Sănătate

    Manipularea ceasului intern al vegetalelor poate avea beneficii pentru sanatate


    Legumele si fructele nu mor dupa ce sunt recoltate. Ele raspund la stimulii din mediu timp de cateva zile, si pot fi facute sa produca mai multi antioxidanti la un anumit moment, utilizand lumina.



    Arabidopsis thaliana. Foto: Alberto Salguero Quiles/Wikipedia (CC BY-SA 3.0).


    Cercetatorii de la Rice University si University of California au simulat cicluri de zi-noapte prin cicluri de lumina si intuneric pentru a controla ceasul intern al fructelor si legumelor ca varza, morcovii, afinele.

    Un studiu anterior aratase ca planta Arabidopsis thaliana, folosita de obicei pentru studiul pe plante, incepe cresterea ritmului productiei de substante contra insectelor cu cateva ore inainte de rasarit, moment in care insectele incep sa se hraneasca.

    Arabidopsis si varza sunt inrudite, asa ca folosind iluminatul controlat intr-o camera sigilata, cercetatorii au vazut ca se poate antrena ceasul circadian la varza post-recoltare. Dupa acest rezultat, s-a trecut la salata verde, morcovi, dovlecei, cartofi dulci si afine. Toate au raspuns la acest antrenament, inclusiv radacinoasele.

    Stocarea fructelor si legumelor in camioane intunecate, cutii si frigidere poate reduce capacitatea lor de a mentine ritmul zilnic.

    In experimentul pe varza, oamenii de stiinta au constatat ca pot manipula frunzele pentru a creste productia de metaboliti anti-insecte la anumite ore din zi. Unul dintre acestea este glucoraphanin (4-MSO), un compus anti-cancer cunoscut ce se gaseste si in brocoli.

    Au inceput deja cercetari pentru a vedea daca lumina sau alti stimuli, cum este atingerea, pot fi folositi pentru a spori rezistenta culturilor alimentare la daunatori.

    GH. MANOIU | 2 IULIE 2013




    TE-AR MAI PUTEA INTERESA

    O echipă de la Spitalul Universitar din Geneva a descoperit că hormonul Eritropoietina (EPO) ar putea preveni leziunile cerebrale la copiii foarte prematuri. Studiul s-a făcut pe aproape 500 de copii născuţi între 26 şi 31 săptămâni în Elveția.
    O promiţătoare terapie experimentală promovată de laboratoarele americane Pfizer a confirmat eficacitatea sa în blocarea proliferării cancerului de sân avansat, potrivit unui nou studiu clinic realizat la Institute of Cancer Research din Londra.
    Medicii chinezi au identificat prima genă care ajută bacteriile să reziste la singurul grup de antibiotice eficiente când toate celelalte eşuează. Experţii chinezi au ajuns la concluzia alarmantă că ultima noastră linie de apărare cu antibiotice a fost depăşită.
    Un studiu început acum patru ani pe populaţiile din Finlanda şi Suedia, lărgit apoi pe 150000 de oameni a găsit, prin testare genetică, o mutaţie rară care protejează chiar şi oamenii graşi de îmbolnavirea de diabet de tip 2. Efectul este foarte puternic, mutaţia reducând cu două treimi riscul de boală, ceea ce îi determină pe cercetători să înceapă căutarea de medicamente care să imite efectul mutaţiei.
    Oamenii pot avea o genă de păr roşu ascunsă, care creşte riscul de cancer de piele cauzat de expunerea la soare.
    O descoperire importantă făcută de cercetătorii americani privind vase neidentificate anterior care conectează direct creierul cu sistemul imunitar, ar putea ajuta în studierea şi găsirea de tratament pentru boli neurologice, cum ar fi autismul, scleroza multiplă, sau Alzheimer.

    © 1991-2024 The Titi Tudorancea Bulletin | Titi Tudorancea® este Marcă Înregistrată | Condiţii de utilizare
    Contact