Library / Tipiṭaka / திபிடக • Tipiṭaka / அங்கு³த்தரனிகாய (டீகா) • Aṅguttaranikāya (ṭīkā) |
5. மெத்தாஸுத்தவண்ணனா
5. Mettāsuttavaṇṇanā
15. பஞ்சமே ஸேஸஜனாதி மெத்தாய சேதோவிமுத்தியா அலாபி⁴னோ. ஸம்பரிவத்தமானாதி த³க்கி²ணேனேவ பஸ்ஸேன அஸயித்வா ஸப்³ப³ஸோ பரிவத்தமானா. காகச்ச²மானாதி கு⁴ருகு⁴ருபஸ்ஸாஸவஸேன விஸ்ஸரங் கரொந்தா. ஸுக²ங் ஸுபதீதி எத்த² து³விதா⁴ ஸுபனா ஸயனே பிட்டி²ப்பஸாரணலக்க²ணா கிரியாமயசித்தேஹி அவோகிண்ணப⁴வங்க³ப்பவத்திலக்க²ணா ச. தத்தா²யங் உப⁴யத்தா²பி ஸுக²மேவ ஸுபதி. யஸ்மா ஸணிகங் நிபஜ்ஜித்வா அங்க³பச்சங்கா³னி ஸமோதா⁴ய பாஸாதி³கேன ஆகாரேன ஸயதி, நித்³தோ³க்கமனேபி ஜா²னங் ஸமாபன்னோ விய ஹோதி. தேனாஹ ‘‘ஏவங் அஸுபித்வா’’திஆதி³.
15. Pañcame sesajanāti mettāya cetovimuttiyā alābhino. Samparivattamānāti dakkhiṇeneva passena asayitvā sabbaso parivattamānā. Kākacchamānāti ghurughurupassāsavasena vissaraṃ karontā. Sukhaṃ supatīti ettha duvidhā supanā sayane piṭṭhippasāraṇalakkhaṇā kiriyāmayacittehi avokiṇṇabhavaṅgappavattilakkhaṇā ca. Tatthāyaṃ ubhayatthāpi sukhameva supati. Yasmā saṇikaṃ nipajjitvā aṅgapaccaṅgāni samodhāya pāsādikena ākārena sayati, niddokkamanepi jhānaṃ samāpanno viya hoti. Tenāha ‘‘evaṃ asupitvā’’tiādi.
நித்³தா³காலே ஸுக²ங் அலபி⁴த்வா து³க்கே²ன ஸுத்தத்தா ஏவ படிபு³ஜ்ஜ²னகாலே ஸரீரகே²தே³ன நித்து²னநங் விஜம்ப⁴னங் இதோ சிதோ ச விபரிவத்தனஞ்ச ஹோதீதி ஆஹ ‘‘நித்து²னந்தா விஜம்ப⁴ந்தா ஸம்பரிவத்தந்தா து³க்க²ங் படிபு³ஜ்ஜ²ந்தீ’’தி. அயங் பன ஸுகே²ன ஸுத்தத்தா ஸரீரகே²தா³பா⁴வதோ நித்து²னநாதி³விரஹிதோவ படிபு³ஜ்ஜ²தி. தேன வுத்தங் ‘‘ஏவங் அப்படிபு³ஜ்ஜி²த்வா’’திஆதி³. ஸுக²ப்படிபோ³தோ⁴ ச ஸரீரவிகாராபா⁴வேனாதி ஆஹ ‘‘ஸுக²ங் நிப்³பி³கார’’ந்தி.
Niddākāle sukhaṃ alabhitvā dukkhena suttattā eva paṭibujjhanakāle sarīrakhedena nitthunanaṃ vijambhanaṃ ito cito ca viparivattanañca hotīti āha ‘‘nitthunantā vijambhantā samparivattantā dukkhaṃ paṭibujjhantī’’ti. Ayaṃ pana sukhena suttattā sarīrakhedābhāvato nitthunanādivirahitova paṭibujjhati. Tena vuttaṃ ‘‘evaṃ appaṭibujjhitvā’’tiādi. Sukhappaṭibodho ca sarīravikārābhāvenāti āha ‘‘sukhaṃ nibbikāra’’nti.
ப⁴த்³த³கமேவ ஸுபினங் பஸ்ஸதீதி இத³ங் அனுபூ⁴தபுப்³ப³வஸேன தே³வதூபஸங்ஹாரவஸேன சஸ்ஸ ப⁴த்³த³கமேவ ஸுபினங் ஹோதி, ந பாபகந்தி கத்வா வுத்தங். தேனாஹ ‘‘சேதியங் வந்த³ந்தோ வியா’’திஆதி³. தா⁴துக்கோ²ப⁴ஹேதுகம்பி சஸ்ஸ ப³ஹுலங் ப⁴த்³த³கமேவ ஸியா யேபு⁴ய்யேன சித்தஜரூபானுகு³ணதாய உதுஆஹாரஜரூபானங்.
Bhaddakameva supinaṃ passatīti idaṃ anubhūtapubbavasena devatūpasaṃhāravasena cassa bhaddakameva supinaṃ hoti, na pāpakanti katvā vuttaṃ. Tenāha ‘‘cetiyaṃ vandanto viyā’’tiādi. Dhātukkhobhahetukampi cassa bahulaṃ bhaddakameva siyā yebhuyyena cittajarūpānuguṇatāya utuāhārajarūpānaṃ.
உரே ஆமுக்கமுத்தாஹாரோ வியாதி கீ³வாய ப³ந்தி⁴த்வா உரே லம்பி³தமுத்தாஹாரோ வியாதி கேஹிசி தங் ஏகாவலிவஸேன வுத்தங் ஸியா, அனேகரதனாவலிஸமூஹபூ⁴தோ பன முத்தாஹாரோ அங்ஸப்பதே³ஸதோ பட்டா²ய யாவ கடிப்பதே³ஸஸ்ஸ ஹெட்டா²பா⁴கா³ பலம்ப³ந்தோ உரே ஆமுக்கோயேவ நாம ஹோதி.
Ureāmukkamuttāhāro viyāti gīvāya bandhitvā ure lambitamuttāhāro viyāti kehici taṃ ekāvalivasena vuttaṃ siyā, anekaratanāvalisamūhabhūto pana muttāhāro aṃsappadesato paṭṭhāya yāva kaṭippadesassa heṭṭhābhāgā palambanto ure āmukkoyeva nāma hoti.
விஸாக²த்தே²ரோ வியாதி (விஸுத்³தி⁴॰ 1.258) ஸோ கிர பாடலிபுத்தே குடும்பி³யோ அஹோஸி. ஸோ தத்தே²வ வஸமானோ அஸ்ஸோஸி ‘‘தம்ப³பண்ணிதீ³போ கிர சேதியமாலாலங்கதோ காஸாவபஜ்ஜோதோ, இச்சி²திச்சி²தட்டா²னேயேவெத்த² ஸக்கா நிஸீதி³துங் வா நிபஜ்ஜிதுங் வா, உதுஸப்பாயங் ஸேனாஸனஸப்பாயங் புக்³க³லஸப்பாயங் த⁴ம்மஸ்ஸவனஸப்பாயந்தி ஸப்³ப³மெத்த² ஸுலப⁴’’ந்தி. ஸோ அத்தனோ போ⁴க³க்க²ந்த⁴ங் புத்ததா³ரஸ்ஸ நிய்யாதெத்வா து³ஸ்ஸந்தே ப³த்³தே⁴ன ஏககஹாபணேனேவ க⁴ரா நிக்க²மித்வா ஸமுத்³த³தீரே நாவங் உதி³க்க²மானோ ஏகங் மாஸங் வஸி. ஸோ வோஹாரகுஸலதாய இமஸ்மிங் டா²னே ப⁴ண்ட³ங் கிணித்வா அஸுகஸ்மிங் விக்கிணந்தோ த⁴ம்மிகாய வணிஜ்ஜாய தேனேவந்தரமாஸேன ஸஹஸ்ஸங் அபி⁴ஸங்ஹரி. இதி அனுபுப்³பே³ன மஹாவிஹாரங் க³ந்த்வா பப்³ப³ஜ்ஜங் யாசதி. ஸோ பப்³பா³ஜனத்தா²ய ஸீமங் நீதோ தங் ஸஹஸ்ஸத்த²விகங் ஓவட்டிகந்தரேன பூ⁴மியங் பாதேஸி. ‘‘கிமேத’’ந்தி ச வுத்தே ‘‘கஹாபணஸஹஸ்ஸங், ப⁴ந்தே’’தி வத்வா, ‘‘உபாஸக, பப்³ப³ஜிதகாலதோ பட்டா²ய ந ஸக்கா விசாரேதுங், இதா³னேவ நங் விசாரேஹீ’’தி வுத்தே ‘‘விஸாக²ஸ்ஸ பப்³ப³ஜ்ஜட்டா²னங் ஆக³தா மா ரித்தஹத்தா² க³மிங்ஸூ’’தி முஞ்சித்வா ஸீமாமாளகே விக்கிரித்வா பப்³ப³ஜித்வா உபஸம்பன்னோ. ஸோ பஞ்சவஸ்ஸோ ஹுத்வா த்³வேமாதிகா பகு³ணா கத்வா அத்தனோ ஸப்பாயங் கம்மட்டா²னங் க³ஹெத்வா ஏகேகஸ்மிங் விஹாரே சத்தாரோ சத்தாரோ மாஸே ஸமபவத்தவாஸங் வஸமானோ சரி. ஏவங் சரமானோ –
Visākhatthero viyāti (visuddhi. 1.258) so kira pāṭaliputte kuṭumbiyo ahosi. So tattheva vasamāno assosi ‘‘tambapaṇṇidīpo kira cetiyamālālaṅkato kāsāvapajjoto, icchiticchitaṭṭhāneyevettha sakkā nisīdituṃ vā nipajjituṃ vā, utusappāyaṃ senāsanasappāyaṃ puggalasappāyaṃ dhammassavanasappāyanti sabbamettha sulabha’’nti. So attano bhogakkhandhaṃ puttadārassa niyyātetvā dussante baddhena ekakahāpaṇeneva gharā nikkhamitvā samuddatīre nāvaṃ udikkhamāno ekaṃ māsaṃ vasi. So vohārakusalatāya imasmiṃ ṭhāne bhaṇḍaṃ kiṇitvā asukasmiṃ vikkiṇanto dhammikāya vaṇijjāya tenevantaramāsena sahassaṃ abhisaṃhari. Iti anupubbena mahāvihāraṃ gantvā pabbajjaṃ yācati. So pabbājanatthāya sīmaṃ nīto taṃ sahassatthavikaṃ ovaṭṭikantarena bhūmiyaṃ pātesi. ‘‘Kimeta’’nti ca vutte ‘‘kahāpaṇasahassaṃ, bhante’’ti vatvā, ‘‘upāsaka, pabbajitakālato paṭṭhāya na sakkā vicāretuṃ, idāneva naṃ vicārehī’’ti vutte ‘‘visākhassa pabbajjaṭṭhānaṃ āgatā mā rittahatthā gamiṃsū’’ti muñcitvā sīmāmāḷake vikkiritvā pabbajitvā upasampanno. So pañcavasso hutvā dvemātikā paguṇā katvā attano sappāyaṃ kammaṭṭhānaṃ gahetvā ekekasmiṃ vihāre cattāro cattāro māse samapavattavāsaṃ vasamāno cari. Evaṃ caramāno –
‘‘வனந்தரே டி²தோ தே²ரோ, விஸாகோ² க³ஜ்ஜமானகோ;
‘‘Vanantare ṭhito thero, visākho gajjamānako;
அத்தனோ கு³ணமேஸந்தோ, இமமத்த²ங் அபா⁴ஸத².
Attano guṇamesanto, imamatthaṃ abhāsatha.
‘‘யாவதா உபஸம்பன்னோ, யாவதா இத⁴ மாக³தோ;
‘‘Yāvatā upasampanno, yāvatā idha māgato;
எத்த²ந்தரே க²லிதங் நத்தி², அஹோ லாபோ⁴ தே மாரிஸா’’தி. (விஸுத்³தி⁴॰ 1.258);
Etthantare khalitaṃ natthi, aho lābho te mārisā’’ti. (visuddhi. 1.258);
ஸோ சித்தலபப்³ப³தவிஹாரங் க³ச்ச²ந்தோ த்³வேதா⁴பத²ங் பத்வா ‘‘அயங் நு கோ² மக்³கோ³, உதா³ஹு அய’’ந்தி சிந்தயந்தோ அட்டா²ஸி. அத²ஸ்ஸ பப்³ப³தே அதி⁴வத்தா² தே³வதா ஹத்த²ங் பஸாரெத்வா ‘‘ஏஸோ மக்³கோ³’’தி த³ஸ்ஸேதி. ஸோ சித்தலபப்³ப³தவிஹாரங் க³ந்த்வா தத்த² சத்தாரோ மாஸே வஸித்வா ‘‘பச்சூஸே க³மிஸ்ஸாமீ’’தி சிந்தெத்வா நிபஜ்ஜி. சங்கமஸீஸே மணிலருக்கே² அதி⁴வத்தா² தே³வதா ஸோபானப²லகே நிஸீதி³த்வா பரோதி³. தே²ரோ ‘‘கோ ஏஸோ’’தி ஆஹ. அஹங், ப⁴ந்தே, மணிலியாதி. கிஸ்ஸ ரோத³ஸீதி? தும்ஹாகங் க³மனங் படிச்சாதி. மயி இத⁴ வஸந்தே தும்ஹாகங் கோ கு³ணோதி? தும்ஹேஸு, ப⁴ந்தே, இத⁴ வஸந்தேஸு அமனுஸ்ஸா அஞ்ஞமஞ்ஞங் மெத்தங் படிலப⁴ந்தி, தே தா³னி தும்ஹேஸு க³தேஸு கலஹங் கரிஸ்ஸந்தி, து³ட்டு²ல்லம்பி கத²யிஸ்ஸந்தீதி. தே²ரோ ‘‘ஸசே மயி இத⁴ வஸந்தே தும்ஹாகங் பா²ஸுவிஹாரோ ஹோதி, ஸுந்த³ர’’ந்தி வத்வா அஞ்ஞேபி சத்தாரோ மாஸே தத்தே²வ வஸித்வா புன ததே²வ க³மனசித்தங் உப்பாதே³ஸி. தே³வதாபி புன ததே²வ பரோதி³. ஏதேனேவ உபாயேன தே²ரோ தத்தே²வ வஸித்வா தத்தே²வ பரினிப்³பா³யீதி. ஏவங் த⁴மத்தாவிஹாரீ பி⁴க்கு² அமனுஸ்ஸானங் பியோ ஹோதி.
So cittalapabbatavihāraṃ gacchanto dvedhāpathaṃ patvā ‘‘ayaṃ nu kho maggo, udāhu aya’’nti cintayanto aṭṭhāsi. Athassa pabbate adhivatthā devatā hatthaṃ pasāretvā ‘‘eso maggo’’ti dasseti. So cittalapabbatavihāraṃ gantvā tattha cattāro māse vasitvā ‘‘paccūse gamissāmī’’ti cintetvā nipajji. Caṅkamasīse maṇilarukkhe adhivatthā devatā sopānaphalake nisīditvā parodi. Thero ‘‘ko eso’’ti āha. Ahaṃ, bhante, maṇiliyāti. Kissa rodasīti? Tumhākaṃ gamanaṃ paṭiccāti. Mayi idha vasante tumhākaṃ ko guṇoti? Tumhesu, bhante, idha vasantesu amanussā aññamaññaṃ mettaṃ paṭilabhanti, te dāni tumhesu gatesu kalahaṃ karissanti, duṭṭhullampi kathayissantīti. Thero ‘‘sace mayi idha vasante tumhākaṃ phāsuvihāro hoti, sundara’’nti vatvā aññepi cattāro māse tattheva vasitvā puna tatheva gamanacittaṃ uppādesi. Devatāpi puna tatheva parodi. Eteneva upāyena thero tattheva vasitvā tattheva parinibbāyīti. Evaṃ dhamattāvihārī bhikkhu amanussānaṃ piyo hoti.
ப³லவபியசித்ததாயாதி இமினா ப³லவபியசித்ததாமத்தேனபி ஸத்த²ங் ந கமதி, பகே³வ மெத்தாய சேதோவிமுத்தியாதி த³ஸ்ஸேதி. கி²ப்பமேவ சித்தங் ஸமாதி⁴யதி, கேனசி பரிபந்தே²ன பரிஹீனஜ்ஜா²னஸ்ஸ ப்³யாபாத³ஸ்ஸ தூ³ரஸமுஸ்ஸாரிதபா⁴வதோ கி²ப்பமேவ ஸமாதி⁴யதி, ‘‘ஆஸவானங் க²யாயா’’தி கேசி. ஸேஸங் ஸுவிஞ்ஞெய்யமேவ. எத்த² ச கிஞ்சாபி இதோ அஞ்ஞகம்மட்டா²னவஸேன அதி⁴க³தஜ்ஜா²னானம்பி ஸுக²ஸுபனாத³யோ ஆனிஸங்ஸா லப்³ப⁴ந்தி. யதா²ஹ –
Balavapiyacittatāyāti iminā balavapiyacittatāmattenapi satthaṃ na kamati, pageva mettāya cetovimuttiyāti dasseti. Khippameva cittaṃ samādhiyati, kenaci paripanthena parihīnajjhānassa byāpādassa dūrasamussāritabhāvato khippameva samādhiyati, ‘‘āsavānaṃ khayāyā’’ti keci. Sesaṃ suviññeyyameva. Ettha ca kiñcāpi ito aññakammaṭṭhānavasena adhigatajjhānānampi sukhasupanādayo ānisaṃsā labbhanti. Yathāha –
‘‘ஸுக²ங் ஸுபந்தி முனயோ, அஜ்ஜ²த்தங் ஸுஸமாஹிதா;
‘‘Sukhaṃ supanti munayo, ajjhattaṃ susamāhitā;
ஸுப்பபு³த்³த⁴ங் பபு³ஜ்ஜ²ந்தி, ஸதா³ கோ³தமஸாவகா’’தி. (விஸுத்³தி⁴॰ மஹாடீ॰ 1.258); ச ஆதி³ –
Suppabuddhaṃ pabujjhanti, sadā gotamasāvakā’’ti. (visuddhi. mahāṭī. 1.258); Ca ādi –
ததா²பிமே ஆனிஸங்ஸா ப்³ரஹ்மவிஹாரலாபி⁴னோ அனவஸேஸா லப்³ப⁴ந்தி ப்³யாபாதா³தீ³னங் உஜுவிபச்சனீகபா⁴வதோ ப்³ரஹ்மவிஹாரானங். தேனேவாஹ ‘‘நிஸ்ஸரணங் ஹேதங், ஆவுஸோ, ப்³யாபாத³ஸ்ஸ, யதி³த³ங் மெத்தாசேதோவிமுத்தீ’’திஆதி³ (தீ³॰ நி॰ 3.326; அ॰ நி॰ 6.13). ப்³யாபாதா³தி³வஸேன ச ஸத்தானங் து³க்க²ஸுபனாத³யோதி தப்படிபக்க²பூ⁴தேஸு ப்³ரஹ்மவிஹாரேஸு ஸித்³தே⁴ஸு ஸுக²ஸுபனாத³யோ ஹத்த²க³தா ஏவ ஹொந்தீதி.
Tathāpime ānisaṃsā brahmavihāralābhino anavasesā labbhanti byāpādādīnaṃ ujuvipaccanīkabhāvato brahmavihārānaṃ. Tenevāha ‘‘nissaraṇaṃ hetaṃ, āvuso, byāpādassa, yadidaṃ mettācetovimuttī’’tiādi (dī. ni. 3.326; a. ni. 6.13). Byāpādādivasena ca sattānaṃ dukkhasupanādayoti tappaṭipakkhabhūtesu brahmavihāresu siddhesu sukhasupanādayo hatthagatā eva hontīti.
மெத்தாஸுத்தவண்ணனா நிட்டி²தா.
Mettāsuttavaṇṇanā niṭṭhitā.
Related texts:
திபிடக (மூல) • Tipiṭaka (Mūla) / ஸுத்தபிடக • Suttapiṭaka / அங்கு³த்தரனிகாய • Aṅguttaranikāya / 5. மெத்தாஸுத்தங் • 5. Mettāsuttaṃ
அட்ட²கதா² • Aṭṭhakathā / ஸுத்தபிடக (அட்ட²கதா²) • Suttapiṭaka (aṭṭhakathā) / அங்கு³த்தரனிகாய (அட்ட²கதா²) • Aṅguttaranikāya (aṭṭhakathā) / 5. மெத்தஸுத்தவண்ணனா • 5. Mettasuttavaṇṇanā