Societate

    Mercur toxic în gheaţa din jurul Anctarcticii

    Oamenii de ştiinţă australieni au descoperit o formă toxică de mercur în atmosfera şi în gheaţa din marea din jurul Antarcticii.



    Primăvara, majoritatea gheţii de pe mare se topeşte.


    Studiul, condus de o echipă de la Universitatea din Melbourne, a găsit cantităţi semnificative de metilmercur, o formă deosebit de periculoasă de mercur, în Oceanul de Sud. Această substanţă, eliberată de gheaţa din Antarctica în ocean, ar putea contamina lanţul alimentar.

    Provine probabil în cea mai mare parte din depunerile atmosferice de mercur pe apa mării şi procesul are loc pe tot parcursul anului, dar concentraţia cea mai mare este în timpul primăverii antarctice, când majoritatea gheţii de pe mare se topeşte şi eliberează substanţa toxică.

    Cercetătorii şi-au exprimat îngrijorarea că încălzirea globală supune oamenii unei expuneri mai mari la mercur prin consumul de peşte din regiune.

    Metilmercurul poate trece cu uşurinţă din stomac în fluxul sanguin atunci când este ingerat de oameni, ajungând în cele din urmă la creier şi putând provoca probleme de dezvoltare la fetuşi, sugari şi copii.

    5 AUGUST 2016



    TE-AR MAI PUTEA INTERESA

    În fiecare an, sute de mii de turişti din toate colţurile lumii ajung la Observatorul Regal din Greenwich, Marea Britanie, să facă o fotografie călare pe Primul Meridian, celebra linie care împarte emisferele de Est şi de Vest ale Pământului.
    O echipă de experţi a stabilit că Pământul se îndreaptă spre ziua de 25 de ore, pe măsură ce mişcarea sa pe orbită încetineşte.
    La Biblioteca Naţională a României poate fi vizitată expoziţia de fotografie Qhapaq Ñan, organizată de Ambasada Peru, ce reuneşte 47 de fotografii care descriu sistemul de drumuri ale imperiului Inca şi diverse aşezări din Peru.
    Luna plină din septembrie, numită şi Luna recoltei, este luna plină care cade cel mai aproape de echinocțiul de toamnă, care marchează începutul toamnei în emisfera nordică. În acest an, echinocțiul cade duminică (22 septembrie 2013), iar luna a ajuns la faza maximă în data de 19 septembrie, ora 15.12.
    Cerectători de la Universităţile Glasgow şi Exeter au identificat în fotografii spion declasificate un zid lung de 60 km care merge de la Dunăre până la Marea Neagră, pe teritoriul României. Construcţia datează din secolul al doilea şi este cea mai estică fortificaţie pe frontiera Imperiului Roman.

    © 1991-2024 The Titi Tudorancea Bulletin | Titi Tudorancea® este Marcă Înregistrată | Condiţii de utilizare
    Contact