Library / Tipiṭaka / திபிடக • Tipiṭaka / த⁴ம்மஸங்க³ணீ-மூலடீகா • Dhammasaṅgaṇī-mūlaṭīkā |
மனோகம்மத்³வாரகதா²வண்ணனா
Manokammadvārakathāvaṇṇanā
அயங் நாம சேதனா கம்மங் ந ஹோதீதி ந வத்தப்³பா³தி இத³ங் யஸ்ஸ த்³வாரங் மனோ, தங்த³ஸ்ஸனத்த²ங் வுத்தங். கப்பேதீதி ‘‘த்வங் பு²ஸனங் கரோஹி, த்வங் வேத³யித’’ந்தி ஏவங் கப்பெந்தங் விய பவத்ததீதி அத்தோ². பகப்பனஞ்ச ததே³வ. கிங் பிண்ட³ங் கரோதீதி ஆயூஹனத்த²வஸேன புச்ச²தி. ப²ஸ்ஸாதி³த⁴ம்மே ஹி அவிப்பகிண்ணே கத்வா ஸகிச்சேஸு பவத்தனங் ஆயூஹனங், தத்தே²வ ப்³யாபாரணங் சேதயனங், ததா²கரணங் அபி⁴ஸங்க²ரணந்தி. தேபூ⁴மகஸ்ஸேவ க³ஹணங் லோகுத்தரகம்மஸ்ஸ கம்மக்க²யகரத்தா.
Ayaṃ nāma cetanā kammaṃ na hotīti na vattabbāti idaṃ yassa dvāraṃ mano, taṃdassanatthaṃ vuttaṃ. Kappetīti ‘‘tvaṃ phusanaṃ karohi, tvaṃ vedayita’’nti evaṃ kappentaṃ viya pavattatīti attho. Pakappanañca tadeva. Kiṃ piṇḍaṃ karotīti āyūhanatthavasena pucchati. Phassādidhamme hi avippakiṇṇe katvā sakiccesu pavattanaṃ āyūhanaṃ, tattheva byāpāraṇaṃ cetayanaṃ, tathākaraṇaṃ abhisaṅkharaṇanti. Tebhūmakasseva gahaṇaṃ lokuttarakammassa kammakkhayakarattā.
மனோகம்மத்³வாரகதா²வண்ணனா நிட்டி²தா.
Manokammadvārakathāvaṇṇanā niṭṭhitā.
Related texts:
டீகா • Tīkā / அபி⁴த⁴ம்மபிடக (டீகா) • Abhidhammapiṭaka (ṭīkā) / த⁴ம்மஸங்க³ணீ-அனுடீகா • Dhammasaṅgaṇī-anuṭīkā / மனோகம்மத்³வாரகதா²வண்ணனா • Manokammadvārakathāvaṇṇanā