Library / Tipiṭaka / திபிடக • Tipiṭaka / மஹாவக்³க³பாளி • Mahāvaggapāḷi

    168. மனுஸ்ஸமங்ஸபடிக்கே²பகதா²

    168. Manussamaṃsapaṭikkhepakathā

    280. அத² கோ² ப⁴க³வா ராஜக³ஹே யதா²பி⁴ரந்தங் விஹரித்வா யேன பா³ராணஸீ தேன சாரிகங் பக்காமி. அனுபுப்³பே³ன சாரிகங் சரமானோ யேன பா³ராணஸீ தத³வஸரி. தத்ர ஸுத³ங் ப⁴க³வா பா³ராணஸியங் விஹரதி இஸிபதனே மிக³தா³யே. தேன கோ² பன ஸமயேன பா³ராணஸியங் ஸுப்பியோ ச உபாஸகோ ஸுப்பியா ச உபாஸிகா உப⁴தோபஸன்னா ஹொந்தி, தா³யகா, காரகா, ஸங்கு⁴பட்டா²கா. அத² கோ² ஸுப்பியா உபாஸிகா ஆராமங் க³ந்த்வா விஹாரேன விஹாரங் பரிவேணேன பரிவேணங் உபஸங்கமித்வா பி⁴க்கூ² புச்ச²தி – ‘‘கோ, ப⁴ந்தே, கி³லானோ, கஸ்ஸ கிங் ஆஹரியதூ’’தி? தேன கோ² பன ஸமயேன அஞ்ஞதரேன பி⁴க்கு²னா விரேசனங் பீதங் ஹோதி. அத² கோ² ஸோ பி⁴க்கு² ஸுப்பியங் உபாஸிகங் ஏதத³வோச – ‘‘மயா கோ², ப⁴கி³னி, விரேசனங் பீதங். அத்தோ² மே படிச்சா²த³னீயேனா’’தி. ‘‘ஸுட்டு², அய்ய, ஆஹரியிஸ்ஸதீ’’தி க⁴ரங் க³ந்த்வா அந்தேவாஸிங் ஆணாபேஸி – ‘‘க³ச்ச², ப⁴ணே, பவத்தமங்ஸங் ஜானாஹீ’’தி. ஏவங், அய்யேதி கோ² ஸோ புரிஸோ ஸுப்பியாய உபாஸிகாய படிஸ்ஸுணித்வா கேவலகப்பங் பா³ராணஸிங் ஆஹிண்ட³ந்தோ ந அத்³த³ஸ பவத்தமங்ஸங். அத² கோ² ஸோ புரிஸோ யேன ஸுப்பியா உபாஸிகா தேனுபஸங்கமி, உபஸங்கமித்வா ஸுப்பியங் உபாஸிகங் ஏதத³வோச – ‘‘நத்த²ய்யே பவத்தமங்ஸங். மாகா⁴தோ அஜ்ஜா’’தி. அத² கோ² ஸுப்பியாய உபாஸிகாய ஏதத³ஹோஸி – ‘‘தஸ்ஸ கோ² கி³லானஸ்ஸ பி⁴க்கு²னோ படிச்சா²த³னீயங் அலப⁴ந்தஸ்ஸ ஆபா³தோ⁴ வா அபி⁴வட்³டி⁴ஸ்ஸதி, காலங்கிரியா வா ப⁴விஸ்ஸதி. ந கோ² மேதங் பதிரூபங் யாஹங் படிஸ்ஸுணித்வா ந ஹராபெய்ய’’ந்தி. பொத்த²னிகங் க³ஹெத்வா ஊருமங்ஸங் உக்கந்தித்வா தா³ஸியா அதா³ஸி – ‘‘ஹந்த³, ஜே, இமங் மங்ஸங் ஸம்பாதெ³த்வா அமுகஸ்மிங் விஹாரே பி⁴க்கு² கி³லானோ, தஸ்ஸ த³ஜ்ஜாஹி. யோ ச மங் புச்ச²தி, ‘கி³லானா’தி படிவேதே³ஹீ’’தி. உத்தராஸங்கே³ன ஊருங் வேடெ²த்வா ஓவரகங் பவிஸித்வா மஞ்சகே நிபஜ்ஜி. அத² கோ² ஸுப்பியோ உபாஸகோ க⁴ரங் க³ந்த்வா தா³ஸிங் புச்சி² – ‘‘கஹங் ஸுப்பியா’’தி? ‘‘ஏஸாய்ய ஓவரகே நிபன்னா’’தி. அத² கோ² ஸுப்பியோ உபாஸகோ யேன ஸுப்பியா உபாஸிகா தேனுபஸங்கமி, உபஸங்கமித்வா ஸுப்பியங் உபாஸிகங் ஏதத³வோச – ‘‘கிஸ்ஸ நிபன்னாஸீ’’தி? ‘‘கி³லானாம்ஹீ’’தி. ‘‘கிங் தே ஆபா³தோ⁴’’தி? அத² கோ² ஸுப்பியா உபாஸிகா ஸுப்பியஸ்ஸ உபாஸகஸ்ஸ ஏதமத்த²ங் ஆரோசேஸி. அத² கோ² ஸுப்பியோ உபாஸகோ – அச்ச²ரியங் வத போ⁴! அப்³பு⁴தங் வத போ⁴! யாவ ஸத்³தா⁴யங் ஸுப்பியா பஸன்னா, யத்ர ஹி நாம அத்தனோபி மங்ஸானி பரிச்சத்தானி! கிம்பிமாய 1 அஞ்ஞங் கிஞ்சி அதெ³ய்யங் ப⁴விஸ்ஸதீதி – ஹட்டோ² உத³க்³கோ³ யேன ப⁴க³வா தேனுபஸங்கமி, உபஸங்கமித்வா ப⁴க³வந்தங் அபி⁴வாதெ³த்வா ஏகமந்தங் நிஸீதி³. ஏகமந்தங் நிஸின்னோ கோ² ஸுப்பியோ உபாஸகோ ப⁴க³வந்தங் ஏதத³வோச – ‘‘அதி⁴வாஸேது மே, ப⁴ந்தே, ப⁴க³வா ஸ்வாதனாய ப⁴த்தங், ஸத்³தி⁴ங் பி⁴க்கு²ஸங்கே⁴னா’’தி. அதி⁴வாஸேஸி ப⁴க³வா துண்ஹீபா⁴வேன. அத² கோ² ஸுப்பியோ உபாஸகோ ப⁴க³வதோ அதி⁴வாஸனங் விதி³த்வா உட்டா²யாஸனா ப⁴க³வந்தங் அபி⁴வாதெ³த்வா பத³க்கி²ணங் கத்வா பக்காமி. அத² கோ² ஸுப்பியோ உபாஸகோ தஸ்ஸா ரத்தியா அச்சயேன பணீதங் கா²த³னீயங் போ⁴ஜனீயங் படியாதா³பெத்வா ப⁴க³வதோ காலங் ஆரோசாபேஸி – ‘‘காலோ, ப⁴ந்தே, நிட்டி²தங் ப⁴த்த’’ந்தி. அத² கோ² ப⁴க³வா புப்³ப³ண்ஹஸமயங் நிவாஸெத்வா பத்தசீவரமாதா³ய யேன ஸுப்பியஸ்ஸ உபாஸகஸ்ஸ நிவேஸனங் தேனுபஸங்கமி, உபஸங்கமித்வா பஞ்ஞத்தே ஆஸனே நிஸீதி³, ஸத்³தி⁴ங் பி⁴க்கு²ஸங்கே⁴ன . அத² கோ² ஸுப்பியோ உபாஸகோ யேன ப⁴க³வா தேனுபஸங்கமி, உபஸங்கமித்வா ப⁴க³வந்தங் அபி⁴வாதெ³த்வா ஏகமந்தங் அட்டா²ஸி. ஏகமந்தங் டி²தங் கோ² ஸுப்பியங் உபாஸகங் ப⁴க³வா ஏதத³வோச – ‘‘கஹங் ஸுப்பியா’’தி? ‘‘கி³லானா ப⁴க³வா’’தி. ‘‘தேன ஹி ஆக³ச்ச²தூ’’தி. ‘‘ந ப⁴க³வா உஸ்ஸஹதீ’’தி. ‘‘தேன ஹி பரிக்³க³ஹெத்வாபி ஆனேதா²’’தி. அத² கோ² ஸுப்பியோ உபாஸகோ ஸுப்பியங் உபாஸிகங் பரிக்³க³ஹெத்வா ஆனேஸி. தஸ்ஸா, ஸஹ த³ஸ்ஸனேன ப⁴க³வதோ, தாவ மஹாவணோ ருளஹோ அஹோஸி, ஸுச்ச²விலோமஜாதோ. அத² கோ² ஸுப்பியோ ச உபாஸகோ ஸுப்பியா ச உபாஸிகா – ‘‘அச்ச²ரியங் வத போ⁴! அப்³பு⁴தங் வத போ⁴! ததா²க³தஸ்ஸ மஹித்³தி⁴கதா மஹானுபா⁴வதா, யத்ர ஹி நாம ஸஹ த³ஸ்ஸனேன ப⁴க³வதோ தாவ மஹாவணோ ருளஹோ ப⁴விஸ்ஸதி, ஸுச்ச²விலோமஜாதோ’’தி – ஹட்டா² உத³க்³கா³ பு³த்³த⁴ப்பமுக²ங் பி⁴க்கு²ஸங்க⁴ங் பணீதேன கா²த³னீயேன போ⁴ஜனீயேன ஸஹத்தா² ஸந்தப்பெத்வா ஸம்பவாரெத்வா ப⁴க³வந்தங் பு⁴த்தாவிங் ஓனீதபத்தபாணிங் ஏகமந்தங் நிஸீதி³ங்ஸு. அத² கோ² ப⁴க³வா ஸுப்பியஞ்ச உபாஸகங் ஸுப்பியஞ்ச உபாஸிகங் த⁴ம்மியா கதா²ய ஸந்த³ஸ்ஸெத்வா ஸமாத³பெத்வா ஸமுத்தேஜெத்வா ஸம்பஹங்ஸெத்வா உட்டா²யாஸனா பக்காமி.

    280. Atha kho bhagavā rājagahe yathābhirantaṃ viharitvā yena bārāṇasī tena cārikaṃ pakkāmi. Anupubbena cārikaṃ caramāno yena bārāṇasī tadavasari. Tatra sudaṃ bhagavā bārāṇasiyaṃ viharati isipatane migadāye. Tena kho pana samayena bārāṇasiyaṃ suppiyo ca upāsako suppiyā ca upāsikā ubhatopasannā honti, dāyakā, kārakā, saṅghupaṭṭhākā. Atha kho suppiyā upāsikā ārāmaṃ gantvā vihārena vihāraṃ pariveṇena pariveṇaṃ upasaṅkamitvā bhikkhū pucchati – ‘‘ko, bhante, gilāno, kassa kiṃ āhariyatū’’ti? Tena kho pana samayena aññatarena bhikkhunā virecanaṃ pītaṃ hoti. Atha kho so bhikkhu suppiyaṃ upāsikaṃ etadavoca – ‘‘mayā kho, bhagini, virecanaṃ pītaṃ. Attho me paṭicchādanīyenā’’ti. ‘‘Suṭṭhu, ayya, āhariyissatī’’ti gharaṃ gantvā antevāsiṃ āṇāpesi – ‘‘gaccha, bhaṇe, pavattamaṃsaṃ jānāhī’’ti. Evaṃ, ayyeti kho so puriso suppiyāya upāsikāya paṭissuṇitvā kevalakappaṃ bārāṇasiṃ āhiṇḍanto na addasa pavattamaṃsaṃ. Atha kho so puriso yena suppiyā upāsikā tenupasaṅkami, upasaṅkamitvā suppiyaṃ upāsikaṃ etadavoca – ‘‘natthayye pavattamaṃsaṃ. Māghāto ajjā’’ti. Atha kho suppiyāya upāsikāya etadahosi – ‘‘tassa kho gilānassa bhikkhuno paṭicchādanīyaṃ alabhantassa ābādho vā abhivaḍḍhissati, kālaṅkiriyā vā bhavissati. Na kho metaṃ patirūpaṃ yāhaṃ paṭissuṇitvā na harāpeyya’’nti. Potthanikaṃ gahetvā ūrumaṃsaṃ ukkantitvā dāsiyā adāsi – ‘‘handa, je, imaṃ maṃsaṃ sampādetvā amukasmiṃ vihāre bhikkhu gilāno, tassa dajjāhi. Yo ca maṃ pucchati, ‘gilānā’ti paṭivedehī’’ti. Uttarāsaṅgena ūruṃ veṭhetvā ovarakaṃ pavisitvā mañcake nipajji. Atha kho suppiyo upāsako gharaṃ gantvā dāsiṃ pucchi – ‘‘kahaṃ suppiyā’’ti? ‘‘Esāyya ovarake nipannā’’ti. Atha kho suppiyo upāsako yena suppiyā upāsikā tenupasaṅkami, upasaṅkamitvā suppiyaṃ upāsikaṃ etadavoca – ‘‘kissa nipannāsī’’ti? ‘‘Gilānāmhī’’ti. ‘‘Kiṃ te ābādho’’ti? Atha kho suppiyā upāsikā suppiyassa upāsakassa etamatthaṃ ārocesi. Atha kho suppiyo upāsako – acchariyaṃ vata bho! Abbhutaṃ vata bho! Yāva saddhāyaṃ suppiyā pasannā, yatra hi nāma attanopi maṃsāni pariccattāni! Kimpimāya 2 aññaṃ kiñci adeyyaṃ bhavissatīti – haṭṭho udaggo yena bhagavā tenupasaṅkami, upasaṅkamitvā bhagavantaṃ abhivādetvā ekamantaṃ nisīdi. Ekamantaṃ nisinno kho suppiyo upāsako bhagavantaṃ etadavoca – ‘‘adhivāsetu me, bhante, bhagavā svātanāya bhattaṃ, saddhiṃ bhikkhusaṅghenā’’ti. Adhivāsesi bhagavā tuṇhībhāvena. Atha kho suppiyo upāsako bhagavato adhivāsanaṃ viditvā uṭṭhāyāsanā bhagavantaṃ abhivādetvā padakkhiṇaṃ katvā pakkāmi. Atha kho suppiyo upāsako tassā rattiyā accayena paṇītaṃ khādanīyaṃ bhojanīyaṃ paṭiyādāpetvā bhagavato kālaṃ ārocāpesi – ‘‘kālo, bhante, niṭṭhitaṃ bhatta’’nti. Atha kho bhagavā pubbaṇhasamayaṃ nivāsetvā pattacīvaramādāya yena suppiyassa upāsakassa nivesanaṃ tenupasaṅkami, upasaṅkamitvā paññatte āsane nisīdi, saddhiṃ bhikkhusaṅghena . Atha kho suppiyo upāsako yena bhagavā tenupasaṅkami, upasaṅkamitvā bhagavantaṃ abhivādetvā ekamantaṃ aṭṭhāsi. Ekamantaṃ ṭhitaṃ kho suppiyaṃ upāsakaṃ bhagavā etadavoca – ‘‘kahaṃ suppiyā’’ti? ‘‘Gilānā bhagavā’’ti. ‘‘Tena hi āgacchatū’’ti. ‘‘Na bhagavā ussahatī’’ti. ‘‘Tena hi pariggahetvāpi ānethā’’ti. Atha kho suppiyo upāsako suppiyaṃ upāsikaṃ pariggahetvā ānesi. Tassā, saha dassanena bhagavato, tāva mahāvaṇo ruḷaho ahosi, succhavilomajāto. Atha kho suppiyo ca upāsako suppiyā ca upāsikā – ‘‘acchariyaṃ vata bho! Abbhutaṃ vata bho! Tathāgatassa mahiddhikatā mahānubhāvatā, yatra hi nāma saha dassanena bhagavato tāva mahāvaṇo ruḷaho bhavissati, succhavilomajāto’’ti – haṭṭhā udaggā buddhappamukhaṃ bhikkhusaṅghaṃ paṇītena khādanīyena bhojanīyena sahatthā santappetvā sampavāretvā bhagavantaṃ bhuttāviṃ onītapattapāṇiṃ ekamantaṃ nisīdiṃsu. Atha kho bhagavā suppiyañca upāsakaṃ suppiyañca upāsikaṃ dhammiyā kathāya sandassetvā samādapetvā samuttejetvā sampahaṃsetvā uṭṭhāyāsanā pakkāmi.

    அத² கோ² ப⁴க³வா ஏதஸ்மிங் நிதா³னே ஏதஸ்மிங் பகரணே பி⁴க்கு²ஸங்க⁴ங் ஸன்னிபாதாபெத்வா பி⁴க்கூ²

    Atha kho bhagavā etasmiṃ nidāne etasmiṃ pakaraṇe bhikkhusaṅghaṃ sannipātāpetvā bhikkhū

    படிபுச்சி² – ‘‘கோ, பி⁴க்க²வே, ஸுப்பியங் உபாஸிகங் மங்ஸங் விஞ்ஞாபேஸீ’’தி? ஏவங் வுத்தே ஸோ பி⁴க்கு² ப⁴க³வந்தங் ஏதத³வோச – ‘‘அஹங் கோ², ப⁴ந்தே, ஸுப்பியங் உபாஸிகங் மங்ஸங் விஞ்ஞாபேஸி’’ந்தி. ‘‘ஆஹரியித்த² பி⁴க்கூ²’’தி? ‘‘ஆஹரியித்த² ப⁴க³வா’’தி. ‘‘பரிபு⁴ஞ்ஜி த்வங் பி⁴க்கூ²’’தி? ‘‘பரிபு⁴ஞ்ஜாமஹங் ப⁴க³வா’’தி. ‘‘படிவெக்கி² த்வங் பி⁴க்கூ²’’தி? ‘‘நாஹங் ப⁴க³வா படிவெக்கி²’’ந்தி. விக³ரஹி பு³த்³தோ⁴ ப⁴க³வா…பே॰… கத²ஞ்ஹி நாம த்வங், மோக⁴புரிஸ, அப்படிவெக்கி²த்வா மங்ஸங் பரிபு⁴ஞ்ஜிஸ்ஸஸி. மனுஸ்ஸமங்ஸங் கோ² தயா, மோக⁴புரிஸ, பரிபு⁴த்தங். நேதங், மோக⁴புரிஸ, அப்பஸன்னானங் வா பஸாதா³ய…பே॰… விக³ரஹித்வா த⁴ம்மிங் கத²ங் கத்வா பி⁴க்கூ² ஆமந்தேஸி – ‘‘ஸந்தி, பி⁴க்க²வே, மனுஸ்ஸா ஸத்³தா⁴ பஸன்னா, தேஹி அத்தனோபி மங்ஸானி பரிச்சத்தானி. ந, பி⁴க்க²வே, மனுஸ்ஸமங்ஸங் பரிபு⁴ஞ்ஜிதப்³ப³ங். யோ பரிபு⁴ஞ்ஜெய்ய, ஆபத்தி து²ல்லச்சயஸ்ஸ. ந ச, பி⁴க்க²வே, அப்படிவெக்கி²த்வா மங்ஸங் பரிபு⁴ஞ்ஜிதப்³ப³ங். யோ பரிபு⁴ஞ்ஜெய்ய, ஆபத்தி து³க்கடஸ்ஸா’’தி.

    Paṭipucchi – ‘‘ko, bhikkhave, suppiyaṃ upāsikaṃ maṃsaṃ viññāpesī’’ti? Evaṃ vutte so bhikkhu bhagavantaṃ etadavoca – ‘‘ahaṃ kho, bhante, suppiyaṃ upāsikaṃ maṃsaṃ viññāpesi’’nti. ‘‘Āhariyittha bhikkhū’’ti? ‘‘Āhariyittha bhagavā’’ti. ‘‘Paribhuñji tvaṃ bhikkhū’’ti? ‘‘Paribhuñjāmahaṃ bhagavā’’ti. ‘‘Paṭivekkhi tvaṃ bhikkhū’’ti? ‘‘Nāhaṃ bhagavā paṭivekkhi’’nti. Vigarahi buddho bhagavā…pe… kathañhi nāma tvaṃ, moghapurisa, appaṭivekkhitvā maṃsaṃ paribhuñjissasi. Manussamaṃsaṃ kho tayā, moghapurisa, paribhuttaṃ. Netaṃ, moghapurisa, appasannānaṃ vā pasādāya…pe… vigarahitvā dhammiṃ kathaṃ katvā bhikkhū āmantesi – ‘‘santi, bhikkhave, manussā saddhā pasannā, tehi attanopi maṃsāni pariccattāni. Na, bhikkhave, manussamaṃsaṃ paribhuñjitabbaṃ. Yo paribhuñjeyya, āpatti thullaccayassa. Na ca, bhikkhave, appaṭivekkhitvā maṃsaṃ paribhuñjitabbaṃ. Yo paribhuñjeyya, āpatti dukkaṭassā’’ti.

    மனுஸ்ஸமங்ஸபடிக்கே²பகதா² நிட்டி²தா.

    Manussamaṃsapaṭikkhepakathā niṭṭhitā.







    Footnotes:
    1. கிங் பனிமாய (ஸீ॰ ஸ்யா॰)
    2. kiṃ panimāya (sī. syā.)



    Related texts:



    அட்ட²கதா² • Aṭṭhakathā / வினயபிடக (அட்ட²கதா²) • Vinayapiṭaka (aṭṭhakathā) / மஹாவக்³க³-அட்ட²கதா² • Mahāvagga-aṭṭhakathā / கு³ளாதி³அனுஜானநகதா² • Guḷādianujānanakathā

    டீகா • Tīkā / வினயபிடக (டீகா) • Vinayapiṭaka (ṭīkā) / ஸாரத்த²தீ³பனீ-டீகா • Sāratthadīpanī-ṭīkā / கு³ளாதி³அனுஜானநகதா²வண்ணனா • Guḷādianujānanakathāvaṇṇanā

    டீகா • Tīkā / வினயபிடக (டீகா) • Vinayapiṭaka (ṭīkā) / வஜிரபு³த்³தி⁴-டீகா • Vajirabuddhi-ṭīkā / மனுஸ்ஸமங்ஸபடிக்கே²பகதா²வண்ணனா • Manussamaṃsapaṭikkhepakathāvaṇṇanā

    டீகா • Tīkā / வினயபிடக (டீகா) • Vinayapiṭaka (ṭīkā) / பாசித்யாதி³யோஜனாபாளி • Pācityādiyojanāpāḷi / 167. ஸத்த²கம்மபடிக்கே²பகதா² • 167. Satthakammapaṭikkhepakathā


    © 1991-2023 The Titi Tudorancea Bulletin | Titi Tudorancea® is a Registered Trademark | Terms of use and privacy policy
    Contact