Library / Tipiṭaka / திபிடக • Tipiṭaka / பேதவத்து²-அட்ட²கதா² • Petavatthu-aṭṭhakathā

    3. மத்தாபேதிவத்து²வண்ணனா

    3. Mattāpetivatthuvaṇṇanā

    நக்³கா³ து³ப்³ப³ண்ணரூபாஸீதி இத³ங் ஸத்த²ரி ஜேதவனே விஹரந்தே மத்தங் நாம பேதிங் ஆரப்³ப⁴ வுத்தங். ஸாவத்தி²யங் கிர அஞ்ஞதரோ குடும்பி³கோ ஸத்³தோ⁴ பஸன்னோ அஹோஸி. தஸ்ஸ ப⁴ரியா அஸ்ஸத்³தா⁴ அப்பஸன்னா கோத⁴னா வஞ்ஜா² ச அஹோஸி நாமேன மத்தா நாம. அத² ஸோ குடும்பி³கோ குலவங்ஸூபச்சே²த³னப⁴யேன ஸதி³ஸகுலதோ திஸ்ஸங் நாம அஞ்ஞங் கஞ்ஞங் ஆனேஸி. ஸா அஹோஸி ஸத்³தா⁴ பஸன்னா ஸாமினோ ச பியா மனாபா, ஸா நசிரஸ்ஸேவ க³ப்³பி⁴னீ ஹுத்வா த³ஸமாஸச்சயேன புத்தங் விஜாயி, ‘‘பூ⁴தோ’’திஸ்ஸ நாமங் அஹோஸி. ஸா கே³ஹஸ்ஸாமினீ ஹுத்வா சத்தாரோ பி⁴க்கூ² ஸக்கச்சங் உபட்ட²ஹி, வஞ்ஜா² பன தங் உஸூயதி.

    Naggā dubbaṇṇarūpāsīti idaṃ satthari jetavane viharante mattaṃ nāma petiṃ ārabbha vuttaṃ. Sāvatthiyaṃ kira aññataro kuṭumbiko saddho pasanno ahosi. Tassa bhariyā assaddhā appasannā kodhanā vañjhā ca ahosi nāmena mattā nāma. Atha so kuṭumbiko kulavaṃsūpacchedanabhayena sadisakulato tissaṃ nāma aññaṃ kaññaṃ ānesi. Sā ahosi saddhā pasannā sāmino ca piyā manāpā, sā nacirasseva gabbhinī hutvā dasamāsaccayena puttaṃ vijāyi, ‘‘bhūto’’tissa nāmaṃ ahosi. Sā gehassāminī hutvā cattāro bhikkhū sakkaccaṃ upaṭṭhahi, vañjhā pana taṃ usūyati.

    தா உபோ⁴பி ஏகஸ்மிங் தி³வஸே ஸீஸங் ந்ஹத்வா அல்லகேஸா அட்ட²ங்ஸு, குடும்பி³கோ கு³ணவஸேன திஸ்ஸாய ஆப³த்³த⁴ஸினேஹோ மனுஞ்ஞேன ஹத³யேன தாய ஸத்³தி⁴ங் ப³ஹுங் ஸல்லபந்தோ அட்டா²ஸி. தங் அஸஹமானா மத்தா இஸ்ஸாபகதா கே³ஹே ஸம்மஜ்ஜித்வா ட²பிதங் ஸங்காரங் திஸ்ஸாய மத்த²கே ஓகிரி. ஸா அபரேன ஸமயேன காலங் கத்வா பேதயோனியங் நிப்³ப³த்தித்வா அத்தனோ கம்மப³லேன பஞ்சவித⁴ங் து³க்க²ங் அனுப⁴வதி. தங் பன து³க்க²ங் பாளிதோ ஏவ விஞ்ஞாயதி. அதே²கதி³வஸங் ஸா பேதீ ஸஞ்ஜா²ய வீதிவத்தாய கே³ஹஸ்ஸ பிட்டி²பஸ்ஸே ந்ஹாயந்தியா திஸ்ஸாய அத்தானங் த³ஸ்ஸேஸி. தங் தி³ஸ்வா திஸ்ஸா –

    Tā ubhopi ekasmiṃ divase sīsaṃ nhatvā allakesā aṭṭhaṃsu, kuṭumbiko guṇavasena tissāya ābaddhasineho manuññena hadayena tāya saddhiṃ bahuṃ sallapanto aṭṭhāsi. Taṃ asahamānā mattā issāpakatā gehe sammajjitvā ṭhapitaṃ saṅkāraṃ tissāya matthake okiri. Sā aparena samayena kālaṃ katvā petayoniyaṃ nibbattitvā attano kammabalena pañcavidhaṃ dukkhaṃ anubhavati. Taṃ pana dukkhaṃ pāḷito eva viññāyati. Athekadivasaṃ sā petī sañjhāya vītivattāya gehassa piṭṭhipasse nhāyantiyā tissāya attānaṃ dassesi. Taṃ disvā tissā –

    134.

    134.

    ‘‘நக்³கா³ து³ப்³ப³ண்ணரூபாஸி, கிஸா த⁴மனிஸந்த²தா;

    ‘‘Naggā dubbaṇṇarūpāsi, kisā dhamanisanthatā;

    உப்பா²ஸுலிகே கிஸிகே, கா நு த்வங் இத⁴ திட்ட²ஸீ’’தி. –

    Upphāsulike kisike, kā nu tvaṃ idha tiṭṭhasī’’ti. –

    கா³தா²ய படிபுச்சி². இதரா –

    Gāthāya paṭipucchi. Itarā –

    135.

    135.

    ‘‘அஹங் மத்தா துவங் திஸ்ஸா, ஸபத்தீ தே புரே அஹுங்;

    ‘‘Ahaṃ mattā tuvaṃ tissā, sapattī te pure ahuṃ;

    பாபகம்மங் கரித்வான, பேதலோகங் இதோ க³தா’’தி. –

    Pāpakammaṃ karitvāna, petalokaṃ ito gatā’’ti. –

    கா³தா²ய படிவசனங் அதா³ஸி. தத்த² அஹங் மத்தா துவங் திஸ்ஸாதி அஹங் மத்தா நாம, துவங் திஸ்ஸா நாம. புரேதி புரிமத்தபா⁴வே. தேதி துய்ஹங் ஸபத்தீ அஹுங், அஹோஸிந்தி அத்தோ². புன திஸ்ஸா –

    Gāthāya paṭivacanaṃ adāsi. Tattha ahaṃ mattā tuvaṃ tissāti ahaṃ mattā nāma, tuvaṃ tissā nāma. Pureti purimattabhāve. Teti tuyhaṃ sapattī ahuṃ, ahosinti attho. Puna tissā –

    136.

    136.

    ‘‘கிங் நு காயேன வாசாய, மனஸா து³க்கடங் கதங்;

    ‘‘Kiṃ nu kāyena vācāya, manasā dukkaṭaṃ kataṃ;

    கிஸ்ஸகம்மவிபாகேன, பேதலோகங் இதோ க³தா’’தி. –

    Kissakammavipākena, petalokaṃ ito gatā’’ti. –

    கா³தா²ய கதகம்மங் புச்சி². புன இதரா –

    Gāthāya katakammaṃ pucchi. Puna itarā –

    137.

    137.

    ‘‘சண்டீ³ ச ப²ருஸா சாஸிங், இஸ்ஸுகீ மச்ச²ரீ ஸடா²;

    ‘‘Caṇḍī ca pharusā cāsiṃ, issukī maccharī saṭhā;

    தாஹங் து³ருத்தங் வத்வான, பேதலோகங் இதோ க³தா’’தி. –

    Tāhaṃ duruttaṃ vatvāna, petalokaṃ ito gatā’’ti. –

    கா³தா²ய அத்தனா கதகம்மங் ஆசிக்கி². தத்த² சண்டீ³தி கோத⁴னா. ப²ருஸாதி ப²ருஸவசனா. ஆஸிந்தி அஹோஸிங். தாஹந்தி தங் அஹங். து³ருத்தந்தி து³ப்³பா⁴ஸிதங் நிரத்த²கவசனங். இதோ பரம்பி தாஸங் வசனபடிவசனவஸேனேவ கா³தா² பவத்தா –

    Gāthāya attanā katakammaṃ ācikkhi. Tattha caṇḍīti kodhanā. Pharusāti pharusavacanā. Āsinti ahosiṃ. Tāhanti taṃ ahaṃ. Duruttanti dubbhāsitaṃ niratthakavacanaṃ. Ito parampi tāsaṃ vacanapaṭivacanavaseneva gāthā pavattā –

    138.

    138.

    ‘‘ஸப்³ப³ங் அஹம்பி ஜானாமி, யதா² த்வங் சண்டி³கா அஹு;

    ‘‘Sabbaṃ ahampi jānāmi, yathā tvaṃ caṇḍikā ahu;

    அஞ்ஞஞ்ச கோ² தங் புச்சா²மி, கேனாஸி பங்ஸுகுந்தி²தா.

    Aññañca kho taṃ pucchāmi, kenāsi paṃsukunthitā.

    139.

    139.

    ‘‘ஸீஸங்ன்ஹாதா துவங் ஆஸி, ஸுசிவத்தா² அலங்கதா;

    ‘‘Sīsaṃnhātā tuvaṃ āsi, sucivatthā alaṅkatā;

    அஹஞ்ச கோ² அதி⁴மத்தங், ஸமலங்கததரா தயா.

    Ahañca kho adhimattaṃ, samalaṅkatatarā tayā.

    140.

    140.

    ‘‘தஸ்ஸா மே பெக்க²மானாய, ஸாமிகேன ஸமந்தயி;

    ‘‘Tassā me pekkhamānāya, sāmikena samantayi;

    ததோ மே இஸ்ஸா விபுலா, கோதோ⁴ மே ஸமஜாயத².

    Tato me issā vipulā, kodho me samajāyatha.

    141.

    141.

    ‘‘ததோ பங்ஸுங் க³ஹெத்வான, பங்ஸுனா தஞ்ஹி ஓகிரிங்;

    ‘‘Tato paṃsuṃ gahetvāna, paṃsunā tañhi okiriṃ;

    தஸ்ஸகம்மவிபாகேன, தேனம்ஹி பங்ஸுகுந்தி²தா.

    Tassakammavipākena, tenamhi paṃsukunthitā.

    142.

    142.

    ‘‘ஸப்³ப³ங் அஹம்பி ஜானாமி, பங்ஸுனா மங் த்வமோகிரி;

    ‘‘Sabbaṃ ahampi jānāmi, paṃsunā maṃ tvamokiri;

    அஞ்ஞஞ்ச கோ² தங் புச்சா²மி, கேன க²ஜ்ஜஸி கச்சு²யா.

    Aññañca kho taṃ pucchāmi, kena khajjasi kacchuyā.

    143.

    143.

    ‘‘பே⁴ஸஜ்ஜஹாரீ உப⁴யோ, வனந்தங் அக³மிம்ஹஸே;

    ‘‘Bhesajjahārī ubhayo, vanantaṃ agamimhase;

    த்வஞ்ச பே⁴ஸஜ்ஜமாஹரி, அஹஞ்ச கபிகச்சு²னோ.

    Tvañca bhesajjamāhari, ahañca kapikacchuno.

    144.

    144.

    ‘‘தஸ்ஸா த்யாஜானமானாய, ஸெய்யங் த்யாஹங் ஸமோகிரிங்;

    ‘‘Tassā tyājānamānāya, seyyaṃ tyāhaṃ samokiriṃ;

    தஸ்ஸகம்மவிபாகேன, தேன க²ஜ்ஜாமி கச்சு²யா.

    Tassakammavipākena, tena khajjāmi kacchuyā.

    145.

    145.

    ‘‘ஸப்³ப³ங் அஹம்பி ஜானாமி, ஸெய்யங் மே த்வங் ஸமோகிரி;

    ‘‘Sabbaṃ ahampi jānāmi, seyyaṃ me tvaṃ samokiri;

    அஞ்ஞஞ்ச கோ² தங் புச்சா²மி, கேனாஸி நக்³கி³யா துவங்.

    Aññañca kho taṃ pucchāmi, kenāsi naggiyā tuvaṃ.

    146.

    146.

    ‘‘ஸஹாயானங் ஸமயோ ஆஸி, ஞாதீனங் ஸமிதீ அஹு;

    ‘‘Sahāyānaṃ samayo āsi, ñātīnaṃ samitī ahu;

    த்வஞ்ச ஆமந்திதா ஆஸி, ஸஸாமினீ நோ ச கோ²ஹங்.

    Tvañca āmantitā āsi, sasāminī no ca khohaṃ.

    147.

    147.

    ‘‘தஸ்ஸா த்யாஜானமானாய, து³ஸ்ஸங் த்யாஹங் அபானுதி³ங்;

    ‘‘Tassā tyājānamānāya, dussaṃ tyāhaṃ apānudiṃ;

    தஸ்ஸகம்மவிபாகேன, தேனம்ஹி நக்³கி³யா அஹங்.

    Tassakammavipākena, tenamhi naggiyā ahaṃ.

    148.

    148.

    ‘‘ஸப்³ப³ங் அஹம்பி ஜானாமி, து³ஸ்ஸங் மே த்வங் அபானுதி³;

    ‘‘Sabbaṃ ahampi jānāmi, dussaṃ me tvaṃ apānudi;

    அஞ்ஞஞ்ச கோ² தங் புச்சா²மி, கேனாஸி கூ³த²க³ந்தி⁴னீ.

    Aññañca kho taṃ pucchāmi, kenāsi gūthagandhinī.

    149.

    149.

    ‘‘தவ க³ந்த⁴ஞ்ச மாலஞ்ச, பச்சக்³க⁴ஞ்ச விலேபனங்;

    ‘‘Tava gandhañca mālañca, paccagghañca vilepanaṃ;

    கூ³த²கூபே அதாரேஸிங், தங் பாபங் பகதங் மயா;

    Gūthakūpe atāresiṃ, taṃ pāpaṃ pakataṃ mayā;

    தஸ்ஸகம்மவிபாகேன, தேனம்ஹி கூ³த²க³ந்தி⁴னீ.

    Tassakammavipākena, tenamhi gūthagandhinī.

    150.

    150.

    ‘‘ஸப்³ப³ங் அஹம்பி ஜானாமி, தங் பாபங் பகதங் தயா;

    ‘‘Sabbaṃ ahampi jānāmi, taṃ pāpaṃ pakataṃ tayā;

    அஞ்ஞஞ்ச கோ² தங் புச்சா²மி, கேனாஸி து³க்³க³தா துவங்.

    Aññañca kho taṃ pucchāmi, kenāsi duggatā tuvaṃ.

    151.

    151.

    ‘‘உபி⁴ன்னங் ஸமகங் ஆஸி, யங் கே³ஹே விஜ்ஜதே த⁴னங்;

    ‘‘Ubhinnaṃ samakaṃ āsi, yaṃ gehe vijjate dhanaṃ;

    ஸந்தேஸு தெ³ய்யத⁴ம்மேஸு, தீ³பங் நாகாஸிமத்தனோ;

    Santesu deyyadhammesu, dīpaṃ nākāsimattano;

    தஸ்ஸகம்மவிபாகேன, தேனம்ஹி து³க்³க³தா அஹங்.

    Tassakammavipākena, tenamhi duggatā ahaṃ.

    152.

    152.

    ‘‘ததே³வ மங் த்வங் அவச, பாபகம்மங் நிஸேவஸி;

    ‘‘Tadeva maṃ tvaṃ avaca, pāpakammaṃ nisevasi;

    ந ஹி பாபேஹி கம்மேஹி, ஸுலபா⁴ ஹோதி ஸுக்³க³தி.

    Na hi pāpehi kammehi, sulabhā hoti suggati.

    153.

    153.

    ‘‘வாமதோ மங் த்வங் பச்சேஸி, அதோ²பி மங் உஸூயஸி;

    ‘‘Vāmato maṃ tvaṃ paccesi, athopi maṃ usūyasi;

    பஸ்ஸ பாபானங் கம்மானங், விபாகோ ஹோதி யாதி³ஸோ.

    Passa pāpānaṃ kammānaṃ, vipāko hoti yādiso.

    154.

    154.

    ‘‘தே க⁴ரா தா ச தா³ஸியோ, தானேவாப⁴ரணானிமே;

    ‘‘Te gharā tā ca dāsiyo, tānevābharaṇānime;

    தே அஞ்ஞே பரிசாரெந்தி, ந போ⁴கா³ ஹொந்தி ஸஸ்ஸதா.

    Te aññe paricārenti, na bhogā honti sassatā.

    155.

    155.

    ‘‘இதா³னி பூ⁴தஸ்ஸ பிதா, ஆபணா கே³ஹமேஹிதி;

    ‘‘Idāni bhūtassa pitā, āpaṇā gehamehiti;

    அப்பேவ தே த³தே³ கிஞ்சி, மா ஸு தாவ இதோ அகா³.

    Appeva te dade kiñci, mā su tāva ito agā.

    156.

    156.

    ‘‘நக்³கா³ து³ப்³ப³ண்ணரூபாம்ஹி, கிஸா த⁴மனிஸந்த²தா;

    ‘‘Naggā dubbaṇṇarūpāmhi, kisā dhamanisanthatā;

    கோபீனமேதங் இத்தீ²னங், மா மங் பூ⁴தபிதாத்³த³ஸ.

    Kopīnametaṃ itthīnaṃ, mā maṃ bhūtapitāddasa.

    157.

    157.

    ‘‘ஹந்த³ கிங் வா த்யாஹங் த³ம்மி, கிங் வா தேச கரோமஹங்;

    ‘‘Handa kiṃ vā tyāhaṃ dammi, kiṃ vā teca karomahaṃ;

    யேன த்வங் ஸுகி²தா அஸ்ஸ, ஸப்³ப³காமஸமித்³தி⁴னீ.

    Yena tvaṃ sukhitā assa, sabbakāmasamiddhinī.

    158.

    158.

    ‘‘சத்தாரோ பி⁴க்கூ² ஸங்க⁴தோ, சத்தாரோ பன புக்³க³லே;

    ‘‘Cattāro bhikkhū saṅghato, cattāro pana puggale;

    அட்ட² பி⁴க்கூ² போ⁴ஜயித்வா, மம த³க்கி²ணமாதி³ஸ;

    Aṭṭha bhikkhū bhojayitvā, mama dakkhiṇamādisa;

    ததா³ஹங் ஸுகி²தா ஹெஸ்ஸங், ஸப்³ப³காமஸமித்³தி⁴னீ.

    Tadāhaṃ sukhitā hessaṃ, sabbakāmasamiddhinī.

    159.

    159.

    ‘‘ஸாதூ⁴தி ஸா படிஸ்ஸுத்வா, போ⁴ஜயித்வாட்ட² பி⁴க்க²வோ;

    ‘‘Sādhūti sā paṭissutvā, bhojayitvāṭṭha bhikkhavo;

    வத்தே²ஹச்சா²த³யித்வான, தஸ்ஸா த³க்கி²ணமாதி³ஸீ.

    Vatthehacchādayitvāna, tassā dakkhiṇamādisī.

    160.

    160.

    ‘‘ஸமனந்தரானுத்³தி³ட்டே², விபாகோ உத³பஜ்ஜத²;

    ‘‘Samanantarānuddiṭṭhe, vipāko udapajjatha;

    போ⁴ஜனச்சா²த³னபானீயங், த³க்கி²ணாய இத³ங் ப²லங்.

    Bhojanacchādanapānīyaṃ, dakkhiṇāya idaṃ phalaṃ.

    161.

    161.

    ‘‘ததோ ஸுத்³தா⁴ ஸுசிவஸனா, காஸிகுத்தமதா⁴ரினீ;

    ‘‘Tato suddhā sucivasanā, kāsikuttamadhārinī;

    விசித்தவத்தா²ப⁴ரணா, ஸபத்திங் உபஸங்கமி.

    Vicittavatthābharaṇā, sapattiṃ upasaṅkami.

    162.

    162.

    ‘‘அபி⁴க்கந்தேன வண்ணேன, யா த்வங் திட்ட²ஸி தே³வதே;

    ‘‘Abhikkantena vaṇṇena, yā tvaṃ tiṭṭhasi devate;

    ஓபா⁴ஸெந்தீ தி³ஸா ஸப்³பா³, ஓஸதீ⁴ விய தாரகா.

    Obhāsentī disā sabbā, osadhī viya tārakā.

    163.

    163.

    ‘‘கேன தேதாதி³ஸோ வண்ணோ, கேன தே இத⁴ மிஜ்ஜ²தி;

    ‘‘Kena tetādiso vaṇṇo, kena te idha mijjhati;

    உப்பஜ்ஜந்தி ச தே போ⁴கா³, யே கேசி மனஸோ பியா.

    Uppajjanti ca te bhogā, ye keci manaso piyā.

    164.

    164.

    ‘‘புச்சா²மி தங் தே³வி மஹானுபா⁴வே, மனுஸ்ஸபூ⁴தா கிமகாஸீ புஞ்ஞங்;

    ‘‘Pucchāmi taṃ devi mahānubhāve, manussabhūtā kimakāsī puññaṃ;

    கேனாஸி ஏவங் ஜலிதானுபா⁴வா, வண்ணோ ச தே ஸப்³ப³தி³ஸா பபா⁴ஸதீதி.

    Kenāsi evaṃ jalitānubhāvā, vaṇṇo ca te sabbadisā pabhāsatīti.

    165.

    165.

    ‘‘அஹங் மத்தா துவங் திஸ்ஸா, ஸபத்தீ தே புரே அஹுங்;

    ‘‘Ahaṃ mattā tuvaṃ tissā, sapattī te pure ahuṃ;

    பாபகம்மங் கரித்வான, பேதலோகங் இதோ க³தா.

    Pāpakammaṃ karitvāna, petalokaṃ ito gatā.

    166.

    166.

    ‘‘தவ தி³ன்னேன தா³னேன, மோதா³மி அகுதோப⁴யா;

    ‘‘Tava dinnena dānena, modāmi akutobhayā;

    சிரங் ஜீவாஹி ப⁴கி³னி, ஸஹ ஸப்³பே³ஹி ஞாதிபி⁴;

    Ciraṃ jīvāhi bhagini, saha sabbehi ñātibhi;

    அஸோகங் விரஜங் டா²னங், ஆவாஸங் வஸவத்தினங்.

    Asokaṃ virajaṃ ṭhānaṃ, āvāsaṃ vasavattinaṃ.

    167.

    167.

    ‘‘இத⁴ த⁴ம்மங் சரித்வான, தா³னங் த³த்வான ஸோப⁴னே;

    ‘‘Idha dhammaṃ caritvāna, dānaṃ datvāna sobhane;

    வினெய்ய மச்சே²ரமலங் ஸமூலங், அனிந்தி³தா ஸக்³க³முபேஹி டா²ன’’ந்தி.

    Vineyya maccheramalaṃ samūlaṃ, aninditā saggamupehi ṭhāna’’nti.

    138. தத்த² ஸப்³ப³ங் அஹம்பி ஜானாமி, யதா² த்வங் சண்டி³கா அஹூதி ‘‘சண்டீ³ ச ப²ருஸா சாஸி’’ந்தி யங் தயா வுத்தங், தங் ஸப்³ப³ங் அஹம்பி ஜானாமி, யதா² த்வங் சண்டி³கா கோத⁴னா ப²ருஸவசனா இஸ்ஸுகீ மச்ச²ரீ ஸடா² ச அஹோஸி. அஞ்ஞஞ்ச கோ² தங் புச்சா²மீதி அஞ்ஞங் புன தங் இதா³னி புச்சா²மி. கேனாஸி பங்ஸுகுந்தி²தாதி கேன கம்மேன ஸங்காரபங்ஸூதி ஓகு³ண்டி²தா ஸப்³ப³ஸோ ஓகிண்ணஸரீரா அஹூதி அத்தோ².

    138. Tattha sabbaṃ ahampi jānāmi, yathā tvaṃ caṇḍikā ahūti ‘‘caṇḍī ca pharusā cāsi’’nti yaṃ tayā vuttaṃ, taṃ sabbaṃ ahampi jānāmi, yathā tvaṃ caṇḍikā kodhanā pharusavacanā issukī maccharī saṭhā ca ahosi. Aññañca kho taṃ pucchāmīti aññaṃ puna taṃ idāni pucchāmi. Kenāsi paṃsukunthitāti kena kammena saṅkārapaṃsūti oguṇṭhitā sabbaso okiṇṇasarīrā ahūti attho.

    139-40. ஸீஸங்ன்ஹாதாதி ஸஸீஸங் ந்ஹாதா. அதி⁴மத்தந்தி அதி⁴கதரங். ஸமலங்கததராதி ஸம்மா அதிஸயேன அலங்கதா. ‘‘அதி⁴மத்தா’’தி வா பாடோ², அதிவிய மத்தா மானமத³மத்தா, மானநிஸ்ஸிதாதி அத்தோ². தயாதி போ⁴தியா . ஸாமிகேன ஸமந்தயீதி ஸாமிகேன ஸத்³தி⁴ங் அல்லோபஸல்லாபவஸேன கதே²ஸி.

    139-40.Sīsaṃnhātāti sasīsaṃ nhātā. Adhimattanti adhikataraṃ. Samalaṅkatatarāti sammā atisayena alaṅkatā. ‘‘Adhimattā’’ti vā pāṭho, ativiya mattā mānamadamattā, mānanissitāti attho. Tayāti bhotiyā . Sāmikena samantayīti sāmikena saddhiṃ allopasallāpavasena kathesi.

    142-144. க²ஜ்ஜஸி கச்சு²யாதி கச்சு²ரோகே³ன கா²தீ³யஸி, பா³தீ⁴யஸீதி அத்தோ². பே⁴ஸஜ்ஜஹாரீதி பே⁴ஸஜ்ஜஹாரினியோ ஓஸத⁴ஹாரிகாயோ. உப⁴யோதி து³வே, த்வஞ்ச அஹஞ்சாதி அத்தோ². வனந்தந்தி வனங். த்வஞ்ச பே⁴ஸஜ்ஜமாஹரீதி த்வங் வேஜ்ஜேஹி வுத்தங் அத்தனோ உபகாராவஹங் பே⁴ஸஜ்ஜங் ஆஹரி. அஹஞ்ச கபிகச்சு²னோதி அஹங் பன கபிகச்சு²ப²லானி து³ப²ஸ்ஸப²லானி ஆஹரிங். கபிகச்சூ²தி வா ஸயங்பூ⁴தா வுச்சதி, தஸ்மா ஸயங்பூ⁴தாய பத்தப²லானி ஆஹரிந்தி அத்தோ². ஸெய்யங் த்யாஹங் ஸமோகிரிந்தி தவ ஸெய்யங் அஹங் கபிகச்சு²ப²லபத்தேஹி ஸமந்ததோ அவகிரிங்.

    142-144.Khajjasi kacchuyāti kacchurogena khādīyasi, bādhīyasīti attho. Bhesajjahārīti bhesajjahāriniyo osadhahārikāyo. Ubhayoti duve, tvañca ahañcāti attho. Vanantanti vanaṃ. Tvañca bhesajjamāharīti tvaṃ vejjehi vuttaṃ attano upakārāvahaṃ bhesajjaṃ āhari. Ahañca kapikacchunoti ahaṃ pana kapikacchuphalāni duphassaphalāni āhariṃ. Kapikacchūti vā sayaṃbhūtā vuccati, tasmā sayaṃbhūtāya pattaphalāni āharinti attho. Seyyaṃ tyāhaṃ samokirinti tava seyyaṃ ahaṃ kapikacchuphalapattehi samantato avakiriṃ.

    146-147. ஸஹாயானந்தி மித்தானங். ஸமயோதி ஸமாக³மோ. ஞாதீனந்தி ப³ந்தூ⁴னங். ஸமிதீதி ஸன்னிபாதோ. ஆமந்திதாதி மங்க³லகிரியாவஸேன நிமந்திதா. ஸஸாமினீதி ஸப⁴த்திகா, ஸஹ ப⁴த்துனாதி அத்தோ². நோ ச கோ²ஹந்தி நோ ச கோ² அஹங் ஆமந்திதா ஆஸிந்தி யோஜனா. து³ஸ்ஸங் த்யாஹந்தி து³ஸ்ஸங் தே அஹங். அபானுதி³ந்தி சோரிகாய அவஹரிங் அக்³க³ஹோஸிங்.

    146-147.Sahāyānanti mittānaṃ. Samayoti samāgamo. Ñātīnanti bandhūnaṃ. Samitīti sannipāto. Āmantitāti maṅgalakiriyāvasena nimantitā. Sasāminīti sabhattikā, saha bhattunāti attho. No ca khohanti no ca kho ahaṃ āmantitā āsinti yojanā. Dussaṃ tyāhanti dussaṃ te ahaṃ. Apānudinti corikāya avahariṃ aggahosiṃ.

    149. பச்சக்³க⁴ந்தி அபி⁴னவங், மஹக்³க⁴ங் வா. அதாரேஸிந்தி கி²பிங். கூ³த²க³ந்தி⁴னீதி கூ³த²க³ந்த⁴க³ந்தி⁴னீ கரீஸவாயினீ.

    149.Paccagghanti abhinavaṃ, mahagghaṃ vā. Atāresinti khipiṃ. Gūthagandhinīti gūthagandhagandhinī karīsavāyinī.

    151. யங் கே³ஹே விஜ்ஜதே த⁴னந்தி யங் கே³ஹே த⁴னங் உபலப்³ப⁴தி, தங் துய்ஹங் மய்ஹஞ்சாதி அம்ஹாகங் உபி⁴ன்ன ஸமகங் துல்யமேவ ஆஸி. ஸந்தேஸூதி விஜ்ஜமானேஸு. தீ³பந்தி பதிட்ட²ங், புஞ்ஞகம்மங் ஸந்தா⁴ய வத³தி.

    151.Yaṃ gehe vijjate dhananti yaṃ gehe dhanaṃ upalabbhati, taṃ tuyhaṃ mayhañcāti amhākaṃ ubhinna samakaṃ tulyameva āsi. Santesūti vijjamānesu. Dīpanti patiṭṭhaṃ, puññakammaṃ sandhāya vadati.

    152. ஏவங் ஸா பேதீ திஸ்ஸாய புச்சி²தமத்த²ங் கத்தெ²த்வா புன புப்³பே³ தஸ்ஸா வசனங் அகத்வா அத்தனா கதங் அபராத⁴ங் பகாஸெந்தீ ‘‘ததே³வ மங் த்வ’’ந்திஆதி³மாஹ. தத்த² ததே³வாதி ததா³ ஏவ, மய்ஹங் மனுஸ்ஸத்தபா⁴வே டி²தகாலேயேவ. ததே²வாதி வா பாடோ², யதா² ஏதரஹி ஜாதங், தங் ததா² ஏவாதி அத்தோ². ந்தி அத்தானங் நித்³தி³ஸதி, த்வந்தி திஸ்ஸங். அவசாதி அப⁴ணி. யதா² பன அவச, தங் த³ஸ்ஸேதுங் ‘‘பாபகம்ம’’ந்திஆதி³ வுத்தங். ‘‘பாபகம்மானீ’’தி பாளி. ‘‘த்வங் பாபகம்மானியேவ கரோஸி, பாபேஹி பன கம்மேஹி ஸுக³தி ஸுலபா⁴ ந ஹோதி, அத² கோ² து³க்³க³தி ஏவ ஸுலபா⁴’’தி யதா² மங் த்வங் புப்³பே³ அவச ஓவதி³, தங் ததே²வாதி வத³தி.

    152. Evaṃ sā petī tissāya pucchitamatthaṃ katthetvā puna pubbe tassā vacanaṃ akatvā attanā kataṃ aparādhaṃ pakāsentī ‘‘tadeva maṃ tva’’ntiādimāha. Tattha tadevāti tadā eva, mayhaṃ manussattabhāve ṭhitakāleyeva. Tathevāti vā pāṭho, yathā etarahi jātaṃ, taṃ tathā evāti attho. Manti attānaṃ niddisati, tvanti tissaṃ. Avacāti abhaṇi. Yathā pana avaca, taṃ dassetuṃ ‘‘pāpakamma’’ntiādi vuttaṃ. ‘‘Pāpakammānī’’ti pāḷi. ‘‘Tvaṃ pāpakammāniyeva karosi, pāpehi pana kammehi sugati sulabhā na hoti, atha kho duggati eva sulabhā’’ti yathā maṃ tvaṃ pubbe avaca ovadi, taṃ tathevāti vadati.

    153. தங் ஸுத்வா திஸ்ஸா ‘‘வாமதோ மங் த்வங் பச்சேஸீ’’திஆதி³னா திஸ்ஸோ கா³தா² ஆஹ. தத்த² வாமதோ மங் த்வங் பச்சேஸீதி விலோமதோ மங் த்வங் அதி⁴க³ச்ச²ஸி, துய்ஹங் ஹிதேஸிம்பி விபச்சனீககாரினிங் கத்வா மங் க³ண்ஹாஸி. மங் உஸூயஸீதி மய்ஹங் உஸூயஸி, மயி இஸ்ஸங் கரோஸி. பஸ்ஸ பாபானங் கம்மானங், விபாகோ ஹோதி யாதி³ஸோதி பாபகானங் நாம கம்மானங் விபாகோ யாதி³ஸோ யதா² கோ⁴ரதரோ, தங் பச்சக்க²தோ பஸ்ஸாதி வத³தி.

    153. Taṃ sutvā tissā ‘‘vāmato maṃ tvaṃ paccesī’’tiādinā tisso gāthā āha. Tattha vāmato maṃ tvaṃ paccesīti vilomato maṃ tvaṃ adhigacchasi, tuyhaṃ hitesimpi vipaccanīkakāriniṃ katvā maṃ gaṇhāsi. Maṃ usūyasīti mayhaṃ usūyasi, mayi issaṃ karosi. Passa pāpānaṃ kammānaṃ, vipāko hoti yādisoti pāpakānaṃ nāma kammānaṃ vipāko yādiso yathā ghorataro, taṃ paccakkhato passāti vadati.

    154. தே அஞ்ஞே பரிசாரெந்தீதி தே க⁴ரே தா³ஸியோ ஆப⁴ரணானி ச இமானி தயா புப்³பே³ பரிக்³க³ஹிதானி இதா³னி அஞ்ஞே பரிசாரெந்தி பரிபு⁴ஞ்ஜந்தி. ‘‘இமே’’தி ஹி லிங்க³விபல்லாஸேன வுத்தங். ந போ⁴கா³ ஹொந்தி ஸஸ்ஸதாதி போ⁴கா³ நாமேதே ந ஸஸ்ஸதா அனவட்டி²தா தாவகாலிகா மஹாயக³மனீயா, தஸ்மா தத³த்த²ங் இஸ்ஸாமச்ச²ரியாதீ³னி ந கத்தப்³பா³னீதி அதி⁴ப்பாயோ.

    154.Te aññe paricārentīti te ghare dāsiyo ābharaṇāni ca imāni tayā pubbe pariggahitāni idāni aññe paricārenti paribhuñjanti. ‘‘Ime’’ti hi liṅgavipallāsena vuttaṃ. Na bhogā honti sassatāti bhogā nāmete na sassatā anavaṭṭhitā tāvakālikā mahāyagamanīyā, tasmā tadatthaṃ issāmacchariyādīni na kattabbānīti adhippāyo.

    155. இதா³னி பூ⁴தஸ்ஸ பிதாதி இதா³னேவ பூ⁴தஸ்ஸ மய்ஹங் புத்தஸ்ஸ பிதா குடும்பி³கோ. ஆபணாதி ஆபணதோ இமங் கே³ஹங் ஏஹிதி ஆக³மிஸ்ஸதி. அப்பேவ தே த³தே³ கிஞ்சீதி கே³ஹங் ஆக³தோ குடும்பி³கோ துய்ஹங் தா³தப்³ப³யுத்தகங் கிஞ்சி தெ³ய்யத⁴ம்மங் அபி நாம த³தெ³ய்ய. மா ஸு தாவ இதோ அகா³தி இதோ கே³ஹஸ்ஸ பச்சா² வத்து²தோ மா தாவ அக³மாஸீதி தங் அனுகம்பமானா ஆஹ.

    155.Idānibhūtassa pitāti idāneva bhūtassa mayhaṃ puttassa pitā kuṭumbiko. Āpaṇāti āpaṇato imaṃ gehaṃ ehiti āgamissati. Appeva te dade kiñcīti gehaṃ āgato kuṭumbiko tuyhaṃ dātabbayuttakaṃ kiñci deyyadhammaṃ api nāma dadeyya. Mā su tāva ito agāti ito gehassa pacchā vatthuto mā tāva agamāsīti taṃ anukampamānā āha.

    156. தங் ஸுத்வா பேதீ அத்தனோ அஜ்ஜா²ஸயங் பகாஸெந்தீ ‘‘நக்³கா³ து³ப்³ப³ண்ணரூபாம்ஹீ’’தி கா³த²மாஹ. தத்த² கோபீனமேதங் இத்தீ²னந்தி ஏதங் நக்³க³து³ப்³ப³ண்ணதாதி³கங் படிச்சா²தே³தப்³ப³தாய இத்தீ²னங் கோபீனங் ருந்த⁴னீயங். மா மங் பூ⁴தபிதாத்³த³ஸாதி தஸ்மா பூ⁴தஸ்ஸ பிதா குடும்பி³கோ மங் மா அத்³த³க்கீ²தி லஜ்ஜமானா வத³தி.

    156. Taṃ sutvā petī attano ajjhāsayaṃ pakāsentī ‘‘naggā dubbaṇṇarūpāmhī’’ti gāthamāha. Tattha kopīnametaṃ itthīnanti etaṃ naggadubbaṇṇatādikaṃ paṭicchādetabbatāya itthīnaṃ kopīnaṃ rundhanīyaṃ. Mā maṃ bhūtapitāddasāti tasmā bhūtassa pitā kuṭumbiko maṃ mā addakkhīti lajjamānā vadati.

    157. தங் ஸுத்வா திஸ்ஸா ஸஞ்ஜாதனுத்³த³யா ‘‘ஹந்த³ கிங் வா த்யாஹங் த³ம்மீ’’தி கா³த²மாஹ. தத்த² ஹந்தா³தி சோத³னத்தே² நிபாதோ. கிங் வா த்யாஹங் த³ம்மீதி கிங் தே அஹங் த³ம்மி, கிங் வத்த²ங் த³ஸ்ஸாமி, உதா³ஹு ப⁴த்தந்தி. கிங் வா தேத⁴ கரோமஹந்தி கிங் வா அஞ்ஞங் தே இத⁴ இமஸ்மிங் காலே உபகாரங் கரிஸ்ஸாமி.

    157. Taṃ sutvā tissā sañjātanuddayā ‘‘handa kiṃ vā tyāhaṃ dammī’’ti gāthamāha. Tattha handāti codanatthe nipāto. Kiṃ vā tyāhaṃ dammīti kiṃ te ahaṃ dammi, kiṃ vatthaṃ dassāmi, udāhu bhattanti. Kiṃ vā tedha karomahanti kiṃ vā aññaṃ te idha imasmiṃ kāle upakāraṃ karissāmi.

    158. தங் ஸுத்வா பேதீ ‘‘சத்தாரோ பி⁴க்கூ² ஸங்க⁴தோ’’தி கா³த²மாஹ. தத்த² சத்தாரோ பி⁴க்கூ² ஸங்க⁴தோ, சத்தாரோ பன புக்³க³லேதி பி⁴க்கு²ஸங்க⁴தோ ஸங்க⁴வஸேன சத்தாரோ பி⁴க்கூ², புக்³க³லவஸேன சத்தாரோ பி⁴க்கூ²தி ஏவங் அட்ட² பி⁴க்கூ² யதா²ருசிங் போ⁴ஜெத்வா தங் த³க்கி²ணங் மம ஆதி³ஸ, மய்ஹங் பத்திதா³னங் தே³ஹி. ததா³ஹங் ஸுகி²தா ஹெஸ்ஸந்தி யதா³ த்வங் த³க்கி²ணங் மம உத்³தி³ஸிஸ்ஸஸி, ததா³ அஹங் ஸுகி²தா ஸுக²ப்பத்தா ஸப்³ப³காமஸமித்³தி⁴னீ ப⁴விஸ்ஸாமீதி அத்தோ².

    158. Taṃ sutvā petī ‘‘cattāro bhikkhū saṅghato’’ti gāthamāha. Tattha cattāro bhikkhū saṅghato, cattāro pana puggaleti bhikkhusaṅghato saṅghavasena cattāro bhikkhū, puggalavasena cattāro bhikkhūti evaṃ aṭṭha bhikkhū yathāruciṃ bhojetvā taṃ dakkhiṇaṃ mama ādisa, mayhaṃ pattidānaṃ dehi. Tadāhaṃ sukhitā hessanti yadā tvaṃ dakkhiṇaṃ mama uddisissasi, tadā ahaṃ sukhitā sukhappattā sabbakāmasamiddhinī bhavissāmīti attho.

    159-161. தங் ஸுத்வா திஸ்ஸா தமத்த²ங் அத்தனோ ஸாமிகஸ்ஸ ஆரோசெத்வா து³தியதி³வஸே அட்ட² பி⁴க்கூ² போ⁴ஜெத்வா தஸ்ஸா த³க்கி²ணமாதி³ஸி, ஸா தாவதே³வ படிலத்³த⁴தி³ப்³ப³ஸம்பத்திகா புன திஸ்ஸாய ஸந்திகங் உபஸங்கமி. தமத்த²ங் த³ஸ்ஸேதுங் ஸங்கீ³திகாரேஹி ‘‘ஸாதூ⁴தி ஸா படிஸ்ஸுத்வா’’திஆதி³கா திஸ்ஸோ கா³தா² ட²பிதா.

    159-161. Taṃ sutvā tissā tamatthaṃ attano sāmikassa ārocetvā dutiyadivase aṭṭha bhikkhū bhojetvā tassā dakkhiṇamādisi, sā tāvadeva paṭiladdhadibbasampattikā puna tissāya santikaṃ upasaṅkami. Tamatthaṃ dassetuṃ saṅgītikārehi ‘‘sādhūti sā paṭissutvā’’tiādikā tisso gāthā ṭhapitā.

    162-167. உபஸங்கமித்வா டி²தங் பன நங் திஸ்ஸா ‘‘அபி⁴க்கந்தேன வண்ணேனா’’திஆதீ³ஹி தீஹி கா³தா²ஹி படிபுச்சி². இதரா ‘‘அஹங் மத்தா’’தி கா³தா²ய அத்தானங் ஆசிக்கி²த்வா ‘‘சிரங் ஜீவாஹீ’’தி கா³தா²ய தஸ்ஸா அனுமோத³னங் த³த்வா ‘‘இத⁴ த⁴ம்மங் சரித்வானா’’தி கா³தா²ய ஓவாத³ங் அதா³ஸி. தத்த² தவ தி³ன்னேனாதி தயா தி³ன்னேன. அஸோகங் விரஜங் டா²னந்தி ஸோகாபா⁴வேன அஸோகங், ஸேத³ஜல்லிகானங் பன அபா⁴வேன விரஜங் தி³ப்³ப³ட்டா²னங், ஸப்³ப³மேதங் தே³வலோகங் ஸந்தா⁴ய வத³தி. ஆவாஸந்தி டா²னங். வஸவத்தினந்தி தி³ப்³பே³ன ஆதி⁴பதெய்யேன அத்தனோ வஸங் வத்தெந்தானங். ஸமூலந்தி ஸலோப⁴தோ³ஸங். லோப⁴தோ³ஸா ஹி மச்ச²ரியஸ்ஸ மூலங் நாம. அனிந்தி³தாதி அக³ரஹிதா பாஸங்ஸா, ஸக்³க³முபேஹி டா²னந்தி ரூபாதீ³ஹி விஸயேஹி ஸுட்டு² அக்³க³த்தா ‘‘ஸக்³க³’’ந்தி லத்³த⁴னாமங் தி³ப்³ப³ட்டா²னங் உபேஹி, ஸுக³திபராயணா ஹோஹீதி அத்தோ². ஸேஸங் உத்தானமேவ.

    162-167. Upasaṅkamitvā ṭhitaṃ pana naṃ tissā ‘‘abhikkantena vaṇṇenā’’tiādīhi tīhi gāthāhi paṭipucchi. Itarā ‘‘ahaṃ mattā’’ti gāthāya attānaṃ ācikkhitvā ‘‘ciraṃ jīvāhī’’ti gāthāya tassā anumodanaṃ datvā ‘‘idha dhammaṃ caritvānā’’ti gāthāya ovādaṃ adāsi. Tattha tava dinnenāti tayā dinnena. Asokaṃ virajaṃ ṭhānanti sokābhāvena asokaṃ, sedajallikānaṃ pana abhāvena virajaṃ dibbaṭṭhānaṃ, sabbametaṃ devalokaṃ sandhāya vadati. Āvāsanti ṭhānaṃ. Vasavattinanti dibbena ādhipateyyena attano vasaṃ vattentānaṃ. Samūlanti salobhadosaṃ. Lobhadosā hi macchariyassa mūlaṃ nāma. Aninditāti agarahitā pāsaṃsā, saggamupehi ṭhānanti rūpādīhi visayehi suṭṭhu aggattā ‘‘sagga’’nti laddhanāmaṃ dibbaṭṭhānaṃ upehi, sugatiparāyaṇā hohīti attho. Sesaṃ uttānameva.

    அத² திஸ்ஸா தங் பவத்திங் குடும்பி³கஸ்ஸ ஆரோசேஸி, குடும்பி³கோ பி⁴க்கூ²னங் ஆரோசேஸி, பி⁴க்கூ² ப⁴க³வதோ ஆரோசேஸுங். ப⁴க³வா தமத்த²ங் அட்டு²ப்பத்திங் கத்வா ஸம்பத்தபரிஸாய த⁴ம்மங் தே³ஸேஸி, தங் ஸுத்வா மஹாஜனோ படிலத்³த⁴ஸங்வேகோ³ வினெய்ய மச்சே²ராதி³மலங் தா³னஸீலாதி³ரதோ ஸுக³திபராயணோ அஹோஸீதி.

    Atha tissā taṃ pavattiṃ kuṭumbikassa ārocesi, kuṭumbiko bhikkhūnaṃ ārocesi, bhikkhū bhagavato ārocesuṃ. Bhagavā tamatthaṃ aṭṭhuppattiṃ katvā sampattaparisāya dhammaṃ desesi, taṃ sutvā mahājano paṭiladdhasaṃvego vineyya maccherādimalaṃ dānasīlādirato sugatiparāyaṇo ahosīti.

    மத்தாபேதிவத்து²வண்ணனா நிட்டி²தா.

    Mattāpetivatthuvaṇṇanā niṭṭhitā.







    Related texts:



    திபிடக (மூல) • Tipiṭaka (Mūla) / ஸுத்தபிடக • Suttapiṭaka / கு²த்³த³கனிகாய • Khuddakanikāya / பேதவத்து²பாளி • Petavatthupāḷi / 3. மத்தாபேதிவத்து² • 3. Mattāpetivatthu


    © 1991-2023 The Titi Tudorancea Bulletin | Titi Tudorancea® is a Registered Trademark | Terms of use and privacy policy
    Contact