Library / Tipiṭaka / திபிடக • Tipiṭaka / ஸங்யுத்தனிகாய • Saṃyuttanikāya |
3. மாதுகா³மஸங்யுத்தங்
3. Mātugāmasaṃyuttaṃ
1. பட²மபெய்யாலவக்³கோ³
1. Paṭhamapeyyālavaggo
1. மாதுகா³மஸுத்தங்
1. Mātugāmasuttaṃ
280. ‘‘பஞ்சஹி , பி⁴க்க²வே, அங்கே³ஹி ஸமன்னாக³தோ மாதுகா³மோ ஏகந்தஅமனாபோ ஹோதி புரிஸஸ்ஸ. கதமேஹி பஞ்சஹி? ந ச ரூபவா ஹோதி, ந ச போ⁴க³வா ஹோதி, ந ச ஸீலவா ஹோதி, அலஸோ ச ஹோதி, பஜஞ்சஸ்ஸ ந லப⁴தி – இமேஹி கோ², பி⁴க்க²வே, பஞ்சஹி அங்கே³ஹி ஸமன்னாக³தோ மாதுகா³மோ ஏகந்தஅமனாபோ ஹோதி புரிஸஸ்ஸ. பஞ்சஹி, பி⁴க்க²வே, அங்கே³ஹி ஸமன்னாக³தோ மாதுகா³மோ ஏகந்தமனாபோ ஹோதி புரிஸஸ்ஸ. கதமேஹி பஞ்சஹி? ரூபவா ச ஹோதி, போ⁴க³வா ச ஹோதி, ஸீலவா ச ஹோதி, த³க்கோ² ச ஹோதி அனலஸோ, பஜஞ்சஸ்ஸ லப⁴தி – இமேஹி கோ², பி⁴க்க²வே, பஞ்சஹி அங்கே³ஹி ஸமன்னாக³தோ மாதுகா³மோ ஏகந்தமனாபோ ஹோதி புரிஸஸ்ஸா’’தி. பட²மங்.
280. ‘‘Pañcahi , bhikkhave, aṅgehi samannāgato mātugāmo ekantaamanāpo hoti purisassa. Katamehi pañcahi? Na ca rūpavā hoti, na ca bhogavā hoti, na ca sīlavā hoti, alaso ca hoti, pajañcassa na labhati – imehi kho, bhikkhave, pañcahi aṅgehi samannāgato mātugāmo ekantaamanāpo hoti purisassa. Pañcahi, bhikkhave, aṅgehi samannāgato mātugāmo ekantamanāpo hoti purisassa. Katamehi pañcahi? Rūpavā ca hoti, bhogavā ca hoti, sīlavā ca hoti, dakkho ca hoti analaso, pajañcassa labhati – imehi kho, bhikkhave, pañcahi aṅgehi samannāgato mātugāmo ekantamanāpo hoti purisassā’’ti. Paṭhamaṃ.
Related texts:
அட்ட²கதா² • Aṭṭhakathā / ஸுத்தபிடக (அட்ட²கதா²) • Suttapiṭaka (aṭṭhakathā) / ஸங்யுத்தனிகாய (அட்ட²கதா²) • Saṃyuttanikāya (aṭṭhakathā) / 1-2. மாதுகா³மஸுத்தாதி³வண்ணனா • 1-2. Mātugāmasuttādivaṇṇanā
டீகா • Tīkā / ஸுத்தபிடக (டீகா) • Suttapiṭaka (ṭīkā) / ஸங்யுத்தனிகாய (டீகா) • Saṃyuttanikāya (ṭīkā) / 1-2. மாதுகா³மஸுத்தாதி³வண்ணனா • 1-2. Mātugāmasuttādivaṇṇanā