Library / Tipiṭaka / திபிடக • Tipiṭaka / பஞ்சபகரண-அட்ட²கதா² • Pañcapakaraṇa-aṭṭhakathā |
நமோ தஸ்ஸ ப⁴க³வதோ அரஹதோ ஸம்மாஸம்பு³த்³த⁴ஸ்ஸ
Namo tassa bhagavato arahato sammāsambuddhassa
அபி⁴த⁴ம்மபிடகே
Abhidhammapiṭake
புக்³க³லபஞ்ஞத்தி-அட்ட²கதா²
Puggalapaññatti-aṭṭhakathā
நிபுணத்த²ங் பகரணங், தா⁴துபே⁴த³ப்பகாஸனோ;
Nipuṇatthaṃ pakaraṇaṃ, dhātubhedappakāsano;
ஸத்தா² தா⁴துகத²ங் நாம, தே³ஸயித்வா ஸுராலயே.
Satthā dhātukathaṃ nāma, desayitvā surālaye.
அனந்தரங் தஸ்ஸ ஜினோ, பஞ்ஞத்திபே⁴த³தீ³பனங்;
Anantaraṃ tassa jino, paññattibhedadīpanaṃ;
ஆஹ புக்³க³லபஞ்ஞத்திங், யங் லோகே அக்³க³புக்³க³லோ.
Āha puggalapaññattiṃ, yaṃ loke aggapuggalo.
தஸ்ஸா ஸங்வண்ணனோகாஸோ, யஸ்மா தா³னி உபாக³தோ;
Tassā saṃvaṇṇanokāso, yasmā dāni upāgato;
தஸ்மா நங் வண்ணயிஸ்ஸாமி, தங் ஸுணாத² ஸமாஹிதாதி.
Tasmā naṃ vaṇṇayissāmi, taṃ suṇātha samāhitāti.
1. மாதிகாவண்ணனா
1. Mātikāvaṇṇanā
1. ச² பஞ்ஞத்தியோ – க²ந்த⁴பஞ்ஞத்தி…பே॰… புக்³க³லபஞ்ஞத்தீதி அயங் தாவ புக்³க³லபஞ்ஞத்தியா உத்³தே³ஸோ. தத்த² சா²தி க³ணனபரிச்சே²தோ³. தேன யே த⁴ம்மே இத⁴ பஞ்ஞபேதுகாமோ தேஸங் க³ணனவஸேன ஸங்கே²பதோ பஞ்ஞத்திபரிச்சே²த³ங் த³ஸ்ஸேதி. பஞ்ஞத்தியோதி பரிச்சி²ன்னத⁴ம்மனித³ஸ்ஸனங். தத்த² ‘‘ஆசிக்க²தி தே³ஸேதி பஞ்ஞபேதி பட்ட²பேதீ’’தி (ஸங்॰ நி॰ 2.20) ஆக³தட்டா²னே பஞ்ஞாபனா த³ஸ்ஸனா பகாஸனா பஞ்ஞத்தி நாம. ‘‘ஸுபஞ்ஞத்தங் மஞ்சபீட²’’ந்தி (பாரா॰ 269) ஆக³தட்டா²னே ட²பனா நிக்கி²பனா பஞ்ஞத்தி நாம. இத⁴ உப⁴யம்பி வட்டதி. ச² பஞ்ஞத்தியோதி ஹி ச² பஞ்ஞாபனா, ச² த³ஸ்ஸனா பகாஸனாதிபி; ச² ட²பனா நிக்கி²பனாதிபி இத⁴ அதி⁴ப்பேதமேவ. நாமபஞ்ஞத்தி ஹி தே தே த⁴ம்மே த³ஸ்ஸேதிபி, தேன தேன கொட்டா²ஸேன ட²பேதிபி.
1. Chapaññattiyo – khandhapaññatti…pe… puggalapaññattīti ayaṃ tāva puggalapaññattiyā uddeso. Tattha chāti gaṇanaparicchedo. Tena ye dhamme idha paññapetukāmo tesaṃ gaṇanavasena saṃkhepato paññattiparicchedaṃ dasseti. Paññattiyoti paricchinnadhammanidassanaṃ. Tattha ‘‘ācikkhati deseti paññapeti paṭṭhapetī’’ti (saṃ. ni. 2.20) āgataṭṭhāne paññāpanā dassanā pakāsanā paññatti nāma. ‘‘Supaññattaṃ mañcapīṭha’’nti (pārā. 269) āgataṭṭhāne ṭhapanā nikkhipanā paññatti nāma. Idha ubhayampi vaṭṭati. Cha paññattiyoti hi cha paññāpanā, cha dassanā pakāsanātipi; cha ṭhapanā nikkhipanātipi idha adhippetameva. Nāmapaññatti hi te te dhamme dassetipi, tena tena koṭṭhāsena ṭhapetipi.
க²ந்த⁴பஞ்ஞத்தீதிஆதி³ பன ஸங்கே²பதோ தாஸங் பஞ்ஞத்தீனங் ஸரூபத³ஸ்ஸனங். தத்த² க²ந்தா⁴னங் ‘க²ந்தா⁴’தி பஞ்ஞாபனா த³ஸ்ஸனா பகாஸனா ட²பனா நிக்கி²பனா க²ந்த⁴பஞ்ஞத்தி நாம. ஆயதனானங் ஆயதனானீதி, தா⁴தூனங் தா⁴துயோதி, ஸச்சானங் ஸச்சானீதி, இந்த்³ரியானங் இந்த்³ரியானீதி, புக்³க³லானங் புக்³க³லாதி பஞ்ஞாபனா த³ஸ்ஸனா பகாஸனா ட²பனா நிக்கி²பனா புக்³க³லபஞ்ஞத்தி நாம.
Khandhapaññattītiādi pana saṃkhepato tāsaṃ paññattīnaṃ sarūpadassanaṃ. Tattha khandhānaṃ ‘khandhā’ti paññāpanā dassanā pakāsanā ṭhapanā nikkhipanā khandhapaññatti nāma. Āyatanānaṃ āyatanānīti, dhātūnaṃ dhātuyoti, saccānaṃ saccānīti, indriyānaṃ indriyānīti, puggalānaṃ puggalāti paññāpanā dassanā pakāsanā ṭhapanā nikkhipanā puggalapaññatti nāma.
பாளிமுத்தகேன பன அட்ட²கதா²னயேன அபராபி ச² பஞ்ஞத்தியோ – விஜ்ஜமானபஞ்ஞத்தி, அவிஜ்ஜமானபஞ்ஞத்தி, விஜ்ஜமானேன அவிஜ்ஜமானபஞ்ஞத்தி, அவிஜ்ஜமானேன விஜ்ஜமானபஞ்ஞத்தி, விஜ்ஜமானேன விஜ்ஜமானபஞ்ஞத்தி, அவிஜ்ஜமானேன அவிஜ்ஜமானபஞ்ஞத்தீதி. தத்த² குஸலாகுஸலஸ்ஸேவ ஸச்சிகட்ட²பரமத்த²வஸேன விஜ்ஜமானஸ்ஸ ஸதோ ஸம்பூ⁴தஸ்ஸ த⁴ம்மஸ்ஸ பஞ்ஞாபனா விஜ்ஜமானபஞ்ஞத்தி நாம. ததா² அவிஜ்ஜமானஸ்ஸ லோகனிருத்திமத்தஸித்³த⁴ஸ்ஸ இத்தி²புரிஸாதி³கஸ்ஸ பஞ்ஞாபனா அவிஜ்ஜமானபஞ்ஞத்தி நாம. ஸப்³பா³காரேனபி அனுபலப்³ப⁴னெய்யஸ்ஸ வாசாவத்து²மத்தஸ்ஸேவ பஞ்சமஸச்சாதி³கஸ்ஸ தித்தி²யானங் அணுபகதிபுரிஸாதி³கஸ்ஸ வா பஞ்ஞாபனாபி அவிஜ்ஜமானபஞ்ஞத்தியேவ. ஸா பன ஸாஸனாவசரா ந ஹோதீதி இத⁴ ந க³ஹிதா. இதி இமேஸங் விஜ்ஜமானாவிஜ்ஜமானானங் விகப்பனவஸேன ஸேஸா வேதி³தப்³பா³. ‘தேவிஜ்ஜோ’, ‘ச²ளபி⁴ஞ்ஞோ’திஆதீ³ஸு ஹி திஸ்ஸோ விஜ்ஜா ச² அபி⁴ஞ்ஞா ச விஜ்ஜமானா, புக்³க³லோ அவிஜ்ஜமானோ. தஸ்மா திஸ்ஸோ விஜ்ஜா அஸ்ஸாதி தேவிஜ்ஜோ, ச² அபி⁴ஞ்ஞா அஸ்ஸாதி ச²ளபி⁴ஞ்ஞோதி ஏவங் விஜ்ஜமானேன அவிஜ்ஜமானஸ்ஸ பஞ்ஞாபனதோ ஏவரூபா விஜ்ஜமானேன அவிஜ்ஜமானபஞ்ஞத்தி நாம. ‘இத்தி²ரூபங்’, ‘புரிஸரூப’ந்திஆதீ³ஸு பன இத்தி²புரிஸா அவிஜ்ஜமானா, ரூபங் விஜ்ஜமானங். தஸ்மா இத்தி²யா ரூபங் இத்தி²ரூபங், புரிஸஸ்ஸ ரூபங் புரிஸரூபந்தி ஏவங் அவிஜ்ஜமானேன விஜ்ஜமானஸ்ஸ பஞ்ஞாபனதோ ஏவரூபா அவிஜ்ஜமானேன விஜ்ஜமானபஞ்ஞத்தி நாம. சக்கு²ஸம்ப²ஸ்ஸோ, ஸோதஸம்ப²ஸ்ஸோதிஆதீ³ஸு சக்கு²ஸோதாத³யோபி ப²ஸ்ஸோபி விஜ்ஜமானோயேவ. தஸ்மா சக்கு²ம்ஹி ஸம்ப²ஸ்ஸோ, சக்கு²தோ ஜாதோ ஸம்ப²ஸ்ஸோ, சக்கு²ஸ்ஸ வா ப²லபூ⁴தோ ஸம்ப²ஸ்ஸோ சக்கு²ஸம்ப²ஸ்ஸோதி ஏவங் விஜ்ஜமானேன விஜ்ஜமானஸ்ஸ பஞ்ஞாபனதோ ஏவரூபா விஜ்ஜமானேன விஜ்ஜமானபஞ்ஞத்தி நாம. க²த்தியபுத்தோ, ப்³ராஹ்மணபுத்தோ, ஸெட்டி²புத்தோதிஆதீ³ஸு க²த்தியாத³யோபி அவிஜ்ஜமானா, புத்தோபி. தஸ்மா க²த்தியஸ்ஸ புத்தோ க²த்தியபுத்தோதி ஏவங் அவிஜ்ஜமானேன அவிஜ்ஜமானஸ்ஸ பஞ்ஞாபனதோ ஏவரூபா அவிஜ்ஜமானேன அவிஜ்ஜமானபஞ்ஞத்தி நாம. தாஸு இமஸ்மிங் பகரணே புரிமா திஸ்ஸோவ பஞ்ஞத்தியோ லப்³ப⁴ந்தி. ‘‘க²ந்த⁴பஞ்ஞத்தி…பே॰… இந்த்³ரியபஞ்ஞத்தீ’’தி இமஸ்மிஞ்ஹி டா²னே விஜ்ஜமானஸ்ஸேவ பஞ்ஞாபிதத்தா விஜ்ஜமானபஞ்ஞத்தி லப்³ப⁴தி. ‘‘புக்³க³லபஞ்ஞத்தீ’’தி பதே³ அவிஜ்ஜமானபஞ்ஞத்தி. பரதோ பன ‘தேவிஜ்ஜோ’, ‘ச²ளபி⁴ஞ்ஞோ’திஆதீ³ஸு விஜ்ஜமானேன அவிஜ்ஜமானபஞ்ஞத்தி லப்³ப⁴தீதி.
Pāḷimuttakena pana aṭṭhakathānayena aparāpi cha paññattiyo – vijjamānapaññatti, avijjamānapaññatti, vijjamānena avijjamānapaññatti, avijjamānena vijjamānapaññatti, vijjamānena vijjamānapaññatti, avijjamānena avijjamānapaññattīti. Tattha kusalākusalasseva saccikaṭṭhaparamatthavasena vijjamānassa sato sambhūtassa dhammassa paññāpanā vijjamānapaññatti nāma. Tathā avijjamānassa lokaniruttimattasiddhassa itthipurisādikassa paññāpanā avijjamānapaññatti nāma. Sabbākārenapi anupalabbhaneyyassa vācāvatthumattasseva pañcamasaccādikassa titthiyānaṃ aṇupakatipurisādikassa vā paññāpanāpi avijjamānapaññattiyeva. Sā pana sāsanāvacarā na hotīti idha na gahitā. Iti imesaṃ vijjamānāvijjamānānaṃ vikappanavasena sesā veditabbā. ‘Tevijjo’, ‘chaḷabhiñño’tiādīsu hi tisso vijjā cha abhiññā ca vijjamānā, puggalo avijjamāno. Tasmā tisso vijjā assāti tevijjo, cha abhiññā assāti chaḷabhiññoti evaṃ vijjamānena avijjamānassa paññāpanato evarūpā vijjamānena avijjamānapaññatti nāma. ‘Itthirūpaṃ’, ‘purisarūpa’ntiādīsu pana itthipurisā avijjamānā, rūpaṃ vijjamānaṃ. Tasmā itthiyā rūpaṃ itthirūpaṃ, purisassa rūpaṃ purisarūpanti evaṃ avijjamānena vijjamānassa paññāpanato evarūpā avijjamānena vijjamānapaññatti nāma. Cakkhusamphasso, sotasamphassotiādīsu cakkhusotādayopi phassopi vijjamānoyeva. Tasmā cakkhumhi samphasso, cakkhuto jāto samphasso, cakkhussa vā phalabhūto samphasso cakkhusamphassoti evaṃ vijjamānena vijjamānassa paññāpanato evarūpā vijjamānena vijjamānapaññatti nāma. Khattiyaputto, brāhmaṇaputto, seṭṭhiputtotiādīsu khattiyādayopi avijjamānā, puttopi. Tasmā khattiyassa putto khattiyaputtoti evaṃ avijjamānena avijjamānassa paññāpanato evarūpā avijjamānena avijjamānapaññatti nāma. Tāsu imasmiṃ pakaraṇe purimā tissova paññattiyo labbhanti. ‘‘Khandhapaññatti…pe… indriyapaññattī’’ti imasmiñhi ṭhāne vijjamānasseva paññāpitattā vijjamānapaññatti labbhati. ‘‘Puggalapaññattī’’ti pade avijjamānapaññatti. Parato pana ‘tevijjo’, ‘chaḷabhiñño’tiādīsu vijjamānena avijjamānapaññatti labbhatīti.
அட்ட²கதா²முத்தகேன பன ஆசரியனயேன அபராபி ச² பஞ்ஞத்தியோ – உபாதா³பஞ்ஞத்தி, உபனிதா⁴பஞ்ஞத்தி, ஸமோதா⁴னபஞ்ஞத்தி, உபனிக்கி²த்தபஞ்ஞத்தி, தஜ்ஜாபஞ்ஞத்தி, ஸந்ததிபஞ்ஞத்தீதி . தத்த² யோ ரூபவேத³னாதீ³ஹி ஏகத்தேன வா அஞ்ஞத்தேன வா ரூபவேத³னாத³யோ விய ஸச்சிகட்ட²பரமத்தே²ன அனுபலப்³ப⁴ஸபா⁴வோபி ரூபவேத³னாதி³பே⁴தே³ க²ந்தே⁴ உபாதா³ய நிஸ்ஸாய காரணங் கத்வா ஸம்மதோ ஸத்தோ. தானி தானி அங்கா³னி உபாதா³ய ரதோ² கே³ஹங் முட்டி² உத்³த⁴னந்தி ச; தே தேயேவ ரூபாத³யோ உபாதா³ய க⁴டோ படோ; சந்த³ஸூரியபரிவத்தாத³யோ உபாதா³ய காலோ, தி³ஸா; தங் தங் பூ⁴தனிமித்தஞ்சேவ பா⁴வனானிஸங்ஸஞ்ச உபாதா³ய நிஸ்ஸாய காரணங் கத்வா ஸம்மதங் தேன தேனாகாரேன உபட்டி²தங் உக்³க³ஹனிமித்தங் படிபா⁴க³னிமித்தந்தி அயங் ஏவரூபா உபாதா³பஞ்ஞத்தி நாம. பஞ்ஞபேதப்³ப³ட்டே²ன சேஸா பஞ்ஞத்தி நாம, ந பஞ்ஞாபனட்டே²ன. யா பன தஸ்ஸத்த²ஸ்ஸ பஞ்ஞாபனா, அயங் அவிஜ்ஜமானபஞ்ஞத்தியேவ.
Aṭṭhakathāmuttakena pana ācariyanayena aparāpi cha paññattiyo – upādāpaññatti, upanidhāpaññatti, samodhānapaññatti, upanikkhittapaññatti, tajjāpaññatti, santatipaññattīti . Tattha yo rūpavedanādīhi ekattena vā aññattena vā rūpavedanādayo viya saccikaṭṭhaparamatthena anupalabbhasabhāvopi rūpavedanādibhede khandhe upādāya nissāya kāraṇaṃ katvā sammato satto. Tāni tāni aṅgāni upādāya ratho gehaṃ muṭṭhi uddhananti ca; te teyeva rūpādayo upādāya ghaṭo paṭo; candasūriyaparivattādayo upādāya kālo, disā; taṃ taṃ bhūtanimittañceva bhāvanānisaṃsañca upādāya nissāya kāraṇaṃ katvā sammataṃ tena tenākārena upaṭṭhitaṃ uggahanimittaṃ paṭibhāganimittanti ayaṃ evarūpā upādāpaññatti nāma. Paññapetabbaṭṭhena cesā paññatti nāma, na paññāpanaṭṭhena. Yā pana tassatthassa paññāpanā, ayaṃ avijjamānapaññattiyeva.
யா பட²மது³தியாதீ³னி உபனிதா⁴ய து³தியங் ததியந்திஆதி³கா, அஞ்ஞமஞ்ஞஞ்ச உபனிதா⁴ய தீ³க⁴ங் ரஸ்ஸங், தூ³ரங், ஸந்திகந்திஆதி³கா பஞ்ஞாபனா; அயங் உபனிதா⁴பஞ்ஞத்தி நாம. அபிசேஸா உபனிதா⁴பஞ்ஞத்தி – தத³ஞ்ஞாபெக்கூ²பனிதா⁴, ஹத்த²க³தூபனிதா⁴, ஸம்பயுத்தூபனிதா⁴, ஸமாரோபிதூபனிதா⁴, அவிதூ³ரக³தூபனிதா⁴ , படிபா⁴கூ³பனிதா⁴, தப்³ப³ஹுலூபனிதா⁴, தப்³பி³ஸிட்டூ²பனிதா⁴திஆதி³னா பே⁴தே³ன அனேகப்பகாரா.
Yā paṭhamadutiyādīni upanidhāya dutiyaṃ tatiyantiādikā, aññamaññañca upanidhāya dīghaṃ rassaṃ, dūraṃ, santikantiādikā paññāpanā; ayaṃ upanidhāpaññatti nāma. Apicesā upanidhāpaññatti – tadaññāpekkhūpanidhā, hatthagatūpanidhā, sampayuttūpanidhā, samāropitūpanidhā, avidūragatūpanidhā , paṭibhāgūpanidhā, tabbahulūpanidhā, tabbisiṭṭhūpanidhātiādinā bhedena anekappakārā.
தத்த² து³தியங் ததியந்திஆதி³காவ தத³ஞ்ஞங் அபெக்கி²த்வா வுத்ததாய தத³ஞ்ஞாபெக்கூ²பனிதா⁴ நாம. ச²த்தபாணி, ஸத்த²பாணீதிஆதி³கா ஹத்த²க³தங் உபனிதா⁴ய வுத்ததாய ஹத்த²க³தூபனிதா⁴ நாம. குண்ட³லீ, ஸிக²ரீ, கிரிடீதிஆதி³கா ஸம்பயுத்தங் உபனிதா⁴ய வுத்ததாய ஸம்பயுத்தூபனிதா⁴ நாம. த⁴ஞ்ஞஸகடங், ஸப்பிகும்போ⁴திஆதி³கா ஸமாரோபிதங் உபனிதா⁴ய வுத்ததாய ஸமாரோபிதூபனிதா⁴ நாம. இந்த³ஸாலகு³ஹா, பியங்கு³கு³ஹா, ஸேரீஸகந்திஆதி³கா அவிதூ³ரக³தங் உபனிதா⁴ய வுத்ததாய அவிதூ³ரக³தூபனிதா⁴ நாம. ஸுவண்ணவண்ணோ, உஸப⁴கா³மீதிஆதி³கா படிபா⁴க³ங் உபனிதா⁴ய வுத்ததாய படிபா⁴கூ³பனிதா⁴ நாம. பது³மஸ்ஸரோ, ப்³ராஹ்மணகா³மோதிஆதி³கா தப்³ப³ஹுலங் உபனிதா⁴ய வுத்ததாய தப்³ப³ஹுலூபனிதா⁴ நாம. மணிகடகங், வஜிரகடகந்திஆதி³கா தப்³பி³ஸிட்ட²ங் உபனிதா⁴ய வுத்ததாய தப்³பி³ஸிட்டூ²பனிதா⁴ நாம.
Tattha dutiyaṃ tatiyantiādikāva tadaññaṃ apekkhitvā vuttatāya tadaññāpekkhūpanidhā nāma. Chattapāṇi, satthapāṇītiādikā hatthagataṃ upanidhāya vuttatāya hatthagatūpanidhā nāma. Kuṇḍalī, sikharī, kiriṭītiādikā sampayuttaṃ upanidhāya vuttatāya sampayuttūpanidhā nāma. Dhaññasakaṭaṃ, sappikumbhotiādikā samāropitaṃ upanidhāya vuttatāya samāropitūpanidhā nāma. Indasālaguhā, piyaṅguguhā, serīsakantiādikā avidūragataṃ upanidhāya vuttatāya avidūragatūpanidhā nāma. Suvaṇṇavaṇṇo, usabhagāmītiādikā paṭibhāgaṃ upanidhāya vuttatāya paṭibhāgūpanidhā nāma. Padumassaro, brāhmaṇagāmotiādikā tabbahulaṃ upanidhāya vuttatāya tabbahulūpanidhā nāma. Maṇikaṭakaṃ, vajirakaṭakantiādikā tabbisiṭṭhaṃ upanidhāya vuttatāya tabbisiṭṭhūpanidhā nāma.
யா பன தேஸங் தேஸங் ஸமோதா⁴னமபெக்கி²த்வா தித³ண்ட³ங், அட்ட²பத³ங், த⁴ஞ்ஞராஸி, புப்ப²ராஸீதிஆதி³கா பஞ்ஞாபனா, அயங் ஸமோதா⁴னபஞ்ஞத்தி நாம. யா புரிமஸ்ஸ புரிமஸ்ஸ உபனிக்கி²பித்வா த்³வே, தீணி, சத்தாரீதிஆதி³கா பஞ்ஞாபனா, அயங் உபனிக்கி²த்தபஞ்ஞத்தி நாம. யா தங் தங் த⁴ம்மஸபா⁴வங் அபெக்கி²த்வா பத²வீ, தேஜோ, கக்க²ளதா, உண்ஹதாதிஆதி³கா பஞ்ஞாபனா, அயங் தஜ்ஜாபஞ்ஞத்தி நாம. யா பன ஸந்ததிவிச்சே²தா³பா⁴வங் அபெக்கி²த்வா ஆஸீதிகோ, நாவுதிகோதிஆதி³கா பஞ்ஞாபனா, அயங் ஸந்ததிபஞ்ஞத்தி நாம. ஏதாஸு பன தஜ்ஜாபஞ்ஞத்தி விஜ்ஜமானபஞ்ஞத்தியேவ. ஸேஸா அவிஜ்ஜமானபக்க²ஞ்சேவ, அவிஜ்ஜமானேன அவிஜ்ஜமானபக்க²ஞ்ச ப⁴ஜந்தி.
Yā pana tesaṃ tesaṃ samodhānamapekkhitvā tidaṇḍaṃ, aṭṭhapadaṃ, dhaññarāsi, puppharāsītiādikā paññāpanā, ayaṃ samodhānapaññatti nāma. Yā purimassa purimassa upanikkhipitvā dve, tīṇi, cattārītiādikā paññāpanā, ayaṃ upanikkhittapaññatti nāma. Yā taṃ taṃ dhammasabhāvaṃ apekkhitvā pathavī, tejo, kakkhaḷatā, uṇhatātiādikā paññāpanā, ayaṃ tajjāpaññatti nāma. Yā pana santativicchedābhāvaṃ apekkhitvā āsītiko, nāvutikotiādikā paññāpanā, ayaṃ santatipaññatti nāma. Etāsu pana tajjāpaññatti vijjamānapaññattiyeva. Sesā avijjamānapakkhañceva, avijjamānena avijjamānapakkhañca bhajanti.
அட்ட²கதா²முத்தகேன ஆசரியனயேனேவ அபராபி ச² பஞ்ஞத்தியோ – கிச்சபஞ்ஞத்தி, ஸண்டா²னபஞ்ஞத்தி, லிங்க³பஞ்ஞத்தி, பூ⁴மிபஞ்ஞத்தி, பச்சத்தபஞ்ஞத்தி, அஸங்க²தபஞ்ஞத்தீதி. தத்த² பா⁴ணகோ, த⁴ம்மகதி²கோதிஆதி³கா கிச்சவஸேன பஞ்ஞாபனா கிச்சபஞ்ஞத்தி நாம. கிஸோ, தூ²லோ, பரிமண்ட³லோ, சதுரஸ்ஸோதிஆதி³கா ஸண்டா²னவஸேன பஞ்ஞாபனா ஸண்டா²னபஞ்ஞத்தி நாம. இத்தீ², புரிஸோதிஆதி³கா லிங்க³வஸேன பஞ்ஞாபனா லிங்க³பஞ்ஞதி நாம. காமாவசரா, ரூபாவசரா, அரூபாவசரா, கோஸலகா, மாது⁴ராதிஆதி³கா பூ⁴மிவஸேன பஞ்ஞாபனா பூ⁴மிபஞ்ஞத்தி நாம. திஸ்ஸோ , நாகோ³, ஸுமனோதிஆதி³கா பச்சத்தனாமகரணமத்தவஸேன பஞ்ஞாபனா பச்சத்தபஞ்ஞத்தி நாம. நிரோதோ⁴, நிப்³பா³னந்திஆதி³கா அஸங்க²தத⁴ம்மஸ்ஸ பஞ்ஞாபனா அஸங்க²தபஞ்ஞத்தி நாம. தத்த² ஏகச்சா பூ⁴மிபஞ்ஞத்தி அஸங்க²தபஞ்ஞத்தி ச விஜ்ஜமானபஞ்ஞத்தியேவ, கிச்சபஞ்ஞத்தி விஜ்ஜமானேன அவிஜ்ஜமானபக்க²ங் ப⁴ஜதி. ஸேஸா அவிஜ்ஜமானபஞ்ஞத்தியோ நாம.
Aṭṭhakathāmuttakena ācariyanayeneva aparāpi cha paññattiyo – kiccapaññatti, saṇṭhānapaññatti, liṅgapaññatti, bhūmipaññatti, paccattapaññatti, asaṅkhatapaññattīti. Tattha bhāṇako, dhammakathikotiādikā kiccavasena paññāpanā kiccapaññatti nāma. Kiso, thūlo, parimaṇḍalo, caturassotiādikā saṇṭhānavasena paññāpanā saṇṭhānapaññatti nāma. Itthī, purisotiādikā liṅgavasena paññāpanā liṅgapaññati nāma. Kāmāvacarā, rūpāvacarā, arūpāvacarā, kosalakā, mādhurātiādikā bhūmivasena paññāpanā bhūmipaññatti nāma. Tisso , nāgo, sumanotiādikā paccattanāmakaraṇamattavasena paññāpanā paccattapaññatti nāma. Nirodho, nibbānantiādikā asaṅkhatadhammassa paññāpanā asaṅkhatapaññatti nāma. Tattha ekaccā bhūmipaññatti asaṅkhatapaññatti ca vijjamānapaññattiyeva, kiccapaññatti vijjamānena avijjamānapakkhaṃ bhajati. Sesā avijjamānapaññattiyo nāma.
2. இதா³னி யாஸங் பஞ்ஞத்தீனங் உத்³தே³ஸவாரே ஸங்கே²பதோ ஸரூபத³ஸ்ஸனங் கதங், ஸங்கே²பதோயேவ தாவ தாஸங் வத்து²ங் விப⁴ஜித்வா த³ஸ்ஸனவஸேன தா த³ஸ்ஸேதுங் கித்தாவதாதிஆதி³மாஹ. தத்த² புச்சா²ய தாவ ஏவமத்தோ² வேதி³தப்³போ³ – யா அயங் க²ந்தா⁴னங் ‘க²ந்தா⁴’தி பஞ்ஞாபனா, த³ஸ்ஸனா, ட²பனா, ஸா கித்தகேன ஹோதீதி கதே²துகம்யதாபுச்சா². பரதோ கித்தாவதா ஆயதனானந்திஆதீ³ஸுபி ஏஸேவ நயோ. விஸ்ஸஜ்ஜனேபி ஏவமத்தோ² வேதி³தப்³போ³ – யத்தகேன பஞ்ஞாபனேன ஸங்கே²பதோ பஞ்சக்க²ந்தா⁴தி வா பபே⁴த³தோ ‘‘ரூபக்க²ந்தோ⁴…பே॰… விஞ்ஞாணக்க²ந்தோ⁴’’தி வா; தத்ராபி ரூபக்க²ந்தோ⁴ காமாவசரோ, ஸேஸா சதுபூ⁴மிகாதி வா ஏவரூபங் பஞ்ஞாபனங் ஹோதி; எத்தகேன க²ந்தா⁴னங் ‘க²ந்தா⁴’தி பஞ்ஞத்தி ஹோதி.
2. Idāni yāsaṃ paññattīnaṃ uddesavāre saṅkhepato sarūpadassanaṃ kataṃ, saṅkhepatoyeva tāva tāsaṃ vatthuṃ vibhajitvā dassanavasena tā dassetuṃ kittāvatātiādimāha. Tattha pucchāya tāva evamattho veditabbo – yā ayaṃ khandhānaṃ ‘khandhā’ti paññāpanā, dassanā, ṭhapanā, sā kittakena hotīti kathetukamyatāpucchā. Parato kittāvatā āyatanānantiādīsupi eseva nayo. Vissajjanepi evamattho veditabbo – yattakena paññāpanena saṅkhepato pañcakkhandhāti vā pabhedato ‘‘rūpakkhandho…pe… viññāṇakkhandho’’ti vā; tatrāpi rūpakkhandho kāmāvacaro, sesā catubhūmikāti vā evarūpaṃ paññāpanaṃ hoti; ettakena khandhānaṃ ‘khandhā’ti paññatti hoti.
3. ததா² யத்தகேன பஞ்ஞாபனேன ஸங்கே²பதோ த்³வாத³ஸாயதனானீதி வா, பபே⁴த³தோ ‘‘சக்கா²யதனங்…பே॰… த⁴ம்மாயதன’’ந்தி வா; தத்ராபி த³ஸாயதனா காமாவசரா , த்³வாயதனா சதுபூ⁴மிகாதி வா, ஏவரூபங் பஞ்ஞாபனங் ஹோதி; எத்தகேன ஆயதனானங் ஆயதனானீதி பஞ்ஞத்தி ஹோதி.
3. Tathā yattakena paññāpanena saṅkhepato dvādasāyatanānīti vā, pabhedato ‘‘cakkhāyatanaṃ…pe… dhammāyatana’’nti vā; tatrāpi dasāyatanā kāmāvacarā , dvāyatanā catubhūmikāti vā, evarūpaṃ paññāpanaṃ hoti; ettakena āyatanānaṃ āyatanānīti paññatti hoti.
4. யத்தகேன பஞ்ஞாபனேன ஸங்கே²பதோ அட்டா²ரஸ தா⁴துயோதி வா , பபே⁴த³தோ ‘‘சக்கு²தா⁴து…பே॰… மனோவிஞ்ஞாணதா⁴தூ’’தி வா; தத்ராபி ஸோளஸ தா⁴துயோ காமாவசரா, த்³வே தா⁴துயோ சதுபூ⁴மிகாதி வா ஏவரூபங் பஞ்ஞாபனங் ஹோதி; எத்தகேன தா⁴தூனங் தா⁴தூதி பஞ்ஞத்தி ஹோதி.
4. Yattakena paññāpanena saṅkhepato aṭṭhārasa dhātuyoti vā , pabhedato ‘‘cakkhudhātu…pe… manoviññāṇadhātū’’ti vā; tatrāpi soḷasa dhātuyo kāmāvacarā, dve dhātuyo catubhūmikāti vā evarūpaṃ paññāpanaṃ hoti; ettakena dhātūnaṃ dhātūti paññatti hoti.
5. யத்தகேன பஞ்ஞாபனேன ஸங்கே²பதோ சத்தாரி ஸச்சானீதி வா, பபே⁴த³தோ ‘‘து³க்க²ஸச்சங்…பே॰… நிரோத⁴ஸச்ச’’ந்தி வா; தத்ராபி த்³வே ஸச்சா லோகியா, த்³வே ஸச்சா லோகுத்தராதி வா ஏவரூபங் பஞ்ஞாபனங் ஹோதி; எத்தகேன ஸச்சானங் ‘ஸச்சானீ’தி பஞ்ஞத்தி ஹோதி.
5. Yattakena paññāpanena saṅkhepato cattāri saccānīti vā, pabhedato ‘‘dukkhasaccaṃ…pe… nirodhasacca’’nti vā; tatrāpi dve saccā lokiyā, dve saccā lokuttarāti vā evarūpaṃ paññāpanaṃ hoti; ettakena saccānaṃ ‘saccānī’ti paññatti hoti.
6. யத்தகேன பஞ்ஞாபனேன ஸங்கே²பதோ பா³வீஸதிந்த்³ரியானீதி வா, பபே⁴த³தோ ‘‘சக்கு²ந்த்³ரியங்…பே॰… அஞ்ஞாதாவிந்த்³ரிய’’ந்தி வா; தத்ராபி த³ஸிந்த்³ரியானி காமாவசரானி, நவிந்த்³ரியானி மிஸ்ஸகானி, தீணி இந்த்³ரியானி லோகுத்தரானீதி வா ஏவரூபங் பஞ்ஞாபனங் ஹோதி; எத்தகேன இந்த்³ரியானங் இந்த்³ரியானீதி பஞ்ஞத்தி ஹோதி. எத்தாவதா ஸங்கே²பதோ வத்து²ங் விப⁴ஜித்வா த³ஸ்ஸனவஸேன பஞ்ச பஞ்ஞத்தியோ த³ஸ்ஸிதா ஹொந்தி.
6. Yattakena paññāpanena saṅkhepato bāvīsatindriyānīti vā, pabhedato ‘‘cakkhundriyaṃ…pe… aññātāvindriya’’nti vā; tatrāpi dasindriyāni kāmāvacarāni, navindriyāni missakāni, tīṇi indriyāni lokuttarānīti vā evarūpaṃ paññāpanaṃ hoti; ettakena indriyānaṃ indriyānīti paññatti hoti. Ettāvatā saṅkhepato vatthuṃ vibhajitvā dassanavasena pañca paññattiyo dassitā honti.
7. இதா³னி வித்தா²ரதோ வத்து²ங் விப⁴ஜித்வா த³ஸ்ஸனவஸேன புக்³க³லபஞ்ஞத்திங் த³ஸ்ஸேதுங் ஸமயவிமுத்தோ அஸமயவிமுத்தோதிஆதி³மாஹ. ஸம்மாஸம்பு³த்³தே⁴ன ஹி திலே விஸாரயமானேன விய, வாகே ஹீரயமானேன விய ச, ஹெட்டா² விப⁴ங்க³ப்பகரணே இமாஸங் பஞ்சன்னங் பஞ்ஞத்தீனங் வத்து²பூ⁴தா க²ந்தா⁴த³யோ நிப்பதே³ஸேன கதி²தாதி தேன தே இத⁴ ஏகதே³ஸேனேவ கதே²ஸி. ச²ட்டா² புக்³க³லபஞ்ஞத்தி ஹெட்டா² அகதி²தாவ. இதா⁴பி உத்³தே³ஸவாரே ஏகதே³ஸேனேவ கதி²தா; தஸ்மா தங் வித்தா²ரதோ கதே²துகாமோ ஸமயவிமுத்தோ அஸமயவிமுத்தோதி ஏககதோ பட்டா²ய யாவ த³ஸகா மாதிகங் ட²பேஸீதி.
7. Idāni vitthārato vatthuṃ vibhajitvā dassanavasena puggalapaññattiṃ dassetuṃ samayavimutto asamayavimuttotiādimāha. Sammāsambuddhena hi tile visārayamānena viya, vāke hīrayamānena viya ca, heṭṭhā vibhaṅgappakaraṇe imāsaṃ pañcannaṃ paññattīnaṃ vatthubhūtā khandhādayo nippadesena kathitāti tena te idha ekadeseneva kathesi. Chaṭṭhā puggalapaññatti heṭṭhā akathitāva. Idhāpi uddesavāre ekadeseneva kathitā; tasmā taṃ vitthārato kathetukāmo samayavimutto asamayavimuttoti ekakato paṭṭhāya yāva dasakā mātikaṃ ṭhapesīti.
மாதிகாவண்ணனா.
Mātikāvaṇṇanā.
Related texts:
திபிடக (மூல) • Tipiṭaka (Mūla) / அபி⁴த⁴ம்மபிடக • Abhidhammapiṭaka / புக்³க³லபஞ்ஞத்திபாளி • Puggalapaññattipāḷi
1. ஏககஉத்³தே³ஸோ • 1. Ekakauddeso
2. து³கஉத்³தே³ஸோ • 2. Dukauddeso
3. திகஉத்³தே³ஸோ • 3. Tikauddeso
4. சதுக்கஉத்³தே³ஸோ • 4. Catukkauddeso
5. பஞ்சகஉத்³தே³ஸோ • 5. Pañcakauddeso
6. ச²க்கஉத்³தே³ஸோ • 6. Chakkauddeso
7. ஸத்தகஉத்³தே³ஸோ • 7. Sattakauddeso
8. அட்ட²கஉத்³தே³ஸோ • 8. Aṭṭhakauddeso
9. நவகஉத்³தே³ஸோ • 9. Navakauddeso
10. த³ஸகஉத்³தே³ஸோ • 10. Dasakauddeso
டீகா • Tīkā / அபி⁴த⁴ம்மபிடக (டீகா) • Abhidhammapiṭaka (ṭīkā) / பஞ்சபகரண-மூலடீகா • Pañcapakaraṇa-mūlaṭīkā / 1. மாதிகாவண்ணனா • 1. Mātikāvaṇṇanā
டீகா • Tīkā / அபி⁴த⁴ம்மபிடக (டீகா) • Abhidhammapiṭaka (ṭīkā) / பஞ்சபகரண-அனுடீகா • Pañcapakaraṇa-anuṭīkā / 1. மாதிகாவண்ணனா • 1. Mātikāvaṇṇanā