Library / Tipiṭaka / திபிடக • Tipiṭaka / ஜாதக-அட்ட²கதா² • Jātaka-aṭṭhakathā |
[397] 2. மனோஜஜாதகவண்ணனா
[397] 2. Manojajātakavaṇṇanā
யதா² சாபோ நின்னமதீதி இத³ங் ஸத்தா² வேளுவனே விஹரந்தோ விபக்க²ஸேவகங் பி⁴க்கு²ங் ஆரப்³ப⁴ கதே²ஸி. வத்து² பன ஹெட்டா² மஹிளாமுக²ஜாதகே (ஜா॰ 1.1.26) வித்தா²ரிதமேவ. ததா³ பன ஸத்தா² ‘‘ந, பி⁴க்க²வே, இதா³னேவ, புப்³பே³பேஸ விபக்க²ஸேவகோயேவா’’தி வத்வா அதீதங் ஆஹரி.
Yathā cāpo ninnamatīti idaṃ satthā veḷuvane viharanto vipakkhasevakaṃ bhikkhuṃ ārabbha kathesi. Vatthu pana heṭṭhā mahiḷāmukhajātake (jā. 1.1.26) vitthāritameva. Tadā pana satthā ‘‘na, bhikkhave, idāneva, pubbepesa vipakkhasevakoyevā’’ti vatvā atītaṃ āhari.
அதீதே பா³ராணஸியங் ப்³ரஹ்மத³த்தே ரஜ்ஜங் காரெந்தே போ³தி⁴ஸத்தோ ஸீஹோ ஹுத்வா ஸீஹியா ஸத்³தி⁴ங் ஸங்வஸந்தோ த்³வே போதகே லபி⁴ – புத்தஞ்ச தீ⁴தரஞ்ச. புத்தஸ்ஸ மனோஜோதி நாமங் அஹோஸி, ஸோ வயப்பத்தோ ஏகங் ஸீஹபோதிகங் க³ண்ஹி. இதி தே பஞ்ச ஜனா அஹேஸுங். மனோஜோ வனமஹிங்ஸாத³யோ வதி⁴த்வா மங்ஸங் ஆஹரித்வா மாதாபிதரோ ச ப⁴கி³னிஞ்ச பஜாபதிஞ்ச போஸேதி. ஸோ ஏகதி³வஸங் கோ³சரபூ⁴மியங் கி³ரியங் நாம ஸிங்கா³லங் பலாயிதுங் அப்பஹொந்தங் உரேன நிபன்னங் தி³ஸ்வா ‘‘கிங், ஸம்மா’’தி புச்சி²த்வா ‘‘உபட்டா²துகாமொம்ஹி, ஸாமீ’’தி வுத்தே ‘‘ஸாது⁴, உபட்ட²ஹஸ்ஸூ’’தி தங் க³ஹெத்வா அத்தனோ வஸனகு³ஹங் ஆனேஸி. போ³தி⁴ஸத்தோ தங் தி³ஸ்வா ‘‘தாத மனோஜ, ஸிங்கா³லா நாம து³ஸ்ஸீலா பாபத⁴ம்மா அகிச்சே நியோஜெந்தி, மா ஏதங் அத்தனோ ஸந்திகே கரீ’’தி வாரேதுங் நாஸக்கி².
Atīte bārāṇasiyaṃ brahmadatte rajjaṃ kārente bodhisatto sīho hutvā sīhiyā saddhiṃ saṃvasanto dve potake labhi – puttañca dhītarañca. Puttassa manojoti nāmaṃ ahosi, so vayappatto ekaṃ sīhapotikaṃ gaṇhi. Iti te pañca janā ahesuṃ. Manojo vanamahiṃsādayo vadhitvā maṃsaṃ āharitvā mātāpitaro ca bhaginiñca pajāpatiñca poseti. So ekadivasaṃ gocarabhūmiyaṃ giriyaṃ nāma siṅgālaṃ palāyituṃ appahontaṃ urena nipannaṃ disvā ‘‘kiṃ, sammā’’ti pucchitvā ‘‘upaṭṭhātukāmomhi, sāmī’’ti vutte ‘‘sādhu, upaṭṭhahassū’’ti taṃ gahetvā attano vasanaguhaṃ ānesi. Bodhisatto taṃ disvā ‘‘tāta manoja, siṅgālā nāma dussīlā pāpadhammā akicce niyojenti, mā etaṃ attano santike karī’’ti vāretuṃ nāsakkhi.
அதே²கதி³வஸங் ஸிங்கா³லோ அஸ்ஸமங்ஸங் கா²தி³துகாமோ மனோஜங் ஆஹ – ‘‘ஸாமி, அம்ஹேஹி ட²பெத்வா அஸ்ஸமங்ஸங் அஞ்ஞங் அகா²தி³தபுப்³ப³ங் நாம நத்தி², அஸ்ஸங் க³ண்ஹிஸ்ஸாமா’’தி. ‘‘கஹங் பன, ஸம்ம, அஸ்ஸா ஹொந்தீ’’தி? ‘‘பா³ராணஸியங் நதீ³தீரே’’தி. ஸோ தஸ்ஸ வசனங் க³ஹெத்வா தேன ஸத்³தி⁴ங் அஸ்ஸானங் நதி³யா ந்ஹானவேலாயங் க³ந்த்வா ஏகங் அஸ்ஸங் க³ஹெத்வா பிட்டி²யங் ஆரோபெத்வா வேகே³ன அத்தனோ கு³ஹாத்³வாரமேவ ஆக³தோ. அத²ஸ்ஸ பிதா அஸ்ஸமங்ஸங் கா²தி³த்வா ‘‘தாத, அஸ்ஸா நாம ராஜபோ⁴கா³, ராஜானோ ச நாம அனேகமாயா குஸலேஹி த⁴னுக்³க³ஹேஹி விஜ்ஜா²பெந்தி, அஸ்ஸமங்ஸகா²த³னஸீஹா நாம தீ³கா⁴யுகா ந ஹொந்தி, இதோ பட்டா²ய மா அஸ்ஸங் க³ண்ஹீ’’தி ஆஹ. ஸோ பிது வசனங் அகத்வா க³ண்ஹதேவ. ‘‘ஸீஹோ அஸ்ஸே க³ண்ஹாதீ’’தி ஸுத்வா ராஜா அந்தோனக³ரேயேவ அஸ்ஸானங் பொக்க²ரணிங் காராபேஸி. ததோபி ஆக³ந்த்வா க³ண்ஹியேவ. ராஜா அஸ்ஸஸாலங் காரெத்வா அந்தோஸாலாயமேவ திணோத³கங் தா³பேஸி. ஸீஹோ பாகாரமத்த²கேன க³ந்த்வா அந்தோஸாலாதோபி க³ண்ஹியேவ.
Athekadivasaṃ siṅgālo assamaṃsaṃ khāditukāmo manojaṃ āha – ‘‘sāmi, amhehi ṭhapetvā assamaṃsaṃ aññaṃ akhāditapubbaṃ nāma natthi, assaṃ gaṇhissāmā’’ti. ‘‘Kahaṃ pana, samma, assā hontī’’ti? ‘‘Bārāṇasiyaṃ nadītīre’’ti. So tassa vacanaṃ gahetvā tena saddhiṃ assānaṃ nadiyā nhānavelāyaṃ gantvā ekaṃ assaṃ gahetvā piṭṭhiyaṃ āropetvā vegena attano guhādvārameva āgato. Athassa pitā assamaṃsaṃ khāditvā ‘‘tāta, assā nāma rājabhogā, rājāno ca nāma anekamāyā kusalehi dhanuggahehi vijjhāpenti, assamaṃsakhādanasīhā nāma dīghāyukā na honti, ito paṭṭhāya mā assaṃ gaṇhī’’ti āha. So pitu vacanaṃ akatvā gaṇhateva. ‘‘Sīho asse gaṇhātī’’ti sutvā rājā antonagareyeva assānaṃ pokkharaṇiṃ kārāpesi. Tatopi āgantvā gaṇhiyeva. Rājā assasālaṃ kāretvā antosālāyameva tiṇodakaṃ dāpesi. Sīho pākāramatthakena gantvā antosālātopi gaṇhiyeva.
ராஜா ஏகங் அக்க²ணவேதி⁴ங் த⁴னுக்³க³ஹங் பக்கோஸாபெத்வா ‘‘ஸக்கி²ஸ்ஸஸி தாத, ஸீஹங் விஜ்ஜி²து’’ந்தி ஆஹ. ஸோ ‘‘ஸக்கோமீ’’தி வத்வா பாகாரங் நிஸ்ஸாய ஸீஹஸ்ஸ ஆக³மனமக்³கே³ அட்டகங் காரெத்வா அட்டா²ஸி. ஸீஹோ ஆக³ந்த்வா ப³ஹிஸுஸானே ஸிங்கா³லங் ட²பெத்வா அஸ்ஸக³ஹணத்தா²ய நக³ரங் பக்க²ந்தி³. த⁴னுக்³க³ஹோ ஆக³மனகாலே ‘‘அதிதிகி²ணோ வேகோ³’’தி ஸீஹங் அவிஜ்ஜி²த்வா அஸ்ஸங் க³ஹெத்வா க³மனகாலே க³ருபா⁴ரதாய ஓலீனவேக³ங் ஸீஹங் திகி²ணேன நாராசேன பச்சா²பா⁴கே³ விஜ்ஜி². நாராசோ புரிமகாயேன நிக்க²மித்வா ஆகாஸங் பக்க²ந்தி³. ஸீஹோ ‘‘வித்³தொ⁴ஸ்மீ’’தி விரவி. த⁴னுக்³க³ஹோ தங் விஜ்ஜி²த்வா அஸனி விய ஜியங் போதே²ஸி. ஸிங்கா³லோ ஸீஹஸ்ஸ ச ஜியாய ச ஸத்³த³ங் ஸுத்வா ‘‘ஸஹாயோ மே த⁴னுக்³க³ஹேன விஜ்ஜி²த்வா மாரிதோ ப⁴விஸ்ஸதி, மதகேன ஹி ஸத்³தி⁴ங் விஸ்ஸாஸோ நாம நத்தி², இதா³னி மம பகதியா வஸனவனமேவ க³மிஸ்ஸாமீ’’தி அத்தனாவ ஸத்³தி⁴ங் ஸல்லபந்தோ த்³வே கா³தா² அபா⁴ஸி –
Rājā ekaṃ akkhaṇavedhiṃ dhanuggahaṃ pakkosāpetvā ‘‘sakkhissasi tāta, sīhaṃ vijjhitu’’nti āha. So ‘‘sakkomī’’ti vatvā pākāraṃ nissāya sīhassa āgamanamagge aṭṭakaṃ kāretvā aṭṭhāsi. Sīho āgantvā bahisusāne siṅgālaṃ ṭhapetvā assagahaṇatthāya nagaraṃ pakkhandi. Dhanuggaho āgamanakāle ‘‘atitikhiṇo vego’’ti sīhaṃ avijjhitvā assaṃ gahetvā gamanakāle garubhāratāya olīnavegaṃ sīhaṃ tikhiṇena nārācena pacchābhāge vijjhi. Nārāco purimakāyena nikkhamitvā ākāsaṃ pakkhandi. Sīho ‘‘viddhosmī’’ti viravi. Dhanuggaho taṃ vijjhitvā asani viya jiyaṃ pothesi. Siṅgālo sīhassa ca jiyāya ca saddaṃ sutvā ‘‘sahāyo me dhanuggahena vijjhitvā mārito bhavissati, matakena hi saddhiṃ vissāso nāma natthi, idāni mama pakatiyā vasanavanameva gamissāmī’’ti attanāva saddhiṃ sallapanto dve gāthā abhāsi –
8.
8.
‘‘யதா² சாபோ நின்னமதி, ஜியா சாபி நிகூஜதி;
‘‘Yathā cāpo ninnamati, jiyā cāpi nikūjati;
ஹஞ்ஞதே நூன மனோஜோ, மிக³ராஜா ஸகா² மம.
Haññate nūna manojo, migarājā sakhā mama.
9.
9.
‘‘ஹந்த³ தா³னி வனந்தானி, பக்கமாமி யதா²ஸுக²ங்;
‘‘Handa dāni vanantāni, pakkamāmi yathāsukhaṃ;
நேதாதி³ஸா ஸகா² ஹொந்தி, லப்³பா⁴ மே ஜீவதோ ஸகா²’’தி.
Netādisā sakhā honti, labbhā me jīvato sakhā’’ti.
தத்த² யதா²தி யேனாகாரேனேவ சாபோ நின்னமதி. ஹஞ்ஞதே நூனாதி நூன ஹஞ்ஞதி. நேதாதி³ஸாதி ஏவரூபா மதகா ஸஹாயா நாம ந ஹொந்தி. லப்³பா⁴ மேதி ஜீவதோ மம ஸஹாயோ நாம ஸக்கா லத்³து⁴ங்.
Tattha yathāti yenākāreneva cāpo ninnamati. Haññate nūnāti nūna haññati. Netādisāti evarūpā matakā sahāyā nāma na honti. Labbhā meti jīvato mama sahāyo nāma sakkā laddhuṃ.
ஸீஹோபி ஏகவேகே³ன க³ந்த்வா அஸ்ஸங் கு³ஹாத்³வாரே பாதெத்வா ஸயம்பி மரித்வா பதி. அத²ஸ்ஸ ஞாதகா நிக்க²மித்வா தங் லோஹிதமக்கி²தங் பஹாரமுகே²ஹி பக்³க⁴ரிதலோஹிதங் பாபஜனஸேவிதாய ஜீவிதக்க²யங் பத்தங் அத்³த³ஸங்ஸு, தி³ஸ்வா சஸ்ஸ மாதா பிதா ப⁴கி³னீ பஜாபதீதி படிபாடியா சதஸ்ஸோ கா³தா² பா⁴ஸிங்ஸு –
Sīhopi ekavegena gantvā assaṃ guhādvāre pātetvā sayampi maritvā pati. Athassa ñātakā nikkhamitvā taṃ lohitamakkhitaṃ pahāramukhehi paggharitalohitaṃ pāpajanasevitāya jīvitakkhayaṃ pattaṃ addasaṃsu, disvā cassa mātā pitā bhaginī pajāpatīti paṭipāṭiyā catasso gāthā bhāsiṃsu –
10.
10.
‘‘ந பாபஜனஸங்ஸேவீ, அச்சந்தங் ஸுக²மேத⁴தி;
‘‘Na pāpajanasaṃsevī, accantaṃ sukhamedhati;
மனோஜங் பஸ்ஸ ஸேமானங், கி³ரியஸ்ஸானுஸாஸனீ.
Manojaṃ passa semānaṃ, giriyassānusāsanī.
11.
11.
‘‘ந பாபஸம்பவங்கேன, மாதா புத்தேன நந்த³தி;
‘‘Na pāpasampavaṅkena, mātā puttena nandati;
மனோஜங் பஸ்ஸ ஸேமானங், அச்ச²ன்னங் ஸம்ஹி லோஹிதே.
Manojaṃ passa semānaṃ, acchannaṃ samhi lohite.
12.
12.
‘‘ஏவமாபஜ்ஜதே போஸோ, பாபியோ ச நிக³ச்ச²தி;
‘‘Evamāpajjate poso, pāpiyo ca nigacchati;
யோ வே ஹிதானங் வசனங், ந கரோதி அத்த²த³ஸ்ஸினங்.
Yo ve hitānaṃ vacanaṃ, na karoti atthadassinaṃ.
13.
13.
‘‘ஏவஞ்ச ஸோ ஹோதி ததோ ச பாபியோ, யோ உத்தமோ அத⁴மஜனூபஸேவீ;
‘‘Evañca so hoti tato ca pāpiyo, yo uttamo adhamajanūpasevī;
பஸ்ஸுத்தமங் அத⁴மஜனூபஸேவிதங், மிகா³தி⁴பங் ஸரவரவேக³னித்³து⁴த’’ந்தி.
Passuttamaṃ adhamajanūpasevitaṃ, migādhipaṃ saravaraveganiddhuta’’nti.
தத்த² அச்சந்தங் ஸுக²மேத⁴தீதி ந சிரங் ஸுக²ங் லப⁴தி. கி³ரியஸ்ஸானுஸாஸனீதி அயங் ஏவரூபா கி³ரியஸ்ஸானுஸாஸனீதி க³ரஹந்தோ ஆஹ. பாபஸம்பவங்கேனாதி பாபேஸு ஸம்பவங்கேன பாபஸஹாயேன. அச்ச²ன்னந்தி நிமுக்³க³ங். பாபியோ ச நிக³ச்ச²தீதி பாபஞ்ச விந்த³தி. ஹிதானந்தி அத்த²காமானங். அத்த²த³ஸ்ஸினந்தி அனாக³தஅத்த²ங் பஸ்ஸந்தானங். பாபியோதி பாபதரோ. அத⁴மஜனூபஸேவீதி அத⁴மஜனங் உபஸேவீ. உத்தமந்தி ஸரீரப³லேன ஜெட்ட²கங்.
Tattha accantaṃ sukhamedhatīti na ciraṃ sukhaṃ labhati. Giriyassānusāsanīti ayaṃ evarūpā giriyassānusāsanīti garahanto āha. Pāpasampavaṅkenāti pāpesu sampavaṅkena pāpasahāyena. Acchannanti nimuggaṃ. Pāpiyo ca nigacchatīti pāpañca vindati. Hitānanti atthakāmānaṃ. Atthadassinanti anāgataatthaṃ passantānaṃ. Pāpiyoti pāpataro. Adhamajanūpasevīti adhamajanaṃ upasevī. Uttamanti sarīrabalena jeṭṭhakaṃ.
பச்சி²மா அபி⁴ஸம்பு³த்³த⁴கா³தா² –
Pacchimā abhisambuddhagāthā –
14.
14.
‘‘நிஹீயதி புரிஸோ நிஹீனஸேவீ, ந ச ஹாயேத² கதா³சி துல்யஸேவீ;
‘‘Nihīyati puriso nihīnasevī, na ca hāyetha kadāci tulyasevī;
ஸெட்ட²முபக³மங் உதே³தி கி²ப்பங், தஸ்மாத்தனா உத்தரிதரங் ப⁴ஜேதா²’’தி.
Seṭṭhamupagamaṃ udeti khippaṃ, tasmāttanā uttaritaraṃ bhajethā’’ti.
தத்த² நிஹீயதீதி பி⁴க்க²வே, நிஹீனஸேவீ நாம மனோஜோ ஸீஹோ விய நிஹீயதி பரிஹாயதி வினாஸங் பாபுணாதி. துல்யஸேவீதி ஸீலாதீ³ஹி அத்தனா ஸதி³ஸங் ஸேவமானோ ந ஹாயதி, வட்³டி⁴யேவ பனஸ்ஸ ஹோதி. ஸெட்ட²முபக³மந்தி ஸீலாதீ³ஹி உத்தரிதரங்யேவ உபக³ச்ச²ந்தோ. உதே³தி கி²ப்பந்தி ஸீக⁴மேவ ஸீலாதீ³ஹி கு³ணேஹி உதே³தி, வுத்³தி⁴ங் உபக³ச்ச²தீதி.
Tattha nihīyatīti bhikkhave, nihīnasevī nāma manojo sīho viya nihīyati parihāyati vināsaṃ pāpuṇāti. Tulyasevīti sīlādīhi attanā sadisaṃ sevamāno na hāyati, vaḍḍhiyeva panassa hoti. Seṭṭhamupagamanti sīlādīhi uttaritaraṃyeva upagacchanto. Udeti khippanti sīghameva sīlādīhi guṇehi udeti, vuddhiṃ upagacchatīti.
ஸத்தா² இமங் த⁴ம்மதே³ஸனங் ஆஹரித்வா ஸச்சானி பகாஸெத்வா ஜாதகங் ஸமோதா⁴னேஸி, ஸச்சபரியோஸானே விபக்க²ஸேவகோ ஸோதாபத்திப²லே பதிட்ட²ஹி.
Satthā imaṃ dhammadesanaṃ āharitvā saccāni pakāsetvā jātakaṃ samodhānesi, saccapariyosāne vipakkhasevako sotāpattiphale patiṭṭhahi.
ததா³ ஸிங்கா³லோ தே³வத³த்தோ அஹோஸி, மனோஜோ விபக்க²ஸேவகோ, ப⁴கி³னீ உப்பலவண்ணா, ப⁴ரியா கே²மா பி⁴க்கு²னீ, மாதா ராஹுலமாதா, பிதா ஸீஹராஜா பன அஹமேவ அஹோஸிந்தி.
Tadā siṅgālo devadatto ahosi, manojo vipakkhasevako, bhaginī uppalavaṇṇā, bhariyā khemā bhikkhunī, mātā rāhulamātā, pitā sīharājā pana ahameva ahosinti.
மனோஜஜாதகவண்ணனா து³தியா.
Manojajātakavaṇṇanā dutiyā.
Related texts:
திபிடக (மூல) • Tipiṭaka (Mūla) / ஸுத்தபிடக • Suttapiṭaka / கு²த்³த³கனிகாய • Khuddakanikāya / ஜாதகபாளி • Jātakapāḷi / 397. மனோஜஜாதகங் • 397. Manojajātakaṃ