Library / Tipiṭaka / திபிடக • Tipiṭaka / ஜாதக-அட்ட²கதா² • Jātaka-aṭṭhakathā

    [317] 7. மதரோத³னஜாதகவண்ணனா

    [317] 7. Matarodanajātakavaṇṇanā

    மதங் மதங் ஏவ ரோத³தா²தி இத³ங் ஸத்தா² ஜேதவனே விஹரந்தோ அஞ்ஞதரங் ஸாவத்தி²வாஸிங் குடும்பி³கங் ஆரப்³ப⁴ கதே²ஸி. தஸ்ஸ கிர பா⁴தா காலமகாஸி. ஸோ தஸ்ஸ காலகிரியாய ஸோகாபி⁴பூ⁴தோ ந ந்ஹாயதி ந பு⁴ஞ்ஜதி ந விலிம்பதி, பாதோவ ஸுஸானங் க³ந்த்வா ஸோகஸமப்பிதோ ரோத³தி. ஸத்தா² பச்சூஸஸமயே லோகங் ஓலோகெந்தோ தஸ்ஸ ஸோதாபத்திப²லூபனிஸ்ஸயங் தி³ஸ்வா ‘‘இமஸ்ஸ அதீதகாரணங் ஆஹரித்வா ஸோகங் வூபஸமெத்வா ஸோதாபத்திப²லங் தா³துங் ட²பெத்வா மங் அஞ்ஞோ கோசி ஸமத்தோ² நத்தி², இமஸ்ஸ மயா அவஸ்ஸயேன ப⁴விதுங் வட்டதீ’’தி புனதி³வஸே பச்சா²ப⁴த்தங் பிண்ட³பாதபடிக்கந்தோ பச்சா²ஸமணங் ஆதா³ய தஸ்ஸ க⁴ரத்³வாரங் க³ந்த்வா ‘‘ஸத்தா² ஆக³தோ’’தி ஸுத்வா ஆஸனங் பஞ்ஞபெத்வா ‘‘பவேஸேதா²’’தி குடும்பி³கேன வுத்தோ பவிஸித்வா பஞ்ஞத்தே ஆஸனே நிஸீதி³. குடும்பி³கோபி ஆக³ந்த்வா ஸத்தா²ரங் வந்தி³த்வா ஏகமந்தங் நிஸீதி³. அத² நங் ஸத்தா² ‘‘கிங் குடும்பி³க சிந்தேஸீ’’தி ஆஹ. ‘‘ஆம, ப⁴ந்தே, மம பா⁴து மதகாலதோ பட்டா²ய சிந்தேமீ’’தி. ‘‘ஆவுஸோ, ஸப்³பே³ ஸங்கா²ரா அனிச்சா, பி⁴ஜ்ஜிதப்³ப³யுத்தகங் பி⁴ஜ்ஜதி, ந தத்த² சிந்தேதப்³ப³ங், போராணகபண்டி³தாபி பா⁴தரி மதேபி ‘பி⁴ஜ்ஜிதப்³ப³யுத்தகங் பி⁴ஜ்ஜதீ’தி ந சிந்தயிங்ஸூ’’தி வத்வா தேன யாசிதோ அதீதங் ஆஹரி.

    Mataṃmataṃ eva rodathāti idaṃ satthā jetavane viharanto aññataraṃ sāvatthivāsiṃ kuṭumbikaṃ ārabbha kathesi. Tassa kira bhātā kālamakāsi. So tassa kālakiriyāya sokābhibhūto na nhāyati na bhuñjati na vilimpati, pātova susānaṃ gantvā sokasamappito rodati. Satthā paccūsasamaye lokaṃ olokento tassa sotāpattiphalūpanissayaṃ disvā ‘‘imassa atītakāraṇaṃ āharitvā sokaṃ vūpasametvā sotāpattiphalaṃ dātuṃ ṭhapetvā maṃ añño koci samattho natthi, imassa mayā avassayena bhavituṃ vaṭṭatī’’ti punadivase pacchābhattaṃ piṇḍapātapaṭikkanto pacchāsamaṇaṃ ādāya tassa gharadvāraṃ gantvā ‘‘satthā āgato’’ti sutvā āsanaṃ paññapetvā ‘‘pavesethā’’ti kuṭumbikena vutto pavisitvā paññatte āsane nisīdi. Kuṭumbikopi āgantvā satthāraṃ vanditvā ekamantaṃ nisīdi. Atha naṃ satthā ‘‘kiṃ kuṭumbika cintesī’’ti āha. ‘‘Āma, bhante, mama bhātu matakālato paṭṭhāya cintemī’’ti. ‘‘Āvuso, sabbe saṅkhārā aniccā, bhijjitabbayuttakaṃ bhijjati, na tattha cintetabbaṃ, porāṇakapaṇḍitāpi bhātari matepi ‘bhijjitabbayuttakaṃ bhijjatī’ti na cintayiṃsū’’ti vatvā tena yācito atītaṃ āhari.

    அதீதே பா³ராணஸியங் ப்³ரஹ்மத³த்தே ரஜ்ஜங் காரெந்தே போ³தி⁴ஸத்தோ அஸீதிகோடிவிப⁴வே ஸெட்டி²குலே நிப்³ப³த்தி, தஸ்ஸ வயப்பத்தஸ்ஸ மாதாபிதரோ காலமகங்ஸு. தேஸு காலகதேஸு போ³தி⁴ஸத்தஸ்ஸ பா⁴தா குடும்ப³ங் விசாரேதி, போ³தி⁴ஸத்தோ தங் நிஸ்ஸாய ஜீவதி. ஸோ அபரபா⁴கே³ ததா²ரூபேன ப்³யாதி⁴னா காலமகாஸி. ஞாதிமித்தா ஸுஹஜ்ஜா ஸன்னிபதித்வா பா³ஹா பக்³க³ய்ஹ கந்த³ந்தி ரோத³ந்தி, ஏகோபி ஸகபா⁴வேன ஸண்டா²துங் நாஸக்கி², போ³தி⁴ஸத்தோ பன நேவ கந்த³தி ந ரோத³தி. மனுஸ்ஸா ‘‘பஸ்ஸத² போ⁴, இமஸ்ஸ பா⁴தரி மதே முக²ஸங்கோசனமத்தம்பி நத்தி², அதிவிய த²த்³த⁴ஹத³யோ, ‘த்³வேபி கொட்டா²ஸே அஹமேவ பரிபு⁴ஞ்ஜிஸ்ஸாமீ’தி பா⁴து மரணங் இச்ச²தி மஞ்ஞே’’தி போ³தி⁴ஸத்தங் க³ரஹிங்ஸு. ஞாதகாபி நங் ‘‘த்வங் பா⁴தரி மதே ந ரோத³ஸீ’’தி க³ரஹிங்ஸுயேவ. ஸோ தேஸங் கத²ங் ஸுத்வா ‘‘தும்ஹே அத்தனோ அந்த⁴பா³லபா⁴வேன அட்ட² லோகத⁴ம்மே அஜானந்தா ‘மம பா⁴தா மதோ’தி ரோத³த², அஹம்பி மரிஸ்ஸாமி, தும்ஹேபி மரிஸ்ஸத², அத்தானம்பி ‘மயம்பி மரிஸ்ஸாமா’தி கஸ்மா ந ரோத³த². ஸப்³பே³ ஸங்கா²ரா அனிச்சா ஹுத்வா நிருஜ்ஜ²ந்தி, தேனேவ ஸபா⁴வேன ஸண்டா²துங் ஸமத்தோ² ஏகஸங்கா²ரோபி நத்தி². தும்ஹே அந்த⁴பா³லா அஞ்ஞாணதாய அட்ட² லோகத⁴ம்மே அஜானித்வா ரோத³த², அஹங் கிமத்த²ங் ரோதி³ஸ்ஸாமீ’’தி வத்வா இமா கா³தா² அபா⁴ஸி –

    Atīte bārāṇasiyaṃ brahmadatte rajjaṃ kārente bodhisatto asītikoṭivibhave seṭṭhikule nibbatti, tassa vayappattassa mātāpitaro kālamakaṃsu. Tesu kālakatesu bodhisattassa bhātā kuṭumbaṃ vicāreti, bodhisatto taṃ nissāya jīvati. So aparabhāge tathārūpena byādhinā kālamakāsi. Ñātimittā suhajjā sannipatitvā bāhā paggayha kandanti rodanti, ekopi sakabhāvena saṇṭhātuṃ nāsakkhi, bodhisatto pana neva kandati na rodati. Manussā ‘‘passatha bho, imassa bhātari mate mukhasaṅkocanamattampi natthi, ativiya thaddhahadayo, ‘dvepi koṭṭhāse ahameva paribhuñjissāmī’ti bhātu maraṇaṃ icchati maññe’’ti bodhisattaṃ garahiṃsu. Ñātakāpi naṃ ‘‘tvaṃ bhātari mate na rodasī’’ti garahiṃsuyeva. So tesaṃ kathaṃ sutvā ‘‘tumhe attano andhabālabhāvena aṭṭha lokadhamme ajānantā ‘mama bhātā mato’ti rodatha, ahampi marissāmi, tumhepi marissatha, attānampi ‘mayampi marissāmā’ti kasmā na rodatha. Sabbe saṅkhārā aniccā hutvā nirujjhanti, teneva sabhāvena saṇṭhātuṃ samattho ekasaṅkhāropi natthi. Tumhe andhabālā aññāṇatāya aṭṭha lokadhamme ajānitvā rodatha, ahaṃ kimatthaṃ rodissāmī’’ti vatvā imā gāthā abhāsi –

    65.

    65.

    ‘‘மதங் மதங் ஏவ ரோத³த², ந ஹி தங் ரோத³த² யோ மரிஸ்ஸதி;

    ‘‘Mataṃ mataṃ eva rodatha, na hi taṃ rodatha yo marissati;

    ஸப்³பே³பி ஸரீரதா⁴ரினோ, அனுபுப்³பே³ன ஜஹந்தி ஜீவிதங்.

    Sabbepi sarīradhārino, anupubbena jahanti jīvitaṃ.

    66.

    66.

    ‘‘தே³வமனுஸ்ஸா சதுப்பதா³, பக்கி²க³ணா உரகா³ ச போ⁴கி³னோ;

    ‘‘Devamanussā catuppadā, pakkhigaṇā uragā ca bhogino;

    ஸம்ஹி ஸரீரே அனிஸ்ஸரா, ரமமானாவ ஜஹந்தி ஜீவிதங்.

    Samhi sarīre anissarā, ramamānāva jahanti jīvitaṃ.

    67.

    67.

    ‘‘ஏவங் சலிதங் அஸண்டி²தங், ஸுக²து³க்க²ங் மனுஜெஸ்வபெக்கி²ய;

    ‘‘Evaṃ calitaṃ asaṇṭhitaṃ, sukhadukkhaṃ manujesvapekkhiya;

    கந்தி³தருதி³தங் நிரத்த²கங், கிங் வோ ஸோகக³ணாபி⁴கீரரே.

    Kanditaruditaṃ niratthakaṃ, kiṃ vo sokagaṇābhikīrare.

    68.

    68.

    ‘‘து⁴த்தா ச ஸொண்டா³ அகதா, பா³லா ஸூரா அயோகி³னோ;

    ‘‘Dhuttā ca soṇḍā akatā, bālā sūrā ayogino;

    தீ⁴ரங் மஞ்ஞந்தி பா³லோதி, யே த⁴ம்மஸ்ஸ அகோவிதா³’’தி.

    Dhīraṃ maññanti bāloti, ye dhammassa akovidā’’ti.

    தத்த² மதங் மதங் ஏவாதி மதங் மதங்யேவ. அனுபுப்³பே³னாதி அத்தனோ அத்தனோ மரணவாரே ஸம்பத்தே படிபாடியா ஜஹந்தி ஜீவிதங், ந ஏகதோவ ஸப்³பே³ மரந்தி, யதி³ ஏவங் மரெய்யுங், லோகப்பவத்தி உச்சி²ஜ்ஜெய்ய. போ⁴கி³னோதி மஹந்தேன ஸரீரபோ⁴கே³ன ஸமன்னாக³தா. ரமமானாவாதி தத்த² தத்த² நிப்³ப³த்தா ஸப்³பே³பி ஏதே தே³வாத³யோ ஸத்தா அத்தனோ அத்தனோ நிப்³ப³த்தட்டா²னே அபி⁴ரமமானாவ அனுக்கண்டி²தாவ ஜீவிதங் ஜஹந்தி. ஏவங் சலிதந்தி ஏவங் தீஸு ப⁴வேஸு நிச்சலபா⁴வஸ்ஸ ச ஸண்டி²தபா⁴வஸ்ஸ ச அபா⁴வா சலிதங் அஸண்டி²தங். கிங் வோ ஸோகக³ணாபி⁴கீரரேதி கிங்காரணா தும்ஹே ஸோகராஸீ அபி⁴கிரந்தி அஜ்ஜொ²த்த²ரந்தி.

    Tattha mataṃ mataṃ evāti mataṃ mataṃyeva. Anupubbenāti attano attano maraṇavāre sampatte paṭipāṭiyā jahanti jīvitaṃ, na ekatova sabbe maranti, yadi evaṃ mareyyuṃ, lokappavatti ucchijjeyya. Bhoginoti mahantena sarīrabhogena samannāgatā. Ramamānāvāti tattha tattha nibbattā sabbepi ete devādayo sattā attano attano nibbattaṭṭhāne abhiramamānāva anukkaṇṭhitāva jīvitaṃ jahanti. Evaṃ calitanti evaṃ tīsu bhavesu niccalabhāvassa ca saṇṭhitabhāvassa ca abhāvā calitaṃ asaṇṭhitaṃ. Kiṃ vo sokagaṇābhikīrareti kiṃkāraṇā tumhe sokarāsī abhikiranti ajjhottharanti.

    து⁴த்தா ச ஸொண்டா³ அகதாதி இத்தி²து⁴த்தா ஸுராது⁴த்தா அக்க²து⁴த்தா ச ஸுராஸொண்டா³த³யோ ஸொண்டா³ ச அகதபு³த்³தி⁴னோ அஸிக்கி²தகா ச. பா³லாதி பா³ல்யேன ஸமன்னாக³தா அவித்³த³ஸுனோ. ஸூரா அயோகி³னோதி அயோனிஸோமனஸிகாரேன ஸூரா, யோகே³ஸு அயுத்ததாய அயோகி³னோ. ‘‘அயோதி⁴னோ’’திபி பாடோ², கிலேஸமாரேன ஸத்³தி⁴ங் யுஜ்ஜி²துங் அஸமத்தா²தி அத்தோ². தீ⁴ரங் மஞ்ஞந்தி பா³லோதி, யே த⁴ம்மஸ்ஸ அகோவிதா³தி யே ஏவரூபா து⁴த்தாத³யோ அட்ட²வித⁴ஸ்ஸ லோகத⁴ம்மஸ்ஸ அகோவிதா³, தே அப்பமத்தகேபி து³க்க²த⁴ம்மே உப்பன்னே அத்தனா கந்த³மானா ரோத³மானா அட்ட² லோகத⁴ம்மே கத²தோ ஜானித்வா ஞாதிமரணாதீ³ஸு அகந்த³ந்தங் அரோத³ந்தங் மாதி³ஸங் தீ⁴ரங் பண்டி³தங் ‘‘பா³லோ அயங் ந ரோத³தீ’’தி மஞ்ஞந்தீதி.

    Dhuttāca soṇḍā akatāti itthidhuttā surādhuttā akkhadhuttā ca surāsoṇḍādayo soṇḍā ca akatabuddhino asikkhitakā ca. Bālāti bālyena samannāgatā aviddasuno. Sūrā ayoginoti ayonisomanasikārena sūrā, yogesu ayuttatāya ayogino. ‘‘Ayodhino’’tipi pāṭho, kilesamārena saddhiṃ yujjhituṃ asamatthāti attho. Dhīraṃ maññanti bāloti, ye dhammassa akovidāti ye evarūpā dhuttādayo aṭṭhavidhassa lokadhammassa akovidā, te appamattakepi dukkhadhamme uppanne attanā kandamānā rodamānā aṭṭha lokadhamme kathato jānitvā ñātimaraṇādīsu akandantaṃ arodantaṃ mādisaṃ dhīraṃ paṇḍitaṃ ‘‘bālo ayaṃ na rodatī’’ti maññantīti.

    ஏவங் போ³தி⁴ஸத்தோ தேஸங் த⁴ம்மங் தே³ஸெத்வா ஸப்³பே³பி தே நிஸ்ஸோகே அகாஸி.

    Evaṃ bodhisatto tesaṃ dhammaṃ desetvā sabbepi te nissoke akāsi.

    ஸத்தா² இமங் த⁴ம்மதே³ஸனங் ஆஹரித்வா ஸச்சானி பகாஸெத்வா ஜாதகங் ஸமோதா⁴னேஸி, ஸச்சபரியோஸானே குடும்பி³கோ ஸோதாபத்திப²லே பதிட்ட²ஹி. ததா³ மஹாஜனஸ்ஸ்ஸ த⁴ம்மங் தே³ஸெத்வா நிஸ்ஸோகபா⁴வகரபண்டி³தோ பன அஹமேவ அஹோஸிந்தி.

    Satthā imaṃ dhammadesanaṃ āharitvā saccāni pakāsetvā jātakaṃ samodhānesi, saccapariyosāne kuṭumbiko sotāpattiphale patiṭṭhahi. Tadā mahājanasssa dhammaṃ desetvā nissokabhāvakarapaṇḍito pana ahameva ahosinti.

    மதரோத³னஜாதகவண்ணனா ஸத்தமா.

    Matarodanajātakavaṇṇanā sattamā.







    Related texts:



    திபிடக (மூல) • Tipiṭaka (Mūla) / ஸுத்தபிடக • Suttapiṭaka / கு²த்³த³கனிகாய • Khuddakanikāya / ஜாதகபாளி • Jātakapāḷi / 317. மதரோத³னஜாதகங் • 317. Matarodanajātakaṃ


    © 1991-2023 The Titi Tudorancea Bulletin | Titi Tudorancea® is a Registered Trademark | Terms of use and privacy policy
    Contact