Library / Tipiṭaka / திபிடக • Tipiṭaka / மஹாவக்³க³பாளி • Mahāvaggapāḷi

    50. மாதுகா⁴தகவத்து²

    50. Mātughātakavatthu

    112. தேன கோ² பன ஸமயேன அஞ்ஞதரோ மாணவகோ மாதரங் ஜீவிதா வோரோபேஸி. ஸோ தேன பாபகேன கம்மேன அட்டீயதி ஹராயதி ஜிகு³ச்ச²தி . அத² கோ² தஸ்ஸ மாணவகஸ்ஸ ஏதத³ஹோஸி – ‘‘கேன நு கோ² அஹங் உபாயேன இமஸ்ஸ பாபகஸ்ஸ கம்மஸ்ஸ நிக்க²ந்திங் கரெய்ய’’ந்தி? அத² கோ² தஸ்ஸ மாணவகஸ்ஸ ஏதத³ஹோஸி – ‘‘இமே கோ² ஸமணா ஸக்யபுத்தியா த⁴ம்மசாரினோ ஸமசாரினோ ப்³ரஹ்மசாரினோ ஸச்சவாதி³னோ ஸீலவந்தோ கல்யாணத⁴ம்மா. ஸசே கோ² அஹங் ஸமணேஸு ஸக்யபுத்தியேஸு பப்³ப³ஜெய்யங், ஏவாஹங் இமஸ்ஸ பாபகஸ்ஸ கம்மஸ்ஸ நிக்க²ந்திங் கரெய்ய’’ந்தி. அத² கோ² ஸோ மாணவகோ பி⁴க்கூ² உபஸங்கமித்வா பப்³ப³ஜ்ஜங் யாசி. பி⁴க்கூ² ஆயஸ்மந்தங் உபாலிங் ஏதத³வோசுங் – ‘‘புப்³பே³பி கோ², ஆவுஸோ உபாலி, நாகோ³ மாணவகவண்ணேன பி⁴க்கூ²ஸு பப்³ப³ஜிதோ. இங்கா⁴வுஸோ உபாலி, இமங் மாணவகங் அனுயுஞ்ஜாஹீ’’தி. அத² கோ² ஸோ மாணவகோ ஆயஸ்மதா உபாலினா அனுயுஞ்ஜீயமானோ ஏதமத்த²ங் ஆரோசேஸி. ஆயஸ்மா உபாலி பி⁴க்கூ²னங் ஏதமத்த²ங் ஆரோசேஸி. பி⁴க்கூ² ப⁴க³வதோ ஏதமத்த²ங் ஆரோசேஸுங்…பே॰… மாதுகா⁴தகோ, பி⁴க்க²வே, அனுபஸம்பன்னோ ந உபஸம்பாதே³தப்³போ³, உபஸம்பன்னோ நாஸேதப்³போ³தி.

    112. Tena kho pana samayena aññataro māṇavako mātaraṃ jīvitā voropesi. So tena pāpakena kammena aṭṭīyati harāyati jigucchati . Atha kho tassa māṇavakassa etadahosi – ‘‘kena nu kho ahaṃ upāyena imassa pāpakassa kammassa nikkhantiṃ kareyya’’nti? Atha kho tassa māṇavakassa etadahosi – ‘‘ime kho samaṇā sakyaputtiyā dhammacārino samacārino brahmacārino saccavādino sīlavanto kalyāṇadhammā. Sace kho ahaṃ samaṇesu sakyaputtiyesu pabbajeyyaṃ, evāhaṃ imassa pāpakassa kammassa nikkhantiṃ kareyya’’nti. Atha kho so māṇavako bhikkhū upasaṅkamitvā pabbajjaṃ yāci. Bhikkhū āyasmantaṃ upāliṃ etadavocuṃ – ‘‘pubbepi kho, āvuso upāli, nāgo māṇavakavaṇṇena bhikkhūsu pabbajito. Iṅghāvuso upāli, imaṃ māṇavakaṃ anuyuñjāhī’’ti. Atha kho so māṇavako āyasmatā upālinā anuyuñjīyamāno etamatthaṃ ārocesi. Āyasmā upāli bhikkhūnaṃ etamatthaṃ ārocesi. Bhikkhū bhagavato etamatthaṃ ārocesuṃ…pe… mātughātako, bhikkhave, anupasampanno na upasampādetabbo, upasampanno nāsetabboti.







    Related texts:



    அட்ட²கதா² • Aṭṭhakathā / வினயபிடக (அட்ட²கதா²) • Vinayapiṭaka (aṭṭhakathā) / மஹாவக்³க³-அட்ட²கதா² • Mahāvagga-aṭṭhakathā / மாதுகா⁴தகாதி³வத்து²கதா² • Mātughātakādivatthukathā

    டீகா • Tīkā / வினயபிடக (டீகா) • Vinayapiṭaka (ṭīkā) / ஸாரத்த²தீ³பனீ-டீகா • Sāratthadīpanī-ṭīkā / மாதுகா⁴தகாதி³வத்து²கதா²வண்ணனா • Mātughātakādivatthukathāvaṇṇanā

    டீகா • Tīkā / வினயபிடக (டீகா) • Vinayapiṭaka (ṭīkā) / வஜிரபு³த்³தி⁴-டீகா • Vajirabuddhi-ṭīkā / மாதுகா⁴தகாதி³வத்து²கதா²வண்ணனா • Mātughātakādivatthukathāvaṇṇanā

    டீகா • Tīkā / வினயபிடக (டீகா) • Vinayapiṭaka (ṭīkā) / விமதிவினோத³னீ-டீகா • Vimativinodanī-ṭīkā / மாதுகா⁴தகாதி³கதா²வண்ணனா • Mātughātakādikathāvaṇṇanā

    டீகா • Tīkā / வினயபிடக (டீகா) • Vinayapiṭaka (ṭīkā) / பாசித்யாதி³யோஜனாபாளி • Pācityādiyojanāpāḷi / 50. மாதுகா⁴தகாதி³வத்து²கதா² • 50. Mātughātakādivatthukathā


    © 1991-2023 The Titi Tudorancea Bulletin | Titi Tudorancea® is a Registered Trademark | Terms of use and privacy policy
    Contact