Library / Tipiṭaka / திபிடக • Tipiṭaka / ஸங்யுத்தனிகாய • Saṃyuttanikāya

    5. மாரதீ⁴துஸுத்தங்

    5. Māradhītusuttaṃ

    161. அத² கோ² மாரோ பாபிமா ப⁴க³வதோ ஸந்திகே இமா நிப்³பே³ஜனீயா கா³தா²யோ அபா⁴ஸித்வா தம்ஹா டா²னா அபக்கம்ம ப⁴க³வதோ அவிதூ³ரே பத²வியங் பல்லங்கேன நிஸீதி³ துண்ஹீபூ⁴தோ மங்குபூ⁴தோ பத்தக்க²ந்தோ⁴ அதோ⁴முகோ² பஜ்ஜா²யந்தோ அப்படிபா⁴னோ கட்டே²ன பூ⁴மிங் விலிக²ந்தோ. அத² கோ² தண்ஹா ச அரதி ச ரகா³ ச மாரதீ⁴தரோ யேன மாரோ பாபிமா தேனுபஸங்கமிங்ஸு; உபஸங்கமித்வா மாரங் பாபிமந்தங் கா³தா²ய அஜ்ஜ²பா⁴ஸிங்ஸு –

    161. Atha kho māro pāpimā bhagavato santike imā nibbejanīyā gāthāyo abhāsitvā tamhā ṭhānā apakkamma bhagavato avidūre pathaviyaṃ pallaṅkena nisīdi tuṇhībhūto maṅkubhūto pattakkhandho adhomukho pajjhāyanto appaṭibhāno kaṭṭhena bhūmiṃ vilikhanto. Atha kho taṇhā ca arati ca ragā ca māradhītaro yena māro pāpimā tenupasaṅkamiṃsu; upasaṅkamitvā māraṃ pāpimantaṃ gāthāya ajjhabhāsiṃsu –

    ‘‘கேனாஸி து³ம்மனோ தாத, புரிஸங் கங் நு ஸோசஸி;

    ‘‘Kenāsi dummano tāta, purisaṃ kaṃ nu socasi;

    மயங் தங் ராக³பாஸேன, ஆரஞ்ஞமிவ குஞ்ஜரங்;

    Mayaṃ taṃ rāgapāsena, āraññamiva kuñjaraṃ;

    ப³ந்தி⁴த்வா ஆனயிஸ்ஸாம, வஸகோ³ தே ப⁴விஸ்ஸதீ’’தி.

    Bandhitvā ānayissāma, vasago te bhavissatī’’ti.

    ‘‘அரஹங் ஸுக³தோ லோகே, ந ராகே³ன ஸுவானயோ;

    ‘‘Arahaṃ sugato loke, na rāgena suvānayo;

    மாரதெ⁴ய்யங் அதிக்கந்தோ, தஸ்மா ஸோசாமஹங் பு⁴ஸ’’ந்தி.

    Māradheyyaṃ atikkanto, tasmā socāmahaṃ bhusa’’nti.

    அத² கோ² தண்ஹா ச அரதி ச ரகா³ ச மாரதீ⁴தரோ யேன ப⁴க³வா தேனுபஸங்கமிங்ஸு; உபஸங்கமித்வா ப⁴க³வந்தங் ஏதத³வோசுங் – ‘‘பாதே³ தே, ஸமண, பரிசாரேமா’’தி. அத² கோ² ப⁴க³வா ந மனஸாகாஸி, யதா² தங் அனுத்தரே உபதி⁴ஸங்க²யே விமுத்தோ.

    Atha kho taṇhā ca arati ca ragā ca māradhītaro yena bhagavā tenupasaṅkamiṃsu; upasaṅkamitvā bhagavantaṃ etadavocuṃ – ‘‘pāde te, samaṇa, paricāremā’’ti. Atha kho bhagavā na manasākāsi, yathā taṃ anuttare upadhisaṅkhaye vimutto.

    அத² கோ² தண்ஹா ச அரதி ச ரகா³ ச மாரதீ⁴தரோ ஏகமந்தங் அபக்கம்ம ஏவங் ஸமசிந்தேஸுங் – ‘‘உச்சாவசா கோ² புரிஸானங் அதி⁴ப்பாயா. யங்னூன மயங் ஏகஸதங் ஏகஸதங் குமாரிவண்ணஸதங் அபி⁴னிம்மினெய்யாமா’’தி. அத² கோ² தண்ஹா ச அரதி ச ரகா³ ச மாரதீ⁴தரோ ஏகஸதங் ஏகஸதங் குமாரிவண்ணஸதங் அபி⁴னிம்மினித்வா யேன ப⁴க³வா தேனுபஸங்கமிங்ஸு; உபஸங்கமித்வா ப⁴க³வந்தங் ஏதத³வோசுங் – ‘‘பாதே³ தே, ஸமண, பரிசாரேமா’’தி. தம்பி ப⁴க³வா ந மனஸாகாஸி, யதா² தங் அனுத்தரே உபதி⁴ஸங்க²யே விமுத்தோ.

    Atha kho taṇhā ca arati ca ragā ca māradhītaro ekamantaṃ apakkamma evaṃ samacintesuṃ – ‘‘uccāvacā kho purisānaṃ adhippāyā. Yaṃnūna mayaṃ ekasataṃ ekasataṃ kumārivaṇṇasataṃ abhinimmineyyāmā’’ti. Atha kho taṇhā ca arati ca ragā ca māradhītaro ekasataṃ ekasataṃ kumārivaṇṇasataṃ abhinimminitvā yena bhagavā tenupasaṅkamiṃsu; upasaṅkamitvā bhagavantaṃ etadavocuṃ – ‘‘pāde te, samaṇa, paricāremā’’ti. Tampi bhagavā na manasākāsi, yathā taṃ anuttare upadhisaṅkhaye vimutto.

    அத² கோ² தண்ஹா ச அரதி ச ரகா³ ச மாரதீ⁴தரோ ஏகமந்தங் அபக்கம்ம ஏவங் ஸமசிந்தேஸுங் – ‘‘உச்சாவசா கோ² புரிஸானங் அதி⁴ப்பாயா . யங்னூன மயங் ஏகஸதங் ஏகஸதங் அவிஜாதவண்ணஸதங் அபி⁴னிம்மினெய்யாமா’’தி. அத² கோ² தண்ஹா ச அரதி ச ரகா³ ச மாரதீ⁴தரோ ஏகஸதங் ஏகஸதங் அவிஜாதவண்ணஸதங் அபி⁴னிம்மினித்வா யேன ப⁴க³வா தேனுபஸங்கமிங்ஸு; உபஸங்கமித்வா ப⁴க³வந்தங் ஏதத³வோசுங் – ‘‘பாதே³ தே, ஸமண, பரிசாரேமா’’தி. தம்பி ப⁴க³வா ந மனஸாகாஸி, யதா² தங் அனுத்தரே உபதி⁴ஸங்க²யே விமுத்தோ.

    Atha kho taṇhā ca arati ca ragā ca māradhītaro ekamantaṃ apakkamma evaṃ samacintesuṃ – ‘‘uccāvacā kho purisānaṃ adhippāyā . Yaṃnūna mayaṃ ekasataṃ ekasataṃ avijātavaṇṇasataṃ abhinimmineyyāmā’’ti. Atha kho taṇhā ca arati ca ragā ca māradhītaro ekasataṃ ekasataṃ avijātavaṇṇasataṃ abhinimminitvā yena bhagavā tenupasaṅkamiṃsu; upasaṅkamitvā bhagavantaṃ etadavocuṃ – ‘‘pāde te, samaṇa, paricāremā’’ti. Tampi bhagavā na manasākāsi, yathā taṃ anuttare upadhisaṅkhaye vimutto.

    அத² கோ² தண்ஹா ச…பே॰… யங்னூன மயங் ஏகஸதங் ஏகஸதங் ஸகிங் விஜாதவண்ணஸதங் அபி⁴னிம்மினெய்யாமாதி. அத² கோ² தண்ஹா ச…பே॰… ஸகிங் விஜாதவண்ணஸதங் அபி⁴னிம்மினித்வா யேன ப⁴க³வா தேனுபஸங்கமிங்ஸு; உபஸங்கமித்வா ப⁴க³வந்தங் ஏதத³வோசுங் – ‘‘பாதே³ தே, ஸமண, பரிசாரேமா’’தி. தம்பி ப⁴க³வா ந மனஸாகாஸி, யதா² தங் அனுத்தரே உபதி⁴ஸங்க²யே விமுத்தோ.

    Atha kho taṇhā ca…pe… yaṃnūna mayaṃ ekasataṃ ekasataṃ sakiṃ vijātavaṇṇasataṃ abhinimmineyyāmāti. Atha kho taṇhā ca…pe… sakiṃ vijātavaṇṇasataṃ abhinimminitvā yena bhagavā tenupasaṅkamiṃsu; upasaṅkamitvā bhagavantaṃ etadavocuṃ – ‘‘pāde te, samaṇa, paricāremā’’ti. Tampi bhagavā na manasākāsi, yathā taṃ anuttare upadhisaṅkhaye vimutto.

    அத² கோ² தண்ஹா ச…பே॰… யங்னூன மயங் ஏகஸதங் ஏகஸதங் து³விஜாதவண்ணஸதங் அபி⁴னிம்மினெய்யாமாதி. அத² கோ² தண்ஹா ச…பே॰… து³விஜாதவண்ணஸதங் அபி⁴னிம்மினித்வா யேன ப⁴க³வா…பே॰… யதா² தங் அனுத்தரே உபதி⁴ஸங்க²யே விமுத்தோ. அத² கோ² தண்ஹா ச…பே॰… மஜ்ஜி²மித்தி²வண்ணஸதங் அபி⁴னிம்மினெய்யாமாதி. அத² கோ² தண்ஹா ச…பே॰… மஜ்ஜி²மித்தி²வண்ணஸதங் அபி⁴னிம்மினித்வா…பே॰… அனுத்தரே உபதி⁴ஸங்க²யே விமுத்தோ.

    Atha kho taṇhā ca…pe… yaṃnūna mayaṃ ekasataṃ ekasataṃ duvijātavaṇṇasataṃ abhinimmineyyāmāti. Atha kho taṇhā ca…pe… duvijātavaṇṇasataṃ abhinimminitvā yena bhagavā…pe… yathā taṃ anuttare upadhisaṅkhaye vimutto. Atha kho taṇhā ca…pe… majjhimitthivaṇṇasataṃ abhinimmineyyāmāti. Atha kho taṇhā ca…pe… majjhimitthivaṇṇasataṃ abhinimminitvā…pe… anuttare upadhisaṅkhaye vimutto.

    அத² கோ² தண்ஹா ச…பே॰… மஹித்தி²வண்ணஸதங் அபி⁴னிம்மினெய்யாமாதி . அத² கோ² தண்ஹா ச…பே॰… மஹித்தி²வண்ணஸதங் அபி⁴னிம்மினித்வா யேன ப⁴க³வா…பே॰… அனுத்தரே உபதி⁴ஸங்க²யே விமுத்தோ. அத² கோ² தண்ஹா ச அரதி ச ரகா³ ச மாரதீ⁴தரோ ஏகமந்தங் அபக்கம்ம ஏதத³வோசுங் – ஸச்சங் கிர நோ பிதா அவோச –

    Atha kho taṇhā ca…pe… mahitthivaṇṇasataṃ abhinimmineyyāmāti . Atha kho taṇhā ca…pe… mahitthivaṇṇasataṃ abhinimminitvā yena bhagavā…pe… anuttare upadhisaṅkhaye vimutto. Atha kho taṇhā ca arati ca ragā ca māradhītaro ekamantaṃ apakkamma etadavocuṃ – saccaṃ kira no pitā avoca –

    ‘‘அரஹங் ஸுக³தோ லோகே, ந ராகே³ன ஸுவானயோ;

    ‘‘Arahaṃ sugato loke, na rāgena suvānayo;

    மாரதெ⁴ய்யங் அதிக்கந்தோ, தஸ்மா ஸோசாமஹங் பு⁴ஸ’’ந்தி.

    Māradheyyaṃ atikkanto, tasmā socāmahaṃ bhusa’’nti.

    ‘‘யஞ்ஹி மயங் ஸமணங் வா ப்³ராஹ்மணங் வா அவீதராக³ங் இமினா உபக்கமேன உபக்கமெய்யாம ஹத³யங் வாஸ்ஸ ப²லெய்ய, உண்ஹங் லோஹிதங் வா முக²தோ உக்³க³ச்செ²ய்ய, உம்மாத³ங் வா பாபுணெய்ய சித்தக்கே²பங் வா. ஸெய்யதா² வா பன நளோ ஹரிதோ லுதோ உஸ்ஸுஸ்ஸதி விஸுஸ்ஸதி மிலாயதி; ஏவமேவ உஸ்ஸுஸ்ஸெய்ய விஸுஸ்ஸெய்ய மிலாயெய்யா’’தி.

    ‘‘Yañhi mayaṃ samaṇaṃ vā brāhmaṇaṃ vā avītarāgaṃ iminā upakkamena upakkameyyāma hadayaṃ vāssa phaleyya, uṇhaṃ lohitaṃ vā mukhato uggaccheyya, ummādaṃ vā pāpuṇeyya cittakkhepaṃ vā. Seyyathā vā pana naḷo harito luto ussussati visussati milāyati; evameva ussusseyya visusseyya milāyeyyā’’ti.

    அத² கோ² தண்ஹா ச அரதி ச ரகா³ ச மாரதீ⁴தரோ யேன ப⁴க³வா தேனுபஸங்கமிங்ஸு; உபஸங்கமித்வா ஏகமந்தங் அட்ட²ங்ஸு. ஏகமந்தங் டி²தா கோ² தண்ஹா மாரதீ⁴தா ப⁴க³வந்தங் கா³தா²ய அஜ்ஜ²பா⁴ஸி –

    Atha kho taṇhā ca arati ca ragā ca māradhītaro yena bhagavā tenupasaṅkamiṃsu; upasaṅkamitvā ekamantaṃ aṭṭhaṃsu. Ekamantaṃ ṭhitā kho taṇhā māradhītā bhagavantaṃ gāthāya ajjhabhāsi –

    ‘‘ஸோகாவதிண்ணோ நு வனம்ஹி ஜா²யஸி,

    ‘‘Sokāvatiṇṇo nu vanamhi jhāyasi,

    வித்தங் நு ஜீனோ உத³ பத்த²யானோ;

    Vittaṃ nu jīno uda patthayāno;

    ஆகு³ங் நு கா³மஸ்மிமகாஸி கிஞ்சி,

    Āguṃ nu gāmasmimakāsi kiñci,

    கஸ்மா ஜனேன ந கரோஸி ஸக்கி²ங்;

    Kasmā janena na karosi sakkhiṃ;

    ஸக்கீ² ந ஸம்பஜ்ஜதி கேனசி தே’’தி.

    Sakkhī na sampajjati kenaci te’’ti.

    ‘‘அத்த²ஸ்ஸ பத்திங் ஹத³யஸ்ஸ ஸந்திங்,

    ‘‘Atthassa pattiṃ hadayassa santiṃ,

    ஜெத்வான ஸேனங் பியஸாதரூபங்;

    Jetvāna senaṃ piyasātarūpaṃ;

    ஏகோஹங் 1 ஜா²யங் ஸுக²மனுபோ³தி⁴ங்,

    Ekohaṃ 2 jhāyaṃ sukhamanubodhiṃ,

    தஸ்மா ஜனேன ந கரோமி ஸக்கி²ங்;

    Tasmā janena na karomi sakkhiṃ;

    ஸக்கீ² ந ஸம்பஜ்ஜதி கேனசி மே’’தி.

    Sakkhī na sampajjati kenaci me’’ti.

    அத² கோ² அரதி 3 மாரதீ⁴தா ப⁴க³வந்தங் கா³தா²ய அஜ்ஜ²பா⁴ஸி –

    Atha kho arati 4 māradhītā bhagavantaṃ gāthāya ajjhabhāsi –

    ‘‘கத²ங் விஹாரீப³ஹுலோத⁴ பி⁴க்கு²,

    ‘‘Kathaṃ vihārībahulodha bhikkhu,

    பஞ்சோக⁴திண்ணோ அதரீத⁴ ச²ட்ட²ங்;

    Pañcoghatiṇṇo atarīdha chaṭṭhaṃ;

    கத²ங் ஜா²யிங் 5 ப³ஹுலங் காமஸஞ்ஞா,

    Kathaṃ jhāyiṃ 6 bahulaṃ kāmasaññā,

    பரிபா³ஹிரா ஹொந்தி அலத்³த⁴ யோ த’’ந்தி.

    Paribāhirā honti aladdha yo ta’’nti.

    ‘‘பஸ்ஸத்³த⁴காயோ ஸுவிமுத்தசித்தோ,

    ‘‘Passaddhakāyo suvimuttacitto,

    அஸங்க²ரானோ ஸதிமா அனோகோ;

    Asaṅkharāno satimā anoko;

    அஞ்ஞாய த⁴ம்மங் அவிதக்கஜா²யீ,

    Aññāya dhammaṃ avitakkajhāyī,

    ந குப்பதி ந ஸரதி ந தி²னோ 7.

    Na kuppati na sarati na thino 8.

    ‘‘ஏவங்விஹாரீப³ஹுலோத⁴ பி⁴க்கு²,

    ‘‘Evaṃvihārībahulodha bhikkhu,

    பஞ்சோக⁴திண்ணோ அதரீத⁴ ச²ட்ட²ங்;

    Pañcoghatiṇṇo atarīdha chaṭṭhaṃ;

    ஏவங் ஜா²யிங் ப³ஹுலங் காமஸஞ்ஞா,

    Evaṃ jhāyiṃ bahulaṃ kāmasaññā,

    பரிபா³ஹிரா ஹொந்தி அலத்³த⁴ யோ த’’ந்தி.

    Paribāhirā honti aladdha yo ta’’nti.

    அத² கோ² ரகா³ 9 மாரதீ⁴தா ப⁴க³வதோ ஸந்திகே கா³தா²ய அஜ்ஜ²பா⁴ஸி –

    Atha kho ragā 10 māradhītā bhagavato santike gāthāya ajjhabhāsi –

    ‘‘அச்சே²ஜ்ஜ தண்ஹங் க³ணஸங்க⁴சாரீ,

    ‘‘Acchejja taṇhaṃ gaṇasaṅghacārī,

    அத்³தா⁴ சரிஸ்ஸந்தி 11 ப³ஹூ ச ஸத்³தா⁴;

    Addhā carissanti 12 bahū ca saddhā;

    ப³ஹுங் வதாயங் ஜனதங் அனோகோ,

    Bahuṃ vatāyaṃ janataṃ anoko,

    அச்சே²ஜ்ஜ நெஸ்ஸதி மச்சுராஜஸ்ஸ பார’’ந்தி.

    Acchejja nessati maccurājassa pāra’’nti.

    ‘‘நயந்தி வே மஹாவீரா, ஸத்³த⁴ம்மேன ததா²க³தா;

    ‘‘Nayanti ve mahāvīrā, saddhammena tathāgatā;

    த⁴ம்மேன நயமானானங், கா உஸூயா விஜானத’’ந்தி.

    Dhammena nayamānānaṃ, kā usūyā vijānata’’nti.

    அத² கோ² தண்ஹா ச அரதி ச ரகா³ ச மாரதீ⁴தரோ யேன மாரோ பாபிமா தேனுபஸங்கமிங்ஸு. அத்³த³ஸா கோ² மாரோ பாபிமா தண்ஹஞ்ச அரதிஞ்ச ரக³ஞ்ச மாரதீ⁴தரோ தூ³ரதோவ ஆக³ச்ச²ந்தியோ. தி³ஸ்வான கா³தா²ஹி அஜ்ஜ²பா⁴ஸி –

    Atha kho taṇhā ca arati ca ragā ca māradhītaro yena māro pāpimā tenupasaṅkamiṃsu. Addasā kho māro pāpimā taṇhañca aratiñca ragañca māradhītaro dūratova āgacchantiyo. Disvāna gāthāhi ajjhabhāsi –

    ‘‘பா³லா குமுத³னாளேஹி, பப்³ப³தங் அபி⁴மத்த²த² 13;

    ‘‘Bālā kumudanāḷehi, pabbataṃ abhimatthatha 14;

    கி³ரிங் நகே²ன க²னத², அயோ த³ந்தேஹி கா²த³த².

    Giriṃ nakhena khanatha, ayo dantehi khādatha.

    ‘‘ஸேலங்வ ஸிரஸூஹச்ச 15, பாதாலே கா³த⁴மேஸத²;

    ‘‘Selaṃva sirasūhacca 16, pātāle gādhamesatha;

    கா²ணுங்வ உரஸாஸஜ்ஜ, நிப்³பி³ஜ்ஜாபேத² கோ³தமா’’தி.

    Khāṇuṃva urasāsajja, nibbijjāpetha gotamā’’ti.

    ‘‘த³த்³த³ல்லமானா ஆக³ஞ்சு²ங், தண்ஹா ச அரதீ ரகா³;

    ‘‘Daddallamānā āgañchuṃ, taṇhā ca aratī ragā;

    தா தத்த² பனுதீ³ ஸத்தா², தூலங் ப⁴ட்ட²ங்வ மாலுதோ’’தி.

    Tā tattha panudī satthā, tūlaṃ bhaṭṭhaṃva māluto’’ti.

    ததியோ வக்³கோ³.

    Tatiyo vaggo.

    தஸ்ஸுத்³தா³னங் –

    Tassuddānaṃ –

    ஸம்ப³ஹுலா ஸமித்³தி⁴ ச, கோ³தி⁴கங் ஸத்தவஸ்ஸானி;

    Sambahulā samiddhi ca, godhikaṃ sattavassāni;

    தீ⁴தரங் தே³ஸிதங் பு³த்³த⁴, ஸெட்டே²ன இமங் மாரபஞ்சகந்தி.

    Dhītaraṃ desitaṃ buddha, seṭṭhena imaṃ mārapañcakanti.

    மாரஸங்யுத்தங் ஸமத்தங்.

    Mārasaṃyuttaṃ samattaṃ.







    Footnotes:
    1. ஏகாஹங் (ஸ்யா॰ கங்॰ பீ॰ க॰)
    2. ekāhaṃ (syā. kaṃ. pī. ka.)
    3. அரதி ச (க॰)
    4. arati ca (ka.)
    5. கத²ங் ஜா²யங் (ஸ்யா॰ கங்॰ பீ॰), கத²ஜ்ஜா²யங் (க॰)
    6. kathaṃ jhāyaṃ (syā. kaṃ. pī.), kathajjhāyaṃ (ka.)
    7. ந குப்பதீ நஸ்ஸரதீ ந தீ²னோ (ஸீ॰)
    8. na kuppatī nassaratī na thīno (sī.)
    9. ரகா³ச (க॰)
    10. ragāca (ka.)
    11. தரிஸ்ஸந்தி (ஸீ॰)
    12. tarissanti (sī.)
    13. அபி⁴மந்த²த² (ஸீ॰)
    14. abhimanthatha (sī.)
    15. ஸிரஸி ஊஹச்ச (ஸீ॰), ஸிரஸி ஓஹச்ச (ஸ்யா॰ கங்॰)
    16. sirasi ūhacca (sī.), sirasi ohacca (syā. kaṃ.)



    Related texts:



    அட்ட²கதா² • Aṭṭhakathā / ஸுத்தபிடக (அட்ட²கதா²) • Suttapiṭaka (aṭṭhakathā) / ஸங்யுத்தனிகாய (அட்ட²கதா²) • Saṃyuttanikāya (aṭṭhakathā) / 5. மாரதீ⁴துஸுத்தவண்ணனா • 5. Māradhītusuttavaṇṇanā

    டீகா • Tīkā / ஸுத்தபிடக (டீகா) • Suttapiṭaka (ṭīkā) / ஸங்யுத்தனிகாய (டீகா) • Saṃyuttanikāya (ṭīkā) / 5. மாரதீ⁴துஸுத்தவண்ணனா • 5. Māradhītusuttavaṇṇanā


    © 1991-2023 The Titi Tudorancea Bulletin | Titi Tudorancea® is a Registered Trademark | Terms of use and privacy policy
    Contact