Library / Tipiṭaka / திபிடக • Tipiṭaka / இதிவுத்தகபாளி • Itivuttakapāḷi |
2. மெத்தஸுத்தங்
2. Mettasuttaṃ
22. வுத்தஞ்ஹேதங் ப⁴க³வதா, வுத்தமரஹதாதி மே ஸுதங் –
22. Vuttañhetaṃ bhagavatā, vuttamarahatāti me sutaṃ –
‘‘மா, பி⁴க்க²வே, புஞ்ஞானங் பா⁴யித்த² . ஸுக²ஸ்ஸேதங், பி⁴க்க²வே, அதி⁴வசனங் இட்ட²ஸ்ஸ கந்தஸ்ஸ பியஸ்ஸ மனாபஸ்ஸ யதி³த³ங் புஞ்ஞானி 1. அபி⁴ஜானாமி கோ² பனாஹங், பி⁴க்க²வே, தீ³க⁴ரத்தங் கதானங் புஞ்ஞானங் இட்ட²ங் கந்தங் பியங் மனாபங் விபாகங் பச்சனுபூ⁴தங். ஸத்த வஸ்ஸானி மெத்தசித்தங் பா⁴வெத்வா ஸத்த ஸங்வட்டவிவட்டகப்பே நயிமங் லோகங் புனராக³மாஸிங். ஸங்வட்டமானே ஸுத³ங், பி⁴க்க²வே, கப்பே ஆப⁴ஸ்ஸரூபகோ³ ஹோமி; விவட்டமானே கப்பே ஸுஞ்ஞங் ப்³ரஹ்மவிமானங் உபபஜ்ஜாமி.
‘‘Mā, bhikkhave, puññānaṃ bhāyittha . Sukhassetaṃ, bhikkhave, adhivacanaṃ iṭṭhassa kantassa piyassa manāpassa yadidaṃ puññāni 2. Abhijānāmi kho panāhaṃ, bhikkhave, dīgharattaṃ katānaṃ puññānaṃ iṭṭhaṃ kantaṃ piyaṃ manāpaṃ vipākaṃ paccanubhūtaṃ. Satta vassāni mettacittaṃ bhāvetvā satta saṃvaṭṭavivaṭṭakappe nayimaṃ lokaṃ punarāgamāsiṃ. Saṃvaṭṭamāne sudaṃ, bhikkhave, kappe ābhassarūpago homi; vivaṭṭamāne kappe suññaṃ brahmavimānaṃ upapajjāmi.
‘‘தத்ர ஸுத³ங், பி⁴க்க²வே, ப்³ரஹ்மா ஹோமி மஹாப்³ரஹ்மா அபி⁴பூ⁴ அனபி⁴பூ⁴தோ அஞ்ஞத³த்து²த³ஸோ வஸவத்தீ. ச²த்திங்ஸக்க²த்துங் கோ² பனாஹங், பி⁴க்க²வே, ஸக்கோ அஹோஸிங் தே³வானமிந்தோ³; அனேகஸதக்க²த்துங் ராஜா அஹோஸிங் சக்கவத்தீ த⁴ம்மிகோ த⁴ம்மராஜா சாதுரந்தோ விஜிதாவீ ஜனபத³த்தா²வரியப்பத்தோ ஸத்தரதனஸமன்னாக³தோ. கோ பன வாதோ³ பதே³ஸரஜ்ஜஸ்ஸ!
‘‘Tatra sudaṃ, bhikkhave, brahmā homi mahābrahmā abhibhū anabhibhūto aññadatthudaso vasavattī. Chattiṃsakkhattuṃ kho panāhaṃ, bhikkhave, sakko ahosiṃ devānamindo; anekasatakkhattuṃ rājā ahosiṃ cakkavattī dhammiko dhammarājā cāturanto vijitāvī janapadatthāvariyappatto sattaratanasamannāgato. Ko pana vādo padesarajjassa!
‘‘தஸ்ஸ மய்ஹங், பி⁴க்க²வே, ஏதத³ஹோஸி – ‘கிஸ்ஸ நு கோ² மே இத³ங் கம்மஸ்ஸ ப²லங், கிஸ்ஸ கம்மஸ்ஸ விபாகோ, யேனாஹங் ஏதரஹி ஏவங்மஹித்³தி⁴கோ ஏவங்மஹானுபா⁴வோ’தி? தஸ்ஸ மய்ஹங், பி⁴க்க²வே, ஏதத³ஹோஸி – ‘திண்ணங் கோ² மே இத³ங் கம்மானங் ப²லங், திண்ணங் கம்மானங் விபாகோ, யேனாஹங் ஏதரஹி ஏவங்மஹித்³தி⁴கோ ஏவங்மஹானுபா⁴வோதி, ஸெய்யதி²த³ங் 3 – தா³னஸ்ஸ, த³மஸ்ஸ, ஸஞ்ஞமஸ்ஸா’’’தி. ஏதமத்த²ங் ப⁴க³வா அவோச. தத்தே²தங் இதி வுச்சதி –
‘‘Tassa mayhaṃ, bhikkhave, etadahosi – ‘kissa nu kho me idaṃ kammassa phalaṃ, kissa kammassa vipāko, yenāhaṃ etarahi evaṃmahiddhiko evaṃmahānubhāvo’ti? Tassa mayhaṃ, bhikkhave, etadahosi – ‘tiṇṇaṃ kho me idaṃ kammānaṃ phalaṃ, tiṇṇaṃ kammānaṃ vipāko, yenāhaṃ etarahi evaṃmahiddhiko evaṃmahānubhāvoti, seyyathidaṃ 4 – dānassa, damassa, saññamassā’’’ti. Etamatthaṃ bhagavā avoca. Tatthetaṃ iti vuccati –
‘‘புஞ்ஞமேவ ஸோ ஸிக்கெ²ய்ய, ஆயதக்³க³ங் ஸுகு²த்³ரயங்;
‘‘Puññameva so sikkheyya, āyataggaṃ sukhudrayaṃ;
தா³னஞ்ச ஸமசரியஞ்ச, மெத்தசித்தஞ்ச பா⁴வயே.
Dānañca samacariyañca, mettacittañca bhāvaye.
அப்³யாபஜ்ஜ²ங் 7 ஸுக²ங் லோகங், பண்டி³தோ உபபஜ்ஜதீ’’தி.
Abyāpajjhaṃ 8 sukhaṃ lokaṃ, paṇḍito upapajjatī’’ti.
அயம்பி அத்தோ² வுத்தோ ப⁴க³வதா, இதி மே ஸுதந்தி. து³தியங்.
Ayampi attho vutto bhagavatā, iti me sutanti. Dutiyaṃ.
Footnotes:
Related texts:
அட்ட²கதா² • Aṭṭhakathā / ஸுத்தபிடக (அட்ட²கதா²) • Suttapiṭaka (aṭṭhakathā) / கு²த்³த³கனிகாய (அட்ட²கதா²) • Khuddakanikāya (aṭṭhakathā) / இதிவுத்தக-அட்ட²கதா² • Itivuttaka-aṭṭhakathā / 2. மெத்தஸுத்தவண்ணனா • 2. Mettasuttavaṇṇanā