Library / Tipiṭaka / திபிடக • Tipiṭaka / அபதா³னபாளி • Apadānapāḷi

    3. மெத்தகு³த்தே²ரஅபதா³னங்

    3. Mettaguttheraapadānaṃ

    45.

    45.

    ‘‘ஹிமவந்தஸ்ஸாவிதூ³ரே , அஸோகோ நாம பப்³ப³தோ;

    ‘‘Himavantassāvidūre , asoko nāma pabbato;

    தத்தா²ஸி அஸ்ஸமோ மய்ஹங், விஸ்ஸகம்மேன 1 மாபிதோ.

    Tatthāsi assamo mayhaṃ, vissakammena 2 māpito.

    46.

    46.

    ‘‘ஸுமேதோ⁴ நாம ஸம்பு³த்³தோ⁴, அக்³கோ³ காருணிகோ முனி;

    ‘‘Sumedho nāma sambuddho, aggo kāruṇiko muni;

    நிவாஸயித்வா புப்³ப³ண்ஹே, பிண்டா³ய மே 3 உபாக³மி.

    Nivāsayitvā pubbaṇhe, piṇḍāya me 4 upāgami.

    47.

    47.

    ‘‘உபாக³தங் மஹாவீரங், ஸுமேத⁴ங் லோகனாயகங்;

    ‘‘Upāgataṃ mahāvīraṃ, sumedhaṃ lokanāyakaṃ;

    பக்³க³ய்ஹ ஸுக³தபத்தங் 5, ஸப்பிதேலங் அபூரயிங் 6.

    Paggayha sugatapattaṃ 7, sappitelaṃ apūrayiṃ 8.

    48.

    48.

    ‘‘த³த்வானஹங் பு³த்³த⁴ஸெட்டே², ஸுமேதே⁴ லோகனாயகே;

    ‘‘Datvānahaṃ buddhaseṭṭhe, sumedhe lokanāyake;

    அஞ்ஜலிங் பக்³க³ஹெத்வான, பி⁴ய்யோ 9 ஹாஸங் ஜனேஸஹங்.

    Añjaliṃ paggahetvāna, bhiyyo 10 hāsaṃ janesahaṃ.

    49.

    49.

    ‘‘இமினா ஸப்பிதா³னேன, சேதனாபணிதீ⁴ஹி ச;

    ‘‘Iminā sappidānena, cetanāpaṇidhīhi ca;

    தே³வபூ⁴தோ மனுஸ்ஸோ வா, லபா⁴மி விபுலங் ஸுக²ங்.

    Devabhūto manusso vā, labhāmi vipulaṃ sukhaṃ.

    50.

    50.

    ‘‘வினிபாதங் விவஜ்ஜெத்வா, ஸங்ஸராமி ப⁴வாப⁴வே;

    ‘‘Vinipātaṃ vivajjetvā, saṃsarāmi bhavābhave;

    தத்த² சித்தங் பணிதி⁴த்வா, லபா⁴மி அசலங் பத³ங்.

    Tattha cittaṃ paṇidhitvā, labhāmi acalaṃ padaṃ.

    51.

    51.

    ‘‘லாபா⁴ துய்ஹங் ஸுலத்³த⁴ங் தே, யங் மங் அத்³த³க்கி² ப்³ராஹ்மண;

    ‘‘Lābhā tuyhaṃ suladdhaṃ te, yaṃ maṃ addakkhi brāhmaṇa;

    மம த³ஸ்ஸனமாக³ம்ம, அரஹத்தங் ப⁴விஸ்ஸதி 11.

    Mama dassanamāgamma, arahattaṃ bhavissati 12.

    52.

    52.

    ‘‘விஸ்ஸத்தோ² 13 ஹோஹி மா பா⁴யி, அதி⁴க³ந்த்வா மஹாயஸங்;

    ‘‘Vissattho 14 hohi mā bhāyi, adhigantvā mahāyasaṃ;

    மமஞ்ஹி ஸப்பிங் த³த்வான, பரிமொக்க²ஸி ஜாதியா.

    Mamañhi sappiṃ datvāna, parimokkhasi jātiyā.

    53.

    53.

    ‘‘இமினா ஸப்பிதா³னேன, சேதனாபணிதீ⁴ஹி ச;

    ‘‘Iminā sappidānena, cetanāpaṇidhīhi ca;

    தே³வபூ⁴தோ மனுஸ்ஸோ வா, லப⁴ஸே விபுலங் ஸுக²ங்.

    Devabhūto manusso vā, labhase vipulaṃ sukhaṃ.

    54.

    54.

    ‘‘இமினா ஸப்பிதா³னேன, மெத்தசித்தவதாய ச;

    ‘‘Iminā sappidānena, mettacittavatāya ca;

    அட்டா²ரஸே கப்பஸதே, தே³வலோகே ரமிஸ்ஸஸி.

    Aṭṭhārase kappasate, devaloke ramissasi.

    55.

    55.

    ‘‘அட்ட²திங்ஸதிக்க²த்துஞ்ச, தே³வராஜா ப⁴விஸ்ஸஸி;

    ‘‘Aṭṭhatiṃsatikkhattuñca, devarājā bhavissasi;

    பதே³ஸரஜ்ஜங் விபுலங், க³ணனாதோ அஸங்கி²யங்.

    Padesarajjaṃ vipulaṃ, gaṇanāto asaṅkhiyaṃ.

    56.

    56.

    ‘‘ஏகபஞ்ஞாஸக்க²த்துஞ்ச, சக்கவத்தீ ப⁴விஸ்ஸஸி;

    ‘‘Ekapaññāsakkhattuñca, cakkavattī bhavissasi;

    சாதுரந்தோ விஜிதாவீ, ஜம்பு³மண்ட³ஸ்ஸ 15 இஸ்ஸரோ.

    Cāturanto vijitāvī, jambumaṇḍassa 16 issaro.

    57.

    57.

    ‘‘மஹாஸமுத்³தோ³வக்கோ²போ⁴, து³த்³த⁴ரோ பத²வீ யதா²;

    ‘‘Mahāsamuddovakkhobho, duddharo pathavī yathā;

    ஏவமேவ ச தே போ⁴கா³, அப்பமெய்யா ப⁴விஸ்ஸரே.

    Evameva ca te bhogā, appameyyā bhavissare.

    58.

    58.

    ‘‘ஸட்டி²கோடீ ஹிரஞ்ஞஸ்ஸ, சஜித்வா 17 பப்³ப³ஜிங் அஹங்;

    ‘‘Saṭṭhikoṭī hiraññassa, cajitvā 18 pabbajiṃ ahaṃ;

    கிங் குஸலங் க³வேஸந்தோ, பா³வரிங் உபஸங்கமிங்.

    Kiṃ kusalaṃ gavesanto, bāvariṃ upasaṅkamiṃ.

    59.

    59.

    ‘‘தத்த² மந்தே அதீ⁴யாமி, ச²ளங்க³ங் நாம லக்க²ணங்;

    ‘‘Tattha mante adhīyāmi, chaḷaṅgaṃ nāma lakkhaṇaṃ;

    தமந்த⁴காரங் வித⁴மங், உப்பஜ்ஜி த்வங் மஹாமுனி.

    Tamandhakāraṃ vidhamaṃ, uppajji tvaṃ mahāmuni.

    60.

    60.

    ‘‘தவ த³ஸ்ஸனகாமோஹங், ஆக³தொம்ஹி மஹாமுனி;

    ‘‘Tava dassanakāmohaṃ, āgatomhi mahāmuni;

    தவ த⁴ம்மங் ஸுணித்வான, பத்தொம்ஹி அசலங் பத³ங்.

    Tava dhammaṃ suṇitvāna, pattomhi acalaṃ padaṃ.

    61.

    61.

    ‘‘திங்ஸகப்பஸஹஸ்ஸம்ஹி, ஸப்பிங் பு³த்³த⁴ஸ்ஸதா³ஸஹங்;

    ‘‘Tiṃsakappasahassamhi, sappiṃ buddhassadāsahaṃ;

    எத்த²ந்தரே நாபி⁴ஜானே, ஸப்பிங் விஞ்ஞாபிதங் 19 மயா.

    Etthantare nābhijāne, sappiṃ viññāpitaṃ 20 mayā.

    62.

    62.

    ‘‘மம ஸங்கப்பமஞ்ஞாய, உப்பஜ்ஜதி யதி³ச்ச²கங்;

    ‘‘Mama saṅkappamaññāya, uppajjati yadicchakaṃ;

    சித்தமஞ்ஞாய நிப்³ப³த்தங், ஸப்³பே³ ஸந்தப்பயாமஹங்.

    Cittamaññāya nibbattaṃ, sabbe santappayāmahaṃ.

    63.

    63.

    ‘‘அஹோ பு³த்³தா⁴ அஹோ த⁴ம்மா 21, அஹோ நோ ஸத்து² ஸம்பதா³;

    ‘‘Aho buddhā aho dhammā 22, aho no satthu sampadā;

    தோ²கஞ்ஹி ஸப்பிங் த³த்வான, அப்பமெய்யங் லபா⁴மஹங்.

    Thokañhi sappiṃ datvāna, appameyyaṃ labhāmahaṃ.

    64.

    64.

    ‘‘மஹாஸமுத்³தே³ உத³கங், யாவதா நேருபஸ்ஸதோ;

    ‘‘Mahāsamudde udakaṃ, yāvatā nerupassato;

    மம ஸப்பிங் உபாதா³ய, கலபா⁴க³ங் ந ஹெஸ்ஸதி 23.

    Mama sappiṃ upādāya, kalabhāgaṃ na hessati 24.

    65.

    65.

    ‘‘யாவதா சக்கவாளஸ்ஸ, கரியந்தஸ்ஸ 25 ராஸிதோ;

    ‘‘Yāvatā cakkavāḷassa, kariyantassa 26 rāsito;

    மம நிப்³ப³த்தவத்தா²னங் 27, ஓகாஸோ ஸோ ந ஸம்மதி.

    Mama nibbattavatthānaṃ 28, okāso so na sammati.

    66.

    66.

    ‘‘பப்³ப³தராஜா ஹிமவா, பவரோபி ஸிலுச்சயோ;

    ‘‘Pabbatarājā himavā, pavaropi siluccayo;

    மமானுலித்தக³ந்த⁴ஸ்ஸ, உபனிதி⁴ங் 29 ந ஹெஸ்ஸதி.

    Mamānulittagandhassa, upanidhiṃ 30 na hessati.

    67.

    67.

    ‘‘வத்த²ங் க³ந்த⁴ஞ்ச ஸப்பிஞ்ச, அஞ்ஞஞ்ச தி³ட்ட²த⁴ம்மிகங்;

    ‘‘Vatthaṃ gandhañca sappiñca, aññañca diṭṭhadhammikaṃ;

    அஸங்க²தஞ்ச நிப்³பா³னங், ஸப்பிதா³னஸ்ஸித³ங் ப²லங்.

    Asaṅkhatañca nibbānaṃ, sappidānassidaṃ phalaṃ.

    68.

    68.

    ‘‘ஸதிபட்டா²னஸயனோ, ஸமாதி⁴ஜா²னகோ³சரோ;

    ‘‘Satipaṭṭhānasayano, samādhijhānagocaro;

    பொ³ஜ்ஜ²ங்க³போ⁴ஜனோ 31 அஜ்ஜ, ஸப்பிதா³னஸ்ஸித³ங் ப²லங்.

    Bojjhaṅgabhojano 32 ajja, sappidānassidaṃ phalaṃ.

    69.

    69.

    ‘‘கிலேஸா ஜா²பிதா மய்ஹங்…பே॰… விஹராமி அனாஸவோ.

    ‘‘Kilesā jhāpitā mayhaṃ…pe… viharāmi anāsavo.

    70.

    70.

    ‘‘ஸ்வாக³தங் வத மே ஆஸி…பே॰… கதங் பு³த்³த⁴ஸ்ஸ ஸாஸனங்.

    ‘‘Svāgataṃ vata me āsi…pe… kataṃ buddhassa sāsanaṃ.

    71.

    71.

    ‘‘படிஸம்பி⁴தா³ சதஸ்ஸோ…பே॰… கதங் பு³த்³த⁴ஸ்ஸ ஸாஸனங்’’.

    ‘‘Paṭisambhidā catasso…pe… kataṃ buddhassa sāsanaṃ’’.

    இத்த²ங் ஸுத³ங் ஆயஸ்மா மெத்தகூ³ தே²ரோ இமா கா³தா²யோ

    Itthaṃ sudaṃ āyasmā mettagū thero imā gāthāyo

    அபா⁴ஸித்தா²தி.

    Abhāsitthāti.

    மெத்தகு³த்தே²ரஸ்ஸாபதா³னங் ததியங்.

    Mettaguttherassāpadānaṃ tatiyaṃ.







    Footnotes:
    1. விஸுகம்மேன (ஸீ॰ ஸ்யா॰ க॰)
    2. visukammena (sī. syā. ka.)
    3. மங் (ஸீ॰)
    4. maṃ (sī.)
    5. ஸுக³தங் பத்தங் (ஸீ॰), ஸுப⁴கங் பத்தங் (பீ॰)
    6. ஸப்பிதேலேன பூரயிங் (ஸீ॰), ஸப்பிதேலஸ்ஸ’பூரயிங் (?)
    7. sugataṃ pattaṃ (sī.), subhakaṃ pattaṃ (pī.)
    8. sappitelena pūrayiṃ (sī.), sappitelassa’pūrayiṃ (?)
    9. பீ⁴யோ (ஸீ॰), பீ⁴ய்யோ (பீ॰)
    10. bhīyo (sī.), bhīyyo (pī.)
    11. அரஹா த்வங் ப⁴விஸ்ஸஸி (ஸீ॰ பீ॰), அரஹத்தங் க³மிஸ்ஸஸி (ஸ்யா॰)
    12. arahā tvaṃ bhavissasi (sī. pī.), arahattaṃ gamissasi (syā.)
    13. விஸ்ஸட்டோ² (ஸ்யா॰ பீ॰), விஸட்டோ² (க॰)
    14. vissaṭṭho (syā. pī.), visaṭṭho (ka.)
    15. ஜம்பு³ஸண்ட³ஸ்ஸ (ஸீ॰ பீ॰)
    16. jambusaṇḍassa (sī. pī.)
    17. சத்வான (ஸீ॰ க॰), த³த்வான (ஸ்யா॰ பீ॰)
    18. catvāna (sī. ka.), datvāna (syā. pī.)
    19. விஞ்ஞாபிதா (?)
    20. viññāpitā (?)
    21. அஹோ பு³த்³தோ⁴ அஹோ த⁴ம்மோ (ஸீ॰) தே²ரகா³॰ 201 தே²ரகா³தா²ய தத³ட்ட²கதா²ய ச ஸங்ஸந்தே³தப்³ப³ங்
    22. aho buddho aho dhammo (sī.) theragā. 201 theragāthāya tadaṭṭhakathāya ca saṃsandetabbaṃ
    23. ஹிஸ்ஸதி (ஸ்யா॰ க॰), எஸ்ஸதி (ஸீ॰)
    24. hissati (syā. ka.), essati (sī.)
    25. காரயந்தஸ்ஸ (ஸ்யா॰), கயிரந்தஸ்ஸ (பீ॰), ஆஹரந்தஸ்ஸ (க॰)
    26. kārayantassa (syā.), kayirantassa (pī.), āharantassa (ka.)
    27. மயா நிவத்த²வத்தா²னங் (பீ॰)
    28. mayā nivatthavatthānaṃ (pī.)
    29. உபனித⁴ங் (ஸீ॰ ஸ்யா॰ க॰), உபனீயங் (பீ॰)
    30. upanidhaṃ (sī. syā. ka.), upanīyaṃ (pī.)
    31. … ஜனநோ (ஸ்யா॰ க॰)
    32. … janano (syā. ka.)



    Related texts:



    அட்ட²கதா² • Aṭṭhakathā / ஸுத்தபிடக (அட்ட²கதா²) • Suttapiṭaka (aṭṭhakathā) / கு²த்³த³கனிகாய (அட்ட²கதா²) • Khuddakanikāya (aṭṭhakathā) / அபதா³ன-அட்ட²கதா² • Apadāna-aṭṭhakathā / 2. புண்ணகத்தே²ரஅபதா³னவண்ணனா • 2. Puṇṇakattheraapadānavaṇṇanā


    © 1991-2023 The Titi Tudorancea Bulletin | Titi Tudorancea® is a Registered Trademark | Terms of use and privacy policy
    Contact