Library / Tipiṭaka / திபிடக • Tipiṭaka / நெத்திப்பகரண-டீகா • Nettippakaraṇa-ṭīkā |
மிஸ்ஸகஹாரஸம்பாதவண்ணனா
Missakahārasampātavaṇṇanā
இதா³னி யஸ்மா ஸுத்தேஸு ஹாரானங் யோஜனானயத³ஸ்ஸனத்தா ஹாரஸம்பாததே³ஸனா ஹாரவிப⁴ங்க³தே³ஸனா விய ந ஹாரஸரூபமத்தத³ஸ்ஸனத்தா, தஸ்மா பேடகோபதே³ஸே ஆக³தனயானுஸாரேன அபரேஹி விபரியாயேஹி ஹாரஸம்பாதயோஜனாவிதி⁴ங் த³ஸ்ஸெந்தோ ‘‘அபிசா’’திஆதி³மாஹ. தத்த² விஜ்ஜாவிஜ்ஜாய குஸலாகுஸலசித்தப்பவத்தியா அலோபா⁴தோ³ஸலோப⁴தோ³ஸாபி பரம்பரபா⁴வேன பவத்தந்தி நிதா³னபா⁴வதோதி த³ஸ்ஸெந்தோ ‘‘ச² த⁴ம்மா…பே॰… மூலானீ’’தி ஆஹ. யதா² ச நிதா³னபா⁴வேன புப்³ப³ங்க³மதா, ஏவங் அத்தனோ வஸேவத்தனேனாபி புப்³ப³ங்க³மதா லப்³ப⁴தேவாதி வுத்தங் ‘‘ஸாதி⁴பதிகானங் அதி⁴பதி, ஸப்³ப³சித்துப்பாதா³னங் இந்த்³ரியானீ’’தி. அலோப⁴ஸ்ஸாதி அலோப⁴யுத்தஸ்ஸ சித்துப்பாத³ஸ்ஸ. நெக்க²ம்மச்ச²ந்தே³னாதி குஸலச்ச²ந்தே³ன. நெக்க²ம்மஸத்³தோ³ பப்³ப³ஜ்ஜாதீ³ஸு நிருள்ஹோ. வுத்தஞ்ஹி –
Idāni yasmā suttesu hārānaṃ yojanānayadassanattā hārasampātadesanā hāravibhaṅgadesanā viya na hārasarūpamattadassanattā, tasmā peṭakopadese āgatanayānusārena aparehi vipariyāyehi hārasampātayojanāvidhiṃ dassento ‘‘apicā’’tiādimāha. Tattha vijjāvijjāya kusalākusalacittappavattiyā alobhādosalobhadosāpi paramparabhāvena pavattanti nidānabhāvatoti dassento ‘‘cha dhammā…pe… mūlānī’’ti āha. Yathā ca nidānabhāvena pubbaṅgamatā, evaṃ attano vasevattanenāpi pubbaṅgamatā labbhatevāti vuttaṃ ‘‘sādhipatikānaṃ adhipati, sabbacittuppādānaṃ indriyānī’’ti. Alobhassāti alobhayuttassa cittuppādassa. Nekkhammacchandenāti kusalacchandena. Nekkhammasaddo pabbajjādīsu niruḷho. Vuttañhi –
‘‘பப்³ப³ஜ்ஜா பட²மங் ஜா²னங், நிப்³பா³னஞ்ச விபஸ்ஸனா;
‘‘Pabbajjā paṭhamaṃ jhānaṃ, nibbānañca vipassanā;
ஸப்³பே³பி குஸலா த⁴ம்மா, ‘நெக்க²ம்ம’ந்தி பவுச்சரே’’தி. (இதிவு॰ அட்ட²॰ 109; தீ³॰ நி॰ டீ॰ 2.359; அ॰ நி॰ டீ॰ 2.2.66) –
Sabbepi kusalā dhammā, ‘nekkhamma’nti pavuccare’’ti. (itivu. aṭṭha. 109; dī. ni. ṭī. 2.359; a. ni. ṭī. 2.2.66) –
தேஸு இத⁴ குஸலா த⁴ம்மா அதி⁴ப்பேதா. தேன வுத்தங் ‘‘குஸலச்ச²ந்தே³னா’’தி. நெக்க²ம்மச்ச²ந்தே³ன உபனிஸ்ஸயபூ⁴தேன, ந அதி⁴பதிபூ⁴தேன. இத³ங் வுத்தங் ஹோதி – அலோப⁴ப்பதா⁴னோ சே சித்துப்பாதோ³ ஹோதி, நெக்க²ம்மச்ச²ந்தே³ன உபனிஸ்ஸயபூ⁴தேன மனோ தஸ்ஸ புப்³ப³ங்க³மோ ஹோதி. ஸேஸபத³த்³வயேபி ஏஸேவ நயோ.
Tesu idha kusalā dhammā adhippetā. Tena vuttaṃ ‘‘kusalacchandenā’’ti. Nekkhammacchandena upanissayabhūtena, na adhipatibhūtena. Idaṃ vuttaṃ hoti – alobhappadhāno ce cittuppādo hoti, nekkhammacchandena upanissayabhūtena mano tassa pubbaṅgamo hoti. Sesapadadvayepi eseva nayo.
யத³க்³கே³ன தேஸங் த⁴ம்மானங் மனோ புப்³ப³ங்க³மங், தத³க்³கே³ன தேஸங் ஜெட்ட²ங், பதா⁴னஞ்சாதி வுத்தங் ‘‘மனோஸெட்டா²தி மனோ தேஸங் த⁴ம்மான’’ந்திஆதி³. மனோமயதா மனேன கதாதி³பா⁴வோ, ஸோ ச மனஸ்ஸ தேஸங் ஸஹஜாதாதி³னா பச்சயபா⁴வோ ஏவாதி வுத்தங் ‘‘மனோமயாதி…பே॰… பச்சயோ’’தி. தே பனாதி எத்த² பன-ஸத்³தோ³ விஸேஸத்த²தீ³பகோ, தேனேதங் த³ஸ்ஸேதி – யதி³பி தேஸங் த⁴ம்மானங் ச²ந்தா³த³யோபி பச்சயா ஏவ, இந்த்³ரியாதி³பச்சயேன பன ஸவிஸேஸங் பச்சயபூ⁴தஸ்ஸ மனஸ்ஸேவ வஸேனேவ வுத்தங் ‘‘மனோமயா’’தி. தத்த² ச²ந்த³ஸமுதா³னீதாதி யதா²வுத்தனெக்க²ம்மாதி³ச²ந்தே³ன ஸம்மா உத்³த⁴முத்³த⁴ங் நீதா, ததோ ஸமுதா³க³தாதி அத்தோ². ததோ ஏவ நெக்க²ம்மவிதக்காதி³தோ ஸமுப்பன்னத்தா அனாவிலஸங்கப்பஸமுட்டா²னா. தஜ்ஜாமனோவிஞ்ஞாணதா⁴துஸம்ப²ஸ்ஸேன ஸஹாதி⁴ட்டா²னதோ ப²ஸ்ஸஸமோதா⁴னா. ‘‘பு²ட்டோ², பி⁴க்க²வே, வேதே³தி, பு²ட்டோ² ஸஞ்ஜானாதி, பு²ட்டோ² சேதேதீ’’தி (ஸங்॰ நி॰ 4.93) ஹி வுத்தங். இத³ங் மனோகம்மந்தி காயங்க³வாசங்க³சோபனங் அகத்வா ஸத்³தா⁴ஸமன்னாக³தேன பஸன்னேன மனஸா பவத்தங் இத³ங் குஸலங் மனோகம்மங். தங் பன அனபி⁴ஜ்ஜா²ஸஹக³தங், அப்³யாபாத³ஸஹக³தங், ஸம்மாதி³ட்டி²ஸஹக³தந்தி திவித⁴ங் ஹோதி.
Yadaggena tesaṃ dhammānaṃ mano pubbaṅgamaṃ, tadaggena tesaṃ jeṭṭhaṃ, padhānañcāti vuttaṃ ‘‘manoseṭṭhāti mano tesaṃ dhammāna’’ntiādi. Manomayatā manena katādibhāvo, so ca manassa tesaṃ sahajātādinā paccayabhāvo evāti vuttaṃ ‘‘manomayāti…pe… paccayo’’ti. Te panāti ettha pana-saddo visesatthadīpako, tenetaṃ dasseti – yadipi tesaṃ dhammānaṃ chandādayopi paccayā eva, indriyādipaccayena pana savisesaṃ paccayabhūtassa manasseva vaseneva vuttaṃ ‘‘manomayā’’ti. Tattha chandasamudānītāti yathāvuttanekkhammādichandena sammā uddhamuddhaṃ nītā, tato samudāgatāti attho. Tato eva nekkhammavitakkādito samuppannattā anāvilasaṅkappasamuṭṭhānā. Tajjāmanoviññāṇadhātusamphassena sahādhiṭṭhānato phassasamodhānā. ‘‘Phuṭṭho, bhikkhave, vedeti, phuṭṭho sañjānāti, phuṭṭho cetetī’’ti (saṃ. ni. 4.93) hi vuttaṃ. Idaṃ manokammanti kāyaṅgavācaṅgacopanaṃ akatvā saddhāsamannāgatena pasannena manasā pavattaṃ idaṃ kusalaṃ manokammaṃ. Taṃ pana anabhijjhāsahagataṃ, abyāpādasahagataṃ, sammādiṭṭhisahagatanti tividhaṃ hoti.
பா⁴ஸதீதி அவிஸங்வாத³னாதி³னா வாசங்க³சோபனாவஸேன பவத்தெந்தியா வசீவிஞ்ஞத்தியா ஸாதே⁴தப்³ப³ங் ஸாதே⁴தீதி அத்தோ², தேன காயத்³வாரதோ பவத்தகுஸலவசீகம்மம்பி ஸங்க³ஹிதங் ஹோதி. ததா² ஹி வக்க²தி ‘‘வசீவிஞ்ஞத்திவிப்பா²ரதோ, ததா² ஸாதி³யனதோ ச பா⁴ஸதீ’’தி. ஸப்³ப³ம்பி வசீகம்மங் ஸச்சாதி³வஸேன சதுப்³பி³த⁴ங். கரோதீதி அத்தனோ, பரேஸஞ்ச ஹிதாஹிதானி காரணாகாரணேஹி காயங்க³சோபனாவஸேன பவத்தெந்தியா காயவிஞ்ஞத்தியா ஸாதே⁴தப்³ப³ங் ஸாதே⁴தீதி அத்தோ², தேன வசீத்³வாரதோ பவத்தகுஸலகாயகம்மம்பி ஸங்க³ஹிதங் ஹோதி. ததா² ச வக்க²தி ‘‘காயவிஞ்ஞத்திவிப்பா²ரதோ, ததா² ஸாதி³யனதோ ச கரோதீ’’தி (நெத்தி॰ அட்ட²॰ 76 மிஸ்ஸகஹாரஸம்பாதவண்ணனா). கம்மபத²வஸேன க³ய்ஹமானே பாணாதிபாதாதி³வஸேன தங் திவித⁴ங் ஹோதி. தேனாஹ ‘‘இதி த³ஸகுஸலகம்மபதா²த³ஸ்ஸிதா’’தி. த³ஸபுஞ்ஞகிரியவத்து²வஸேனாபி கா³தா²ய அத்தோ² யுஜ்ஜதி. ததா² ஹி வக்க²தி ‘‘ஸோ பஸன்னசித்தோ’’திஆதி³. பா⁴ஸதி வா கரோதி வா கேவலங் மனஸா பவத்ததீதி அனியமத்தோ² வா-ஸத்³தோ³. ததா² சேவ ஸங்வண்ணிதங்.
Bhāsatīti avisaṃvādanādinā vācaṅgacopanāvasena pavattentiyā vacīviññattiyā sādhetabbaṃ sādhetīti attho, tena kāyadvārato pavattakusalavacīkammampi saṅgahitaṃ hoti. Tathā hi vakkhati ‘‘vacīviññattivipphārato, tathā sādiyanato ca bhāsatī’’ti. Sabbampi vacīkammaṃ saccādivasena catubbidhaṃ. Karotīti attano, paresañca hitāhitāni kāraṇākāraṇehi kāyaṅgacopanāvasena pavattentiyā kāyaviññattiyā sādhetabbaṃ sādhetīti attho, tena vacīdvārato pavattakusalakāyakammampi saṅgahitaṃ hoti. Tathā ca vakkhati ‘‘kāyaviññattivipphārato, tathā sādiyanato ca karotī’’ti (netti. aṭṭha. 76 missakahārasampātavaṇṇanā). Kammapathavasena gayhamāne pāṇātipātādivasena taṃ tividhaṃ hoti. Tenāha ‘‘iti dasakusalakammapathādassitā’’ti. Dasapuññakiriyavatthuvasenāpi gāthāya attho yujjati. Tathā hi vakkhati ‘‘so pasannacitto’’tiādi. Bhāsati vā karoti vā kevalaṃ manasā pavattatīti aniyamattho vā-saddo. Tathā ceva saṃvaṇṇitaṃ.
த³ஸவித⁴ஸ்ஸ குஸலகம்மஸ்ஸாதி த³ஸவித⁴ஸ்ஸ குஸலகம்மபத²கம்மஸ்ஸ, வக்க²மானநயேன வா த³ஸபுஞ்ஞகிரியவத்து²ஸங்கா²தஸ்ஸ குஸலகம்மஸ்ஸ. நனு தத்த² தா³னாதி³மயங் திவித⁴மேவ புஞ்ஞகிரியவத்து² வுத்தந்தி? ஸச்சங், தங் பன இதரேஸங் தத³ந்தோக³த⁴த்தா.
Dasavidhassa kusalakammassāti dasavidhassa kusalakammapathakammassa, vakkhamānanayena vā dasapuññakiriyavatthusaṅkhātassa kusalakammassa. Nanu tattha dānādimayaṃ tividhameva puññakiriyavatthu vuttanti? Saccaṃ, taṃ pana itaresaṃ tadantogadhattā.
‘‘ஸுக²மன்வேதீ’’தி ஸங்கே²பேன வுத்தங் ஸுகா²னுக³மங் வித்தா²ரேன த³ஸ்ஸெந்தோ ‘‘இத⁴ஸ்ஸு புரிஸோ’’திஆதி³மாஹ. தத்த² ஏவங் ஸந்தந்தி ஏவங் பூ⁴தங், அப்பஹீனானுஸயோ ஹுத்வா ஸுக²வேத³னீயப²ஸ்ஸஸம்பூ⁴தந்தி அத்தோ².
‘‘Sukhamanvetī’’ti saṅkhepena vuttaṃ sukhānugamaṃ vitthārena dassento ‘‘idhassu puriso’’tiādimāha. Tattha evaṃ santanti evaṃ bhūtaṃ, appahīnānusayo hutvā sukhavedanīyaphassasambhūtanti attho.
தத்த² ‘‘யங் மனோ’’திஆதி³னா கா³தா²த்த²வஸேன சதுஸச்சங் நித்³தா⁴ரேதி. ஆதி³தோ வவத்தா²பிதேஸு க²ந்தா⁴தீ³ஸு க²ந்த⁴முகே²ன ஸச்சானங் கதி²தத்தா ஸத்தானங் பி⁴ன்னருசிபா⁴வதோ நானானயேஹி விபஸ்ஸனாபூ⁴மிகோஸல்லத்த²ங், புப்³பா³பரஸம்ப³ந்த⁴த³ஸ்ஸனத்த²ஞ்ச ஏவங் வுத்தங் ‘‘ஏவங்…பே॰… நித்³தா⁴ரேதப்³பா³னீ’’தி. ஸச்சமுகே²ன அஸ்ஸாதா³தி³கே நித்³தா⁴ரெத்வா தே³ஸனாஹாரஸம்பாதங் யோஜேதுங் ‘‘தத்த² ஸமுத³யேனா’’திஆதி³மாஹ, தங் வுத்தனயமேவ. யஞ்ஹெத்த² அஞ்ஞம்பி அத்த²தோ ந விப⁴த்தங், தங் ஹெட்டா² வுத்தனயத்தா, உத்தானத்த²த்தா சாதி வேதி³தப்³ப³ங்.
Tattha ‘‘yaṃ mano’’tiādinā gāthātthavasena catusaccaṃ niddhāreti. Ādito vavatthāpitesu khandhādīsu khandhamukhena saccānaṃ kathitattā sattānaṃ bhinnarucibhāvato nānānayehi vipassanābhūmikosallatthaṃ, pubbāparasambandhadassanatthañca evaṃ vuttaṃ ‘‘evaṃ…pe… niddhāretabbānī’’ti. Saccamukhena assādādike niddhāretvā desanāhārasampātaṃ yojetuṃ ‘‘tattha samudayenā’’tiādimāha, taṃ vuttanayameva. Yañhettha aññampi atthato na vibhattaṃ, taṃ heṭṭhā vuttanayattā, uttānatthattā cāti veditabbaṃ.
மனநலக்க²ணேதி மனநலக்க²ணஹேது. ‘‘மனநலக்க²ணேனா’’தி வா பாடோ². ஈஹாபா⁴வதோ ப்³யாபாராபா⁴வதோ. யேன பஸாதே³ன ஸமன்னாக³தத்தா மனோ ‘‘பஸன்னோ’’தி வுத்தோ, தஸ்ஸ பஸாத³ஸ்ஸ கிச்சங் மனே ஆரோபெத்வா ஆஹ ‘‘அகாலுஸியதோ, ஆரம்மணஸ்ஸ ஓகப்பனதோ ச பஸன்னேனா’’தி. ததா² ஸாதி³யனதோதி வாசாய வத்தப்³ப³ங் அவத்வாவ ப²ஸ்ஸஸாதி³யனதோ அனுஜானதோ. து³தியே ததா² ஸாதி³யனதோதி காயேன காதப்³ப³ங் யதா² கதங் ஹோதி, ததா² வாசாய ஸங்விதா⁴னதோ. ததா² பஸுதத்தாதி யதா² ஸுக²மன்வேதி, ததா² உபசிதத்தா ஏவாதி அத்தோ². ததோதி ததோ காரணா, மனஸா பஸன்னேன, பா⁴ஸனேன, கரணேன ச ஹேதுனாதி வுத்தங் ஹோதி. அனஞ்ஞத்தா²தி ஏதஸ்மிங் பன அத்தே². ததோதி ததோ ஏவ. யோ ஹி பஸன்னமனோ தேன யங் பா⁴ஸனங், கரணஞ்ச, ததோ ஏவ நங் ஸுக²மன்வேதீதி வுத்தங் ஹோதி. ஸாதபா⁴வதோதி ஸாதவேத³னாபா⁴வதோ. இட்ட²பா⁴வதோதி மனாபபா⁴வதோ. கம்மதோ விபாகுப்பத்திப²லதா³னஸமத்த²பா⁴வேன கம்மஸ்ஸ நிப்³ப³த்தத்தா விபாகஸ்ஸேவ அனிப்³ப³த்தத்தாதி ஆஹ ‘‘கதூ…பே॰… அன்வேதீதி வுத்த’’ந்தி காரணாயத்த வுத்திதோதி கதபா⁴வஹேதுகத்தா கம்மஸ்ஸாதி அதி⁴ப்பாயோ. அஸங்கந்திதோதி யஸ்மிங் ஸந்தானே கம்மங் நிப்³ப³த்தங், தத³ஞ்ஞஸந்தானா ஸங்கமனதோ.
Mananalakkhaṇeti mananalakkhaṇahetu. ‘‘Mananalakkhaṇenā’’ti vā pāṭho. Īhābhāvato byāpārābhāvato. Yena pasādena samannāgatattā mano ‘‘pasanno’’ti vutto, tassa pasādassa kiccaṃ mane āropetvā āha ‘‘akālusiyato, ārammaṇassa okappanato ca pasannenā’’ti. Tathā sādiyanatoti vācāya vattabbaṃ avatvāva phassasādiyanato anujānato. Dutiye tathā sādiyanatoti kāyena kātabbaṃ yathā kataṃ hoti, tathā vācāya saṃvidhānato. Tathā pasutattāti yathā sukhamanveti, tathā upacitattā evāti attho. Tatoti tato kāraṇā, manasā pasannena, bhāsanena, karaṇena ca hetunāti vuttaṃ hoti. Anaññatthāti etasmiṃ pana atthe. Tatoti tato eva. Yo hi pasannamano tena yaṃ bhāsanaṃ, karaṇañca, tato eva naṃ sukhamanvetīti vuttaṃ hoti. Sātabhāvatoti sātavedanābhāvato. Iṭṭhabhāvatoti manāpabhāvato. Kammato vipākuppattiphaladānasamatthabhāvena kammassa nibbattattā vipākasseva anibbattattāti āha ‘‘katū…pe… anvetīti vutta’’nti kāraṇāyatta vuttitoti katabhāvahetukattā kammassāti adhippāyo. Asaṅkantitoti yasmiṃ santāne kammaṃ nibbattaṃ, tadaññasantānā saṅkamanato.
ஆதி⁴பச்சயோக³தோதி ஸஹஜாதாதி⁴பதிவஸேன ஆதி⁴பச்சயுத்தத்தா. ஸஹஜாதத⁴ம்மானஞ்ஹி தங்ஸம்பயுத்தஸ்ஸ மனஸ்ஸ வஸேன புப்³ப³ங்க³மதா இதா⁴தி⁴ப்பேதா. ததோ ஏவாதி ஆதி⁴பச்சயோக³தோ ஏவ. மனஸ்ஸாதி உபயோக³த்தே² ஸாமிவசனங். தேஸங் த⁴ம்மானந்தி ஸம்ப³ந்தோ⁴. குஸலபா⁴வோ யுஜ்ஜதி பஸாத³ஸ்ஸ யோனிஸோமனஸிகாரஹேதுகத்தா . நனு விப⁴ஜ்ஜப்³யாகரணேஸு தேஸங் ஸாவகானங் ஸத்³தா⁴ உப்பஜ்ஜதீதி? நாயங் ஸத்³தா⁴, ததா³காரா பன அகுஸலா த⁴ம்மா ததா² வுச்சந்தீதி வேதி³தப்³ப³ங். ததா² ஹி வக்க²தி ‘‘நாயங் பஸாதோ³’’திஆதி³ (நெத்தி॰ அட்ட²॰ 76 மிஸ்ஸகஹாரஸம்பாதவண்ணனா). ஸுக²ங் அன்வேதீதி யுஜ்ஜதி கம்மஸ்ஸ ப²லதா³னே ஸமத்த²பா⁴வதோ. யதா² ஹி கதங் கம்மங் ப²லதா³னஸமத்த²ங் ஹோதி, ததா² கதங் உபசிதந்தி வுச்சதீதி.
Ādhipaccayogatoti sahajātādhipativasena ādhipaccayuttattā. Sahajātadhammānañhi taṃsampayuttassa manassa vasena pubbaṅgamatā idhādhippetā. Tato evāti ādhipaccayogato eva. Manassāti upayogatthe sāmivacanaṃ. Tesaṃ dhammānanti sambandho. Kusalabhāvo yujjati pasādassa yonisomanasikārahetukattā . Nanu vibhajjabyākaraṇesu tesaṃ sāvakānaṃ saddhā uppajjatīti? Nāyaṃ saddhā, tadākārā pana akusalā dhammā tathā vuccantīti veditabbaṃ. Tathā hi vakkhati ‘‘nāyaṃ pasādo’’tiādi (netti. aṭṭha. 76 missakahārasampātavaṇṇanā). Sukhaṃ anvetīti yujjati kammassa phaladāne samatthabhāvato. Yathā hi kataṃ kammaṃ phaladānasamatthaṃ hoti, tathā kataṃ upacitanti vuccatīti.
மனோபவிசாரா இத⁴ நெக்க²ம்மஸிதா ஸோமனஸ்ஸூபவிசாரா, உபெக்கூ²பவிசாரா ச வேதி³தப்³பா³ குஸலாதி⁴காரத்தா. தே பன யஸ்மா சித்தங் நிஸ்ஸாயேவ பவத்தந்தி, நானிஸ்ஸாய, தஸ்மா வுத்தங் ‘‘மனோ மனோபவிசாரானங் பத³ட்டா²ன’’ந்தி. குஸலபக்க²ஸ்ஸ பத³ட்டா²னந்தி எத்த² குஸலோ தாவ ப²ஸ்ஸோ குஸலஸ்ஸ வேத³னாக்க²ந்த⁴ஸ்ஸ ஸஞ்ஞாக்க²ந்த⁴ஸ்ஸ ஸங்கா²ரக்க²ந்த⁴ஸ்ஸ ஸஹஜாதாதி³னா பச்சயோ ஹோதி. ‘‘பு²ட்டோ², பி⁴க்க²வே, வேதே³தி, பு²ட்டோ² ஸஞ்ஜானாதி, பு²ட்டோ² சேதேதீ’’தி (ஸங்॰ நி॰ 4.93) வுத்தங். ஏவங் வேத³னாதீ³னம்பி வேதி³தப்³ப³ங். ஸத்³தா⁴தீ³னம்பி பச்சயபா⁴வே வத்தப்³ப³மேவ நத்தி². ஸப்³ப³ஸ்ஸாதி சதுபூ⁴மகஸ்ஸ. காமாவசரா ஹி குஸலா த⁴ம்மா யதா²ரஹங் சதுபூ⁴மகஸ்ஸாபி குஸலஸ்ஸ பச்சயா ஹொந்தி, ஏவங் இதரபூ⁴மகாபி.
Manopavicārā idha nekkhammasitā somanassūpavicārā, upekkhūpavicārā ca veditabbā kusalādhikārattā. Te pana yasmā cittaṃ nissāyeva pavattanti, nānissāya, tasmā vuttaṃ ‘‘mano manopavicārānaṃ padaṭṭhāna’’nti. Kusalapakkhassa padaṭṭhānanti ettha kusalo tāva phasso kusalassa vedanākkhandhassa saññākkhandhassa saṅkhārakkhandhassa sahajātādinā paccayo hoti. ‘‘Phuṭṭho, bhikkhave, vedeti, phuṭṭho sañjānāti, phuṭṭho cetetī’’ti (saṃ. ni. 4.93) vuttaṃ. Evaṃ vedanādīnampi veditabbaṃ. Saddhādīnampi paccayabhāve vattabbameva natthi. Sabbassāti catubhūmakassa. Kāmāvacarā hi kusalā dhammā yathārahaṃ catubhūmakassāpi kusalassa paccayā honti, evaṃ itarabhūmakāpi.
‘‘பஸன்னேன மனஸா பா⁴ஸதீ’’தி வுத்தத்தா விஸேஸதோ ஸம்மாவாசாபச்சயங் பா⁴ஸனங் இதா⁴தி⁴ப்பேதந்தி வுத்தங் ‘‘பா⁴ஸதீதி ஸம்மாவாசா’’தி. தத்தா²யமதி⁴ப்பாயோ ‘‘பா⁴ஸதீதி யமித³ங் பத³ங், இமினா ஸம்மாவாசா க³ஹிதா ஹோதீ’’தி. கரோதீதி ஸம்மாகம்மந்தோதி எத்தா²பி ஏஸேவ நயோ. ஸுபரிஸுத்³தே⁴ காயவசீகம்மே டி²தஸ்ஸ ஆஜீவபாரிஸுத்³தி⁴, ந இதரஸ்ஸாதி வுத்தங் ‘‘தே ஸம்மாஆஜீவஸ்ஸ பத³ட்டா²ன’’ந்தி. தத்த² தேதி ஸம்மாவாசாகம்மந்தா. யஸ்மா பன ஆஜீவட்ட²மகே ஸீலே பதிட்டி²தஸ்ஸ உப்பன்னானுப்பன்னானங் அகுஸலத⁴ம்மானங் பஹானானுப்பாத³னானி, அனுப்பன்னுப்பன்னானங் குஸலத⁴ம்மானங் உப்பாத³னபாரிபூரியா ச ஸம்ப⁴வந்தி, ததா² ஸம்மாவாயாமே டி²தஸ்ஸேவ காயாதீ³ஸு ஸுப⁴ஸஞ்ஞாதி³வித்³த⁴ங்ஸினீ ஸம்மாஸதி ஸம்ப⁴வதி, தஸ்மா வுத்தங் ‘‘ஸம்மாஆஜீவோ…பே॰…பத³ட்டா²ன’’ந்தி. ஜெட்ட²கஸீலங் பாதிமொக்க²ஸங்வரோ, ஸத்³தா⁴ஸாத⁴னோ ச ஸோதி ஆஹ ‘‘தங் ஸீலஸ்ஸ பத³ட்டா²ன’’ந்தி.
‘‘Pasannena manasā bhāsatī’’ti vuttattā visesato sammāvācāpaccayaṃ bhāsanaṃ idhādhippetanti vuttaṃ ‘‘bhāsatīti sammāvācā’’ti. Tatthāyamadhippāyo ‘‘bhāsatīti yamidaṃ padaṃ, iminā sammāvācā gahitā hotī’’ti. Karotīti sammākammantoti etthāpi eseva nayo. Suparisuddhe kāyavacīkamme ṭhitassa ājīvapārisuddhi, na itarassāti vuttaṃ ‘‘te sammāājīvassa padaṭṭhāna’’nti. Tattha teti sammāvācākammantā. Yasmā pana ājīvaṭṭhamake sīle patiṭṭhitassa uppannānuppannānaṃ akusaladhammānaṃ pahānānuppādanāni, anuppannuppannānaṃ kusaladhammānaṃ uppādanapāripūriyā ca sambhavanti, tathā sammāvāyāme ṭhitasseva kāyādīsu subhasaññādividdhaṃsinī sammāsati sambhavati, tasmā vuttaṃ ‘‘sammāājīvo…pe…padaṭṭhāna’’nti. Jeṭṭhakasīlaṃ pātimokkhasaṃvaro, saddhāsādhano ca soti āha ‘‘taṃ sīlassa padaṭṭhāna’’nti.
தேஸந்தி காயவசீகம்மானங். கம்மபச்சயதாயாதி குஸலகம்மஹேதுகதாய.
Tesanti kāyavacīkammānaṃ. Kammapaccayatāyāti kusalakammahetukatāya.
பத³த்தோ² ச வுத்தனயேனாதி ‘‘மனநதோ ஆரம்மணவிஜானநதோ’’திஆதி³னா.
Padattho ca vuttanayenāti ‘‘mananato ārammaṇavijānanato’’tiādinā.
அயங் ஆவட்டோதி அயங் ஸபா⁴க³விஸபா⁴க³த⁴ம்மாவட்டனவஸேன ஆவட்டோ. எத்த² ஹி குஸலமூலஸம்மத்தமக்³கா³தி³னித்³தா⁴ரணா ஸபா⁴க³த⁴ம்மாவட்டனா. அவிஜ்ஜாப⁴வதண்ஹானங் நித்³தா⁴ரணா விஸபா⁴க³த⁴ம்மாவட்டனா.
Ayaṃāvaṭṭoti ayaṃ sabhāgavisabhāgadhammāvaṭṭanavasena āvaṭṭo. Ettha hi kusalamūlasammattamaggādiniddhāraṇā sabhāgadhammāvaṭṭanā. Avijjābhavataṇhānaṃ niddhāraṇā visabhāgadhammāvaṭṭanā.
விப⁴த்திஹாரே பத³ட்டா²னபூ⁴மிவிபா⁴கா³ வுத்தனயா, ஸுவிஞ்ஞெய்யா சாதி த⁴ம்மவிபா⁴க³மேவ த³ஸ்ஸெந்தோ ‘‘நயித³’’ந்திஆதி³மாஹ. தத்த² ‘‘நயித³ங் யதா²ருதவஸேன க³ஹேதப்³ப³’’ந்தி ஸுத்தஸ்ஸ நெய்யத்த²தங் வத்வா ‘‘யோஹீ’’திஆதி³னா தங் விவரதி. ‘‘து³க்க²மேவ அன்வேதீ’’தி கஸ்மா வுத்தங், நனு யத்த² கத்த²சி ஹிதேஸிதா குஸலமேவாதி? நயித³மீதி³ஸங் ஸந்தா⁴ய வுத்தங், அத⁴ம்மங் பன த⁴ம்மோதி, த⁴ம்மஞ்ச பன அத⁴ம்மோதி தீ³பனேன லோகஸ்ஸ ஸப்³பா³னத்த²பீ³ஜபூ⁴தேஸு ஸகலஹிதஸுகு²பாயபடிக்கே²பகேஸு தித்த²கரேஸு அஸந்தகு³ணஸம்பா⁴வனவஸேன பவத்தமிச்சா²தி⁴மொக்க²ங் ஸந்தா⁴ய வுத்தங். யோ ஹி லோகே அப்பமத்தகம்பி புஞ்ஞங் காதுகாமங் பாபிகங் தி³ட்டி²ங் நிஸ்ஸாய படிபா³ஹதி, ஸோபி கா³ரய்ஹோ, கிமங்க³ங் பன அரியவினயே ஸம்மாபடிபத்திங் படிபா³ஹந்தேஸூதி து³க்க²ப²லாவ தத்த² ஸம்பா⁴வனாபஸங்ஸா பயிருபாஸனா. ததா² ஹி வுத்தங் – ‘‘ந கோ² அஹங், மோக⁴புரிஸ, அரஹத்தஸ்ஸ மச்ச²ராயாமி, அபிச துய்ஹேவேதங் பாபகங் தி³ட்டி²க³தங்…பே॰… தீ³க⁴ரத்தங் அஹிதாய து³க்கா²ய ஸங்வத்ததீ’’தி (தீ³॰ நி॰ 3.7), ‘‘யோ நிந்தி³யங் பஸங்ஸதி (ஸு॰ நி॰ 663; ஸங்॰ நி॰ 1.180, 181; அ॰ நி॰ 4.3; நெத்தி॰ 92), ஸப்³ப³ஸ்ஸாபி அனத்த²ஸ்ஸ மூலங் பா³லூபஸேவனா’’தி ச.
Vibhattihāre padaṭṭhānabhūmivibhāgā vuttanayā, suviññeyyā cāti dhammavibhāgameva dassento ‘‘nayida’’ntiādimāha. Tattha ‘‘nayidaṃ yathārutavasena gahetabba’’nti suttassa neyyatthataṃ vatvā ‘‘yohī’’tiādinā taṃ vivarati. ‘‘Dukkhameva anvetī’’ti kasmā vuttaṃ, nanu yattha katthaci hitesitā kusalamevāti? Nayidamīdisaṃ sandhāya vuttaṃ, adhammaṃ pana dhammoti, dhammañca pana adhammoti dīpanena lokassa sabbānatthabījabhūtesu sakalahitasukhupāyapaṭikkhepakesu titthakaresu asantaguṇasambhāvanavasena pavattamicchādhimokkhaṃ sandhāya vuttaṃ. Yo hi loke appamattakampi puññaṃ kātukāmaṃ pāpikaṃ diṭṭhiṃ nissāya paṭibāhati, sopi gārayho, kimaṅgaṃ pana ariyavinaye sammāpaṭipattiṃ paṭibāhantesūti dukkhaphalāva tattha sambhāvanāpasaṃsā payirupāsanā. Tathā hi vuttaṃ – ‘‘na kho ahaṃ, moghapurisa, arahattassa maccharāyāmi, apica tuyhevetaṃ pāpakaṃ diṭṭhigataṃ…pe… dīgharattaṃ ahitāya dukkhāya saṃvattatī’’ti (dī. ni. 3.7), ‘‘yo nindiyaṃ pasaṃsati (su. ni. 663; saṃ. ni. 1.180, 181; a. ni. 4.3; netti. 92), sabbassāpi anatthassa mūlaṃ bālūpasevanā’’ti ca.
இத³ஞ்ஹி ஸுத்தந்தி ‘‘மனோபுப்³ப³ங்க³மா…பே॰…பத³’’ந்தி (த⁴॰ ப॰ 1, 2) பட²மங் கா³த²ங் ஸந்தா⁴ய வத³தி. ஏதஸ்ஸாதி ஸங்வண்ணியமானஸுத்தஸ்ஸ.
Idañhi suttanti ‘‘manopubbaṅgamā…pe…pada’’nti (dha. pa. 1, 2) paṭhamaṃ gāthaṃ sandhāya vadati. Etassāti saṃvaṇṇiyamānasuttassa.
கிச்சபஞ்ஞத்தீதி அதி⁴பதிபச்சயஸங்கா²தஸ்ஸ கிச்சஸ்ஸ பஞ்ஞாபனங். பதா⁴னபஞ்ஞத்தீதி பதா⁴னபா⁴வஸ்ஸ பஞ்ஞாபனா. ஸஹஜாதபஞ்ஞத்தீதி தேஸங் த⁴ம்மானங் மனஸா ஸஹபா⁴வபஞ்ஞாபனா.
Kiccapaññattīti adhipatipaccayasaṅkhātassa kiccassa paññāpanaṃ. Padhānapaññattīti padhānabhāvassa paññāpanā. Sahajātapaññattīti tesaṃ dhammānaṃ manasā sahabhāvapaññāpanā.
மஹாபூ⁴தாதீதி இதிஸத்³தோ³ ஆதி³அத்தோ², தேன மஹாபூ⁴தாவினாபா⁴வீ ஸப்³போ³ ரூபத⁴ம்மோ ஸங்க³ய்ஹதி.
Mahābhūtātīti itisaddo ādiattho, tena mahābhūtāvinābhāvī sabbo rūpadhammo saṅgayhati.
‘‘மனோபுப்³ப³ங்க³மா’’தி ஸமாஸபதே³ ‘‘மனோ’’தி பத³ங் தத³வயவமத்தந்தி ஆஹ ‘‘நேவ பத³ஸுத்³தீ⁴’’தி. தேனேவாஹ ‘‘மனோபுப்³ப³ங்க³மாதி பத³ஸுத்³தீ⁴’’தி. ‘‘சா²யாவ அனபாயினீ’’தி இத³ங் ஸுகா²னுக³மஸ்ஸ உதா³ஹரணமத்தங், ந யதா²தி⁴ப்பேதத்த²பரிஸமாபனங். ‘‘ஸுக²மன்வேதீ’’தி பன யதா²தி⁴ப்பேதத்த²பரிஸமாபனந்தி வுத்தங் ‘‘பத³ஸுத்³தி⁴ சேவ ஆரம்ப⁴ஸுத்³தி⁴ சா’’தி.
‘‘Manopubbaṅgamā’’ti samāsapade ‘‘mano’’ti padaṃ tadavayavamattanti āha ‘‘neva padasuddhī’’ti. Tenevāha ‘‘manopubbaṅgamāti padasuddhī’’ti. ‘‘Chāyāva anapāyinī’’ti idaṃ sukhānugamassa udāharaṇamattaṃ, na yathādhippetatthaparisamāpanaṃ. ‘‘Sukhamanvetī’’ti pana yathādhippetatthaparisamāpananti vuttaṃ ‘‘padasuddhi ceva ārambhasuddhi cā’’ti.
ஏகத்ததாதி மனோபுப்³ப³ங்க³மாதி³ஸாமஞ்ஞங் ஸந்தா⁴ய வத³தி. ஏவங் ஸேஸேஸுபி. வேமத்ததா ‘‘மனோபுப்³ப³ங்க³மா’’திஆதி³னா ஸாமஞ்ஞதோ வுத்தத⁴ம்மே பஸாதோ³ தா⁴ரணாய நிவத்தெத்வா பஸன்னஸங்கா²தே விஸேஸே அவட்டா²பனதோ. ஸேஸேஸுபி ஏஸேவ நயோ. பஸாதோ³ ஸினேஹஸபா⁴வோ, அஸ்ஸத்³தி⁴யங் விய லூக²ஸபா⁴வங் தோ³ஸங் வினோதே³தீதி ஆஹ ‘‘ப்³யாபாத³விக்க²ம்ப⁴னதோ’’தி. ப³ஹித்³தா⁴தி ஸத்³தெ⁴ய்யவத்து²ங் ஸந்தா⁴யாஹ. ஓகப்பனதோதி ஆரம்மணங் அனுபவிஸித்வா அனுபக்க²ந்தி³த்வா ஸத்³த³ஹனதோ.
Ekattatāti manopubbaṅgamādisāmaññaṃ sandhāya vadati. Evaṃ sesesupi. Vemattatā ‘‘manopubbaṅgamā’’tiādinā sāmaññato vuttadhamme pasādo dhāraṇāya nivattetvā pasannasaṅkhāte visese avaṭṭhāpanato. Sesesupi eseva nayo. Pasādo sinehasabhāvo, assaddhiyaṃ viya lūkhasabhāvaṃ dosaṃ vinodetīti āha ‘‘byāpādavikkhambhanato’’ti. Bahiddhāti saddheyyavatthuṃ sandhāyāha. Okappanatoti ārammaṇaṃ anupavisitvā anupakkhanditvā saddahanato.
தெ³ய்யத⁴ம்மாத³யோதி எத்த² ஆதி³ஸத்³தே³ன ஸங்வேக³ஹிரொத்தப்பகஸிணமண்ட³லாத³யோ ஸங்க³ய்ஹந்தி. இட்டா²ரம்மணாத³யோதி ஆதி³ஸத்³தே³ன இட்ட²மஜ்ஜ²த்தாரம்மணா, த்³வாரத⁴ம்மா, மனஸிகாரோதி ஏவமாதீ³னங் ஸங்க³ஹோ த³ட்ட²ப்³போ³. ததா² ப²ஸ்ஸோதி யதா² வேத³னாதீ³னங் இட்டா²ரம்மணாத³யோ பச்சயோ, ஏவங் ப²ஸ்ஸோபீதி பச்சயதாஸாமஞ்ஞமேவ உபஸங்ஹரதி ததா²-ஸத்³தோ³. வேத³னாதீ³னந்தி ஹி வேத³னாத³யோ தயோ க²ந்தா⁴ க³ஹிதா. விஞ்ஞாணஸ்ஸ வேத³னாத³யோதி நாமரூபங் ஸந்தா⁴ய வத³தி.
Deyyadhammādayoti ettha ādisaddena saṃvegahirottappakasiṇamaṇḍalādayo saṅgayhanti. Iṭṭhārammaṇādayoti ādisaddena iṭṭhamajjhattārammaṇā, dvāradhammā, manasikāroti evamādīnaṃ saṅgaho daṭṭhabbo. Tathā phassoti yathā vedanādīnaṃ iṭṭhārammaṇādayo paccayo, evaṃ phassopīti paccayatāsāmaññameva upasaṃharati tathā-saddo. Vedanādīnanti hi vedanādayo tayo khandhā gahitā. Viññāṇassa vedanādayoti nāmarūpaṃ sandhāya vadati.
‘‘ஸீலமயஸ்ஸ அதோ³ஸோ பத³ட்டா²ன’’ந்தி வுத்தங் க²ந்திபதா⁴னத்தா ஸீலஸ்ஸ. அதி⁴ட்டா²தீதி அனுயுஞ்ஜதி உப்பாதே³தி. ஸோதி ஏவங் குஸலசித்தங் பா⁴வெந்தோ. ‘‘அனுப்பன்னான’’ந்திஆதி³னா பா⁴வனாபஹானஸமாரோபனானி த³ஸ்ஸெந்தோ நிப்³பே³த⁴பா⁴கி³யவஸேன கா³தா²ய அத்த²ங் விசினித்வா ஸமாரோபேதி, ஏவம்பி ஸக்கா யோஜேதுந்தி வாஸனாபா⁴கி³யவஸேன பத³ட்டா²னநித்³தே³ஸே உதா³ஹரீயதி.
‘‘Sīlamayassa adoso padaṭṭhāna’’nti vuttaṃ khantipadhānattā sīlassa. Adhiṭṭhātīti anuyuñjati uppādeti. Soti evaṃ kusalacittaṃ bhāvento. ‘‘Anuppannāna’’ntiādinā bhāvanāpahānasamāropanāni dassento nibbedhabhāgiyavasena gāthāya atthaṃ vicinitvā samāropeti, evampi sakkā yojetunti vāsanābhāgiyavasena padaṭṭhānaniddese udāharīyati.
ஏவங் ‘‘மனோபுப்³ப³ங்க³மா த⁴ம்மா’’தி கா³தா²ய வஸேன ஹாரஸம்பாதயோஜனாவிதி⁴ங் த³ஸ்ஸெத்வா இதா³னி கா³தா²ந்தரேன த³ஸ்ஸேதுங் ‘‘ததா² த³த³தோ புஞ்ஞ’’ந்திஆதி³மாஹ. தத்த² பா⁴வனாமயந்தி பஞ்ஞாபா⁴வனாமயங்.
Evaṃ ‘‘manopubbaṅgamā dhammā’’ti gāthāya vasena hārasampātayojanāvidhiṃ dassetvā idāni gāthāntarena dassetuṃ ‘‘tathā dadato puñña’’ntiādimāha. Tattha bhāvanāmayanti paññābhāvanāmayaṃ.
‘‘அலோபோ⁴ குஸலமூல’’ந்திஆதி³ தா³னாதீ³னங் அலோபா⁴தி³பதா⁴னத்தா வுத்தங், ஸப்³ப³த்த² ச ‘‘வுத்த’’ந்தி பத³ங் ஆனெத்வா யோஜேதப்³ப³ங். தேஸந்தி ராகா³தீ³னங். நிஸ்ஸரணந்தி ச பரினிப்³பா³னமேவ ஸந்தா⁴ய வத³தி.
‘‘Alobho kusalamūla’’ntiādi dānādīnaṃ alobhādipadhānattā vuttaṃ, sabbattha ca ‘‘vutta’’nti padaṃ ānetvā yojetabbaṃ. Tesanti rāgādīnaṃ. Nissaraṇanti ca parinibbānameva sandhāya vadati.
பரிச்சாக³ஸீலோ அலோப⁴ஜ்ஜா²ஸயோ காமேஸு ஆதீ³னவத³ஸ்ஸாவீ ஸம்மதே³வ ஸீலங் பரிபூரேதீதி ஆஹ ‘‘த³த³தோ…பே॰… பத³ட்டா²ன’’ந்தி. இத⁴ ஓளாரிகா நாம கிலேஸா வீதிக்கமாவத்தா²னங், தப்பஹானங் தத³ங்க³ப்பஹானேன வேதி³தப்³ப³ங். மஜ்ஜி²மானந்தி பரியுட்டா²னாவத்தா²னங். ஸுகு²மானந்தி அனுஸயாவத்தா²னங். கதாவீபூ⁴மி ந்தி கீ²ணாஸவபூ⁴மிங்.
Pariccāgasīlo alobhajjhāsayo kāmesu ādīnavadassāvī sammadeva sīlaṃ paripūretīti āha ‘‘dadato…pe… padaṭṭhāna’’nti. Idha oḷārikā nāma kilesā vītikkamāvatthānaṃ, tappahānaṃ tadaṅgappahānena veditabbaṃ. Majjhimānanti pariyuṭṭhānāvatthānaṃ. Sukhumānanti anusayāvatthānaṃ. Katāvībhūmi nti khīṇāsavabhūmiṃ.
த³த³தோதி மக்³க³ஸஹக³தேன அலோபே⁴ன ஸதே³வகஸ்ஸ லோகஸ்ஸ அப⁴யதா³னங் த³த³தோ. புஞ்ஞந்தி லோகுத்தரகுஸலங். ஸங்யமதோதி மக்³க³பரியாபன்னேஹி ஸம்மாவாசாகம்மந்தாஜீவேஹி தி³ட்டே²கட்டா²தி³ஸங்கிலேஸதோ மக்³க³ஸங்யமேன ஸங்யமந்தஸ்ஸ. வேரந்தி பாணாதிபாதாதி³பாபங். குஸலோதி மக்³க³ஸம்மாதி³ட்டி²யா குஸலோ விசக்க²ணோ. ஜஹாதி பாபகந்தி தேஹி தேஹி மக்³கே³ஹி தங் தங் பஹாதப்³ப³ங் பாபத⁴ம்மங் ஓதி⁴ஸோ ஜஹாதி ஸமுச்சி²ந்த³தி. தேனாஹ ‘‘மக்³கோ³ வுத்தோ’’தி.
Dadatoti maggasahagatena alobhena sadevakassa lokassa abhayadānaṃ dadato. Puññanti lokuttarakusalaṃ. Saṃyamatoti maggapariyāpannehi sammāvācākammantājīvehi diṭṭhekaṭṭhādisaṃkilesato maggasaṃyamena saṃyamantassa. Veranti pāṇātipātādipāpaṃ. Kusaloti maggasammādiṭṭhiyā kusalo vicakkhaṇo. Jahāti pāpakanti tehi tehi maggehi taṃ taṃ pahātabbaṃ pāpadhammaṃ odhiso jahāti samucchindati. Tenāha ‘‘maggo vutto’’ti.
‘‘த³த³தோ’’திஆதி³னா புப்³பே³ அவிபா⁴கே³ன குஸலமூலானி உத்³த⁴டானீதி இதா³னி விபா⁴கே³ன தானி உத்³த⁴ரந்தோ ‘‘லோகியகுஸலமூல’’ந்திஆதி³மாஹ.
‘‘Dadato’’tiādinā pubbe avibhāgena kusalamūlāni uddhaṭānīti idāni vibhāgena tāni uddharanto ‘‘lokiyakusalamūla’’ntiādimāha.
புது²ஜ்ஜனபூ⁴மி ஸெக்க²பூ⁴மி த³ஸ்ஸிதா பஹானஸ்ஸ விப்பகதபா⁴வதீ³பனதோ. அஸெக்க²பூ⁴மி த³ஸ்ஸிதா அனுபாதா³பரினிப்³பா³னதீ³பனதோ.
Puthujjanabhūmi sekkhabhūmi dassitā pahānassa vippakatabhāvadīpanato. Asekkhabhūmi dassitā anupādāparinibbānadīpanato.
ஸக்³க³கா³மினீ படிபதா³ புப்³ப³பா⁴க³ப்படிபத்தி.
Saggagāminī paṭipadā pubbabhāgappaṭipatti.
புஞ்ஞே கதி²தே புஞ்ஞப²லம்பி கதி²தமேவ ஹோதீதி வுத்தங் ‘‘த³த³தோ…பே॰… தே³ஸனமாஹா’’தி. ஸச்சகம்மட்டா²னேன வினா ஸங்கிலேஸப்பஹானங் நத்தீ²தி த³ஸ்ஸெந்தோ ஆஹ ‘‘குஸலோ…பே॰… தே³ஸனமாஹா’’தி.
Puññe kathite puññaphalampi kathitameva hotīti vuttaṃ ‘‘dadato…pe… desanamāhā’’ti. Saccakammaṭṭhānena vinā saṃkilesappahānaṃ natthīti dassento āha ‘‘kusalo…pe… desanamāhā’’ti.
வேரஸத்³தோ³ அதி³ன்னாதா³னாதி³பாபத⁴ம்மேஸுபி நிருள்ஹோதி வுத்தங் ‘‘ஏவங் ஸப்³பா³னிபி ஸிக்கா²பதா³னி வித்தா²ரேதப்³பா³னீ’’தி. த்³வேபி விமுத்தியோ ஸெக்கா²ஸெக்க²விமுத்தியோ, ஸஉபாதி³ஸேஸஅனுபாதி³ஸேஸவிமுத்தியோ ச. ததா² ஹி வக்க²தி ‘‘நிப்³பு³தோதி த்³வே நிப்³பா³னதா⁴துயோ’’திஆதி³ (நெத்தி॰ அட்ட²॰ 76).
Verasaddo adinnādānādipāpadhammesupi niruḷhoti vuttaṃ ‘‘evaṃ sabbānipi sikkhāpadāni vitthāretabbānī’’ti. Dvepi vimuttiyo sekkhāsekkhavimuttiyo, saupādisesaanupādisesavimuttiyo ca. Tathā hi vakkhati ‘‘nibbutoti dve nibbānadhātuyo’’tiādi (netti. aṭṭha. 76).
காரணூபசாரேன, காரணக்³க³ஹணேன வா ப²லங் க³ஹிதந்தி ஆஹ ‘‘த்³வே ஸுக³தியோ’’திஆதி³. வட்டவிவட்டஸம்பத்தியோ இமிஸ்ஸா தே³ஸனாய ப²லங், தஸ்ஸ தா³னங் ஸீலங் பா⁴வனா உபாயோ, ‘‘ஸம்பத்தித்³வயங் இச்ச²ந்தேன தா³னாதீ³ஸு அப்பமத்தேன ப⁴விதப்³ப³’’ந்தி அயமெத்த² ப⁴க³வதோ ஆணத்தீதி இமமத்த²ங் ஸந்தா⁴யாஹ ‘‘ப²லாதீ³னி யதா²ரஹங் வேதி³தப்³பா³னீ’’தி.
Kāraṇūpacārena, kāraṇaggahaṇena vā phalaṃ gahitanti āha ‘‘dve sugatiyo’’tiādi. Vaṭṭavivaṭṭasampattiyo imissā desanāya phalaṃ, tassa dānaṃ sīlaṃ bhāvanā upāyo, ‘‘sampattidvayaṃ icchantena dānādīsu appamattena bhavitabba’’nti ayamettha bhagavato āṇattīti imamatthaṃ sandhāyāha ‘‘phalādīni yathārahaṃ veditabbānī’’ti.
விசயோதி விசயஹாரஸம்பாதோ, ஸோ வுச்சதீதி அத்தோ². ஏஸ நயோ இதோ பரேஸுபி. ‘‘திவித⁴ம்பி தா³னமய’’ந்திஆதி³னா பத³த்த²விசயங் த³ஸ்ஸேதி, தேன அஸ்ஸாதா³த³யோ, இதரே ச விசயஹாரபத³த்தா² அத்த²தோ விசிதா ஏவ ஹொந்தீதி. ரூபாதி³ஆரம்மணஸ்ஸ பரிச்சாகோ³ வுத்தோதி ஸம்ப³ந்தோ⁴. ஸப்³போ³தி ஸகலோ அனவஸேஸதோ கிச்சஸ்ஸ வுத்தத்தா.
Vicayoti vicayahārasampāto, so vuccatīti attho. Esa nayo ito paresupi. ‘‘Tividhampi dānamaya’’ntiādinā padatthavicayaṃ dasseti, tena assādādayo, itare ca vicayahārapadatthā atthato vicitā eva hontīti. Rūpādiārammaṇassa pariccāgo vuttoti sambandho. Sabboti sakalo anavasesato kiccassa vuttattā.
தா³னாபி⁴ரதஸ்ஸ சாகா³தி⁴ட்டா²னங் பாரிபூரிங் க³ச்ச²தீதி வுத்தங் ‘‘த³த³தோ…பே॰… பத³ட்டா²ன’’ந்தி. விரதிஸச்சே, வசீஸச்சே ச திட்ட²தோ ஸச்சாதி⁴ட்டா²னங் பாரிபூரிங் க³ச்ச²தீதி வுத்தங் ‘‘ஸங்யம…பே॰… பத³ட்டா²ன’’ந்தி. கோஸல்லயோக³தோ ச பாபப்பஹானதோ ச பஞ்ஞாபாரிபூரிங் க³ச்ச²தீதி வுத்தங் ‘‘குஸலோ…பே॰… பத³ட்டா²ன’’ந்தி. அனவஸேஸராகா³தீ³ஸு பஹீனேஸு உபஸமோ உபட்டி²தோ நாம ஹோதீதி வுத்தங் ‘‘ராக³…பே॰… பத³ட்டா²ன’’ந்தி.
Dānābhiratassa cāgādhiṭṭhānaṃ pāripūriṃ gacchatīti vuttaṃ ‘‘dadato…pe… padaṭṭhāna’’nti. Viratisacce, vacīsacce ca tiṭṭhato saccādhiṭṭhānaṃ pāripūriṃ gacchatīti vuttaṃ ‘‘saṃyama…pe… padaṭṭhāna’’nti. Kosallayogato ca pāpappahānato ca paññāpāripūriṃ gacchatīti vuttaṃ ‘‘kusalo…pe… padaṭṭhāna’’nti. Anavasesarāgādīsu pahīnesu upasamo upaṭṭhito nāma hotīti vuttaṃ ‘‘rāga…pe… padaṭṭhāna’’nti.
குஸலோதி புக்³க³லாதி⁴ட்டா²னேன கோஸல்லஸம்மாதி³ட்டி² வுத்தாதி ஆஹ ‘‘குஸலோ…பே॰… மக்³க³ங்கா³தி³பா⁴வேன ஏகலக்க²ணத்தா’’தி. ஆதி³ஸத்³தே³ன போ³தி⁴பக்கி²யபா⁴வாதி³ங் ஸங்க³ண்ஹாதி. கே²பேதப்³ப³பா⁴வேனாதி பஹாதப்³ப³பா⁴வேன.
Kusaloti puggalādhiṭṭhānena kosallasammādiṭṭhi vuttāti āha ‘‘kusalo…pe… maggaṅgādibhāvena ekalakkhaṇattā’’ti. Ādisaddena bodhipakkhiyabhāvādiṃ saṅgaṇhāti. Khepetabbabhāvenāti pahātabbabhāvena.
அவேரதந்தி அஸபத்ததங். குஸலத⁴ம்மேஹீதி அனவஜ்ஜத⁴ம்மேஹி, ப²லனிப்³பா³னேஹீதி அதி⁴ப்பாயோ. தா³னஸ்ஸ மஹப்ப²லதா, ஸீலாதி³கு³ணேஹி ஸத்து² அனுத்தரத³க்கி²ணெய்யபா⁴வோ, அனுபாதா³பரினிப்³பா³னந்தி இமேஸங் பச்சவெக்க²ணா இமஸ்ஸ தா³னஸ்ஸ நிதா³னந்தி அயமத்தோ² பாளியங் நிருள்ஹோவ. நிப்³ப³சனநிதா³னஸந்த⁴யோ ஸுவிஞ்ஞெய்யாவாதி ஆஹ ‘‘நிப்³ப³சனநிதா³னஸந்த⁴யோ வத்தப்³பா³’’தி.
Averatanti asapattataṃ. Kusaladhammehīti anavajjadhammehi, phalanibbānehīti adhippāyo. Dānassa mahapphalatā, sīlādiguṇehi satthu anuttaradakkhiṇeyyabhāvo, anupādāparinibbānanti imesaṃ paccavekkhaṇā imassa dānassa nidānanti ayamattho pāḷiyaṃ niruḷhova. Nibbacananidānasandhayo suviññeyyāvāti āha ‘‘nibbacananidānasandhayo vattabbā’’ti.
படிபக்க²னித்³தே³ஸேன ஸமுத³யோதி தே³ஸனத்த²ங் படிபக்க²னித்³தே³ஸனேன நித்³தா⁴ரிதோ அயங் மச்ச²ரியாதி³ஸங்கிலேஸபக்கி²கோ ஸமுத³யோ. அலோபே⁴ன…பே॰… தா³னாதீ³ஹீதி யேஹி அலோபா⁴தீ³ஹி தா³னாத³யோ த⁴ம்மா ஸம்ப⁴வந்தி, தானி தா³னாதி³க்³க³ஹணேனேவ க³ஹிதானீதி குஸலமூலானி நித்³தா⁴ரேதி ‘‘இமானி தீணி குஸலானீ’’தி. தேஸந்தி குஸலமூலானங்.
Paṭipakkhaniddesena samudayoti desanatthaṃ paṭipakkhaniddesanena niddhārito ayaṃ macchariyādisaṃkilesapakkhiko samudayo. Alobhena…pe… dānādīhīti yehi alobhādīhi dānādayo dhammā sambhavanti, tāni dānādiggahaṇeneva gahitānīti kusalamūlāni niddhāreti ‘‘imāni tīṇi kusalānī’’ti. Tesanti kusalamūlānaṃ.
ப⁴யஹேது தே³தி பண்ணாகாராதி³வஸேன. ராக³ஹேது தே³தி ஸபா⁴க³வத்து²ஸ்ஸ. ஆமிஸகிஞ்சிக்க²ஹேது தே³தி லஞ்ஜாதி³வஸேன. அனுகம்பந்தோ வா கருணாகெ²த்தே. அபசயமானோ கு³ணகெ²த்தே, உபகாரகெ²த்தே வா. ப⁴யூபரதோதி ப⁴யேன ஓரதோ. தேன ததா²ரூபேன ஸங்யமேன வேரங் ந சியதேவ. ஏவங் ஸப்³ப³ஸ்ஸ அகுஸலஸ்ஸ பாபகோ விபாகோதி யோஜனா.
Bhayahetu deti paṇṇākārādivasena. Rāgahetu deti sabhāgavatthussa. Āmisakiñcikkhahetu deti lañjādivasena. Anukampanto vā karuṇākhette. Apacayamāno guṇakhette, upakārakhette vā. Bhayūparatoti bhayena orato. Tena tathārūpena saṃyamena veraṃ na ciyateva. Evaṃ sabbassa akusalassa pāpako vipākoti yojanā.
‘‘த³த³தோ’’திஆதி³னா யதா² தா³னபடிக்கே²பேன பரிவத்தனங் த³ஸ்ஸிதங், ஏவங் பஹானபடிக்கே²பேனபி பரிவத்தனங் த³ஸ்ஸேதப்³ப³ந்தி வுத்தங் ‘‘அகுஸலோ பன ந ஜஹாதீ’’தி.
‘‘Dadato’’tiādinā yathā dānapaṭikkhepena parivattanaṃ dassitaṃ, evaṃ pahānapaṭikkhepenapi parivattanaṃ dassetabbanti vuttaṃ ‘‘akusalo pana na jahātī’’ti.
கம்மப²லங் ஸத்³த³ஹந்தோ தா³னகிரியாயங் பத³ஹந்தோ யேன விதி⁴னா தா³னங் தா³தப்³ப³ங், தத்த² ஸதிங் உபட்ட²பெந்தோ சித்தங் ஸமாத³ஹந்தோ ஸம்மாதி³ட்டி²ங் புரக்க²ரொந்தோ தா³னே ஸம்மாபடிபன்னோ ஹோதீதி ஆஹ ‘‘தா³னங் நாம…பே॰… ஹோதீ’’தி.
Kammaphalaṃ saddahanto dānakiriyāyaṃ padahanto yena vidhinā dānaṃ dātabbaṃ, tattha satiṃ upaṭṭhapento cittaṃ samādahanto sammādiṭṭhiṃ purakkharonto dāne sammāpaṭipanno hotīti āha ‘‘dānaṃ nāma…pe… hotī’’ti.
பா⁴வனாபஹானஸமாரோபனானி பாளியங் ஸரூபதோ விஞ்ஞாயந்தீதி பத³ட்டா²னவேவசனஸமாரோபனானி த³ஸ்ஸேதுங் ‘‘தங் ஸீலஸ்ஸ பத³ட்டா²ன’’ந்திஆதி³ வுத்தங், தங் ஸுவிஞ்ஞெய்யங். அஞ்ஞஞ்ச யதெ³த்த² அத்த²தோ ந விப⁴த்தங், தங் வுத்தனயத்தா, உத்தானத்த²த்தா சாதி வேதி³தப்³ப³ங்.
Bhāvanāpahānasamāropanāni pāḷiyaṃ sarūpato viññāyantīti padaṭṭhānavevacanasamāropanāni dassetuṃ ‘‘taṃ sīlassa padaṭṭhāna’’ntiādi vuttaṃ, taṃ suviññeyyaṃ. Aññañca yadettha atthato na vibhattaṃ, taṃ vuttanayattā, uttānatthattā cāti veditabbaṃ.
ஹாரஸம்பாதவாரவண்ணனா நிட்டி²தா.
Hārasampātavāravaṇṇanā niṭṭhitā.
Related texts:
அட்ட²கதா² • Aṭṭhakathā / ஸுத்தபிடக (அட்ட²கதா²) • Suttapiṭaka (aṭṭhakathā) / கு²த்³த³கனிகாய (அட்ட²கதா²) • Khuddakanikāya (aṭṭhakathā) / நெத்திப்பகரண-அட்ட²கதா² • Nettippakaraṇa-aṭṭhakathā / மிஸ்ஸகஹாரஸம்பாதவண்ணனா • Missakahārasampātavaṇṇanā