Library / Tipiṭaka / திபிடக • Tipiṭaka / ஜாதக-அட்ட²கதா² • Jātaka-aṭṭhakathā |
[18] 8. மதகப⁴த்தஜாதகவண்ணனா
[18] 8. Matakabhattajātakavaṇṇanā
ஏவங் சே ஸத்தா ஜானெய்யுந்தி இத³ங் ஸத்தா² ஜேதவனே விஹரந்தோ மதகப⁴த்தங் ஆரப்³ப⁴ கதே²ஸி. தஸ்மிஞ்ஹி காலே மனுஸ்ஸா ப³ஹூ அஜேளகாத³யோ மாரெத்வா காலகதே ஞாதகே உத்³தி³ஸ்ஸ மதகப⁴த்தங் நாம தெ³ந்தி. பி⁴க்கூ² தே மனுஸ்ஸே ததா² கரொந்தே தி³ஸ்வா ஸத்தா²ரங் புச்சி²ங்ஸு ‘‘ஏதரஹி, ப⁴ந்தே, மனுஸ்ஸா ப³ஹூ பாணே ஜீவிதக்க²யங் பாபெத்வா மதகப⁴த்தங் நாம தெ³ந்தி. அத்தி² நு கோ², ப⁴ந்தே, எத்த² வுட்³டீ⁴’’தி? ஸத்தா² ‘‘ந, பி⁴க்க²வே, ‘மதகப⁴த்தங் த³ஸ்ஸாமா’தி கதேபி பாணாதிபாதே காசி வுட்³டி⁴ நாம அத்தி², புப்³பே³ பண்டி³தா ஆகாஸே நிஸஜ்ஜ த⁴ம்மங் தே³ஸெத்வா எத்த² ஆதீ³னவங் கதெ²த்வா ஸகலஜம்பு³தீ³பவாஸிகே ஏதங் கம்மங் ஜஹாபேஸுங். இதா³னி பன ப⁴வஸங்கே²பக³தத்தா புன பாதுபூ⁴த’’ந்தி வத்வா அதீதங் ஆஹரி.
Evaṃ ce sattā jāneyyunti idaṃ satthā jetavane viharanto matakabhattaṃ ārabbha kathesi. Tasmiñhi kāle manussā bahū ajeḷakādayo māretvā kālakate ñātake uddissa matakabhattaṃ nāma denti. Bhikkhū te manusse tathā karonte disvā satthāraṃ pucchiṃsu ‘‘etarahi, bhante, manussā bahū pāṇe jīvitakkhayaṃ pāpetvā matakabhattaṃ nāma denti. Atthi nu kho, bhante, ettha vuḍḍhī’’ti? Satthā ‘‘na, bhikkhave, ‘matakabhattaṃ dassāmā’ti katepi pāṇātipāte kāci vuḍḍhi nāma atthi, pubbe paṇḍitā ākāse nisajja dhammaṃ desetvā ettha ādīnavaṃ kathetvā sakalajambudīpavāsike etaṃ kammaṃ jahāpesuṃ. Idāni pana bhavasaṅkhepagatattā puna pātubhūta’’nti vatvā atītaṃ āhari.
அதீதே பா³ராணஸியங் ப்³ரஹ்மத³த்தே ரஜ்ஜங் காரெந்தே ஏகோ திண்ணங் வேதா³னங் பாரகூ³ தி³ஸாபாமொக்கோ² ஆசரியப்³ராஹ்மணோ ‘‘மதகப⁴த்தங் த³ஸ்ஸாமீ’’தி ஏகங் ஏளகங் கா³ஹாபெத்வா அந்தேவாஸிகே ஆஹ – ‘‘தாதா, இமங் ஏளகங் நதி³ங் நெத்வா ந்ஹாபெத்வா கண்டே² மாலங் பரிக்கி²பித்வா பஞ்சங்கு³லிகங் த³த்வா மண்டெ³த்வா ஆனேதா²’’தி. தே ‘‘ஸாதூ⁴’’தி படிஸ்ஸுணித்வா தங் ஆதா³ய நதி³ங் க³ந்த்வா ந்ஹாபெத்வா மண்டெ³த்வா நதீ³தீரே ட²பேஸுங். ஸோ ஏளகோ அத்தனோ புப்³ப³கம்மங் தி³ஸ்வா ‘‘ஏவரூபா நாம து³க்கா² அஜ்ஜ முச்சிஸ்ஸாமீ’’தி ஸோமனஸ்ஸஜாதோ மத்திகாக⁴டங் பி⁴ந்த³ந்தோ விய மஹாஹஸிதங் ஹஸித்வா புன ‘‘அயங் ப்³ராஹ்மணோ மங் கா⁴தெத்வா மயா லத்³த⁴து³க்க²ங் லபி⁴ஸ்ஸதீ’’தி ப்³ராஹ்மணே காருஞ்ஞங் உப்பாதெ³த்வா மஹந்தேன ஸத்³தே³ன பரோதி³.
Atīte bārāṇasiyaṃ brahmadatte rajjaṃ kārente eko tiṇṇaṃ vedānaṃ pāragū disāpāmokkho ācariyabrāhmaṇo ‘‘matakabhattaṃ dassāmī’’ti ekaṃ eḷakaṃ gāhāpetvā antevāsike āha – ‘‘tātā, imaṃ eḷakaṃ nadiṃ netvā nhāpetvā kaṇṭhe mālaṃ parikkhipitvā pañcaṅgulikaṃ datvā maṇḍetvā ānethā’’ti. Te ‘‘sādhū’’ti paṭissuṇitvā taṃ ādāya nadiṃ gantvā nhāpetvā maṇḍetvā nadītīre ṭhapesuṃ. So eḷako attano pubbakammaṃ disvā ‘‘evarūpā nāma dukkhā ajja muccissāmī’’ti somanassajāto mattikāghaṭaṃ bhindanto viya mahāhasitaṃ hasitvā puna ‘‘ayaṃ brāhmaṇo maṃ ghātetvā mayā laddhadukkhaṃ labhissatī’’ti brāhmaṇe kāruññaṃ uppādetvā mahantena saddena parodi.
அத² நங் தே மாணவா புச்சி²ங்ஸு ‘‘ஸம்ம ஏளக , த்வங் மஹாஸத்³தே³ன ஹஸி சேவ ரோதி³ ச, கேன நு கோ² காரணேன ஹஸி, கேன காரணேன பரோதீ³’’தி? ‘‘தும்ஹே மங் இமங் காரணங் அத்தனோ ஆசரியஸ்ஸ ஸந்திகே புச்செ²ய்யாதா²’’தி. தே தங் ஆதா³ய க³ந்த்வா இத³ங் காரணங் ஆசரியஸ்ஸ ஆரோசேஸுங். ஆசரியோ தேஸங் வசனங் ஸுத்வா ஏளகங் புச்சி² ‘‘கஸ்மா த்வங் ஏளக, ஹஸி, கஸ்மா ரோதீ³’’தி? ஏளகோ அத்தனா கதகம்மங் ஜாதிஸ்ஸரஞாணேன அனுஸ்ஸரித்வா ப்³ராஹ்மணஸ்ஸ கதே²ஸி ‘‘அஹங், ப்³ராஹ்மண, புப்³பே³ தாதி³ஸோவ மந்தஜ்ஜா²யகப்³ராஹ்மணோ ஹுத்வா ‘மதகப⁴த்தங் த³ஸ்ஸாமீ’தி ஏகங் ஏளகங் மாரெத்வா மதகப⁴த்தங் அதா³ஸிங், ஸ்வாஹங் ஏகஸ்ஸ ஏளகஸ்ஸ கா⁴திதத்தா ஏகேனூனேஸு பஞ்சஸு அத்தபா⁴வஸதேஸு ஸீஸச்சே²த³ங் பாபுணிங், அயங் மே கோடியங் டி²தோ பஞ்சஸதிமோ அத்தபா⁴வோ, ஸ்வாஹங் ‘அஜ்ஜ ஏவரூபா து³க்கா² முச்சிஸ்ஸாமீ’தி ஸோமனஸ்ஸஜாதோ இமினா காரணேன ஹஸிங். ரோத³ந்தோ பன ‘அஹங் தாவ ஏகங் ஏளகங் மாரெத்வா பஞ்ச ஜாதிஸதானி ஸீஸச்சே²த³து³க்க²ங் பத்வா அஜ்ஜ தம்ஹா து³க்கா² முச்சிஸ்ஸாமி, அயங் பன ப்³ராஹ்மணோ மங் மாரெத்வா அஹங் விய பஞ்ச ஜாதிஸதானி ஸீஸச்சே²த³து³க்க²ங் லபி⁴ஸ்ஸதீ’தி தயி காருஞ்ஞேன ரோதி³’’ந்தி. ‘‘ஏளக, மா பா⁴யி, நாஹங் தங் மாரெஸ்ஸாமீ’’தி. ‘‘ப்³ராஹ்மண, கிங் வதே³ஸி, தயி மாரெந்தேபி அமாரெந்தேபி ந ஸக்கா அஜ்ஜ மயா மரணா முச்சிது’’ந்தி. ‘‘ஏளக, மா பா⁴யி, அஹங் தே ஆரக்க²ங் க³ஹெத்வா தயா ஸத்³தி⁴ங்யேவ விசரிஸ்ஸாமீ’’தி. ‘‘ப்³ராஹ்மண, அப்பமத்தகோ தவ ஆரக்கோ², மயா கதபாபங் பன மஹந்தங் ப³லவ’’ந்தி.
Atha naṃ te māṇavā pucchiṃsu ‘‘samma eḷaka , tvaṃ mahāsaddena hasi ceva rodi ca, kena nu kho kāraṇena hasi, kena kāraṇena parodī’’ti? ‘‘Tumhe maṃ imaṃ kāraṇaṃ attano ācariyassa santike puccheyyāthā’’ti. Te taṃ ādāya gantvā idaṃ kāraṇaṃ ācariyassa ārocesuṃ. Ācariyo tesaṃ vacanaṃ sutvā eḷakaṃ pucchi ‘‘kasmā tvaṃ eḷaka, hasi, kasmā rodī’’ti? Eḷako attanā katakammaṃ jātissarañāṇena anussaritvā brāhmaṇassa kathesi ‘‘ahaṃ, brāhmaṇa, pubbe tādisova mantajjhāyakabrāhmaṇo hutvā ‘matakabhattaṃ dassāmī’ti ekaṃ eḷakaṃ māretvā matakabhattaṃ adāsiṃ, svāhaṃ ekassa eḷakassa ghātitattā ekenūnesu pañcasu attabhāvasatesu sīsacchedaṃ pāpuṇiṃ, ayaṃ me koṭiyaṃ ṭhito pañcasatimo attabhāvo, svāhaṃ ‘ajja evarūpā dukkhā muccissāmī’ti somanassajāto iminā kāraṇena hasiṃ. Rodanto pana ‘ahaṃ tāva ekaṃ eḷakaṃ māretvā pañca jātisatāni sīsacchedadukkhaṃ patvā ajja tamhā dukkhā muccissāmi, ayaṃ pana brāhmaṇo maṃ māretvā ahaṃ viya pañca jātisatāni sīsacchedadukkhaṃ labhissatī’ti tayi kāruññena rodi’’nti. ‘‘Eḷaka, mā bhāyi, nāhaṃ taṃ māressāmī’’ti. ‘‘Brāhmaṇa, kiṃ vadesi, tayi mārentepi amārentepi na sakkā ajja mayā maraṇā muccitu’’nti. ‘‘Eḷaka, mā bhāyi, ahaṃ te ārakkhaṃ gahetvā tayā saddhiṃyeva vicarissāmī’’ti. ‘‘Brāhmaṇa, appamattako tava ārakkho, mayā katapāpaṃ pana mahantaṃ balava’’nti.
ப்³ராஹ்மணோ ஏளகங் முஞ்சித்வா ‘‘இமங் ஏளகங் கஸ்ஸசிபி மாரேதுங் ந த³ஸ்ஸாமீ’’தி அந்தேவாஸிகே ஆதா³ய ஏளகேனேவ ஸத்³தி⁴ங் விசரி. ஏளகோ விஸ்ஸட்ட²மத்தோவ ஏகங் பாஸாணபிட்டி²ங் நிஸ்ஸாய ஜாதகு³ம்பே³ கீ³வங் உக்கி²பித்வா பண்ணானி கா²தி³துங் ஆரத்³தோ⁴. தங்க²ணஞ்ஞேவ தஸ்மிங் பாஸாணபிட்டே² அஸனி பதி, ததோ ஏகா பாஸாணஸகலிகா சி²ஜ்ஜித்வா ஏளகஸ்ஸ பஸாரிதகீ³வாய பதித்வா ஸீஸங் சி²ந்தி³, மஹாஜனோ ஸன்னிபதி. ததா³ போ³தி⁴ஸத்தோ தஸ்மிங் டா²னே ருக்க²தே³வதா ஹுத்வா நிப்³ப³த்தோ. ஸோ பஸ்ஸந்தஸ்ஸேவ தஸ்ஸ மஹாஜனஸ்ஸ தே³வதானுபா⁴வேன ஆகாஸே பல்லங்கேன நிஸீதி³த்வா ‘‘இமே ஸத்தா ஏவங் பாபஸ்ஸ ப²லங் ஜானமானா அப்பேவனாம பாணாதிபாதங் ந கரெய்யு’’ந்தி மது⁴ரஸ்ஸரேன த⁴ம்மங் தே³ஸெந்தோ இமங் கா³த²மாஹ –
Brāhmaṇo eḷakaṃ muñcitvā ‘‘imaṃ eḷakaṃ kassacipi māretuṃ na dassāmī’’ti antevāsike ādāya eḷakeneva saddhiṃ vicari. Eḷako vissaṭṭhamattova ekaṃ pāsāṇapiṭṭhiṃ nissāya jātagumbe gīvaṃ ukkhipitvā paṇṇāni khādituṃ āraddho. Taṅkhaṇaññeva tasmiṃ pāsāṇapiṭṭhe asani pati, tato ekā pāsāṇasakalikā chijjitvā eḷakassa pasāritagīvāya patitvā sīsaṃ chindi, mahājano sannipati. Tadā bodhisatto tasmiṃ ṭhāne rukkhadevatā hutvā nibbatto. So passantasseva tassa mahājanassa devatānubhāvena ākāse pallaṅkena nisīditvā ‘‘ime sattā evaṃ pāpassa phalaṃ jānamānā appevanāma pāṇātipātaṃ na kareyyu’’nti madhurassarena dhammaṃ desento imaṃ gāthamāha –
18.
18.
‘‘ஏவங் சே ஸத்தா ஜானெய்யுங், து³க்கா²யங் ஜாதிஸம்ப⁴வோ;
‘‘Evaṃ ce sattā jāneyyuṃ, dukkhāyaṃ jātisambhavo;
ந பாணோ பாணினங் ஹஞ்ஞே, பாணகா⁴தீ ஹி ஸோசதீ’’தி.
Na pāṇo pāṇinaṃ haññe, pāṇaghātī hi socatī’’ti.
தத்த² ஏவங் சே ஸத்தா ஜானெய்யுந்தி இமே ஸத்தா ஏவங் சே ஜானெய்யுங். கத²ங்? து³க்கா²யங் ஜாதிஸம்ப⁴வோதி அயங் தத்த² தத்த² ஜாதி ச ஜாதஸ்ஸ அனுக்கமேன வட்³டி⁴ஸங்கா²தோ ஸம்ப⁴வோ ச ஜராப்³யாதி⁴மரணஅப்பியஸம்பயோக³பியவிப்பயோக³ஹத்த²பாத³ச்சே²தா³தீ³னங் து³க்கா²னங் வத்து²பூ⁴தத்தா ‘‘து³க்கோ²’’தி யதி³ ஜானெய்யுங். ந பாணோ பாணினங் ஹஞ்ஞேதி ‘‘பரங் வத⁴ந்தோ ஜாதிஸம்ப⁴வே வத⁴ங் லப⁴தி, பீளெந்தோ பீளங் லப⁴தீ’’தி ஜாதிஸம்ப⁴வஸ்ஸ து³க்க²வத்து²தாய து³க்க²பா⁴வங் ஜானந்தோ கோசி பாணோ அஞ்ஞங் பாணினங் ந ஹஞ்ஞே, ஸத்தோ ஸத்தங் ந ஹனெய்யாதி அத்தோ². கிங்காரணா? பாணகா⁴தீ ஹி ஸோசதீதி, யஸ்மா ஸாஹத்தி²காதீ³ஸு ச²ஸு பயோகே³ஸு யேன கேனசி பயோகே³ன பரஸ்ஸ ஜீவிதிந்த்³ரியுபச்சே²த³னேன பாணகா⁴தீ புக்³க³லோ அட்ட²ஸு மஹானிரயேஸு ஸோளஸஸு உஸ்ஸத³னிரயேஸு நானப்பகாராய திரச்சா²னயோனியா பெத்திவிஸயே அஸுரகாயேதி இமேஸு சதூஸு அபாயேஸு மஹாது³க்க²ங் அனுப⁴வமானோ தீ³க⁴ரத்தங் அந்தோனிஜ்ஜா²யனலக்க²ணேன ஸோகேன ஸோசதி. யதா² வாயங் ஏளகோ மரணப⁴யேன ஸோசதி, ஏவங் தீ³க⁴ரத்தங் ஸோசதீதிபி ஞத்வா ந பாணோ பாணினங் ஹஞ்ஞே, கோசி பாணாதிபாதகம்மங் நாம ந கரெய்ய. மோஹேன பன மூள்ஹா அவிஜ்ஜாய அந்தீ⁴கதா இமங் ஆதீ³னவங் அபஸ்ஸந்தா பாணாதிபாதங் கரொந்தீதி.
Tattha evaṃ ce sattā jāneyyunti ime sattā evaṃ ce jāneyyuṃ. Kathaṃ? Dukkhāyaṃ jātisambhavoti ayaṃ tattha tattha jāti ca jātassa anukkamena vaḍḍhisaṅkhāto sambhavo ca jarābyādhimaraṇaappiyasampayogapiyavippayogahatthapādacchedādīnaṃ dukkhānaṃ vatthubhūtattā ‘‘dukkho’’ti yadi jāneyyuṃ. Na pāṇo pāṇinaṃ haññeti ‘‘paraṃ vadhanto jātisambhave vadhaṃ labhati, pīḷento pīḷaṃ labhatī’’ti jātisambhavassa dukkhavatthutāya dukkhabhāvaṃ jānanto koci pāṇo aññaṃ pāṇinaṃ na haññe, satto sattaṃ na haneyyāti attho. Kiṃkāraṇā? Pāṇaghātī hi socatīti, yasmā sāhatthikādīsu chasu payogesu yena kenaci payogena parassa jīvitindriyupacchedanena pāṇaghātī puggalo aṭṭhasu mahānirayesu soḷasasu ussadanirayesu nānappakārāya tiracchānayoniyā pettivisaye asurakāyeti imesu catūsu apāyesu mahādukkhaṃ anubhavamāno dīgharattaṃ antonijjhāyanalakkhaṇena sokena socati. Yathā vāyaṃ eḷako maraṇabhayena socati, evaṃ dīgharattaṃ socatītipi ñatvā na pāṇo pāṇinaṃ haññe, koci pāṇātipātakammaṃ nāma na kareyya. Mohena pana mūḷhā avijjāya andhīkatā imaṃ ādīnavaṃ apassantā pāṇātipātaṃ karontīti.
ஏவங் மஹாஸத்தோ நிரயப⁴யேன தஜ்ஜெத்வா த⁴ம்மங் தே³ஸேஸி. மனுஸ்ஸா தங் த⁴ம்மதே³ஸனங் ஸுத்வா நிரயப⁴யபீ⁴தா பாணாதிபாதா விரமிங்ஸு. போ³தி⁴ஸத்தோபி த⁴ம்மங் தே³ஸெத்வா மஹாஜனங் ஸீலே பதிட்டா²பெத்வா யதா²கம்மங் க³தோ, மஹாஜனோபி போ³தி⁴ஸத்தஸ்ஸ ஓவாதே³ ட²த்வா தா³னாதீ³னி புஞ்ஞானி கத்வா தே³வனக³ரங் பூரேஸி. ஸத்தா² இமங் த⁴ம்மதே³ஸனங் ஆஹரித்வா அனுஸந்தி⁴ங் க⁴டெத்வா ஜாதகங் ஸமோதா⁴னேஸி ‘‘அஹங் தேன ஸமயேன ருக்க²தே³வதா அஹோஸி’’ந்தி.
Evaṃ mahāsatto nirayabhayena tajjetvā dhammaṃ desesi. Manussā taṃ dhammadesanaṃ sutvā nirayabhayabhītā pāṇātipātā viramiṃsu. Bodhisattopi dhammaṃ desetvā mahājanaṃ sīle patiṭṭhāpetvā yathākammaṃ gato, mahājanopi bodhisattassa ovāde ṭhatvā dānādīni puññāni katvā devanagaraṃ pūresi. Satthā imaṃ dhammadesanaṃ āharitvā anusandhiṃ ghaṭetvā jātakaṃ samodhānesi ‘‘ahaṃ tena samayena rukkhadevatā ahosi’’nti.
மதகப⁴த்தஜாதகவண்ணனா அட்ட²மா.
Matakabhattajātakavaṇṇanā aṭṭhamā.
Related texts:
திபிடக (மூல) • Tipiṭaka (Mūla) / ஸுத்தபிடக • Suttapiṭaka / கு²த்³த³கனிகாய • Khuddakanikāya / ஜாதகபாளி • Jātakapāḷi / 18. மதகப⁴த்தஜாதகங் • 18. Matakabhattajātakaṃ