Library / Tipiṭaka / திபிடக • Tipiṭaka / மிலிந்த³பஞ்ஹபாளி • Milindapañhapāḷi |
7. மிக³ங்க³பஞ்ஹோ
7. Migaṅgapañho
7. ‘‘ப⁴ந்தே நாக³ஸேன, ‘மிக³ஸ்ஸ தீணி அங்கா³னி க³ஹேதப்³பா³னீ’தி யங் வதே³ஸி, கதமானி தானி தீணி அங்கா³னி க³ஹேதப்³பா³னீ’’தி? ‘‘யதா², மஹாராஜ, மிகோ³ தி³வா அரஞ்ஞே சரதி, ரத்திங் அப்³போ⁴காஸே, ஏவமேவ கோ², மஹாராஜ, யோகி³னா யோகா³வசரேன தி³வா அரஞ்ஞே விஹரிதப்³ப³ங், ரத்திங் அப்³போ⁴காஸே. இத³ங், மஹாராஜ, மிக³ஸ்ஸ பட²மங் அங்க³ங் க³ஹேதப்³ப³ங்.
7. ‘‘Bhante nāgasena, ‘migassa tīṇi aṅgāni gahetabbānī’ti yaṃ vadesi, katamāni tāni tīṇi aṅgāni gahetabbānī’’ti? ‘‘Yathā, mahārāja, migo divā araññe carati, rattiṃ abbhokāse, evameva kho, mahārāja, yoginā yogāvacarena divā araññe viharitabbaṃ, rattiṃ abbhokāse. Idaṃ, mahārāja, migassa paṭhamaṃ aṅgaṃ gahetabbaṃ.
‘‘பா⁴ஸிதம்பேதங், மஹாராஜ, ப⁴க³வதா தே³வாதிதே³வேன லோமஹங்ஸனபரியாயே –
‘‘Bhāsitampetaṃ, mahārāja, bhagavatā devātidevena lomahaṃsanapariyāye –
‘ஸோ கோ² அஹங், ஸாரிபுத்த, யா தா ரத்தியோ ஸீதா ஹேமந்திகா அந்தரட்ட²கா ஹிமபாதஸமயா 1, ததா²ரூபாஸு ரத்தீஸு ரத்திங் அப்³போ⁴காஸே விஹராமி, தி³வா வனஸண்டே³. கி³ம்ஹானங் பச்சி²மே மாஸே தி³வா அப்³போ⁴காஸே விஹராமி, ரத்திங் வனஸண்டே³’தி.
‘So kho ahaṃ, sāriputta, yā tā rattiyo sītā hemantikā antaraṭṭhakā himapātasamayā 2, tathārūpāsu rattīsu rattiṃ abbhokāse viharāmi, divā vanasaṇḍe. Gimhānaṃ pacchime māse divā abbhokāse viharāmi, rattiṃ vanasaṇḍe’ti.
‘‘புன சபரங், மஹாராஜ, மிகோ³ மனுஸ்ஸே தி³ஸ்வா யேன வா தேன வா பலாயதி ‘மா மங் தே அத்³த³ஸங்ஸூ’தி, ஏவமேவ கோ², மஹாராஜ, யோகி³னா யோகா³வசரேன ப⁴ண்ட³னகலஹவிக்³க³ஹவிவாத³ஸீலே து³ஸ்ஸீலே குஸீதே ஸங்க³ணிகாராமே தி³ஸ்வா யேன வா தேன வா பலாயிதப்³ப³ங் ‘மா மங் தே அத்³த³ஸங்ஸு, அஹஞ்ச தே மா அத்³த³ஸ’ந்தி. இத³ங், மஹாராஜ, மிக³ஸ்ஸ ததியங் அங்க³ங் க³ஹேதப்³ப³ங். பா⁴ஸிதம்பேதங், மஹாராஜ, தே²ரேன ஸாரிபுத்தேன த⁴ம்மஸேனாபதினா –
‘‘Puna caparaṃ, mahārāja, migo manusse disvā yena vā tena vā palāyati ‘mā maṃ te addasaṃsū’ti, evameva kho, mahārāja, yoginā yogāvacarena bhaṇḍanakalahaviggahavivādasīle dussīle kusīte saṅgaṇikārāme disvā yena vā tena vā palāyitabbaṃ ‘mā maṃ te addasaṃsu, ahañca te mā addasa’nti. Idaṃ, mahārāja, migassa tatiyaṃ aṅgaṃ gahetabbaṃ. Bhāsitampetaṃ, mahārāja, therena sāriputtena dhammasenāpatinā –
‘‘‘மா மே கதா³சி பாபிச்சோ², குஸீதோ ஹீனவீரியோ;
‘‘‘Mā me kadāci pāpiccho, kusīto hīnavīriyo;
மிக³ங்க³பஞ்ஹோ ஸத்தமோ.
Migaṅgapañho sattamo.
Footnotes: