Library / Tipiṭaka / திபிடக • Tipiṭaka / இதிவுத்தகபாளி • Itivuttakapāḷi

    7. மெத்தாபா⁴வனாஸுத்தங்

    7. Mettābhāvanāsuttaṃ

    27. வுத்தஞ்ஹேதங் ப⁴க³வதா, வுத்தமரஹதாதி மே ஸுதங் –

    27. Vuttañhetaṃ bhagavatā, vuttamarahatāti me sutaṃ –

    ‘‘யானி கானிசி, பி⁴க்க²வே, ஓபதி⁴கானி புஞ்ஞகிரியவத்தூ²னி ஸப்³பா³னி தானி மெத்தாய சேதோவிமுத்தியா கலங் நாக்³க⁴ந்தி ஸோளஸிங். மெத்தாயேவ தானி சேதோவிமுத்தி அதி⁴க்³க³ஹெத்வா பா⁴ஸதே ச தபதே ச விரோசதி ச.

    ‘‘Yāni kānici, bhikkhave, opadhikāni puññakiriyavatthūni sabbāni tāni mettāya cetovimuttiyā kalaṃ nāgghanti soḷasiṃ. Mettāyeva tāni cetovimutti adhiggahetvā bhāsate ca tapate ca virocati ca.

    ‘‘ஸெய்யதா²பி, பி⁴க்க²வே, யா காசி தாரகரூபானங் பபா⁴ ஸப்³பா³ தா சந்தி³யா பபா⁴ய கலங் நாக்³க⁴ந்தி ஸோளஸிங், சந்த³பபா⁴யேவ தா அதி⁴க்³க³ஹெத்வா பா⁴ஸதே ச தபதே ச விரோசதி ச; ஏவமேவ கோ², பி⁴க்க²வே, யானி கானிசி ஓபதி⁴கானி புஞ்ஞகிரியவத்தூ²னி ஸப்³பா³னி தானி மெத்தாய சேதோவிமுத்தியா கலங் நாக்³க⁴ந்தி ஸோளஸிங், மெத்தாயேவ தானி சேதோவிமுத்தி அதி⁴க்³க³ஹெத்வா பா⁴ஸதே ச தபதே ச விரோசதி ச.

    ‘‘Seyyathāpi, bhikkhave, yā kāci tārakarūpānaṃ pabhā sabbā tā candiyā pabhāya kalaṃ nāgghanti soḷasiṃ, candapabhāyeva tā adhiggahetvā bhāsate ca tapate ca virocati ca; evameva kho, bhikkhave, yāni kānici opadhikāni puññakiriyavatthūni sabbāni tāni mettāya cetovimuttiyā kalaṃ nāgghanti soḷasiṃ, mettāyeva tāni cetovimutti adhiggahetvā bhāsate ca tapate ca virocati ca.

    ‘‘ஸெய்யதா²பி, பி⁴க்க²வே, வஸ்ஸானங் பச்சி²மே மாஸே ஸரத³ஸமயே வித்³தே⁴ விக³தவலாஹகே தே³வே 1 ஆதி³ச்சோ நப⁴ங் அப்³பு⁴ஸ்ஸக்கமானோ 2 ஸப்³ப³ங் ஆகாஸக³தங் 3 தமக³தங் அபி⁴விஹச்ச 4 பா⁴ஸதே ச தபதே ச விரோசதி ச; ஏவமேவ கோ², பி⁴க்க²வே, யானி கானிசி ஓபதி⁴கானி புஞ்ஞகிரியவத்தூ²னி ஸப்³பா³னி தானி மெத்தாய சேதோவிமுத்தியா கலங் நாக்³க⁴ந்தி ஸோளஸிங், மெத்தாயேவ தானி சேதோவிமுத்தி அதி⁴க்³க³ஹெத்வா பா⁴ஸதே ச தபதே ச விரோசதி ச.

    ‘‘Seyyathāpi, bhikkhave, vassānaṃ pacchime māse saradasamaye viddhe vigatavalāhake deve 5 ādicco nabhaṃ abbhussakkamāno 6 sabbaṃ ākāsagataṃ 7 tamagataṃ abhivihacca 8 bhāsate ca tapate ca virocati ca; evameva kho, bhikkhave, yāni kānici opadhikāni puññakiriyavatthūni sabbāni tāni mettāya cetovimuttiyā kalaṃ nāgghanti soḷasiṃ, mettāyeva tāni cetovimutti adhiggahetvā bhāsate ca tapate ca virocati ca.

    ‘‘ஸெய்யதா²பி , பி⁴க்க²வே, ரத்தியா பச்சூஸஸமயங் ஓஸதி⁴தாரகா பா⁴ஸதே ச தபதே ச விரோசதி ச; ஏவமேவ கோ², பி⁴க்க²வே, யானி கானிசி ஓபதி⁴கானி புஞ்ஞகிரியவத்தூ²னி ஸப்³பா³னி தானி மெத்தாய சேதோவிமுத்தியா கலங் நாக்³க⁴ந்தி ஸோளஸிங் , மெத்தாயேவ தானி சேதோவிமுத்தி அதி⁴க்³க³ஹெத்வா பா⁴ஸதே ச தபதே ச விரோசதி சா’’தி. ஏதமத்த²ங் ப⁴க³வா அவோச. தத்தே²தங் இதி வுச்சதி –

    ‘‘Seyyathāpi , bhikkhave, rattiyā paccūsasamayaṃ osadhitārakā bhāsate ca tapate ca virocati ca; evameva kho, bhikkhave, yāni kānici opadhikāni puññakiriyavatthūni sabbāni tāni mettāya cetovimuttiyā kalaṃ nāgghanti soḷasiṃ , mettāyeva tāni cetovimutti adhiggahetvā bhāsate ca tapate ca virocati cā’’ti. Etamatthaṃ bhagavā avoca. Tatthetaṃ iti vuccati –

    ‘‘யோ ச மெத்தங் பா⁴வயதி, அப்பமாணங் படிஸ்ஸதோ;

    ‘‘Yo ca mettaṃ bhāvayati, appamāṇaṃ paṭissato;

    தனூ 9 ஸங்யோஜனா ஹொந்தி, பஸ்ஸதோ உபதி⁴க்க²யங்.

    Tanū 10 saṃyojanā honti, passato upadhikkhayaṃ.

    ‘‘ஏகம்பி சே பாணமது³ட்ட²சித்தோ, மெத்தாயதி குஸலோ தேன ஹோதி;

    ‘‘Ekampi ce pāṇamaduṭṭhacitto, mettāyati kusalo tena hoti;

    ஸப்³பே³ ச பாணே மனஸானுகம்பங், பஹூதமரியோ பகரோதி புஞ்ஞங்.

    Sabbe ca pāṇe manasānukampaṃ, pahūtamariyo pakaroti puññaṃ.

    ‘‘யே 11 ஸத்தஸண்ட³ங் பத²விங் விஜித்வா, ராஜிஸயோ 12 யஜமானானுபரியகா³;

    ‘‘Ye 13 sattasaṇḍaṃ pathaviṃ vijitvā, rājisayo 14 yajamānānupariyagā;

    அஸ்ஸமேத⁴ங் புரிஸமேத⁴ங், ஸம்மாபாஸங் வாஜபெய்யங் நிரக்³க³ளங்.

    Assamedhaṃ purisamedhaṃ, sammāpāsaṃ vājapeyyaṃ niraggaḷaṃ.

    ‘‘மெத்தஸ்ஸ சித்தஸ்ஸ ஸுபா⁴விதஸ்ஸ, கலம்பி தே நானுப⁴வந்தி ஸோளஸிங்;

    ‘‘Mettassa cittassa subhāvitassa, kalampi te nānubhavanti soḷasiṃ;

    சந்த³ப்பபா⁴ தாரக³ணாவ ஸப்³பே³.

    Candappabhā tāragaṇāva sabbe.

    ‘‘யோ ந ஹந்தி ந கா⁴தேதி, ந ஜினாதி ந ஜாபயே;

    ‘‘Yo na hanti na ghāteti, na jināti na jāpaye;

    மெத்தங்ஸோ ஸப்³ப³பூ⁴தேஸு, வேரங் தஸ்ஸ ந கேனசீ’’தி.

    Mettaṃso sabbabhūtesu, veraṃ tassa na kenacī’’ti.

    அயம்பி அத்தோ² வுத்தோ ப⁴க³வதா, இதி மே ஸுதந்தி. ஸத்தமங்.

    Ayampi attho vutto bhagavatā, iti me sutanti. Sattamaṃ.

    ததியோ வக்³கோ³ நிட்டி²தோ.

    Tatiyo vaggo niṭṭhito.

    தஸ்ஸுத்³தா³னங் –

    Tassuddānaṃ –

    சித்தங் மெத்தங் 15 உபோ⁴ அத்தே², புஞ்ஜங் வேபுல்லபப்³ப³தங்;

    Cittaṃ mettaṃ 16 ubho atthe, puñjaṃ vepullapabbataṃ;

    ஸம்பஜானமுஸாவாதோ³, தா³னஞ்ச மெத்தபா⁴வனா 17.

    Sampajānamusāvādo, dānañca mettabhāvanā 18.

    ஸத்திமானி ச 19 ஸுத்தானி, புரிமானி ச வீஸதி;

    Sattimāni ca 20 suttāni, purimāni ca vīsati;

    ஏகத⁴ம்மேஸு ஸுத்தந்தா, ஸத்தவீஸதிஸங்க³ஹாதி.

    Ekadhammesu suttantā, sattavīsatisaṅgahāti.

    ஏககனிபாதோ நிட்டி²தோ.

    Ekakanipāto niṭṭhito.







    Footnotes:
    1. நபே⁴ (ஸீ॰)
    2. அப்³பு⁴க்³க³மமானோ (க॰ அட்ட²॰)
    3. ஆகாஸங் (ஸ்யா॰)
    4. அபி⁴ஹச்ச (ஸ்யா॰)
    5. nabhe (sī.)
    6. abbhuggamamāno (ka. aṭṭha.)
    7. ākāsaṃ (syā.)
    8. abhihacca (syā.)
    9. தனு (ஸீ॰)
    10. tanu (sī.)
    11. யோ (ஸீ॰)
    12. ராஜீஸயோ (ஸீ॰)
    13. yo (sī.)
    14. rājīsayo (sī.)
    15. ஜா²யீ (ஸீ॰ ஸ்யா॰), ஜா²யி (பீ॰ க॰)
    16. jhāyī (sī. syā.), jhāyi (pī. ka.)
    17. மெத்தபா⁴வஞ்ச (ஸீ॰ ஸ்யா॰ பீ॰), மெத்தவாசஞ்ச (க॰)
    18. mettabhāvañca (sī. syā. pī.), mettavācañca (ka.)
    19. ஸத்திமானித⁴ (ஸீ॰ க॰)
    20. sattimānidha (sī. ka.)



    Related texts:



    அட்ட²கதா² • Aṭṭhakathā / ஸுத்தபிடக (அட்ட²கதா²) • Suttapiṭaka (aṭṭhakathā) / கு²த்³த³கனிகாய (அட்ட²கதா²) • Khuddakanikāya (aṭṭhakathā) / இதிவுத்தக-அட்ட²கதா² • Itivuttaka-aṭṭhakathā / 7. மெத்தாபா⁴வனாஸுத்தவண்ணனா • 7. Mettābhāvanāsuttavaṇṇanā


    © 1991-2023 The Titi Tudorancea Bulletin | Titi Tudorancea® is a Registered Trademark | Terms of use and privacy policy
    Contact