O lume a cunoașterii

    Mapamond

    Când au colonizat oamenii vestul Mediteranei? Noile cercetări arată că ar putea fi mult mai devreme decât credeau arheologii. »
    În mod obişnuit, Etiopia a fost considerată ca leagănul oamenilor moderni, deoarece aici au fost găsite cele mai vechi fosile de Homo sapiens, dar o nouă descoperire sugerează că originea oamenilor moderni s-ar putea muta în Maroc. »
    Cercetătorii de la Universitatea de Stat din Arizona, Statele Unite, au analizat mineralele din jurul super-vulcanului din Parcul Național Yellowstone şi au ajuns la o concluzie surprinzătoare. Acesta ar putea erupe mult mai repede decât se aşteptau şi viaţa, aşa cum o ştim, ar putea să înceteze. »
    O echipă de arheologi turci au descoperit sub biserica Sf. Nicolae din oraşul Demre, în provincia Antalya din sudul Turciei, un cavou care ar putea păstra rămăşiţele Sf. Nicolae din Mira, sfântul creştin în urma căruia s-a creat mitul lui Moş Crăciun. »
    Mary Grams, o femeie de 84 de ani din Canada, a fost uimită să găsească inelul cu diamant pe care l-a pierdut în urmă cu 13 ani, după ce a reapărut cu un morcov care se dezvoltase prin el. »
    Mostrele de gheaţă extrase din gheţarul Peşterii Scărişoara din Transilvania oferă noi dovezi ale modului în care vremea şi clima de iarnă din Europa au fluctuat în ultimii 10000 de ani, perioadă cunoscută sub numele de Holocen. »
    Posibilităţile "plauzibile" ale existenţei tigrului tasmanian in nordul provinciei australiene Queensland au determinat oamenii de ştiinţă să înceapă o căutare a speciei despre care se credea că a dispărut cu mai mult de 80 de ani în urmă. »
    Oamenii de ştiinţă au confirmat existenţa unui "continent pierdut" sub insula Mauritius din Oceanul Indian, un rest din destrămarea supercontinentului Gondwana, proces care a început în urmă cu aproximativ 200 milioane de ani. »
    O coadă de dinozaur cu pene din Cretacic a fost găsită perfect conservată în chihlimbar în Myanmar. »
    Un zgomot misterios se aude în strâmtoarea Fury and Hecla, o zonă îndepărtată din nordul Canadei, iar specialiştii militari, chemaţi în ajutor, nu au găsit nici o explicaţie acestui fenomen. »
    Misiunea franco-egipteană ScanPyramids a detectat, folosind o tehnologie sofisticată, o cameră ascunsă în piramida lui Keops, în spatele faţadei de nord. »
    Oamenii de ştiinţă australieni de la Curtin University School of Mine cred că un super-vulcan activ acum peste 100 milioane ani, a erupt atât de puternic, încât a aruncat cristale mici peste tot continentul australian. »
    Complexele megalitice de la Callanish şi Stenness din Scoţia au fost utilizate ca observatoare astronomice afirmă un studiu al Universităţii din Adelaide, Australia. »
    Un studiu al abilităţilor vocale ale solistului trupei Queen, Freddie Mercury, a dezvăluit ce a stat în spatele stilului său deosebit de a cânta. »
    Un pensionar brazilian a găsit un pinguin sud-american acoperit cu petrol pe o insulă în largul coastei din Rio de Janeiro. »
    Cercetătorii au readus la viaţă vechiul vin roman, replantând 15 dintre podgoriile dispărutului oraş Pompei. »
    O expediţie internaţională care fora în planşeul Oceanului Indian, pentru a ajunge sub scoarţa Pământului, s-a încheiat fără să-şi atingă ţelul. »
    O epavă găsită pe fundul Mării Nordului a fost identificată ca fiind un submarin german pierdut în Primul Război Mondial. »
    Antarctica a fost acoperită cu întinse păduri în Triasic, distruse probabil de inundaţii catastrofale. »
    Arheologii de la Universitatea Vrije din Amsterdam au reuşit să dovedească faptul că Iulius Cezar a pus piciorul pe pământul Olandei, unde trupele sale au purtat lupte cu triburile germanice. »
    Un om de ştiinţă francez susţine că a găsit un alt portret sub cel mai celebru tablou al lui Leonardo da Vinci, Mona Lisa. »
    O hartă stelară găsită pe plafonul unui mormânt antic din Japonia este considerată cea mai veche hartă stelară şi a fost bazată pe observaţiile astronomice realizate cu secole mai devreme în China. »
    O diferenţă de căldură impresionantă între blocurile de calcar a fost găsită la patru piramide din Egipt, inclusiv la faimoasa Mare Piramidă din Giza. »
    Guvernul federal elveţian intenţionează să construiască un al doilea tub pentru tunelul rutier Gotthard din Alpi înainte de renovarea celui existent. »
    Arheologii italieni, care încearcă să rezolve misterul din spatele identităţii unuia dintre cele mai faimoase modele din lume, au declarat că au găsit fragmente de os care ar fi putut aparţine celebrei Mona Lisa. »
    Norvegia, Groenlanda, Canada, Statele Unite şi Rusia au semnat un acord pe zece ani având ca scop menţinerea urşilor polari în toate habitatele lor actuale. »
    Mormântul celebrei regine egiptene ar putea fi în două camere necunoscute, ascunse în interiorul mormântului faraonului Tutankamon. »
    Un monolit masiv vechi de peste 10000 de ani, construit de o civilizaţie preistorică de la începutul erei mezolitice, a fost găsit în Marea Mediterană lângă Italia. »
    O misterioasă creatură marină a fost descoperită în largul coastelor Siberiei, pe insula Sahalin. Ea are dimensiunea a două fiinţe umane adulte, un nas imens ca un cioc de pasăre şi coada formată din păr şi pene. »
    Institutul Niels Bohr a realizat un nou studiu concluzionând că există riscul ca mările din jurul Scandinaviei, Angliei, Olandei şi nordului Germaniei să crească cu 1,6 metri în acest secol, mult mai mult decât media globală. »
    Corpul unui alpinist din Noua Zeelandă, care a zăcut îngheţat într-un gheţar mai mult de patru decenii, a fost identificat în mod oficial. »
    Mai mult de 50 milioane euro în monede de aur şi bijuterii s-ar putea găsi într-o epavă veche, scufundată acum sute de ani, descoperită recent în largul coastelor Finlandei. »
    Noile cercetări făcute la Universitatea din Aarhus sugerează că "epoca vikingilor" a început cu aproximativ 70 de ani înainte de primul raid din Anglia şi într-un mod mai puţin violent. »
    Un arheolog a făcut o descoperirea surprinzătoare, găsind mercur lichid sub o piramidă veche din Mexic, datând de dinainte de epoca aztecilor. Acest lucru ar putea însemna prezenţa unui mormânt regal sub unul dintre cele mai criptice oraşe din America. »
    Arheologii care lucrează într-o peşteră din Cantabria, Spania, au descoperit o femeie din Epoca de Gheaţă, vopsită în culoarea roşie. »
    Cercetătorii care lucrează pentru a descoperi rămăşiţele lui Miguel de Cervantes cred că au găsit în cele din urmă scheletul lui. »
    O boală misterioasă a somnului a cuprins satul Kalachi din Kazahstan, care va rămâne pustiu, fiindcă lumea speriată a început să plece în alte părţi. Durata somnului brusc poate ajunge şi la câteva zile şi, uneori, loveşte mai multe persoane în acelaşi timp, ca şi cum cineva întoarce un comutator. »
    Un mormânt "excepţional" din secolul al cincilea î.e.n, probabil al unui prinţ celt, a fost descoperit într-un mic oraş francez. »
    O echipă de arheologi sustine că a descoperit Oraşul Alb al Zeului Maimută, oraş pierdut timp de 1000 de ani în adâncul junglei din Honduras, asociat adesea cu miticul El Dorado. »
    Australia a pierdut în ultimii 200 de ani una din zece specii native de mamifere, cea mai ridicată rată de pierdere din lume în această perioadă de timp. »



    © 1991-2024 The Titi Tudorancea Bulletin | Titi Tudorancea® este Marcă Înregistrată | Condiţii de utilizare
    Contact