Library / Tipiṭaka / திபிடக • Tipiṭaka / பஞ்சபகரண-மூலடீகா • Pañcapakaraṇa-mūlaṭīkā

    புக்³க³லபஞ்ஞத்திபகரண-மூலடீகா

    Puggalapaññattipakaraṇa-mūlaṭīkā

    1. மாதிகாவண்ணனா

    1. Mātikāvaṇṇanā

    1. த⁴ம்மஸங்க³ஹே திகது³கவஸேன ஸங்க³ஹிதானங் த⁴ம்மானங் விப⁴ங்கே³ க²ந்தா⁴தி³விபா⁴க³ங் த³ஸ்ஸெத்வா ததா²ஸங்க³ஹிதவிப⁴த்தானங் தா⁴துகதா²ய ஸங்க³ஹாஸங்க³ஹாதி³ப்பபே⁴த³ங் வத்வா யாய பஞ்ஞத்தியா தேஸங் ஸபா⁴வதோ உபாதா³ய ச பஞ்ஞாபனங் ஹோதி, தங் பபே⁴த³தோ த³ஸ்ஸேதுங் ‘‘ச² பஞ்ஞத்தியோ’’திஆதி³னா புக்³க³லபஞ்ஞத்தி ஆரத்³தா⁴. தத்த² யே த⁴ம்மே புப்³பா³பரியபா⁴வேன பவத்தமானே அஸபா⁴வஸமூஹவஸேன உபாதா³ய ‘‘புக்³க³லோ, இத்தீ², புரிஸோ, தே³வோ, மனுஸ்ஸோ’’திஆதி³கா புக்³க³லபஞ்ஞத்தி ஹோதி, தேஸங் அஞ்ஞேஸஞ்ச பா³ஹிரரூபனிப்³பா³னானங் ஸஸபா⁴வஸமூஹஸஸபா⁴வபே⁴த³வஸேன பஞ்ஞாபனா ஸபா⁴வபஞ்ஞத்தீதி க²ந்த⁴பஞ்ஞத்திஆதி³கா பஞ்சவிதா⁴ வேதி³தப்³பா³. தாய த⁴ம்மஸங்க³ஹாதீ³ஸு விப⁴த்தா ஸபா⁴வபஞ்ஞத்தி ஸப்³பா³பி ஸங்க³ஹிதா ஹோதி. புக்³க³லபஞ்ஞத்தி பன அஸபா⁴வபஞ்ஞத்தி. தாய ச ஸமயவிமுத்தாதி³ப்பபே⁴தா³ய ஸத்தஸந்தானக³தே பரிஞ்ஞெய்யாதி³ஸபா⁴வத⁴ம்மே உபாதா³ய பவத்திதோ பதா⁴னாய ‘‘விஹாரோ மஞ்சோ’’திஆதி³கா ச ஸப்³பா³ அஸபா⁴வபஞ்ஞத்தி ஸங்க³ஹிதா ஹோதி.

    1. Dhammasaṅgahe tikadukavasena saṅgahitānaṃ dhammānaṃ vibhaṅge khandhādivibhāgaṃ dassetvā tathāsaṅgahitavibhattānaṃ dhātukathāya saṅgahāsaṅgahādippabhedaṃ vatvā yāya paññattiyā tesaṃ sabhāvato upādāya ca paññāpanaṃ hoti, taṃ pabhedato dassetuṃ ‘‘cha paññattiyo’’tiādinā puggalapaññatti āraddhā. Tattha ye dhamme pubbāpariyabhāvena pavattamāne asabhāvasamūhavasena upādāya ‘‘puggalo, itthī, puriso, devo, manusso’’tiādikā puggalapaññatti hoti, tesaṃ aññesañca bāhirarūpanibbānānaṃ sasabhāvasamūhasasabhāvabhedavasena paññāpanā sabhāvapaññattīti khandhapaññattiādikā pañcavidhā veditabbā. Tāya dhammasaṅgahādīsu vibhattā sabhāvapaññatti sabbāpi saṅgahitā hoti. Puggalapaññatti pana asabhāvapaññatti. Tāya ca samayavimuttādippabhedāya sattasantānagate pariññeyyādisabhāvadhamme upādāya pavattito padhānāya ‘‘vihāro mañco’’tiādikā ca sabbā asabhāvapaññatti saṅgahitā hoti.

    எத்தாவதா ச பஞ்ஞத்தி நாம விஜ்ஜமானபஞ்ஞத்தி அவிஜ்ஜமானபஞ்ஞத்தி ச. தா ஏவ ஹி வோமிஸ்ஸா இதரா சதஸ்ஸோதி. தஸ்மா தாஸங் த³ஸ்ஸனேன இமஸ்மிங் பகரணே ஸப்³பா³ பஞ்ஞத்தியோ த³ஸ்ஸிதாதி வேதி³தப்³பா³. க²ந்தா⁴தி³பஞ்ஞத்தீஸு பன ச²ஸு அஞ்ஞத்த² அத³ஸ்ஸிதப்பபே⁴த³ங் இதே⁴வ ச த³ஸ்ஸிதப்பபே⁴த³ங் புக்³க³லபஞ்ஞத்திங் உபாதா³ய இமஸ்ஸ பகரணஸ்ஸ புக்³க³லபஞ்ஞத்தீதி நாமங் வுத்தந்தி வேதி³தப்³ப³ங். யே த⁴ம்மே இத⁴ பஞ்ஞபேதுகாமோதி பஞ்ஞத்தியா வத்து²பா⁴வேன த³ஸ்ஸேதுகாமோதி அதி⁴ப்பாயோ. ந ஹி ஏதஸ்மிங் பகரணே பஞ்ஞாபனங் கரோதி, வத்தூ²ஹி பன பஞ்ஞத்தியோ த³ஸ்ஸேதீதி.

    Ettāvatā ca paññatti nāma vijjamānapaññatti avijjamānapaññatti ca. Tā eva hi vomissā itarā catassoti. Tasmā tāsaṃ dassanena imasmiṃ pakaraṇe sabbā paññattiyo dassitāti veditabbā. Khandhādipaññattīsu pana chasu aññattha adassitappabhedaṃ idheva ca dassitappabhedaṃ puggalapaññattiṃ upādāya imassa pakaraṇassa puggalapaññattīti nāmaṃ vuttanti veditabbaṃ. Ye dhamme idha paññapetukāmoti paññattiyā vatthubhāvena dassetukāmoti adhippāyo. Na hi etasmiṃ pakaraṇe paññāpanaṃ karoti, vatthūhi pana paññattiyo dassetīti.

    க²ந்தா⁴தி பஞ்ஞாபனாதி இத³ங் க²ந்தா⁴தி ரூபங் பத²வீதிஆதி³கா ஸப்³பா³பி ஸாமஞ்ஞப்பபே⁴த³பஞ்ஞாபனா நாம ஹோதி, தங் ஸந்தா⁴ய வுத்தந்தி த³ட்ட²ப்³ப³ங். பஞ்ஞாபனாதி ஏதஸ்ஸ பன த³ஸ்ஸனா ட²பனாதி ஏதே த்³வே அத்தா², தேஸங் பகாஸனா நிக்கி²பனாதி. தத்த² ‘‘ரூபக்க²ந்தோ⁴…பே॰… அஞ்ஞாதாவிந்த்³ரியங் ஸமயவிமுத்தோ’’திஆதி³னா இத³மேவங்னாமகங் இத³மேவங்னாமகந்தி தங்தங்கொட்டா²ஸிககரணங் போ³த⁴னமேவ நிக்கி²பனா, ந பஞ்ஞபேதப்³பா³னங் மஞ்சாதீ³னங் விய டா²னஸம்ப³ந்த⁴கரணங். யோ பனாயங் ‘‘நாமபஞ்ஞத்தி ஹி த³ஸ்ஸேதி ச ட²பேதி சா’’தி கத்துனித்³தே³ஸோ கதோ, ஸோ பா⁴வபூ⁴தாய கரணபூ⁴தாய வா நாமபஞ்ஞத்தியா தேஸங் தேஸங் த⁴ம்மானங் தி³ட்ட²தாய ட²பிததாய ச தங்னிமித்ததங் ஸந்தா⁴ய கதோதி வேதி³தப்³போ³.

    Khandhātipaññāpanāti idaṃ khandhāti rūpaṃ pathavītiādikā sabbāpi sāmaññappabhedapaññāpanā nāma hoti, taṃ sandhāya vuttanti daṭṭhabbaṃ. Paññāpanāti etassa pana dassanā ṭhapanāti ete dve atthā, tesaṃ pakāsanā nikkhipanāti. Tattha ‘‘rūpakkhandho…pe… aññātāvindriyaṃ samayavimutto’’tiādinā idamevaṃnāmakaṃ idamevaṃnāmakanti taṃtaṃkoṭṭhāsikakaraṇaṃ bodhanameva nikkhipanā, na paññapetabbānaṃ mañcādīnaṃ viya ṭhānasambandhakaraṇaṃ. Yo panāyaṃ ‘‘nāmapaññatti hi dasseti ca ṭhapeti cā’’ti kattuniddeso kato, so bhāvabhūtāya karaṇabhūtāya vā nāmapaññattiyā tesaṃ tesaṃ dhammānaṃ diṭṭhatāya ṭhapitatāya ca taṃnimittataṃ sandhāya katoti veditabbo.

    விஜ்ஜமானபஞ்ஞத்தீதிஆதி³னா வசனேன பாளியங் அனாக³ததங் ஸந்தா⁴ய ‘‘பாளிமுத்தகேனா’’திஆதி³மாஹ. குஸலாகுஸலஸ்ஸேவாதி குஸலாகுஸலஸ்ஸ விய. விஜ்ஜமானஸ்ஸாதி ஏதஸ்ஸ அத்தோ² ஸதோதி, தஸ்ஸ அத்தோ² ஸம்பூ⁴தஸ்ஸாதி. விஜ்ஜமானஸ்ஸ ஸதோதி வா விஜ்ஜமானபூ⁴தஸ்ஸாதி அத்தோ². தமேவத்த²ங் த³ஸ்ஸெந்தோ ஆஹ ‘‘ஸம்பூ⁴தஸ்ஸா’’தி. தேன அவிஜ்ஜமானபா⁴வங் படிக்கி²பதி. ததா² அவிஜ்ஜமானஸ்ஸாதி யதா² குஸலாதீ³னி அகுஸலாதி³ஸபா⁴வதோ, ப²ஸ்ஸாத³யோ ச வேத³னாதி³ஸபா⁴வதோ வினிவத்தஸபா⁴வானி விஜ்ஜந்தி, ததா² அவிஜ்ஜமானஸ்ஸ யே த⁴ம்மே உபாதா³ய ‘‘இத்தீ², புரிஸோ’’தி உபலத்³தி⁴ ஹோதி, தே அபனெத்வா தேஹி வினிவத்தஸ்ஸ இத்தி²ஆதி³ஸபா⁴வஸ்ஸ அபா⁴வதோ அஸம்பூ⁴தஸ்ஸாதி அத்தோ². யங் பனேதஸ்ஸ ‘‘தேனாகாரேன அவிஜ்ஜமானஸ்ஸ அஞ்ஞேனாகாரேன விஜ்ஜமானஸ்ஸா’’தி அத்த²ங் கேசி வத³ந்தி, தத்த² யங் வத்தப்³ப³ங், தங் பஞ்ஞத்திது³கே வுத்தமேவ. அவிஜ்ஜமானேபி ஸபா⁴வே லோகனிருத்திங் அனுக³ந்த்வா அனபி⁴னிவேஸேன சித்தேன ‘‘இத்தீ², புரிஸோ’’தி க³ஹணஸப்³பா⁴வா ‘‘லோகனிருத்திமத்தஸித்³த⁴ஸ்ஸா’’தி ஆஹ. ஸாபி⁴னிவேஸேன பன சித்தேன க³ய்ஹமானங் பஞ்சமஸச்சாதி³கங் ந ஸபா⁴வதோ, நாபி ஸங்கேதேன ஸித்³த⁴ந்தி ‘‘ஸப்³பா³காரேனபி அனுபலப்³ப⁴னெய்ய’’ந்தி வுத்தங். தாஸு இமஸ்மிங்…பே॰… லப்³ப⁴ந்தீதி இமஸ்மிங் பகரணே ஸரூபதோ திஸ்ஸன்னங் ஆக³ததங் ஸந்தா⁴ய வுத்தங்.

    Vijjamānapaññattītiādinā vacanena pāḷiyaṃ anāgatataṃ sandhāya ‘‘pāḷimuttakenā’’tiādimāha. Kusalākusalassevāti kusalākusalassa viya. Vijjamānassāti etassa attho satoti, tassa attho sambhūtassāti. Vijjamānassa satoti vā vijjamānabhūtassāti attho. Tamevatthaṃ dassento āha ‘‘sambhūtassā’’ti. Tena avijjamānabhāvaṃ paṭikkhipati. Tathā avijjamānassāti yathā kusalādīni akusalādisabhāvato, phassādayo ca vedanādisabhāvato vinivattasabhāvāni vijjanti, tathā avijjamānassa ye dhamme upādāya ‘‘itthī, puriso’’ti upaladdhi hoti, te apanetvā tehi vinivattassa itthiādisabhāvassa abhāvato asambhūtassāti attho. Yaṃ panetassa ‘‘tenākārena avijjamānassa aññenākārena vijjamānassā’’ti atthaṃ keci vadanti, tattha yaṃ vattabbaṃ, taṃ paññattiduke vuttameva. Avijjamānepi sabhāve lokaniruttiṃ anugantvā anabhinivesena cittena ‘‘itthī, puriso’’ti gahaṇasabbhāvā ‘‘lokaniruttimattasiddhassā’’ti āha. Sābhinivesena pana cittena gayhamānaṃ pañcamasaccādikaṃ na sabhāvato, nāpi saṅketena siddhanti ‘‘sabbākārenapianupalabbhaneyya’’nti vuttaṃ. Tāsu imasmiṃ…pe… labbhantīti imasmiṃ pakaraṇe sarūpato tissannaṃ āgatataṃ sandhāya vuttaṃ.

    யதா²வுத்தஸ்ஸ பன அட்ட²கதா²னயஸ்ஸ அவிரோதே⁴ன ஆசரியவாதா³ யோஜேதப்³பா³, தஸ்மா பஞ்ஞபேதப்³ப³ட்டே²ன சேஸா பஞ்ஞத்தீதி ஏதஸ்ஸ ஸபா⁴வதோ அவிஜ்ஜமானத்தா பஞ்ஞபேதப்³ப³மத்தட்டே²ன பஞ்ஞத்தீதி அத்தோ². பஞ்ஞபேதப்³ப³ம்பி ஹி ஸஸபா⁴வங் தஜ்ஜபரமத்த²னாமலாப⁴தோ ந பரதோ லபி⁴தப்³ப³ங் பஞ்ஞத்தினாமங் லப⁴தி, நிஸபா⁴வங் பன ஸபா⁴வாபா⁴வதோ ந அத்தனோ ஸபா⁴வேன நாமங் லப⁴தீதி. ஸத்தோதிஆதி³கேன நாமேன பஞ்ஞபிதப்³ப³மத்தட்டே²ன பஞ்ஞத்தீதி நாமங் லப⁴தி, நிஸபா⁴வா ச ஸத்தாத³யோ. ந ஹி ஸஸபா⁴வஸ்ஸ ரூபாதீ³ஹி ஏகத்தேன அஞ்ஞத்தேன வா அனுபலப்³ப⁴ஸபா⁴வதா அத்தீ²தி.

    Yathāvuttassa pana aṭṭhakathānayassa avirodhena ācariyavādā yojetabbā, tasmā paññapetabbaṭṭhena cesā paññattīti etassa sabhāvato avijjamānattā paññapetabbamattaṭṭhena paññattīti attho. Paññapetabbampi hi sasabhāvaṃ tajjaparamatthanāmalābhato na parato labhitabbaṃ paññattināmaṃ labhati, nisabhāvaṃ pana sabhāvābhāvato na attano sabhāvena nāmaṃ labhatīti. Sattotiādikena nāmena paññapitabbamattaṭṭhena paññattīti nāmaṃ labhati, nisabhāvā ca sattādayo. Na hi sasabhāvassa rūpādīhi ekattena aññattena vā anupalabbhasabhāvatā atthīti.

    கிரீடங் மகுடங், தங் அஸ்ஸ அத்தீ²தி கிரீடீ. ஏதஸ்மிஞ்ச ஆசரியவாதே³ அனூனேன லக்க²ணேன ப⁴விதப்³ப³ந்தி ஸப்³ப³ஸமோரோதோ⁴ காதப்³போ³. து³தியங் ததியந்தி ஏவங்பகாரா ஹி உபனிதா⁴பஞ்ஞத்தி உபனிக்கி²த்தகபஞ்ஞத்தி ச ஸங்கா²தப்³ப³ப்பதா⁴னத்தா ச²பி பஞ்ஞத்தியோ ப⁴ஜதீதி யுத்தங் வத்துங், இதரா ச யதா²யோக³ங் தங் தங் பஞ்ஞத்திந்தி. து³தியங் ததியங் த்³வே தீணீதிஆதி³ பன ஸங்கா² நாம காசி நத்தீ²தி தாஸங் உபாதா³ஸந்ததிபஞ்ஞத்தீனங் அவிஜ்ஜமானபஞ்ஞத்திபா⁴வங், இதராஸஞ்ச உபனிதா⁴பஞ்ஞத்தீனங் யதா²னித³ஸ்ஸிதானங் அவிஜ்ஜமானேனஅவிஜ்ஜமானபஞ்ஞத்திபா⁴வங் மஞ்ஞமானோ ஆஹ ‘‘ஸேஸா அவிஜ்ஜமானபக்க²ஞ்சேவ அவிஜ்ஜமானேனஅவிஜ்ஜமானபக்க²ஞ்ச ப⁴ஜந்தீ’’தி. து³தியங் ததியங் த்³வே தீணீதிஆதீ³னங் உபனிதா⁴உபனிக்கி²த்தகபஞ்ஞத்தீனங் அவிஜ்ஜமானேனஅவிஜ்ஜமானபஞ்ஞத்திபா⁴வமேவ மஞ்ஞதி. யஞ்ஹி பட²மாதி³கங் அபெக்கி²த்வா யஸ்ஸ சேகாதி³கஸ்ஸ உபனிக்கி²பித்வா பஞ்ஞாபீயதி, தஞ்ச ஸங்கா²னங் கிஞ்சி நத்தீ²தி. ததா² ஸந்ததிபஞ்ஞத்தியா ச. ந ஹி அஸீதி ஆஸீதிகோ ச விஜ்ஜமானோதி.

    Kirīṭaṃ makuṭaṃ, taṃ assa atthīti kirīṭī. Etasmiñca ācariyavāde anūnena lakkhaṇena bhavitabbanti sabbasamorodho kātabbo. Dutiyaṃ tatiyanti evaṃpakārā hi upanidhāpaññatti upanikkhittakapaññatti ca saṅkhātabbappadhānattā chapi paññattiyo bhajatīti yuttaṃ vattuṃ, itarā ca yathāyogaṃ taṃ taṃ paññattinti. Dutiyaṃ tatiyaṃ dve tīṇītiādi pana saṅkhā nāma kāci natthīti tāsaṃ upādāsantatipaññattīnaṃ avijjamānapaññattibhāvaṃ, itarāsañca upanidhāpaññattīnaṃ yathānidassitānaṃ avijjamānenaavijjamānapaññattibhāvaṃ maññamāno āha ‘‘sesā avijjamānapakkhañceva avijjamānenaavijjamānapakkhañca bhajantī’’ti. Dutiyaṃ tatiyaṃ dve tīṇītiādīnaṃ upanidhāupanikkhittakapaññattīnaṃ avijjamānenaavijjamānapaññattibhāvameva maññati. Yañhi paṭhamādikaṃ apekkhitvā yassa cekādikassa upanikkhipitvā paññāpīyati, tañca saṅkhānaṃ kiñci natthīti. Tathā santatipaññattiyā ca. Na hi asīti āsītiko ca vijjamānoti.

    ஏகச்சா பூ⁴மிபஞ்ஞத்தீதி காமாவசராதி³பஞ்ஞத்திங் ஸந்தா⁴யாஹ. காமாவசராதீ³ ஹி ஸபா⁴வத⁴ம்மாதி அதி⁴ப்பாயோ. காமோதி பன ஓகாஸே க³ஹிதே அவிஜ்ஜமானேனவிஜ்ஜமானபஞ்ஞத்தி ஏஸா ப⁴விதுங் அரஹதி, கம்மனிப்³ப³த்தக்க²ந்தே⁴ஸு க³ஹிதேஸு விஜ்ஜமானேனவிஜ்ஜமானபஞ்ஞத்தி. யதா² பன வசனஸங்கா²தாய வசனஸமுட்டா²பகசேதனாஸங்கா²தாய வா கிரியாய பா⁴ணகோதி புக்³க³லஸ்ஸ பஞ்ஞத்தி விஜ்ஜமானேனஅவிஜ்ஜமானபஞ்ஞத்திபக்க²ங் ப⁴ஜதி, ஏவங் கிஸோ தூ²லோதி ரூபாயதனஸங்கா²தேன ஸண்டா²னேன புக்³க³லாதீ³னங் பஞ்ஞாபனா விஜ்ஜமானேனஅவிஜ்ஜமானபஞ்ஞத்தி ப⁴விதுங் அரஹதி. ஸண்டா²னந்தி வா ரூபாயதனே அக்³க³ஹிதே அவிஜ்ஜமானேனஅவிஜ்ஜமானபஞ்ஞத்தி. ரூபங் ப²ஸ்ஸோதிஆதி³கா பன விஜ்ஜமானபஞ்ஞத்தி ருப்பனாதி³கிச்சவஸேன கிச்சபஞ்ஞத்தியங், பச்சத்தத⁴ம்மனாமவஸேன பச்சத்தபஞ்ஞத்தியங் வா அவரோதே⁴தப்³பா³. விஜ்ஜமானாவிஜ்ஜமானபஞ்ஞத்தீஸு ச வுத்தாஸு தாஸங் வோமிஸ்ஸதாவஸேன பவத்தா இதராபி வுத்தாயேவ ஹொந்தீதி அயம்பி ஆசரியவாதோ³ ஸப்³ப³ஸங்கா³ஹகோதி த³ட்ட²ப்³போ³.

    Ekaccā bhūmipaññattīti kāmāvacarādipaññattiṃ sandhāyāha. Kāmāvacarādī hi sabhāvadhammāti adhippāyo. Kāmoti pana okāse gahite avijjamānenavijjamānapaññatti esā bhavituṃ arahati, kammanibbattakkhandhesu gahitesu vijjamānenavijjamānapaññatti. Yathā pana vacanasaṅkhātāya vacanasamuṭṭhāpakacetanāsaṅkhātāya vā kiriyāya bhāṇakoti puggalassa paññatti vijjamānenaavijjamānapaññattipakkhaṃ bhajati, evaṃ kiso thūloti rūpāyatanasaṅkhātena saṇṭhānena puggalādīnaṃ paññāpanā vijjamānenaavijjamānapaññatti bhavituṃ arahati. Saṇṭhānanti vā rūpāyatane aggahite avijjamānenaavijjamānapaññatti. Rūpaṃ phassotiādikā pana vijjamānapaññatti ruppanādikiccavasena kiccapaññattiyaṃ, paccattadhammanāmavasena paccattapaññattiyaṃ vā avarodhetabbā. Vijjamānāvijjamānapaññattīsu ca vuttāsu tāsaṃ vomissatāvasena pavattā itarāpi vuttāyeva hontīti ayampi ācariyavādo sabbasaṅgāhakoti daṭṭhabbo.

    2. ‘‘யாவதா பஞ்சக்க²ந்தா⁴’’திஆதி³கஸ்ஸ அத்த²ங் த³ஸ்ஸெந்தோ ‘‘யத்தகேன பஞ்ஞாபனேனா’’திஆதி³மாஹ. தத்த² யாவதா பஞ்சக்க²ந்தா⁴தி யாவதா ரூபக்க²ந்தோ⁴…பே॰… விஞ்ஞாணக்க²ந்தோ⁴தி க²ந்தா⁴னங் க²ந்த⁴பஞ்ஞத்தி, எத்தாவதா க²ந்தா⁴னங் க²ந்த⁴பஞ்ஞத்தி, ஏவங் பாளியோஜனங் கத்வா ஸங்கே²பப்பபே⁴த³வஸேன அயங் அத்தோ² வுத்தோதி வேதி³தப்³போ³. ‘‘யாவதா பஞ்சக்க²ந்தா⁴’’தி, ‘‘க²ந்தா⁴னங் க²ந்த⁴பஞ்ஞத்தீ’’தி ஹி இமஸ்ஸ அத்தோ² ‘‘யத்தகேன பஞ்ஞாபனேன ஸங்கே²பதோ பஞ்சக்க²ந்தா⁴தி வா’’தி ஏதேன த³ஸ்ஸிதோ, ‘‘யாவதா ரூபக்க²ந்தோ⁴’’திஆதி³கஸ்ஸ பன ‘‘பபே⁴த³தோ ரூபக்க²ந்தோ⁴’’திஆதி³கேனாதி. தத்த² ரூபக்க²ந்தோ⁴…பே॰… விஞ்ஞாணக்க²ந்தோ⁴தி பபே⁴த³னித³ஸ்ஸனமத்தமேதங். தேன அவுத்தோபி ஸப்³போ³ ஸங்க³ஹிதோ ஹோதீதி ‘‘தத்ராபி ரூபக்க²ந்தோ⁴ காமாவசரோ’’திஆதி³ வுத்தங். அயங் வா எத்த² பாளியா அத்த²யோஜனா – ‘‘யாவதா’’தி இத³ங் ஸப்³பே³ஹி பதே³ஹி யோஜெத்வா யத்தகா பஞ்சக்க²ந்தா⁴, தத்தகா க²ந்தா⁴னங் க²ந்த⁴பஞ்ஞத்தி. யத்தகோ பஞ்சன்னங் க²ந்தா⁴னங் தப்பபே⁴தா³னஞ்ச ரூபக்க²ந்தா⁴தீ³னங் பபே⁴தோ³, தத்தகோ க²ந்தா⁴னங் க²ந்த⁴பஞ்ஞத்தியா பபே⁴தோ³தி பகரணந்தரே வுத்தேன வத்து²பே⁴தே³ன க²ந்த⁴பஞ்ஞத்தியா பபே⁴த³ங் த³ஸ்ஸேதி. ஏஸ நயோ ‘‘யாவதா ஆயதனான’’ந்திஆதீ³ஸுபி.

    2. ‘‘Yāvatā pañcakkhandhā’’tiādikassa atthaṃ dassento ‘‘yattakena paññāpanenā’’tiādimāha. Tattha yāvatā pañcakkhandhāti yāvatā rūpakkhandho…pe… viññāṇakkhandhoti khandhānaṃ khandhapaññatti, ettāvatā khandhānaṃ khandhapaññatti, evaṃ pāḷiyojanaṃ katvā saṅkhepappabhedavasena ayaṃ attho vuttoti veditabbo. ‘‘Yāvatā pañcakkhandhā’’ti, ‘‘khandhānaṃ khandhapaññattī’’ti hi imassa attho ‘‘yattakena paññāpanena saṅkhepato pañcakkhandhāti vā’’ti etena dassito, ‘‘yāvatā rūpakkhandho’’tiādikassa pana ‘‘pabhedato rūpakkhandho’’tiādikenāti. Tattha rūpakkhandho…pe… viññāṇakkhandhoti pabhedanidassanamattametaṃ. Tena avuttopi sabbo saṅgahito hotīti ‘‘tatrāpi rūpakkhandho kāmāvacaro’’tiādi vuttaṃ. Ayaṃ vā ettha pāḷiyā atthayojanā – ‘‘yāvatā’’ti idaṃ sabbehi padehi yojetvā yattakā pañcakkhandhā, tattakā khandhānaṃ khandhapaññatti. Yattako pañcannaṃ khandhānaṃ tappabhedānañca rūpakkhandhādīnaṃ pabhedo, tattako khandhānaṃ khandhapaññattiyā pabhedoti pakaraṇantare vuttena vatthubhedena khandhapaññattiyā pabhedaṃ dasseti. Esa nayo ‘‘yāvatā āyatanāna’’ntiādīsupi.

    7. ஏகதே³ஸேனேவாதி உத்³தே³ஸமத்தேனேவாதி அத்தோ².

    7. Ekadesenevāti uddesamattenevāti attho.

    மாதிகாவண்ணனா நிட்டி²தா.

    Mātikāvaṇṇanā niṭṭhitā.







    Related texts:



    திபிடக (மூல) • Tipiṭaka (Mūla) / அபி⁴த⁴ம்மபிடக • Abhidhammapiṭaka / புக்³க³லபஞ்ஞத்திபாளி • Puggalapaññattipāḷi / 1. ஏககஉத்³தே³ஸோ • 1. Ekakauddeso

    அட்ட²கதா² • Aṭṭhakathā / அபி⁴த⁴ம்மபிடக (அட்ட²கதா²) • Abhidhammapiṭaka (aṭṭhakathā) / பஞ்சபகரண-அட்ட²கதா² • Pañcapakaraṇa-aṭṭhakathā / 1. மாதிகாவண்ணனா • 1. Mātikāvaṇṇanā

    டீகா • Tīkā / அபி⁴த⁴ம்மபிடக (டீகா) • Abhidhammapiṭaka (ṭīkā) / பஞ்சபகரண-அனுடீகா • Pañcapakaraṇa-anuṭīkā / 1. மாதிகாவண்ணனா • 1. Mātikāvaṇṇanā


    © 1991-2023 The Titi Tudorancea Bulletin | Titi Tudorancea® is a Registered Trademark | Terms of use and privacy policy
    Contact