Library / Tipiṭaka / திபிடக • Tipiṭaka / விமானவத்து²பாளி • Vimānavatthupāḷi

    3. மணிதூ²ணவிமானவத்து²

    3. Maṇithūṇavimānavatthu

    1126.

    1126.

    ‘‘உச்சமித³ங் மணிதூ²ணங் விமானங், ஸமந்ததோ த்³வாத³ஸ யோஜனானி;

    ‘‘Uccamidaṃ maṇithūṇaṃ vimānaṃ, samantato dvādasa yojanāni;

    கூடாகா³ரா ஸத்தஸதா உளாரா, வேளுரியத²ம்பா⁴ ருசகத்த²தா ஸுபா⁴.

    Kūṭāgārā sattasatā uḷārā, veḷuriyathambhā rucakatthatā subhā.

    1127.

    1127.

    ‘‘தத்த²ச்ச²ஸி பிவஸி கா²த³ஸி ச, தி³ப்³பா³ ச வீணா பவத³ந்தி வக்³கு³ங்;

    ‘‘Tatthacchasi pivasi khādasi ca, dibbā ca vīṇā pavadanti vagguṃ;

    தி³ப்³பா³ ரஸா காமகு³ணெத்த² பஞ்ச, நாரியோ ச நச்சந்தி ஸுவண்ணச²ன்னா.

    Dibbā rasā kāmaguṇettha pañca, nāriyo ca naccanti suvaṇṇachannā.

    1128.

    1128.

    ‘‘கேன தேதாதி³ஸோ வண்ணோ…பே॰…வண்ணோ ச தே ஸப்³ப³தி³ஸா பபா⁴ஸதீ’’தி.

    ‘‘Kena tetādiso vaṇṇo…pe…vaṇṇo ca te sabbadisā pabhāsatī’’ti.

    1130.

    1130.

    ஸோ தே³வபுத்தோ அத்தமனோ…பே॰…யஸ்ஸ கம்மஸ்ஸித³ங் ப²லங்.

    So devaputto attamano…pe…yassa kammassidaṃ phalaṃ.

    1131.

    1131.

    ‘‘அஹங் மனுஸ்ஸேஸு மனுஸ்ஸபூ⁴தோ, விவனே பதே² ஸங்கமனங் 1 அகாஸிங்;

    ‘‘Ahaṃ manussesu manussabhūto, vivane pathe saṅkamanaṃ 2 akāsiṃ;

    ஆராமருக்கா²னி ச ரோபயிஸ்ஸங், பியா ச மே ஸீலவந்தோ அஹேஸுங்;

    Ārāmarukkhāni ca ropayissaṃ, piyā ca me sīlavanto ahesuṃ;

    அன்னஞ்ச பானஞ்ச பஸன்னசித்தோ, ஸக்கச்ச தா³னங் விபுலங் அதா³ஸிங்.

    Annañca pānañca pasannacitto, sakkacca dānaṃ vipulaṃ adāsiṃ.

    1132.

    1132.

    ‘‘தேன மேதாதி³ஸோ வண்ணோ…பே॰… வண்ணோ ச மே ஸப்³ப³தி³ஸா பபா⁴ஸதீ’’தி.

    ‘‘Tena metādiso vaṇṇo…pe… vaṇṇo ca me sabbadisā pabhāsatī’’ti.

    மணிதூ²ணவிமானங் ததியங்.

    Maṇithūṇavimānaṃ tatiyaṃ.







    Footnotes:
    1. சங்கமனங் (ஸீ॰), சங்கமங் (ஸ்யா॰), ஸமகங் (க॰ ஸீ॰)
    2. caṅkamanaṃ (sī.), caṅkamaṃ (syā.), samakaṃ (ka. sī.)



    Related texts:



    அட்ட²கதா² • Aṭṭhakathā / ஸுத்தபிடக (அட்ட²கதா²) • Suttapiṭaka (aṭṭhakathā) / கு²த்³த³கனிகாய (அட்ட²கதா²) • Khuddakanikāya (aṭṭhakathā) / விமானவத்து²-அட்ட²கதா² • Vimānavatthu-aṭṭhakathā / 3. மணிதூ²ணவிமானவண்ணனா • 3. Maṇithūṇavimānavaṇṇanā


    © 1991-2023 The Titi Tudorancea Bulletin | Titi Tudorancea® is a Registered Trademark | Terms of use and privacy policy
    Contact