Sănătate |
Metodă simplă de a îndepărta microplasticele din apa de la robinet
Cercetătorii de la Universitatea de Medicină din Guangzhou și de la Universitatea Jinan din China au efectuat experimente atât pe apa moale, cât și pe apa de la robinet bogată în minerale, introducând nanoplastice și microplastice înainte de a fierbe apa și de a filtra orice precipitate.
În unele cazuri, până la 90% din nanoplastice și microplastice au fost îndepărtate prin procesul de fierbere și filtrare, deși eficacitatea a variat în funcție de tipul de apă.
Avantajul semnificativ este că majoritatea gospodăriilor pot efectua acest proces folosind echipamente obișnuite de bucătărie.
O concentrație mai mare de nanoplastice și microplastice a fost îndepărtată din apa dură de la robinet, care formează în mod natural depuneri de calcar (carbonat de calciu) atunci când este încălzită.
Această substanță asemănătoare cu creta, întâlnită în mod obișnuit în bucătărie, se formează pe suprafața plasticului pe măsură ce schimbările de temperatură forțează carbonatul de calciu să iasă din soluție, prinzând fragmentele de plastic într-o crustă.
Chiar și în apa moale, unde este dizolvat mai puțin carbonat de calciu, aproximativ un sfert din nanoplastice și microplastice au fost capturate.
Bucățile de plastic încrustate cu var ar putea fi apoi îndepărtate printr-un filtru simplu, cum ar fi o plasă de oțel inoxidabil folosită pentru strecurarea ceaiului, potrivit cercetătorilor.
Studiile anterioare au detectat fragmente de polistiren, polietilenă, polipropilenă și tereftalat de polietilenă în apa potabilă de la robinet..
Deși impactul exact al acestor materiale plastice asupra corpului nostru rămâne incert, ele în mod clar nu sunt benefice. Materialele plastice au fost legate de modificări ale microbiomului intestinal și rezistență la antibiotice.