Library / Tipiṭaka / திபிடக • Tipiṭaka / விமானவத்து²-அட்ட²கதா² • Vimānavatthu-aṭṭhakathā

    4. மஞ்ஜிட்ட²கவக்³கோ³

    4. Mañjiṭṭhakavaggo

    1. மஞ்ஜிட்ட²கவிமானவண்ணனா

    1. Mañjiṭṭhakavimānavaṇṇanā

    மஞ்ஜிட்ட²கவக்³கே³ மஞ்ஜிட்ட²கே விமானஸ்மிந்தி மஞ்ஜிட்ட²கவிமானங். தஸ்ஸ கா உப்பத்தி? ப⁴க³வா ஸாவத்தி²யங் விஹரதி ஜேதவனே. தத்த² அஞ்ஞதரோ உபாஸகோ ப⁴க³வந்தங் நிமந்தெத்வா அனந்தரவிமானே வுத்தனயேனேவ மண்ட³பங் ஸஜ்ஜெத்வா தத்த² நிஸின்னங் ஸத்தா²ரங் பூஜெத்வா தா³னங் தே³தி. தேன ச ஸமயேன அஞ்ஞதரா குலதா³ஸீ அந்த⁴வனே ஸுபுப்பி²தங் ஸாலருக்க²ங் தி³ஸ்வா தத்த² புப்பா²னி க³ஹெத்வா ஹீரேஹி ஆவுணித்வா வடங்ஸகே கத்வா புன ப³ஹூனி முத்தபுப்பா²னி அக்³க³புப்பா²னி ச க³ஹெத்வா நக³ரங் பவிட்டா². தஸ்மிங் மண்ட³பே யுக³ந்த⁴ரபப்³ப³தகுச்சி²ங் ஓபா⁴ஸயமானங் பா³லஸூரியங் விய ச²ப்³ப³ண்ணபு³த்³த⁴ரங்ஸியோ விஸ்ஸஜ்ஜெத்வா நிஸின்னங், ப⁴க³வந்தங் தி³ஸ்வா பஸன்னசித்தா தேஹி புப்பே²ஹி பூஜெந்தீ வடங்ஸகானி ஆஸனஸ்ஸ ஸமந்ததோ ட²பெத்வா இதரானி ச புப்பா²னி ஓகிரித்வா ஸக்கச்சங் வந்தி³த்வா திக்க²த்துங் பத³க்கி²ணங் கத்வா அக³மாஸி. ஸா அபரபா⁴கே³ காலங் கத்வா தாவதிங்ஸப⁴வனே நிப்³ப³த்தி, தத்த² தஸ்ஸா ரத்தப²லிகமயங் விமானங், தஸ்ஸ ச புரதோ ஸுவண்ணவாலுகாஸந்த²தபூ⁴மிபா⁴க³ங் மஹந்தங் ஸாலவனங் பாதுரஹோஸி. ஸா யதா³ விமானதோ நிக்க²மித்வா ஸாலவனங் பவிஸதி, ததா³ ஸாலஸாகா² ஓனமித்வா தஸ்ஸா உபரி குஸுமானி ஓகிரந்தி. தங் ஆயஸ்மா மஹாமொக்³க³ல்லானோ ஹெட்டா² வுத்தனயேன உபக³ந்த்வா இமாஹி கா³தா²ஹி கதகம்மங் புச்சி² –

    Mañjiṭṭhakavagge mañjiṭṭhake vimānasminti mañjiṭṭhakavimānaṃ. Tassa kā uppatti? Bhagavā sāvatthiyaṃ viharati jetavane. Tattha aññataro upāsako bhagavantaṃ nimantetvā anantaravimāne vuttanayeneva maṇḍapaṃ sajjetvā tattha nisinnaṃ satthāraṃ pūjetvā dānaṃ deti. Tena ca samayena aññatarā kuladāsī andhavane supupphitaṃ sālarukkhaṃ disvā tattha pupphāni gahetvā hīrehi āvuṇitvā vaṭaṃsake katvā puna bahūni muttapupphāni aggapupphāni ca gahetvā nagaraṃ paviṭṭhā. Tasmiṃ maṇḍape yugandharapabbatakucchiṃ obhāsayamānaṃ bālasūriyaṃ viya chabbaṇṇabuddharaṃsiyo vissajjetvā nisinnaṃ, bhagavantaṃ disvā pasannacittā tehi pupphehi pūjentī vaṭaṃsakāni āsanassa samantato ṭhapetvā itarāni ca pupphāni okiritvā sakkaccaṃ vanditvā tikkhattuṃ padakkhiṇaṃ katvā agamāsi. Sā aparabhāge kālaṃ katvā tāvatiṃsabhavane nibbatti, tattha tassā rattaphalikamayaṃ vimānaṃ, tassa ca purato suvaṇṇavālukāsanthatabhūmibhāgaṃ mahantaṃ sālavanaṃ pāturahosi. Sā yadā vimānato nikkhamitvā sālavanaṃ pavisati, tadā sālasākhā onamitvā tassā upari kusumāni okiranti. Taṃ āyasmā mahāmoggallāno heṭṭhā vuttanayena upagantvā imāhi gāthāhi katakammaṃ pucchi –

    689.

    689.

    ‘‘மஞ்ஜிட்ட²கே விமானஸ்மிங், ஸொண்ணவாலுகஸந்த²தே;

    ‘‘Mañjiṭṭhake vimānasmiṃ, soṇṇavālukasanthate;

    பஞ்சங்கி³கேன தூரியேன, ரமஸி ஸுப்பவாதி³தே.

    Pañcaṅgikena tūriyena, ramasi suppavādite.

    690.

    690.

    ‘‘தம்ஹா விமானா ஓருய்ஹ, நிம்மிதா ரதனாமயா;

    ‘‘Tamhā vimānā oruyha, nimmitā ratanāmayā;

    ஓகா³ஹஸி ஸாலவனங், புப்பி²தங் ஸப்³ப³காலிகங்.

    Ogāhasi sālavanaṃ, pupphitaṃ sabbakālikaṃ.

    691.

    691.

    ‘‘யஸ்ஸ யஸ்ஸேவ ஸாலஸ்ஸ, மூலே திட்ட²ஸி தே³வதே;

    ‘‘Yassa yasseva sālassa, mūle tiṭṭhasi devate;

    ஸோ ஸோ முஞ்சதி புப்பா²னி, ஓனமித்வா து³முத்தமோ.

    So so muñcati pupphāni, onamitvā dumuttamo.

    692.

    692.

    ‘‘வாதேரிதங் ஸாலவனங், ஆது⁴தங் தி³ஜஸேவிதங்;

    ‘‘Vāteritaṃ sālavanaṃ, ādhutaṃ dijasevitaṃ;

    வாதி க³ந்தோ⁴ தி³ஸா ஸப்³பா³, ருக்கோ² மஞ்ஜூஸகோ யதா².

    Vāti gandho disā sabbā, rukkho mañjūsako yathā.

    693.

    693.

    ‘‘கா⁴யஸே தங் ஸுசிக³ந்த⁴ங், ரூபங் பஸ்ஸஸி அமானுஸங்;

    ‘‘Ghāyase taṃ sucigandhaṃ, rūpaṃ passasi amānusaṃ;

    தே³வதே புச்சி²தாசிக்க², கிஸ்ஸ கம்மஸ்ஸித³ங் ப²ல’’ந்தி.

    Devate pucchitācikkha, kissa kammassidaṃ phala’’nti.

    689. தத்த² மஞ்ஜிட்ட²கே விமானஸ்மிந்தி ரத்தப²லிகமயே விமானே. ஸிந்து³வாரகணவீரமகுலஸதி³ஸவண்ணஞ்ஹி ‘‘மஞ்ஜிட்ட²க’’ந்தி வுச்சதி. ஸொண்ணவாலுகஸந்த²தேதி ஸமந்ததோ விப்பகிண்ணாஹி ஸுவண்ணவாலுகாஹி ஸந்த²தபூ⁴மிபா⁴கே³. ரமஸி ஸுப்பவாதி³தேதி ஸுட்டு² பவாதி³தேன பஞ்சங்கி³கேன தூரியேன அபி⁴ரமஸி.

    689. Tattha mañjiṭṭhake vimānasminti rattaphalikamaye vimāne. Sinduvārakaṇavīramakulasadisavaṇṇañhi ‘‘mañjiṭṭhaka’’nti vuccati. Soṇṇavālukasanthateti samantato vippakiṇṇāhi suvaṇṇavālukāhi santhatabhūmibhāge. Ramasi suppavāditeti suṭṭhu pavāditena pañcaṅgikena tūriyena abhiramasi.

    690. நிமித்தா ரதனாமயாதி தவ ஸுசரிதஸிப்பினா அபி⁴னிம்மிதா ரதனமயா விமானா. ஓகா³ஹஸீதி பவிஸஸி. ஸப்³ப³காலிகந்தி ஸப்³ப³காலே ஸுக²ங் ஸப்³ப³உதுஸப்பாயங், ஸப்³ப³காலே புப்ப²னகங் வா.

    690.Nimittāratanāmayāti tava sucaritasippinā abhinimmitā ratanamayā vimānā. Ogāhasīti pavisasi. Sabbakālikanti sabbakāle sukhaṃ sabbautusappāyaṃ, sabbakāle pupphanakaṃ vā.

    692. வாதேரிதந்தி யதா² புப்பா²னி ஓகிரந்தி, ஏவங் வாதேன ஈரிதங் சலிதங். ஆது⁴தந்தி மந்தே³ன மாலுதேன ஸணிகஸணிகங் விதூ⁴பயமானங். தி³ஜஸேவிதந்தி மயூரகோகிலாதி³ஸகுணஸங்கே⁴ஹி உபஸேவிதங்.

    692.Vāteritanti yathā pupphāni okiranti, evaṃ vātena īritaṃ calitaṃ. Ādhutanti mandena mālutena saṇikasaṇikaṃ vidhūpayamānaṃ. Dijasevitanti mayūrakokilādisakuṇasaṅghehi upasevitaṃ.

    ஏவங் தே²ரேன புட்டா² ஸா தே³வதா இமாஹி கா³தா²ஹி ப்³யாகாஸி –

    Evaṃ therena puṭṭhā sā devatā imāhi gāthāhi byākāsi –

    694.

    694.

    ‘‘அஹங் மனுஸ்ஸேஸு மனுஸ்ஸபூ⁴தா, தா³ஸீ அயிரகுலே அஹுங்;

    ‘‘Ahaṃ manussesu manussabhūtā, dāsī ayirakule ahuṃ;

    பு³த்³த⁴ங் நிஸின்னங் தி³ஸ்வான, ஸாலபுப்பே²ஹி ஓகிரிங்.

    Buddhaṃ nisinnaṃ disvāna, sālapupphehi okiriṃ.

    695.

    695.

    ‘‘வடங்ஸகஞ்ச ஸுகதங், ஸாலபுப்ப²மயங் அஹங்;

    ‘‘Vaṭaṃsakañca sukataṃ, sālapupphamayaṃ ahaṃ;

    பு³த்³த⁴ஸ்ஸ உபனாமேஸிங், பஸன்னா ஸேஹி பாணிபி⁴.

    Buddhassa upanāmesiṃ, pasannā sehi pāṇibhi.

    696.

    696.

    ‘‘தாஹங் கம்மங் கரித்வான, குஸலங் பு³த்³த⁴வண்ணிதங்;

    ‘‘Tāhaṃ kammaṃ karitvāna, kusalaṃ buddhavaṇṇitaṃ;

    அபேதஸோகா ஸுகி²தா, ஸம்பமோதா³மனாமயா’’தி.

    Apetasokā sukhitā, sampamodāmanāmayā’’ti.

    694-5. தத்த² அயிரகுலேதி அய்யகுலே, ஸாமிககே³ஹேதி அத்தோ². அஹுந்தி அஹோஸிங். ஓகிரிந்தி புப்பே²ஹி விப்பகிரிங். உபனாமேஸிந்தி பூஜாவஸேன உபனாமேஸிங். ஸேஸங் வுத்தனயமேவ.

    694-5. Tattha ayirakuleti ayyakule, sāmikageheti attho. Ahunti ahosiṃ. Okirinti pupphehi vippakiriṃ. Upanāmesinti pūjāvasena upanāmesiṃ. Sesaṃ vuttanayameva.

    அதா²யஸ்மா மஹாமொக்³க³ல்லானோ ஸபரிவாராய தஸ்ஸா தே³வதாய த⁴ம்மங் தே³ஸெத்வா மனுஸ்ஸலோகங் ஆக³ந்த்வா ப⁴க³வதோ தமத்த²ங் நிவேதே³ஸி. ப⁴க³வா தங் அட்டு²ப்பத்திங் கத்வா ஸம்பத்தமஹாஜனஸ்ஸ த⁴ம்மங் தே³ஸேஸி. தே³ஸனா ஸதே³வகஸ்ஸ லோகஸ்ஸ ஸாத்தி²கா அஹோஸீதி.

    Athāyasmā mahāmoggallāno saparivārāya tassā devatāya dhammaṃ desetvā manussalokaṃ āgantvā bhagavato tamatthaṃ nivedesi. Bhagavā taṃ aṭṭhuppattiṃ katvā sampattamahājanassa dhammaṃ desesi. Desanā sadevakassa lokassa sātthikā ahosīti.

    மஞ்ஜிட்ட²கவிமானவண்ணனா நிட்டி²தா.

    Mañjiṭṭhakavimānavaṇṇanā niṭṭhitā.







    Related texts:



    திபிடக (மூல) • Tipiṭaka (Mūla) / ஸுத்தபிடக • Suttapiṭaka / கு²த்³த³கனிகாய • Khuddakanikāya / விமானவத்து²பாளி • Vimānavatthupāḷi / 1. மஞ்ஜிட்ட²கவிமானவத்து² • 1. Mañjiṭṭhakavimānavatthu


    © 1991-2023 The Titi Tudorancea Bulletin | Titi Tudorancea® is a Registered Trademark | Terms of use and privacy policy
    Contact