Library / Tipiṭaka / திபிடக • Tipiṭaka / சரியாபிடகபாளி • Cariyāpiṭakapāḷi

    2. ஹத்தி²னாக³வக்³கோ³

    2. Hatthināgavaggo

    1. மாதுபோஸகசரியா

    1. Mātuposakacariyā

    1.

    1.

    ‘‘யதா³ அஹோஸிங் பவனே, குஞ்ஜரோ மாதுபோஸகோ;

    ‘‘Yadā ahosiṃ pavane, kuñjaro mātuposako;

    ந ததா³ அத்தி² மஹியா, கு³ணேன மம ஸாதி³ஸோ.

    Na tadā atthi mahiyā, guṇena mama sādiso.

    2.

    2.

    ‘‘பவனே தி³ஸ்வா வனசரோ, ரஞ்ஞோ மங் படிவேத³யி;

    ‘‘Pavane disvā vanacaro, rañño maṃ paṭivedayi;

    ‘தவானுச்ச²வோ மஹாராஜ, க³ஜோ வஸதி கானநே.

    ‘Tavānucchavo mahārāja, gajo vasati kānane.

    3.

    3.

    ‘‘‘ந தஸ்ஸ பரிக்கா²யத்தோ², நபி ஆளககாஸுயா;

    ‘‘‘Na tassa parikkhāyattho, napi āḷakakāsuyā;

    ஸஹ க³ஹிதே 1 ஸொண்டா³ய, ஸயமேவ இதே⁴ஹி’தி.

    Saha gahite 2 soṇḍāya, sayameva idhehi’ti.

    4.

    4.

    ‘‘தஸ்ஸ தங் வசனங் ஸுத்வா, ராஜாபி துட்ட²மானஸோ;

    ‘‘Tassa taṃ vacanaṃ sutvā, rājāpi tuṭṭhamānaso;

    பேஸேஸி ஹத்தி²த³மகங், சே²காசரியங் ஸுஸிக்கி²தங்.

    Pesesi hatthidamakaṃ, chekācariyaṃ susikkhitaṃ.

    5.

    5.

    ‘‘க³ந்த்வா ஸோ ஹத்தி²த³மகோ, அத்³த³ஸ பது³மஸ்ஸரே;

    ‘‘Gantvā so hatthidamako, addasa padumassare;

    பி⁴ஸமுளாலங் 3 உத்³த⁴ரந்தங், யாபனத்தா²ய மாதுயா.

    Bhisamuḷālaṃ 4 uddharantaṃ, yāpanatthāya mātuyā.

    6.

    6.

    ‘‘விஞ்ஞாய மே ஸீலகு³ணங், லக்க²ணங் உபதா⁴ரயி;

    ‘‘Viññāya me sīlaguṇaṃ, lakkhaṇaṃ upadhārayi;

    ‘ஏஹி புத்தா’தி பத்வான, மம ஸொண்டா³ய அக்³க³ஹி.

    ‘Ehi puttā’ti patvāna, mama soṇḍāya aggahi.

    7.

    7.

    ‘‘யங் மே ததா³ பாகதிகங், ஸரீரானுக³தங் ப³லங்;

    ‘‘Yaṃ me tadā pākatikaṃ, sarīrānugataṃ balaṃ;

    அஜ்ஜ நாக³ஸஹஸ்ஸானங், ப³லேன ஸமஸாதி³ஸங்.

    Ajja nāgasahassānaṃ, balena samasādisaṃ.

    8.

    8.

    ‘‘யதி³ஹங் தேஸங் பகுப்பெய்யங், உபேதானங் க³ஹணாய மங்;

    ‘‘Yadihaṃ tesaṃ pakuppeyyaṃ, upetānaṃ gahaṇāya maṃ;

    படிப³லோ ப⁴வே தேஸங், யாவ ரஜ்ஜம்பி மானுஸங்.

    Paṭibalo bhave tesaṃ, yāva rajjampi mānusaṃ.

    9.

    9.

    ‘‘அபி சாஹங் ஸீலரக்கா²ய, ஸீலபாரமிபூரியா;

    ‘‘Api cāhaṃ sīlarakkhāya, sīlapāramipūriyā;

    ந கரோமி சித்தே அஞ்ஞத²த்தங், பக்கி²பந்தங் மமாளகே.

    Na karomi citte aññathattaṃ, pakkhipantaṃ mamāḷake.

    10.

    10.

    ‘‘யதி³ தே மங் தத்த² கொட்டெய்யுங், ப²ரஸூஹி தோமரேஹி ச;

    ‘‘Yadi te maṃ tattha koṭṭeyyuṃ, pharasūhi tomarehi ca;

    நேவ தேஸங் பகுப்பெய்யங், ஸீலக²ண்ட³ப⁴யா மமா’’தி.

    Neva tesaṃ pakuppeyyaṃ, sīlakhaṇḍabhayā mamā’’ti.

    மாதுபோஸகசரியங் பட²மங்.

    Mātuposakacariyaṃ paṭhamaṃ.







    Footnotes:
    1. ஸமங் க³ஹிதே (ஸீ॰)
    2. samaṃ gahite (sī.)
    3. பி⁴ஸமூலங் (க॰)
    4. bhisamūlaṃ (ka.)



    Related texts:



    அட்ட²கதா² • Aṭṭhakathā / ஸுத்தபிடக (அட்ட²கதா²) • Suttapiṭaka (aṭṭhakathā) / கு²த்³த³கனிகாய (அட்ட²கதா²) • Khuddakanikāya (aṭṭhakathā) / சரியாபிடக-அட்ட²கதா² • Cariyāpiṭaka-aṭṭhakathā / 1. மாதுபோஸகசரியாவண்ணனா • 1. Mātuposakacariyāvaṇṇanā


    © 1991-2023 The Titi Tudorancea Bulletin | Titi Tudorancea® is a Registered Trademark | Terms of use and privacy policy
    Contact