Library / Tipiṭaka / திபிடக • Tipiṭaka / ஜாதக-அட்ட²கதா² • Jātaka-aṭṭhakathā |
15. வீஸதினிபாதோ
15. Vīsatinipāto
[497] 1. மாதங்க³ஜாதகவண்ணனா
[497] 1. Mātaṅgajātakavaṇṇanā
குதோ நு ஆக³ச்ச²ஸி து³ம்மவாஸீதி இத³ங் ஸத்தா² ஜேதவனே விஹரந்தோ உதே³னங் நாம வங்ஸராஜானங் ஆரப்³ப⁴ கதே²ஸி. தஸ்மிஞ்ஹி காலே ஆயஸ்மா பிண்டோ³லபா⁴ரத்³வாஜோ ஜேதவனதோ ஆகாஸேன க³ந்த்வா யேபு⁴ய்யேன கோஸம்பி³யங் உதே³னஸ்ஸ ரஞ்ஞோ உய்யானங் தி³வாவிஹாராய க³ச்ச²தி. தே²ரோ கிர புரிமப⁴வே ரஜ்ஜங் காரெந்தோ தீ³க⁴மத்³தா⁴னங் தஸ்மிங் உய்யானே மஹாபரிவாரோ ஸம்பத்திங் அனுப⁴வி. ஸோ தேன புப்³பா³சிண்ணேன யேபு⁴ய்யேன தத்தே²வ தி³வாவிஹாரங் நிஸீதி³த்வா ப²லஸமாபத்திஸுகே²ன வீதினாமேதி. தஸ்மிங் ஏகதி³வஸங் தத்த² க³ந்த்வா ஸுபுப்பி²தஸாலமூலே நிஸின்னே உதே³னோ ஸத்தாஹங் மஹாபானங் பிவித்வா ‘‘உய்யானகீளங் கீளிஸ்ஸாமீ’’தி மஹந்தேன பரிவாரேன உய்யானங் க³ந்த்வா மங்க³லஸிலாபட்டே அஞ்ஞதராய இத்தி²யா அங்கே நிபன்னோ ஸுராமத³மத்ததாய நித்³த³ங் ஓக்கமி. கா³யந்தா நிஸின்னித்தி²யோ தூரியானி ச²ட்³டெ³த்வா உய்யானங் பவிஸித்வா புப்ப²ப²லாதீ³னி விசினந்தியோ தே²ரங் தி³ஸ்வா க³ந்த்வா வந்தி³த்வா நிஸீதி³ங்ஸு. தே²ரோ தாஸங் த⁴ம்மகத²ங் கதெ²ந்தோ நிஸீதி³. இதராபி இத்தீ² அங்கங் சாலெத்வா ராஜானங் பபோ³தெ⁴த்வா ‘‘குஹிங் தா வஸலியோ க³தா’’தி வுத்தே ‘‘ஏகங் ஸமணங் பரிவாரெத்வா நிஸின்னா’’தி ஆஹ. ஸோ குத்³தோ⁴ க³ந்த்வா தே²ரங் அக்கோஸித்வா பரிபா⁴ஸித்வா ‘‘ஹந்தா³ஹங், தங் ஸமணங் தம்ப³கிபில்லகேஹி கா²தா³பெஸ்ஸாமீ’’தி கோத⁴வஸேன தே²ரஸ்ஸ ஸரீரே தம்ப³கிபில்லகபுடங் பி⁴ந்தா³பேஸி. தே²ரோ ஆகாஸே ட²த்வா தஸ்ஸோவாத³ங் த³த்வா ஜேதவனே க³ந்த⁴குடித்³வாரேயேவ ஓதரித்வா ததா²க³தேன ‘‘குதோ ஆக³தோஸீ’’தி புட்டோ² தே²ரோ தமத்த²ங் ஆரோசேஸி. ஸத்தா² ‘‘ந கோ², பா⁴ரத்³வாஜ, உதே³னோ இதா³னேவ பப்³ப³ஜிதே விஹேடே²தி, புப்³பே³பி விஹேடே²ஸியேவா’’தி வத்வா தேன யாசிதோ அதீதங் ஆஹரி.
Kutonu āgacchasi dummavāsīti idaṃ satthā jetavane viharanto udenaṃ nāma vaṃsarājānaṃ ārabbha kathesi. Tasmiñhi kāle āyasmā piṇḍolabhāradvājo jetavanato ākāsena gantvā yebhuyyena kosambiyaṃ udenassa rañño uyyānaṃ divāvihārāya gacchati. Thero kira purimabhave rajjaṃ kārento dīghamaddhānaṃ tasmiṃ uyyāne mahāparivāro sampattiṃ anubhavi. So tena pubbāciṇṇena yebhuyyena tattheva divāvihāraṃ nisīditvā phalasamāpattisukhena vītināmeti. Tasmiṃ ekadivasaṃ tattha gantvā supupphitasālamūle nisinne udeno sattāhaṃ mahāpānaṃ pivitvā ‘‘uyyānakīḷaṃ kīḷissāmī’’ti mahantena parivārena uyyānaṃ gantvā maṅgalasilāpaṭṭe aññatarāya itthiyā aṅke nipanno surāmadamattatāya niddaṃ okkami. Gāyantā nisinnitthiyo tūriyāni chaḍḍetvā uyyānaṃ pavisitvā pupphaphalādīni vicinantiyo theraṃ disvā gantvā vanditvā nisīdiṃsu. Thero tāsaṃ dhammakathaṃ kathento nisīdi. Itarāpi itthī aṅkaṃ cāletvā rājānaṃ pabodhetvā ‘‘kuhiṃ tā vasaliyo gatā’’ti vutte ‘‘ekaṃ samaṇaṃ parivāretvā nisinnā’’ti āha. So kuddho gantvā theraṃ akkositvā paribhāsitvā ‘‘handāhaṃ, taṃ samaṇaṃ tambakipillakehi khādāpessāmī’’ti kodhavasena therassa sarīre tambakipillakapuṭaṃ bhindāpesi. Thero ākāse ṭhatvā tassovādaṃ datvā jetavane gandhakuṭidvāreyeva otaritvā tathāgatena ‘‘kuto āgatosī’’ti puṭṭho thero tamatthaṃ ārocesi. Satthā ‘‘na kho, bhāradvāja, udeno idāneva pabbajite viheṭheti, pubbepi viheṭhesiyevā’’ti vatvā tena yācito atītaṃ āhari.
அதீதே பா³ராணஸியங் ப்³ரஹ்மத³த்தே ரஜ்ஜங் காரெந்தே ததா³ மஹாஸத்தோ ப³ஹினக³ரே சண்டா³லயோனியங் நிப்³ப³த்தி, ‘‘மாதங்கோ³’’திஸ்ஸ நாமங் கரிங்ஸு. அபரபா⁴கே³ விஞ்ஞுதங் பத்தோ ‘‘மாதங்க³பண்டி³தோ’’தி பாகடோ அஹோஸி. ததா³ பா³ராணஸிஸெட்டி²னோ தீ⁴தா தி³ட்ட²மங்க³லிகா நாம ஏகமாஸத்³வேமாஸவாரேன மஹாபரிவாரா உய்யானங் கீளிதுங் க³ச்ச²தி. அதே²கதி³வஸங் மஹாஸத்தோ கேனசி கம்மேன நக³ரங் பவிஸந்தோ அந்தரத்³வாரே தி³ட்ட²மங்க³லிகங் தி³ஸ்வா ஏகமந்தங் அபக³ந்த்வா அல்லீயித்வா அட்டா²ஸி. தி³ட்ட²மங்க³லிகா ஸாணியா அந்தரேன ஓலோகெந்தீ தங் தி³ஸ்வா ‘‘கோ ஏஸோ’’தி புச்சி²த்வா ‘‘சண்டா³லோ அய்யே’’தி வுத்தே ‘‘அதி³ட்ட²புப்³ப³யுத்தகங் வத பஸ்ஸாமீ’’தி க³ந்தோ⁴த³கேன அக்கீ²னி தோ⁴வித்வா ததோ நிவத்தி. தாய ஸத்³தி⁴ங் நிக்க²ந்தஜனோ ‘‘அரே, து³ட்ட² சண்டா³ல, அஜ்ஜ தங் நிஸ்ஸாய அம்ஹாகங் அமூலகங் ஸுராப⁴த்தங் நட்ட²’’ந்தி கோதா⁴பி⁴பூ⁴தோ மாதங்க³பண்டி³தங் ஹத்தே²ஹி ச பாதே³ஹி ச போதெ²த்வா விஸஞ்ஞிங் கத்வா பக்காமி. ஸோ முஹுத்தங் வீதினாமெத்வா படிலத்³த⁴ஸஞ்ஞோ சிந்தேஸி ‘‘தி³ட்ட²மங்க³லிகாய பரிஜனோ மங் நித்³தோ³ஸங் அகாரணேன போதே²ஸி, தி³ட்ட²மங்க³லிகங் லபி⁴த்வாவ உட்ட²ஹிஸ்ஸாமி, நோ அலபி⁴த்வா’’தி அதி⁴ட்டா²ய க³ந்த்வா தஸ்ஸா பிது நிவேஸனத்³வாரே நிபஜ்ஜி. ஸோ ‘‘கேன காரணேன நிபன்னோஸீ’’தி வுத்தே ‘‘அஞ்ஞங் காரணங் நத்தி², தி³ட்ட²மங்க³லிகாய மே அத்தோ²’’தி ஆஹ. ஏகோ தி³வஸோ அதீதோ, ததா² து³தியோ, ததியோ, சதுத்தோ², பஞ்சமோ, ச²ட்டோ² ச. போ³தி⁴ஸத்தானங் அதி⁴ட்டா²னங் நாம ஸமிஜ்ஜ²தி, தஸ்மா ஸத்தமே தி³வஸே தி³ட்ட²மங்க³லிகங் நீஹரித்வா தஸ்ஸ அத³ங்ஸு.
Atīte bārāṇasiyaṃ brahmadatte rajjaṃ kārente tadā mahāsatto bahinagare caṇḍālayoniyaṃ nibbatti, ‘‘mātaṅgo’’tissa nāmaṃ kariṃsu. Aparabhāge viññutaṃ patto ‘‘mātaṅgapaṇḍito’’ti pākaṭo ahosi. Tadā bārāṇasiseṭṭhino dhītā diṭṭhamaṅgalikā nāma ekamāsadvemāsavārena mahāparivārā uyyānaṃ kīḷituṃ gacchati. Athekadivasaṃ mahāsatto kenaci kammena nagaraṃ pavisanto antaradvāre diṭṭhamaṅgalikaṃ disvā ekamantaṃ apagantvā allīyitvā aṭṭhāsi. Diṭṭhamaṅgalikā sāṇiyā antarena olokentī taṃ disvā ‘‘ko eso’’ti pucchitvā ‘‘caṇḍālo ayye’’ti vutte ‘‘adiṭṭhapubbayuttakaṃ vata passāmī’’ti gandhodakena akkhīni dhovitvā tato nivatti. Tāya saddhiṃ nikkhantajano ‘‘are, duṭṭha caṇḍāla, ajja taṃ nissāya amhākaṃ amūlakaṃ surābhattaṃ naṭṭha’’nti kodhābhibhūto mātaṅgapaṇḍitaṃ hatthehi ca pādehi ca pothetvā visaññiṃ katvā pakkāmi. So muhuttaṃ vītināmetvā paṭiladdhasañño cintesi ‘‘diṭṭhamaṅgalikāya parijano maṃ niddosaṃ akāraṇena pothesi, diṭṭhamaṅgalikaṃ labhitvāva uṭṭhahissāmi, no alabhitvā’’ti adhiṭṭhāya gantvā tassā pitu nivesanadvāre nipajji. So ‘‘kena kāraṇena nipannosī’’ti vutte ‘‘aññaṃ kāraṇaṃ natthi, diṭṭhamaṅgalikāya me attho’’ti āha. Eko divaso atīto, tathā dutiyo, tatiyo, catuttho, pañcamo, chaṭṭho ca. Bodhisattānaṃ adhiṭṭhānaṃ nāma samijjhati, tasmā sattame divase diṭṭhamaṅgalikaṃ nīharitvā tassa adaṃsu.
அத² நங் ஸா ‘‘உட்டே²ஹி, ஸாமி, தும்ஹாகங் கே³ஹங் க³ச்சா²மா’’தி ஆஹ. ப⁴த்³தே³, தவ பரிஜனேனம்ஹி ஸுபோதி²தோ து³ப்³ப³லோ, மங் உக்கி²பித்வா பிட்டி²ங் ஆரோபெத்வா ஆதா³ய க³ச்சா²ஹீதி. ஸா ததா² கத்வா நக³ரவாஸீனங் பஸ்ஸந்தானஞ்ஞேவ நக³ரா நிக்க²மித்வா சண்டா³லகா³மகங் க³தா. அத² நங் மஹாஸத்தோ ஜாதிஸம்பே⁴த³வீதிக்கமங் அகத்வாவ கதிபாஹங் கே³ஹே வஸாபெத்வா சிந்தேஸி ‘‘அஹமேதங் லாப⁴க்³க³யஸக்³க³ப்பத்தங் கரொந்தோ பப்³ப³ஜித்வாவ காதுங் ஸக்கி²ஸ்ஸாமி, ந இதரதா²’’தி . அத² நங் ஆமந்தெத்வா ‘ப⁴த்³தே³, மயி அரஞ்ஞதோ கிஞ்சி அனாஹரந்தே அம்ஹாகங் ஜீவிகா நப்பவத்ததி, யாவ மமாக³மனா மா உக்கண்டி², அஹங் அரஞ்ஞங் க³மிஸ்ஸாமீ’’தி வத்வா கே³ஹவாஸினோபி ‘‘இமங் மா பமஜ்ஜித்தா²’’தி ஓவதி³த்வா அரஞ்ஞங் க³ந்த்வா ஸமணபப்³ப³ஜ்ஜங் பப்³ப³ஜித்வா அப்பமத்தோ ஸத்தமே தி³வஸே அட்ட² ஸமாபத்தியோ ச பஞ்ச அபி⁴ஞ்ஞாயோ ச உப்பாதெ³த்வா ‘‘இதா³னி தி³ட்ட²மங்க³லிகாய அவஸ்ஸயோ ப⁴விதுங் ஸக்கி²ஸ்ஸாமீ’’தி இத்³தி⁴யா க³ந்த்வா சண்டா³லகா³மத்³வாரே ஓதரித்வா தி³ட்ட²மங்க³லிகாய கே³ஹத்³வாரங் அக³மாஸி. ஸா தஸ்ஸாக³மனங் ஸுத்வா கே³ஹதோ நிக்க²மித்வா ‘‘ஸாமி, கஸ்மா மங் அனாத²ங் கத்வா பப்³ப³ஜிதோஸீ’’தி பரிதே³வி. அத² நங் ‘‘ப⁴த்³தே³, மா சிந்தயி, தவ போராணகயஸதோ இதா³னி மஹந்ததரங் யஸங் கரிஸ்ஸாமி, அபிச கோ² பன ‘ந மய்ஹங் மாதங்க³பண்டி³தோ ஸாமிகோ, மஹாப்³ரஹ்மா மே ஸாமிகோ’தி எத்தகங் பரிஸமஜ்ஜே² வத்துங் ஸக்கி²ஸ்ஸஸீ’தி ஆஹ. ‘‘ஆம, ஸாமி, ஸக்கி²ஸ்ஸாமீ’’தி. ‘‘தேன ஹி ‘‘இதா³னி தே ஸாமிகோ குஹிந்தி புட்டா² ‘ப்³ரஹ்மலோகங் க³தோ’தி வத்வா ‘கதா³ ஆக³மிஸ்ஸதீ’தி வுத்தே ‘இதோ ஸத்தமே தி³வஸே புண்ணமாயங் சந்த³ங் பி⁴ந்தி³த்வா ஆக³மிஸ்ஸதீ’தி வதெ³ய்யாஸீ’’தி நங் வத்வா மஹாஸத்தோ ஹிமவந்தமேவ க³தோ.
Atha naṃ sā ‘‘uṭṭhehi, sāmi, tumhākaṃ gehaṃ gacchāmā’’ti āha. Bhadde, tava parijanenamhi supothito dubbalo, maṃ ukkhipitvā piṭṭhiṃ āropetvā ādāya gacchāhīti. Sā tathā katvā nagaravāsīnaṃ passantānaññeva nagarā nikkhamitvā caṇḍālagāmakaṃ gatā. Atha naṃ mahāsatto jātisambhedavītikkamaṃ akatvāva katipāhaṃ gehe vasāpetvā cintesi ‘‘ahametaṃ lābhaggayasaggappattaṃ karonto pabbajitvāva kātuṃ sakkhissāmi, na itarathā’’ti . Atha naṃ āmantetvā ‘bhadde, mayi araññato kiñci anāharante amhākaṃ jīvikā nappavattati, yāva mamāgamanā mā ukkaṇṭhi, ahaṃ araññaṃ gamissāmī’’ti vatvā gehavāsinopi ‘‘imaṃ mā pamajjitthā’’ti ovaditvā araññaṃ gantvā samaṇapabbajjaṃ pabbajitvā appamatto sattame divase aṭṭha samāpattiyo ca pañca abhiññāyo ca uppādetvā ‘‘idāni diṭṭhamaṅgalikāya avassayo bhavituṃ sakkhissāmī’’ti iddhiyā gantvā caṇḍālagāmadvāre otaritvā diṭṭhamaṅgalikāya gehadvāraṃ agamāsi. Sā tassāgamanaṃ sutvā gehato nikkhamitvā ‘‘sāmi, kasmā maṃ anāthaṃ katvā pabbajitosī’’ti paridevi. Atha naṃ ‘‘bhadde, mā cintayi, tava porāṇakayasato idāni mahantataraṃ yasaṃ karissāmi, apica kho pana ‘na mayhaṃ mātaṅgapaṇḍito sāmiko, mahābrahmā me sāmiko’ti ettakaṃ parisamajjhe vattuṃ sakkhissasī’ti āha. ‘‘Āma, sāmi, sakkhissāmī’’ti. ‘‘Tena hi ‘‘idāni te sāmiko kuhinti puṭṭhā ‘brahmalokaṃ gato’ti vatvā ‘kadā āgamissatī’ti vutte ‘ito sattame divase puṇṇamāyaṃ candaṃ bhinditvā āgamissatī’ti vadeyyāsī’’ti naṃ vatvā mahāsatto himavantameva gato.
தி³ட்ட²மங்க³லிகாபி பா³ராணஸியங் மஹாஜனஸ்ஸ மஜ்ஜே² தேஸு தேஸு டா²னேஸு ததா² கதே²ஸி. மஹாஜனோ ‘‘அஹோ மஹாப்³ரஹ்மா ஸமானோ தி³ட்ட²மங்க³லிகங் ந க³ச்ச²தி, ஏவமேதங் ப⁴விஸ்ஸதீ’’தி ஸத்³த³ஹி. போ³தி⁴ஸத்தோபி புண்ணமதி³வஸே சந்த³ஸ்ஸ க³க³னமஜ்ஜே² டி²தகாலே ப்³ரஹ்மத்தபா⁴வங் மாபெத்வா ஸகலங் காஸிரட்ட²ங் த்³வாத³ஸயோஜனிகங் பா³ராணஸினக³ரஞ்ச ஏகோபா⁴ஸங் கத்வா சந்த³மண்ட³லங் பி⁴ந்தி³த்வா ஓதரித்வா பா³ராணஸியா உபரூபரி திக்க²த்துங் பரிப்³ப⁴மித்வா மஹாஜனேன க³ந்த⁴மாலாதீ³ஹி பூஜியமானோ சண்டா³லகா³மகாபி⁴முகோ² அஹோஸி. ப்³ரஹ்மப⁴த்தா ஸன்னிபதித்வா சண்டா³லகா³மகங் க³ந்த்வா தி³ட்ட²மங்க³லிகாய கே³ஹங் ஸுத்³த⁴வத்தே²ஹி சா²தெ³த்வா பூ⁴மிங் சதுஜ்ஜாதியக³ந்தே⁴ஹி ஓபுஞ்சி²த்வா புப்பா²னி விகிரித்வா தூ⁴மங் த³த்வா சேலவிதானங் பஸாரெத்வா மஹாஸயனங் பஞ்ஞபெத்வா க³ந்த⁴தேலேஹி தீ³பங் ஜாலெத்வா த்³வாரே ரஜதபட்டவண்ணவாலுகங் ஓகிரித்வா புப்பா²னி விகிரித்வா த⁴ஜே ப³ந்தி⁴ங்ஸு. ஏவங் அலங்கதே கே³ஹே மஹாஸத்தோ ஓதரித்வா அந்தோ பவிஸித்வா தோ²கங் ஸயனபிட்டே² நிஸீதி³.
Diṭṭhamaṅgalikāpi bārāṇasiyaṃ mahājanassa majjhe tesu tesu ṭhānesu tathā kathesi. Mahājano ‘‘aho mahābrahmā samāno diṭṭhamaṅgalikaṃ na gacchati, evametaṃ bhavissatī’’ti saddahi. Bodhisattopi puṇṇamadivase candassa gaganamajjhe ṭhitakāle brahmattabhāvaṃ māpetvā sakalaṃ kāsiraṭṭhaṃ dvādasayojanikaṃ bārāṇasinagarañca ekobhāsaṃ katvā candamaṇḍalaṃ bhinditvā otaritvā bārāṇasiyā uparūpari tikkhattuṃ paribbhamitvā mahājanena gandhamālādīhi pūjiyamāno caṇḍālagāmakābhimukho ahosi. Brahmabhattā sannipatitvā caṇḍālagāmakaṃ gantvā diṭṭhamaṅgalikāya gehaṃ suddhavatthehi chādetvā bhūmiṃ catujjātiyagandhehi opuñchitvā pupphāni vikiritvā dhūmaṃ datvā celavitānaṃ pasāretvā mahāsayanaṃ paññapetvā gandhatelehi dīpaṃ jāletvā dvāre rajatapaṭṭavaṇṇavālukaṃ okiritvā pupphāni vikiritvā dhaje bandhiṃsu. Evaṃ alaṅkate gehe mahāsatto otaritvā anto pavisitvā thokaṃ sayanapiṭṭhe nisīdi.
ததா³ தி³ட்ட²மங்க³லிகா உதுனீ ஹோதி. அத²ஸ்ஸா அங்கு³ட்ட²கேன நாபி⁴ங் பராமஸி, குச்சி²யங் க³ப்³போ⁴ பதிட்டா²ஸி. அத² நங் மஹாஸத்தோ ஆமந்தெத்வா ‘‘ப⁴த்³தே³, க³ப்³போ⁴ தே பதிட்டி²தோ, த்வங் புத்தங் விஜாயிஸ்ஸஸி, த்வம்பி புத்தோபி தே லாப⁴க்³க³யஸக்³க³ப்பத்தா ப⁴விஸ்ஸத², தவ பாத³தோ⁴வனஉத³கங் ஸகலஜம்பு³தீ³பே ராஜூனங் அபி⁴ஸேகோத³கங் ப⁴விஸ்ஸதி, நஹானோத³கங் பன தே அமதோஸத⁴ங் ப⁴விஸ்ஸதி, யே தங் ஸீஸே ஆஸிஞ்சிஸ்ஸந்தி, தே ஸப்³ப³ரோகே³ஹி முச்சிஸ்ஸந்தி, காளகண்ணிங் பரிவஜ்ஜெஸ்ஸந்தி, தவ பாத³பிட்டே² ஸீஸங் ட²பெத்வா வந்த³ந்தா ஸஹஸ்ஸங் த³ஸ்ஸந்தி, ஸோதபதே² ட²த்வா வந்த³ந்தா ஸதங் த³ஸ்ஸந்தி, சக்கு²பதே² ட²த்வா வந்த³ந்தா ஏகங் கஹாபணங் த³த்வா வந்தி³ஸ்ஸந்தி, அப்பமத்தா ஹோஹீ’’தி நங் ஓவதி³த்வா கே³ஹா நிக்க²மித்வா மஹாஜனஸ்ஸ பஸ்ஸந்தஸ்ஸேவ உப்பதித்வா சந்த³மண்ட³லங் பாவிஸி. ப்³ரஹ்மப⁴த்தா ஸன்னிபதித்வா டி²தகாவ ரத்திங் வீதினாமெத்வா பாதோவ தி³ட்ட²மங்க³லிகங் ஸுவண்ணஸிவிகங் ஆரோபெத்வா ஸீஸேன உக்கி²பித்வா நக³ரங் பவிஸிங்ஸு. ‘‘மஹாப்³ரஹ்மப⁴ரியா’’தி தங் உபஸங்கமித்வா மஹாஜனோ க³ந்த⁴மாலாதீ³ஹி பூஜேஸி. பாத³பிட்டே² ஸீஸங் ட²பெத்வா வந்தி³துங் லப⁴ந்தா ஸஹஸ்ஸத்த²விகங் தெ³ந்தி, ஸோதபதே² ட²த்வா வந்தி³துங் லப⁴ந்தா ஸதங் தெ³ந்தி, சக்கு²பதே² ட²த்வா வந்தி³துங் லப⁴ந்தா ஏகங் கஹாபணங் தெ³ந்தி. ஏவங் த்³வாத³ஸயோஜனிகங் பா³ராணஸிங் தங் க³ஹெத்வா விசரந்தா அட்டா²ரஸகோடித⁴னங் லபி⁴ங்ஸு.
Tadā diṭṭhamaṅgalikā utunī hoti. Athassā aṅguṭṭhakena nābhiṃ parāmasi, kucchiyaṃ gabbho patiṭṭhāsi. Atha naṃ mahāsatto āmantetvā ‘‘bhadde, gabbho te patiṭṭhito, tvaṃ puttaṃ vijāyissasi, tvampi puttopi te lābhaggayasaggappattā bhavissatha, tava pādadhovanaudakaṃ sakalajambudīpe rājūnaṃ abhisekodakaṃ bhavissati, nahānodakaṃ pana te amatosadhaṃ bhavissati, ye taṃ sīse āsiñcissanti, te sabbarogehi muccissanti, kāḷakaṇṇiṃ parivajjessanti, tava pādapiṭṭhe sīsaṃ ṭhapetvā vandantā sahassaṃ dassanti, sotapathe ṭhatvā vandantā sataṃ dassanti, cakkhupathe ṭhatvā vandantā ekaṃ kahāpaṇaṃ datvā vandissanti, appamattā hohī’’ti naṃ ovaditvā gehā nikkhamitvā mahājanassa passantasseva uppatitvā candamaṇḍalaṃ pāvisi. Brahmabhattā sannipatitvā ṭhitakāva rattiṃ vītināmetvā pātova diṭṭhamaṅgalikaṃ suvaṇṇasivikaṃ āropetvā sīsena ukkhipitvā nagaraṃ pavisiṃsu. ‘‘Mahābrahmabhariyā’’ti taṃ upasaṅkamitvā mahājano gandhamālādīhi pūjesi. Pādapiṭṭhe sīsaṃ ṭhapetvā vandituṃ labhantā sahassatthavikaṃ denti, sotapathe ṭhatvā vandituṃ labhantā sataṃ denti, cakkhupathe ṭhatvā vandituṃ labhantā ekaṃ kahāpaṇaṃ denti. Evaṃ dvādasayojanikaṃ bārāṇasiṃ taṃ gahetvā vicarantā aṭṭhārasakoṭidhanaṃ labhiṃsu.
அத² நங் நக³ரங் பரிஹரித்வா ஆனெத்வா நக³ரமஜ்ஜே² மஹாமண்ட³பங் காரெத்வா ஸாணிங் பரிக்கி²பித்வா மஹாஸயனங் பஞ்ஞபெத்வா மஹந்தேன ஸிரிஸோப⁴க்³கே³ன தத்த² வஸாபேஸுங். மண்ட³பஸந்திகேயேவ ஸத்தத்³வாரகொட்ட²ங் ஸத்தபூ⁴மிகங் பாஸாத³ங் காதுங் ஆரபி⁴ங்ஸு, மஹந்தங் நவகம்மங் அஹோஸி. தி³ட்ட²மங்க³லிகா மண்ட³பேயேவ புத்தங் விஜாயி. அத²ஸ்ஸ நாமக்³க³ஹணதி³வஸே ப்³ராஹ்மணா ஸன்னிபதித்வா மண்ட³பே ஜாதத்தா ‘‘மண்ட³ப்³யகுமாரோ’’தி நாமங் கரிங்ஸு. பாஸாதோ³ பன த³ஸஹி மாஸேஹி நிட்டி²தோ. ததோ பட்டா²ய ஸா மஹந்தேன யஸேன தஸ்மிங் வஸதி, மண்ட³ப்³யகுமாரோபி மஹந்தேன பரிவாரேன வட்³ட⁴தி. தஸ்ஸ ஸத்தட்ட²வஸ்ஸகாலேயேவ ஜம்பு³தீ³பதலே உத்தமாசரியா ஸன்னிபதிங்ஸு. தே தங் தயோ வேதே³ உக்³க³ண்ஹாபேஸுங். ஸோ ஸோளஸவஸ்ஸகாலதோ பட்டா²ய ப்³ராஹ்மணானங் ப⁴த்தங் பட்ட²பேஸி, நிப³த்³த⁴ங் ஸோளஸ ப்³ராஹ்மணஸஹஸ்ஸானி பு⁴ஞ்ஜந்தி. சதுத்தே² த்³வாரகொட்ட²கே ப்³ராஹ்மணானங் தா³னங் தே³தி.
Atha naṃ nagaraṃ pariharitvā ānetvā nagaramajjhe mahāmaṇḍapaṃ kāretvā sāṇiṃ parikkhipitvā mahāsayanaṃ paññapetvā mahantena sirisobhaggena tattha vasāpesuṃ. Maṇḍapasantikeyeva sattadvārakoṭṭhaṃ sattabhūmikaṃ pāsādaṃ kātuṃ ārabhiṃsu, mahantaṃ navakammaṃ ahosi. Diṭṭhamaṅgalikā maṇḍapeyeva puttaṃ vijāyi. Athassa nāmaggahaṇadivase brāhmaṇā sannipatitvā maṇḍape jātattā ‘‘maṇḍabyakumāro’’ti nāmaṃ kariṃsu. Pāsādo pana dasahi māsehi niṭṭhito. Tato paṭṭhāya sā mahantena yasena tasmiṃ vasati, maṇḍabyakumāropi mahantena parivārena vaḍḍhati. Tassa sattaṭṭhavassakāleyeva jambudīpatale uttamācariyā sannipatiṃsu. Te taṃ tayo vede uggaṇhāpesuṃ. So soḷasavassakālato paṭṭhāya brāhmaṇānaṃ bhattaṃ paṭṭhapesi, nibaddhaṃ soḷasa brāhmaṇasahassāni bhuñjanti. Catutthe dvārakoṭṭhake brāhmaṇānaṃ dānaṃ deti.
அதே²கஸ்மிங் மஹாமஹதி³வஸே கே³ஹே ப³ஹுங் பாயாஸங் படியாதே³ஸுங். ஸோளஸ ப்³ராஹ்மணஸஹஸ்ஸானி சதுத்தே² த்³வாரகொட்ட²கே நிஸீதி³த்வா ஸுவண்ணரஸவண்ணேன நவஸப்பினா பக்கமது⁴க²ண்ட³ஸக்க²ராஹி ச அபி⁴ஸங்க²தங் பாயாஸங் பரிபு⁴ஞ்ஜந்தி. குமாரோபி ஸப்³பா³லங்காரபடிமண்டி³தோ ஸுவண்ணபாது³கா ஆருய்ஹ ஹத்தே²ன கஞ்சனத³ண்ட³ங் க³ஹெத்வா ‘‘இத⁴ ஸப்பிங் தே³த², இத⁴ மது⁴’’ந்தி விசாரெந்தோ சரதி. தஸ்மிங் க²ணே மாதங்க³பண்டி³தோ ஹிமவந்தே அஸ்ஸமபதே³ நிஸின்னோ ‘‘கா நு கோ² தி³ட்ட²மங்க³லிகாய புத்தஸ்ஸ பவத்தீ’’தி ஓலோகெந்தோ தஸ்ஸ அதித்தே² பக்க²ந்த³பா⁴வங் தி³ஸ்வா ‘‘அஜ்ஜேவ க³ந்த்வா மாணவங் த³மெத்வா யத்த² தி³ன்னங் மஹப்ப²லங் ஹோதி, தத்த² தா³னங் தா³பெத்வா ஆக³மிஸ்ஸாமீ’’தி சிந்தெத்வா ஆகாஸேன அனோதத்தத³ஹங் க³ந்த்வா முக²தோ⁴வனாதீ³னி கத்வா மனோஸிலாதலே டி²தோ ரத்தது³பட்டங் நிவாஸெத்வா காயப³ந்த⁴னங் ப³ந்தி⁴த்வா பங்ஸுகூலஸங்கா⁴டிங் பாருபித்வா மத்திகாபத்தங் ஆதா³ய ஆகாஸேனாக³ந்த்வா சதுத்தே² த்³வாரகொட்ட²கே தா³னக்³கே³யேவ ஓதரித்வா ஏகமந்தங் அட்டா²ஸி. மண்ட³ப்³யோ குமாரோ இதோ சிதோ ச ஓலோகெந்தோ தங் தி³ஸ்வா ‘‘ஏவங்விரூபோ ஸங்காரயக்க²ஸதி³ஸோ அயங் பப்³ப³ஜிதோ இமங் டா²னங் ஆக³ச்ச²ந்தோ குதோ நு கோ² ஆக³ச்ச²தீ’’தி தேன ஸத்³தி⁴ங் ஸல்லபந்தோ பட²மங் கா³த²மாஹ –
Athekasmiṃ mahāmahadivase gehe bahuṃ pāyāsaṃ paṭiyādesuṃ. Soḷasa brāhmaṇasahassāni catutthe dvārakoṭṭhake nisīditvā suvaṇṇarasavaṇṇena navasappinā pakkamadhukhaṇḍasakkharāhi ca abhisaṅkhataṃ pāyāsaṃ paribhuñjanti. Kumāropi sabbālaṅkārapaṭimaṇḍito suvaṇṇapādukā āruyha hatthena kañcanadaṇḍaṃ gahetvā ‘‘idha sappiṃ detha, idha madhu’’nti vicārento carati. Tasmiṃ khaṇe mātaṅgapaṇḍito himavante assamapade nisinno ‘‘kā nu kho diṭṭhamaṅgalikāya puttassa pavattī’’ti olokento tassa atitthe pakkhandabhāvaṃ disvā ‘‘ajjeva gantvā māṇavaṃ dametvā yattha dinnaṃ mahapphalaṃ hoti, tattha dānaṃ dāpetvā āgamissāmī’’ti cintetvā ākāsena anotattadahaṃ gantvā mukhadhovanādīni katvā manosilātale ṭhito rattadupaṭṭaṃ nivāsetvā kāyabandhanaṃ bandhitvā paṃsukūlasaṅghāṭiṃ pārupitvā mattikāpattaṃ ādāya ākāsenāgantvā catutthe dvārakoṭṭhake dānaggeyeva otaritvā ekamantaṃ aṭṭhāsi. Maṇḍabyo kumāro ito cito ca olokento taṃ disvā ‘‘evaṃvirūpo saṅkārayakkhasadiso ayaṃ pabbajito imaṃ ṭhānaṃ āgacchanto kuto nu kho āgacchatī’’ti tena saddhiṃ sallapanto paṭhamaṃ gāthamāha –
1.
1.
‘‘குதோ நு ஆக³ச்ச²ஸி து³ம்மவாஸீ, ஓதல்லகோ பங்ஸுபிஸாசகோவ;
‘‘Kuto nu āgacchasi dummavāsī, otallako paṃsupisācakova;
ஸங்காரசோளங் படிமுஞ்ச கண்டே², கோ ரே துவங் ஹோஸி அத³க்கி²ணெய்யோ’’தி.
Saṅkāracoḷaṃ paṭimuñca kaṇṭhe, ko re tuvaṃ hosi adakkhiṇeyyo’’ti.
தத்த² து³ம்மவாஸீதி அனஞ்ஜிதஅமண்டி³தக⁴டிதஸங்கா⁴டிகபிலோதிகவஸனோ. ஓதல்லகோதி லாமகோ ஓலம்ப³விலம்ப³னந்தகத⁴ரோ வா. பங்ஸுபிஸாசகோவாதி ஸங்காரட்டா²னே பிஸாசகோ விய. ஸங்காரசோளந்தி ஸங்காரட்டா²னே லத்³த⁴பிலோதிகங். படிமுஞ்சாதி படிமுஞ்சித்வா. அத³க்கி²ணெய்யோதி த்வங் அத³க்கி²ணெய்யோ இமேஸங் பரமத³க்கி²ணெய்யானங் நிஸின்னட்டா²னங் ஏகோ ஹுத்வா குதோ ஆக³தோ.
Tattha dummavāsīti anañjitaamaṇḍitaghaṭitasaṅghāṭikapilotikavasano. Otallakoti lāmako olambavilambanantakadharo vā. Paṃsupisācakovāti saṅkāraṭṭhāne pisācako viya. Saṅkāracoḷanti saṅkāraṭṭhāne laddhapilotikaṃ. Paṭimuñcāti paṭimuñcitvā. Adakkhiṇeyyoti tvaṃ adakkhiṇeyyo imesaṃ paramadakkhiṇeyyānaṃ nisinnaṭṭhānaṃ eko hutvā kuto āgato.
தங் ஸுத்வா மஹாஸத்தோ முது³சித்தேனேவ தேன ஸத்³தி⁴ங் ஸல்லபந்தோ து³தியங் கா³த²மாஹ –
Taṃ sutvā mahāsatto muducitteneva tena saddhiṃ sallapanto dutiyaṃ gāthamāha –
2.
2.
‘‘அன்னங் தவேத³ங் பகதங் யஸஸ்ஸி, தங் க²ஜ்ஜரே பு⁴ஞ்ஜரே பிய்யரே ச;
‘‘Annaṃ tavedaṃ pakataṃ yasassi, taṃ khajjare bhuñjare piyyare ca;
ஜானாஸி மங் த்வங் பரத³த்தூபஜீவிங், உத்திட்ட²பிண்ட³ங் லப⁴தங் ஸபாகோ’’தி.
Jānāsi maṃ tvaṃ paradattūpajīviṃ, uttiṭṭhapiṇḍaṃ labhataṃ sapāko’’ti.
தத்த² பகதந்தி படியத்தங். யஸஸ்ஸீதி பரிவாரஸம்பன்ன. தங் க²ஜ்ஜரேதி தங் க²ஜ்ஜந்தி ச பு⁴ஞ்ஜந்தி ச பிவந்தி ச. கிங்காரணா மய்ஹங் குஜ்ஜ²ஸி? உத்திட்ட²பிண்ட³ந்தி உபதிட்டி²த்வா லபி⁴தப்³ப³பிண்ட³ங், உட்டா²ய டி²தேஹி வா தீ³யமானங் ஹெட்டா² ட²த்வா லபி⁴தப்³ப³பிண்ட³ங். லப⁴தங் ஸபாகோதி ஸபாகோ சண்டா³லோபி லப⁴து. ஜாதிஸம்பன்னா ஹி யத்த² கத்த²சி லப⁴ந்தி, ஸபாகசண்டா³லஸ்ஸ பன கோ தே³தி, து³ல்லப⁴பிண்டோ³ அஹங், தஸ்மா மே ஜீவிதபவத்தனத்த²ங் போ⁴ஜனங் தா³பேஹி, குமாராதி.
Tattha pakatanti paṭiyattaṃ. Yasassīti parivārasampanna. Taṃ khajjareti taṃ khajjanti ca bhuñjanti ca pivanti ca. Kiṃkāraṇā mayhaṃ kujjhasi? Uttiṭṭhapiṇḍanti upatiṭṭhitvā labhitabbapiṇḍaṃ, uṭṭhāya ṭhitehi vā dīyamānaṃ heṭṭhā ṭhatvā labhitabbapiṇḍaṃ. Labhataṃ sapākoti sapāko caṇḍālopi labhatu. Jātisampannā hi yattha katthaci labhanti, sapākacaṇḍālassa pana ko deti, dullabhapiṇḍo ahaṃ, tasmā me jīvitapavattanatthaṃ bhojanaṃ dāpehi, kumārāti.
ததோ மண்ட³ப்³யோ கா³த²மாஹ –
Tato maṇḍabyo gāthamāha –
3.
3.
‘‘அன்னங் மமேத³ங் பகதங் ப்³ராஹ்மணானங், அத்தத்தா²ய ஸத்³த³ஹதோ மமேத³ங்;
‘‘Annaṃ mamedaṃ pakataṃ brāhmaṇānaṃ, attatthāya saddahato mamedaṃ;
அபேஹி எத்தோ கிமித⁴ட்டி²தோஸி, ந மாதி³ஸா தும்ஹங் த³த³ந்தி ஜம்மா’’தி.
Apehi etto kimidhaṭṭhitosi, na mādisā tumhaṃ dadanti jammā’’ti.
தத்த² அத்தத்தா²யாதி அத்தனோ வட்³டி⁴அத்தா²ய. அபேஹி எத்தோதி இமம்ஹா டா²னா அபக³ச்ச². ந மாதி³ஸாதி மாதி³ஸா ஜாதிஸம்பன்னானங் உதி³ச்சப்³ராஹ்மணானங் தா³னங் தெ³ந்தி, ந துய்ஹங் சண்டா³லஸ்ஸ, க³ச்ச², ஜம்மாதி.
Tattha attatthāyāti attano vaḍḍhiatthāya. Apehi ettoti imamhā ṭhānā apagaccha. Na mādisāti mādisā jātisampannānaṃ udiccabrāhmaṇānaṃ dānaṃ denti, na tuyhaṃ caṇḍālassa, gaccha, jammāti.
ததோ மஹாஸத்தோ கா³த²மாஹ –
Tato mahāsatto gāthamāha –
4.
4.
‘‘த²லே ச நின்னே ச வபந்தி பீ³ஜங், அனூபகெ²த்தே ப²லமாஸமானா;
‘‘Thale ca ninne ca vapanti bījaṃ, anūpakhette phalamāsamānā;
ஏதாய ஸத்³தா⁴ய த³தா³ஹி தா³னங், அப்பேவ ஆராத⁴யே த³க்கி²ணெய்யே’’தி.
Etāya saddhāya dadāhi dānaṃ, appeva ārādhaye dakkhiṇeyye’’ti.
தஸ்ஸத்தோ² – குமார, ஸஸ்ஸப²லங் ஆஸீஸமானா தீஸுபி கெ²த்தேஸு பீ³ஜங் வபந்தி. தத்த² அதிவுட்டி²காலே த²லே ஸஸ்ஸங் ஸம்பஜ்ஜதி, நின்னே பூதிகங் ஹோதி, அனூபகெ²த்தே நதி³ஞ்ச தளாகஞ்ச நிஸ்ஸாய கதங் ஓகே⁴ன வுய்ஹதி. மந்த³வுட்டி²காலே த²லே கெ²த்தே விபஜ்ஜதி, நின்னே தோ²கங் ஸம்பஜ்ஜதி, அனூபகெ²த்தே ஸம்பஜ்ஜதேவ. ஸமவுட்டி²காலே த²லே கெ²த்தே தோ²கங் ஸம்பஜ்ஜதி, இதரேஸு ஸம்பஜ்ஜதேவ. தஸ்மா யதா² ப²லமாஸீஸமானா தீஸுபி கெ²த்தேஸு வபந்தி, ததா² த்வம்பி ஏதாய ப²லஸத்³தா⁴ய ஆக³தாக³தானங் ஸப்³பே³ஸங்யேவ தா³னங் தே³ஹி, அப்பேவ நாம ஏவங் த³த³ந்தோ த³க்கி²ணெய்யே ஆராதெ⁴ய்யாஸி லபெ⁴ய்யாஸீதி.
Tassattho – kumāra, sassaphalaṃ āsīsamānā tīsupi khettesu bījaṃ vapanti. Tattha ativuṭṭhikāle thale sassaṃ sampajjati, ninne pūtikaṃ hoti, anūpakhette nadiñca taḷākañca nissāya kataṃ oghena vuyhati. Mandavuṭṭhikāle thale khette vipajjati, ninne thokaṃ sampajjati, anūpakhette sampajjateva. Samavuṭṭhikāle thale khette thokaṃ sampajjati, itaresu sampajjateva. Tasmā yathā phalamāsīsamānā tīsupi khettesu vapanti, tathā tvampi etāya phalasaddhāya āgatāgatānaṃ sabbesaṃyeva dānaṃ dehi, appeva nāma evaṃ dadanto dakkhiṇeyye ārādheyyāsi labheyyāsīti.
ததோ மண்ட³ப்³யோ கா³த²மாஹ –
Tato maṇḍabyo gāthamāha –
5.
5.
‘‘கெ²த்தானி மய்ஹங் விதி³தானி லோகே, யேஸாஹங் பீ³ஜானி பதிட்ட²பேமி;
‘‘Khettāni mayhaṃ viditāni loke, yesāhaṃ bījāni patiṭṭhapemi;
யே ப்³ராஹ்மணா ஜாதிமந்தூபபன்னா, தானீத⁴ கெ²த்தானி ஸுபேஸலானீ’’தி.
Ye brāhmaṇā jātimantūpapannā, tānīdha khettāni supesalānī’’ti.
தத்த² யேஸாஹந்தி யேஸு அஹங். ஜாதிமந்தூபபன்னாதி ஜாதியா ச மந்தேஹி ச உபபன்னா.
Tattha yesāhanti yesu ahaṃ. Jātimantūpapannāti jātiyā ca mantehi ca upapannā.
ததோ மஹாஸத்தோ த்³வே கா³தா² அபா⁴ஸி –
Tato mahāsatto dve gāthā abhāsi –
6.
6.
‘‘ஜாதிமதோ³ ச அதிமானிதா ச, லோபோ⁴ ச தோ³ஸோ ச மதோ³ ச மோஹோ;
‘‘Jātimado ca atimānitā ca, lobho ca doso ca mado ca moho;
ஏதே அகு³ணா யேஸு ச ஸந்தி ஸப்³பே³, தானீத⁴ கெ²த்தானி அபேஸலானி.
Ete aguṇā yesu ca santi sabbe, tānīdha khettāni apesalāni.
7.
7.
‘‘ஜாதிமதோ³ ச அதிமானிதா ச, லோபோ⁴ ச தோ³ஸோ ச மதோ³ ச மோஹோ;
‘‘Jātimado ca atimānitā ca, lobho ca doso ca mado ca moho;
ஏதே அகு³ணா யேஸு ந ஸந்தி ஸப்³பே³, தானீத⁴ கெ²த்தானி ஸுபேஸலானீ’’தி.
Ete aguṇā yesu na santi sabbe, tānīdha khettāni supesalānī’’ti.
தத்த² ஜாதிமதோ³தி ‘‘அஹமஸ்மி ஜாதிஸம்பன்னோ’’தி ஏவங் உப்பன்னமானோ. அதிமானிதா சாதி ‘‘அஞ்ஞோ மயா ஸத்³தி⁴ங் ஜாதிஆதீ³ஹி ஸதி³ஸோ நத்தீ²’’தி அதிக்கம்ம பவத்தமானோ. லோபா⁴த³யோ லுப்³ப⁴னது³ஸ்ஸனமஜ்ஜனமுய்ஹனமத்தாவ. அபேஸலானீதி ஏவரூபா புக்³க³லா ஆஸீவிஸப⁴ரிதா விய வம்மிகா அப்பியஸீலா ஹொந்தி. ஏவரூபானங் தி³ன்னங் ந மஹப்ப²லங் ஹோதி, தஸ்மா மா ஏதேஸங் ஸுபேஸலகெ²த்தபா⁴வங் மஞ்ஞித்த². ந ஹி ஜாதிமந்தா ஸக்³க³தா³யகா. யே பன ஜாதிமானாதி³ரஹிதா அரியா, தானி கெ²த்தானி ஸுபேஸலானி, தேஸு தி³ன்னங் மஹப்ப²லங், தே ஸக்³க³தா³யகா ஹொந்தீதி.
Tattha jātimadoti ‘‘ahamasmi jātisampanno’’ti evaṃ uppannamāno. Atimānitā cāti ‘‘añño mayā saddhiṃ jātiādīhi sadiso natthī’’ti atikkamma pavattamāno. Lobhādayo lubbhanadussanamajjanamuyhanamattāva. Apesalānīti evarūpā puggalā āsīvisabharitā viya vammikā appiyasīlā honti. Evarūpānaṃ dinnaṃ na mahapphalaṃ hoti, tasmā mā etesaṃ supesalakhettabhāvaṃ maññittha. Na hi jātimantā saggadāyakā. Ye pana jātimānādirahitā ariyā, tāni khettāni supesalāni, tesu dinnaṃ mahapphalaṃ, te saggadāyakā hontīti.
இதி ஸோ மஹாஸத்தே புனப்புனங் கதெ²ந்தே குஜ்ஜி²த்வா ‘‘அயங் அதிவிய ப³ஹுங் விப்பலபதி, குஹிங் க³தா இமே தோ³வாரிகா, நயிமங் சண்டா³லங் நீஹரந்தீ’’தி கா³த²மாஹ –
Iti so mahāsatte punappunaṃ kathente kujjhitvā ‘‘ayaṃ ativiya bahuṃ vippalapati, kuhiṃ gatā ime dovārikā, nayimaṃ caṇḍālaṃ nīharantī’’ti gāthamāha –
8.
8.
‘‘க்வெத்த² க³தா உபஜோதியோ ச, உபஜ்ஜா²யோ அத² வா க³ண்ட³குச்சி²;
‘‘Kvettha gatā upajotiyo ca, upajjhāyo atha vā gaṇḍakucchi;
இமஸ்ஸ த³ண்ட³ஞ்ச வத⁴ஞ்ச த³த்வா, க³லே க³ஹெத்வா க²லயாத² ஜம்ம’’ந்தி.
Imassa daṇḍañca vadhañca datvā, gale gahetvā khalayātha jamma’’nti.
தத்த² க்வெத்த² க³தாதி இமேஸு தீஸு த்³வாரேஸு ட²பிதா உபஜோதியோ ச உபஜ்ஜா²யோ ச க³ண்ட³குச்சி² சாதி தயோ தோ³வாரிகா குஹிங் க³தாதி அத்தோ².
Tattha kvettha gatāti imesu tīsu dvāresu ṭhapitā upajotiyo ca upajjhāyo ca gaṇḍakucchi cāti tayo dovārikā kuhiṃ gatāti attho.
தேபி தஸ்ஸ வசனங் ஸுத்வா வேகே³னாக³ந்த்வா வந்தி³த்வா ‘‘கிங் கரோம தே³வா’’தி ஆஹங்ஸு. ‘‘அயங் வோ ஜம்மோ சண்டா³லோ தி³ட்டோ²’’தி? ‘‘ந பஸ்ஸாம தே³வ, குதோசி ஆக³தபா⁴வங் ந ஜானாமா’’தி. ‘‘கோ சேஸ மாயாகாரோ வா விஜ்ஜாத⁴ரோ வா ப⁴விஸ்ஸதி, இதா³னி கிங் திட்ட²தா²’’தி. ‘‘கிங் கரோம தே³வா’’தி? ‘‘இமஸ்ஸ முக²மேவ போதெ²த்வா பி⁴ந்த³ந்தா த³ண்ட³வேளுபேஸிகாஹி பிட்டி²சம்மங் உப்பாடெந்தா வத⁴ஞ்ச த³த்வா க³லே க³ஹெத்வா ஏதங் ஜம்மங் க²லயாத², இதோ நீஹரதா²’’தி.
Tepi tassa vacanaṃ sutvā vegenāgantvā vanditvā ‘‘kiṃ karoma devā’’ti āhaṃsu. ‘‘Ayaṃ vo jammo caṇḍālo diṭṭho’’ti? ‘‘Na passāma deva, kutoci āgatabhāvaṃ na jānāmā’’ti. ‘‘Ko cesa māyākāro vā vijjādharo vā bhavissati, idāni kiṃ tiṭṭhathā’’ti. ‘‘Kiṃ karoma devā’’ti? ‘‘Imassa mukhameva pothetvā bhindantā daṇḍaveḷupesikāhi piṭṭhicammaṃ uppāṭentā vadhañca datvā gale gahetvā etaṃ jammaṃ khalayātha, ito nīharathā’’ti.
மஹாஸத்தோ தேஸு அத்தனோ ஸந்திகங் அனாக³தெஸ்வேவ உப்பதித்வா ஆகாஸே டி²தோ கா³த²மாஹ –
Mahāsatto tesu attano santikaṃ anāgatesveva uppatitvā ākāse ṭhito gāthamāha –
9.
9.
‘‘கி³ரிங் நகே²ன க²ணஸி, அயோ த³ந்தேஹி கா²த³ஸி;
‘‘Giriṃ nakhena khaṇasi, ayo dantehi khādasi;
ஜாதவேத³ங் பத³ஹஸி, யோ இஸிங் பரிபா⁴ஸஸீ’’தி.
Jātavedaṃ padahasi, yo isiṃ paribhāsasī’’ti.
தத்த² ஜாதவேத³ங் பத³ஹஸீதி அக்³கி³ங் கி³லிதுங் வாயமஸி.
Tattha jātavedaṃ padahasīti aggiṃ gilituṃ vāyamasi.
இமஞ்ச பன கா³த²ங் வத்வா மஹாஸத்தோ பஸ்ஸந்தஸ்ஸேவ மாணவஸ்ஸ ச ப்³ராஹ்மணானஞ்ச ஆகாஸே பக்க²ந்தி³. தமத்த²ங் பகாஸெந்தோ ஸத்தா² ஆஹ –
Imañca pana gāthaṃ vatvā mahāsatto passantasseva māṇavassa ca brāhmaṇānañca ākāse pakkhandi. Tamatthaṃ pakāsento satthā āha –
10.
10.
‘‘இத³ங் வத்வான மாதங்கோ³, இஸி ஸச்சபரக்கமோ;
‘‘Idaṃ vatvāna mātaṅgo, isi saccaparakkamo;
அந்தலிக்க²ஸ்மிங் பக்காமி, ப்³ராஹ்மணானங் உதி³க்க²த’’ந்தி.
Antalikkhasmiṃ pakkāmi, brāhmaṇānaṃ udikkhata’’nti.
தத்த² ஸச்சபரக்கமோதி ஸபா⁴வபரக்கமோ.
Tattha saccaparakkamoti sabhāvaparakkamo.
ஸோ பாசீனதி³ஸாபி⁴முகோ² க³ந்த்வா ஏகாய வீதி²யா ஓதரித்வா ‘‘பத³வளஞ்ஜங் பஞ்ஞாயதூ’’தி அதி⁴ட்டா²ய பாசீனத்³வாரஸமீபே பிண்டா³ய சரந்தோ மிஸ்ஸகப⁴த்தங் ஸங்கட்³டி⁴த்வா ஏகிஸ்ஸங் ஸாலாயங் நிஸீதி³த்வா மிஸ்ஸகப⁴த்தங் பரிபு⁴ஞ்ஜி . நக³ரதே³வதா ‘‘அயங் அம்ஹாகங் அய்யங் விஹேடெ²த்வா கதே²தீ’’தி அஸஹமானா ஆக³மிங்ஸு. அத²ஸ்ஸ ஜெட்ட²கயக்கோ² மண்ட³ப்³யஸ்ஸ கீ³வங் க³ஹெத்வா பரிவத்தேஸி, ஸேஸதே³வதா ஸேஸப்³ராஹ்மணானங் கீ³வங் க³ண்ஹித்வா பரிவத்தேஸுங். போ³தி⁴ஸத்தே முது³சித்ததாய பன ‘‘தஸ்ஸ புத்தோ’’தி நங் ந மாரெந்தி, கேவலங் கிலமெந்தியேவ. மண்ட³ப்³யஸ்ஸ ஸீஸங் பரிவத்தித்வா பிட்டி²பஸ்ஸாபி⁴முக²ங் ஜாதங், ஹத்த²பாதா³ உஜுகா த²த்³தா⁴வ அட்ட²ங்ஸு, அக்கீ²னி காலகதஸ்ஸேவ பரிவத்திங்ஸு. ஸோ த²த்³த⁴ஸரீரோவ நிபஜ்ஜி, ஸேஸப்³ராஹ்மணா முகே²ன கே²ளங் வமந்தா அபராபரங் பரிவத்தந்தி . மாணவா ‘‘அய்யே, புத்தஸ்ஸ தே கிங் ஜாத’’ந்தி தி³ட்ட²மங்க³லிகாய ஆரோசயிங்ஸு. ஸா வேகே³ன க³ந்த்வா புத்தங் தி³ஸ்வா ‘‘கிமேத’’ந்தி வத்வா கா³த²மாஹ –
So pācīnadisābhimukho gantvā ekāya vīthiyā otaritvā ‘‘padavaḷañjaṃ paññāyatū’’ti adhiṭṭhāya pācīnadvārasamīpe piṇḍāya caranto missakabhattaṃ saṃkaḍḍhitvā ekissaṃ sālāyaṃ nisīditvā missakabhattaṃ paribhuñji . Nagaradevatā ‘‘ayaṃ amhākaṃ ayyaṃ viheṭhetvā kathetī’’ti asahamānā āgamiṃsu. Athassa jeṭṭhakayakkho maṇḍabyassa gīvaṃ gahetvā parivattesi, sesadevatā sesabrāhmaṇānaṃ gīvaṃ gaṇhitvā parivattesuṃ. Bodhisatte muducittatāya pana ‘‘tassa putto’’ti naṃ na mārenti, kevalaṃ kilamentiyeva. Maṇḍabyassa sīsaṃ parivattitvā piṭṭhipassābhimukhaṃ jātaṃ, hatthapādā ujukā thaddhāva aṭṭhaṃsu, akkhīni kālakatasseva parivattiṃsu. So thaddhasarīrova nipajji, sesabrāhmaṇā mukhena kheḷaṃ vamantā aparāparaṃ parivattanti . Māṇavā ‘‘ayye, puttassa te kiṃ jāta’’nti diṭṭhamaṅgalikāya ārocayiṃsu. Sā vegena gantvā puttaṃ disvā ‘‘kimeta’’nti vatvā gāthamāha –
11.
11.
‘‘ஆவேல்லிதங் பிட்டி²தோ உத்தமங்க³ங், பா³ஹுங் பஸாரேதி அகம்மனெய்யங்;
‘‘Āvellitaṃ piṭṭhito uttamaṅgaṃ, bāhuṃ pasāreti akammaneyyaṃ;
ஸேதானி அக்கீ²னி யதா² மதஸ்ஸ, கோ மே இமங் புத்தமகாஸி ஏவ’’ந்தி.
Setāni akkhīni yathā matassa, ko me imaṃ puttamakāsi eva’’nti.
தத்த² ஆவேல்லிதந்தி பரிவத்திதங்.
Tattha āvellitanti parivattitaṃ.
அத²ஸ்ஸா தஸ்மிங் டா²னே டி²தஜனோ ஆரோசேதுங் கா³த²மாஹ –
Athassā tasmiṃ ṭhāne ṭhitajano ārocetuṃ gāthamāha –
12.
12.
‘‘இதா⁴க³மா ஸமணோ து³ம்மவாஸீ, ஓதல்லகோ பங்ஸுபிஸாசகோவ;
‘‘Idhāgamā samaṇo dummavāsī, otallako paṃsupisācakova;
ஸங்காரசோளங் படிமுஞ்ச கண்டே², ஸோ தே இமங் புத்தமகாஸி ஏவ’’ந்தி.
Saṅkāracoḷaṃ paṭimuñca kaṇṭhe, so te imaṃ puttamakāsi eva’’nti.
ஸா தங் ஸுத்வாவ சிந்தேஸி ‘‘அஞ்ஞஸ்ஸேதங் ப³லங் நத்தி², நிஸ்ஸங்ஸயங் மாதங்க³பண்டி³தோ ப⁴விஸ்ஸதி, ஸம்பன்னமெத்தாபா⁴வனோ கோ² பன தீ⁴ரோ ந எத்தகங் ஜனங் கிலமெத்வா க³மிஸ்ஸதி, கதரங் நு கோ² தி³ஸங் க³தோ ப⁴விஸ்ஸதீ’’தி. ததோ புச்ச²ந்தீ கா³த²மாஹ –
Sā taṃ sutvāva cintesi ‘‘aññassetaṃ balaṃ natthi, nissaṃsayaṃ mātaṅgapaṇḍito bhavissati, sampannamettābhāvano kho pana dhīro na ettakaṃ janaṃ kilametvā gamissati, kataraṃ nu kho disaṃ gato bhavissatī’’ti. Tato pucchantī gāthamāha –
13.
13.
‘‘கதமங் தி³ஸங் அக³மா பூ⁴ரிபஞ்ஞோ, அக்கா²த² மே மாணவா ஏதமத்த²ங்;
‘‘Katamaṃ disaṃ agamā bhūripañño, akkhātha me māṇavā etamatthaṃ;
க³ந்த்வான தங் படிகரேமு அச்சயங், அப்பேவ நங் புத்த லபே⁴மு ஜீவித’’ந்தி.
Gantvāna taṃ paṭikaremu accayaṃ, appeva naṃ putta labhemu jīvita’’nti.
தத்த² க³ந்த்வானாதி தஸ்ஸ ஸந்திகங் க³ந்த்வா. தங் படிகரேமு அச்சயந்தி தங் அச்சயங் படிகரிஸ்ஸாம தே³ஸெஸ்ஸாம, க²மாபெஸ்ஸாம நந்தி. புத்த லபே⁴மு ஜீவிதந்தி அப்பேவ நாம புத்தஸ்ஸ ஜீவிதங் லபெ⁴ய்யாம.
Tattha gantvānāti tassa santikaṃ gantvā. Taṃ paṭikaremu accayanti taṃ accayaṃ paṭikarissāma desessāma, khamāpessāma nanti. Putta labhemu jīvitanti appeva nāma puttassa jīvitaṃ labheyyāma.
அத²ஸ்ஸா தத்த² டி²தா மாணவா கதெ²ந்தா கா³த²மாஹங்ஸு –
Athassā tattha ṭhitā māṇavā kathentā gāthamāhaṃsu –
14.
14.
‘‘வேஹாயஸங் அக³மா பூ⁴ரிபஞ்ஞோ, பத²த்³து⁴னோ பன்னரஸேவ சந்தோ³;
‘‘Vehāyasaṃ agamā bhūripañño, pathaddhuno pannaraseva cando;
அபி சாபி ஸோ புரிமதி³ஸங் அக³ச்சி², ஸச்சப்படிஞ்ஞோ இஸி ஸாது⁴ரூபோ’’தி.
Api cāpi so purimadisaṃ agacchi, saccappaṭiñño isi sādhurūpo’’ti.
தத்த² பத²த்³து⁴னோதி ஆகாஸபத²ஸங்கா²தஸ்ஸ அத்³து⁴னோ மஜ்ஜே² டி²தோ பன்னரஸே சந்தோ³ விய. அபி சாபி ஸோதி அபிச கோ² பன ஸோ புரத்தி²மங் தி³ஸங் க³தோ.
Tattha pathaddhunoti ākāsapathasaṅkhātassa addhuno majjhe ṭhito pannarase cando viya. Api cāpi soti apica kho pana so puratthimaṃ disaṃ gato.
ஸா தேஸங் வசனங் ஸுத்வா ‘‘மம ஸாமிகங் உபதா⁴ரெஸ்ஸாமீ’’தி ஸுவண்ணகலஸஸுவண்ணஸரகானி கா³ஹாபெத்வா தா³ஸிக³ணபரிவுதா தேன பத³வளஞ்ஜஸ்ஸ அதி⁴ட்டி²தட்டா²னங் பத்வா தேனானுஸாரேன க³ச்ச²ந்தீ தஸ்மிங் பீடி²காய நிஸீதி³த்வா பு⁴ஞ்ஜமானே தஸ்ஸ ஸந்திகங் க³ந்த்வா வந்தி³த்வா அட்டா²ஸி. ஸோ தங் தி³ஸ்வா தோ²கங் ஓத³னங் பத்தே ட²பேஸி. தி³ட்ட²மங்க³லிகா ஸுவண்ணகலஸேன தஸ்ஸ உத³கங் அதா³ஸி. ஸோ தத்தே²வ ஹத்த²ங் தோ⁴வித்வா முக²ங் விக்கா²லேஸி. அத² நங் ஸா ‘‘கேன மே புத்தஸ்ஸ ஸோ விப்பகாரோ கதோ’’தி புச்ச²ந்தீ கா³த²மாஹ –