி, தஸ்மா அஹங் மஹாஜனஸ்ஸ ஸோககாலேபி ந ஸோசாமீதி அத்தோ². விதி³தா மயா ஸத்துக லோகத⁴ம்மாதி சோரராஜானங் ஆலபதி. அம்போ⁴, ஸத்துக, மயா லாபோ⁴ அலாபோ⁴ யஸோ அயஸோதிஆத³யோ லோகத⁴ம்மா விதி³தா. யதே²வ ஹி சந்தோ³ உதே³தி ச பூரதி ச புன ச கீ²யதி, யதா² ச ஸூரியோ அந்த⁴காரங் வித⁴மந்தோ மஹந்தங் ஆலோகங் தபெத்வான புன ஸாயங் அத்த²ங் பலேதி அத்த²ங் க³ச்ச²தி ந தி³ஸ்ஸதி, ஏவமேவ போ⁴கா³ உப்பஜ்ஜந்தி ச நஸ்ஸந்தி ச, தத்த² கிங் ஸோகேன, தஸ்மா ந ஸோசாமீதி அத்தோ².
Tattha pubbeva maccanti maccaṃ vā bhogā pubbeva paṭhamataraññeva vijahanti, macco vā te bhoge pubbataraṃ jahāti. Kāmakāmīti corarājānaṃ ālapati. Ambho, kāme kāmayamāna kāmakāmi bhogino nāma loke asassatā, bhogesu vā naṭṭhesu jīvamānāva abhogino honti, bhoge vā pahāya sayaṃ nassanti, tasmā ahaṃ mahājanassa sokakālepi na socāmīti attho. Viditā mayā sattuka lokadhammāti corarājānaṃ ālapati. Ambho, sattuka, mayā lābho alābho yaso ayasotiādayo lokadhammā viditā. Yatheva hi cando udeti ca pūrati ca puna ca khīyati, yathā ca sūriyo andhakāraṃ vidhamanto mahantaṃ ālokaṃ tapetvāna puna sāyaṃ atthaṃ paleti atthaṃ gacchati na dissati, evameva bhogā uppajjanti ca nassanti ca, tattha kiṃ sokena, tasmā na socāmīti attho.
ஏவங் மஹாஸத்தோ சோரரஞ்ஞோ த⁴ம்மங் தே³ஸெத்வா இதா³னி தமேவ சோரங் க³ரஹந்தோ ஆஹ –
Evaṃ mahāsatto corarañño dhammaṃ desetvā idāni tameva coraṃ garahanto āha –
4.
4.
‘‘அலஸோ கி³ஹீ காமபோ⁴கீ³ ந ஸாது⁴, அஸஞ்ஞதோ பப்³ப³ஜிதோ ந ஸாது⁴;
‘‘Alaso gihī kāmabhogī na sādhu, asaññato pabbajito na sādhu;
ராஜா ந ஸாது⁴ அனிஸம்மகாரீ, யோ பண்டி³தோ கோத⁴னோ தங் ந ஸாது⁴.
Rājā na sādhu anisammakārī, yo paṇḍito kodhano taṃ na sādhu.
5.
5.
‘‘நிஸம்ம க²த்தியோ கயிரா, நானிஸம்ம தி³ஸம்பதி;
‘‘Nisamma khattiyo kayirā, nānisamma disampati;
நிஸம்மகாரினோ ராஜ, யஸோ கித்தி ச வட்³ட⁴தீ’’தி.
Nisammakārino rāja, yaso kitti ca vaḍḍhatī’’ti.
இமா பன த்³வே கா³தா² ஹெட்டா² வித்தா²ரிதாயேவ. சோரராஜா போ³தி⁴ஸத்தங் க²மாபெத்வா ரஜ்ஜங் படிச்சா²பெத்வா அத்தனோ ஜனபத³மேவ க³தோ.
Imā pana dve gāthā heṭṭhā vitthāritāyeva. Corarājā bodhisattaṃ khamāpetvā rajjaṃ paṭicchāpetvā attano janapadameva gato.
ஸத்தா² இமங் த⁴ம்மதே³ஸனங் ஆஹரித்வா ஜாதகங் ஸமோதா⁴னேஸி – ‘‘ததா³ கோஸலராஜா ஆனந்தோ³ அஹோஸி, பா³ராணஸிராஜா பன அஹமேவ அஹோஸி’’ந்தி.
Satthā imaṃ dhammadesanaṃ āharitvā jātakaṃ samodhānesi – ‘‘tadā kosalarājā ānando ahosi, bārāṇasirājā pana ahameva ahosi’’nti.
மணிகுண்ட³லஜாதகவண்ணனா பட²மா.
Maṇikuṇḍalajātakavaṇṇanā paṭhamā.
Related texts:
திபிடக (மூல) • Tipiṭaka (Mūla) / ஸுத்தபிடக • Suttapiṭaka / கு²த்³த³கனிகாய • Khuddakanikāya / ஜாதகபாளி • Jātakapāḷi / 351. மணிகுண்ட³லஜாதகங் • 351. Maṇikuṇḍalajātakaṃ