Ediţia în limba română
    News / Mapamond

    Mecanismul Antikythera rămâne învăluit în mister

    Un nou studiu a scos la iveală că Mecanismul Antikythera este cu 100 de ani mai vechi decât se credea şi nu este realizat de celebrul matemacian Arhimede.



    Mecanismul Antikythera.


    Descoperit într-o epavă în largul coastelor Cretei în 1901, Mecanismul Antikythera a fost folosit pentru a modela Universul cunoscut acum mai bine de 2000 de ani. El putea să prezică eclipsele lunare şi solare şi poziţiile Soarelui, Lunii şi diferitelor planete în orice moment de timp.

    O echipă formată din specialişti de la National University of Quilmes, Argentina şi University of Puget Sound din Statele Unite a analizat componentele mecanismului şi documentele vechi ce au înregistrat eclipsele babiloniene şi au descoperit că acesta a fost programat să înceapă să funcţioneze pe 12 mai 205 î.e.n., deci cu aproximativ 100 de ani mai devreme decât se crezuse anterior.

    Studiul a luat în considerare anomaliile solare şi lunare, lipsa eclipselor de soare şi ciclicitatea eclipselor lunare şi solare. El a fost dificil, deoarece doar o treime din partea mecanismului care prezice eclipsele s-a păstrat.

    Nu se cunoaşte cine a construit mecanismul. Fiind atât de avansat pentru vremea sa, arheologii au sugerat că ar fi putut fi făcut de unul dintre oamenii de ştiinţă ai vremii, Arhimede, Hipparchus sau Posidonius. Dar cum aparatul nu a lucrat până în 205 î.e.n. Arhimede a fost exclus din listă, el fiind decedat la acea vreme.

    31 DECEMBRIE 2014



    TE-AR MAI PUTEA INTERESA

    O hartă stelară găsită pe plafonul unui mormânt antic din Japonia este considerată cea mai veche hartă stelară şi a fost bazată pe observaţiile astronomice realizate cu secole mai devreme în China.
    Arheologi de la Washington University din St. Louis, Statele Unite, au anuntat descoperirea sub templul principal al orasului antic Maya din El Perú-Waka’, din nordul Guatemalei, a unui monument de piatra pe care este sculptat un text hieroglific ce povesteste despre o printesa din secolul al saselea.
    Muzeul The Okinawa Prefectural Museum & Art a anunţat descoperirea unor unelte din scoică vechi de aproximativ 20000 de ani, în peştera Sakitari-do, aproape de locul în care au fost găsite cele mai vechi schelete întregi din ţară.
    In raul Khushmo din regiunea Tunguska, Siberia, s-au descoperit fragmente de meteorit ce se presupune ca provin de la corpul ceresc care a produs explozia din 1908. Descoperirea este considerata senzationala, fiindca ar putea sa faca lumina in aceasta enigma.
    O coadă de dinozaur cu pene din Cretacic a fost găsită perfect conservată în chihlimbar în Myanmar.
    Australia a pierdut în ultimii 200 de ani una din zece specii native de mamifere, cea mai ridicată rată de pierdere din lume în această perioadă de timp.

    © 1991-2024 The Titi Tudorancea Bulletin | Titi Tudorancea® este Marcă Înregistrată | Condiţii de utilizare
    Contact