Library / Tipiṭaka / திபிடக • Tipiṭaka / அங்கு³த்தரனிகாய (டீகா) • Aṅguttaranikāya (ṭīkā)

    9. மெத்தஸுத்தவண்ணனா

    9. Mettasuttavaṇṇanā

    62. நவமே மா, பி⁴க்க²வே, புஞ்ஞானந்தி (இதிவு॰ அட்ட²॰ 62) எத்த² மாதி படிஸேதே⁴ நிபாதோ. புஞ்ஞ-ஸத்³தோ³ ‘‘குஸலானங், பி⁴க்க²வே, த⁴ம்மானங் ஸமாதா³னஹேது ஏவமித³ங் புஞ்ஞங் பவட்³ட⁴தீ’’திஆதீ³ஸு (தீ³॰ நி॰ 3.80) புஞ்ஞப²லே ஆக³தோ. ‘‘அவிஜ்ஜாக³தோயங், பி⁴க்க²வே, புரிஸபுக்³க³லோ புஞ்ஞஞ்சே ஸங்கா²ரங் அபி⁴ஸங்க²ரோதீ’’திஆதீ³ஸு (ஸங்॰ நி॰ 2.51) காமரூபாவசரஸுசரிதேஸு. ‘‘புஞ்ஞூபக³ங் ஹோதி விஞ்ஞாண’’ந்திஆதீ³ஸு (ஸங்॰ நி॰ 2.51) ஸுக³திவிஸேஸபூ⁴தே உபபத்திப⁴வே. ‘‘தீணிமானி, பி⁴க்க²வே, புஞ்ஞகிரியவத்தூ²னி தா³னமயங் புஞ்ஞகிரியவத்து², ஸீலமயங் புஞ்ஞகிரியவத்து², பா⁴வனாமயங் புஞ்ஞகிரியவத்தூ²’’திஆதீ³ஸு (இதிவு॰ 60; தீ³॰ நி॰ 3.305; அ॰ நி॰ 8.36) குஸலசேதனாயங். இத⁴ பன தேபூ⁴மககுஸலத⁴ம்மே வேதி³தப்³போ³. பா⁴யித்தா²தி எத்த² து³வித⁴ங் ப⁴யங் ஞாணப⁴யங், ஸாரஜ்ஜப⁴யந்தி. தத்த² ‘‘யேபி தே, பி⁴க்க²வே, தே³வா தீ³கா⁴யுகா வண்ணவந்தோ ஸுக²ப³ஹுலா உச்சேஸு விமானேஸு சிரட்டி²திகா, தேபி ததா²க³தஸ்ஸ த⁴ம்மதே³ஸனங் ஸுத்வா யேபு⁴ய்யேன ப⁴யங் ஸங்வேக³ங் ஸந்தாஸங் ஆபஜ்ஜந்தீ’’தி (அ॰ நி॰ 4.33) ஆக³தங் ஞாணப⁴யங். ‘‘அஹுதே³வ ப⁴யங், அஹு ச²ம்பி⁴தத்தங், அஹு லோமஹங்ஸோ’’திஆதீ³ஸு (தீ³॰ நி॰ 2.318) ஆக³தங் ஸாரஜ்ஜப⁴யங். இதா⁴பி ஸாரஜ்ஜப⁴யமேவ. அயஞ்ஹெத்த² அத்தோ² – பி⁴க்க²வே, தீ³க⁴ரத்தங் காயவசீஸங்யமோ வத்தப்படிவத்தபூரணங் ஏகாஸனங் ஏகஸெய்யங் இந்த்³ரியத³மோ து⁴தத⁴ம்மேஹி சித்தஸ்ஸ நிக்³க³ஹோ ஸதிஸம்பஜஞ்ஞங் கம்மட்டா²னானுயோக³வஸேன வீரியாரம்போ⁴தி ஏவமாதீ³னி யானி பி⁴க்கு²னா நிரந்தரங் பவத்தேதப்³பா³னி புஞ்ஞானி, தேஹி மா பா⁴யித்த², மா ப⁴யங் ஸந்தாஸங் ஆபஜ்ஜித்த². ஏகச்சஸ்ஸ தி³ட்ட²த⁴ம்மஸுக²ஸ்ஸ உபரோத⁴ப⁴யேன ஸம்பராயிகனிப்³பா³னஸுக²தா³யகேஹி புஞ்ஞேஹி மா பா⁴யித்தா²தி. நிஸ்ஸக்கே இத³ங் ஸாமிவசனங்.

    62. Navame mā, bhikkhave, puññānanti (itivu. aṭṭha. 62) ettha ti paṭisedhe nipāto. Puñña-saddo ‘‘kusalānaṃ, bhikkhave, dhammānaṃ samādānahetu evamidaṃ puññaṃ pavaḍḍhatī’’tiādīsu (dī. ni. 3.80) puññaphale āgato. ‘‘Avijjāgatoyaṃ, bhikkhave, purisapuggalo puññañce saṅkhāraṃ abhisaṅkharotī’’tiādīsu (saṃ. ni. 2.51) kāmarūpāvacarasucaritesu. ‘‘Puññūpagaṃ hoti viññāṇa’’ntiādīsu (saṃ. ni. 2.51) sugativisesabhūte upapattibhave. ‘‘Tīṇimāni, bhikkhave, puññakiriyavatthūni dānamayaṃ puññakiriyavatthu, sīlamayaṃ puññakiriyavatthu, bhāvanāmayaṃ puññakiriyavatthū’’tiādīsu (itivu. 60; dī. ni. 3.305; a. ni. 8.36) kusalacetanāyaṃ. Idha pana tebhūmakakusaladhamme veditabbo. Bhāyitthāti ettha duvidhaṃ bhayaṃ ñāṇabhayaṃ, sārajjabhayanti. Tattha ‘‘yepi te, bhikkhave, devā dīghāyukā vaṇṇavanto sukhabahulā uccesu vimānesu ciraṭṭhitikā, tepi tathāgatassa dhammadesanaṃ sutvā yebhuyyena bhayaṃ saṃvegaṃ santāsaṃ āpajjantī’’ti (a. ni. 4.33) āgataṃ ñāṇabhayaṃ. ‘‘Ahudeva bhayaṃ, ahu chambhitattaṃ, ahu lomahaṃso’’tiādīsu (dī. ni. 2.318) āgataṃ sārajjabhayaṃ. Idhāpi sārajjabhayameva. Ayañhettha attho – bhikkhave, dīgharattaṃ kāyavacīsaṃyamo vattappaṭivattapūraṇaṃ ekāsanaṃ ekaseyyaṃ indriyadamo dhutadhammehi cittassa niggaho satisampajaññaṃ kammaṭṭhānānuyogavasena vīriyārambhoti evamādīni yāni bhikkhunā nirantaraṃ pavattetabbāni puññāni, tehi mā bhāyittha, mā bhayaṃ santāsaṃ āpajjittha. Ekaccassa diṭṭhadhammasukhassa uparodhabhayena samparāyikanibbānasukhadāyakehi puññehi mā bhāyitthāti. Nissakke idaṃ sāmivacanaṃ.

    இதா³னி ததோ அபா⁴யிதப்³ப³பா⁴வே காரணங் த³ஸ்ஸெந்தோ ‘‘ஸுக²ஸ்ஸேத’’ந்திஆதி³மாஹ. தத்த² ஸுக²-ஸத்³தோ³ ‘‘ஸுகோ² பு³த்³தா⁴னமுப்பாதோ³, ஸுகா² விராக³தா லோகே’’திஆதீ³ஸு (த⁴॰ ப॰ 194) ஸுக²மூலே ஆக³தோ. ‘‘யஸ்மா ச கோ², மஹாலி, ரூபங் ஸுக²ங் ஸுகா²னுபதிதங் ஸுகா²வக்கந்த’’ந்திஆதீ³ஸு (ஸங்॰ நி॰ 3.60) ஸுகா²ரம்மணே. ‘‘யாவஞ்சித³ங், பி⁴க்க²வே, ந ஸுகரங் அக்கா²னேன பாபுணிதுங் யாவ ஸுகா² ஸக்³கா³’’திஆதீ³ஸு (ம॰ நி॰ 3.255) ஸுக²பச்சயட்டா²னே. ‘‘ஸுகோ² புஞ்ஞஸ்ஸ உச்சயோ’’திஆதீ³ஸு (த⁴॰ ப॰ 118) ஸுக²ஹேதும்ஹி. ‘‘தி³ட்ட²த⁴ம்மஸுக²விஹாரா ஏதே த⁴ம்மா’’திஆதீ³ஸு (ம॰ நி॰ 1.82) அப்³யாபஜ்ஜே. ‘‘நிப்³பா³னங் பரமங் ஸுக²’’ந்திஆதீ³ஸு (ம॰ நி॰ 2.215; த⁴॰ ப॰ 203, 204) நிப்³பா³னே. ‘‘ஸுக²ஸ்ஸ ச பஹானா’’திஆதீ³ஸு (தீ³॰ நி॰ 1.232; ம॰ நி॰ 1.271; ஸங்॰ நி॰ 2.152) ஸுக²வேத³னாயங். ‘‘அது³க்க²மஸுக²ங் ஸந்தங், ஸுக²மிச்சேவ பா⁴ஸித’’ந்திஆதீ³ஸு (ஸங்॰ நி॰ 4.253; இதிவு॰ 53) உபெக்கா²வேத³னாயங். ‘‘த்³வேபி மயா, ஆனந்த³, வேத³னா வுத்தா பரியாயேன ஸுகா² வேத³னா து³க்கா² வேத³னா’’திஆதீ³ஸு (ம॰ நி॰ 2.89) இட்ட²ஸுகே²ஸு. ‘‘ஸுகோ² விபாகோ புஞ்ஞான’’ந்திஆதீ³ஸு (பேடகோ॰ 23) இட்ட²விபாகே. இதா⁴பி இட்ட²விபாகே ஏவ த³ட்ட²ப்³போ³. இட்ட²ஸ்ஸாதிஆதீ³ஸு இச்சி²தப்³ப³தோ சேவ அனிட்ட²ப்படிபக்க²தோ ச இட்ட²ஸ்ஸ. கமனீயதோ மனஸ்மிஞ்ச கமனதோ பவிஸனதோ கந்தஸ்ஸ. பியாயிதப்³ப³தோ ஸந்தப்பனதோ ச பியஸ்ஸ. மனநீயதோ மனஸ்ஸ வட்³ட⁴னதோ ச மனாபஸ்ஸாதி அத்தோ² வேதி³தப்³போ³. யதி³த³ங் புஞ்ஞானீதி புஞ்ஞானீதி யதி³த³ங் வசனங், ஏதங் ஸுக²ஸ்ஸ இட்ட²ஸ்ஸ விபாகஸ்ஸ அதி⁴வசனங் நாமங். ஸுக²ஸ்ஸேதங் யதி³த³ங் புஞ்ஞானீதி ப²லேன காரணஸ்ஸ அபே⁴தோ³பசாரங் வத³தி. தேன கதூபசிதானங் புஞ்ஞானங் அவஸ்ஸங்பா⁴விப²லங் ஸுத்வா அப்பமத்தேன ஸக்கச்சங் புஞ்ஞானி கத்தப்³பா³னீதி புஞ்ஞகிரியாயங் நியோஜேதி, ஆத³ரஞ்ச நேஸங் தத்த² உப்பாதே³தி.

    Idāni tato abhāyitabbabhāve kāraṇaṃ dassento ‘‘sukhasseta’’ntiādimāha. Tattha sukha-saddo ‘‘sukho buddhānamuppādo, sukhā virāgatā loke’’tiādīsu (dha. pa. 194) sukhamūle āgato. ‘‘Yasmā ca kho, mahāli, rūpaṃ sukhaṃ sukhānupatitaṃ sukhāvakkanta’’ntiādīsu (saṃ. ni. 3.60) sukhārammaṇe. ‘‘Yāvañcidaṃ, bhikkhave, na sukaraṃ akkhānena pāpuṇituṃ yāva sukhā saggā’’tiādīsu (ma. ni. 3.255) sukhapaccayaṭṭhāne. ‘‘Sukho puññassa uccayo’’tiādīsu (dha. pa. 118) sukhahetumhi. ‘‘Diṭṭhadhammasukhavihārā ete dhammā’’tiādīsu (ma. ni. 1.82) abyāpajje. ‘‘Nibbānaṃ paramaṃ sukha’’ntiādīsu (ma. ni. 2.215; dha. pa. 203, 204) nibbāne. ‘‘Sukhassa ca pahānā’’tiādīsu (dī. ni. 1.232; ma. ni. 1.271; saṃ. ni. 2.152) sukhavedanāyaṃ. ‘‘Adukkhamasukhaṃ santaṃ, sukhamicceva bhāsita’’ntiādīsu (saṃ. ni. 4.253; itivu. 53) upekkhāvedanāyaṃ. ‘‘Dvepi mayā, ānanda, vedanā vuttā pariyāyena sukhā vedanā dukkhā vedanā’’tiādīsu (ma. ni. 2.89) iṭṭhasukhesu. ‘‘Sukho vipāko puññāna’’ntiādīsu (peṭako. 23) iṭṭhavipāke. Idhāpi iṭṭhavipāke eva daṭṭhabbo. Iṭṭhassātiādīsu icchitabbato ceva aniṭṭhappaṭipakkhato ca iṭṭhassa. Kamanīyato manasmiñca kamanato pavisanato kantassa. Piyāyitabbato santappanato ca piyassa. Mananīyato manassa vaḍḍhanato ca manāpassāti attho veditabbo. Yadidaṃ puññānīti puññānīti yadidaṃ vacanaṃ, etaṃ sukhassa iṭṭhassa vipākassa adhivacanaṃ nāmaṃ. Sukhassetaṃ yadidaṃ puññānīti phalena kāraṇassa abhedopacāraṃ vadati. Tena katūpacitānaṃ puññānaṃ avassaṃbhāviphalaṃ sutvā appamattena sakkaccaṃ puññāni kattabbānīti puññakiriyāyaṃ niyojeti, ādarañca nesaṃ tattha uppādeti.

    இதா³னி அத்தனா ஸுனெத்தகாலே கதேன புஞ்ஞகம்மேன தீ³க⁴ரத்தங் பச்சனுபூ⁴தங் ப⁴வந்தரப்படிச்ச²ன்னங் உளாரதரங் புஞ்ஞவிபாகங் உதா³ஹரித்வா தமத்த²ங் பாகடதரங் கரொந்தோ ‘‘அபி⁴ஜானாமி கோ² பனாஹ’’ந்திஆதி³மாஹ. தத்த² அபி⁴ஜானாமீதி அபி⁴விஸிட்டே²ன ஞாணேன ஜானாமி, பச்சக்க²தோ பு³ஜ்ஜா²மி. தீ³க⁴ரத்தந்தி சிரகாலங். புஞ்ஞானந்தி தா³னாதீ³னங் குஸலத⁴ம்மானங். ஸத்த வஸ்ஸானீதி ஸத்த ஸங்வச்ச²ரானி. மெத்தசித்தந்தி மிஜ்ஜதீதி மெத்தா, ஸினிய்ஹதீதி அத்தோ². மித்தே ப⁴வா, மித்தஸ்ஸ வா ஏஸா பவத்தீதிபி மெத்தா. லக்க²ணாதி³தோ பன ஹிதாகாரப்பவத்திலக்க²ணா, ஹிதூபஸங்ஹாரரஸா, ஆகா⁴தவினயபச்சுபட்டா²னா, ஸத்தானங் மனாபபா⁴வத³ஸ்ஸனபத³ட்டா²னா. ப்³யாபாதூ³பஸமோ ஏதிஸ்ஸா ஸம்பத்தி, ஸினேஹஸம்ப⁴வோ விபத்தி. மெத்தசித்தங் பா⁴வெத்வாதி மெத்தாஸஹக³தங் சித்தங், சித்தஸீஸேன ஸமாதி⁴ வுத்தோதி மெத்தாஸமாதி⁴ங் மேதாப்³ரஹ்மவிஹாரங் உப்பாதெ³த்வா சேவ வட்³டெ⁴த்வா ச.

    Idāni attanā sunettakāle katena puññakammena dīgharattaṃ paccanubhūtaṃ bhavantarappaṭicchannaṃ uḷārataraṃ puññavipākaṃ udāharitvā tamatthaṃ pākaṭataraṃ karonto ‘‘abhijānāmi kho panāha’’ntiādimāha. Tattha abhijānāmīti abhivisiṭṭhena ñāṇena jānāmi, paccakkhato bujjhāmi. Dīgharattanti cirakālaṃ. Puññānanti dānādīnaṃ kusaladhammānaṃ. Satta vassānīti satta saṃvaccharāni. Mettacittanti mijjatīti mettā, siniyhatīti attho. Mitte bhavā, mittassa vā esā pavattītipi mettā. Lakkhaṇādito pana hitākārappavattilakkhaṇā, hitūpasaṃhārarasā, āghātavinayapaccupaṭṭhānā, sattānaṃ manāpabhāvadassanapadaṭṭhānā. Byāpādūpasamo etissā sampatti, sinehasambhavo vipatti. Mettacittaṃ bhāvetvāti mettāsahagataṃ cittaṃ, cittasīsena samādhi vuttoti mettāsamādhiṃ metābrahmavihāraṃ uppādetvā ceva vaḍḍhetvā ca.

    ஸத்த ஸங்வட்டவிவட்டகப்பேதி ஸத்த மஹாகப்பே. ஸங்வட்டவிவட்டக்³க³ஹணேனேவ ஹி ஸங்வட்டட்டா²யிவிவட்டட்டா²யினோபி க³ஹிதா. இமங் லோகந்தி காமலோகங். ஸங்வட்டமானே ஸுத³ந்தி ஸங்வட்டமானே, ஸுத³ந்தி நிபாதமத்தங், விபஜ்ஜமானேதி அத்தோ². ‘‘வரஸங்வத்தட்டா²னே ஸுத³’’ந்திபி பட²ந்தி. கப்பேதி காலே. கப்பஸீஸேன ஹி காலோ வுத்தோ, காலே கீ²யமானே ஸப்³போ³பி கீ²யதேவ. யதா²ஹ – ‘‘காலோ க⁴ஸதி பூ⁴தானி, ஸப்³பா³னேவ ஸஹத்தனா’’தி (ஜா॰ 1.2.190). ‘‘ஆப⁴ஸ்ஸரூபகோ³ ஹோமீ’’தி வுத்தத்தா தேஜோஸங்வட்டவஸேனெத்த² கப்பவுட்டா²னங் வேதி³தப்³ப³ங். ஆப⁴ஸ்ஸரூபகோ³தி தத்த² படிஸந்தி⁴க்³க³ஹணவஸேன ஆப⁴ஸ்ஸரப்³ரஹ்மலோகங் உபக³ச்சா²மீதி ஆப⁴ஸ்ஸரூபகோ³ ஹோமி. விவட்டமானேதி ஸண்ட²ஹமானேதி அத்தோ². ஸுஞ்ஞங் ப்³ரஹ்மவிமானங் உபபஜ்ஜாமீதி கஸ்ஸசி ஸத்தஸ்ஸ தத்த² நிப்³ப³த்தஸ்ஸ அபா⁴வதோ ஸுஞ்ஞங் யங் பட²மஜ்ஜா²னபூ⁴மிஸங்கா²தங் ப்³ரஹ்மவிமானங் ஆதி³தோ நிப்³ப³த்ததி, தங் படிஸந்தி⁴க்³க³ஹணவஸேன உபபஜ்ஜாமி உபேமி.

    Satta saṃvaṭṭavivaṭṭakappeti satta mahākappe. Saṃvaṭṭavivaṭṭaggahaṇeneva hi saṃvaṭṭaṭṭhāyivivaṭṭaṭṭhāyinopi gahitā. Imaṃ lokanti kāmalokaṃ. Saṃvaṭṭamāne sudanti saṃvaṭṭamāne, sudanti nipātamattaṃ, vipajjamāneti attho. ‘‘Varasaṃvattaṭṭhāne suda’’ntipi paṭhanti. Kappeti kāle. Kappasīsena hi kālo vutto, kāle khīyamāne sabbopi khīyateva. Yathāha – ‘‘kālo ghasati bhūtāni, sabbāneva sahattanā’’ti (jā. 1.2.190). ‘‘Ābhassarūpago homī’’ti vuttattā tejosaṃvaṭṭavasenettha kappavuṭṭhānaṃ veditabbaṃ. Ābhassarūpagoti tattha paṭisandhiggahaṇavasena ābhassarabrahmalokaṃ upagacchāmīti ābhassarūpago homi. Vivaṭṭamāneti saṇṭhahamāneti attho. Suññaṃ brahmavimānaṃ upapajjāmīti kassaci sattassa tattha nibbattassa abhāvato suññaṃ yaṃ paṭhamajjhānabhūmisaṅkhātaṃ brahmavimānaṃ ādito nibbattati, taṃ paṭisandhiggahaṇavasena upapajjāmi upemi.

    ப்³ரஹ்மாதி காமாவசரஸத்தேஹி விஸிட்ட²ட்டே²ன ததா² ததா² ப்³ரூஹிதகு³ணதாய ப்³ரஹ்மவிஹாரதோ நிப்³ப³த்தனட்டே²ன ச ப்³ரஹ்மா. ப்³ரஹ்மபாரிஸஜ்ஜப்³ரஹ்மபுரோஹிதேஹி மஹந்தோ ப்³ரஹ்மாதி மஹாப்³ரஹ்மா, ததோ ஏவ தே அபி⁴ப⁴வித்வா டி²தத்தா அபி⁴பூ⁴. தேஹி ந கேனசிபி கு³ணேன அபி⁴பூ⁴தோதி அனபி⁴பூ⁴தோ. அஞ்ஞத³த்தூ²தி ஏகங்ஸவசனே நிபாதோ. த³ஸ்ஸனதோ த³ஸோ, அதீதானாக³தபச்சுப்பன்னானங் த³ஸ்ஸனஸமத்தோ² அபி⁴ஞ்ஞாஞாணேன பஸ்ஸிதப்³ப³ங் பஸ்ஸாமீதி அத்தோ². ஸேஸப்³ரஹ்மானங் இத்³தி⁴பாத³பா⁴வனாப³லேன அத்தனோ சித்தஞ்ச மம வஸே வத்தேமீதி வஸவத்தீ ஹோமீதி யோஜேதப்³ப³ங். ததா³ கிர போ³தி⁴ஸத்தோ அட்ட²ஸமாபத்திலாபீ⁴பி ஸமானோ ததா² ஸத்தஹிதங் அத்தனோ பாரமிபூரணஞ்ச ஓலோகெந்தோ தாஸு ஏவ த்³வீஸு ஜா²னபூ⁴மீஸு நிகந்தி உப்பாதெ³த்வா மெத்தாப்³ரஹ்மவிஹாரவஸேன அபராபரங் ஸங்ஸரி. தேன வுத்தங் ‘‘ஸத்த வஸ்ஸானி…பே॰… வஸவத்தீ’’தி.

    Brahmāti kāmāvacarasattehi visiṭṭhaṭṭhena tathā tathā brūhitaguṇatāya brahmavihārato nibbattanaṭṭhena ca brahmā. Brahmapārisajjabrahmapurohitehi mahanto brahmāti mahābrahmā, tato eva te abhibhavitvā ṭhitattā abhibhū. Tehi na kenacipi guṇena abhibhūtoti anabhibhūto. Aññadatthūti ekaṃsavacane nipāto. Dassanato daso, atītānāgatapaccuppannānaṃ dassanasamattho abhiññāñāṇena passitabbaṃ passāmīti attho. Sesabrahmānaṃ iddhipādabhāvanābalena attano cittañca mama vase vattemīti vasavattī homīti yojetabbaṃ. Tadā kira bodhisatto aṭṭhasamāpattilābhīpi samāno tathā sattahitaṃ attano pāramipūraṇañca olokento tāsu eva dvīsu jhānabhūmīsu nikanti uppādetvā mettābrahmavihāravasena aparāparaṃ saṃsari. Tena vuttaṃ ‘‘satta vassāni…pe… vasavattī’’ti.

    ஏவங் ப⁴க³வா ரூபாவசரபுஞ்ஞஸ்ஸ விபாகமஹந்ததங் பகாஸெத்வா இதா³னி காமாவசரபுஞ்ஞஸ்ஸபி விபாகங் த³ஸ்ஸெந்தோ ‘‘ச²த்திங்ஸக்க²த்து’’ந்திஆதி³மாஹ. தத்த² ஸக்கோ அஹோஸிந்தி ச²த்திங்ஸக்க²த்துங் ச²த்திங்ஸவாரே அஞ்ஞத்த² அனுபபஜ்ஜித்வா நிரந்தரங் ஸக்கோ தே³வானமிந்தோ³ தாவதிங்ஸதே³வராஜா அஹோஸிங். ராஜா அஹோஸிந்திஆதீ³ஸு சதூஹி அச்ச²ரியத⁴ம்மேஹி சதூஹி ஸங்க³ஹவத்தூ²ஹி ச லோகங் ரஞ்ஜேதீதி ராஜா. சக்கரதனங் வத்தேதி, சதூஹி ஸம்பத்திசக்கேஹி வத்ததி, தேஹி ச பரங் வத்தேதி, பரஹிதாய ச இரியாபத²சக்கானங் வத்தோ ஏதஸ்மிங் அத்தீ²தி சக்கவத்தீ. ‘‘ராஜா’’தி செத்த² ஸாமஞ்ஞங், ‘‘சக்கவத்தீ’’தி விஸேஸங். த⁴ம்மேன சரதீதி த⁴ம்மிகோ, ஞாயேன ஸமேன வத்ததீதி அத்தோ². த⁴ம்மேனேவ ரஜ்ஜங் லபி⁴த்வா ராஜா ஜாதோதி த⁴ம்மராஜா, த³ஸவிதே⁴ குஸலத⁴ம்மே அக³ரஹிதே ச ராஜத⁴ம்மே நியுத்தோதி த⁴ம்மிகோ. தேன ச த⁴ம்மேன ஸகலங் லோகங் ரஞ்ஜேதீதி த⁴ம்மராஜா. பரஹிதத⁴ம்மகரணேன வா த⁴ம்மிகோ, அத்தஹிதத⁴ம்மகரணேன த⁴ம்மராஜா. யஸ்மா சக்கவத்தீ த⁴ம்மேன ஞாயேன ரஜ்ஜங் அதி⁴க³ச்ச²தி, ந அத⁴ம்மேன, தஸ்மா வுத்தங் ‘‘த⁴ம்மேன லத்³த⁴ரஜ்ஜத்தா த⁴ம்மராஜா’’தி.

    Evaṃ bhagavā rūpāvacarapuññassa vipākamahantataṃ pakāsetvā idāni kāmāvacarapuññassapi vipākaṃ dassento ‘‘chattiṃsakkhattu’’ntiādimāha. Tattha sakko ahosinti chattiṃsakkhattuṃ chattiṃsavāre aññattha anupapajjitvā nirantaraṃ sakko devānamindo tāvatiṃsadevarājā ahosiṃ. Rājā ahosintiādīsu catūhi acchariyadhammehi catūhi saṅgahavatthūhi ca lokaṃ rañjetīti rājā. Cakkaratanaṃ vatteti, catūhi sampatticakkehi vattati, tehi ca paraṃ vatteti, parahitāya ca iriyāpathacakkānaṃ vatto etasmiṃ atthīti cakkavattī. ‘‘Rājā’’ti cettha sāmaññaṃ, ‘‘cakkavattī’’ti visesaṃ. Dhammena caratīti dhammiko, ñāyena samena vattatīti attho. Dhammeneva rajjaṃ labhitvā rājā jātoti dhammarājā, dasavidhe kusaladhamme agarahite ca rājadhamme niyuttoti dhammiko. Tena ca dhammena sakalaṃ lokaṃ rañjetīti dhammarājā. Parahitadhammakaraṇena vā dhammiko, attahitadhammakaraṇena dhammarājā. Yasmā cakkavattī dhammena ñāyena rajjaṃ adhigacchati, na adhammena, tasmā vuttaṃ ‘‘dhammena laddharajjattā dhammarājā’’ti.

    சதூஸு தி³ஸாஸு ஸமுத்³த³பரியோஸானதாய சாதுரந்தா நாம தத்த² தத்த² தீ³பே மஹாபத²வீதி ஆஹ ‘‘புரத்தி²ம…பே॰… இஸ்ஸரோ’’தி. விஜிதாவீதி விஜேதப்³ப³ஸ்ஸ விஜிதவா, காமகோதா⁴தி³கஸ்ஸ அப்³ப⁴ந்தரஸ்ஸ படிராஜபூ⁴தஸ்ஸ பா³ஹிரஸ்ஸ ச அரிக³ணஸ்ஸ விஜயீ விஜினித்வா டி²தோதி அத்தோ². காமங் சக்கவத்தினோ கேனசி யுத்³த⁴ங் நாம நத்தி², யுத்³தே⁴ன பன ஸாதே⁴தப்³ப³ஸ்ஸ விஜயஸ்ஸ ஸித்³தி⁴யா ‘‘விஜிதஸங்கா³மோ’’தி வுத்தங். ஜனபதோ³ வா சதுப்³பி³த⁴அச்ச²ரியத⁴ம்மேன ஸமன்னாக³தோ அஸ்மிங் ராஜினி தா²வரியங் கேனசி அஸங்ஹாரியங் த³ள்ஹப⁴த்திபா⁴வங் பத்தோ, ஜனபதே³ வா அத்தனோ த⁴ம்மிகாய படிபத்தியா தா²வரியங் தி²ரபா⁴வங் பத்தோதி ஜனபத³த்தா²வரியப்பத்தோ. சண்ட³ஸ்ஸ ஹி ரஞ்ஞோ ப³லித³ண்டா³தீ³ஹி லோகங் பீளயதோ மனுஸ்ஸா மஜ்ஜி²மஜனபத³ங் ச²ட்³டெ³த்வா பப்³ப³தஸமுத்³த³தீரகந்த³ராதீ³னி நிஸ்ஸாய பச்சந்தே வாஸங் கப்பெந்தி. அதிமுது³கஸ்ஸ ரஞ்ஞோ சோரேஹி ஸாஹஸிகத⁴னவிலோபபீளிதா மனுஸ்ஸா பச்சந்தங் பஹாய ஜனபத³மஜ்ஜே² வாஸங் கப்பெந்தி. இதி ஏவரூபே ராஜினி ஜனபதோ³ தி²ரபா⁴வங் ந பாபுணாதி.

    Catūsu disāsu samuddapariyosānatāya cāturantā nāma tattha tattha dīpe mahāpathavīti āha ‘‘puratthima…pe… issaro’’ti. Vijitāvīti vijetabbassa vijitavā, kāmakodhādikassa abbhantarassa paṭirājabhūtassa bāhirassa ca arigaṇassa vijayī vijinitvā ṭhitoti attho. Kāmaṃ cakkavattino kenaci yuddhaṃ nāma natthi, yuddhena pana sādhetabbassa vijayassa siddhiyā ‘‘vijitasaṅgāmo’’ti vuttaṃ. Janapado vā catubbidhaacchariyadhammena samannāgato asmiṃ rājini thāvariyaṃ kenaci asaṃhāriyaṃ daḷhabhattibhāvaṃ patto, janapade vā attano dhammikāya paṭipattiyā thāvariyaṃ thirabhāvaṃ pattoti janapadatthāvariyappatto. Caṇḍassa hi rañño balidaṇḍādīhi lokaṃ pīḷayato manussā majjhimajanapadaṃ chaḍḍetvā pabbatasamuddatīrakandarādīni nissāya paccante vāsaṃ kappenti. Atimudukassa rañño corehi sāhasikadhanavilopapīḷitā manussā paccantaṃ pahāya janapadamajjhe vāsaṃ kappenti. Iti evarūpe rājini janapado thirabhāvaṃ na pāpuṇāti.

    ஸத்தரதனஸமன்னாக³தோதி சக்கரதனாதீ³ஹி ஸத்தஹி ரதனேஹி ஸமுபேதோ. தேஸு ஹி ராஜா சக்கவத்தீ சக்கரதனேன அஜிதங் ஜினாதி, ஹத்தி²அஸ்ஸரதனேஹி விஜிதே ஸுகே²னேவ அனுவிசரதி, பரிணாயகரதனேன விஜிதமனுரக்க²தி, அவஸேஸேஹி உபபோ⁴க³ஸுக²மனுப⁴வதி. பட²மேன சஸ்ஸ உஸ்ஸாஹஸத்தியோகோ³, பச்சி²மேன மந்தஸத்தியோகோ³, ஹத்தி²அஸ்ஸக³ஹபதிரதனேஹி பபு⁴ஸத்தியோகோ³ ஸுபரிபுண்ணோ ஹோதி. இத்தி²மணிரதனேஹி உபபோ⁴க³ஸுக²மனுப⁴வதி, ஸேஸேஹி இஸ்ஸரியஸுக²ங். விஸேஸதோ சஸ்ஸ புரிமானி தீணி அதோ³ஸகுஸலமூலஜனிதகம்மானுபா⁴வேன ஸம்பஜ்ஜந்தி, மஜ்ஜி²மானி அலோப⁴குஸலமூலஜனிதகம்மானுபா⁴வேன, பச்சி²மமேகங் அமோஹகுஸலமூலஜனிதகம்மானுபா⁴வேனாதி.

    Sattaratanasamannāgatoti cakkaratanādīhi sattahi ratanehi samupeto. Tesu hi rājā cakkavattī cakkaratanena ajitaṃ jināti, hatthiassaratanehi vijite sukheneva anuvicarati, pariṇāyakaratanena vijitamanurakkhati, avasesehi upabhogasukhamanubhavati. Paṭhamena cassa ussāhasattiyogo, pacchimena mantasattiyogo, hatthiassagahapatiratanehi pabhusattiyogo suparipuṇṇo hoti. Itthimaṇiratanehi upabhogasukhamanubhavati, sesehi issariyasukhaṃ. Visesato cassa purimāni tīṇi adosakusalamūlajanitakammānubhāvena sampajjanti, majjhimāni alobhakusalamūlajanitakammānubhāvena, pacchimamekaṃ amohakusalamūlajanitakammānubhāvenāti.

    ஸூராதி ஸத்திவந்தோ, நிப்³ப⁴யாதி அத்தோ²தி ஆஹ ‘‘அபீ⁴ருனோ’’தி. அங்க³ந்தி காரணங். யேன காரணேன ‘‘வீரா’’தி வுச்செய்யுங், தங் வீரங்க³ங். தேனாஹ ‘‘வீரியஸ்ஸேதங் நாம’’ந்தி. யாவ சக்கவாளபப்³ப³தா சக்கஸ்ஸ வத்தனதோ ‘‘சக்கவாளபப்³ப³தங் ஸீமங் கத்வா டி²தஸமுத்³த³பரியந்த’’ந்தி வுத்தங். அத³ண்டே³னாதி இமினா த⁴னத³ண்ட³ஸ்ஸ ஸரீரத³ண்ட³ஸ்ஸ ச அகரணங் வுத்தங். அஸத்தே²னாதி இமினா பன ஸேனாய யுஜ்ஜ²னஸ்ஸாதி தது³ப⁴யங் த³ஸ்ஸேதுங் ‘‘ந த³ண்டே³னா’’திஆதி³ வுத்தங். இத³ங் வுத்தங் ஹோதி – யே கதாபராதே⁴ ஸத்தே ஸதம்பி ஸஹஸ்ஸம்பி க³ண்ஹந்தி, தே த⁴னத³ண்டே³ன ரஜ்ஜங் காரெந்தி. யே சே²ஜ்ஜபே⁴ஜ்ஜங் அனுஸாஸந்தி, தே ஸத்த²த³ண்டே³ன. அஹங் பன து³வித⁴ம்பி த³ண்ட³ங் பஹாய அத³ண்டே³ன அஜ்ஜா²வஸிங். யே ஏகதோதா⁴ராதி³னா ஸத்தே²ன பரங் விஹேடெ²ந்தி, தே ஸத்தே²ன ரஜ்ஜங் காரெந்தி நாம. அஹங் பன ஸத்தே²ன கு²த்³த³கமக்கி²காய பிவனமத்தம்பி லோஹிதங் கஸ்ஸசி அனுப்பாதெ³த்வா த⁴ம்மேனேவ ‘‘ஏஹி கோ², மஹாராஜா’’தி ஏவங் படிராஜூஹி ஸம்படிச்சி²தாக³மனோ வுத்தப்பகாரங் பத²விங் அபி⁴ஜினித்வா அஜ்ஜா²வஸிங், அபி⁴விஜினித்வா ஸாமீ ஹுத்வா வஸிந்தி.

    Sūrāti sattivanto, nibbhayāti atthoti āha ‘‘abhīruno’’ti. Aṅganti kāraṇaṃ. Yena kāraṇena ‘‘vīrā’’ti vucceyyuṃ, taṃ vīraṅgaṃ. Tenāha ‘‘vīriyassetaṃ nāma’’nti. Yāva cakkavāḷapabbatā cakkassa vattanato ‘‘cakkavāḷapabbataṃ sīmaṃ katvā ṭhitasamuddapariyanta’’nti vuttaṃ. Adaṇḍenāti iminā dhanadaṇḍassa sarīradaṇḍassa ca akaraṇaṃ vuttaṃ. Asatthenāti iminā pana senāya yujjhanassāti tadubhayaṃ dassetuṃ ‘‘na daṇḍenā’’tiādi vuttaṃ. Idaṃ vuttaṃ hoti – ye katāparādhe satte satampi sahassampi gaṇhanti, te dhanadaṇḍena rajjaṃ kārenti. Ye chejjabhejjaṃ anusāsanti, te satthadaṇḍena. Ahaṃ pana duvidhampi daṇḍaṃ pahāya adaṇḍena ajjhāvasiṃ. Ye ekatodhārādinā satthena paraṃ viheṭhenti, te satthena rajjaṃ kārenti nāma. Ahaṃ pana satthena khuddakamakkhikāya pivanamattampi lohitaṃ kassaci anuppādetvā dhammeneva ‘‘ehi kho, mahārājā’’ti evaṃ paṭirājūhi sampaṭicchitāgamano vuttappakāraṃ pathaviṃ abhijinitvā ajjhāvasiṃ, abhivijinitvā sāmī hutvā vasinti.

    இதி ப⁴க³வா அத்தானங் காயஸக்கி²ங் கத்வா புஞ்ஞானங் விபாகமஹந்ததங் பகாஸெத்வா இதா³னி தமேவத்த²ங் கா³தா²ப³ந்த⁴னேன த³ஸ்ஸெந்தோ ‘‘பஸ்ஸ, புஞ்ஞானங் விபாக’’ந்திஆதி³மாஹ. ஸுகே²ஸினோதி ஆலபனவசனமேதங், தேன ஸுக²பரியேஸகே ஸத்தே ஆமந்தேதி. பாளியங் பன ‘‘பஸ்ஸதா²’’தி வத்தப்³பே³ ‘‘பஸ்ஸா’’தி வசனப்³யத்தயோ கதோதி த³ட்ட²ப்³போ³. மனுஸ்ஸானங் உரே ஸத்த²ங் ட²பெத்வா இச்சி²தத⁴னஹரணாதி³னா வா ஸாஹஸகாரிதாய ஸாஹஸிகா, தேஸங் கம்மங் ஸாஹஸிககம்மங். பத²வியா இஸ்ஸரோ பத²ப்³யோதி ஆஹ ‘‘புத²விஸாமிகோ’’தி.

    Iti bhagavā attānaṃ kāyasakkhiṃ katvā puññānaṃ vipākamahantataṃ pakāsetvā idāni tamevatthaṃ gāthābandhanena dassento ‘‘passa, puññānaṃ vipāka’’ntiādimāha. Sukhesinoti ālapanavacanametaṃ, tena sukhapariyesake satte āmanteti. Pāḷiyaṃ pana ‘‘passathā’’ti vattabbe ‘‘passā’’ti vacanabyattayo katoti daṭṭhabbo. Manussānaṃ ure satthaṃ ṭhapetvā icchitadhanaharaṇādinā vā sāhasakāritāya sāhasikā, tesaṃ kammaṃ sāhasikakammaṃ. Pathaviyā issaro pathabyoti āha ‘‘puthavisāmiko’’ti.

    மெத்தஸுத்தவண்ணனா நிட்டி²தா.

    Mettasuttavaṇṇanā niṭṭhitā.







    Related texts:



    திபிடக (மூல) • Tipiṭaka (Mūla) / ஸுத்தபிடக • Suttapiṭaka / அங்கு³த்தரனிகாய • Aṅguttaranikāya / 9. மெத்தஸுத்தங் • 9. Mettasuttaṃ

    அட்ட²கதா² • Aṭṭhakathā / ஸுத்தபிடக (அட்ட²கதா²) • Suttapiṭaka (aṭṭhakathā) / அங்கு³த்தரனிகாய (அட்ட²கதா²) • Aṅguttaranikāya (aṭṭhakathā) / 9. மெத்தஸுத்தவண்ணனா • 9. Mettasuttavaṇṇanā


    © 1991-2023 The Titi Tudorancea Bulletin | Titi Tudorancea® is a Registered Trademark | Terms of use and privacy policy
    Contact