Library / Tipiṭaka / திபிடக • Tipiṭaka / ஜாதக-அட்ட²கதா² • Jātaka-aṭṭhakathā

    11. ஏகாத³ஸகனிபாதோ

    11. Ekādasakanipāto

    [455] 1. மாதுபோஸகஜாதகவண்ணனா

    [455] 1. Mātuposakajātakavaṇṇanā

    தஸ்ஸ நாக³ஸ்ஸ விப்பவாஸேனாதி இத³ங் ஸத்தா² ஜேதவனே விஹரந்தோ மாதுபோஸகபி⁴க்கு²ங் ஆரப்³ப⁴ கதே²ஸி. பச்சுப்பன்னவத்து² ஸாமஜாதகவத்து²ஸதி³ஸமேவ. ஸத்தா² பன பி⁴க்கூ² ஆமந்தெத்வா ‘‘மா பி⁴க்க²வே, ஏதங் பி⁴க்கு²ங் உஜ்ஜா²யித்த², போராணகபண்டி³தா திரச்சா²னயோனியங் நிப்³ப³த்தாபி மாதரா வியுத்தா ஸத்தாஹங் நிராஹாரதாய ஸுஸ்ஸமானா ராஜாரஹங் போ⁴ஜனங் லபி⁴த்வாபி ‘மாதரா வினா ந பு⁴ஞ்ஜிஸ்ஸாமா’தி மாதரங் தி³ஸ்வாவ கோ³சரங் க³ண்ஹிங்ஸூ’’தி வத்வா தேஹி யாசிதோ அதீதமாஹரி.

    Tassanāgassa vippavāsenāti idaṃ satthā jetavane viharanto mātuposakabhikkhuṃ ārabbha kathesi. Paccuppannavatthu sāmajātakavatthusadisameva. Satthā pana bhikkhū āmantetvā ‘‘mā bhikkhave, etaṃ bhikkhuṃ ujjhāyittha, porāṇakapaṇḍitā tiracchānayoniyaṃ nibbattāpi mātarā viyuttā sattāhaṃ nirāhāratāya sussamānā rājārahaṃ bhojanaṃ labhitvāpi ‘mātarā vinā na bhuñjissāmā’ti mātaraṃ disvāva gocaraṃ gaṇhiṃsū’’ti vatvā tehi yācito atītamāhari.

    அதீதே பா³ராணஸியங் ப்³ரஹ்மத³த்தே ரஜ்ஜங் காரெந்தே போ³தி⁴ஸத்தோ ஹிமவந்தபதே³ஸே ஹத்தி²யோனியங் நிப்³ப³த்தித்வா ஸப்³ப³ஸேதோ அஹோஸி அபி⁴ரூபோ த³ஸ்ஸனீயோ பாஸாதி³கோ லக்க²ணஸம்பன்னோ அஸீதிஹத்தி²ஸஹஸ்ஸபரிவாரோ. ஸோ ஜராஜிண்ணங் மாதரங் போஸேஸி, மாதா பனஸ்ஸ அந்தா⁴. ஸோ மது⁴ரமது⁴ரானி ப²லாப²லானி ஹத்தீ²னங் த³த்வா மாது ஸந்திகங் பேஸேஸி. ஹத்தீ² தஸ்ஸா அத³த்வா அத்தனாவ கா²த³ந்தி. ஸோ பரிக்³க³ண்ஹந்தோ தங் பவத்திங் ஞத்வா ‘‘யூத²ங் ச²ட்³டெ³த்வா மாதரமேவ போஸெஸ்ஸாமீ’’தி ரத்திபா⁴கே³ அஞ்ஞேஸங் ஹத்தீ²னங் அஜானந்தானங் மாதரங் க³ஹெத்வா சண்டோ³ரணபப்³ப³தபாத³ங் க³ந்த்வா ஏகங் நளினிங் உபனிஸ்ஸாய டி²தாய பப்³ப³தகு³ஹாயங் மாதரங் ட²பெத்வா போஸேஸி. அதே²கோ பா³ராணஸிவாஸீ வனசரகோ மக்³க³மூள்ஹோ தி³ஸங் வவத்த²பேதுங் அஸக்கொந்தோ மஹந்தேன ஸத்³தே³ன பரிதே³வி. போ³தி⁴ஸத்தோ தஸ்ஸ ஸத்³த³ங் ஸுத்வா ‘‘அயங் புரிஸோ அனாதோ², ந கோ² பன மேதங் பதிரூபங், யங் ஏஸ மயி டி²தே இத⁴ வினஸ்ஸெய்யா’’தி தஸ்ஸ ஸந்திகங் க³ந்த்வா தங் ப⁴யேன பலாயந்தங் தி³ஸ்வா ‘‘அம்போ⁴ புரிஸ, நத்தி² தே மங் நிஸ்ஸாய ப⁴யங், மா பலாயி, கஸ்மா த்வங் பரிதே³வந்தோ விசரஸீ’’தி புச்சி²த்வா ‘‘ஸாமி, அஹங் மக்³க³மூள்ஹோ, அஜ்ஜ மே ஸத்தமோ தி³வஸோ’’தி வுத்தே ‘‘போ⁴ புரிஸ, மா பா⁴யி, அஹங் தங் மனுஸ்ஸபதே² ட²பெஸ்ஸாமீ’’தி தங் அத்தனோ பிட்டி²யங் நிஸீதா³பெத்வா அரஞ்ஞா நீஹரித்வா நிவத்தி. ஸோபி பாபோ ‘‘நக³ரங் க³ந்த்வா ரஞ்ஞோ ஆரோசெஸ்ஸாமீ’’தி ருக்க²ஸஞ்ஞங் பப்³ப³தஸஞ்ஞங் கரொந்தோவ நிக்க²மித்வா பா³ராணஸிங் அக³மாஸி.

    Atīte bārāṇasiyaṃ brahmadatte rajjaṃ kārente bodhisatto himavantapadese hatthiyoniyaṃ nibbattitvā sabbaseto ahosi abhirūpo dassanīyo pāsādiko lakkhaṇasampanno asītihatthisahassaparivāro. So jarājiṇṇaṃ mātaraṃ posesi, mātā panassa andhā. So madhuramadhurāni phalāphalāni hatthīnaṃ datvā mātu santikaṃ pesesi. Hatthī tassā adatvā attanāva khādanti. So pariggaṇhanto taṃ pavattiṃ ñatvā ‘‘yūthaṃ chaḍḍetvā mātarameva posessāmī’’ti rattibhāge aññesaṃ hatthīnaṃ ajānantānaṃ mātaraṃ gahetvā caṇḍoraṇapabbatapādaṃ gantvā ekaṃ naḷiniṃ upanissāya ṭhitāya pabbataguhāyaṃ mātaraṃ ṭhapetvā posesi. Atheko bārāṇasivāsī vanacarako maggamūḷho disaṃ vavatthapetuṃ asakkonto mahantena saddena paridevi. Bodhisatto tassa saddaṃ sutvā ‘‘ayaṃ puriso anātho, na kho pana metaṃ patirūpaṃ, yaṃ esa mayi ṭhite idha vinasseyyā’’ti tassa santikaṃ gantvā taṃ bhayena palāyantaṃ disvā ‘‘ambho purisa, natthi te maṃ nissāya bhayaṃ, mā palāyi, kasmā tvaṃ paridevanto vicarasī’’ti pucchitvā ‘‘sāmi, ahaṃ maggamūḷho, ajja me sattamo divaso’’ti vutte ‘‘bho purisa, mā bhāyi, ahaṃ taṃ manussapathe ṭhapessāmī’’ti taṃ attano piṭṭhiyaṃ nisīdāpetvā araññā nīharitvā nivatti. Sopi pāpo ‘‘nagaraṃ gantvā rañño ārocessāmī’’ti rukkhasaññaṃ pabbatasaññaṃ karontova nikkhamitvā bārāṇasiṃ agamāsi.

    தஸ்மிங் காலே ரஞ்ஞோ மங்க³லஹத்தீ² காலமகாஸி. ராஜா ‘‘ஸசே கேனசி கத்த²சி ஓபவய்ஹங் காதுங் யுத்தரூபோ ஹத்தீ² தி³ட்டோ² அத்தி², ஸோ ஆசிக்க²தூ’’தி பே⁴ரிங் சராபேஸி. ஸோ புரிஸோ ராஜானங் உபஸங்கமித்வா ‘‘மயா, தே³வ, தும்ஹாகங் ஓபவய்ஹோ ப⁴விதுங் யுத்தரூபோ ஸப்³ப³ஸேதோ ஸீலவா ஹத்தி²ராஜா தி³ட்டோ², அஹங் மக்³க³ங் த³ஸ்ஸெஸ்ஸாமி, மயா ஸத்³தி⁴ங் ஹத்தா²சரியே பேஸெத்வா தங் க³ண்ஹாபேதா²’’தி ஆஹ. ராஜா ‘‘ஸாதூ⁴’’தி ‘‘இமங் மக்³க³தே³ஸகங் கத்வா அரஞ்ஞங் க³ந்த்வா இமினா வுத்தங் ஹத்தி²னாக³ங் ஆனேதா²’’தி தேன ஸத்³தி⁴ங் மஹந்தேன பரிவாரேன ஹத்தா²சரியங் பேஸேஸி. ஸோ தேன ஸத்³தி⁴ங் க³ந்த்வா போ³தி⁴ஸத்தங் நளினிங் பவிஸித்வா கோ³சரங் க³ண்ஹந்தங் பஸ்ஸி. போ³தி⁴ஸத்தோபி ஹத்தா²சரியங் தி³ஸ்வா ‘‘இத³ங் ப⁴யங் ந அஞ்ஞதோ உப்பன்னங், தஸ்ஸ புரிஸஸ்ஸ ஸந்திகா உப்பன்னங் ப⁴விஸ்ஸதி, அஹங் கோ² பன மஹாப³லோ ஹத்தி²ஸஹஸ்ஸம்பி வித்³த⁴ங்ஸேதுங் ஸமத்தோ² ஹோமி, குஜ்ஜி²த்வா ஸரட்ட²கங் ஸேனாவாஹனங் நாஸேதுங், ஸசே பன குஜ்ஜி²ஸ்ஸாமி, ஸீலங் மே பி⁴ஜ்ஜிஸ்ஸதி, தஸ்மா அஜ்ஜ ஸத்தீஹி கொட்டியமானோபி ந குஜ்ஜி²ஸ்ஸாமீ’’தி அதி⁴ட்டா²ய ஸீஸங் நாமெத்வா நிச்சலோவ அட்டா²ஸி. ஹத்தா²சரியோ பது³மஸரங் ஓதரித்வா தஸ்ஸ லக்க²ணஸம்பத்திங் தி³ஸ்வா ‘‘ஏஹி புத்தா’’தி ரஜததா³மஸதி³ஸாய ஸொண்டா³ய க³ஹெத்வா ஸத்தமே தி³வஸே பா³ராணஸிங் பாபுணி. போ³தி⁴ஸத்தமாதா பன புத்தே அனாக³ச்ச²ந்தே ‘‘புத்தோ மே ராஜராஜமஹாமத்தாதீ³ஹி நீதோ ப⁴விஸ்ஸதி, இதா³னி தஸ்ஸ விப்பவாஸேன அயங் வனஸண்டோ³ வட்³டி⁴ஸ்ஸதீ’’தி பரிதே³வமானா த்³வே கா³தா² அபா⁴ஸி –

    Tasmiṃ kāle rañño maṅgalahatthī kālamakāsi. Rājā ‘‘sace kenaci katthaci opavayhaṃ kātuṃ yuttarūpo hatthī diṭṭho atthi, so ācikkhatū’’ti bheriṃ carāpesi. So puriso rājānaṃ upasaṅkamitvā ‘‘mayā, deva, tumhākaṃ opavayho bhavituṃ yuttarūpo sabbaseto sīlavā hatthirājā diṭṭho, ahaṃ maggaṃ dassessāmi, mayā saddhiṃ hatthācariye pesetvā taṃ gaṇhāpethā’’ti āha. Rājā ‘‘sādhū’’ti ‘‘imaṃ maggadesakaṃ katvā araññaṃ gantvā iminā vuttaṃ hatthināgaṃ ānethā’’ti tena saddhiṃ mahantena parivārena hatthācariyaṃ pesesi. So tena saddhiṃ gantvā bodhisattaṃ naḷiniṃ pavisitvā gocaraṃ gaṇhantaṃ passi. Bodhisattopi hatthācariyaṃ disvā ‘‘idaṃ bhayaṃ na aññato uppannaṃ, tassa purisassa santikā uppannaṃ bhavissati, ahaṃ kho pana mahābalo hatthisahassampi viddhaṃsetuṃ samattho homi, kujjhitvā saraṭṭhakaṃ senāvāhanaṃ nāsetuṃ, sace pana kujjhissāmi, sīlaṃ me bhijjissati, tasmā ajja sattīhi koṭṭiyamānopi na kujjhissāmī’’ti adhiṭṭhāya sīsaṃ nāmetvā niccalova aṭṭhāsi. Hatthācariyo padumasaraṃ otaritvā tassa lakkhaṇasampattiṃ disvā ‘‘ehi puttā’’ti rajatadāmasadisāya soṇḍāya gahetvā sattame divase bārāṇasiṃ pāpuṇi. Bodhisattamātā pana putte anāgacchante ‘‘putto me rājarājamahāmattādīhi nīto bhavissati, idāni tassa vippavāsena ayaṃ vanasaṇḍo vaḍḍhissatī’’ti paridevamānā dve gāthā abhāsi –

    1.

    1.

    ‘‘தஸ்ஸ நாக³ஸ்ஸ விப்பவாஸேன, விரூள்ஹோ ஸல்லகீ ச குடஜா ச;

    ‘‘Tassa nāgassa vippavāsena, virūḷho sallakī ca kuṭajā ca;

    குருவிந்த³கரவீரா பி⁴ஸஸாமா ச, நிவாதே புப்பி²தா ச கணிகாரா.

    Kuruvindakaravīrā bhisasāmā ca, nivāte pupphitā ca kaṇikārā.

    2.

    2.

    ‘‘கோசிதே³வ ஸுவண்ணகாயுரா, நாக³ராஜங் ப⁴ரந்தி பிண்டே³ன;

    ‘‘Kocideva suvaṇṇakāyurā, nāgarājaṃ bharanti piṇḍena;

    யத்த² ராஜா ராஜகுமாரோ வா, கவசமபி⁴ஹெஸ்ஸதி அச²ம்பி⁴தோ’’தி.

    Yattha rājā rājakumāro vā, kavacamabhihessati achambhito’’ti.

    தத்த² விரூள்ஹாதி வட்³டி⁴தா நாம, நத்தெ²த்த² ஸங்ஸயோதி அஸங்ஸயவஸேனேவமாஹ. ஸல்லகீ ச குடஜா சாதி இந்த³ஸாலருக்கா² ச குடஜருக்கா² ச. குருவிந்த³கரவீரா பி⁴ஸஸாமா சாதி குருவிந்த³ருக்கா² ச கரவீரனாமகானி மஹாதிணானி ச பி⁴ஸானி ச ஸாமாகானி சாதி அத்தோ². ஏதே ச ஸப்³பே³ இதா³னி வட்³டி⁴ஸ்ஸந்தீதி பரிதே³வதி. நிவாதேதி பப்³ப³தபாதே³. புப்பி²தாதி மம புத்தேன ஸாக²ங் ப⁴ஞ்ஜித்வா அகா²தி³யமானா கணிகாராபி புப்பி²தா ப⁴விஸ்ஸந்தீதி வுத்தங் ஹோதி. கோசிதே³வாதி கத்த²சிதே³வ கா³மே வா நக³ரே வா. ஸுவண்ணகாயுராதி ஸுவண்ணாப⁴ரணா ராஜராஜமஹாமத்தா. ப⁴ரந்தி பிண்டே³னாதி அஜ்ஜ மாதுபோஸகங் நாக³ராஜங் ராஜாரஹஸ்ஸ போ⁴ஜனஸ்ஸ ஸுவட்³டி⁴தேன பிண்டே³ன போஸெந்தி. யத்தா²தி யஸ்மிங் நாக³ராஜே ராஜா நிஸீதி³த்வா. கவசமபி⁴ஹெஸ்ஸதீதி ஸங்கா³மங் பவிஸித்வா பச்சாமித்தானங் கவசங் அபி⁴ஹனிஸ்ஸதி பி⁴ந்தி³ஸ்ஸதி. இத³ங் வுத்தங் ஹோதி – ‘‘யத்த² மம புத்தே நிஸின்னோ ராஜா வா ராஜகுமாரோ வா அச²ம்பி⁴தோ ஹுத்வா ஸபத்தானங் கவசங் ஹனிஸ்ஸதி, தங் மே புத்தங் நாக³ராஜானங் ஸுவண்ணாப⁴ரணா அஜ்ஜ பிண்டே³ன ப⁴ரந்தீ’’தி.

    Tattha virūḷhāti vaḍḍhitā nāma, natthettha saṃsayoti asaṃsayavasenevamāha. Sallakī ca kuṭajā cāti indasālarukkhā ca kuṭajarukkhā ca. Kuruvindakaravīrā bhisasāmā cāti kuruvindarukkhā ca karavīranāmakāni mahātiṇāni ca bhisāni ca sāmākāni cāti attho. Ete ca sabbe idāni vaḍḍhissantīti paridevati. Nivāteti pabbatapāde. Pupphitāti mama puttena sākhaṃ bhañjitvā akhādiyamānā kaṇikārāpi pupphitā bhavissantīti vuttaṃ hoti. Kocidevāti katthacideva gāme vā nagare vā. Suvaṇṇakāyurāti suvaṇṇābharaṇā rājarājamahāmattā. Bharanti piṇḍenāti ajja mātuposakaṃ nāgarājaṃ rājārahassa bhojanassa suvaḍḍhitena piṇḍena posenti. Yatthāti yasmiṃ nāgarāje rājā nisīditvā. Kavacamabhihessatīti saṅgāmaṃ pavisitvā paccāmittānaṃ kavacaṃ abhihanissati bhindissati. Idaṃ vuttaṃ hoti – ‘‘yattha mama putte nisinno rājā vā rājakumāro vā achambhito hutvā sapattānaṃ kavacaṃ hanissati, taṃ me puttaṃ nāgarājānaṃ suvaṇṇābharaṇā ajja piṇḍena bharantī’’ti.

    ஹத்தா²சரியோபி அந்தராமக்³கே³வ ரஞ்ஞோ ஸாஸனங் பேஸேஸி. தங் ஸுத்வா ராஜா நக³ரங் அலங்காராபேஸி. ஹத்தா²சரியோ போ³தி⁴ஸத்தங் கதக³ந்த⁴பரிப⁴ண்ட³ங் அலங்கதபடியத்தங் ஹத்தி²ஸாலங் நெத்வா விசித்ரஸாணியா பரிக்கி²பாபெத்வா ரஞ்ஞோ ஆரோசாபேஸி. ராஜா நானக்³க³ரஸபோ⁴ஜனங் ஆதா³ய க³ந்த்வா போ³தி⁴ஸத்தஸ்ஸ தா³பேஸி. ஸோ ‘‘மாதரங் வினா கோ³சரங் ந க³ண்ஹிஸ்ஸாமீ’’தி பிண்ட³ங் ந க³ண்ஹி. அத² நங் யாசந்தோ ராஜா ததியங் கா³த²மாஹ –

    Hatthācariyopi antarāmaggeva rañño sāsanaṃ pesesi. Taṃ sutvā rājā nagaraṃ alaṅkārāpesi. Hatthācariyo bodhisattaṃ katagandhaparibhaṇḍaṃ alaṅkatapaṭiyattaṃ hatthisālaṃ netvā vicitrasāṇiyā parikkhipāpetvā rañño ārocāpesi. Rājā nānaggarasabhojanaṃ ādāya gantvā bodhisattassa dāpesi. So ‘‘mātaraṃ vinā gocaraṃ na gaṇhissāmī’’ti piṇḍaṃ na gaṇhi. Atha naṃ yācanto rājā tatiyaṃ gāthamāha –

    3.

    3.

    ‘‘க³ண்ஹாஹி நாக³ கப³ளங், மா நாக³ கிஸகோ ப⁴வ;

    ‘‘Gaṇhāhi nāga kabaḷaṃ, mā nāga kisako bhava;

    ப³ஹூனி ராஜகிச்சானி, தானி நாக³ கரிஸ்ஸஸீ’’தி.

    Bahūni rājakiccāni, tāni nāga karissasī’’ti.

    தங் ஸுத்வா போ³தி⁴ஸத்தோ சதுத்த²ங் கா³த²மாஹ –

    Taṃ sutvā bodhisatto catutthaṃ gāthamāha –

    4.

    4.

    ‘‘ஸா நூனஸா கபணிகா, அந்தா⁴ அபரிணாயிகா;

    ‘‘Sā nūnasā kapaṇikā, andhā apariṇāyikā;

    கா²ணுங் பாதே³ன க⁴ட்டேதி, கி³ரிங் சண்டோ³ரணங் பதீ’’தி.

    Khāṇuṃ pādena ghaṭṭeti, giriṃ caṇḍoraṇaṃ patī’’ti.

    தத்த² ஸா நூனஸாதி மஹாராஜ, நூன ஸா ஏஸா. கபணிகாதி புத்தவியோகே³ன கபணா. கா²ணுந்தி தத்த² தத்த² பதிதங் ருக்க²கலிங்க³ரங். க⁴ட்டேதீதி பரிதே³வமானா தத்த² தத்த² பாதே³ன போதெ²ந்தீ நூன பாதே³ன ஹனதி . கி³ரிங் சண்டோ³ரணங் பதீதி சண்டோ³ரணபப்³ப³தாபி⁴முகீ², பப்³ப³தபாதே³ பரிப்ப²ந்த³மானாதி அத்தோ².

    Tattha sā nūnasāti mahārāja, nūna sā esā. Kapaṇikāti puttaviyogena kapaṇā. Khāṇunti tattha tattha patitaṃ rukkhakaliṅgaraṃ. Ghaṭṭetīti paridevamānā tattha tattha pādena pothentī nūna pādena hanati . Giriṃ caṇḍoraṇaṃ patīti caṇḍoraṇapabbatābhimukhī, pabbatapāde paripphandamānāti attho.

    அத² நங் புச்ச²ந்தோ ராஜா பஞ்சமங் கா³த²மாஹ –

    Atha naṃ pucchanto rājā pañcamaṃ gāthamāha –

    5.

    5.

    ‘‘கா நு தே ஸா மஹானாக³, அந்தா⁴ அபரிணாயிகா;

    ‘‘Kā nu te sā mahānāga, andhā apariṇāyikā;

    கா²ணுங் பாதே³ன க⁴ட்டேதி, கி³ரிங் சண்டோ³ரணங் பதீ’’தி.

    Khāṇuṃ pādena ghaṭṭeti, giriṃ caṇḍoraṇaṃ patī’’ti.

    போ³தி⁴ஸத்தோ ச²ட்ட²ங் கா³த²மாஹ –

    Bodhisatto chaṭṭhaṃ gāthamāha –

    6.

    6.

    ‘‘மாதா மே ஸா மஹாராஜ, அந்தா⁴ அபரிணாயிகா;

    ‘‘Mātā me sā mahārāja, andhā apariṇāyikā;

    கா²ணுங் பாதே³ன க⁴ட்டேதி, கி³ரிங் சண்டோ³ரணங் பதீ’’தி.

    Khāṇuṃ pādena ghaṭṭeti, giriṃ caṇḍoraṇaṃ patī’’ti.

    ராஜா ச²ட்ட²கா³தா²ய தமத்த²ங் ஸுத்வா முஞ்சாபெந்தோ ஸத்தமங் கா³த²மாஹ –

    Rājā chaṭṭhagāthāya tamatthaṃ sutvā muñcāpento sattamaṃ gāthamāha –

    7.

    7.

    ‘‘முஞ்சதே²தங் மஹானாக³ங், யோயங் ப⁴ரதி மாதரங்;

    ‘‘Muñcathetaṃ mahānāgaṃ, yoyaṃ bharati mātaraṃ;

    ஸமேது மாதரா நாகோ³, ஸஹ ஸப்³பே³ஹி ஞாதிபீ⁴’’தி.

    Sametu mātarā nāgo, saha sabbehi ñātibhī’’ti.

    தத்த² யோயங் ப⁴ரதீதி அயங் நாகோ³ ‘‘அஹங், மஹாராஜ, அந்த⁴ங் மாதரங் போஸேமி, மயா வினா மய்ஹங் மாதா ஜீவிதக்க²யங் பாபுணிஸ்ஸதி, தாய வினா மய்ஹங் இஸ்ஸரியேன அத்தோ² நத்தி², அஜ்ஜ மே மாது கோ³சரங் அலப⁴ந்தியா ஸத்தமோ தி³வஸோ’’தி வத³தி, தஸ்மா யோ அயங் மாதரங் ப⁴ரதி, ஏதங் மஹானாக³ங் கி²ப்பங் முஞ்சத². ஸப்³பே³ஹி ஞாதிபீ⁴தி ஸத்³தி⁴ங் ஏஸ மாதரா ஸமேது ஸமாக³ச்ச²தூதி.

    Tattha yoyaṃ bharatīti ayaṃ nāgo ‘‘ahaṃ, mahārāja, andhaṃ mātaraṃ posemi, mayā vinā mayhaṃ mātā jīvitakkhayaṃ pāpuṇissati, tāya vinā mayhaṃ issariyena attho natthi, ajja me mātu gocaraṃ alabhantiyā sattamo divaso’’ti vadati, tasmā yo ayaṃ mātaraṃ bharati, etaṃ mahānāgaṃ khippaṃ muñcatha. Sabbehi ñātibhīti saddhiṃ esa mātarā sametu samāgacchatūti.

    அட்ட²மனவமா அபி⁴ஸம்பு³த்³த⁴கா³தா² ஹொந்தி –

    Aṭṭhamanavamā abhisambuddhagāthā honti –

    8.

    8.

    ‘‘முத்தோ ச ப³ந்த⁴னா நாகோ³, முத்தமாதா³ய குஞ்ஜரோ;

    ‘‘Mutto ca bandhanā nāgo, muttamādāya kuñjaro;

    முஹுத்தங் அஸ்ஸாஸயித்வா, அக³மா யேன பப்³ப³தோ.

    Muhuttaṃ assāsayitvā, agamā yena pabbato.

    9.

    9.

    ‘‘ததோ ஸோ நளினிங் க³ந்த்வா, ஸீதங் குஞ்ஜரஸேவிதங்;

    ‘‘Tato so naḷiniṃ gantvā, sītaṃ kuñjarasevitaṃ;

    ஸொண்டா³யூத³கமாஹத்வா, மாதரங் அபி⁴ஸிஞ்சதா²’’தி.

    Soṇḍāyūdakamāhatvā, mātaraṃ abhisiñcathā’’ti.

    ஸோ கிர நாகோ³ ப³ந்த⁴னா முத்தோ தோ²கங் விஸ்ஸமித்வா ரஞ்ஞோ த³ஸராஜத⁴ம்மகா³தா²ய த⁴ம்மங் தே³ஸெத்வா ‘‘அப்பமத்தோ ஹோஹி, மஹாராஜா’’தி ஓவாத³ங் த³த்வா மஹாஜனேன க³ந்த⁴மாலாதீ³ஹி பூஜியமானோ நக³ரா நிக்க²மித்வா தத³ஹேவ தங் பது³மஸரங் பத்வா ‘‘மம மாதரங் கோ³சரங் கா³ஹாபெத்வாவ ஸயங் க³ண்ஹிஸ்ஸாமீ’’தி ப³ஹுங் பி⁴ஸமுளாலங் ஆதா³ய ஸொண்ட³பூரங் உத³கங் க³ஹெத்வா கு³ஹாலேணதோ நிக்க²மித்வா கு³ஹாத்³வாரே நிஸின்னாய மாதுயா ஸந்திகங் க³ந்த்வா ஸத்தாஹங் நிராஹாரதாய மாது ஸரீரஸ்ஸ ப²ஸ்ஸபடிலாப⁴த்த²ங் உபரி உத³கங் ஸிஞ்சி, தமத்த²ங் ஆவிகரொந்தோ ஸத்தா² த்³வே கா³தா² அபா⁴ஸி. போ³தி⁴ஸத்தஸ்ஸ மாதாபி ‘‘தே³வோ வஸ்ஸதீ’’தி ஸஞ்ஞாய தங் அக்கோஸந்தீ த³ஸமங் கா³த²மாஹ –

    So kira nāgo bandhanā mutto thokaṃ vissamitvā rañño dasarājadhammagāthāya dhammaṃ desetvā ‘‘appamatto hohi, mahārājā’’ti ovādaṃ datvā mahājanena gandhamālādīhi pūjiyamāno nagarā nikkhamitvā tadaheva taṃ padumasaraṃ patvā ‘‘mama mātaraṃ gocaraṃ gāhāpetvāva sayaṃ gaṇhissāmī’’ti bahuṃ bhisamuḷālaṃ ādāya soṇḍapūraṃ udakaṃ gahetvā guhāleṇato nikkhamitvā guhādvāre nisinnāya mātuyā santikaṃ gantvā sattāhaṃ nirāhāratāya mātu sarīrassa phassapaṭilābhatthaṃ upari udakaṃ siñci, tamatthaṃ āvikaronto satthā dve gāthā abhāsi. Bodhisattassa mātāpi ‘‘devo vassatī’’ti saññāya taṃ akkosantī dasamaṃ gāthamāha –

    10.

    10.

    ‘‘கோயங் அனரியோ தே³வோ, அகாலேனபி வஸ்ஸதி;

    ‘‘Koyaṃ anariyo devo, akālenapi vassati;

    க³தோ மே அத்ரஜோ புத்தோ, யோ மய்ஹங் பரிசாரகோ’’தி.

    Gato me atrajo putto, yo mayhaṃ paricārako’’ti.

    தத்த² அத்ரஜோதி அத்ததோ ஜாதோ.

    Tattha atrajoti attato jāto.

    அத² நங் ஸமஸ்ஸாஸெந்தோ போ³தி⁴ஸத்தோ ஏகாத³ஸமங் கா³த²மாஹ –

    Atha naṃ samassāsento bodhisatto ekādasamaṃ gāthamāha –

    11.

    11.

    ‘‘உட்டே²ஹி அம்ம கிங் ஸேஸி, ஆக³தோ த்யாஹமத்ரஜோ;

    ‘‘Uṭṭhehi amma kiṃ sesi, āgato tyāhamatrajo;

    முத்தொம்ஹி காஸிராஜேன, வேதே³ஹேன யஸஸ்ஸினா’’தி.

    Muttomhi kāsirājena, vedehena yasassinā’’ti.

    தத்த² ஆக³தோ த்யாஹந்தி ஆக³தோ தே அஹங். வேதே³ஹேனாதி ஞாணஸம்பன்னேன. யஸஸ்ஸினாதி மஹாபரிவாரேன தேன ரஞ்ஞா மங்க³லஹத்தி²பா⁴வாய க³ஹிதோபி அஹங் முத்தோ, இதா³னி தவ ஸந்திகங் ஆக³தோ உட்டே²ஹி கோ³சரங் க³ண்ஹாஹீதி.

    Tattha āgato tyāhanti āgato te ahaṃ. Vedehenāti ñāṇasampannena. Yasassināti mahāparivārena tena raññā maṅgalahatthibhāvāya gahitopi ahaṃ mutto, idāni tava santikaṃ āgato uṭṭhehi gocaraṃ gaṇhāhīti.

    ஸா துட்ட²மானஸா ரஞ்ஞோ அனுமோத³னங் கரொந்தீ ஓஸானகா³த²மாஹ –

    Sā tuṭṭhamānasā rañño anumodanaṃ karontī osānagāthamāha –

    12.

    12.

    ‘‘சிரங் ஜீவது ஸோ ராஜா, காஸீனங் ரட்ட²வட்³ட⁴னோ;

    ‘‘Ciraṃ jīvatu so rājā, kāsīnaṃ raṭṭhavaḍḍhano;

    யோ மே புத்தங் பமோசேஸி, ஸதா³ வுத்³தா⁴பசாயிக’’ந்தி.

    Yo me puttaṃ pamocesi, sadā vuddhāpacāyika’’nti.

    ததா³ ராஜா போ³தி⁴ஸத்தஸ்ஸ கு³ணே பஸீதி³த்வா நளினியா அவிதூ³ரே கா³மங் மாபெத்வா போ³தி⁴ஸத்தஸ்ஸ ச மாது சஸ்ஸ நிப³த்³த⁴ங் வத்தங் பட்ட²பேஸி. அபரபா⁴கே³ போ³தி⁴ஸத்தோ மாதரி காலகதாய தஸ்ஸா ஸரீரபரிஹாரங் கத்வா காரண்ட³கஅஸ்ஸமபத³ங் நாம க³தோ. தஸ்மிங் பன டா²னே ஹிமவந்ததோ ஓதரித்வா பஞ்சஸதா இஸயோ வஸிங்ஸு, தங் வத்தங் தேஸங் அதா³ஸி. ராஜா போ³தி⁴ஸத்தஸ்ஸ ஸமானரூபங் ஸிலாபடிமங் காரெத்வா மஹாஸக்காரங் பவத்தேஸி . ஸகலஜம்பு³தீ³பவாஸினோ அனுஸங்வச்ச²ரங் ஸன்னிபதித்வா ஹத்தி²மஹங் நாம கரிங்ஸு.

    Tadā rājā bodhisattassa guṇe pasīditvā naḷiniyā avidūre gāmaṃ māpetvā bodhisattassa ca mātu cassa nibaddhaṃ vattaṃ paṭṭhapesi. Aparabhāge bodhisatto mātari kālakatāya tassā sarīraparihāraṃ katvā kāraṇḍakaassamapadaṃ nāma gato. Tasmiṃ pana ṭhāne himavantato otaritvā pañcasatā isayo vasiṃsu, taṃ vattaṃ tesaṃ adāsi. Rājā bodhisattassa samānarūpaṃ silāpaṭimaṃ kāretvā mahāsakkāraṃ pavattesi . Sakalajambudīpavāsino anusaṃvaccharaṃ sannipatitvā hatthimahaṃ nāma kariṃsu.

    ஸத்தா² இமங் த⁴ம்மதே³ஸனங் ஆஹரித்வா ஸச்சானி பகாஸெத்வா ஜாதகங் ஸமோதா⁴னேஸி, ஸச்சபரியோஸானே மாதுபோஸகபி⁴க்கு² ஸோதாபத்திப²லே பதிட்ட²ஹி. ததா³ ராஜா ஆனந்தோ³ அஹோஸி, பாபபுரிஸோ தே³வத³த்தோ, ஹத்தா²சரியோ ஸாரிபுத்தோ, மாதா ஹத்தி²னீ மஹாமாயா, மாதுபோஸகனாகோ³ பன அஹமேவ அஹோஸிந்தி.

    Satthā imaṃ dhammadesanaṃ āharitvā saccāni pakāsetvā jātakaṃ samodhānesi, saccapariyosāne mātuposakabhikkhu sotāpattiphale patiṭṭhahi. Tadā rājā ānando ahosi, pāpapuriso devadatto, hatthācariyo sāriputto, mātā hatthinī mahāmāyā, mātuposakanāgo pana ahameva ahosinti.

    மாதுபோஸகஜாதகவண்ணனா பட²மா.

    Mātuposakajātakavaṇṇanā paṭhamā.







    Related texts:



    திபிடக (மூல) • Tipiṭaka (Mūla) / ஸுத்தபிடக • Suttapiṭaka / கு²த்³த³கனிகாய • Khuddakanikāya / ஜாதகபாளி • Jātakapāḷi / 455. மாதுபோஸகஜாதகங் • 455. Mātuposakajātakaṃ


    © 1991-2023 The Titi Tudorancea Bulletin | Titi Tudorancea® is a Registered Trademark | Terms of use and privacy policy
    Contact