Library / Tipiṭaka / திபிடக • Tipiṭaka / விமானவத்து²பாளி • Vimānavatthupāḷi

    9. மட்ட²குண்ட³லீவிமானவத்து²

    9. Maṭṭhakuṇḍalīvimānavatthu

    1207.

    1207.

    1 ‘‘அலங்கதோ மட்ட²குண்ட³லீ 2, மாலதா⁴ரீ ஹரிசந்த³னுஸ்ஸதோ³;

    3 ‘‘Alaṅkato maṭṭhakuṇḍalī 4, māladhārī haricandanussado;

    பா³ஹா பக்³க³ய்ஹ கந்த³ஸி, வனமஜ்ஜே² கிங் து³க்கி²தோ துவ’’ந்தி.

    Bāhā paggayha kandasi, vanamajjhe kiṃ dukkhito tuva’’nti.

    1208.

    1208.

    ‘‘ஸோவண்ணமயோ பப⁴ஸ்ஸரோ, உப்பன்னோ ரத²பஞ்ஜரோ மம;

    ‘‘Sovaṇṇamayo pabhassaro, uppanno rathapañjaro mama;

    தஸ்ஸ சக்கயுக³ங் ந விந்தா³மி, தேன து³க்கே²ன ஜஹாமி 5 ஜீவித’’ந்தி.

    Tassa cakkayugaṃ na vindāmi, tena dukkhena jahāmi 6 jīvita’’nti.

    1209.

    1209.

    ‘‘ஸோவண்ணமயங் மணிமயங், லோஹிதகமயங் 7 அத² ரூபியமயங்;

    ‘‘Sovaṇṇamayaṃ maṇimayaṃ, lohitakamayaṃ 8 atha rūpiyamayaṃ;

    ஆசிக்க² 9 மே ப⁴த்³த³மாணவ, சக்கயுக³ங் படிபாத³யாமி தே’’தி.

    Ācikkha 10 me bhaddamāṇava, cakkayugaṃ paṭipādayāmi te’’ti.

    1210.

    1210.

    ஸோ மாணவோ தஸ்ஸ பாவதி³, ‘‘சந்தி³மஸூரியா உப⁴யெத்த² தி³ஸ்ஸரே;

    So māṇavo tassa pāvadi, ‘‘candimasūriyā ubhayettha dissare;

    ஸோவண்ணமயோ ரதோ² மம, தேன சக்கயுகே³ன ஸோப⁴தீ’’தி.

    Sovaṇṇamayo ratho mama, tena cakkayugena sobhatī’’ti.

    1211.

    1211.

    ‘‘பா³லோ கோ² த்வங் அஸி மாணவ, யோ த்வங் பத்த²யஸே அபத்தி²யங்;

    ‘‘Bālo kho tvaṃ asi māṇava, yo tvaṃ patthayase apatthiyaṃ;

    மஞ்ஞாமி துவங் மரிஸ்ஸஸி, ந ஹி த்வங் லச்ச²ஸி சந்தி³மஸூரியே’’தி.

    Maññāmi tuvaṃ marissasi, na hi tvaṃ lacchasi candimasūriye’’ti.

    1212.

    1212.

    ‘‘க³மனாக³மனம்பி தி³ஸ்ஸதி, வண்ணதா⁴து உப⁴யத்த² வீதி²யா;

    ‘‘Gamanāgamanampi dissati, vaṇṇadhātu ubhayattha vīthiyā;

    பேதோ 11 காலகதோ ந தி³ஸ்ஸதி, கோ நித⁴ கந்த³தங் பா³ல்யதரோ’’தி.

    Peto 12 kālakato na dissati, ko nidha kandataṃ bālyataro’’ti.

    1213.

    1213.

    ‘‘ஸச்சங் கோ² வதே³ஸி மாணவ, அஹமேவ கந்த³தங் பா³ல்யதரோ;

    ‘‘Saccaṃ kho vadesi māṇava, ahameva kandataṃ bālyataro;

    சந்த³ங் விய தா³ரகோ ருத³ங், பேதங் காலகதாபி⁴பத்த²யி’’ந்தி.

    Candaṃ viya dārako rudaṃ, petaṃ kālakatābhipatthayi’’nti.

    1214.

    1214.

    ‘‘ஆதி³த்தங் வத மங் ஸந்தங், க⁴தஸித்தங்வ பாவகங்;

    ‘‘Ādittaṃ vata maṃ santaṃ, ghatasittaṃva pāvakaṃ;

    வாரினா விய ஓஸிஞ்சங், ஸப்³ப³ங் நிப்³பா³பயே த³ரங்.

    Vārinā viya osiñcaṃ, sabbaṃ nibbāpaye daraṃ.

    1215.

    1215.

    ‘‘அப்³ப³ஹீ 13 வத மே ஸல்லங், ஸோகங் ஹத³யனிஸ்ஸிதங்;

    ‘‘Abbahī 14 vata me sallaṃ, sokaṃ hadayanissitaṃ;

    யோ மே ஸோகபரேதஸ்ஸ, புத்தஸோகங் அபானுதி³.

    Yo me sokaparetassa, puttasokaṃ apānudi.

    1216.

    1216.

    ‘‘ஸ்வாஹங் அப்³பூ³ள்ஹஸல்லொஸ்மி, ஸீதிபூ⁴தொஸ்மி நிப்³பு³தோ;

    ‘‘Svāhaṃ abbūḷhasallosmi, sītibhūtosmi nibbuto;

    ந ஸோசாமி ந ரோதா³மி, வத ஸுத்வான மாணவாதி.

    Na socāmi na rodāmi, vata sutvāna māṇavāti.

    1217.

    1217.

    ‘‘தே³வதா நுஸி க³ந்த⁴ப்³போ³, அது³ 15 ஸக்கோ புரிந்த³தோ³;

    ‘‘Devatā nusi gandhabbo, adu 16 sakko purindado;

    கோ வா த்வங் கஸ்ஸ வா புத்தோ, கத²ங் ஜானேமு தங் மய’’ந்தி.

    Ko vā tvaṃ kassa vā putto, kathaṃ jānemu taṃ maya’’nti.

    1218.

    1218.

    ‘‘யஞ்ச 17 கந்த³ஸி யஞ்ச ரோத³ஸி, புத்தங் ஆளாஹனே ஸயங் த³ஹித்வா;

    ‘‘Yañca 18 kandasi yañca rodasi, puttaṃ āḷāhane sayaṃ dahitvā;

    ஸ்வாஹங் குஸலங் கரித்வா கம்மங், தித³ஸானங் ஸஹப்³யதங் க³தோ’’தி 19.

    Svāhaṃ kusalaṃ karitvā kammaṃ, tidasānaṃ sahabyataṃ gato’’ti 20.

    1219.

    1219.

    ‘‘அப்பங் வா ப³ஹுங் வா நாத்³த³ஸாம, தா³னங் த³த³ந்தஸ்ஸ ஸகே அகா³ரே;

    ‘‘Appaṃ vā bahuṃ vā nāddasāma, dānaṃ dadantassa sake agāre;

    உபோஸத²கம்மங் வா 21 தாதி³ஸங், கேன கம்மேன க³தோஸி தே³வலோக’’ந்தி.

    Uposathakammaṃ vā 22 tādisaṃ, kena kammena gatosi devaloka’’nti.

    1220.

    1220.

    ‘‘ஆபா³தி⁴கோஹங் து³க்கி²தோ கி³லானோ, ஆதுரரூபொம்ஹி ஸகே நிவேஸனே;

    ‘‘Ābādhikohaṃ dukkhito gilāno, āturarūpomhi sake nivesane;

    பு³த்³த⁴ங் விக³தரஜங் விதிண்ணகங்க²ங், அத்³த³க்கி²ங் ஸுக³தங் அனோமபஞ்ஞங்.

    Buddhaṃ vigatarajaṃ vitiṇṇakaṅkhaṃ, addakkhiṃ sugataṃ anomapaññaṃ.

    1221 .

    1221.

    ‘‘ஸ்வாஹங் முதி³தமனோ பஸன்னசித்தோ, அஞ்ஜலிங் அகரிங் ததா²க³தஸ்ஸ;

    ‘‘Svāhaṃ muditamano pasannacitto, añjaliṃ akariṃ tathāgatassa;

    தாஹங் குஸலங் கரித்வான கம்மங், தித³ஸானங் ஸஹப்³யதங் க³தோ’’தி.

    Tāhaṃ kusalaṃ karitvāna kammaṃ, tidasānaṃ sahabyataṃ gato’’ti.

    1222.

    1222.

    ‘‘அச்ச²ரியங் வத அப்³பு⁴தங் வத, அஞ்ஜலிகம்மஸ்ஸ அயமீதி³ஸோ விபாகோ;

    ‘‘Acchariyaṃ vata abbhutaṃ vata, añjalikammassa ayamīdiso vipāko;

    அஹம்பி முதி³தமனோ பஸன்னசித்தோ, அஜ்ஜேவ பு³த்³த⁴ங் ஸரணங் வஜாமீ’’தி.

    Ahampi muditamano pasannacitto, ajjeva buddhaṃ saraṇaṃ vajāmī’’ti.

    1223.

    1223.

    ‘‘அஜ்ஜேவ பு³த்³த⁴ங் ஸரணங் வஜாஹி, த⁴ம்மஞ்ச ஸங்க⁴ஞ்ச பஸன்னசித்தோ;

    ‘‘Ajjeva buddhaṃ saraṇaṃ vajāhi, dhammañca saṅghañca pasannacitto;

    ததே²வ ஸிக்கா²ய பதா³னி பஞ்ச, அக²ண்ட³பு²ல்லானி ஸமாதி³யஸ்ஸு.

    Tatheva sikkhāya padāni pañca, akhaṇḍaphullāni samādiyassu.

    1224.

    1224.

    ‘‘பாணாதிபாதா விரமஸ்ஸு கி²ப்பங், லோகே அதி³ன்னங் பரிவஜ்ஜயஸ்ஸு;

    ‘‘Pāṇātipātā viramassu khippaṃ, loke adinnaṃ parivajjayassu;

    அமஜ்ஜபோ மா ச முஸா ப⁴ணாஹி, ஸகேன தா³ரேன ச ஹோஹி துட்டோ²’’தி.

    Amajjapo mā ca musā bhaṇāhi, sakena dārena ca hohi tuṭṭho’’ti.

    1225.

    1225.

    ‘‘அத்த²காமோஸி மே யக்க², ஹிதகாமோஸி தே³வதே;

    ‘‘Atthakāmosi me yakkha, hitakāmosi devate;

    கரோமி துய்ஹங் வசனங், த்வங்ஸி ஆசரியோ மமாதி.

    Karomi tuyhaṃ vacanaṃ, tvaṃsi ācariyo mamāti.

    1226.

    1226.

    ‘‘உபேமி ஸரணங் பு³த்³த⁴ங், த⁴ம்மஞ்சாபி அனுத்தரங்;

    ‘‘Upemi saraṇaṃ buddhaṃ, dhammañcāpi anuttaraṃ;

    ஸங்க⁴ஞ்ச நரதே³வஸ்ஸ, க³ச்சா²மி ஸரணங் அஹங்.

    Saṅghañca naradevassa, gacchāmi saraṇaṃ ahaṃ.

    1227.

    1227.

    ‘‘பாணாதிபாதா விரமாமி கி²ப்பங், லோகே அதி³ன்னங் பரிவஜ்ஜயாமி;

    ‘‘Pāṇātipātā viramāmi khippaṃ, loke adinnaṃ parivajjayāmi;

    அமஜ்ஜபோ நோ ச முஸா ப⁴ணாமி, ஸகேன தா³ரேன ச ஹோமி துட்டோ²’’தி.

    Amajjapo no ca musā bhaṇāmi, sakena dārena ca homi tuṭṭho’’ti.

    மட்ட²குண்ட³லீவிமானங் நவமங்.

    Maṭṭhakuṇḍalīvimānaṃ navamaṃ.







    Footnotes:
    1. பே॰ வ॰ 186
    2. மட்டகுண்ட³லீ (ஸீ॰)
    3. pe. va. 186
    4. maṭṭakuṇḍalī (sī.)
    5. ஜஹிஸ்ஸங் (ஸீ॰), ஜஹிஸ்ஸாமி (ஸ்யா॰ பீ॰)
    6. jahissaṃ (sī.), jahissāmi (syā. pī.)
    7. லோஹிதங்க³மயங் (ஸ்யா॰), லோஹிதங்கமயங் (ஸீ॰), லோஹமயங் (கத்த²சி)
    8. lohitaṅgamayaṃ (syā.), lohitaṅkamayaṃ (sī.), lohamayaṃ (katthaci)
    9. ஆசிக்க²த² (க॰)
    10. ācikkhatha (ka.)
    11. பேதோ பன (ஸீ॰ ஸ்யா॰)
    12. peto pana (sī. syā.)
    13. அப்³பூ³ள்ஹ (பீ॰), அப்³பூ³ள்ஹங் (ஸ்யா॰ க॰)
    14. abbūḷha (pī.), abbūḷhaṃ (syā. ka.)
    15. ஆது³ (ஸீ॰ ஸ்யா॰)
    16. ādu (sī. syā.)
    17. யங் (க॰)
    18. yaṃ (ka.)
    19. பத்தோதி (ஸீ॰ ஸ்யா॰ பீ॰)
    20. pattoti (sī. syā. pī.)
    21. உபோஸத²கம்மஞ்ச (க॰)
    22. uposathakammañca (ka.)



    Related texts:



    அட்ட²கதா² • Aṭṭhakathā / ஸுத்தபிடக (அட்ட²கதா²) • Suttapiṭaka (aṭṭhakathā) / கு²த்³த³கனிகாய (அட்ட²கதா²) • Khuddakanikāya (aṭṭhakathā) / விமானவத்து²-அட்ட²கதா² • Vimānavatthu-aṭṭhakathā / 9. மட்ட²குண்ட³லீவிமானவண்ணனா • 9. Maṭṭhakuṇḍalīvimānavaṇṇanā


    © 1991-2023 The Titi Tudorancea Bulletin | Titi Tudorancea® is a Registered Trademark | Terms of use and privacy policy
    Contact