Library / Tipiṭaka / திபிடக • Tipiṭaka / படிஸம்பி⁴தா³மக்³க³-அட்ட²கதா² • Paṭisambhidāmagga-aṭṭhakathā |
4. மெத்தாகதா²
4. Mettākathā
மெத்தாகதா²வண்ணனா
Mettākathāvaṇṇanā
22. இதா³னி பொ³ஜ்ஜ²ங்க³கதா²னந்தரங் கதி²தாய பொ³ஜ்ஜ²ங்க³கதா²க³தியா ஸுத்தந்தபுப்³ப³ங்க³மாய மெத்தாகதா²ய அபுப்³ப³த்தா²னுவண்ணனா. தத்த² ஸுத்தந்தே தாவ ஆஸேவிதாயாதி ஆத³ரேன ஸேவிதாய. பா⁴விதாயாதி வட்³டி⁴தாய. ப³ஹுலீகதாயாதி புனப்புனங் கதாய. யானீகதாயாதி யுத்தயானஸதி³ஸாய கதாய. வத்து²கதாயாதி பதிட்டா²னட்டே²ன வத்து² விய கதாய. அனுட்டி²தாயாதி பச்சுபட்டி²தாய. பரிசிதாயாதி ஸமந்ததோ சிதாய உபசிதாய. ஸுஸமாரத்³தா⁴யாதி ஸுட்டு² ஸமாரத்³தா⁴ய ஸுகதாய . ஆனிஸங்ஸாதி கு³ணா. பாடிகங்கா²தி படிகங்கி²தப்³பா³ இச்சி²தப்³பா³. ஸுக²ங் ஸுபதீதி யதா² ஸேஸஜனா ஸம்பரிவத்தமானா காகச்ச²மானா து³க்க²ங் ஸுபந்தி, ஏவங் அஸுபித்வா ஸுக²ங் ஸுபதி. நித்³த³ங் ஓக்கந்தோபி ஸமாபத்திங் ஸமாபன்னோ விய ஹோதி. ஸுக²ங் படிபு³ஜ்ஜ²தீதி யதா² அஞ்ஞே நித்து²னந்தா விஜம்ப⁴ந்தா ஸம்பரிவத்தந்தா து³க்க²ங் படிபு³ஜ்ஜ²ந்தி, ஏவங் அபடிபு³ஜ்ஜி²த்வா விகஸமானமிவ பது³மங் ஸுக²ங் நிப்³பி³காரங் படிபு³ஜ்ஜ²தி. ந பாபகங் ஸுபினங் பஸ்ஸதீதி ஸுபினங் பஸ்ஸந்தோபி ப⁴த்³த³கமேவ ஸுபினங் பஸ்ஸதி. சேதியங் வந்த³ந்தோ விய பூஜங் கரொந்தோ விய த⁴ம்மங் ஸுணந்தோ விய ச ஹோதி. யதா² பனஞ்ஞே அத்தானங் சோரேஹி பரிவாரிதங் விய வாளேஹி உபத்³து³தங் விய பபாதே பதந்தங் விய ச பஸ்ஸந்தி, ந ஏவங் பாபகங் ஸுபினங் பஸ்ஸதி. மனுஸ்ஸானங் பியோ ஹோதீதி உரே ஆமுத்தமுத்தாஹாரோ விய ஸீஸே பிளந்த⁴மாலா விய ச மனுஸ்ஸானங் பியோ ஹோதி மனாபோ. அமனுஸ்ஸானங் பியோ ஹோதீதி யதே²வ ச மனுஸ்ஸானங், ஏவங் அமனுஸ்ஸானம்பி பியோ ஹோதி. தே³வதா ரக்க²ந்தீதி புத்தமிவ மாதாபிதரோ தே³வதா ரக்க²ந்தி. நாஸ்ஸ அக்³கி³ வா விஸங் வா ஸத்த²ங் வா கமதீதி மெத்தாவிஹாரிஸ்ஸ காயே அக்³கி³ வா விஸங் வா ஸத்த²ங் வா ந கமதி ந பவிஸதி, நாஸ்ஸ காயங் விகோபேதீதி வுத்தங் ஹோதி. துவடங் சித்தங் ஸமாதி⁴யதீதி மெத்தாவிஹாரினோ கி²ப்பமேவ சித்தங் ஸமாதி⁴யதி, நத்தி² தஸ்ஸ த³ந்தா⁴யிதத்தங். முக²வண்ணோ விப்பஸீத³தீதி ப³ந்த⁴னா பமுத்ததாலபக்கங் விய சஸ்ஸ விப்பஸன்னவண்ணங் முக²ங் ஹோதி. அஸம்மூள்ஹோ காலங் கரோதீதி மெத்தாவிஹாரினோ ஸம்மோஹமரணங் நாம நத்தி², அஸம்மூள்ஹோ நித்³த³ங் ஓக்கமந்தோ விய காலங் கரோதி. உத்தரி அப்படிவிஜ்ஜ²ந்தோதி மெத்தாஸமாபத்திதோ உத்தரிங் அரஹத்தங் அதி⁴க³ந்துங் அஸக்கொந்தோ இதோ சவித்வா ஸுத்தப்பபு³த்³தோ⁴ விய ப்³ரஹ்மலோகூபகோ³ ஹோதீதி ப்³ரஹ்மலோகங் உபபஜ்ஜதீதி அத்தோ².
22. Idāni bojjhaṅgakathānantaraṃ kathitāya bojjhaṅgakathāgatiyā suttantapubbaṅgamāya mettākathāya apubbatthānuvaṇṇanā. Tattha suttante tāva āsevitāyāti ādarena sevitāya. Bhāvitāyāti vaḍḍhitāya. Bahulīkatāyāti punappunaṃ katāya. Yānīkatāyāti yuttayānasadisāya katāya. Vatthukatāyāti patiṭṭhānaṭṭhena vatthu viya katāya. Anuṭṭhitāyāti paccupaṭṭhitāya. Paricitāyāti samantato citāya upacitāya. Susamāraddhāyāti suṭṭhu samāraddhāya sukatāya . Ānisaṃsāti guṇā. Pāṭikaṅkhāti paṭikaṅkhitabbā icchitabbā. Sukhaṃ supatīti yathā sesajanā samparivattamānā kākacchamānā dukkhaṃ supanti, evaṃ asupitvā sukhaṃ supati. Niddaṃ okkantopi samāpattiṃ samāpanno viya hoti. Sukhaṃ paṭibujjhatīti yathā aññe nitthunantā vijambhantā samparivattantā dukkhaṃ paṭibujjhanti, evaṃ apaṭibujjhitvā vikasamānamiva padumaṃ sukhaṃ nibbikāraṃ paṭibujjhati. Na pāpakaṃ supinaṃ passatīti supinaṃ passantopi bhaddakameva supinaṃ passati. Cetiyaṃ vandanto viya pūjaṃ karonto viya dhammaṃ suṇanto viya ca hoti. Yathā panaññe attānaṃ corehi parivāritaṃ viya vāḷehi upaddutaṃ viya papāte patantaṃ viya ca passanti, na evaṃ pāpakaṃ supinaṃ passati. Manussānaṃ piyo hotīti ure āmuttamuttāhāro viya sīse piḷandhamālā viya ca manussānaṃ piyo hoti manāpo. Amanussānaṃ piyo hotīti yatheva ca manussānaṃ, evaṃ amanussānampi piyo hoti. Devatā rakkhantīti puttamiva mātāpitaro devatā rakkhanti. Nāssa aggi vā visaṃ vā satthaṃ vā kamatīti mettāvihārissa kāye aggi vā visaṃ vā satthaṃ vā na kamati na pavisati, nāssa kāyaṃ vikopetīti vuttaṃ hoti. Tuvaṭaṃ cittaṃ samādhiyatīti mettāvihārino khippameva cittaṃ samādhiyati, natthi tassa dandhāyitattaṃ. Mukhavaṇṇo vippasīdatīti bandhanā pamuttatālapakkaṃ viya cassa vippasannavaṇṇaṃ mukhaṃ hoti. Asammūḷho kālaṃ karotīti mettāvihārino sammohamaraṇaṃ nāma natthi, asammūḷho niddaṃ okkamanto viya kālaṃ karoti. Uttari appaṭivijjhantoti mettāsamāpattito uttariṃ arahattaṃ adhigantuṃ asakkonto ito cavitvā suttappabuddho viya brahmalokūpago hotīti brahmalokaṃ upapajjatīti attho.
மெத்தானித்³தே³ஸே அனோதி⁴ஸோ ப²ரணாதி ஓதி⁴ மரியாதா³, ந ஓதி⁴ அனோதி⁴. ததோ அனோதி⁴ஸோ, அனோதி⁴தோதி அத்தோ², நிப்பதே³ஸதோ பு²ஸனாதி வுத்தங் ஹோதி. ஓதி⁴ஸோதி பதே³ஸவஸேன. தி³ஸாப²ரணாதி தி³ஸாஸு ப²ரணா. ஸப்³பே³தி அனவஸேஸபரியாதா³னங். ஸத்தாதிபத³ஸ்ஸ அத்தோ² ஞாணகதா²மாதிகாவண்ணனாயங் வுத்தோ, ருள்ஹீஸத்³தே³ன பன வீதராகே³ஸுபி அயங் வோஹாரோ வத்ததி விலீவமயேபி பீ³ஜனிவிஸேஸே தாலவண்டவோஹாரோ விய. அவேராதி வேரரஹிதா. அப்³யாபஜ்ஜாதி ப்³யாபாத³ரஹிதா. அனீகா⁴தி நித்³து³க்கா². அனிக்³கா⁴திபி பாடோ². ஸுகீ² அத்தானங் பரிஹரந்தூதி ஸுகி²தா ஹுத்வா அத்தபா⁴வங் வத்தயந்து. ‘‘அவேரா’’தி ச ஸகஸந்தானே ச பரே படிச்ச, பரஸந்தானே ச இதரே படிச்ச வேராபா⁴வோ த³ஸ்ஸிதோ, ‘‘அப்³யாபஜ்ஜா’’திஆதீ³ஸு வேராபா⁴வா தம்மூலகப்³யாபாதா³பா⁴வோ, ‘‘அனீகா⁴’’தி ப்³யாபாதா³பா⁴வா தம்மூலகது³க்கா²பா⁴வோ, ‘‘ஸுகீ² அத்தானங் பரிஹரந்தூ’’தி து³க்கா²பா⁴வாஸுகே²ன அத்தபா⁴வபரிஹரணங் த³ஸ்ஸிதந்தி ஏவமெத்த² வசனஸம்ப³ந்தோ⁴ வேதி³தப்³போ³தி. இமேஸு ச ‘‘அவேரா ஹொந்தூ’’திஆதீ³ஸு சதூஸுபி வசனேஸு யங் யங் பாகடங் ஹோதி, தஸ்ஸ தஸ்ஸ வஸேன மெத்தாய ப²ரதி.
Mettāniddese anodhiso pharaṇāti odhi mariyādā, na odhi anodhi. Tato anodhiso, anodhitoti attho, nippadesato phusanāti vuttaṃ hoti. Odhisoti padesavasena. Disāpharaṇāti disāsu pharaṇā. Sabbeti anavasesapariyādānaṃ. Sattātipadassa attho ñāṇakathāmātikāvaṇṇanāyaṃ vutto, ruḷhīsaddena pana vītarāgesupi ayaṃ vohāro vattati vilīvamayepi bījanivisese tālavaṇṭavohāro viya. Averāti verarahitā. Abyāpajjāti byāpādarahitā. Anīghāti niddukkhā. Anigghātipi pāṭho. Sukhī attānaṃpariharantūti sukhitā hutvā attabhāvaṃ vattayantu. ‘‘Averā’’ti ca sakasantāne ca pare paṭicca, parasantāne ca itare paṭicca verābhāvo dassito, ‘‘abyāpajjā’’tiādīsu verābhāvā tammūlakabyāpādābhāvo, ‘‘anīghā’’ti byāpādābhāvā tammūlakadukkhābhāvo, ‘‘sukhī attānaṃ pariharantū’’ti dukkhābhāvāsukhena attabhāvapariharaṇaṃ dassitanti evamettha vacanasambandho veditabboti. Imesu ca ‘‘averā hontū’’tiādīsu catūsupi vacanesu yaṃ yaṃ pākaṭaṃ hoti, tassa tassa vasena mettāya pharati.
பாணாதிஆதீ³ஸு பாணனதாய பாணா, அஸ்ஸாஸபஸ்ஸாஸாயத்தவுத்திதாயாதி அத்தோ². பூ⁴தத்தா பூ⁴தா, அபி⁴னிப்³ப³த்தாதி அத்தோ². புங் வுச்சதி நிரயோ, தங் புங் க³லந்தி க³ச்ச²ந்தீதி புக்³க³லா. அத்தபா⁴வோ வுச்சதி ஸரீரங், க²ந்த⁴பஞ்சகமேவ வா, தங் உபாதா³ய பஞ்ஞத்திமத்தஸப்³பா⁴வதோ, தஸ்மிங் அத்தபா⁴வே பரியாபன்னா பரிச்சி²ன்னா அந்தோக³தா⁴தி அத்தபா⁴வபரியாபன்னா. யதா² ச ஸத்தாதி வசனங், ஏவங் ஸேஸானிபி ருள்ஹீவஸேன ஆரோபெத்வா ஸப்³பா³னேதானி ஸப்³ப³ஸத்தவேவசனானீதி வேதி³தப்³பா³னி. காமஞ்ச அஞ்ஞானிபி ‘‘ஸப்³பே³ ஜந்தூ ஸப்³பே³ ஜீவா’’திஆதீ³னி ஸப்³ப³ஸத்தவேவசனானி அத்தி², பாகடவஸேன பன இமானேவ பஞ்ச க³ஹெத்வா ‘‘பஞ்சஹாகாரேஹி அனோதி⁴ஸோ ப²ரணா மெத்தாசேதோவிமுத்தீ’’தி வுச்சதி. யே பன ‘‘ஸத்தா பாணா’’திஆதீ³னங் ந கேவலங் வசனமத்ததோவ, அத² கோ² அத்த²தோபி நானத்தமேவ இச்செ²ய்யுங், தேஸங் அனோதி⁴ஸோ ப²ரணா விருஜ்ஜ²தி. தஸ்மா ததா² அத்த²ங் அக்³க³ஹெத்வா இமேஸு பஞ்சஸு ஆகாரேஸு அஞ்ஞதரவஸேன அனோதி⁴ஸோ மெத்தாய ப²ரதி.
Pāṇātiādīsu pāṇanatāya pāṇā, assāsapassāsāyattavuttitāyāti attho. Bhūtattā bhūtā, abhinibbattāti attho. Puṃ vuccati nirayo, taṃ puṃ galanti gacchantīti puggalā. Attabhāvo vuccati sarīraṃ, khandhapañcakameva vā, taṃ upādāya paññattimattasabbhāvato, tasmiṃ attabhāve pariyāpannā paricchinnā antogadhāti attabhāvapariyāpannā. Yathā ca sattāti vacanaṃ, evaṃ sesānipi ruḷhīvasena āropetvā sabbānetāni sabbasattavevacanānīti veditabbāni. Kāmañca aññānipi ‘‘sabbe jantū sabbe jīvā’’tiādīni sabbasattavevacanāni atthi, pākaṭavasena pana imāneva pañca gahetvā ‘‘pañcahākārehi anodhiso pharaṇā mettācetovimuttī’’ti vuccati. Ye pana ‘‘sattā pāṇā’’tiādīnaṃ na kevalaṃ vacanamattatova, atha kho atthatopi nānattameva iccheyyuṃ, tesaṃ anodhiso pharaṇā virujjhati. Tasmā tathā atthaṃ aggahetvā imesu pañcasu ākāresu aññataravasena anodhiso mettāya pharati.
ஓதி⁴ஸோ ப²ரணே பன இத்தி²யோ புரிஸாதி லிங்க³வஸேன வுத்தங், அரியா அனரியாதி அரியபுது²ஜ்ஜனவஸேன, தே³வாமனுஸ்ஸா வினிபாதிகாதி உபபத்திவஸேன. தி³ஸாப²ரணேபி தி³ஸாவிபா⁴க³ங் அகத்வா ஸப்³ப³தி³ஸாஸு ‘‘ஸப்³பே³ ஸத்தா’’திஆதி³னா நயேன ப²ரணதோ அனோதி⁴ஸோ ப²ரணா ஹோதி, ஸப்³ப³தி³ஸாஸு ‘‘ஸப்³பா³ இத்தி²யோ’’திஆதி³னா நயேன ப²ரணதோ ஓதி⁴ஸோ ப²ரணா.
Odhiso pharaṇe pana itthiyo purisāti liṅgavasena vuttaṃ, ariyā anariyāti ariyaputhujjanavasena, devāmanussā vinipātikāti upapattivasena. Disāpharaṇepi disāvibhāgaṃ akatvā sabbadisāsu ‘‘sabbe sattā’’tiādinā nayena pharaṇato anodhiso pharaṇā hoti, sabbadisāsu ‘‘sabbā itthiyo’’tiādinā nayena pharaṇato odhiso pharaṇā.
யஸ்மா பன அயங் திவிதா⁴பி மெத்தாப²ரணா அப்பனாபத்தசித்தஸ்ஸ வஸேன வுத்தா, தஸ்மா தீஸு வாரேஸு அப்பனா க³ஹேதப்³பா³. அனோதி⁴ஸோ ப²ரணே தாவ ‘‘ஸப்³பே³ ஸத்தா அவேரா ஹொந்தூ’’தி ஏகா, ‘‘அப்³யாபஜ்ஜா ஹொந்தூ’’தி ஏகா ‘‘அனீகா⁴ ஹொந்தூ’’தி ஏகா, ‘‘ஸுகீ² அத்தானங் பரிஹரந்தூ’’தி ஏகா. தானிபி ஹி சத்தாரி ஹிதோபஸங்ஹாரவஸேனேவ வுத்தானி. ஹிதோபஸங்ஹாரலக்க²ணா ஹி மெத்தா. இதி ‘‘ஸத்தா’’திஆதீ³ஸு பஞ்சஸு ஆகாரேஸு சதஸ்ஸன்னங் சதஸ்ஸன்னங் அப்பனானங் வஸேன வீஸதி அப்பனா ஹொந்தி, ஓதி⁴ஸோ ப²ரணே ‘‘ஸப்³பா³ இத்தி²யோ’’திஆதீ³ஸு ஸத்தஸு ஆகாரேஸு சதஸ்ஸன்னங் சதஸ்ஸன்னங் வஸேன அட்ட²வீஸதி அப்பனா. தி³ஸாப²ரணே பன ‘‘ஸப்³பே³ புரத்தி²மாய தி³ஸாய ஸத்தா’’திஆதி³னா நயேன ஏகமேகிஸ்ஸா தி³ஸாய வீஸதி வீஸதி கத்வா த்³வே ஸதானி, ‘‘ஸப்³பா³ புரத்தி²மாய தி³ஸாய இத்தி²யோ’’திஆதி³னா நயேன ஏகமேகிஸ்ஸா தி³ஸாய அட்ட²வீஸதி அட்ட²வீஸதி கத்வா அஸீதி த்³வே ஸதானீதி சத்தாரி ஸதானி அஸீதி ச அப்பனா. இதி ஸப்³பா³னிபி இத⁴ வுத்தானி அட்ட²வீஸாதி⁴கானி பஞ்ச அப்பனாஸதானி ஹொந்தி. யதா² ச மெத்தாய திவிதே⁴ன ப²ரணா வுத்தா, ததா² கருணாமுதி³தாஉபெக்கா²னம்பி வுத்தாவ ஹோதீதி வேதி³தப்³ப³ங்.
Yasmā pana ayaṃ tividhāpi mettāpharaṇā appanāpattacittassa vasena vuttā, tasmā tīsu vāresu appanā gahetabbā. Anodhiso pharaṇe tāva ‘‘sabbe sattā averā hontū’’ti ekā, ‘‘abyāpajjā hontū’’ti ekā ‘‘anīghā hontū’’ti ekā, ‘‘sukhī attānaṃ pariharantū’’ti ekā. Tānipi hi cattāri hitopasaṃhāravaseneva vuttāni. Hitopasaṃhāralakkhaṇā hi mettā. Iti ‘‘sattā’’tiādīsu pañcasu ākāresu catassannaṃ catassannaṃ appanānaṃ vasena vīsati appanā honti, odhiso pharaṇe ‘‘sabbā itthiyo’’tiādīsu sattasu ākāresu catassannaṃ catassannaṃ vasena aṭṭhavīsati appanā. Disāpharaṇe pana ‘‘sabbe puratthimāya disāya sattā’’tiādinā nayena ekamekissā disāya vīsati vīsati katvā dve satāni, ‘‘sabbā puratthimāya disāya itthiyo’’tiādinā nayena ekamekissā disāya aṭṭhavīsati aṭṭhavīsati katvā asīti dve satānīti cattāri satāni asīti ca appanā. Iti sabbānipi idha vuttāni aṭṭhavīsādhikāni pañca appanāsatāni honti. Yathā ca mettāya tividhena pharaṇā vuttā, tathā karuṇāmuditāupekkhānampi vuttāva hotīti veditabbaṃ.
Related texts:
திபிடக (மூல) • Tipiṭaka (Mūla) / ஸுத்தபிடக • Suttapiṭaka / கு²த்³த³கனிகாய • Khuddakanikāya / படிஸம்பி⁴தா³மக்³க³பாளி • Paṭisambhidāmaggapāḷi / 4. மெத்தாகதா² • 4. Mettākathā