Library / Tipiṭaka / திபிடக • Tipiṭaka / விமானவத்து²-அட்ட²கதா² • Vimānavatthu-aṭṭhakathā

    3. மணிதூ²ணவிமானவண்ணனா

    3. Maṇithūṇavimānavaṇṇanā

    உச்சமித³ங் மணிதூ²ணங் விமானந்தி மணிதூ²ணவிமானங். தஸ்ஸ கா உப்பத்தி? ப⁴க³வா ஸாவத்தி²யங் விஹரதி ஜேதவனே. தேன ஸமயேன ஸம்ப³ஹுலா தே²ரா பி⁴க்கூ² அரஞ்ஞாயதனே விஹரந்தி. தேஸங் கா³மங் பிண்டா³ய க³மனமக்³கே³ ஏகோ உபாஸகோ விஸமங் ஸமங் கரோதி, கண்டகே நீஹரதி, க³ச்ச²கு³ம்பே³ அபனேதி, உத³ககாலே மாதிகாஸு ஸேதுங் ப³ந்த⁴தி, விவனட்டா²னேஸு சா²யாருக்கே² ரோபேதி, ஜலாஸயேஸு மத்திகங் உத்³த⁴ரித்வா தே புது²லக³ம்பீ⁴ரே கரோதி, தித்தே² ஸம்பாதே³தி, யதா²விப⁴வங் தா³னங் தே³தி, ஸீலங் ரக்க²தி. ஸோ அபரபா⁴கே³ காலங் கத்வா தாவதிங்ஸேஸு த்³வாத³ஸயோஜனிகே கனகவிமானே நிப்³ப³த்தி. தங் ஆயஸ்மா மஹாமொக்³க³ல்லானத்தே²ரோ உபஸங்கமித்வா இமாஹி கா³தா²ஹி படிபுச்சி² –

    Uccamidaṃmaṇithūṇaṃ vimānanti maṇithūṇavimānaṃ. Tassa kā uppatti? Bhagavā sāvatthiyaṃ viharati jetavane. Tena samayena sambahulā therā bhikkhū araññāyatane viharanti. Tesaṃ gāmaṃ piṇḍāya gamanamagge eko upāsako visamaṃ samaṃ karoti, kaṇṭake nīharati, gacchagumbe apaneti, udakakāle mātikāsu setuṃ bandhati, vivanaṭṭhānesu chāyārukkhe ropeti, jalāsayesu mattikaṃ uddharitvā te puthulagambhīre karoti, titthe sampādeti, yathāvibhavaṃ dānaṃ deti, sīlaṃ rakkhati. So aparabhāge kālaṃ katvā tāvatiṃsesu dvādasayojanike kanakavimāne nibbatti. Taṃ āyasmā mahāmoggallānatthero upasaṅkamitvā imāhi gāthāhi paṭipucchi –

    1126.

    1126.

    ‘‘உச்சமித³ங் மணிதூ²ணங் விமானங், ஸமந்ததோ த்³வாத³ஸ யோஜனானி;

    ‘‘Uccamidaṃ maṇithūṇaṃ vimānaṃ, samantato dvādasa yojanāni;

    கூடாகா³ரா ஸத்தஸதா உளாரா, வேளுரியத²ம்பா⁴ ருசகத்த²தா ஸுபா⁴.

    Kūṭāgārā sattasatā uḷārā, veḷuriyathambhā rucakatthatā subhā.

    1127.

    1127.

    ‘‘தத்த²ச்ச²ஸி பிவஸி கா²த³ஸி ச, தி³ப்³பா³ ச வீணா பவத³ந்தி வக்³கு³ங்;

    ‘‘Tatthacchasi pivasi khādasi ca, dibbā ca vīṇā pavadanti vagguṃ;

    தி³ப்³பா³ ரஸா காமகு³ணெத்த² பஞ்ச, நாரியோ ச நச்சந்தி ஸுவண்ணச்ச²ன்னா.

    Dibbā rasā kāmaguṇettha pañca, nāriyo ca naccanti suvaṇṇacchannā.

    1128.

    1128.

    ‘‘கேன தேதாதி³ஸோ வண்ணோ…பே॰…வண்ணோ ச தே ஸப்³ப³தி³ஸா பபா⁴ஸதீ’’தி.

    ‘‘Kena tetādiso vaṇṇo…pe…vaṇṇo ca te sabbadisā pabhāsatī’’ti.

    ஸோபி தஸ்ஸ கா³தா²ஹி ப்³யாகாஸி –

    Sopi tassa gāthāhi byākāsi –

    1130.

    1130.

    ‘‘ஸோ தே³வபுத்தோ அத்தமனோ…பே॰… யஸ்ஸ கம்மஸ்ஸித³ங் ப²லங்’’.

    ‘‘So devaputto attamano…pe… yassa kammassidaṃ phalaṃ’’.

    1131.

    1131.

    ‘‘அஹங் மனுஸ்ஸேஸு மனுஸ்ஸபூ⁴தோ, விவனே பதே² ஸங்கமனங் அகாஸிங்;

    ‘‘Ahaṃ manussesu manussabhūto, vivane pathe saṅkamanaṃ akāsiṃ;

    ஆராமருக்கா²னி ச ரோபயிஸ்ஸங், பியா ச மே ஸீலவந்தோ அஹேஸுங்;

    Ārāmarukkhāni ca ropayissaṃ, piyā ca me sīlavanto ahesuṃ;

    அன்னஞ்ச பானஞ்ச பஸன்னசித்தோ, ஸக்கச்ச தா³னங் விபுலங் அதா³ஸிங்.

    Annañca pānañca pasannacitto, sakkacca dānaṃ vipulaṃ adāsiṃ.

    1132.

    1132.

    ‘‘தேன மேதாதி³ஸோ வண்ணோ…பே॰…வண்ணோ ச மே ஸப்³ப³தி³ஸா பபா⁴ஸதீ’’தி.

    ‘‘Tena metādiso vaṇṇo…pe…vaṇṇo ca me sabbadisā pabhāsatī’’ti.

    1131. தத்த² விவனேதி அரஞ்ஞே. ஆராமருக்கா²னி சா ஆராமபூ⁴தே ருக்கே², ஆராமங் கத்வா தத்த² ருக்கே² ரோபேஸிந்தி அத்தோ². ஸேஸங் ஸப்³ப³ங் வுத்தனயமேவ.

    1131. Tattha vivaneti araññe. Ārāmarukkhāni cā ārāmabhūte rukkhe, ārāmaṃ katvā tattha rukkhe ropesinti attho. Sesaṃ sabbaṃ vuttanayameva.

    மணிதூ²ணவிமானவண்ணனா நிட்டி²தா.

    Maṇithūṇavimānavaṇṇanā niṭṭhitā.







    Related texts:



    திபிடக (மூல) • Tipiṭaka (Mūla) / ஸுத்தபிடக • Suttapiṭaka / கு²த்³த³கனிகாய • Khuddakanikāya / விமானவத்து²பாளி • Vimānavatthupāḷi / 3. மணிதூ²ணவிமானவத்து² • 3. Maṇithūṇavimānavatthu


    © 1991-2023 The Titi Tudorancea Bulletin | Titi Tudorancea® is a Registered Trademark | Terms of use and privacy policy
    Contact