News / Sănătate |
Misterul urechii lipite
Infecţiile urechii, atunci când dau dureri copiilor, duc la nopti nedormite pentru întreaga familie. Cercetători de la School of Paediatrics and Child Health, University of Western Australia, speră să găsească soluţia.
Ei au descoperit că plase lipicioase de ADN ascund bacteriile în urechile copiilor cu infecţii recurente ale urechii medii şi le apără de efectul tratamentului cu antibiotice prin crearea unui biofilm impenetrabil.
Aceste bacterii din ureche sunt "astupate" de un gel lipicios format din plase mari de ADN produse de răspunsul sistemului imunitar al copiilor.
Specialiştii s-au orientat spre un medicament ce şi-a dovedit deja capacitatea de a ajuta bolnavii cu fibroză chistică, prin ruperea secreţiilor groase din plămânii lor. Este vorba de un tratament cunoscut sub numele de Dornase alfa, bazat pe o enzimă ce descompune ADN-ul, şi sparge acest ADN lipicios. Acest tratament aplicat copiilor ar trebui să oprească reinfectarea şi nevoia intervenţiilor chirurgicale repetate.
Infecţia urechii mijlocii, sau otita medie, este una dintre cele mai frecvente probleme de sănătate din copilărie. Infectarea se produce in spaţiul din spatele timpanului, unde se colectează fluid şi bacteriile pot cauza infecţii dureroase.
La unii copii, acest fluid nu merge mai departe şi devine de-a lungul timpului ca albuşul de ou, ducând la sindromul urechii lipite.
Infecţia poate deveni rezistentă la antibiotice şi necesită introducerea unor tuburi de ventilaţie sau garnituri în timpane. Treizeci la sută dintre copii au nevoie de intervenţii chirurgicale repetate din cauza reinfectării, iar o astfel de cronicizare stă la baza pierderii auzului şi a dificultăţilor de învăţare.