Știri / Știință |
Marea extincţie din Permian cauzată de microbi?
Microbii producatori de metan ar putea fi responsabili de cea mai mare extincţie din istoria Pământului, când, acum 252 de milioane de ani, 90 la sută dintre speciile existente au dispărut.
O echipă de cercetători de la Massachusetts Institute of Technology au găsit suficiente dovezi in favoarea acestei noi teorii, care detronează celelalte ipoteze, asteroizii, cometele, vulcanii sau incendiile de cărbuni. O formă de microbi care produc metan, Methanosarcina, a înflorit dintr-o dată exploziv în oceane şi a împrăştiat cantităţi uriase de metan în atmosferă şi apa, fapt ce a schimbat clima şi chimia oceanelor.
Vulcanii nu sunt scoşi complet din schemă. Creşterea explozivă a populaţiilor de microbi s-a făcut pe baza abilităţii lor de a utiliza carbonul organic prin folosirea nichelului emis de masivele erupţii vulcanice din acel timp.
Dovezile geochimice indică o creştere exponenţială a dioxidului de carbon în oceane la sfârşitul Permianului. Dovezile genetice arată la Methanosarcina o schimbare în acel timp, prin transferul de gene de la un alt microb, schimbare care a permis să devină un producător important de metan pornind de la o acumulare de carbon organic în apă. Iar sedimentele cercetate in China arată o creştere bruscă de nichel depus exact în acel moment de puternicele erupţii siberiene.
Producerea explozivă a metanului a crescut dioxidul de carbon din oceane, rezultand o acidifiere a apei, similară celei produse de activitatea umană în zilele noastre.
Dovezi independente arată că organismele marine care aveau cochilii calcifiate au fost primele afectate.
GH. MĂNOIU | 17 APRILIE 2014