Library / Tipiṭaka / திபிடக • Tipiṭaka / ஜாதக-அட்ட²கதா² • Jātaka-aṭṭhakathā

    [285] 5. மணிஸூகரஜாதகவண்ணனா

    [285] 5. Maṇisūkarajātakavaṇṇanā

    த³ரியா ஸத்த வஸ்ஸானீதி இத³ங் ஸத்தா² ஜேதவனே விஹரந்தோ ஸுந்த³ரீமாரணங் ஆரப்³ப⁴ கதே²ஸி. தேன கோ² பன ஸமயேன ப⁴க³வா ஸக்கதோ ஹோதி க³ருகதோதி வத்து² உதா³னே (உதா³॰ 38) ஆக³தமேவ. அயங் பனெத்த² ஸங்கே²போ – ப⁴க³வதோ கிர பி⁴க்கு²ஸங்க⁴ஸ்ஸ ச பஞ்சன்னங் மஹானதீ³னங் மஹோக⁴ஸதி³ஸே லாப⁴ஸக்காரே உப்பன்னே ஹதலாப⁴ஸக்காரா அஞ்ஞதித்தி²யா ஸூரியுக்³க³மனகாலே க²ஜ்ஜோபனகா விய நிப்பபா⁴ ஹுத்வா ஏகதோ ஸன்னிபதித்வா மந்தயிங்ஸு – ‘‘மயங் ஸமணஸ்ஸ கோ³தமஸ்ஸ உப்பன்னகாலதோ பட்டா²ய ஹதலாப⁴ஸக்காரா, ந கோசி அம்ஹாகங் அத்தி²பா⁴வம்பி ஜானாதி, கேன நு கோ² ஸத்³தி⁴ங் ஏகதோ ஹுத்வா ஸமணஸ்ஸ கோ³தமஸ்ஸ அவண்ணங் உப்பாதெ³த்வா லாப⁴ஸக்காரமஸ்ஸ அந்தரதா⁴பெய்யாமா’’தி. அத² நேஸங் ஏதத³ஹோஸி – ‘‘ஸுந்த³ரியா ஸத்³தி⁴ங் ஏகதோ ஹுத்வா ஸக்குணிஸ்ஸாமா’’தி.

    Dariyāsatta vassānīti idaṃ satthā jetavane viharanto sundarīmāraṇaṃ ārabbha kathesi. Tena kho pana samayena bhagavā sakkato hoti garukatoti vatthu udāne (udā. 38) āgatameva. Ayaṃ panettha saṅkhepo – bhagavato kira bhikkhusaṅghassa ca pañcannaṃ mahānadīnaṃ mahoghasadise lābhasakkāre uppanne hatalābhasakkārā aññatitthiyā sūriyuggamanakāle khajjopanakā viya nippabhā hutvā ekato sannipatitvā mantayiṃsu – ‘‘mayaṃ samaṇassa gotamassa uppannakālato paṭṭhāya hatalābhasakkārā, na koci amhākaṃ atthibhāvampi jānāti, kena nu kho saddhiṃ ekato hutvā samaṇassa gotamassa avaṇṇaṃ uppādetvā lābhasakkāramassa antaradhāpeyyāmā’’ti. Atha nesaṃ etadahosi – ‘‘sundariyā saddhiṃ ekato hutvā sakkuṇissāmā’’ti.

    தே ஏகதி³வஸங் ஸுந்த³ரிங் தித்தி²யாராமங் பவிஸித்வா வந்தி³த்வா டி²தங் நாலபிங்ஸு. ஸா புனப்புனங் ஸல்லபந்தீபி படிவசனங் அலபி⁴த்வா ‘‘அபி நு, அய்யா, தும்ஹே கேனசி விஹேடி²தாத்தா²’’தி புச்சி². ‘‘கிங், ப⁴கி³னி, ஸமணங் கோ³தமங் அம்ஹே விஹேடெ²த்வா ஹதலாப⁴ஸக்காரே கத்வா விசரந்தங் ந பஸ்ஸஸீ’’தி. ஸா ஏவமாஹ – ‘‘மயா எத்த² கிங் காதுங் வட்டதீ’’தி? த்வங் கோ²ஸி, ப⁴கி³னி, அபி⁴ரூபா ஸோப⁴க்³க³ப்பத்தா, ஸமணஸ்ஸ கோ³தமஸ்ஸ அயஸங் ஆரோபெத்வா மஹாஜனங் தவ கத²ங் கா³ஹாபெத்வா ஹதலாப⁴ஸக்காரங் கரோஹீ’’தி? ஸா ‘‘ஸாதூ⁴’’தி ஸம்படிச்சி²த்வா வந்தி³த்வா பக்கந்தா. ததோ பட்டா²ய மாலாக³ந்த⁴விலேபனகப்பூரகடுகப²லாதீ³னி க³ஹெத்வா ஸாயங் மஹாஜனஸ்ஸ ஸத்து² த⁴ம்மதே³ஸனங் ஸுத்வா நக³ரங் பவிஸனகாலே ஜேதவனாபி⁴முகீ² க³ச்ச²தி. ‘‘கஹங் க³ச்ச²ஸீ’’தி ச புட்டா² ‘‘ஸமணஸ்ஸ கோ³தமஸ்ஸ ஸந்திகங், அஹஞ்ஹி தேன ஸத்³தி⁴ங் ஏகக³ந்த⁴குடியங் வஸாமீ’’தி வத்வா அஞ்ஞதரஸ்மிங் தித்தி²யாராமே வஸித்வா பாதோவ ஜேதவனமக்³க³ங் ஓதரித்வா நக³ராபி⁴முகீ² க³ச்ச²தி. ‘‘கிங், ஸுந்த³ரி, கஹங் க³தாஸீ’’தி ச புட்டா² ‘‘ஸமணேன கோ³தமேன ஸத்³தி⁴ங் ஏகக³ந்த⁴குடியங் வஸித்வா தங் கிலேஸரதியா ரமாபெத்வா ஆக³தாம்ஹீ’’தி வத³தி.

    Te ekadivasaṃ sundariṃ titthiyārāmaṃ pavisitvā vanditvā ṭhitaṃ nālapiṃsu. Sā punappunaṃ sallapantīpi paṭivacanaṃ alabhitvā ‘‘api nu, ayyā, tumhe kenaci viheṭhitātthā’’ti pucchi. ‘‘Kiṃ, bhagini, samaṇaṃ gotamaṃ amhe viheṭhetvā hatalābhasakkāre katvā vicarantaṃ na passasī’’ti. Sā evamāha – ‘‘mayā ettha kiṃ kātuṃ vaṭṭatī’’ti? Tvaṃ khosi, bhagini, abhirūpā sobhaggappattā, samaṇassa gotamassa ayasaṃ āropetvā mahājanaṃ tava kathaṃ gāhāpetvā hatalābhasakkāraṃ karohī’’ti? Sā ‘‘sādhū’’ti sampaṭicchitvā vanditvā pakkantā. Tato paṭṭhāya mālāgandhavilepanakappūrakaṭukaphalādīni gahetvā sāyaṃ mahājanassa satthu dhammadesanaṃ sutvā nagaraṃ pavisanakāle jetavanābhimukhī gacchati. ‘‘Kahaṃ gacchasī’’ti ca puṭṭhā ‘‘samaṇassa gotamassa santikaṃ, ahañhi tena saddhiṃ ekagandhakuṭiyaṃ vasāmī’’ti vatvā aññatarasmiṃ titthiyārāme vasitvā pātova jetavanamaggaṃ otaritvā nagarābhimukhī gacchati. ‘‘Kiṃ, sundari, kahaṃ gatāsī’’ti ca puṭṭhā ‘‘samaṇena gotamena saddhiṃ ekagandhakuṭiyaṃ vasitvā taṃ kilesaratiyā ramāpetvā āgatāmhī’’ti vadati.

    அத² நங் கதிபாஹச்சயேன து⁴த்தானங் கஹாபணே த³த்வா ‘‘க³ச்ச²த² ஸுந்த³ரிங் மாரெத்வா ஸமணஸ்ஸ கோ³தமஸ்ஸ க³ந்த⁴குடியா ஸமீபே மாலாகசவரந்தரே நிக்கி²பித்வா ஏதா²’’தி வதி³ங்ஸு, தே ததா² அகங்ஸு. ததோ தித்தி²யா ‘‘ஸுந்த³ரிங் ந பஸ்ஸாமா’’தி கோலாஹலங் கத்வா ரஞ்ஞோ ஆரோசெத்வா ‘‘கஹங் வோ ஆஸங்கா’’தி வுத்தா ‘‘இமேஸு தி³வஸேஸு ஜேதவனே வஸதி, தத்ரஸ்ஸா பவத்திங் ந ஜானாமா’’தி வத்வா ‘‘தேன ஹி க³ச்ச²த², நங் விசினதா²’’தி ரஞ்ஞா அனுஞ்ஞாதா அத்தனோ உபட்டா²கே க³ஹெத்வா ஜேதவனங் க³ந்த்வா விசினந்தா மாலாகசவரந்தரே தி³ஸ்வா மஞ்சகங் ஆரோபெத்வா நக³ரங் பவேஸெத்வா ‘‘ஸமணஸ்ஸ கோ³தமஸ்ஸ ஸாவகா ‘ஸத்தா²ரா கதபாபகம்மங் படிச்சா²தெ³ஸ்ஸாமா’தி ஸுந்த³ரிங் மாரெத்வா மாலாகசவரந்தரே நிக்கி²பிங்ஸூ’’தி ரஞ்ஞோ ஆரோசேஸுங், ராஜா ‘‘தேன ஹி க³ச்ச²த², நக³ரங் ஆஹிண்ட³தா²’’தி ஆஹ. தே நக³ரவீதீ²ஸு ‘‘பஸ்ஸத² ஸமணானங் ஸக்யபுத்தியானங் கம்ம’’ந்திஆதீ³னி விரவித்வா புன ரஞ்ஞோ நிவேஸனத்³வாரங் அக³மங்ஸு.

    Atha naṃ katipāhaccayena dhuttānaṃ kahāpaṇe datvā ‘‘gacchatha sundariṃ māretvā samaṇassa gotamassa gandhakuṭiyā samīpe mālākacavarantare nikkhipitvā ethā’’ti vadiṃsu, te tathā akaṃsu. Tato titthiyā ‘‘sundariṃ na passāmā’’ti kolāhalaṃ katvā rañño ārocetvā ‘‘kahaṃ vo āsaṅkā’’ti vuttā ‘‘imesu divasesu jetavane vasati, tatrassā pavattiṃ na jānāmā’’ti vatvā ‘‘tena hi gacchatha, naṃ vicinathā’’ti raññā anuññātā attano upaṭṭhāke gahetvā jetavanaṃ gantvā vicinantā mālākacavarantare disvā mañcakaṃ āropetvā nagaraṃ pavesetvā ‘‘samaṇassa gotamassa sāvakā ‘satthārā katapāpakammaṃ paṭicchādessāmā’ti sundariṃ māretvā mālākacavarantare nikkhipiṃsū’’ti rañño ārocesuṃ, rājā ‘‘tena hi gacchatha, nagaraṃ āhiṇḍathā’’ti āha. Te nagaravīthīsu ‘‘passatha samaṇānaṃ sakyaputtiyānaṃ kamma’’ntiādīni viravitvā puna rañño nivesanadvāraṃ agamaṃsu.

    ராஜா ஸுந்த³ரியா ஸரீரங் ஆமகஸுஸானே அட்டகங் ஆரோபெத்வா ரக்கா²பேஸி. ஸாவத்தி²வாஸினோ ட²பெத்வா அரியஸாவகே ஸேஸா யேபு⁴ய்யேன ‘‘பஸ்ஸத² ஸமணானங் ஸக்யபுத்தியானங் கம்ம’’ந்திஆதீ³னி வத்வா அந்தோனக³ரே ச ப³ஹினக³ரே ச பி⁴க்கூ² அக்கோஸந்தா பரிபா⁴ஸந்தா விசரந்தி. பி⁴க்கூ² தங் பவத்திங் ததா²க³தஸ்ஸ ஆரோசேஸுங். ஸத்தா² ‘‘தேன ஹி தும்ஹேபி தே மனுஸ்ஸே ஏவங் படிசோதே³தா²’’தி –

    Rājā sundariyā sarīraṃ āmakasusāne aṭṭakaṃ āropetvā rakkhāpesi. Sāvatthivāsino ṭhapetvā ariyasāvake sesā yebhuyyena ‘‘passatha samaṇānaṃ sakyaputtiyānaṃ kamma’’ntiādīni vatvā antonagare ca bahinagare ca bhikkhū akkosantā paribhāsantā vicaranti. Bhikkhū taṃ pavattiṃ tathāgatassa ārocesuṃ. Satthā ‘‘tena hi tumhepi te manusse evaṃ paṭicodethā’’ti –

    ‘‘அபூ⁴தவாதீ³ நிரயங் உபேதி, யோ வாபி கத்வா ந கரோமி சாஹ;

    ‘‘Abhūtavādī nirayaṃ upeti, yo vāpi katvā na karomi cāha;

    உபோ⁴பி தே பேச்ச ஸமா ப⁴வந்தி, நிஹீனகம்மா மனுஜா பரத்தா²’’தி. (உதா³॰ 38) –

    Ubhopi te pecca samā bhavanti, nihīnakammā manujā paratthā’’ti. (udā. 38) –

    இமங் கா³த²மாஹ.

    Imaṃ gāthamāha.

    ராஜா ‘‘ஸுந்த³ரியா அஞ்ஞேஹி மாரிதபா⁴வங் ஜானாதா²’’தி புரிஸே பேஸேஸி. தேபி கோ² து⁴த்தா தேஹி கஹாபணேஹி ஸுரங் பிவந்தா அஞ்ஞமஞ்ஞங் கலஹங் கரொந்தி. தத்தே²கோ ஏவமாஹ – ‘‘த்வங் ஸுந்த³ரிங் ஏகப்பஹாரேனேவ மாரெத்வா மாலாகசவரந்தரே நிக்கி²பித்வா ததோ லத்³த⁴கஹாபணேஹி ஸுரங் பிவஸி, ஹோது ஹோதூ’’தி. ராஜபுரிஸா தே து⁴த்தே க³ஹெத்வா ரஞ்ஞோ த³ஸ்ஸேஸுங். அத² தே ராஜா ‘‘தும்ஹேஹி மாரிதா’’தி புச்சி². ‘‘ஆம, தே³வா’’தி. ‘‘கேஹி மாராபிதா’’தி? ‘‘அஞ்ஞதித்தி²யேஹி, தே³வா’’தி. ராஜா தித்தி²யே பக்கோஸாபெத்வா ஸுந்த³ரிங் உக்கி²பாபெத்வா ‘‘க³ச்ச²த² தும்ஹே, ஏவங் வத³ந்தா நக³ரங் ஆஹிண்ட³த² ‘அயங் ஸுந்த³ரீ ஸமணஸ்ஸ கோ³தமஸ்ஸ அவண்ணங் ஆரோபேதுகாமேஹி அம்ஹேஹி மாராபிதா, நேவ ஸமணஸ்ஸ கோ³தமஸ்ஸ, ந கோ³தமஸாவகானங் தோ³ஸோ அத்தி², அம்ஹாகங்யேவ தோ³ஸோ’’’தி ஆணாபேஸி. தே ததா² அகங்ஸு. பா³லமஹாஜனோ ததா³ ஸத்³த³ஹி, தித்தி²யாபி புரிஸவத⁴த³ண்டே³ன பலிபு³த்³தா⁴. ததோ பட்டா²ய பு³த்³தா⁴னங் மஹந்ததரோ லாப⁴ஸக்காரோ அஹோஸி.

    Rājā ‘‘sundariyā aññehi māritabhāvaṃ jānāthā’’ti purise pesesi. Tepi kho dhuttā tehi kahāpaṇehi suraṃ pivantā aññamaññaṃ kalahaṃ karonti. Tattheko evamāha – ‘‘tvaṃ sundariṃ ekappahāreneva māretvā mālākacavarantare nikkhipitvā tato laddhakahāpaṇehi suraṃ pivasi, hotu hotū’’ti. Rājapurisā te dhutte gahetvā rañño dassesuṃ. Atha te rājā ‘‘tumhehi māritā’’ti pucchi. ‘‘Āma, devā’’ti. ‘‘Kehi mārāpitā’’ti? ‘‘Aññatitthiyehi, devā’’ti. Rājā titthiye pakkosāpetvā sundariṃ ukkhipāpetvā ‘‘gacchatha tumhe, evaṃ vadantā nagaraṃ āhiṇḍatha ‘ayaṃ sundarī samaṇassa gotamassa avaṇṇaṃ āropetukāmehi amhehi mārāpitā, neva samaṇassa gotamassa, na gotamasāvakānaṃ doso atthi, amhākaṃyeva doso’’’ti āṇāpesi. Te tathā akaṃsu. Bālamahājano tadā saddahi, titthiyāpi purisavadhadaṇḍena palibuddhā. Tato paṭṭhāya buddhānaṃ mahantataro lābhasakkāro ahosi.

    அதே²கதி³வஸங் பி⁴க்கூ² த⁴ம்மஸபா⁴யங் கத²ங் ஸமுட்டா²பேஸுங் – ‘‘ஆவுஸோ, தித்தி²யா ‘பு³த்³தா⁴னங் காளகபா⁴வங் உப்பாதெ³ஸ்ஸாமா’தி ஸயங் காளகா ஜாதா, பு³த்³தா⁴னங் பன மஹந்ததரோ லாப⁴ஸக்காரோ உத³பாதீ³’’தி. ஸத்தா² ஆக³ந்த்வா ‘‘காய நுத்த², பி⁴க்க²வே, ஏதரஹி கதா²ய ஸன்னிஸின்னா’’தி புச்சி²த்வா ‘‘இமாய நாமா’’தி வுத்தே ‘‘ந, பி⁴க்க²வே, ஸக்கா பு³த்³தா⁴னங் ஸங்கிலேஸங் உப்பாதே³துங், பு³த்³தா⁴னங் ஸங்கிலிட்ட²பா⁴வகரணங் நாம ஜாதிமணினோ கிலிட்ட²பா⁴வகரணஸதி³ஸங், புப்³பே³ ஜாதிமணிங் ‘கிலிட்ட²ங் கரிஸ்ஸாமா’தி வாயமந்தாபி நாஸக்கி²ங்ஸு கிலிட்ட²ங் காது’’ந்தி வத்வா தேஹி யாசிதோ அதீதங் ஆஹரி.

    Athekadivasaṃ bhikkhū dhammasabhāyaṃ kathaṃ samuṭṭhāpesuṃ – ‘‘āvuso, titthiyā ‘buddhānaṃ kāḷakabhāvaṃ uppādessāmā’ti sayaṃ kāḷakā jātā, buddhānaṃ pana mahantataro lābhasakkāro udapādī’’ti. Satthā āgantvā ‘‘kāya nuttha, bhikkhave, etarahi kathāya sannisinnā’’ti pucchitvā ‘‘imāya nāmā’’ti vutte ‘‘na, bhikkhave, sakkā buddhānaṃ saṃkilesaṃ uppādetuṃ, buddhānaṃ saṃkiliṭṭhabhāvakaraṇaṃ nāma jātimaṇino kiliṭṭhabhāvakaraṇasadisaṃ, pubbe jātimaṇiṃ ‘kiliṭṭhaṃ karissāmā’ti vāyamantāpi nāsakkhiṃsu kiliṭṭhaṃ kātu’’nti vatvā tehi yācito atītaṃ āhari.

    அதீதே பா³ராணஸியங் ப்³ரஹ்மத³த்தே ரஜ்ஜங் காரெந்தே போ³தி⁴ஸத்தோ ஏகஸ்மிங் கா³மகே ப்³ராஹ்மணகுலே நிப்³ப³த்தித்வா வயப்பத்தோ காமேஸு ஆதீ³னவங் தி³ஸ்வா நிக்க²மித்வா ஹிமவந்தபதே³ஸே திஸ்ஸோ பப்³ப³தராஜியோ அதிக்கமித்வா தாபஸோ ஹுத்வா பண்ணஸாலாயங் வஸி. தஸ்ஸா அவிதூ³ரே மணிகு³ஹா அஹோஸி, தத்த² திங்ஸமத்தா ஸூகரா வஸந்தி, கு³ஹாய அவிதூ³ரே ஏகோ ஸீஹோ சரதி, தஸ்ஸ மணிம்ஹி சா²யா பஞ்ஞாயதி. ஸூகரா ஸீஹச்சா²யங் தி³ஸ்வா பீ⁴தா உத்ரஸ்தா அப்பமங்ஸலோஹிதா அஹேஸுங். தே ‘‘இமஸ்ஸ மணினோ விப்பஸன்னத்தா அயங் சா²யா பஞ்ஞாயதி, இமங் மணிங் ஸங்கிலிட்ட²ங் விவண்ணங் கரோமா’’தி சிந்தெத்வா அவிதூ³ரே ஏகங் ஸரங் க³ந்த்வா கலலே பவட்டெத்வா ஆக³ந்த்வா தங் மணிங் க⁴ங்ஸந்தி. ஸோ ஸூகரலோமேஹி க⁴ங்ஸியமானோ விப்பஸன்னதரோ அஹோஸி. ஸூகரா உபாயங் அபஸ்ஸந்தா ‘‘இமஸ்ஸ மணினோ விவண்ணகரணூபாயங் தாபஸங் புச்சி²ஸ்ஸாமா’’தி போ³தி⁴ஸத்தங் உபஸங்கமித்வா வந்தி³த்வா ஏகமந்தங் டி²தா புரிமா த்³வே கா³தா² உதா³ஹரிங்ஸு –

    Atīte bārāṇasiyaṃ brahmadatte rajjaṃ kārente bodhisatto ekasmiṃ gāmake brāhmaṇakule nibbattitvā vayappatto kāmesu ādīnavaṃ disvā nikkhamitvā himavantapadese tisso pabbatarājiyo atikkamitvā tāpaso hutvā paṇṇasālāyaṃ vasi. Tassā avidūre maṇiguhā ahosi, tattha tiṃsamattā sūkarā vasanti, guhāya avidūre eko sīho carati, tassa maṇimhi chāyā paññāyati. Sūkarā sīhacchāyaṃ disvā bhītā utrastā appamaṃsalohitā ahesuṃ. Te ‘‘imassa maṇino vippasannattā ayaṃ chāyā paññāyati, imaṃ maṇiṃ saṃkiliṭṭhaṃ vivaṇṇaṃ karomā’’ti cintetvā avidūre ekaṃ saraṃ gantvā kalale pavaṭṭetvā āgantvā taṃ maṇiṃ ghaṃsanti. So sūkaralomehi ghaṃsiyamāno vippasannataro ahosi. Sūkarā upāyaṃ apassantā ‘‘imassa maṇino vivaṇṇakaraṇūpāyaṃ tāpasaṃ pucchissāmā’’ti bodhisattaṃ upasaṅkamitvā vanditvā ekamantaṃ ṭhitā purimā dve gāthā udāhariṃsu –

    103.

    103.

    ‘‘த³ரியா ஸத்த வஸ்ஸானி, திங்ஸமத்தா வஸாமஸே;

    ‘‘Dariyā satta vassāni, tiṃsamattā vasāmase;

    ஹஞ்ஞாம மணினோ ஆப⁴ங், இதி நோ மந்தரங் அஹு.

    Haññāma maṇino ābhaṃ, iti no mantaraṃ ahu.

    104.

    104.

    ‘‘யாவதா மணிங் க⁴ங்ஸாம, பி⁴ய்யோ வோதா³யதே மணி;

    ‘‘Yāvatā maṇiṃ ghaṃsāma, bhiyyo vodāyate maṇi;

    இத³ஞ்சதா³னி புச்சா²ம, கிங் கிச்சங் இத⁴ மஞ்ஞஸீ’’தி.

    Idañcadāni pucchāma, kiṃ kiccaṃ idha maññasī’’ti.

    தத்த² த³ரியாதி மணிகு³ஹாயங். வஸாமஸேதி வஸாம. ஹஞ்ஞாமாதி ஹனிஸ்ஸாம, மயம்பி விவண்ணங் கரிஸ்ஸாம. இத³ஞ்சதா³னி புச்சா²மாதி இதா³னி மயங் ‘‘கேன காரணேன அயங் மணி கிலிஸ்ஸமானோ வோதா³யதே’’தி இத³ங் தங் புச்சா²ம. ‘‘கிங் கிச்சங் ‘இத⁴ மஞ்ஞஸீ’தி இமஸ்மிங் அத்தே² த்வங் இமங் கிச்சங் கிந்தி மஞ்ஞஸீ’’தி.

    Tattha dariyāti maṇiguhāyaṃ. Vasāmaseti vasāma. Haññāmāti hanissāma, mayampi vivaṇṇaṃ karissāma. Idañcadāni pucchāmāti idāni mayaṃ ‘‘kena kāraṇena ayaṃ maṇi kilissamāno vodāyate’’ti idaṃ taṃ pucchāma. ‘‘Kiṃ kiccaṃ ‘idha maññasī’ti imasmiṃ atthe tvaṃ imaṃ kiccaṃ kinti maññasī’’ti.

    அத² நேஸங் ஆசிக்க²ந்தோ போ³தி⁴ஸத்தோ ததியங் கா³த²மாஹ –

    Atha nesaṃ ācikkhanto bodhisatto tatiyaṃ gāthamāha –

    105.

    105.

    ‘‘அயங் மணி வேளுரியோ, அகாசோ விமலோ ஸுபோ⁴;

    ‘‘Ayaṃ maṇi veḷuriyo, akāco vimalo subho;

    நாஸ்ஸ ஸக்கா ஸிரிங் ஹந்துங், அபக்கமத² ஸூகரா’’தி.

    Nāssa sakkā siriṃ hantuṃ, apakkamatha sūkarā’’ti.

    தத்த² அகாசோதி அகக்கஸோ. ஸுபோ⁴தி ஸோப⁴னோ. ஸிரிந்தி பப⁴ங். அபக்கமதா²தி இமஸ்ஸ மணிஸ்ஸ பபா⁴ நாஸேதுங் ந ஸக்கா, தும்ஹே பன இமங் மணிகு³ஹங் பஹாய அஞ்ஞத்த² க³ச்ச²தா²தி.

    Tattha akācoti akakkaso. Subhoti sobhano. Sirinti pabhaṃ. Apakkamathāti imassa maṇissa pabhā nāsetuṃ na sakkā, tumhe pana imaṃ maṇiguhaṃ pahāya aññattha gacchathāti.

    தே தஸ்ஸ கத²ங் ஸுத்வா ததா² அகங்ஸு. போ³தி⁴ஸத்தோ ஜா²னங் உப்பாதெ³த்வா ப்³ரஹ்மலோகபராயணோ அஹோஸி.

    Te tassa kathaṃ sutvā tathā akaṃsu. Bodhisatto jhānaṃ uppādetvā brahmalokaparāyaṇo ahosi.

    ஸத்தா² இமங் த⁴ம்மதே³ஸனங் ஆஹரித்வா ஜாதகங் ஸமோதா⁴னேஸி – ‘‘ததா³ தாபஸோ அஹமேவ அஹோஸி’’ந்தி.

    Satthā imaṃ dhammadesanaṃ āharitvā jātakaṃ samodhānesi – ‘‘tadā tāpaso ahameva ahosi’’nti.

    மணிஸூகரஜாதகவண்ணனா பஞ்சமா.

    Maṇisūkarajātakavaṇṇanā pañcamā.







    Related texts:



    திபிடக (மூல) • Tipiṭaka (Mūla) / ஸுத்தபிடக • Suttapiṭaka / கு²த்³த³கனிகாய • Khuddakanikāya / ஜாதகபாளி • Jātakapāḷi / 285. மணிஸூகரஜாதகங் • 285. Maṇisūkarajātakaṃ


    © 1991-2023 The Titi Tudorancea Bulletin | Titi Tudorancea® is a Registered Trademark | Terms of use and privacy policy
    Contact