Library / Tipiṭaka / திபிடக • Tipiṭaka / ஜாதக-அட்ட²கதா² • Jātaka-aṭṭhakathā |
[197] 7. மித்தாமித்தஜாதகவண்ணனா
[197] 7. Mittāmittajātakavaṇṇanā
ந நங் உம்ஹயதே தி³ஸ்வாதி இத³ங் ஸத்தா² ஜேதவனே விஹரந்தோ அஞ்ஞதரங் பி⁴க்கு²ங் ஆரப்³ப⁴ கதே²ஸி. அஞ்ஞதரோ பி⁴க்கு² ‘‘மயா க³ஹிதே மய்ஹங் உபஜ்ஜா²யோ ந குஜ்ஜி²ஸ்ஸதீ’’தி உபஜ்ஜா²யேன ட²பிதங் விஸ்ஸாஸேன ஏகங் வத்த²க²ண்ட³ங் க³ஹெத்வா உபாஹனத்த²விகங் கத்வா பச்சா² உபஜ்ஜா²யங் ஆபுச்சி². அத² தங் உபஜ்ஜா²யோ ‘‘கிங்காரணா க³ண்ஹீ’’தி வத்வா ‘‘மயா க³ஹிதே ந குஜ்ஜி²ஸ்ஸதீதி தும்ஹாகங் விஸ்ஸாஸேனா’’தி வுத்தே ‘‘கோ மயா ஸத்³தி⁴ங் துய்ஹங் விஸ்ஸாஸோ நாமா’’தி வத்வா குத்³தோ⁴ உட்ட²ஹித்வா பஹரி. தஸ்ஸ ஸா கிரியா பி⁴க்கூ²ஸு பாகடா ஜாதா. அதே²கதி³வஸங் பி⁴க்கூ² த⁴ம்மஸபா⁴யங் கத²ங் ஸமுட்டா²பேஸுங் – ‘‘ஆவுஸோ, அஸுகோ கிர த³ஹரோ உபஜ்ஜா²யஸ்ஸ விஸ்ஸாஸேன வத்த²க²ண்ட³ங் க³ஹெத்வா உபாஹனத்த²விகங் அகாஸி. அத² நங் உபஜ்ஜா²யோ ‘கோ மயா ஸத்³தி⁴ங் துய்ஹங் விஸ்ஸாஸோ நாமா’தி வத்வா குத்³தோ⁴ உட்ட²ஹித்வா பஹரீ’’தி. ஸத்தா² ஆக³ந்த்வா ‘‘காய நுத்த², பி⁴க்க²வே, ஏதரஹி கதா²ய ஸன்னிஸின்னா’’தி புச்சி²த்வா ‘‘இமாய நாமா’’தி வுத்தே ‘‘ந, பி⁴க்க²வே, இதா³னேவேஸ பி⁴க்கு² அத்தனோ ஸத்³தி⁴விஹாரிகேன ஸத்³தி⁴ங் அவிஸ்ஸாஸிகோ, புப்³பே³பி அவிஸ்ஸாஸிகோயேவா’’தி வத்வா அதீதங் ஆஹரி.
Na naṃ umhayate disvāti idaṃ satthā jetavane viharanto aññataraṃ bhikkhuṃ ārabbha kathesi. Aññataro bhikkhu ‘‘mayā gahite mayhaṃ upajjhāyo na kujjhissatī’’ti upajjhāyena ṭhapitaṃ vissāsena ekaṃ vatthakhaṇḍaṃ gahetvā upāhanatthavikaṃ katvā pacchā upajjhāyaṃ āpucchi. Atha taṃ upajjhāyo ‘‘kiṃkāraṇā gaṇhī’’ti vatvā ‘‘mayā gahite na kujjhissatīti tumhākaṃ vissāsenā’’ti vutte ‘‘ko mayā saddhiṃ tuyhaṃ vissāso nāmā’’ti vatvā kuddho uṭṭhahitvā pahari. Tassa sā kiriyā bhikkhūsu pākaṭā jātā. Athekadivasaṃ bhikkhū dhammasabhāyaṃ kathaṃ samuṭṭhāpesuṃ – ‘‘āvuso, asuko kira daharo upajjhāyassa vissāsena vatthakhaṇḍaṃ gahetvā upāhanatthavikaṃ akāsi. Atha naṃ upajjhāyo ‘ko mayā saddhiṃ tuyhaṃ vissāso nāmā’ti vatvā kuddho uṭṭhahitvā paharī’’ti. Satthā āgantvā ‘‘kāya nuttha, bhikkhave, etarahi kathāya sannisinnā’’ti pucchitvā ‘‘imāya nāmā’’ti vutte ‘‘na, bhikkhave, idānevesa bhikkhu attano saddhivihārikena saddhiṃ avissāsiko, pubbepi avissāsikoyevā’’ti vatvā atītaṃ āhari.
அதீதே பா³ராணஸியங் ப்³ரஹ்மத³த்தே ரஜ்ஜங் காரெந்தே போ³தி⁴ஸத்தோ காஸிரட்டே² ப்³ராஹ்மணகுலே நிப்³ப³த்தித்வா வயப்பத்தோ இஸிபப்³ப³ஜ்ஜங் பப்³ப³ஜித்வா அபி⁴ஞ்ஞா ச ஸமாபத்தியோ ச நிப்³ப³த்தெத்வா க³ணஸத்தா² ஹுத்வா ஹிமவந்தபதே³ஸே வாஸங் கப்பேஸி. தஸ்மிங் இஸிக³ணே ஏகோ தாபஸோ போ³தி⁴ஸத்தஸ்ஸ வசனங் அகத்வா ஏகங் மதமாதிகங் ஹத்தி²போதகங் படிஜக்³கி³. அத² நங் ஸோ வுத்³தி⁴ப்பத்தோ மாரெத்வா அரஞ்ஞங் பாவிஸி. தஸ்ஸ ஸரீரகிச்சங் கத்வா இஸிக³ணோ போ³தி⁴ஸத்தங் பரிவாரெத்வா – ‘‘ப⁴ந்தே, கேன நு கோ காரணேன மித்தபா⁴வோ வா அமித்தபா⁴வோ வா ஸக்கா ஜானிது’’ந்தி புச்சி². போ³தி⁴ஸத்தோ ‘‘இமினா ச இமினா ச காரணேனா’’தி ஆசிக்க²ந்தோ இமா கா³தா² அவோச –
Atīte bārāṇasiyaṃ brahmadatte rajjaṃ kārente bodhisatto kāsiraṭṭhe brāhmaṇakule nibbattitvā vayappatto isipabbajjaṃ pabbajitvā abhiññā ca samāpattiyo ca nibbattetvā gaṇasatthā hutvā himavantapadese vāsaṃ kappesi. Tasmiṃ isigaṇe eko tāpaso bodhisattassa vacanaṃ akatvā ekaṃ matamātikaṃ hatthipotakaṃ paṭijaggi. Atha naṃ so vuddhippatto māretvā araññaṃ pāvisi. Tassa sarīrakiccaṃ katvā isigaṇo bodhisattaṃ parivāretvā – ‘‘bhante, kena nu ko kāraṇena mittabhāvo vā amittabhāvo vā sakkā jānitu’’nti pucchi. Bodhisatto ‘‘iminā ca iminā ca kāraṇenā’’ti ācikkhanto imā gāthā avoca –
93.
93.
‘‘ந நங் உம்ஹயதே தி³ஸ்வா, ந ச நங் படினந்த³தி;
‘‘Na naṃ umhayate disvā, na ca naṃ paṭinandati;
சக்கூ²னி சஸ்ஸ ந த³தா³தி, படிலோமஞ்ச வத்ததி.
Cakkhūni cassa na dadāti, paṭilomañca vattati.
94.
94.
‘‘ஏதே ப⁴வந்தி ஆகாரா, அமித்தஸ்மிங் பதிட்டி²தா;
‘‘Ete bhavanti ākārā, amittasmiṃ patiṭṭhitā;
யேஹி அமித்தங் ஜானெய்ய, தி³ஸ்வா ஸுத்வா ச பண்டி³தோ’’தி.
Yehi amittaṃ jāneyya, disvā sutvā ca paṇḍito’’ti.
தத்த² ந நங் உம்ஹயதே தி³ஸ்வாதி யோ ஹி யஸ்ஸ அமித்தோ ஹோதி, ஸோ தங் புக்³க³லங் தி³ஸ்வா ந உம்ஹயதே, ஹஸிதங் ந கரோதி, பஹட்டா²காரங் ந த³ஸ்ஸேதி. ந ச நங் படினந்த³தீதி தஸ்ஸ வசனங் ஸுத்வாபி தங் புக்³க³லங் ந படினந்த³தி, ஸாது⁴ ஸுபா⁴ஸிதந்தி ந சானுமோத³தி. சக்கூ²னி சஸ்ஸ ந த³தா³தீதி சக்கு²னா சக்கு²ங் ஆஹச்ச படிமுகோ² ஹுத்வா ந ஓலோகேதி, அஞ்ஞதோ சக்கூ²னி ஹரதி. படிலோமஞ்ச வத்ததீதி தஸ்ஸ காயகம்மம்பி வசீகம்மம்பி ந ரோசேதி, படிலோமகா³ஹங் க³ண்ஹாதி பச்சனீககா³ஹங். ஆகாராதி காரணானி. யேஹி அமித்தந்தி யேஹி காரணேஹி தானி காரணானி தி³ஸ்வா ஸுத்வா ச பண்டி³தோ புக்³க³லோ ‘‘அயங் மே அமித்தோ’’தி ஜானெய்ய, ததோ விபரீதேஹி பன மித்தபா⁴வோ ஜானிதப்³போ³தி.
Tattha na naṃ umhayate disvāti yo hi yassa amitto hoti, so taṃ puggalaṃ disvā na umhayate, hasitaṃ na karoti, pahaṭṭhākāraṃ na dasseti. Naca naṃ paṭinandatīti tassa vacanaṃ sutvāpi taṃ puggalaṃ na paṭinandati, sādhu subhāsitanti na cānumodati. Cakkhūni cassa na dadātīti cakkhunā cakkhuṃ āhacca paṭimukho hutvā na oloketi, aññato cakkhūni harati. Paṭilomañca vattatīti tassa kāyakammampi vacīkammampi na roceti, paṭilomagāhaṃ gaṇhāti paccanīkagāhaṃ. Ākārāti kāraṇāni. Yehi amittanti yehi kāraṇehi tāni kāraṇāni disvā sutvā ca paṇḍito puggalo ‘‘ayaṃ me amitto’’ti jāneyya, tato viparītehi pana mittabhāvo jānitabboti.
ஏவங் போ³தி⁴ஸத்தோ மித்தாமித்தபா⁴வகாரணானி ஆசிக்கி²த்வா ப்³ரஹ்மவிஹாரே பா⁴வெத்வா ப்³ரஹ்மலோகூபகோ³ அஹோஸி.
Evaṃ bodhisatto mittāmittabhāvakāraṇāni ācikkhitvā brahmavihāre bhāvetvā brahmalokūpago ahosi.
ஸத்தா² இமங் த⁴ம்மதே³ஸனங் ஆஹரித்வா ஜாதகங் ஸமோதா⁴னேஸி – ‘‘ததா³ ஹத்தி²போஸகதாபஸோ ஸத்³தி⁴விஹாரிகோ அஹோஸி, ஹத்தீ² உபஜ்ஜா²யோ, இஸிக³ணோ பு³த்³த⁴பரிஸா, க³ணஸத்தா² பன அஹமேவ அஹோஸி’’ந்தி.
Satthā imaṃ dhammadesanaṃ āharitvā jātakaṃ samodhānesi – ‘‘tadā hatthiposakatāpaso saddhivihāriko ahosi, hatthī upajjhāyo, isigaṇo buddhaparisā, gaṇasatthā pana ahameva ahosi’’nti.
மித்தாமித்தஜாதகவண்ணனா ஸத்தமா.
Mittāmittajātakavaṇṇanā sattamā.
Related texts:
திபிடக (மூல) • Tipiṭaka (Mūla) / ஸுத்தபிடக • Suttapiṭaka / கு²த்³த³கனிகாய • Khuddakanikāya / ஜாதகபாளி • Jātakapāḷi / 197. மித்தாமித்தஜாதகங் • 197. Mittāmittajātakaṃ