Library / Tipiṭaka / திபிடக • Tipiṭaka / சரியாபிடக-அட்ட²கதா² • Cariyāpiṭaka-aṭṭhakathā |
7. மாதங்க³சரியாவண்ணனா
7. Mātaṅgacariyāvaṇṇanā
60. ஸத்தமே ஜடிலோதி ஜடாவந்தோ, ஜடாப³ந்த⁴கேஸோதி அத்தோ². உக்³க³தாபனோதி மனச்ச²ட்டா²னங் இந்த்³ரியானங் தாபனதோ நிக்³க³ண்ஹனதோ தபஸங்கா²தங் உக்³க³தாபனங் ஏதஸ்ஸாதி உக்³க³தாபனோ, கோ⁴ரதபோ பரமதி⁴திந்த்³ரியோதி அத்தோ². அத² வா நானப்பகாரே தி³ட்ட²த⁴ம்மிகாதி³பே⁴தே³ அனத்தே² உக்³கி³ரணதோ ப³ஹி ச²ட்³டா³பனதோ கோ⁴ரபீ⁴மப⁴யானகட்டே²ன வா ‘‘உக்³கா³’’தி லத்³த⁴னாமே கிலேஸே வீரியாதபேன ஸந்தாபனதோ உக்³கே³ தாபேதீதி உக்³க³தாபனோ. மாதங்கோ³ நாம நாமேனாதி நாமேன மாதங்கோ³ நாம. மாதங்க³குலே நிப்³ப³த்தியா ஜாதியா ஆக³தங் ஹிஸ்ஸ ஏதங் நாமங். ஸீலவாதி ஸீலஸம்பன்னோ ஸுபரிஸுத்³த⁴ஸீலோ. ஸுஸமாஹிதோதி உபசாரப்பனாஸமாதீ⁴ஹி ஸுட்டு² ஸமாஹிதோ, ஜா²னஸமாபத்திலாபீ⁴தி அத்தோ².
60. Sattame jaṭiloti jaṭāvanto, jaṭābandhakesoti attho. Uggatāpanoti manacchaṭṭhānaṃ indriyānaṃ tāpanato niggaṇhanato tapasaṅkhātaṃ uggatāpanaṃ etassāti uggatāpano, ghoratapo paramadhitindriyoti attho. Atha vā nānappakāre diṭṭhadhammikādibhede anatthe uggiraṇato bahi chaḍḍāpanato ghorabhīmabhayānakaṭṭhena vā ‘‘uggā’’ti laddhanāme kilese vīriyātapena santāpanato ugge tāpetīti uggatāpano. Mātaṅgo nāma nāmenāti nāmena mātaṅgo nāma. Mātaṅgakule nibbattiyā jātiyā āgataṃ hissa etaṃ nāmaṃ. Sīlavāti sīlasampanno suparisuddhasīlo. Susamāhitoti upacārappanāsamādhīhi suṭṭhu samāhito, jhānasamāpattilābhīti attho.
ததா³ ஹி போ³தி⁴ஸத்தோ சண்டா³லயோனியங் நிப்³ப³த்தித்வா ரூபேன து³த்³த³ஸிகோ ப³ஹினக³ரே சண்டா³லகா³மே வஸதி. ‘‘மாதங்க³பண்டி³தோ’’தி பகாஸனாமோ. அதே²கதி³வஸங் தஸ்மிங் நக³ரே நக்க²த்தே கோ⁴ஸிதே யேபு⁴ய்யேன நாக³ரா நக்க²த்தங் கீளந்தி. அஞ்ஞதராபி ப்³ராஹ்மணமஹாஸாலகஞ்ஞா ஸோளஸபன்னரஸவஸ்ஸுத்³தே³ஸிகா தே³வகஞ்ஞா விய ரூபேன த³ஸ்ஸனீயா பாஸாதி³கா ‘‘அத்தனோ விப⁴வானுரூபங் நக்க²த்தங் கீளிஸ்ஸாமீ’’தி பஹூதக²ஜ்ஜபோ⁴ஜ்ஜாதீ³னி ஸகடேஸு ஆரோபெத்வா ஸப்³ப³ஸேதங் வளவாரத²மாருய்ஹ மஹதா பரிவாரேன உய்யானபூ⁴மிங் க³ச்ச²தி. தி³ட்ட²மங்க³லிகா நாமேஸா, ஸா கிர து³ஸ்ஸண்டி²தங் ரூபங் ‘‘அவமங்க³ல’’ந்தி தங் த³ட்டு²ங் ந இச்ச²தி, தேனஸ்ஸா ‘‘தி³ட்ட²மங்க³லிகா’’த்வேவ ஸமஞ்ஞா உத³பாதி³.
Tadā hi bodhisatto caṇḍālayoniyaṃ nibbattitvā rūpena duddasiko bahinagare caṇḍālagāme vasati. ‘‘Mātaṅgapaṇḍito’’ti pakāsanāmo. Athekadivasaṃ tasmiṃ nagare nakkhatte ghosite yebhuyyena nāgarā nakkhattaṃ kīḷanti. Aññatarāpi brāhmaṇamahāsālakaññā soḷasapannarasavassuddesikā devakaññā viya rūpena dassanīyā pāsādikā ‘‘attano vibhavānurūpaṃ nakkhattaṃ kīḷissāmī’’ti pahūtakhajjabhojjādīni sakaṭesu āropetvā sabbasetaṃ vaḷavārathamāruyha mahatā parivārena uyyānabhūmiṃ gacchati. Diṭṭhamaṅgalikā nāmesā, sā kira dussaṇṭhitaṃ rūpaṃ ‘‘avamaṅgala’’nti taṃ daṭṭhuṃ na icchati, tenassā ‘‘diṭṭhamaṅgalikā’’tveva samaññā udapādi.
ததா³ போ³தி⁴ஸத்தோ காலஸ்ஸேவ உட்டா²ய படபிலோதிகங் நிவாஸெத்வா ஜஜ்ஜரிதமுக²பா⁴க³ங் வேணுத³ண்ட³ங் க³ஹெத்வா பா⁴ஜனஹத்தோ² நக³ரங் பவிஸதி மனுஸ்ஸே தி³ஸ்வா தூ³ரதோவ தேஸங் தூ³ரீகரணத்த²ங் தேன வேணுத³ண்டே³ன ஸஞ்ஞங் கரொந்தோ. அத² தி³ட்ட²மங்க³லிகா ‘‘உஸ்ஸரத² உஸ்ஸரதா²’’தி உஸ்ஸாரணங் கரொந்தேஹி அத்தனோ புரிஸேஹி நீயமானா நக³ரத்³வாரமஜ்ஜே² மாதங்க³ங் தி³ஸ்வா ‘‘கோ ஏஸோ’’தி ஆஹ. ‘‘அய்யே, மாதங்க³சண்டா³லோ’’தி ச வுத்தே ‘‘ஈதி³ஸங் தி³ஸ்வா க³தானங் குதோ வுட்³டீ⁴’’தி யானங் நிவத்தாபேஸி. மனுஸ்ஸா ‘‘யங் மயங் உய்யானங் க³ந்த்வா ப³ஹுங் க²ஜ்ஜபோ⁴ஜ்ஜாதி³ங் லபெ⁴ய்யாம, தஸ்ஸ நோ மாதங்கே³ன அந்தராயோ கதோ’’தி குபிதா ‘‘க³ண்ஹத², சண்டா³ல’’ந்தி லெட்³டூ³ஹி பஹரித்வா விஸஞ்ஞீபூ⁴தங் பாதெத்வா அக³மங்ஸு.
Tadā bodhisatto kālasseva uṭṭhāya paṭapilotikaṃ nivāsetvā jajjaritamukhabhāgaṃ veṇudaṇḍaṃ gahetvā bhājanahattho nagaraṃ pavisati manusse disvā dūratova tesaṃ dūrīkaraṇatthaṃ tena veṇudaṇḍena saññaṃ karonto. Atha diṭṭhamaṅgalikā ‘‘ussaratha ussarathā’’ti ussāraṇaṃ karontehi attano purisehi nīyamānā nagaradvāramajjhe mātaṅgaṃ disvā ‘‘ko eso’’ti āha. ‘‘Ayye, mātaṅgacaṇḍālo’’ti ca vutte ‘‘īdisaṃ disvā gatānaṃ kuto vuḍḍhī’’ti yānaṃ nivattāpesi. Manussā ‘‘yaṃ mayaṃ uyyānaṃ gantvā bahuṃ khajjabhojjādiṃ labheyyāma, tassa no mātaṅgena antarāyo kato’’ti kupitā ‘‘gaṇhatha, caṇḍāla’’nti leḍḍūhi paharitvā visaññībhūtaṃ pātetvā agamaṃsu.
ஸோ ந சிரேனேவ ஸதிங் படிலபி⁴த்வா வுட்டா²ய மனுஸ்ஸே புச்சி² – ‘‘கிங், அய்யா, த்³வாரங் நாம ஸப்³ப³ஸாதா⁴ரணங், உதா³ஹு ப்³ராஹ்மணானங் ஏவ கத’’ந்தி? ‘‘ஸப்³பே³ஸங் ஸாதா⁴ரண’’ந்தி. ‘‘ஏவங் ஸப்³ப³ஸாதா⁴ரணத்³வாரே ஏகமந்தங் அபக்கமந்தங் மங் தி³ட்ட²மங்க³லிகாய மனுஸ்ஸா இமங் அனயப்³யஸனங் பாபேஸு’’ந்தி ரதி²காய மனுஸ்ஸானங் ஆரோசெத்வா ‘‘ஹந்தா³ஹங் இமிஸ்ஸா மானங் பி⁴ந்தி³ஸ்ஸாமீ’’தி தஸ்ஸா நிவேஸனத்³வாரங் க³ந்த்வா ‘‘அஹங் தி³ட்ட²மங்க³லிகங் அலத்³தா⁴ ந வுட்ட²ஹிஸ்ஸாமீ’’தி நிபஜ்ஜி. தி³ட்ட²மங்க³லிகாய பிதா ‘‘க⁴ரத்³வாரே மாதங்கோ³ நிபன்னோ’’தி ஸுத்வா ‘‘தஸ்ஸ காகணிகங் தே³த², தேலேன ஸரீரங் மக்கெ²த்வா க³ச்ச²தூ’’தி ஆஹ. ஸோ ‘‘தி³ட்ட²மங்க³லிகங் அலத்³தா⁴ ந உட்ட²ஹிஸ்ஸாமி’’ச்சேவ ஆஹ. ததோ ப்³ராஹ்மணேன – ‘‘த்³வே காகணிகே தே³த², மாஸகங் பாத³ங் கஹாபணங் த்³வே தீணி யாவ கஹாபணஸதங் கஹாபணஸஹஸ்ஸங் தே³தா²’’தி வுத்தேபி ந ஸம்படிச்ச²தி ஏவ. ஏவங் தேஸங் மந்தெந்தானங் ஏவ ஸூரியோ அத்த²ங்க³தோ.
So na cireneva satiṃ paṭilabhitvā vuṭṭhāya manusse pucchi – ‘‘kiṃ, ayyā, dvāraṃ nāma sabbasādhāraṇaṃ, udāhu brāhmaṇānaṃ eva kata’’nti? ‘‘Sabbesaṃ sādhāraṇa’’nti. ‘‘Evaṃ sabbasādhāraṇadvāre ekamantaṃ apakkamantaṃ maṃ diṭṭhamaṅgalikāya manussā imaṃ anayabyasanaṃ pāpesu’’nti rathikāya manussānaṃ ārocetvā ‘‘handāhaṃ imissā mānaṃ bhindissāmī’’ti tassā nivesanadvāraṃ gantvā ‘‘ahaṃ diṭṭhamaṅgalikaṃ aladdhā na vuṭṭhahissāmī’’ti nipajji. Diṭṭhamaṅgalikāya pitā ‘‘gharadvāre mātaṅgo nipanno’’ti sutvā ‘‘tassa kākaṇikaṃ detha, telena sarīraṃ makkhetvā gacchatū’’ti āha. So ‘‘diṭṭhamaṅgalikaṃ aladdhā na uṭṭhahissāmi’’cceva āha. Tato brāhmaṇena – ‘‘dve kākaṇike detha, māsakaṃ pādaṃ kahāpaṇaṃ dve tīṇi yāva kahāpaṇasataṃ kahāpaṇasahassaṃ dethā’’ti vuttepi na sampaṭicchati eva. Evaṃ tesaṃ mantentānaṃ eva sūriyo atthaṅgato.
அத² தி³ட்ட²மங்க³லிகாய மாதா பாஸாதா³ ஓருய்ஹ ஸாணிபாகாரங் பரிக்கி²பாபெத்வா தஸ்ஸ ஸந்திகங் க³ந்த்வா ‘‘தாத, மாதங்க³ , தி³ட்ட²மங்க³லிகாய அபராத⁴ங் க²ம, த்³வே ஸஹஸ்ஸானி க³ண்ஹாஹி யாவ ஸதஸஹஸ்ஸங் க³ண்ஹாஹீ’’தி வுத்தேபி ந ஸம்படிச்சி², நிபஜ்ஜி ஏவ. தஸ்ஸேவங் ச² தி³வஸே நிபஜ்ஜித்வா ஸத்தமே தி³வஸே ஸம்பத்தே ஸமந்தா ஸாமந்தக⁴ரா படிவிஸகக⁴ரா ச மனுஸ்ஸா உட்ட²ஹித்வா ‘‘தும்ஹே மாதங்க³ங் வா உட்டா²பேத², தா³ரிகங் வா தே³த², மா அம்ஹே நாஸயித்தா²’’தி ஆஹங்ஸு. ததா³ கிர அயங் தஸ்மிங் தே³ஸே தே³ஸத⁴ம்மோ ‘‘யஸ்ஸ க⁴ரத்³வாரே ஏவங் நிபஜ்ஜித்வா சண்டா³லோ மரதி, தேன க⁴ரேன ஸத்³தி⁴ங் ஸத்தஸத்தக⁴ரவாஸினோ சண்டா³லா ஹொந்தீ’’தி.
Atha diṭṭhamaṅgalikāya mātā pāsādā oruyha sāṇipākāraṃ parikkhipāpetvā tassa santikaṃ gantvā ‘‘tāta, mātaṅga , diṭṭhamaṅgalikāya aparādhaṃ khama, dve sahassāni gaṇhāhi yāva satasahassaṃ gaṇhāhī’’ti vuttepi na sampaṭicchi, nipajji eva. Tassevaṃ cha divase nipajjitvā sattame divase sampatte samantā sāmantagharā paṭivisakagharā ca manussā uṭṭhahitvā ‘‘tumhe mātaṅgaṃ vā uṭṭhāpetha, dārikaṃ vā detha, mā amhe nāsayitthā’’ti āhaṃsu. Tadā kira ayaṃ tasmiṃ dese desadhammo ‘‘yassa gharadvāre evaṃ nipajjitvā caṇḍālo marati, tena gharena saddhiṃ sattasattagharavāsino caṇḍālā hontī’’ti.
ததோ தி³ட்ட²மங்க³லிகாய மாதாபிதரோ தி³ட்ட²மங்க³லிகங் படபிலோதிகங் நிவாஸாபெத்வா சண்டா³லானுச்ச²விகங் பரிக்கா²ரங் த³த்வா பரிதே³வமானங் ஏவ தஸ்ஸ ஸந்திகங் நெத்வா ‘‘ஹந்த³, தா³னி தா³ரிகங் உட்டா²ய க³ண்ஹாஹீ’’தி அத³ங்ஸு. ஸா பஸ்ஸே ட²த்வா ‘‘உட்டா²ஹீ’’தி ஆஹ. ஸோ ‘‘அஹங் அதிவிய கிலந்தோ, ஹத்தே² க³ஹெத்வா மங் உட்டா²பேஹீ’’தி ஆஹ. ஸா ததா² அகாஸி. மாதங்கோ³ ‘‘மயங் அந்தோனக³ரே வஸிதுங் ந லபா⁴ம, ஏஹி, ப³ஹினக³ரே சண்டா³லகா³மங் க³மிஸ்ஸாமா’’தி தங் அபஸ்ஸாய அத்தனோ கே³ஹங் அக³மாஸி. ‘‘தஸ்ஸா பிட்டி²ங் அபி⁴ருஹித்வா’’தி ஜாதகபா⁴ணகா வத³ந்தி.
Tato diṭṭhamaṅgalikāya mātāpitaro diṭṭhamaṅgalikaṃ paṭapilotikaṃ nivāsāpetvā caṇḍālānucchavikaṃ parikkhāraṃ datvā paridevamānaṃ eva tassa santikaṃ netvā ‘‘handa, dāni dārikaṃ uṭṭhāya gaṇhāhī’’ti adaṃsu. Sā passe ṭhatvā ‘‘uṭṭhāhī’’ti āha. So ‘‘ahaṃ ativiya kilanto, hatthe gahetvā maṃ uṭṭhāpehī’’ti āha. Sā tathā akāsi. Mātaṅgo ‘‘mayaṃ antonagare vasituṃ na labhāma, ehi, bahinagare caṇḍālagāmaṃ gamissāmā’’ti taṃ apassāya attano gehaṃ agamāsi. ‘‘Tassā piṭṭhiṃ abhiruhitvā’’ti jātakabhāṇakā vadanti.
ஏவங் பன கே³ஹங் க³ந்த்வா ஜாதிஸம்பே⁴த³வீதிக்கமங் அகத்வாவ கதிபாஹங் கே³ஹே வஸித்வா ப³லங் க³ஹெத்வா சிந்தேஸி – ‘‘அஹங் இமங் ப்³ராஹ்மணமஹாஸாலகஞ்ஞங் மய்ஹங் சண்டா³லகே³ஹே வாஸாபேஸிங், ஹந்த³, தா³னி தங் லாப⁴க்³க³யஸக்³க³ப்பத்தங் கரிஸ்ஸாமீ’’தி. ஸோ அரஞ்ஞங் பவிஸித்வா பப்³ப³ஜித்வா ஸத்தாஹப்³ப⁴ந்தரேயேவ அட்ட² ஸமாபத்தியோ பஞ்சாபி⁴ஞ்ஞாயோ நிப்³ப³த்தெத்வா இத்³தி⁴யா சண்டா³லகா³மத்³வாரே ஓதரித்வா கே³ஹத்³வாரே டி²தோ தி³ட்ட²மங்க³லிகங் பக்கோஸாபெத்வா ‘‘ஸாமி, கிஸ்ஸ மங் அனாத²ங் கத்வா பப்³ப³ஜிதோஸீ’’தி பரிதே³வமானங் ‘‘த்வங், ப⁴த்³தே³, மா சிந்தயி, தவ போராணகயஸதோ இதா³னி மஹந்ததரங் யஸங் கரிஸ்ஸாமி, த்வங் பன ‘மஹாப்³ரஹ்மா மே ஸாமிகோ , ந மாதங்கோ³, ஸோ ப்³ரஹ்மலோகங் க³தோ, இதோ ஸத்தமே தி³வஸே புண்ணமாய சந்த³மண்ட³லங் பி⁴ந்தி³த்வா ஆக³மிஸ்ஸதீ’தி பரிஸாஸு வதெ³ய்யாஸீ’’தி வத்வா ஹிமவந்தமேவ க³தோ.
Evaṃ pana gehaṃ gantvā jātisambhedavītikkamaṃ akatvāva katipāhaṃ gehe vasitvā balaṃ gahetvā cintesi – ‘‘ahaṃ imaṃ brāhmaṇamahāsālakaññaṃ mayhaṃ caṇḍālagehe vāsāpesiṃ, handa, dāni taṃ lābhaggayasaggappattaṃ karissāmī’’ti. So araññaṃ pavisitvā pabbajitvā sattāhabbhantareyeva aṭṭha samāpattiyo pañcābhiññāyo nibbattetvā iddhiyā caṇḍālagāmadvāre otaritvā gehadvāre ṭhito diṭṭhamaṅgalikaṃ pakkosāpetvā ‘‘sāmi, kissa maṃ anāthaṃ katvā pabbajitosī’’ti paridevamānaṃ ‘‘tvaṃ, bhadde, mā cintayi, tava porāṇakayasato idāni mahantataraṃ yasaṃ karissāmi, tvaṃ pana ‘mahābrahmā me sāmiko , na mātaṅgo, so brahmalokaṃ gato, ito sattame divase puṇṇamāya candamaṇḍalaṃ bhinditvā āgamissatī’ti parisāsu vadeyyāsī’’ti vatvā himavantameva gato.
தி³ட்ட²மங்க³லிகாபி பா³ராணஸியங் மஹாஜனமஜ்ஜே² தேஸு தேஸு டா²னேஸு ததா² கதே²ஸி. அத² புண்ணமதி³வஸே போ³தி⁴ஸத்தோ சந்த³மண்ட³லஸ்ஸ க³க³னமஜ்ஜே² டி²தகாலே ப்³ரஹ்மத்தபா⁴வங் மாபெத்வா சந்த³மண்ட³லங் பி⁴ந்தி³த்வா த்³வாத³ஸயோஜனிகங் பா³ராணஸிங் ஸகலங் காஸிரட்ட²ஞ்ச ஏகோபா⁴ஸங் கத்வா ஆகாஸதோ ஓதரித்வா பா³ராணஸியா உபரி திக்க²த்துங் பரிப்³ப⁴மித்வா மஹாஜனேன க³ந்த⁴மாலாதீ³ஹி பூஜியமானோ சண்டா³லகா³மாபி⁴முகோ² அஹோஸி. ப்³ரஹ்மப⁴த்தா ஸன்னிபதித்வா தங் சண்டா³லகா³மகங் க³ந்த்வா தி³ட்ட²மங்க³லிகாய கே³ஹங் ஸுத்³த⁴வத்த²க³ந்த⁴மாலாதீ³ஹி தே³வவிமானங் விய அலங்கரிங்ஸு. தி³ட்ட²மங்க³லிகா ச ததா³ உதுனீ ஹோதி. மஹாஸத்தோ தத்த² க³ந்த்வா தி³ட்ட²மங்க³லிகங் அங்கு³ட்டே²ன நாபி⁴யங் பராமஸித்வா ‘‘ப⁴த்³தே³, க³ப்³போ⁴ தே பதிட்டி²தோ, த்வங் புத்தங் விஜாயிஸ்ஸஸி, த்வம்பி புத்தோபி தே லாப⁴க்³க³யஸக்³க³ப்பத்தா ப⁴விஸ்ஸத², தவ ஸீஸதோ⁴வனஉத³கங் ஸகலஜம்பு³தீ³பே ராஜூனங் அபி⁴ஸேகோத³கங் ப⁴விஸ்ஸதி, ந்ஹானோத³கங் பன தே அமதோத³கங் ப⁴விஸ்ஸதி, யே நங் ஸீஸே ஆஸிஞ்சிஸ்ஸந்தி, தே ஸப்³ப³ரோகே³ஹி முச்சிஸ்ஸந்தி, காளகண்ணியா ச பரிமுச்சிஸ்ஸந்தி, தவ பாத³பிட்டே² ஸீஸங் ட²பெத்வா வந்த³ந்தா ஸஹஸ்ஸங் த³ஸ்ஸந்தி, கதா²ஸவனட்டா²னே ட²த்வா வந்த³ந்தா ஸதங் த³ஸ்ஸந்தி, சக்கு²பதே² ட²த்வா வந்த³ந்தா ஏகேகங் கஹாபணங் த³த்வா வந்தி³ஸ்ஸந்தி, அப்பமத்தா ஹோஹீ’’தி தங் ஓவதி³த்வா கே³ஹா நிக்க²ம்ம மஹாஜனஸ்ஸ பஸ்ஸந்தஸ்ஸேவ சந்த³மண்ட³லங் பாவிஸி.
Diṭṭhamaṅgalikāpi bārāṇasiyaṃ mahājanamajjhe tesu tesu ṭhānesu tathā kathesi. Atha puṇṇamadivase bodhisatto candamaṇḍalassa gaganamajjhe ṭhitakāle brahmattabhāvaṃ māpetvā candamaṇḍalaṃ bhinditvā dvādasayojanikaṃ bārāṇasiṃ sakalaṃ kāsiraṭṭhañca ekobhāsaṃ katvā ākāsato otaritvā bārāṇasiyā upari tikkhattuṃ paribbhamitvā mahājanena gandhamālādīhi pūjiyamāno caṇḍālagāmābhimukho ahosi. Brahmabhattā sannipatitvā taṃ caṇḍālagāmakaṃ gantvā diṭṭhamaṅgalikāya gehaṃ suddhavatthagandhamālādīhi devavimānaṃ viya alaṅkariṃsu. Diṭṭhamaṅgalikā ca tadā utunī hoti. Mahāsatto tattha gantvā diṭṭhamaṅgalikaṃ aṅguṭṭhena nābhiyaṃ parāmasitvā ‘‘bhadde, gabbho te patiṭṭhito, tvaṃ puttaṃ vijāyissasi, tvampi puttopi te lābhaggayasaggappattā bhavissatha, tava sīsadhovanaudakaṃ sakalajambudīpe rājūnaṃ abhisekodakaṃ bhavissati, nhānodakaṃ pana te amatodakaṃ bhavissati, ye naṃ sīse āsiñcissanti, te sabbarogehi muccissanti, kāḷakaṇṇiyā ca parimuccissanti, tava pādapiṭṭhe sīsaṃ ṭhapetvā vandantā sahassaṃ dassanti, kathāsavanaṭṭhāne ṭhatvā vandantā sataṃ dassanti, cakkhupathe ṭhatvā vandantā ekekaṃ kahāpaṇaṃ datvā vandissanti, appamattā hohī’’ti taṃ ovaditvā gehā nikkhamma mahājanassa passantasseva candamaṇḍalaṃ pāvisi.
ப்³ரஹ்மப⁴த்தா ஸன்னிபதித்வா தி³ட்ட²மங்க³லிகங் மஹந்தேன ஸக்காரேன நக³ரங் பவேஸெத்வா மஹந்தேன ஸிரிஸோப⁴க்³கே³ன தத்த² வஸாபேஸுங். தே³வவிமானஸதி³ஸஞ்சஸ்ஸா நிவேஸனங் காரேஸுங். தத்த² நெத்வா உளாரங் லாப⁴ஸக்காரங் உபனாமேஸுங். புத்தலாபா⁴தி³ ஸப்³போ³ போ³தி⁴ஸத்தேன வுத்தஸதி³ஸோவ அஹோஸி. ஸோளஸஸஹஸ்ஸா ப்³ராஹ்மணா தி³ட்ட²மங்க³லிகாய புத்தேன ஸஹ நிப³த்³த⁴ங் பு⁴ஞ்ஜந்தி, ஸஹஸ்ஸமத்தா நங் பரிவாரெந்தி, அனேகஸஹஸ்ஸானங் தா³னங் தீ³யதி. அத² மஹாஸத்தோ ‘‘அயங் அட்டா²னே அபி⁴ப்பஸன்னோ, ஹந்த³ஸ்ஸ த³க்கி²ணெய்யே ஜானாபெஸ்ஸாமீ’’தி பி⁴க்கா²ய சரந்தோ தஸ்ஸா கே³ஹங் க³ந்த்வா தேன ஸத்³தி⁴ங் ஸல்லபித்வா அக³மாஸி. அத² குமாரோ கா³த²மாஹ –
Brahmabhattā sannipatitvā diṭṭhamaṅgalikaṃ mahantena sakkārena nagaraṃ pavesetvā mahantena sirisobhaggena tattha vasāpesuṃ. Devavimānasadisañcassā nivesanaṃ kāresuṃ. Tattha netvā uḷāraṃ lābhasakkāraṃ upanāmesuṃ. Puttalābhādi sabbo bodhisattena vuttasadisova ahosi. Soḷasasahassā brāhmaṇā diṭṭhamaṅgalikāya puttena saha nibaddhaṃ bhuñjanti, sahassamattā naṃ parivārenti, anekasahassānaṃ dānaṃ dīyati. Atha mahāsatto ‘‘ayaṃ aṭṭhāne abhippasanno, handassa dakkhiṇeyye jānāpessāmī’’ti bhikkhāya caranto tassā gehaṃ gantvā tena saddhiṃ sallapitvā agamāsi. Atha kumāro gāthamāha –
‘‘குதோ நு ஆக³ச்ச²ஸி து³ம்மவாஸீ, ஓதல்லகோ பங்ஸுபிஸாசகோவ;
‘‘Kuto nu āgacchasi dummavāsī, otallako paṃsupisācakova;
ஸங்காரசோளங் படிமுஞ்ச கண்டே², கோ ரே துவங் ஹோஸி அத³க்கி²ணெய்யோ’’தி. (ஜா॰ 1.15.1);
Saṅkāracoḷaṃ paṭimuñca kaṇṭhe, ko re tuvaṃ hosi adakkhiṇeyyo’’ti. (jā. 1.15.1);
தேன வுத்தங் அனாசாரங் அஸஹமானா தே³வதா தஸ்ஸ தேஸஞ்ச ஸோளஸஸஹஸ்ஸானங் ப்³ராஹ்மணானங் முக²ங் விபரிவத்தேஸுங். தங் தி³ஸ்வா தி³ட்ட²மங்க³லிகா மஹாஸத்தங் உபஸங்கமித்வா தமத்த²ங் ஆரோசேஸி. போ³தி⁴ஸத்தோ ‘‘தஸ்ஸ அனாசாரங் அஸஹந்தேஹி யக்கே²ஹி ஸோ விப்பகாரோ கதோ, அபி ச கோ² பன இமங் உச்சி²ட்ட²பிண்ட³கங் தேஸங் முகே² ஆஸிஞ்சித்வா தங் விப்பகாரங் வூபஸமேஹீ’’தி ஆஹ. ஸாபி ததா² கத்வா தங் வூபஸமேஸி. அத² தி³ட்ட²மங்க³லிகா புத்தங் ஆஹ – ‘‘தாத, இமஸ்மிங் லோகே த³க்கி²ணெய்யா நாம மாதங்க³பண்டி³தஸதி³ஸா ப⁴வந்தி, ந இமே ப்³ராஹ்மணா விய ஜாதிமத்தேன, மந்தஸஜ்ஜா²யனமத்தேன வா மானத்த²த்³தா⁴’’தி வத்வா யே ததா³ ஸீலாதி³கு³ணவிஸேஸயுத்தா ஜா²னஸமாபத்திலாபி⁴னோ சேவ பச்சேகபு³த்³தா⁴ ச, தத்தே²வஸ்ஸ பஸாத³ங் உப்பாதே³ஸீதி.
Tena vuttaṃ anācāraṃ asahamānā devatā tassa tesañca soḷasasahassānaṃ brāhmaṇānaṃ mukhaṃ viparivattesuṃ. Taṃ disvā diṭṭhamaṅgalikā mahāsattaṃ upasaṅkamitvā tamatthaṃ ārocesi. Bodhisatto ‘‘tassa anācāraṃ asahantehi yakkhehi so vippakāro kato, api ca kho pana imaṃ ucchiṭṭhapiṇḍakaṃ tesaṃ mukhe āsiñcitvā taṃ vippakāraṃ vūpasamehī’’ti āha. Sāpi tathā katvā taṃ vūpasamesi. Atha diṭṭhamaṅgalikā puttaṃ āha – ‘‘tāta, imasmiṃ loke dakkhiṇeyyā nāma mātaṅgapaṇḍitasadisā bhavanti, na ime brāhmaṇā viya jātimattena, mantasajjhāyanamattena vā mānatthaddhā’’ti vatvā ye tadā sīlādiguṇavisesayuttā jhānasamāpattilābhino ceva paccekabuddhā ca, tatthevassa pasādaṃ uppādesīti.
ததா³ வெத்தவதீனக³ரே ஜாதிமந்தோ நாம ஏகோ ப்³ராஹ்மணோ பப்³ப³ஜித்வாபி ஜாதிங் நிஸ்ஸாய மஹந்தங் மானமகாஸி. மஹாஸத்தோ ‘‘தஸ்ஸ மானங் பி⁴ந்தி³ஸ்ஸாமீ’’தி தங் டா²னங் க³ந்த்வா தஸ்ஸாஸன்னே உபரிஸோதே வாஸங் கப்பேஸி. தேன வுத்தங் –
Tadā vettavatīnagare jātimanto nāma eko brāhmaṇo pabbajitvāpi jātiṃ nissāya mahantaṃ mānamakāsi. Mahāsatto ‘‘tassa mānaṃ bhindissāmī’’ti taṃ ṭhānaṃ gantvā tassāsanne uparisote vāsaṃ kappesi. Tena vuttaṃ –
61.
61.
‘‘அஹஞ்ச ப்³ராஹ்மணோ ஏகோ, க³ங்கா³கூலே வஸாமுபோ⁴;
‘‘Ahañca brāhmaṇo eko, gaṅgākūle vasāmubho;
அஹங் வஸாமி உபரி, ஹெட்டா² வஸதி ப்³ராஹ்மணோ’’தி.
Ahaṃ vasāmi upari, heṭṭhā vasati brāhmaṇo’’ti.
அத² மஹாஸத்தோ ஏகதி³வஸங் த³ந்தகட்ட²ங் கா²தி³த்வா ‘‘இத³ங் ஜாதிமந்தஸ்ஸ ஜடாஸு லக்³க³தூ’’தி அதி⁴ட்டா²ய நதி³யங் பாதேஸி. தங் தஸ்ஸ உத³கங் ஆசமெந்தஸ்ஸ ஜடாஸு லக்³கி³, ஸோ தங் தி³ஸ்வா ‘‘நஸ்ஸ வஸலா’’தி வத்வா ‘‘குதோயங் காளகண்ணீ ஆக³தோ, உபதா⁴ரெஸ்ஸாமி ந’’ந்தி உத்³த⁴ங்ஸோதங் க³ச்ச²ந்தோ மஹாஸத்தங் தி³ஸ்வா ‘‘கிங்ஜாதிகோஸீ’’தி புச்சி². ‘‘சண்டா³லொஸ்மீ’’தி. ‘‘தயா நதி³யங் த³ந்தகட்ட²ங் பாதித’’ந்தி? ‘‘ஆம, மயா’’தி. ‘‘நஸ்ஸ, வஸல, சண்டா³ல, காளகண்ணி, மா இத⁴ வஸி, ஹெட்டா²ஸோதே வஸா’’தி வத்வா ஹெட்டா²ஸோதே வஸந்தேனபி பாதிதே த³ந்தகட்டே² படிஸோதங் ஆக³ந்த்வா ஜடாஸு லக்³க³ந்தே ‘‘நஸ்ஸ, வஸல, ஸசே இத⁴ வஸிஸ்ஸஸி, ஸத்தமே தி³வஸே ஸத்ததா⁴ தே முத்³தா⁴ ப²லிஸ்ஸதீ’’தி ஆஹ. தேன வுத்தங் –
Atha mahāsatto ekadivasaṃ dantakaṭṭhaṃ khāditvā ‘‘idaṃ jātimantassa jaṭāsu laggatū’’ti adhiṭṭhāya nadiyaṃ pātesi. Taṃ tassa udakaṃ ācamentassa jaṭāsu laggi, so taṃ disvā ‘‘nassa vasalā’’ti vatvā ‘‘kutoyaṃ kāḷakaṇṇī āgato, upadhāressāmi na’’nti uddhaṃsotaṃ gacchanto mahāsattaṃ disvā ‘‘kiṃjātikosī’’ti pucchi. ‘‘Caṇḍālosmī’’ti. ‘‘Tayā nadiyaṃ dantakaṭṭhaṃ pātita’’nti? ‘‘Āma, mayā’’ti. ‘‘Nassa, vasala, caṇḍāla, kāḷakaṇṇi, mā idha vasi, heṭṭhāsote vasā’’ti vatvā heṭṭhāsote vasantenapi pātite dantakaṭṭhe paṭisotaṃ āgantvā jaṭāsu laggante ‘‘nassa, vasala, sace idha vasissasi, sattame divase sattadhā te muddhā phalissatī’’ti āha. Tena vuttaṃ –
62.
62.
‘‘விசரந்தோ அனுகூலம்ஹி, உத்³த⁴ங் மே அஸ்ஸமத்³த³ஸ;
‘‘Vicaranto anukūlamhi, uddhaṃ me assamaddasa;
தத்த² மங் பரிபா⁴ஸெத்வா, அபி⁴ஸபி முத்³த⁴பா²லன’’ந்தி.
Tattha maṃ paribhāsetvā, abhisapi muddhaphālana’’nti.
தத்த² விசரந்தோ அனுகூலம்ஹீதி உச்சி²ட்ட²த³ந்தகட்டே² அத்தனோ ஜடாஸு லக்³கே³ தஸ்ஸ ஆக³மனக³வேஸனவஸேன க³ங்கா³ய தீரே அனுவிசரந்தோ. உத்³த⁴ங் மே அஸ்ஸமத்³த³ஸாதி அத்தனோ வஸனட்டா²னதோ உபரிஸோதே மம அஸ்ஸமங் பண்ணஸாலங் அத்³த³க்கி². தத்த² மங் பரிபா⁴ஸெத்வாதி மம அஸ்ஸமங் ஆக³ந்த்வா ஜாதிங் ஸுத்வா ததோவ படிக்கமித்வா ஸவனூபசாரே ட²த்வா ‘‘நஸ்ஸ, வஸல சண்டா³ல, காளகண்ணி மா இத⁴ வஸீ’’திஆதீ³னி வத்வா ப⁴யேன ஸந்தஜ்ஜெத்வா. அபி⁴ஸபி முத்³த⁴பா²லனந்தி ‘‘ஸசே ஜீவிதுகாமோஸி, எத்தோவ ஸீக⁴ங் பலாயஸ்ஸூ’’தி வத்வா ‘‘ஸசே ந பக்கமிஸ்ஸதி, இதோ தே ஸத்தமே தி³வஸே ஸத்ததா⁴ முத்³தா⁴ ப²லதூ’’தி மே அபி⁴ஸபங் அதா³ஸி.
Tattha vicaranto anukūlamhīti ucchiṭṭhadantakaṭṭhe attano jaṭāsu lagge tassa āgamanagavesanavasena gaṅgāya tīre anuvicaranto. Uddhaṃ me assamaddasāti attano vasanaṭṭhānato uparisote mama assamaṃ paṇṇasālaṃ addakkhi. Tattha maṃ paribhāsetvāti mama assamaṃ āgantvā jātiṃ sutvā tatova paṭikkamitvā savanūpacāre ṭhatvā ‘‘nassa, vasala caṇḍāla, kāḷakaṇṇi mā idha vasī’’tiādīni vatvā bhayena santajjetvā. Abhisapi muddhaphālananti ‘‘sace jīvitukāmosi, ettova sīghaṃ palāyassū’’ti vatvā ‘‘sace na pakkamissati, ito te sattame divase sattadhā muddhā phalatū’’ti me abhisapaṃ adāsi.
கிங் பன தஸ்ஸ அபி⁴ஸபேன முத்³தா⁴ ப²லதீதி? ந ப²லதி, குஹகோ பன ஸோ, ஏவமயங் மரணப⁴யதஜ்ஜிதோ ஸுதூ³ரங் பக்கமிஸ்ஸதீதி ஸஞ்ஞாய ஸந்தாஸனத்த²ங் ததா² ஆஹ.
Kiṃ pana tassa abhisapena muddhā phalatīti? Na phalati, kuhako pana so, evamayaṃ maraṇabhayatajjito sudūraṃ pakkamissatīti saññāya santāsanatthaṃ tathā āha.
63. யதி³ஹங் தஸ்ஸ பகுப்பெய்யந்தி தஸ்ஸ மானத்த²த்³த⁴ஸ்ஸ கூடஜடிலஸ்ஸ அஹங் யதி³ குஜ்ஜெ²ய்யங். யதி³ ஸீலங் ந கோ³பயேதி ஸீலங் யதி³ ந ரக்கெ²ய்யங், இத³ங் ஸீலங் நாம ஜீவிதனிரபெக்க²ங் ஸம்மதே³வ ரக்கி²தப்³ப³ந்தி யதி³ ந சிந்தெய்யந்தி அத்தோ². ஓலோகெத்வானஹங் தஸ்ஸ, கரெய்யங் சா²ரிகங் வியாதி ஸசாஹங் ததா³ தஸ்ஸ அப்பதீதோ அப⁴விஸ்ஸங் . மம சித்தாசாரங் ஞத்வா மயி அபி⁴ப்பஸன்னா தே³வதா க²ணேனேவ தங் ப⁴ஸ்மமுட்டி²ங் விய வித்³த⁴ங்ஸெய்யுந்தி அதி⁴ப்பாயோ. ஸத்தா² பன ததா³ அத்தனோ அப்பதீதபா⁴வே ஸதி தே³வதாஹி ஸாதே⁴தப்³ப³ங் தஸ்ஸ அனத்த²ங் அத்தனா கத்தப்³ப³ங் விய கத்வா தே³ஸேஸி ‘‘கரெய்யங் சா²ரிகங் வியா’’தி.
63.Yadihaṃ tassa pakuppeyyanti tassa mānatthaddhassa kūṭajaṭilassa ahaṃ yadi kujjheyyaṃ. Yadi sīlaṃ na gopayeti sīlaṃ yadi na rakkheyyaṃ, idaṃ sīlaṃ nāma jīvitanirapekkhaṃ sammadeva rakkhitabbanti yadi na cinteyyanti attho. Oloketvānahaṃ tassa, kareyyaṃ chārikaṃ viyāti sacāhaṃ tadā tassa appatīto abhavissaṃ . Mama cittācāraṃ ñatvā mayi abhippasannā devatā khaṇeneva taṃ bhasmamuṭṭhiṃ viya viddhaṃseyyunti adhippāyo. Satthā pana tadā attano appatītabhāve sati devatāhi sādhetabbaṃ tassa anatthaṃ attanā kattabbaṃ viya katvā desesi ‘‘kareyyaṃ chārikaṃ viyā’’ti.
விதண்ட³வாதீ³ பனாஹ – ‘‘போ³தி⁴ஸத்தோவ தங் ஜடிலங் இச்ச²மானோ இத்³தி⁴யா சா²ரிகங் கரெய்ய, ஏவஞ்ஹி ஸதி இமிஸ்ஸா பாளியா அத்தோ² உஜுகமேவ நீதோ ஹோதீ’’தி. ஸோ ஏவமஸ்ஸ வசனீயோ – ‘‘த்வங் இத்³தி⁴யா பரூபகா⁴தங் வத³ஸி, இத்³தி⁴ நாமேஸா அதி⁴ட்டா²னா இத்³தி⁴, விகுப்³ப³னா இத்³தி⁴, மனோமயா இத்³தி⁴, ஞாணவிப்பா²ரா இத்³தி⁴, ஸமாதி⁴விப்பா²ரா இத்³தி⁴, அரியா இத்³தி⁴, கம்மவிபாகஜா இத்³தி⁴, புஞ்ஞவதோ இத்³தி⁴, விஜ்ஜாமயா இத்³தி⁴, தத்த² தத்த² ஸம்மாபயோக³ப்பச்சயா இஜ்ஜ²னட்டே²ன இத்³தீ⁴தி த³ஸவிதா⁴. தத்த² ‘‘கதரங் இத்³தி⁴ங் வதே³ஸீ’’தி? ‘‘பா⁴வனாமய’’ந்தி. ‘‘கிங் பன பா⁴வனாமயாய பரூபகா⁴தகம்மங் ஹோதீ’’தி? ஆம, ஏகச்சே ஆசரியா ‘‘ஏகவாரங் ஹோதீ’’தி வத³ந்தி, யதா² ஹி பரங் பஹரிதுகாமேன உத³கப⁴ரிதே க⁴டே கி²த்தே பரோபி பஹரீயதி, க⁴டோபி பி⁴ஜ்ஜதி, ஏவமேவ பா⁴வனாமயாய இத்³தி⁴யா ஏகவாரங் பரூபகா⁴தகம்மங் ஹோதி, ததோ பட்டா²ய பன ஸா நஸ்ஸதி.
Vitaṇḍavādī panāha – ‘‘bodhisattova taṃ jaṭilaṃ icchamāno iddhiyā chārikaṃ kareyya, evañhi sati imissā pāḷiyā attho ujukameva nīto hotī’’ti. So evamassa vacanīyo – ‘‘tvaṃ iddhiyā parūpaghātaṃ vadasi, iddhi nāmesā adhiṭṭhānā iddhi, vikubbanā iddhi, manomayā iddhi, ñāṇavipphārā iddhi, samādhivipphārā iddhi, ariyā iddhi, kammavipākajā iddhi, puññavato iddhi, vijjāmayā iddhi, tattha tattha sammāpayogappaccayā ijjhanaṭṭhena iddhīti dasavidhā. Tattha ‘‘kataraṃ iddhiṃ vadesī’’ti? ‘‘Bhāvanāmaya’’nti. ‘‘Kiṃ pana bhāvanāmayāya parūpaghātakammaṃ hotī’’ti? Āma, ekacce ācariyā ‘‘ekavāraṃ hotī’’ti vadanti, yathā hi paraṃ paharitukāmena udakabharite ghaṭe khitte paropi paharīyati, ghaṭopi bhijjati, evameva bhāvanāmayāya iddhiyā ekavāraṃ parūpaghātakammaṃ hoti, tato paṭṭhāya pana sā nassati.
அத² ஸோ ‘‘பா⁴வனாமயாய இத்³தி⁴யா நேவ ஏகவாரங் ந த்³வேவாரங் பரூபகா⁴தகம்மங் ஹோதீ’’தி வத்வா புச்சி²தப்³போ³ ‘‘கிங் பா⁴வனாமயா இத்³தி⁴ குஸலா அகுஸலா அப்³யாகதா, ஸுகா²ய வேத³னாய ஸம்பயுத்தா து³க்கா²ய வேத³னாய ஸம்பயுத்தா அது³க்க²மஸுகா²ய வேத³னாய ஸம்பயுத்தா, ஸவிதக்கஸவிசாரா அவிதக்கவிசாரமத்தா அவிதக்கஅவிசாரா, காமாவசரா ரூபாவசரா அரூபாவசரா’’தி? ஜானந்தோ ‘‘பா⁴வனாமயா இத்³தி⁴ குஸலா அப்³யாகதா வா அது³க்க²மஸுக²வேத³னியா அவிதக்கஅவிசாரா ரூபாவசரா சா’’தி வக்க²தி. ஸோ வத்தப்³போ³ ‘‘பாணாதிபாதசேதனா குஸலாதீ³ஸு கதரங் கொட்டா²ஸங் ப⁴ஜதீ’’தி? ஜானந்தோ வக்க²தி ‘‘பாணாதிபாதசேதனா அகுஸலாவ து³க்க²வேத³னாவ ஸவிதக்கஸவிசாராவ காமாவசராவா’’தி. ஏவங் ஸந்தே ‘‘தவ பஞ்ஹோ நேவ குஸலத்திகேன ஸமேதி, ந வேத³னாத்திகேன ந விதக்கத்திகேன ந பூ⁴மந்தரேனா’’தி பாளியா விரோத⁴ங் த³ஸ்ஸெத்வா ஸஞ்ஞாபேதப்³போ³. யதி³ பன ஸோ ‘‘புன சபரங், பி⁴க்க²வே, இதே⁴கச்சோ ஸமணோ வா ப்³ராஹ்மணோ வா இத்³தி⁴மா சேதோவஸிப்பத்தோ அஞ்ஞிஸ்ஸா குச்சி²க³தங் க³ப்³ப⁴ங் பாபகேன மனஸானுபெக்கி²தா ஹோதி ‘அஹோ வத யங் தங் குச்சி²க³தங் க³ப்³ப⁴ங் ந ஸொத்தி²னா அபி⁴னிக்க²மெய்யா’தி. ஏவம்பி, பி⁴க்க²வே, குலும்பஸ்ஸ உபகா⁴தோ ஹோதீ’’தி ஸங்கீ³திங் அனாருள்ஹங் குலும்பஸுத்தங் உதா³ஹரெய்ய. தஸ்ஸாபி ‘‘த்வங் அத்த²ங் ந ஜானாஸி. இத்³தி⁴மா சேதோவஸிப்பத்தோதி ஹி எத்த² ந பா⁴வனாமயா இத்³தி⁴ அதி⁴ப்பேதா, ஆத²ப்³ப³னிகா இத்³தி⁴ அதி⁴ப்பேதா. ஸா ஹி எத்த² லப்³ப⁴மானா லப்³ப⁴தீதி பா⁴வனாமயாய இத்³தி⁴யா பரூபகா⁴தோ ந ஸம்ப⁴வதியேவா’’தி ஸஞ்ஞாபேதப்³போ³. நோ சே ஸஞ்ஞத்திங் உபேதி, கம்மங் கத்வா உய்யோஜேதப்³போ³. தஸ்மா யதா²வுத்தனயேனேவெத்த² கா³தா²ய அத்தோ² வேதி³தப்³போ³.
Atha so ‘‘bhāvanāmayāya iddhiyā neva ekavāraṃ na dvevāraṃ parūpaghātakammaṃ hotī’’ti vatvā pucchitabbo ‘‘kiṃ bhāvanāmayā iddhi kusalā akusalā abyākatā, sukhāya vedanāya sampayuttā dukkhāya vedanāya sampayuttā adukkhamasukhāya vedanāya sampayuttā, savitakkasavicārā avitakkavicāramattā avitakkaavicārā, kāmāvacarā rūpāvacarā arūpāvacarā’’ti? Jānanto ‘‘bhāvanāmayā iddhi kusalā abyākatā vā adukkhamasukhavedaniyā avitakkaavicārā rūpāvacarā cā’’ti vakkhati. So vattabbo ‘‘pāṇātipātacetanā kusalādīsu kataraṃ koṭṭhāsaṃ bhajatī’’ti? Jānanto vakkhati ‘‘pāṇātipātacetanā akusalāva dukkhavedanāva savitakkasavicārāva kāmāvacarāvā’’ti. Evaṃ sante ‘‘tava pañho neva kusalattikena sameti, na vedanāttikena na vitakkattikena na bhūmantarenā’’ti pāḷiyā virodhaṃ dassetvā saññāpetabbo. Yadi pana so ‘‘puna caparaṃ, bhikkhave, idhekacco samaṇo vā brāhmaṇo vā iddhimā cetovasippatto aññissā kucchigataṃ gabbhaṃ pāpakena manasānupekkhitā hoti ‘aho vata yaṃ taṃ kucchigataṃ gabbhaṃ na sotthinā abhinikkhameyyā’ti. Evampi, bhikkhave, kulumpassa upaghāto hotī’’ti saṅgītiṃ anāruḷhaṃ kulumpasuttaṃ udāhareyya. Tassāpi ‘‘tvaṃ atthaṃ na jānāsi. Iddhimā cetovasippattoti hi ettha na bhāvanāmayā iddhi adhippetā, āthabbanikā iddhi adhippetā. Sā hi ettha labbhamānā labbhatīti bhāvanāmayāya iddhiyā parūpaghāto na sambhavatiyevā’’ti saññāpetabbo. No ce saññattiṃ upeti, kammaṃ katvā uyyojetabbo. Tasmā yathāvuttanayenevettha gāthāya attho veditabbo.
ததா² பன தேன அபி⁴ஸபிதோ மஹாஸத்தோ ‘‘ஸசாஹங் ஏதஸ்ஸ குஜ்ஜி²ஸ்ஸாமி, ஸீலங் மே அரக்கி²தங் ப⁴விஸ்ஸதி, உபாயேனேவஸ்ஸ மானங் பி⁴ந்தி³ஸ்ஸாமி, ஸா சஸ்ஸ ரக்கா² ப⁴விஸ்ஸதீ’’தி ஸத்தமே தி³வஸே ஸூரியுக்³க³மனங் வாரேஸி. மனுஸ்ஸா ஸூரியஸ்ஸ அனுக்³க³மனேன உப்³பா³ள்ஹா ஜாதிமந்ததாபஸங் உபஸங்கமித்வா ‘‘ப⁴ந்தே, தும்ஹே ஸூரியஸ்ஸ உக்³க³ந்துங் ந தே³தா²’’தி புச்சி²ங்ஸு. ஸோ ‘‘ந மேதங் கம்மங், க³ங்கா³தீரே பன ஏகோ சண்டா³லதாபஸோ வஸதி, தஸ்ஸேதங் கம்மங் ஸியா’’தி ஆஹ . மனுஸ்ஸா மஹாஸத்தங் உபஸங்கமித்வா ‘‘ப⁴ந்தே, தும்ஹே ஸூரியஸ்ஸ உக்³க³ந்துங் ந தே³தா²’’தி புச்சி²ங்ஸு. ‘‘ஆமாவுஸோ’’தி. ‘‘கிங்காரணா’’தி? ‘‘தும்ஹாகங் குலூபகதாபஸோ மங் நிரபராத⁴ங் அபி⁴ஸபி, தஸ்மிங் ஆக³ந்த்வா க²மாபனத்த²ங் மம பாதே³ஸு பதிதே ஸூரியங் விஸ்ஸஜ்ஜெஸ்ஸாமீ’’தி. தே க³ந்த்வா தங் ஆகட்³ட⁴ந்தா ஆனெத்வா மஹாஸத்தஸ்ஸ பாத³மூலே நிபஜ்ஜாபெத்வா க²மாபெத்வா ‘‘ஸூரியங் விஸ்ஸஜ்ஜேத², ப⁴ந்தே’’தி ஆஹங்ஸு. ‘‘ந ஸக்கா விஸ்ஸஜ்ஜேதுங், ஸசாஹங் விஸ்ஸஜ்ஜெஸ்ஸாமி, இமஸ்ஸ ஸத்ததா⁴ முத்³தா⁴ ப²லிஸ்ஸதீ’’தி. ‘‘அத², ப⁴ந்தே, கிங் கரோமா’’தி. மஹாஸத்தோ ‘‘மத்திகாபிண்ட³ங் ஆஹரதா²’’தி ஆஹராபெத்வா ‘‘இமங் தாபஸஸ்ஸ ஸீஸே ட²பெத்வா தாபஸங் ஓதாரெத்வா உத³கே ட²பேத², யதா³ ஸூரியோ தி³ஸ்ஸதி, ததா³ தாபஸோ உத³கே நிமுஜ்ஜதூ’’தி வத்வா ஸூரியங் விஸ்ஸஜ்ஜேஸி. ஸூரியரஸ்மீஹி பு²ட்ட²மத்தேவ மத்திகாபிண்டோ³ ஸத்ததா⁴ பி⁴ஜ்ஜி. தாபஸோ உத³கே நிமுஜ்ஜி. தேன வுத்தங் –
Tathā pana tena abhisapito mahāsatto ‘‘sacāhaṃ etassa kujjhissāmi, sīlaṃ me arakkhitaṃ bhavissati, upāyenevassa mānaṃ bhindissāmi, sā cassa rakkhā bhavissatī’’ti sattame divase sūriyuggamanaṃ vāresi. Manussā sūriyassa anuggamanena ubbāḷhā jātimantatāpasaṃ upasaṅkamitvā ‘‘bhante, tumhe sūriyassa uggantuṃ na dethā’’ti pucchiṃsu. So ‘‘na metaṃ kammaṃ, gaṅgātīre pana eko caṇḍālatāpaso vasati, tassetaṃ kammaṃ siyā’’ti āha . Manussā mahāsattaṃ upasaṅkamitvā ‘‘bhante, tumhe sūriyassa uggantuṃ na dethā’’ti pucchiṃsu. ‘‘Āmāvuso’’ti. ‘‘Kiṃkāraṇā’’ti? ‘‘Tumhākaṃ kulūpakatāpaso maṃ niraparādhaṃ abhisapi, tasmiṃ āgantvā khamāpanatthaṃ mama pādesu patite sūriyaṃ vissajjessāmī’’ti. Te gantvā taṃ ākaḍḍhantā ānetvā mahāsattassa pādamūle nipajjāpetvā khamāpetvā ‘‘sūriyaṃ vissajjetha, bhante’’ti āhaṃsu. ‘‘Na sakkā vissajjetuṃ, sacāhaṃ vissajjessāmi, imassa sattadhā muddhā phalissatī’’ti. ‘‘Atha, bhante, kiṃ karomā’’ti. Mahāsatto ‘‘mattikāpiṇḍaṃ āharathā’’ti āharāpetvā ‘‘imaṃ tāpasassa sīse ṭhapetvā tāpasaṃ otāretvā udake ṭhapetha, yadā sūriyo dissati, tadā tāpaso udake nimujjatū’’ti vatvā sūriyaṃ vissajjesi. Sūriyarasmīhi phuṭṭhamatteva mattikāpiṇḍo sattadhā bhijji. Tāpaso udake nimujji. Tena vuttaṃ –
64.
64.
‘‘யங் ஸோ ததா³ மங் அபி⁴ஸபி, குபிதோ து³ட்ட²மானஸோ;
‘‘Yaṃ so tadā maṃ abhisapi, kupito duṭṭhamānaso;
தஸ்ஸேவ மத்த²கே நிபதி, யோகே³ன தங் பமோசயி’’ந்தி.
Tasseva matthake nipati, yogena taṃ pamocayi’’nti.
தத்த² யங் ஸோ ததா³ மங் அபி⁴ஸபீதி ஸோ ஜாதிமந்தஜடிலோ யங் முத்³த⁴பா²லனங் ஸந்தா⁴ய ததா³ மங் அபி⁴ஸபி, மய்ஹங் ஸபங் அதா³ஸி. தஸ்ஸேவ மத்த²கே நிபதீதி தங் மய்ஹங் உபரி தேன இச்சி²தங் தஸ்ஸேவ பன உபரி நிபதி நிபதனபா⁴வேன அட்டா²ஸி. ஏவஞ்ஹேதங் ஹோதி யதா² தங் அப்பது³ட்ட²ஸ்ஸ பது³ஸ்ஸதோ. வுத்தஞ்ஹேதங் ப⁴க³வதா – ‘‘யோ அப்பது³ட்ட²ஸ்ஸ நரஸ்ஸ து³ஸ்ஸதி…பே॰… படிவாதங்வ கி²த்தோ’’தி (த⁴॰ ப॰ 125; ஸு॰ நி॰ 667; ஜா॰ 1.5.94). யோகே³ன தங் பமோசயிந்தி தங் தஸ்ஸ பா⁴ஸிதங் மத்த²கபா²லனங் உபாயேன ததோ பமோசேஸிங், தங் வா ஜடிலங் ததோ பமோசேஸிங், யேன உபாயேன தங் ந ஹோதி, ததா² அகாஸிந்தி அத்தோ².
Tattha yaṃ so tadā maṃ abhisapīti so jātimantajaṭilo yaṃ muddhaphālanaṃ sandhāya tadā maṃ abhisapi, mayhaṃ sapaṃ adāsi. Tasseva matthakenipatīti taṃ mayhaṃ upari tena icchitaṃ tasseva pana upari nipati nipatanabhāvena aṭṭhāsi. Evañhetaṃ hoti yathā taṃ appaduṭṭhassa padussato. Vuttañhetaṃ bhagavatā – ‘‘yo appaduṭṭhassa narassa dussati…pe… paṭivātaṃva khitto’’ti (dha. pa. 125; su. ni. 667; jā. 1.5.94). Yogena taṃ pamocayinti taṃ tassa bhāsitaṃ matthakaphālanaṃ upāyena tato pamocesiṃ, taṃ vā jaṭilaṃ tato pamocesiṃ, yena upāyena taṃ na hoti, tathā akāsinti attho.
யஞ்ஹி தேன பாரமிதாபரிபா⁴வனஸமித்³தா⁴ஹி நானாஸமாபத்திவிஹாரபரிபூரிதாஹி ஸீலதி³ட்டி²ஸம்பதா³ஹி ஸுஸங்க²தஸந்தானே மஹாகருணாதி⁴வாஸே மஹாஸத்தே அரியூபவாத³கம்மங் அபி⁴ஸபஸங்கா²தங் ப²ருஸவசனங் பயுத்தங், தங் மஹாஸத்தஸ்ஸ கெ²த்தவிஸேஸபா⁴வதோ தஸ்ஸ ச அஜ்ஜா²ஸயப²ருஸதாய தி³ட்ட²த⁴ம்மவேத³னீயங் ஹுத்வா ஸசே ஸோ மஹாஸத்தங் ந க²மாபேஸி, ஸத்தமே தி³வஸே விபச்சனஸபா⁴வங் ஜாதங், க²மாபிதே பன மஹாஸத்தே பயோக³ஸம்பத்திபடிபா³ஹிதத்தா அவிபாகத⁴ம்மதங் ஆபஜ்ஜி அஹோஸிகம்மபா⁴வதோ. அயஞ்ஹி அரியூபவாத³பாபஸ்ஸ தி³ட்ட²த⁴ம்மவேத³னீயஸ்ஸ ச த⁴ம்மதா. தத்த² யங் ஸத்தமே தி³வஸே போ³தி⁴ஸத்தேன ஸூரியுக்³க³மனநிவாரணங் கதங், அயமெத்த² யோகோ³தி அதி⁴ப்பேதோ உபாயோ. தேன ஹி உப்³பா³ள்ஹா மனுஸ்ஸா போ³தி⁴ஸத்தஸ்ஸ ஸந்திகே தாபஸங் ஆனெத்வா க²மாபேஸுங். ஸோபி ச மஹாஸத்தஸ்ஸ கு³ணே ஜானித்வா தஸ்மிங் சித்தங் பஸாதே³ஸீதி வேதி³தப்³ப³ங். யங் பனஸ்ஸ மத்த²கே மத்திகாபிண்ட³ஸ்ஸ ட²பனங், தஸ்ஸ ச ஸத்ததா⁴ பா²லனங் கதங், தங் மனுஸ்ஸானங் சித்தானுரக்க²ணத்த²ங், அஞ்ஞதா² ஹி இமே பப்³ப³ஜிதாபி ஸமானா சித்தஸ்ஸ வஸே வத்தந்தி, ந பன சித்தங் அத்தனோ வஸே வத்தாபெந்தீதி மஹாஸத்தம்பி தேன ஸதி³ஸங் கத்வா க³ண்ஹெய்யுங். தத³ஸ்ஸ நேஸங் தீ³க⁴ரத்தங் அஹிதாய து³க்கா²யாதி.
Yañhi tena pāramitāparibhāvanasamiddhāhi nānāsamāpattivihāraparipūritāhi sīladiṭṭhisampadāhi susaṅkhatasantāne mahākaruṇādhivāse mahāsatte ariyūpavādakammaṃ abhisapasaṅkhātaṃ pharusavacanaṃ payuttaṃ, taṃ mahāsattassa khettavisesabhāvato tassa ca ajjhāsayapharusatāya diṭṭhadhammavedanīyaṃ hutvā sace so mahāsattaṃ na khamāpesi, sattame divase vipaccanasabhāvaṃ jātaṃ, khamāpite pana mahāsatte payogasampattipaṭibāhitattā avipākadhammataṃ āpajji ahosikammabhāvato. Ayañhi ariyūpavādapāpassa diṭṭhadhammavedanīyassa ca dhammatā. Tattha yaṃ sattame divase bodhisattena sūriyuggamananivāraṇaṃ kataṃ, ayamettha yogoti adhippeto upāyo. Tena hi ubbāḷhā manussā bodhisattassa santike tāpasaṃ ānetvā khamāpesuṃ. Sopi ca mahāsattassa guṇe jānitvā tasmiṃ cittaṃ pasādesīti veditabbaṃ. Yaṃ panassa matthake mattikāpiṇḍassa ṭhapanaṃ, tassa ca sattadhā phālanaṃ kataṃ, taṃ manussānaṃ cittānurakkhaṇatthaṃ, aññathā hi ime pabbajitāpi samānā cittassa vase vattanti, na pana cittaṃ attano vase vattāpentīti mahāsattampi tena sadisaṃ katvā gaṇheyyuṃ. Tadassa nesaṃ dīgharattaṃ ahitāya dukkhāyāti.
65. இதா³னி யத³த்த²ங் ததா³ தஸ்மிங் தாபஸே சித்தங் அதூ³ஸெத்வா ஸுபரிஸுத்³த⁴ங் ஸீலமேவ ரக்கி²தங், தங் த³ஸ்ஸேதுங் ‘‘அனுரக்கி²ங் மம ஸீல’’ந்தி ஓஸானகா³த²மாஹ. தங் ஹெட்டா² வுத்தத்த²மேவ.
65. Idāni yadatthaṃ tadā tasmiṃ tāpase cittaṃ adūsetvā suparisuddhaṃ sīlameva rakkhitaṃ, taṃ dassetuṃ ‘‘anurakkhiṃ mama sīla’’nti osānagāthamāha. Taṃ heṭṭhā vuttatthameva.
ததா³ மண்ட³ப்³யோ உதே³னோ, மாதங்கோ³ லோகனாதோ².
Tadā maṇḍabyo udeno, mātaṅgo lokanātho.